PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : امامزاده هاشم (ع)؛ بقعه‌اي در ميان درختان منطقه سراوان



sorna
07-16-2010, 10:30 PM
امامزاده هاشم (ع)؛ بقعه‌اي در ميان درختان منطقه سراوان

http://www.jamejamonline.ir/Media/images/1388/10/17/100864142671.jpg

جام جم آنلاين: امامزاده هاشم (ع) در ميان درختان بر روي ديواره سنگي در کنار راه تصويري است که ساليان دراز به مسافران لبخند مي‌ زند و آنها را به زيارت بزرگ مدفون در مزار فرا مي‌ خواند.

به گزارش مهر، امامزاده هاشم (ع) يکي از 950 امامزاده استان گيلان است که هزاران دل عاشق و دوستدار اهل بيت (ع) با ضريح مطهر او گره خورده است.

هاشم بن‌ محمد بن عبدالله بن حمزه‌ بن محمد بن الحنيفه بن علي بن ابيطالب (ع) از ياران و ياري کنندگان امام رضا (ع) است که به بقعه امامزاده هاشم (ع) معروف است.

بقعه متبرکه اين امامزاده در 35 کيلومتري مسير رشت - قزوين بر قله زيبا قرار گرفته که زيارتگاه عاشقان و دوستداران اهل بيت (ع) است. اين امامزاده از نوادگان اميرالمومنين (ع) است که به همراه ياران امام رضا (ع) به ايران آمد و پس از درگيري با مخالفان و دشمنان اين امام همام به کوه هاي البرز پناهنده شد.




تاريخ دقيق شهادت و ساخت بناي بقعه امامزاده هاشم (ع) مشخص نيست
از تاريخ شهادت اين امامزاده اطلاع دقيقي در دست نيست اما آنچه موجود است 13 رمضان در منطقه کنوني امامزاده هاشم (ع) به شهادت رسيد و در اين مکان دفن شده است.

همچنين تاريخ دقيق ساخت بقعه امامزاده هاشم نيز مشخص نيست و در برخي کتب قدمت بنا در هشت قرن پيش برآورد مي‌ شود ولي در سال هزار و 349 با تخريب بناي اطراف بقعه مبارکه بناي خشتي با گنبد تخم مرغي شکل مشاهده شده است که قدمت آن به سال چهارم هجري قمري تخمين زده شد.

آنچه تاريخ نشان مي دهد در حدود سال 1246 هجري قمري حاکم رشت منوچهرخان معتمدالدوله در زمان فتحعلي شاه قاجار دستور مرمت راه رشت به قزوين را داد. در همان سال طاعون در گيلان شيوع يافت و در طي چند هفته نصف جمعيت رشت افزون بر 40 هزار نفر از بين رفتند.

در کتيبه اي موجود در مسجد جامع رشت نقش شده در سنه 1279 ناصرالدين شاه، عايدات ده سراوان را پس از حذف ماليات براي نگهداري جاده رشت منجيل، تغيير کاروانسرا و ... مازاد را وقف تعمير بقاع متبرکه و مساجد اين منطقه کرده است. منوچهرخان بناي اين امامزاده را تغيير اساسي داد و بعدها نيز مکرر بقعه را تعمير کرد.

در جنگ جهاني اول بر اثر احتراق مهمات و قورخانه روسها در تپه بالاي امامزاده هاشم (ع) بناي بقعه و صندوق و ساير امامزاده از ميان رفت.

در جريان جنگ جهاني اول و مبارزات ميرزا و يارانش اين بقعه آسيب فراوان ديد و در سال 1352 بنا به شيوه معماري اسلامي مرمت شد. براي آخرين بار زلزله رودبار در سال 1369 صدمات جدي بر آن وارد ساخت.

بقعه امامزاده هاشم (ع) از سال 1372 تاکنون به طور گسترده بازسازي و مرمت شده و تاسيسات آن گسترش يافته است. پس از پايان مرمت محيط اطراف، اداره اوقاف به احداث ساختمانهاي متعددي مانند زائرسرا، حمام، هتل و بازار اقدام کرده است که اين عناصر چهره امروزي مجموعه زيارتي - مذهبي را شکل مي دهند.

بناي امامزاده طي قرنهاي متمادي بارها بازسازي و مرمت شد و هربار سبک و اسلوب متفاوتي در معماري آن استفاده شده است. هم اکنون تاسيساتي چون بازارچه، مهمانسراي چند طبقه، مسجد بزرگ و باشکوه، پارکينگ، پارک و تاسيسات مربوط به آن، کتابخانه، مجموعه اداري، غسالخانه، کشتارگاه و درمانگاه دارد که وسعت اين مجموعه پنج هزار و 856 متر مربع است و از پاي کوه تا قله آن ادامه دارد.

مجموعه امامزاده هاشم (ع) داراي چند کاربري متفاوت در نتيجه موقعيت ويژه اقليمي و جغرافيايي است که از ديرباز پذيراي گردشگران زيادي بوده است. اين بنا شامل دو قسمت مسجد و صحن اصلي است که دو گنبد بر روي هر قسمت قرار دارد، گنبد صحن امامزاده از سمت جنوبي و بر فراز تپه از لابلاي درختان قابل رويت و به عنوان نشانه سايت است.

از گذشته تابحال قسمتي از اطراف حرم مطهر به قبرستان اختصاص يافته که از سال 1360 توجه بيشتري به محوطه قبرستان شده است.

بازارچه امامزاده هاشم (ع) به طرح سنتي در سال 1358 ساخته و در اطراف حياط مرکزي شکل گرفته است اما به دليل کور بودن ديد از جاده تنها مغازه هاي رديف اول مورد استفاده واقع شده است. در امتداد اين مغازه ها و جداره جاده، واحدهاي تجاري ديگري به صورت خودجوش رشد کرده اند.

sorna
07-16-2010, 10:32 PM
موقعيتي مناسب براي ساخت مجموعه تفريحگاهي است
سايت امامزاده هاشم (ع) رشت با داشتن پتانسيلهاي قوي جغرافيايي، اقليمي و مذهبي موقعيتي مناسب براي احداث مجموعه تفريحگاهي است.

موقعيت ويژه بقعه بر روي تپه مجاور جاده تصور ذهني خاصي در ذهن رهگذران در طول ساليان متمادي به وجود آورده است. هدف اين طرح حفظ اين تصور مشترک و تقويت آن در ضمن پاسخگويي به نياز مسافران بين شهري و زوار است به نحوي که هويت امامزاده نيز حفظ شود.

سايت امامزاده هاشم (ع) مجموعه اي با هويت مذهبي و زيارتگاهي با عملکرد توقفگاه بين راهي و ورودي پهنه شمالي کشور از مسيري خاص مي توان شمرد که شناختي کامل در مباني نظري با موضوعات مقابر و گورستانها، راهها و ابنيه وابسته به آن و ورودي و دروازه ها را شامل شده است.

بقعه متبرکه امامزاده هاشم (ع ) در کيلومتر 35 بزرگراه رشت به تهران، منطقه سراوان را به شهري پويا و سرزنده در حاشيه بزرگراه تبديل کرده است.

روستاي امامزاده هاشم (ع) از توابع بخش سنگر شهرستان رشت است اين روستا قدمتي چندصد ساله دارد و نام قديم آن "عسکر سرا کمدم" بوده است که بعد از دفن امامزاده به مرور به نام وي تغيير يافته است. مردم روستاي امامزاده هاشم (ع) به زبانهاي گيلکي، آذري، کردي و... سخن مي گويند، دين اسلام دارند و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.

جنگل انبوه، مهمترين جاذبه طبيعي روستاي امامزاده هاشم (ع) است. اين جنگل زيبا با درختان بلند کاج، صنوبر و تبريزي در تمام فصول سال زيبايي خاصي را به نمايش مي گذارد.

سفيدرود، بزرگترين رودخانه استان گيلان در ضلع شرقي روستاي امامزاده هاشم (ع) جريان دارد و سواحل آن پذيراي گردشگران در فصول بهار و تابستان است. چشم انداز رودخانه و شاليزارهاي پيرامون آن بسيار تماشايي است. پارک جنگلي سردار جنگل در ضلع جنوبي روستا با امکاناتي نظير پارک کودک و سرويس بهداشتي براي گردشگران جالب توجه است.

جلوه هاي بسيار زيباي طبيعي روستاي امامزاده هاشم (ع) آن را به يکي از قطبهاي گردشگري طبيعي بدل کرده است. اهميت گردشگري روستاي امامزاده هاشم (ع)، مديون طبيعت بکر و زيارتگاه هاشم بن محمد از نوادگان علي بن ابيطالب (ع) است.

مردم روستاي امامزاده هاشم (ع) اعياد مذهبي و سوگواريهاي اهل بيت (ع) را به گونه اي خاص در بارگاه امامزاده برگزار مي کنند و در برگزاري مراسم ملي چهارشنبه سوري، تحويل سال نو، ديد و بازديد نوروزي، سيزده بدر و شب يلدا در اين مکان اهتمام دارند.




گيلان به لحاظ گردشگري مذهبي جايگاه ويژه اي در کشور دارد
مديرکل اوقاف و امور خيريه استان گيلان گفت: استان گيلان به لحاظ گردشگري مذهبي جايگاه ويژه اي براي رشد و توسعه در کشور دارد.

حجت الاسلام سيد کاظم اشکوري برلزوم توجه به گردشگري مذهبي تاکيد کرد و افزود: اين امر بايد مورد توجه همه کارشناسان و مسئولان مربوطه قرار گيرد تا از همه بضاعت موجود در منطقه براي توسعه صنعت گردشگري استفاده شود.

وي عنوان کرد: حضور گردشگران مذهبي در استان باعث شناسايي بيشتر فرهنگ و تاريخ غني اسلامي مردم گيلان و نشان دادن تلاشها و مجاهدتهاي مردم منطقه در حفظ شعائر اسلامي و دلبستگي هاي اعتقادي است.

مديرکل اوقاف گيلان با بيان اينکه گيلان 941 بقعه متبرکه دارد، ادامه داد: بقعه حضرت سيد جلال الدين اشرف آستانه اشرفيه، امامزاده ابراهيم (ع) شفت، خواهرامام (ع) رشت، داناي علي رشت، محمد حنفيه بيورزين لوشان، بي بي حوريه انزلي، امامزاده هاشم(ع)، امامزاده سيد قاسم (ع) و سيد ابراهيم (ع) در آستارا را از جمله بقاع پردرآمد استان است.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گيلان گفت: صنعت "گردشگري مذهبي" از راهکارهاي مهم معرفي هرچه بهتر تاريخ، فرهنگ و ارزشهاي اعتقادي و همزيستي مسالمت آميز اديان در ايران اسلامي است.

محمدحسين مهدي پور با بيان اينکه در نقاط مختلف استان، حتي در روستاها اماکن زيارتي و مذهبي با ويژگي هاي خاص معماري ايراني وجود دارد، افزود: هر يک از اين آثار مي تواند به عنوان قطب گردشگري مطرح شود.

وي همچنين بر نقش مهم بقاع متبرکه و اماکن مقدس در معرفي فرهنگ، تمدن و باور مردم مسلمان در جهان تاکيد کرد و اظهار داشت: اماکن مذهبي شناسنامه معتبر مردم در هر نقطه محسوب مي شود.

به هر حال در استان گيلان بيش از 900 بقعه متبرکه وجود دارد که در ميان مردم منطقه و مسافران جايگاهي ويژه دارد و علاوه بر اينکه جايگاه و پايگاهي جهت نشر فرهنگ ديني و مذهبي است، از برکت وجود اين بقاع متبرکه اقتصاد منطقه رونق يافته که گواه آن وجود بازارهاي محلي در کنار بقاع متبرکه است، بازارهايي که علاوه بر ارتقاي وضعيت اقتصادي مجاوران، امکان جذب زائرن و گردشگران غيربومي را نيز فراهم مي کند که نمونه بارز آن روستاي امامزاده هاشم (ع) در منطقه سراوان است.