PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : همه چیز در مورد قلب انسان



mehraboOon
08-01-2011, 11:39 AM
تصویر سه بعدی ضربان قلب تهیه شده توسط دستگاه اولترا سونوگرافی

حقایقی جالب راجع به قلب

تاکنون فکر کرده اید که ورای تپش های متمادی قلب چه حقایق جالبی نهفته است؟ عملکرد قلب و ارتباط آن با سلامت روح از دیگر شگفتی های این ارگان حیاتی است.


نحوه عملکرد قلب انسان
http://www.taknaz.ir/ax1/ax2/47.gif
هر روز قلب شما در حدود 100000 هزار مرتبه می تپد و به این ترتیب 2000 هزار گالن خون در تمام نقاط بدن توزیع می شود. می توان گفت که قلب مسئولیت ایجاد جریان خون در حدود 64 کیلومتر رگ های خونی را به عهده دارد تا از این طریق ارگان ها و بافت های بدن را تغذیه شوند.هر نوع آسیب به قلب یا دریچه های آن باعث کاهش قدرت پمپ قلب، افزایش فشار و عملکرد آن برای تامین نیازهای بدن می شود. با این وصف می توان گفت که تنها راه حفظ سلامت قلب ، حفظ سلامت تمام ارگان ها است که از طریق تغذیه سالم، وعده های غذایی متعادل و انجام تمرینات بدنی منظم حاصل می شود.

علائم حمله قلبی در زنان و مردان

زمانی که صحبت از قلب می شود نمی توان گفت که زنان و مردان از این حیث در تساوی به سر می برند.برای مثال وزن قلب مردان 283 گرم است درحالی که این مقدار برای زنان 226 گرم می باشد. نه تنها از نظر اندازه قلب زنان و مردان متفاوت می باشد، بلکه علائم وجود مشکلات قلبی زنان نسبت به مردان ناشناخته تر و نامحسوس تر می باشد.اغلب زنان در هنگام بروز حملات قلبی دچار علائمی نظیر تهوع، سوء هاضمه و درد شانه می شوند. یعنی می توان گفت که لزوما درد قفسه سینه تنها علامت بروز حمله قلبی نیست.

بیماری قلبی بزرگترین عامل مرگ و میر زنان و مردان می باشد و هر دو جنس باید توصیه های زیر را جدی بگیرند.

الف- عدم استعال دخانیات
ب – کنترل فشار خون و کلسترول
ج- توجه به علائم ناشی از بروز مشکلات قلبی

خنده بهترین دارو برای قلب

خنده از ته دل باعث افزایش جریان خون(20%) به تمام نقاط بدن می شود. به همین خاطر است که می گویند خنده بهترین پادزهر در مقابل استرس می باشد. در هنگام خنده دیواره رگ های خونی به حالت اتساع و استراحت در می اید.

استرس و حمله قلبی در صبح دوشنبه!

احتمال بروز حملات قلبی در صبح دوشنبه بیشتر سایر زمان ها در طول هفته است. از مدت های دور پزشکان می دانستند که صبح هنگام زمان ابتدایی حمله قلبی است. این زمان را زمان مسحور کننده می نامند.زیرا سطح هورمون استرس(کورتیزول) در ابتدای روز در حداکثر میزان خود است. در این وضعیت پلاک های کلسترول که در دیواره عروق جای گرفته از محل خود جدا شده و باعث بلوک شدن مسیر جریان خون به قلب می شود. افزایش فشارخون و عملکرد قلب در نتیجه کارهای روزمره آخر هفته ، قلب را آماده حمله در اوایل هفته می کند. به همین خاطر کاهش استرس در این راستا بسیار مفید است. روش هایی مثل یوگا، مدیتیشن، ورزش ، خنده و بودن در کنار سایر افراد خانواده همگی می تواند به کاهش استرس منجر شود.

نقش آمیزش جنسی در سلامت قلب

زندگی زناشویی فعال و پر شور احتمال مرگ ناشی از حملات و بیماری های قلبی در مردان را به نصف کاهش می دهد.رسیدن به اوج لذت (سه تا چهار مرتبه در هفته) نقش بارزی در پیشگیری از حملات قلبی و سکته مغزی دارد. این نوع تاثیر در زنان ناشناخته است اما به طور کلی می توان گفت که داشتن شور جنسی و ارتباط زناشویی سرشار از عشق برای حفظ سلامت کل بدن لازم است. این فرایند بهترین ورزش ممکن است که باعث مصرف 85 کالری در نیم ساعت می شود.اگر انجام آمیزش به سختی صورت می گیرد می تواند علامت جدی در مورد مشکلات قلبی باشد.برای مثال محققان معتقدند که عدم توانایی نعوظ احتمال بروز حملات قلبی را افزایش می دهد.
منبع:تکتاز

mehraboOon
08-01-2011, 11:39 AM
تازه هایی درباره قلب و عروق:


محققان علم پزشكی مدعی هستند كه دارویی را كشف كرده اند كه نه تنها می تواند روند تخریب رگ های قلب در بیماران را متوقف كند بلكه آن را معكوس نیز می كند.بی.بی.سی گزارش داد: بنا بر تحقیقی كه توسط متخصصان قلب و عروق از سراسر جهان صورت گرفته است، دوره ای فشرده از درمان با رزواستاتین، نوع جدیدی از داروهای «استاتین» می تواند سلولهای چربی كه رگ های قلب را مسدود می كنند و باعث عارضه قلبی می شوند، از بین ببرد.

انسداد عروق می تواند منجر به حمله و ایست قلبی شود.

میلیون ها نفر هر ساله به انسداد عروق قلب مبتلا می شوند كه این رقم تنها در انگلیس به دو میلیون نفر می رسد. در انگلیس هر سال بالغ بر ۲۳۰ هزار نفر در اثر ابتلا به بیماری های قلبی جان خود را از دست می دهند.تا كنون پزشكان بر این باور بوده اند كه انسداد قلب غیرقابل برگشت است اما این تحقیق كه با مشاركت ۵۰۰ بیمار قلبی صورت گرفته، نشان داده است كه مصرف روزانه یك قرص «رزواستاتین» در مدت بیش از دو سال انسداد قلب را كاهش می دهد و باعث عقب نشینی بیماری می شود.كرستور نام تجاری رزواستاتین و دیگر مشتقات استاتین معمولا برای كاهش میزان كلسترول خون تجویز می شوند. میزان مصرف این قرصها حداكثر ۲۰ میلی گرم در روز است اما در این تحقیق، به داوطلبان روزانه حداقل یك قرص ۴۰ میلی گرمی داده شده بود.آزمایش از این افراد نشان داد كه چربی ال.دی.ال (كلسترول مضر) نزدیك به ۵۰ درصد كاهش یافته و در مقابل اچ.دی.ال (كلسترول مفید) ۱۵ درصد افزایش یافته است.همچنین با كاهش كلسترول مضر، قطر انسداد رگ های قلب بیماران پس از دو سال درمان حدود ۷ درصد كاهش یافته است. روند این كاهش به ویژه در رگ های تخریب شده بیشتر بوده است.با این كه نتیجه این تحقیقات حاكی از كاهش انسداد عروق است اما تا كنون ثابت نكرده كه آیا این روند منجر به كاهش مرگ و میر ناشی از حمله قلبی خواهد شد یا نه.نتیجه این تحقیق در شماره ماه آوریل مجله انجمن پزشكی آمریكا منتشر خواهد شد.«بنیاد قلب انگلیس» كشف جدید را بسیار دلگرم كننده توصیف كرده است.

mehraboOon
08-01-2011, 11:40 AM
اطلاعاتی درباره قلب:
قلب یک تلمبه عضلانی است که در سینه قرار دارد و بطور مداوم در حال کار کردن و تلمبه زدن است. قلب بطور شبانه روزی خون را به سرتاسر بدن تلمبه می‌کند. در حدود 100000 بار در روز قلب ضربان می‌زند. برای اینکه قلب بتواند این کار سنگین را انجام دهد نیاز دارد که توسط شریانهای کرونری ، به عضله خودش هم خونرسانی مناسبی صورت پذیرد.

این عضو مخروطی شکل بصورت کیسه‌ای عضلانی تقریبا در وسط فضای قفسه سینه (کمی متمایل به جلو و طرف چپ) ابتدا در دل اسفنج متراکم و وسیعی مملو از هوا یعنی ریه‌ها پنهان شده و سپس توسط یک قفس استخوانی بسیار سخت اما قابل انعطاف مورد محافظت قرار گرفته است. وزن قلب در آقایان حدود 300 و در خانمها حدود 250 گرم (یعنی حدود 0.4 درصد وزن کل بدن) می‌باشد.

قلب توسط یک دیواره عضلانی عمودی به دو نیمه راست و چپ تقسیم می‌شود. نیمه راست مربوط به خون سیاهرگی و نیمه چپ مربوط به خون سرخرگی است. هر یک از دو نیمه راست و چپ نیز مجددا بوسیله یک تیغه عضلانی افقی نازکتر به دو حفره فرعی تقسیم می‌شوند. حفره های بالایی که کوچکتر و نازکتر هستند بنام دهلیز موسوم بوده و دریافت کننده خون می‌باشند. حفره‌های پایینی که بزرگتر و ضخیم‌ترند بطن های قلبی هستند و خون دریافتی را به سایر اعضاء بدن پمپ می‌کنند. پس قلب متشکل از چهار حفره است: دو حفره کوچک در بالا (دهلیزهای راست و چپ ) و دو حفره بزرگ در پایین -بطنهای راست و چپ

شریانهای کرونری

شریانهای کرونری از آئورت بیرون می‌آیند. آئورت ، شریان یا سرخرگ اصلی بدن می‌باشد که از بطن چپ ، خون را خارج می‌سازند. شریانهای کرونری از ابتدای آئورت منشا گرفته و بنابراین اولین شریانهایی هستند که خون حاوی اکسیژن زیاد را دریافت می‌دارند. دو شریان کرونری (چپ وراست ) نسبتا کوچک بوده و هر کدام فقط 3 یا 4 میلیمتر قطر دارند.

این شریانهای کرونری از روی سطح قلب عبور کرده و در پشت قلب به یکدیگر متصل می‌شوند و تقریبا یک مسیر دایره‌ای را ایجاد می‌کنند. وقتی چنین الگویی از رگهای خونی قلب توسط پزشکان قدیم دیده شد، آنها فکر کردند که این شبیه تاج می‌باشد به همین دلیل کلمه لاتین شریانهای کرونری یعنی تاج را به آنها دادند که امروزه نیز از این کلمه استفاده می‌شود. از آنجایی که شریانهای کرونری قلب از اهمیت زیادی برخوردار هستند، پزشکان تمام شاخه‌ها و تغییراتی که می‌تواند در افراد مختلف داشته باشد را شناسایی کرده‌اند. شریانهای کرونری چپ دارای دو شاخه اصلی می‌باشد که به آنها اصطلاحا نزولی قدامی و شریان سیرکومفلکس یا چرخشی می‌گویند و این شریانها نیز به نوبه خود به شاخه‌های دیگری تقسیم می‌شوند.

این شریانها ، باعث خونرسانی به قسمت بیشتر عضله بطن چپ می‌شوند. بطن چپ دارای عضلات بیشتری نسبت به بطن راست می‌باشد زیرا وظیفه آن ، تلمبه کردن خون به تمام قسمتهای بدن است. شریانهای کرونری راست ، معمولا کوچکتر بوده و قسمت زیرین قلب و بطن راست را خونرسانی می‌کند . وظیفه بطن راست تلمبه کردن خون به ریه‌ها می‌باشد. شریانهای کرونری دارای ساختمانی مشابه تمام شریانهای بدن هستند اما فقط در یک چیز با آنها تفاوت دارند که فقط در زمان بین ضربانهای قلب که قلب در حالت ریلکس و استراحت قرار دارد، خون دراین شریانها جریان می‌یابد.

وقتی عضله قلب منقبض می‌شود، فشار آن به قدری زیاد می‌شود که اجازه عبور خون به عضله قلب را نمی‌دهد، به همین دلیل قلب دارای شبکه موثری از رگهای باریک خونی است که تمام نیازهای غذایی و اکسیژن رسانی آن را به خوبی برآورده می‌کند. در بیماران کرونری قلب ، شریانهای کرونری تنگ و باریک می‌شوند و عضلات قلب از رسیدن خون و اکسیژن به اندازه کافی محروم می‌گردند. (مانند هنگامی که که یک لوله آب به دلایل مختلفی تنگ شود و نتواند به خوبی آبرسانی کند).

در این صورت ، در حالت استراحت ممکن است اشکالی برای فرد ایجاد نشود ،, اما وقتی که قلب مجبور باشد کار بیشتری انجام دهد و مثلا شخص بخواهد چند پله را بالا برود، شریانهای کرونری نمی‌توانند بر اساس نیاز اکسیژن این عضلات ، به آنها خون و اکسیژن برسانند و در نتیجه شخص در هنگام بالا رفتن از پله‌ها دچار درد سینه و آنژین قلبی می‌گردد. در چنین مواقعی اگر فرد کمی استراحت کند، درد معمولا از بین خواهد رفت. اگر یک شریان کرونری به علت مسدود شدن آن توسط یک لخته خون ، به طور کامل جلوی خونرسانی‌اش گرفته شود، قسمتی از عضله قلب که دیگر خون به آن نمی‌رسد، خواهد مرد و این یعنی سکته قلبی.

mehraboOon
08-01-2011, 11:42 AM
آشنایی با علائم بیماریهای قلبی عروقی و روش های پیشگیری و کنترل آن

بیماری‌های قلب در راس علل مرگ هر دو گروه مردان و زنان قرار دارد. و حمله‌ قلبی‌ عبارت‌ است‌ از مرگ‌ سلول‌های‌ عضلانی‌ قلب‌ در اثر کاهش‌ یا توقف‌ جریان‌ خون‌ سرخرگ‌های‌ قلب‌. گرچه این موضوع غالباً در افراد بالای‌ ۴۰ سال‌ رخ‌ می‌دهد. اما می تواند در هر گروه سنی دیده شود . این‌ بیماری‌ در مردان‌ شایع‌تر است‌، اما میزان‌ بروز آن‌ در خانم‌ها نیز رو به‌ افزایش‌ گذاشته‌ است‌.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، مهم ترین علائمی که در ارتباط با بیماری های قلب وعروق می باشند شامل موارد زیر است :

۱-احساس ناراحتی در قفسه سینه:

اگرچه یکی از مهم ترین علائم تنگی سرخرگی عروق قلبف احساس ناراحتی در قفسه سینه می باشد اما هرگونه ناراحتی در قفسه سینه الزاما ناشی از مسائل قلبی نیست. ناراحتی قفسه سینه در صورتی که ناشی از تنگی سرخرگ های قلب باشد، اصطلاحا « آنژین قفسه صدری» نام داشته و مشخصات آن اینست:

- در اغلب موارد بصورت فشارنده و در ناحیه پشت جناغ می باشد.

- با فعالیت افزایش و با استراحت تخفیف می یابد.

- ممکن است به بازو دست چپ و گاها به گردن و فک انتشار یابد.

- با مصرف قرص های زیرزبانی نیتروگلیسیرین در طی ۳الی۵دقیقه قطع می شود.

- معمولا ارتباطی با وضعیت بدن(خوابیدن یا نشستن) ندارد. در صورتی که درد شدید قفسه سینه همراه با علائمی نظیر تعریق سرد، تهوع و استفراغ باشد و یا به مدت طولانی(بیشتر از ۳۰دقیقه) طول بکشد با توجه به احتمال حمله قلبی مراجعه سریع به اورژانس الزامی است.

در صورتی که درد آنژینی بصورت متناوب و در حالت استراحت ایجاد می شود احتمال بروز حمله های قلبی زیاد بوده و مراجعه فوری به اورژانس توصیه می شود.

- دردهای غیرآنژینی قفسه سینه:

در صورتی که درد قفسه سینه ارتباطی با فعالیت نداشته باشد، با قرص زیرزبانی نیتروگلیسیرین تغییری نکند و با تنفس و سرفه و یا تغییر وضعیت تشدید شود در اینصورت احتمال قلبی بودن درد بیمار کم می باشد و عامل غیرقلبی نظیر اسپاسم عضلانی و مسائل استخوانی مطرح می باشد.

درد سوزشی پشت جناغ که بعد از مصرف غذا ایجاد شده و با خوابیدن و خم شدن تشدید شده و با تغییر مزه دهان بصورت ترش و با مصرف شربت های ضداسیدی و یا قرص هایی نظیر رانیتیدین کاهش می یابد مطرح کننده برگشت محتویات معده به مری(رفلاکس) می باشد.

درد قفسه سینه که با تنفس تشدید شده و همراه تنگی نفس سرگیجه و… می باشد مخصوصا در صورتی که با خوابیدن تشدید می یابد ممکن است ناشی از علل مهمی از قبیل آمبولی ریه و یا التهاب پرده های قلب بوده و در این موارد مراجعه به پزشک متخصص حتما توصیه می شود.

۲-ضعف و خستگی پذیری زودرس:

یکی از علائم شایع در بسیاری از بیماری های قلبی و غیرقلبی نظیر بیماری های غددی و متابولیسمی، ریوی ومسائل روانی می باشد. نارسایی قلب، برادیکاردی(ضربان پایین قلب) و مشکلات دریچه ای قلب با ضعف و خستگی پذیری زودرس همراه می باشند.

وجود علائم همراه از قبیل تنگی نفس، سرفه، کندی نبض(ضربان کمتر از ۶۰بار در دقیقه)، حملات غش(سنکوپ) تعریق سرد و سرگیجه در تشخیص مسائل قلبی کمک کننده است. معاینه دقیق توسط پزشک و در صورت لزوم الکتروگرام قلبی، اکوکاردیوگرافی، عکس قفسه سینه و آزمایش خون معمولا منجر به تشخیص سریع مسائل قلبی می شود.

۳-تنگی نفس:

احساس دشواری در تنفس می تواند ناشی از علل قلبی ویا غیرقلبی باشد. در صورتی که تنگی نفس با فعالیت تشدید شده در حالت خوابیده نسبت به حالت نشسته افزایش یابد و مخصوصا در صورتی که همراه تورم پاها و همراه با حملات تنگی نفس شبانه باشد، علل قلبی نظیر نارسایی قلب و مشکلات دریچه ای مطرح بوده و با اکوکاردیوگرافی براحتی قابل تشخیص است.

آسم و بیماری های انسدادی ریوی از علل شایع تنگی نفس می باشند. در این موارد سرفه و خلط فراوان و احساس خس خس سینه بصورت شایع دیده می شود. شرح حال مصرف طولانی مدت دخانیات با احتمال آمفیزم و برونشیت مزمن همراه است.

تنگی نفس ناگهانی ممکن است ناشی از علل خطرناک از قبیل آمبولی ریه باشد; در صورتی که فرد به مدت طولانی بی حرکت بوده و یا در بیمارستان بستری بوده باشد آمبولی ریه مطرح بوده و باید مورد بررسی قرار گیرند. آریتمی های قلبی بصورت برادیکاردی و یا تاکی کاردی های حمله ای نیز منجر به تنگی نفس می شود. که با گرفتن نبض توسط همراهان بیمار قابل تشخیص می باشد.

نارسایی کلیوی مسائل روانی و بیماری های متابولیک نیز می توانند با تنگی نفس شدید همراه باشند. گاها در سالمندان و افراد دیابتی حمله قلبی با درد خفیف یا بدون درد بوده و تنگی نفس ناگهانی تنها علامت می باشد. بنابراین ارجاع فوری این بیماران به اورژانس الزامی است.

۴-سرگیجه:

سرگیجه یکی از علائم شایع در افراد جامعه است که می تواند ناشی از علل قلبی ، عصبی، متابولیک و یا مسائل روانی باشد. احساس سبکی سر، تاری دید و عدم تعادل مخصوصا اگر همراه با تعریق سرد باشد می تواند ناشی از آریتمی قلبی، ضربان پایین قلب و یا افت فشار خون باشد.

در صورتی که فرد هنگام تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده دچار سرگیجه شود افت فشارخون اتواستاتیک ناشی از داروهای فشارخون، کم آبی و یا اختلال اتونوم در سالمندان مطرح بوده و با اندازه گیری فشارخون در حالت خوابیده و ایستاده بررسی می شود.

حملات سرگیجه به صورت کوتاه مدت مخصوصا در صورت همراهی با تعریق و یا طپش قلب مطرح کننده آریتمی های قلبی می باشد. در صورتی که سرگیجه بصورت احساس چرخش در محیط و یا حرکت اطراف می باشد مخصوصا در صورت همراهی با علائمی نظیر تهوع و استفراغ و وزوز گوش مطرح کننده علل عصبی بوده و مراجعه به متخصص اعصاب توصیه می شود.

در صورتی که بیمار مبتلا به دیابت که تحت درمان با انسولین و یا قرص های پایین آورنده قندخون می باشد، دچار سرگیجه، کاهش سطح هوشیاری و یا تعریق شود احتمال کاهش قندخون مطرح بوده و مراجعه به اورژانس توصیه می شود. در این موارد توصیه می شود تا قبل از رسیدن به اورژانس موادقندی از قبیل عسل و یا قند مصرف شود.

۵-تپش قلب:

احساس طپش قلب ممکن است بعلت آریتمی قلبی باشد و یا ناشی از اضطراب و فعالیت باشد. در صورتی که فرد با فعالیت کم دچار طپش قلب شود مراجعه به پزشک و معاینه قلبی و در صورت لزوم بررسی های قلبی توصیه می شود.

در صورتی که فرد در حالت استراحت بصورت ناگهانی دچار طپش قلب شده و پس از چند دقیقه طپش قلب بصورت خودبخود و دفعتا قطع شود احتمالا آریتمی قلبی وجود داشته است. در این موارد گرفتن نبض و شمارش ضربان قلب در تشخیص علت طپش قلب بسیار کمک کننده است.

در صورتی که امکان مراجعه فوری به مرکز پزشکی و ثبت الکتروگرام قلب در هنگام طپش وجود داشته باشد تشخیص آریتمی قلبی بسیار آسان می شود. ممکن است فرد گاها دچار احساس ریزی داخل قفسه سینه و یا احساس یک ضربان قوی نماید. در این موارد ممکن است یک ضربان نابجای قلبی(PVC ،PAC ) وجود داشته باشد.

این ضربان های نابجا براحتی توسط الکتروگرام قلبی(در صورت وجود در هنگام ثبت نوار) قابل تشخیص می باشند. حملات طپش قلب در مبتلایان به اختلالات قلبی نظیر نارسایی قلب و یا مشکلات دریچه ای مطرح کننده آریتمی هایی از قبیلAF ، فلوتر دهلیزی و یا تاکی کاردی بطنی بوده و با توجه به عوارض مهم این آریتمی ها بررسی دقیق و درمان مناسب الزامی است.

گاها فرد در هنگام احساس طپش قلب هیچگونه آریتمی ندارد(تایید شده توسط معاینه و یا الکتروگرام) در این موارد اطمینان بخشی به بیمار کافی است. در صورتی که در هنگام حملات طپش قلب امکان معاینه و یا ثبت الکتروگرام قلبی نباشد یکی از روش های تشخیص هولتر مونیتورینگ قلب می باشد; توسط این روش امکان ثبت نوار قلب برای ۲۴تا۴۸ساعت وجود داشته و در صورتی که حملات طپش قلب فراوان باشد(مثلا روزی یک بار) امکان ثبت الکتروگرام در هنگام طپش قلب وجود دارد.

گاها شک بالینی پزشک به آریتمی زیاد بوده و در صورت تمایل بیمار به برطرف شدن آریتمی مطالعه الکتروفیزیولوژی و در صورت القا» آریتمی adlation توصیه می شود.

۶-تعریق:

تعریق سرد یکی از علائم شایع حملات قلبی، آریتمی ها، برادیکاردی و نارسایی قلب می باشد که البته در اغلب موارد همراه سایر علائم دیده می شود. در صورتی که تعریق سرد همراه درد آنژینی قفسه سینه باشد احتمال حمله های قلبی مطرح است.

در صورتی که تعریق سرد همراه طپش قلب سرگیجه ضعف و بیحالی باشد، احتمال آریتمی های قلبی مطرح است. در نارسایی شدید قلبی تعریق سرد همراه تنگی نفس و احساس خستگی ایجاد می شود.

ممکن است تعریق سرد ناشی از کاهش قندخون در افراد دیابتی تحت درمان باشد که در این موارد معمولا کاهش سطح هوشیاری و گیجی از علائم همراه باشد.

در موارد نادر ممکن است حملات تعریق سرد به تنهایی ناشی از حمله قلبی باشد که این مسئله مخصوصا در سالمندان و مبتلایان به دیابت دیده می شود و لزوم توجه ویژه به این نشانه در این افراد راخاطر نشان می سازد.
برای کنترل بیماریهای قلبی عروقی ابتدا باید عوامل خطر را شناخت و سپس مشخص کرد که کدامیک از عوامل را می توان تغییر داد و از میان عوامل قابل تقییر کدامیک را باید در اولویت قرار داد.


عوامل خطر غیر قابل تغییر

افزایش سن: حدود ۸۳ درصد از کسانی که در اثر بیماریهای عروقی قلب می میرند در سنین بالای ۶۵ سال قرار دارند.

در سنین بالاتر زنانی که دچار حملات قلبی می شوند بیش از مردان در خطر مرگ در هفته های اول بعد از حمله قلبی قرار دارند.
جنسیت(مرد بودن): مردان بیش از زنان و در سنین پایینتری دچار حملات قلبی می شوند. حتی بعد از یائسگی ، با وجودیکه میزان مرگ ناشی از حملات قلبی در زنان زیادتر می شود ، به حد مردان نمی رسد.

توارث ( از جمله نژاد): کودکان والدین بیمار قلبی بیش از دیگر کودکان در خطر بروز بیماری قلبی عروقی قرار دارند.


عوامل خطر قابل تعدیل

مصرف دخانیات: شانس بروز بیماری عروق قلبی در سیگاریها ۲ تا ۴ برابر غیر سیگاریها است.مصرف سیگار یک عامل خطر مستقل جدی برای مرگ ناگهانی در بیماری عروق کرونر است (۲ برابرغیرسیگاریها) .
بالا بودن کلسترول خون: هر چه میزان کلسترول خون بالاتر رود میزان بروز بیماری کرونر قلب افزایش می یابد. اگر عامل خطر دیگر همچون مصرف دخانیات و پرفشاری خون نیز وجود داشته باشد، این خطر بیشتر افزایش می یابد. کلسترول خون افراد به سن ، جنس ، وراپت و نژاد نیز بستگی دارد.

پرفشاری خون: فشار خون بالا میزان بار قلب را افزایش و از این طریق موجب ضخیم شدن و سخت شدن قلب می شود. علاوه براین شانس سکته مغزی ، حمله قلبی ، نارسایی کلیه و نارسایی احتقانی قلب را افزایش می دهد. با وجود عوامل خطر دیگر شانس حمله قلبی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون چندین برابرخواهد شد.

کم تحرکی: زندگی بدون فعالیت یک عامل خطر برا یبروز بیماری عروق کرونر است. فعالیت جسمانی متوسط تا شدید بصورت منظم از بیماری عروق خونی و قلب جلوگیری می کند.
چاقی و اضافه وزن: کسانی که چربی اضافه بخصوص در ناحیه شکمی دارندبیش از دیگران به بیماریهای قلبی دچار می شوند. افزایش وزن منجر به بالا رفتن بار قلب ، افزایش کلسترول خون و بالارفتن فشار خون از یکطرف و کاهش HDL از طرطف دیگر می شود. این عامل خطر بروز دیابت را نیز در افراد افزایش می دهد. با کهش حتی ۱۰ پوند میزان خطر حمله قلبی در افراد چاق کاهش می یابد.

دیابت: دیابت بطور جدی شانس بروز بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می دهد. حتی با وجود کنتر قند خون ، دیابت شانس بیماری یقلبی را افزایش می دهد ولی در صورت عدم کنترل این خطر به مراتب بالاتر خواهد رفت.


دیگر عوامل خطر


پاسخ افراد به استرس های روزمره نیز می تواند در ایجاد بیماری قلبی سهم داشته باشد. بطور مثال بعضی از افراد در اثر استرسهای روزمره به مصرف دخانیات روی آورده یا بیش از حد غذا می خورند و بدین صورت خود را در معرض عوامل خطر ثابت شده بیماریهای قلبی عروقی قرار می دهند.

مصرف الکل: نوشیدن زیاد نوشابه های الکلی منجر به افزایش فشار خون و بروز بیماری نارسایی احتقانی قلب می شود. با اینکا بنظر می رسد مصرف الکل در حد متوسط شانس بیماری کرونر قلب را کاهش می دهد ، بعلت عوارض بیشمار الکل توصیه نمی شود که افراد مصرف الکل را شروع ویا میزان آن را افزایش دهند.

در دسترسی به امکانات در اقشار مختلف مردم نابرابری وجود دارد. در نواحی محروم میزان بیماری قلبی بیشتر است ، در عوض درمان و مراقبت در نواحی ثروتمند بیشتر است. باید با علل ریشه ای تهدید کننده سلامت از جمله فقر مبارزه کرد. باید برای افراد کار با دستمزد مناسب فراهم شود. برای کسانی که می خواهند سیگار را ترک کنند ، امکانات درمانی فراهم شود.
کیفیت درد قلبی
معمولا درد قلبی در افراد به صورت درد مبهم یا احساس فشار ، سنگینی ، سفتی ، فشردگی یا خفگی بیان می‌شود تا درد واضح و اغلب بصورت احساس ناراحتی است تا درد. و در صورت شدید بودن بیمار درد را بصورت خرد کننده ، فشارنده و له کننده توصیف می‌کند که نفس فرد را تنگ کرده و او را از ادامه فعالیت باز می‌دارد.

کیفیت این درد بیشتر فشارنده است تا سوزشی یا تیز. بنابراین در کسانی که دچار دردهای سوزشی قلب می‌شوند (بویژه وقتی اندازه محل درد از حد یک سکه ..... نمی‌کند)، باید به فکر علل دیگری برای درد بود.

البته اینگونه دردها نیز ممکن است منشا قلبی داشته باشند ولی نشانه ایسکمی (کاهش خونرسانی بافت قلب) نمی‌باشند. معمولا دردهای قلبی با فعالیت بدنی و یا تغییر حالات روحی و روانی (از جمله استرسهای ناگهانی) ، سرما ، غذا یا ترکیبی از این عوامل تسریع و تشدید می‌شود و با استراحت تسکین می‌یابد.

البته بسیاری از حملات با این الگوها هماهنگی ندارد. مدت این دردها نیز از ۵ دقیقه تا ۳۰ دقیقه متغیر است. در صورتیکه درد قلبی از نیم ساعت بیشتر به طول بینجامد احتمال سکته قلبی در فرد مبتلا به شدت افزایش می‌یابد.

محل درد قلبی
معمولاً این درد در ناحیه جناغ سینه (قسمت پایینی آن) یا سمت چپ قفسه سینه احساس می‌شود اما درد سایر قسمتهای سینه نیز ممکن است مربوط به قلب باشد. ولی ممکن است به سایر قسمتها نیز انتشار داشته باشد.

گاه این درد به بالای‌ شکم‌ راه می‌یابد و فرد تصور می‌کند دچار سوءهاضمه شده است و گاه به‌ آرواره‌ یا زیر چانه ، گردن ‌، پشت و بین‌ دو کتف‌ یا بازوها (بویژه دست چپ) نیز تیر می‌کشد. مورد اخیر (انتشار به دست چپ) حالتی نسبتاً اختصاصی بوده و باید فرد را نسبت به قلبی بودن منشا درد آگاه سازد.
علایم‌ شایع همراه درد قلبی‌
معمولا حمله قلبی با علائمی مانند احساس‌ نزدیکی‌ مرگ‌ ، تعریق‌ سرد ، تهوع‌ و استفراغ ، احساس‌ خفگی ، تنگی‌ نفس ، ضعف‌ و منگی همراه است

علل درد قلبی

علت درد قلبی در درجه اول کاهش خونرسانی به بافت عضلانی قلب می‌باشد. به طوری که عروق قلب نتوانند جوابگوی نیاز قلب به اکسیژن و مواد غذایی باشند. این امر در چند حالت ایجاد می‌شود اما شاید دو سه مورد آن از بقیه مهمتر باشند که بسته‌ شدن‌ نسبی‌ یا کامل‌ سرخرگ‌های‌ قلب‌ توسط‌ لخته‌ خون ‌، گرفتگی‌ یا انقباض‌ عروقی و اختلال‌ شدید در ضربان‌ قلب‌ از آن جمله‌اند.

گاهی عروق قلبی بتدریج دچار گرفتگی می‌شوند و حالتی ایجاد می‌شود که گویی رسوبات خاصی رگ را مسدود می‌سازند. اگر این انسداد تدریجی از مرز ۷۰% بگذرد، رگهای در حالت فعالیت نمی‌توانند تکافوی نیاز قلب را بدهند و فرد دچار درد می‌شود. به این نوع درد قلبی آنژین پایدار یا دردی که ناشی از مقدار خاصی فعالیت است، می‌گویند. این افراد دچار تنگی مشخصی از یک ، دو یا سه رگ قلبی هستند و وضعیتشان در طول ماهها و سالها تثبیت شده است.
رسوبات داخلی رگها که باعث تنگی آنها می‌شود (و به آنها پلاکهای آترواسکروتیک نیز می‌گویند) در برخی موارد موجب تشکیل لخته شده و انسداد ناگهانی و کامل سرخرگ قلبی اتفاق می‌افتد. حال بسته به اینکه این لخته به سرعت رفع شود یا پابرجا بماند فرد را دچار آنژین ناپایدار (که مردم به آن سکته ناقص می‌گویند) و یا سکته قلبی می‌کند. در این حالت فرد به طور ناگهان دچار درد قلبی می‌شود و این درد چندان با استفاده از قرصهای زیر زبانی بهبود نمی‌یابد. در حالت دیگر رگهای قلبی فرد دچار انقباض می‌شود و درد قلبی خاصی در حالت استراحت یا حتی در خواب برای فرد ایجاد می‌نماید.

عوامل خطرآفرین قلب
هر کسی ممکن است دچار درد قلبی بشود ولی دردی که توصیف آن بیان شد، بیشتر در کسانی که ریسک فاکتورها یا عوامل خطر ساز تنگی‌ها و انسداد عروق قلبی را داشته باشند بروز پیدا می‌کند.

این عوامل به طور خلاصه عبارتند از: جنس مذکر ، چاقی و وزن بالا ، فشار خون بالا ، چربی خون بالا (بالا بودن‌ سطح‌ کلسترول‌ بد خون‌، یا پایین‌ بودن‌ سطح‌ کلسترول‌ خوب‌ خون)‌ ، دیابت‌ ، استرس و فشارهای روحی و روانی ، داشتن سابقه خانوادگی بیماری‌ سرخرگ‌های‌ قلب و ‌سکته قلبی ، رژیم‌ غذایی‌ پر از چربی‌های‌ اشباع‌ شده‌ ، نداشتن‌ فعالیت بدنی‌ کافی (بی‌تحرکی آفت قلب است) و کشیدن سیگار.

در گذشته‌ای نه چندان دور سکته قلبی و دردهای مربوط به قلب بیشتر در افراد مسن و نهایتاً میانسال بروز پیدا می‌کرد اما امروزه سن بروز چنین دردهایی بسیار پایین آمده و متاسفانه برخی افراد در سنین جوانی درد قلبی و گاه سکته قلبی را تجربه می‌کنند.

تشخیص
در اورژانس در وهله اول یک نوار قلب از بیمار گرفته می‌شود. اگر نوار قلب تغییراتی به نفع کاهش خونرسانی قلب داشت، معمولاً فرد در بخش‌ مراقبت‌های‌ ویژه‌ قلبی‌ (سی‌سی‌یو) بستری می‌شود. در غیر این صورت ، پزشک با توجه به معاینات و شرح حال بیمار تصمیم خواهد گرفت که فرد نیاز به بستری شدن دارد یا خیر.
به‌ هنگام‌ بستری‌ شدن‌ در بیمارستان ، بررسیهای‌ تشخیصی‌ ممکن‌ است‌ شامل‌ نوار قلب‌ ، ((اسکن پرفیوژرن میوکارد (اسکن قلب)|اسکن‌ رادیواکتیو با تکنسیم‌ ۹۹)) ، آنژیوگرافی‌ (عکسبرداری‌ از رگ‌ها با اشعه‌ ایکس‌ به‌ کمک‌ تزریق‌ ماده‌ حاجب‌ درون‌ آنها) و اندازه‌گیری‌ آنزیم‌هایی‌ که‌ از عضله‌ قلب‌ آسیب‌ دیده‌ به‌ درون‌ خون‌ آزاد می‌شود، باشد.

اقدامات درمانی اولیه
اگر کسی به طور ناگهانی دچار درد قلبی بشود، در هر صورت بهتر است دراز بکشد و فعالیت خود را قطع کند و استراحت مطلق داشته باشد.

اگر درد ادامه پیدا کند و منشا گوارشی یا تنفسی نتوان برای آن در نظر گرفت، بهتر است در صورت داشتن قرص زیر زبانی نیتروگلیسیرین یک یا چند عدد از آن تا زمان قطع درد استفاده شود و بیمار به سرعت به اورژانس قلب ارجاع داده شود. اگر هرگونه‌ علامتی‌ از حمله‌ قلبی‌ را دارید، فوراً کمک‌ پزشکی‌ بخواهید.

توجه‌ داشته‌ باشید که‌ داروهای‌ حل‌کننده‌ لخته‌ تنها در ساعات‌ اولیه‌ حمله‌ مؤثر خواهند بود. اگر فردی‌ که‌ دچار حمله‌ قلبی‌ شده‌ است‌ بی‌هوش‌ است‌ یا دچار ایست قلبی شده و نفس‌ نمی‌کشد، فوراً تنفس‌ دهان‌ به‌ دهان‌ را شروع‌ کنید. اگر ضربان‌ قلب‌ وجود ندارد، ماساژ قلبی‌ بدهید. تا زمانی‌ که‌ کمک‌ نرسیده‌ باشد عملیات‌ احیا را ادامه‌ دهید.
در مواردی که دردهای قلبی به صورت مزمن در آمده باشد، بیمار با وضعیت خود آشنایی کافی دارد و داروهای لازم را برای کنترل چنین دردهایی در اختیار دارد. و معمولاً نیز چنین دردهایی آنقدر ادامه پیدا نمی‌کنند که فرد را از ادامه کار بازدارند. فقط لازم است فرد رعایت حال خود را بکند و در صورت بروز درد داروهای اورژانسی خود را استفاده نماید. البته باید به کیفیت یا کمیت درد خود توجه کند و شاید بهتر باشد که به پزشک مراجعه نماید
اقدامات درمانی در بیمارستان
اکسیژن‌
داروهایی‌ که‌ به‌ سرعت‌ لخته‌های‌ خون‌ را حل‌ می‌کنند (باید در عرض‌ ۳-۱ ساعت‌ از زمان‌ بروز حمله‌ داده‌ شوند).
داروهای‌ ضد درد
داروهای‌ ضد بی‌نظمی‌ قلب‌ و داروهای‌ ضد آنژین‌ صدری‌ ، مثل‌ مسدودکننده‌های‌ بتا آدرنرژیک‌ یا مسدودکننده‌های‌ کانال‌ کلسیمی‌، برای‌ پایدار کردن‌ نامنظمی‌ ضربان‌ قلب‌
داروهای‌ ضد انعقاد برای‌ جلوگیری‌ از تشکیل‌ لخته‌ خون‌
نیتروگلیسیرین‌ برای‌ گشاد کردن‌ سرخرگ‌ها و افزایش‌ خونرسانی‌ قلب‌
داروی‌ دیژیتال‌ برای‌ تقویت‌ انقباضات‌ عضله‌ قلب‌ و پایدار کردن‌ ضربان‌ قلب‌
امکان‌ دارد برای‌ به‌ کار انداختن‌ قلب‌ نیاز به‌ تحریک‌ الکتریکی‌ وجود داشته‌ باشد.
شاید جراحی‌ (کار گذاشتن‌ دستگاه‌ ضربان‌ساز ، آنژیوپلاستی‌ با بادکنک‌ کوچک‌ ، یا جراحی‌ بای‌پاس‌ سرخرگ‌های‌ قلب‌)
پیشگیری‌
حتی‌المقدور اجتناب‌ یا کنترل‌ عوامل‌ خطر
رژیم‌ غذایی‌ کم‌چرب‌ (چربی‌ باید کمتر از ۲۰% کل‌ کالری‌ دریافتی‌ را تأمین‌ کند) و پر فیبر
علل غیر قلبی درد سینه
دردهای دیگری که ممکن است با درد قلبی اشتباه شوند شامل دردهای ناشی از دستگاه تنفسی ، دستگاه گوارشی ، دستگاه عضلانی اسکلتی و حتی پوست هستند. دردهای ریوی با سرفه کردن و تنفس کردن تشدید پیدا می‌کنند و در صورت پرسش ، فرد سابقه‌ عفونت مجاری تنفسی و ترشح بیش از اندازه مجاری تنفسی را ذکر می‌کند.

کسانی که دچار ترشح بیش از اندازه اسید معده هستند با مشکل خود آشنایی دارند و می‌دانند که درد آنها بیشتر بعد از مصرف غذاهای تحریک کننده یا نفاخ ایجاد می‌شود.

از سوی دیگر مصرف آنتی اسید و سایر داروهای مشابه درد آنها را تخفیف می‌دهد. دردهای عضلانی اسکلتی نیز با آسیبهای این اندامها یا سرما خوردن عضلات بین دنده‌ای همراه است. زونا نیز از بیماریهای نسبتاً شایعی است که اگر بر اثر آن درد قفسه سینه بروز پیدا کند، ممکن است پزشک را به اشتباه به سوی درد‌های قلبی گمراه کند.
علل کم اهمیت درد سینه
در زنان جوان به ندرت دردهای قلبی منشا ایسکمیک (کاهش خونرسانی) دارند. در این موارد معمولا معاینه و نوار قلب چیز خاصی را نشان نمی‌دهد. این موارد بیشتر در اثر آشفتگیهای روانی و وجود بیماری خفیف دریچه‌ای به نام پرولاپس دریچه میترال ممکن است ایجاد شده باشد و تجویز آرامبخش یا داروی ایندرال بهترین کمک را به بیمار خواهد کرد. البته اطمینان دادن به بیمار و همراهان او نیز در تخفیف درد ایشان بسیار موثر خواهد بود.

علل اورژانسی درد سینه
حالتهای بسیار خطرناکی نیز گاه موجب درد قلبی می‌شوند که باید با دقت فراوان آنها را مد نظر داشت. یکی از این حالتها پاره شدن حاد آئورت است که درد سینه و تند شدن تعداد تنفس و نبض را موجب می‌شود و در صورتی که اقدام فوری به عمل نیاید، بیمار فوت خواهد شد. از علل جدی دیگر غیر از سکته قلبی ، پنوموتوراکس ، پریکاردیت حاد و … است.

وزن‌ خود را در حد مطلوب‌ نگاه‌ دارید.

اثرات ورزش بر بیماری های قلبی
یکی از علل اصلی و مهم مرگ ومیر در جهان (خصوصا در کشورهای جهان سوم و از جمله ایران) بیماری های قلبی و سکته قلبی است. سکته قلبی در اثر تنگی شدید و انسداد عروق تغذیه کننده عضله قلب (عروق کرونر) به وجود می آید.

علت اصلی و مهم تنگی و انسداد عروق کرونر قلب، سفت و سخت شدن جدار عروق کرونر یا تصلب شرائین است و عوامل موثر و مساعدکننده بیماری های عروق کرونر عبارتند از: افزایش چربی های مضر خون (LDL-VLDL) افزایش فشار خون، مصرف سیگار، عدم تحرک، بیماری قند، چاقی – فشارهای روانی و ارث. تحقیقات و مطالعات نشان داده اند که فعالیت های بدنی و ورزش مناسب و طولا نی مدت در پیشگیری از بیماری های قلبی دخالت دارد و میزان مرگ و میر در اثر سکته قلبی در میان ورزشکاران ۲۵ درصد کمتر از افراد غیرورزشکار و عادی می باشد.

اثرات ورزش در کاهش بیماری های قلبی و عروقی:

۱- ورزش منظم و مداوم باعث افزایش قطر عروق کرونر قلب می شود.
۲- ورزش باعث می شود عضله قلب قوی شده و پمپاژ آن افزایش یابد.
۳- میزان چربی های مضر خون کاهش می یابد.
۴- در صورت تنگی در عروق کرونر اصلی قلب، عروق فرعی افزایش می یابد.
۵- فشار خون در افراد مبتلا به افزایش فشار خون (tension Hyper) کاهش می یابد.
۶- تعداد ضربان قلب در حالت استراحت کاهش می یابد.

نکات بسیار مهم ورزشی در
بیماران قلبی:

۱- بهترین ورزش پیاده روی است. ابتدا با ۲ تا ۵ دقیقه شروع کرده و سپس روزانه یک تا ۲ دقیقه به آن اضافه کنید تا به ۳۰ تا ۴۵ دقیقه برسد.
۲- شدت ورزش به حدی باشد که دچار احساس تنگی نفس، خستگی شدید، سرگیجه و درد سینه نشوید.
۳- از ورزش در آب و هوای بسیار گرم و مرطوب پرهیز شود.
۴- همیشه بیماران قلبی نیتروگلیسیرین زیرزبانی همراه داشته باشند و در صورت بروز مشکل قلبی زیرزبان قرار دهند.
۵- از انجام فعالیت های قدرتی (مانند وزنه برداری، هل دادن ماشین، شنا رفتن، دمبل زدن و…) جدا خودداری شود.
۶- در صورت بروز سرگیجه، تنگی نفس، درد سینه در هنگام ورزش یا بعد از آن بلا فاصله به پزشک مراجعه شود.
۷- از خوردن غذاهای چرب و سنگین و قهوه و کاکائو پرهیز شود.
۸- از شرکت در ورزش های مسابقه ای که فشار روحی و فیزیکی زیادی دارند اکیدا خودداری شود.
۹- در صورت ابتلا به بیماری های شایع نظیر سرماخوردگی و غیره از انجام فعالیت های ورزشی تا بهبودی خودداری شود.
۱۰- از دوش گرفتن یا شنا کردن در آب سرد و گرم خودداری شود.
۱۱- بیمارانی که از داروهای ضدانعقادی (مانند وارفاین، کومادین، آسپرین) استفاده می کنند باید از انجام فعالیت ورزشی که خطر خونریزی وجود دارد خودداری نمایند.

آیا استرس می تواند حمله قلبی را موجب شود؟

استرس می تواند موجب هیجان، افزایش فشارخون، خستگی، افسردگی، سر درد میگرنی، اختلالات تنفسی و عضلانی، مسایل جنسی، اشکال در خواب و ضایعات جلدی بشود.

ضمنا افراد دچار استرس فاقد زندگی توام با شادی و خوشحالی هستند. مطالعات زیادی نشان داده است که استرس علاوه بر افزایش توسعه عوارض AMI به ۲ تا ۳ برابر، طول مدت بستری شدن و درمان این بیماران را در بخش های مراقبت ویژه نیز بیشتر می کند ولی هنوز پزشکان به فاکتورهای روانی در تشخیص و درمان این بیماران توجه خاصی مبذول نمی دارند.

بسیاری از محققین و متخصصین بیماری های قلب و عروق شرح داده اند که استرس یک عامل خطرناک برای بیماری های عروق کرونر از راه ایجاد آترواسکلرز می باشد. علاوه بر این استرس می تواند از راه اسپاسم عروق کرونر و فعال کردن سیستم آدرنرژیک توسعه AMI را به ۲ برابر افزایش دهد که این عمل استرس به عنوان یک فاکتور مستقل به حساب می آید.

بسیاری از کلینسین ها به این موضوع توجه ندارند که فاکتورهای روانی و استرس در تشخیص و درمان بیماری AMI دخالت دارند و حتی نسبت استرس یا اختلالات روانی مانند هیجان، افسردگی یا مجموعه آن دو بیماری AMI بسیار بالا بوده و حتی تا ۸۵ درصد می رسد.

تغذیه در بیماران قلبی باید چگونه باشد :

رژیم غذایی
۲۵ میلیگرم افزایش در کلسترول رژیم غذایی کلسترول خون را ۱ واحد بالا میبرد و افزایش کلسترول خون منجر به بروز بیماریهای قلبی عروقی میشود.مواد غذایی حاوی کلسترول بالا ،کلسترول خون و LDL را بالا میبرند،اما به مقدار کمتر از چربی اشباع.بطوری که غذاهای پر از چربی اشباع ۴ برابر غذاهای پر از کلسترول، چربی خون را بالا میبرند.

بعضی افراد به کلسترول رژیم زیاد پاسخ میدهند (HYPERRESPONDER) یعنی با خوردن غذاهای پر کلسترول ، کلسترول خونشان بالا میرود ولی بعضی افراد کم پاسخ نمیدهند (HYPORESPONDER)، یعنی بعد از خوردن غذاهای پرکلسترول،کلسترول خونشان تغییری نمیکند.

حذف کامل کلسترول از رژیم غذایی خطرناک است؛از جمله باعث کاهش کولین و اختلال کار کبد می شود.با این حال توصیه می شود روزانه کمتر از ۳۰۰ میلیگرم کلسترول دریافت شود.
منابع غذایی کلسترول:
- زرده تخم مرغ:

زرده تخم مرغ غنی از کلسترول است و در افرادی که ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی را دارند باید به ۳ تا در هفته محدود شود.ضمن اینکه حاوی لسیتین است که چربی خون را پایین می آورد.سفیده تخم مرغ غنی از پروتئین (با امتیاز ۱۰۰) است و نباید محدود شود.
- کره :

کره حیوانی چربی اشباع است و حاوی کلسترول هم هست و دو فاکتورخطر دارد.

کره گیاهی (مارگارین) چربی اشباع است و کلسترول ندارد،ولی حاوی اسید های چرب ترانس است که فاکتور خطر بیماریهای قلبی و سرطان است. در کل کره های گیاهی نرم که کمترین اسید های چرب ترانس را دارا هستند نسبت به کره های حیوانی ارجحیت دارند.
- روغن حیوانی:

این نوع روغن هم چربی اشباع و هم کلسترول بالایی دارد و در بیماران قلبی توصیه نمیشود.
- گوشت و امعاء و احشاء:
- جگر :

پروتئین آن بالاترولی چربی آن پایین تراز گوشت قرمز است .
۳ برابر گوشت قرمز آهن دارد و غنی از VIT Aو VIT B12 است.کلسترول آن بالاتر از گوشت است.
- دل و قلوه(قلب و کلیه):

پروتئین و چربی شبیه به گوشت دارد،کلسترول قلوه بالاتر از دل و گوشت و شبیه به جگر است.آهن آن بیشتر از گوشت است.
- سیرابی و شیردان:

چربی آن در مقایسه با گوشت قرمز به ویژه گوشت گوسفند کمتر و مشا به گوشت کم چرب است.پروتئین آن برابر با گوشت قرمز و سفید است.کلسترول آن از دل و قلوه و جگر پایین تر است.مصرف آن ۴-۳ بار در ماه همراه با نان یا برنج اشکال ندارد.
در افرادی که هایپرلیپیدمی دارند مصرف جگر و امعا و احشا به یک بار در ماه محدود میشود

-روغن‌های اشباع شده، روغن جامد حیوانی، کره، روغن جامد نباتی و چربی‌های همراه با گوشت، خطرسازترین عامل برای بیماران قلبی هستند.

چربی‌های اشباع شده به علت رسوب در دیواره عروق باعث تشدید بیماری‌های قلبی می شوند.

افراد مبتلا به بیماری قلبی از خوردن سوسیس و کالباس ، شیرینی‌های پرچرب، سس‌ها و کباب‌های کوبیده پرچربی پرهیز کنند.

مصرف لبنیات کم چرب و نان سبوس دار که حاوی مقادیر زیادی ویتامین B بوده و باعث کاهش چربی خون این بیماران می شود بهترین روغن برای مصرف به خصوص در افراد مبتلا به بیماری‌های قلب وعروق، روغن مایع ذرت و آفتابگردان است.

مهمترین علت مصرف زیاد روغن جامد ناآگاهی مصرف‌کنندگان از مضرات آن، اقتصادی بودن و بهره‌مندی روغن‌های نباتی و جامد از یارانه‌های دولتی می باشد.علت عمده جامد کردن و هیدروژنه کردن روغن‌های مایع، گرایش مصرف‌کنندگان به استفاده از روغن جامد، پایداری این نوع روغن در مقابل عوامل محیطی و سهولت در حمل و نقل آن می‌باشد.

در سالهای اخیر تمام کارخانه‌های تولیدکننده مواد غذایی موظف شده‌اند مواد تشکیل‌دهنده و میزان انرژی و کالری هر ماده را بر روی آن حک کنند تا افرادی که دچار مشکل چربی خون یا بیماری قلبی هستند، از ترکیبات آن آگاه باشند. :

در فرایند جامدکردن روغن، اسیدهای چرب با هیدروژن اشباع می‌شود که این اسیدها برای سلامتی مضر بوده و همچنین در این فرایند ترکیب‌های غیرعادی دیگری به‌نام اسیدهای چرب ترانس بوجود می‌آید که آن هم مضراست چربی ترانس موجود در روغن جامد باعث افزایش چربی بدخون و کاهش چربی خوب خون شده و کلسترول خون را بالا می‌برد که افزایش آن برای قلب بسیار مضر است.

در عوض باید روغن‌های کلزا(کانولا)، سویا، زیتون، بادام و آفتابگردان جایگزین آنها شوند.

روغن مایع به دلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب غیراشباع فراوان و فاقد کلسترول است بر روغن جامد برتری دارد چرا که روغن جامد هیدروژنه که میزان اسیدهای چرب اشباع آن بیش از ‪ ۲۵درصد و اسیدهای چرب ترانس آن بیش از ده درصد باشد، خطر ابتلا به امراض قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد.

مصرف ماهی، زیتون و مغز گردو، بادام، حاوی روغن با کیفیت مطلوب هستند و روغن ماهی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا ‪۳ و روغن زیتون و روغن دانه انگور و گردو به دلیل دارا بودن اسید اولئیک فراوان باعث کاهش کلسترول بد (‪ (LDLخون می‌شود و برای سلامت قلب و عروق مفید است.
حتی‌الامکان از مصرف غذاهای سرخ کرده خودداری شود و در صورت لزوم از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده گردد.

روغن مایع مخصوص سرخ کردنی درمقابل حرارت پایدار است، این موضوع به‌آن معنی نیست که از این نوع روغن چندین بار می‌توان برای سرخ کردن استفاده کرد.

، یکی از راههای نهادینه کردن مصرف روغن مایع بین آحاد مردم توزیع روغن مایع یارانه‌ای به جای روغن جامد است.
مصرف‌کنندگان باید تا حد امکان از روغن مایع که فاقد اسیدهای‌چرب اشباع شده و ایزومر ترانس است استفاده کنند.: غذاهایی مانند سیب زمینی سرخ‌شده و مرغ سوخاری که متاسفانه در بین مردم بیشترین تقاضا را دارد، سرشار از چربی‌های ترانس بوده و برای سلامتی بدن بسیار مضر است.

هنگام سرخ کردن مواد غذایی با روغن مایع یا سایر روغن‌ها، حرارت نباید از ‪ ۱۷۰درجه سانتی‌گراد ..... کند، زیرا حرارت زیاد موجب دود کردن و سوختن روغن و تغییر ترکیب شیمیایی و در نتیجه سرطان‌زایی آن می‌شود.
نصب برچسب میزان ترانس روی بسته روغن‌های جامد می‌تواند به‌منزله هشداری جهت کنترل مصرف این نوع روغن‌هابشمار رود این طرز تفکر که روغن جامد و به ویژه حیوانی هیچ ضرری برای سلامتی بدن ندارد کاملا اشتباه است و در دراز مدت باعث بروز سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود
منبع
http://www.daneshju.ir (http://www.daneshju.ir/)

mehraboOon
08-01-2011, 11:43 AM
آندوکارديت عفوني

اندوکارديت ، التهاب عفوني لايه اندوکارديوم قلب است . در اغلب بيماران دريچه هاي قلبي درگير مي شوند . افراديکه مشکلات ساختاري قلب دارند در معرض خطر بيشتري هستند . اندوکارديت در افراد بالاتر از پنجاه سال شايعتر است . در مردان بيشتر از زنان ديده مي شود . د رمعتادين تزريقي اين بيماري با شيوع زياد ديده مي شود . در حاليکه در کودکان به ندرت ديده مي شود .


* علائم بيماري :

بروز ناگهاني ناخوشي ، تب ، دردهاي عضلاني و کاهش انرژي از علائم اندوکارديت مي باشد .


در موارديکه شخص اندوکارديت عفوني مزمن دارد ماهها تب خفيف خستگي ، کاهش وزن و تعريق شبانه وجود داشته که در صورت عدم درمان منجر به مرگ مي شود .


* عوارض :

نارسائي احتقاني قلب ، پارگي رشته هاي عضلاني داخل حفرات قلبي ، آبسه عضلات يا دريچه هاي قلبي ، تخريب دريچه هاي قلبي ، اختلالات ريتم قلبي و ...


خطر ديگر اندوکارديت کنده شدن ضايعات جوانه زده روي دريچه ها و رها شدن آنها در گردش خون و نهايتاً گيرکردن در يک رگ و عدم اکسيژن رساني کافي به بافت منتهي به آن مي باشد که منجر به آسيب سلولي برگشت ناپذير در آن منطقه مي شود .


* علل :

علت اصلي اندوکارديت باکتريهاي استافيلوکوک ، انتروکوک ، واستر پتوکوک مي باشند . اين باکتريها در نقاط ديگر بدن بدون اينکه علائمي از عفونت بروز دهند مثل لثه ها ، دهان ،‌ بيني و روده بزرگ ، مجاري ادراري ، پوست و واژن به طور طبيعي وجود دارند .


در مواردي که اين باکتريها وارد جريان خون مي شوند .


( جراحي دندان ، زخم ، اعتياد تزريقي ، جراحي پروستات ، سقط ، جراحي سزارين و ... ) ميتوانند به قلب رسيده و باعث بروز مشکل شوند .


قارچها ( کانديدا ، آسپرژيلوس ) خصوصاً در معتادين تزريقي باعث اندوکارديت مي شوند .


* روشهاي تشخيصي :

بيمار در سمع قلب داراي علامت مي باشد .


تست تشخيص خوني واحدي براي اندوکارديت وجود ندارد ولي کاهش تعداد گلبولهاي قرمز خون وافزايش رسوب گلبولهاي قرمز مشاهده مي شود .


مهمترين آزمايشي که انجام مي شود کشت خون و بررسي آن از نظر وجود باکتري و قارچ است .


اکوکارديوگرافي ( يک روش سونوگرافي قلب ) موارد غيرطبيعي موجود در قلب را نشان مي دهد .


* درمان :

آنتي بيوتيک تزريقي به تشخيص پزشک معالج براي مدت طولاني تجويز مي شود . نوع آنتي بيوتيک تجويزي به نوع عامل ايجاد کننده بيماري بستگي دارد .


در بعضي از بيماران تعويض دريچه قلبي درمان ديگر مورد نياز است .


* پيشگيري :

براي پيشگيري از اندوکارديت نظرات متفاوتي وجود دارد . ولي در کسانيکه در سمع قلب علامت غيرطبيعي دارند هنگام جراحيهاي ذکر شده بايستي به صورت پشگيرانه آنتي بيوتيک مصرف کنند و يا اينکه تنها کسانيکه دريچه قلب مصنوعي دارند يا بيمارانيکه مشکل قلبي اثبات شده اي دارند بايستي به صورت پيشگيرانه آنتي بيوتيک مصرف کنند .


همچنين پس از انجام جراحي هم بايستي چند دوز آنتي بيوتيک مصرف نمائيد .

منبع : سلامت

mehraboOon
08-01-2011, 11:43 AM
8پريكارديت‌ حاد

پريكارديت‌ حاد التهاب‌ پريكارد (غشاي‌ نازك‌ اطراف‌ قلب‌). اين‌ بيماري‌ مسري‌ يا سرطاني‌ نيست‌، مگر اين‌ كه‌ خود ناشي‌ از گسترش‌ يك‌ سرطان‌ در ناحيه‌ ديگري‌ از بدن‌ باشد.
علايم‌ شايع‌
درد مبهم‌ يا تيز در قدام‌ قفسه‌ سينه‌ با انتشار به‌ گردن‌ و شانه‌. درد با حركت‌ بدتر شده‌ و با نشستن‌ يا خم‌ شدن‌ به‌ جلو تخفيف‌ مي‌يابد.
تنفس‌ سريع‌
سرفه‌
تب‌ و لرز
اضطراب‌
مهمترين‌ علايم‌ اين‌ عارضه‌ تنها با معاينه‌ فيزيكي‌ مشخص‌ مي‌گردند.

علل‌
گاهي‌ علت‌ آن‌ نامشخص‌ است‌. شايع‌ترين‌ علل‌ آن‌ عبارتند از:
عفونت‌ ناشي‌ از ويروس‌ها، باكتري‌ها، سل‌، آميب‌، توكسوپلاسموز يا قارچ‌ها
نارسايي‌ مزمن‌ كليه‌
عارضه‌ يك‌ حمله‌ قلبي‌
عارضه‌ آسيب‌ قفسه‌ سينه‌ شامل‌ استفاده‌ از كاتتر قلبي‌
گسترش‌ سرطان‌ نواحي‌ ديگر بدن‌ به‌ پريكارد

داروها
اشعه‌ درماني‌
عوامل تشديد كننده بيماري
بيماري‌ اخير، نظير يك‌ حمله‌ قلبي‌، بيماري‌ ويروسي‌ يا تب‌ روماتيسمي‌
سابقه‌ سل‌
پيشگيري‌
هيچ‌ روش‌ خاص‌ پيشگيري‌ جز درمان‌ اختلالات‌ زمينه‌ساز پريكارديت‌ وجود ندارد.
عواقب‌ مورد انتظار
پريكارديت‌ معمولاً در عرض‌ 6 ماه‌ بهبود مي‌يابد به‌ جز پريكارديت‌ ناشي‌ از سرطان‌. پريكارديت‌ پس‌ از بهبودي‌ هيچ‌گونه‌ اختلال‌ عملكرد در پي‌ نخواهد داشت‌.
عوارض‌ احتمالي‌
پريكارديت‌ مزمن‌
عود
تراوش‌ پريكاردي‌ (تجمع‌ مايع‌ در كيسه‌ پريكارد)
تامپوناد قلبي‌ (اختلال‌ عملكرد قلبي‌ ناشي‌ از تراوش‌ پريكاردي‌)

درمان‌

اصول‌ كلي‌
بررسي‌هاي‌ تشخيص‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ راديوگرافي‌ قفسه‌ سينه‌، سي‌تي‌ اسكن‌ يا ام‌آرآي‌ قفسه‌ سينه‌، نوار قلب‌، اكوكارديوگرافي‌، و كاتتريزاسيون‌ قلبي‌ باشد. پريكارديوسنتز (كشيدن‌ مايع‌ از كيسه‌ پريكارد) ممكن‌ است‌ به‌ منظور تشخيص‌ يا درمان‌ عوارض‌ انجام‌ شود.
مراقبت‌ بيمار در منزل‌ معمولاً كافي‌ است‌ مگر در صورت‌ بروز عوارض‌. هدف‌ درمان‌ عبارتست‌ از تخفيف‌ علايم‌ و كنترل‌ بيماري‌ زمينه‌اي‌
براي‌ تخفيف‌ درد از بالشتك‌ گرم‌كننده‌، كمپرس‌ گرم‌ برروي‌ قفسه‌ سينه‌ استفاده‌ كنيد.

داروها
درمان‌ ضدالتهابي‌ با آسپيرين‌ معمولاً توصيه‌ مي‌شود.
داروهاي‌ استروييدي‌ در موارد شديد پريكارديت‌ ممكن‌ است‌ تجويز شوند.
در صورت‌ عدم‌ كنترل‌ درد با آسپيرين‌، تجويز مسكن‌هاي‌ قوي‌تر ممكن‌ است‌ لازم‌ گردد.
در صورت‌ وجود عفونت‌ باكتريايي‌ از آنتي‌بيوتيك‌ها ممكن‌ است‌ استفاده‌ شود. همچنين‌ در موارد پريكارديت‌ قارچي‌، آمنفوتريپسين‌ بي‌ و در پريكارديت‌ سلي‌، داروهاي‌ ضد سل‌ تجويز مي‌گردد.
فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري
تا زمان‌ فروكش‌ تب‌ و درد در بستر استراحت‌ نماييد.
پس‌ از آن‌ فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري هاي‌ خود را به‌ تدريج‌ از سر بگيريد.
فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري جنسي‌ را پس‌ از برطرف‌ شدن‌ تب‌ و درد مي‌توانيد از سر بگيريد.
رژيم‌ غذايي‌
رژيم‌ خاصي‌ نيز نيست‌. در صورت‌ وجود اضافه‌ وزن‌ رژيم‌ لاغري‌ توصيه‌ مي‌شود.
درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌تان داراي‌ علايم‌ پريكارديت‌ باشيد.
بروز موارد زير در طي‌ درمان‌:
- تب‌
- كوتاهي‌ نفس‌ و ضربان‌ قلب‌ سريع‌
- سرفه‌ خوني‌
- كاهش‌ وزن‌ بدون‌ توجيه‌
- درد غيرقابل‌ كنترل‌ با داروهاي‌ متداول‌
- اگر دچار علايم جديد و غيرقابل توجيه شده ايد. استروييدهاي‌ تجويز شده‌ براي‌ درمان‌ اين‌ اختلال‌ ممكن‌ است‌ با عوارض‌ جانبي‌ به‌ ويژه‌ بي‌قراري‌ همراه‌ باشند.8

mehraboOon
08-01-2011, 12:36 PM
آندوکاردیت

شرح بیماری

آندوکاردیت‌ عبارت‌ است‌ از یک‌ عفونت غیر مسری‌ که‌ عضله‌ قلب‌، دریچه‌های‌ قلب‌، و آندوکاردیوم (پوشش‌ داخلی‌ حفرات‌ یا دریچه‌های‌ قلب‌) را درگیر می‌سازد.


علایم‌ شایع‌


علایم‌ زودهنگام‌:
خستگی‌ و ضعف‌
تب‌، لرز و تعریق‌ زیاد، خصوصاً در شب‌
کاهش‌ وزن‌
دردهای‌ مبهم‌
وجود صدای‌ غیر طبیعی‌ در قلب‌ علایم‌ دیر هنگام‌:
لرز شدید و تب‌ بالا
تنگی‌ نفس‌ در هنگام‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
تورم‌ پاها و شکم‌
تند یا نامنظم‌ شدن‌ ضربان‌ قلب‌


علل‌

باکتری ها یا قارچ‌هایی‌ که‌ وارد خون‌ می‌شوند و دریچه‌ها و پوشش‌ داخلی‌ قلب را در کسانی‌ که‌ قبلاً آسیب‌ قلبی‌ (به‌ قسمت‌ عوامل‌ خطر در زیر مراجعه‌ کنید) داشته‌اند عفونی‌ می‌کنند. باکتری‌ها یا قارچ‌ها به‌ دریچه‌ها، عضله‌، و پوشش‌ داخلی‌ قلب‌ آسیب‌ وارد می‌آورند یا آسیبی‌ که‌ از قبل‌ وجود داشته‌ است‌ را تشدید می‌کنند.


عوامل تشدید کننده بیماری


تب رماتیسمی
بیماری‌ مادرزادی‌ قلب‌
پس‌ از وارد آمدن‌ آسیب‌ به‌ دریچه‌های‌ قلب‌، خطر آندوکاردیت‌ در اثر عوامل‌ زیر بیشتر می‌شود:
حاملگی‌
تزریق‌ مواد آلوده‌ به‌ داخل‌ جریان‌ خون‌، مثلاً همراه‌ با تزریق‌ وریدی‌ مواد مخدر
سوء در مصرف‌ الکل
استفاده‌ از داروهای‌ سرکوب‌کننده‌ ایمنی‌
وجود دریچه‌ مصنوعی‌ در قلب‌


پیشگیری‌

اگر دریچه‌ قلبتان‌ آسیب‌ دیده‌ است‌ یا صدای‌ غیر طبیعی‌ در قلب‌ شما شنیده‌ می‌شود:

پیش‌ از انجام‌ هر گونه‌ اقدام‌ پزشکی‌ که‌ امکان‌ ورود باکتری‌ها به‌ خون‌ در طی‌ آن‌ وجود دارد به‌ پزشک‌ یا دندانپزشک‌ اطلاع‌ دهید و آنتی بیوتیک مناسب‌ جهت‌ پیشگیری‌ از بروز آندوکاردیت‌ دریافت‌ کنید.
این‌ مسأله‌ به‌ خصوص‌ باید قبل‌ از کارهای‌ دندانپزشکی‌، زایمان‌، و جراحی‌ در دستگاه‌ ادراری‌ یا گوارش‌ مدنظر قرار گیرد.
هیچگاه‌ الکل ننوشید.
قبل‌ از حامله‌ شدن‌، با پزشک‌ خود مشورت‌ کنید.
مواد مخدر تزریقی‌ مصرف‌ نکنید.


عواقب‌ مورد انتظار

معمولاً با تشخیص‌ و درمان‌ زودهنگام‌ قابل‌ معالجه‌ است‌، امابهبود ممکن‌ است‌ هفته‌ها طول‌ بکشد. اگر درمان‌ به‌ تأخیر افتد، عملکرد قلب کاهش‌ یافته‌ و نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌ و مرگ‌ رخ‌ خواهد داد.


عوارض‌ احتمالی‌

تشکیل‌ لخته‌های‌ خونی‌ که‌ ممکن‌ است‌ به‌ مغز، کلیه ها، یا احشای‌ شکمی‌ بروند و باعث‌ بروز عفونت‌، آبسه، یا سکته مغزی شوند. اختلالات‌ ریتم‌ قلب‌ (شایعترین‌ آن‌ فیبریلاسیون دهلیزی است‌)


درمان‌


اصول‌ کلی‌

اقدامات‌ تشخیصی‌ ممکن‌ است‌ عبارت‌ باشند از: شمارش‌ سلول های‌ خون و کشت‌ خون‌، نوار قلب‌، عکس‌برداری‌ از قلب و ریه ها با اشعه ایکس، و اکوکاردیوگرام

هدف‌ درمان‌، ریشه‌کنی‌ میکروب‌ها با دارو، و فراهم‌ آوردن‌ مراقبت‌های‌ حمایتی‌ برای‌ رفع‌ علایم‌ است‌.
بستری‌ شدن‌ در بیمارستان‌ در مرحله‌ حاد بیماری‌. زمانی‌ که‌ وضعیت‌ بیمار با ثبات‌ شد، بعضی‌ از بیماران‌ را می‌توان‌ از بیمارستان‌ ترخیص‌ کرد و ادامه‌ مراقبت‌ از آنها را در منزل‌ پی‌ گرفت‌.
جراحی‌ برای‌ تعویض‌ دریچه‌ عفونی‌ شده‌ در بعضی‌ از بیماران‌
اگر دریچه‌ قلبتان‌ آسیب‌ دیده‌ است‌، قبل‌ از هر اقدام‌ پزشکی‌، مشکل‌ خود را به‌ پزشک‌ یا دندانپزشک‌ اطلاع‌ دهید. در برخی‌ از موقعیت‌ها، نیاز به‌ استفاده‌ از آنتی‌بیوتیک‌ برای‌ پیشگیری‌ از آندوکاردیت‌ وجود خواهد داشت‌.
پس‌ از رهایی‌ از آندوکاریت‌، مرتب‌ زیر نظر پزشک‌ باشید تا از عود بیماری‌ پیشگیری‌ شود.
همیشه‌ دست‌بند یا گردن‌آویز مخصوص‌ که‌ نشان‌ دهنده‌ مشکل‌ پزشکی‌ شما باشد همراه‌ داشته‌ باشید. در کیف‌ پول‌ خود روی‌ یک‌ کارت‌ فهرست‌ آنتی بیوتیک های‌ مورد نیاز برای‌ مصرف‌ پیش‌ از کارهای‌ دندانپزشکی‌ و پزشکی‌ را یادداشت‌ کنید.


داروها

مصرف‌ آنتی بیوتیک به‌ مدت‌ چندین‌ هفته‌ برای‌ مبارزه‌ با عفونت. غالباً آنتی‌بیوتیک‌ به‌ صورت‌ تزریقی‌ مصرف‌ می‌شود.


فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری


تا زمان‌ بهبودی‌ کامل‌ در رختخواب‌ استراحت‌ کنید. زمانی‌ که‌ در رختخواب‌ استراحت‌ می‌کنید، پاهای‌ خود را مرتب‌ خم‌ و راست‌ کنید تا از تشکیل‌ لخته‌ در سیاهرگ‌های‌ عمقی‌ پا پیشگیری‌ شود.
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های‌ عادی‌ خود را در صورتی‌ که‌ وضعیت‌ جسمی‌تان‌ اجازه‌ دهد از سر بگیرید.


رژیم‌ غذایی‌

رژیم‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود.


درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟


اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده تان‌ علایم‌ آندوکاردیت‌ را دارید.
اگر یکی‌ از موارد زیر به‌ هنگام‌ درمان‌ یا پس‌ از آن‌ رخ‌ دهد:
افزایش‌ وزن‌ بدن‌ بدون‌ اینکه‌ رژیم‌ غذایی‌ تغییر کرده‌ باشد.
وجود خون‌ در ادرار
تنگی‌ نفس‌ یا درد قفسه‌ سینه‌
ضعف‌ یا فلج‌ ناگهانی‌ در عضلات‌ صورت‌، تنه‌، یا اندام‌ها

منبع : سلامت
http://www.daneshju.ir (http://www.daneshju.ir/)

mehraboOon
08-01-2011, 12:36 PM
فشار خون چیست؟
سرخرگها خون را از قلب به دیگر نقاط بدن می‌رسانند. برای آنکه خون بتواند در این عروق به جریان در آید، نیاز به فشار مناسبی دارد. این فشار جریان خون در سرخرگهای بدن یعنی فشاری که در هر انقباض عضله قلب در اثر برخورد خون به دیواره سرخرگ وارد می‌شود، فشار خون نام دارد. هنگامی که سرخرگهای بزرگ ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک ، نیز باریکتر شوند، فشار خون بالا می رود. قلب همانند یک پمپ با انقباض و استراحت خود ، خون را به داخل عروق می‌فرستد. در زمانهای مختلف مراحل این پمپاژ ، فشار خون در سرخرگها تغییر می‌کند.

بالاترین میزان فشار خون ، "فشار سیستولیک" است که همان فشاری است که به هنگام انقباض ماهیچه قلب موجب می‌شود تا خون از قلب به سایر نقاط بدن برسد. کمترین میزان فشار خون ، "فشار دیاستولیک" است که فشار بین ضربانهای قلب محسوب می‌شود و مربوط به زمانی است که قلب در حالت استراحت است. فشار خون بر حسب میلیمتر جیوه (mmhg) اندازه گیری می‌شود. میزان فشار خون بر پایه دو عدد نشان داده می‌شود. اولین عدد مربوط به فشار سیستولیک یا ماکزیمم و دومی مربوط به فشار دیاستولیک یا مینیمم است. معمولا یک فشار خون متعادل زیر mmhg 85/140 است. (140 فشار سیستولیک و 85 فشار دیاستولیک). اگر فردی دچار بیماری دیابت باشد، فشار خون وی باید کمتر از mmhg 80/130 باشد.

شرح بیماری
فشار خون بالا عبارت‌ است‌ از افزایش‌ فشار وارده‌ از جریان‌ خون به‌ دیواره‌ رگ‌های‌ خونی‌. فشار خون‌ بالا گاهی‌ «کشنده‌ بی‌سر و صدا» نامیده‌ می‌شود زیرا تا مراحل‌ انتهایی‌ اکثراً هیچ‌ علامتی‌ ندارد. توجه‌ داشته‌ باشید که‌ فشار خون‌ بطور طبیعی‌ در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود، اما فردی‌ که‌ دچار بیماری‌ فشار خون‌ بالا است‌، به‌ هنگام‌ استراحت‌ نیز فشار خونش‌ بالاتر از حد طبیعی‌ است. رژیم‌های نادرست غذایی ، مصرف زیاد غذاهای چرب و پرنمک ، بی‌تحرکی و زندگی ماشینی از جمله عوامل مستعد کننده برای ابتلا به بیماری پرفشاری خون است.

علایم‌ شایع‌ فشار خون بالا
بسیاری از افراد که دچار فشار خون بالا هستند، احساس بیماری ندارند و حال عمومی آنان خوب است. 15% افراد سن بالا دارای فشار خون هستند و خودشان خبر ندارند. در مواردی که فشار خون خیلی بالا می رود، سردرد و گاهی اوقات نیز تنگی نفس و خونریزی از بینی رخ می دهد. با این وجود تنها راه تشخیص فشار خون بالا ، اندازه گیری میزان آن است.
علایم‌ سردرد و سرگیجه ، خواب‌آلودگی ، گیجی‌ ، کرختی‌ و مور مور شدن‌ در دستها و پاها ، سرفه‌ خونی‌؛ خونریزی‌ از بینی‌ و تنگی‌ نفس‌ شدید مربوط‌ به‌ بالا رفتن‌ فشار خون‌ بطور بحرانی‌ هستند.

علل فشار خون بالا
از هر ده نفر مبتلا به فشار خون بالا ، در نه نفر آنان ، یعنی 90% علت دقیق برای فشار خون شناخته نشده است که نوع اولیه پرفشاری خون نامیده می‌شود.
در تعداد کمی از افراد مبتلا به فشار خون بالا (نوع ثانویه پرفشاری خون) عواملی همچون تنگ شدن سرخرگ کلیوی و یا اختلال در تولید هورمونهای مترشحه از غدد فوق کلیوی ، بیماریهای بافت کلیه در ایجاد بیماری نقش دارند. و یا برخی اوقات ، بعضی داروها مثل داروهایی که برای درمان آرتریت و یا افسردگی استفاده می‌شود، موجب افزایش فشار خون می‌گردد.
عوامل مستعد کننده بیماری
سن‌ بالای‌ 60 سال: ‌تحقیقات نشان داده است که آسیب دیدن سلولهای کلیوی intimal fibroplasias مهمترین علت ابتلا به فشار خون در افراد مسن می‌باشد. بهترین راه برای جلوگیری آسیب دیدن سلولهای کلیوی اصلاح رژیم غذایی و استفاده از میوه‌ها و سبزیجات و دانه‌های کامل غلات و حبوبات و مغزها و دانه‌ها و خودداری از مصرف دانه‌های تصفیه شده و بدون پوسته غلات و جلوگیری از افزایش وزن می‌باشد.
چاقی و اضافه وزن
سیگار کشیدن
مصرف الکل
رژیم‌ غذایی‌ حاوی‌ نمک‌ یا چربی‌ اشباع‌ شده‌ زیاد و عدم مصرف میوه و سبزی
کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی
استرس
عوامل‌ ژنتیکی‌: اگر یکی از والدین و یا هر دو دچار فشار خون بالا باشند، خطر ابتلای فرد به فشار خون بیشتر است. سابقه‌ خانوادگی‌ فشار خون‌ بالا ، سکته‌ مغزی ‌، حمله‌ قلبی‌ یا نارسایی کلیه
مصرف‌ قرصهای‌ ضد حاملگی ‌، استروییدها و بعضی‌ از انواع‌ داروهای‌ مهارکننده‌ اشتها یا دکونژستانت‌ها
پیشگیری
ـ وزنتان را کنترل کنید. اگر اضافه ‌وزن دارید، رژیم بگیرید. کم کردن حتی یک کیلوگرم از وزنتان هم مفید است.
ـ مرتب ورزش کنید. 30 دقیقه ورزش در هر روز بهترین راه مبارزه با پرفشاری خون است.
ـ مصرف روزانه نمک را کم کنید (حدود 1 قاشق چای‌خوری). سدیم علاوه بر نمک در بسیاری از غذاهای بسته‌بندی ‌شده ، نوشابه‌های گازدار ، جوش شیرین و بعضی شربت معده‌ها وجود دارد. برای اطلاع یافتن از مقدار سدیم بکار رفته در مواد غذایی برچسب آنها را قبل از مصرف به ‌دقت مطالعه کنید. اگر می‌خواهید از مواد جایگزین سدیم استفاده کنید، حتماً با پزشک مشورت کنید؛ زیرا برخی از این مواد برای همه افراد مناسب نیستند.
ـ از رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات فراوان ، لبنیات کم‌چرب و غذاهای حاوی پتاسیم نظیر دانه‌های سبوس‌دار و خشکبار استفاده کنید. به ‌نظر می‌رسد پتاسیم از پرفشاری خون جلوگیری می‌کند. مصرف 3500 میلیگرم پتاسیم در روز توصیه می‌شود.
ـ از مصرف مشروبات الکلی بپرهیزید.
_در نظر داشته باشید که فشار خون را در برنامه تستهای 6 ماهه خود قرار دهید.
_اگر سابقه‌ خانوادگی‌ فشار خون‌ بالا وجود داشته‌ باشد، فشار خون‌ باید مرتباً کنترل‌ شود.
ـ اگر باردار هستید، مرتب برای معاینه پیش از زایمان به مراکز درمانی مراجعه کنید تا مراقب بهداشت بتواند به پرفشاری احتمالی خون پی ببرد و به ‌موقع کنترل کند.
ـ اگر از قرصهای ضدبارداری حاوی استروژن استفاده می‌کنید یا تحت هورمون ‌درمانی هستید، فشار خونتان را مرتب کنترل کنید.
- اگر فشار خون‌ بالا زود تشخیص‌ داده‌ شود، تغییر رژیم‌ غذایی ‌، ورزش‌ ، کنترل‌ استرس‌ ، ترک‌ دخانیات ‌، ننوشیدن‌ الکل ، و دارو معمولاً باعث‌ پیشگیری‌ از بروز عوارض‌ می‌شود.

عوارض‌ فشار خون بالا
سکته مغزی ، حمله قلبی ، نارسایی احتقانی قلب و ورم‌ ریه ، نارسایی‌ کلیه و آسیب چشمی و مشکل بینایی از عوارض اصلی فشار خون بالا هستند. باید دانست که هرچه فشار خون بالاتر باشد، میزان امید به زندگی پایینتر خواهد بود. در افرادی که دچار فشار خون بالا هستند، میزان ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی بیشتر خواهد بود. اگر فشار خون بالا به مدت طولانی بدون درمان باقی بماند، ممکن است نارسایی کلیوی رخ دهد و یا حتی به بینایی آسیب وارد شود. در ضمن امکان دارد که قلب بطور غیر طبیعی بزرگ شده و کارایی آن کم شود که چنین وضعیتی می تواند منجر به نارسایی قلبی و اختلال در پمپاژ خون توسط قلب شود.

اگر فشار خون بالا درمان گردد آنگاه از خطر ابتلا به حملات قلبی کاسته خواهد شد. از لحاظ اپیدمیولوژی ، از هر ده مرد ، چهار نفر و از هر ده زن ، سه زن دچار فشار خون بالا هستند. و در حدود یک سوم از کسانی که دچار چنین وضعیتی هستند تحت درمان نمی‌باشند و سلامتی آنان در معرض خطر است. فشار خون بالا از ابتدایی‌ترین فاکتورهای خطرناک برای بروز بیماریهای قلبی و سکته است. طبق آمارهای جهانی، از هر 5 مورد نارسایی قلبی در زنان، 3 مورد به‌دلیل کنترل نکردن پرفشاری خون ایجاد می‌شود. پرفشاری خون به کلیه‌ها آسیب می‌رساند و موجب نارسایی کلیوی ، سکته مغزی ، حمله قلبی و بیماریهای مرگبار دیگری می‌شود. همچنین ، زنانی که علاوه بر پرفشاری خون به بیماری دیابت مبتلا هستند به ‌مراتب بیشتر از سایرین به نارسایی کلیوی و سکته مغزی دچار می‌شوند.

درمان‌
بررسیهای‌ تشخیصی‌ ممکن‌ است‌ شامل‌ آزمایش‌ خون ‌، نوار قلب ، آنژیوگرافی (عکسبرداری‌ از عروق‌ با کمک‌ تزریق‌ ماده‌ حاجب‌ و تاباندن‌ اشعه ایکس) و نیز سایر عکسبرداریها باشد.
اهداف‌ درمان‌ با توجه‌ به‌ ویژگیهای‌ هر فرد تعیین‌ خواهند شد و ممکن‌ است‌ شامل‌ کم ‌کردن‌ وزن‌ ، ترک‌ دخانیات‌ ، برنامه‌ ورزش‌ مناسب‌ و تغییر شیوه‌ زندگی‌ برای‌ کاهش‌ استرس باشند.
گرفتن‌ فشار خون‌ خودتان‌ را فرا بگیرید و روزانه‌ فشار خون‌ را اندازه‌گیری‌ کنید.
در صورتی‌ که‌ اقدامات‌ محافظه‌کارانه‌ اثر نداشته‌ باشند، با استفاده‌ از داروهای‌ ضد فشار خون‌ می‌توان‌ فشار خون‌ را پایین‌ آورد.
از مصرف‌ داروهای‌ سرماخوردگی و سینوزیت خودداری‌ کنید. این‌ داروها حاوی‌ افدرین و پسودوافدرین هستند که‌ باعث‌ افزایش‌ فشار خون‌ می‌شوند.
پیگیری افراد فشار خون بالا
اندازه گیری میزان فشار خون و معاینه قفسه سینه بطور معمول صورت می‌گیرد. در ضمن، چشمها به دستگاه مخصوصی معاینه می‌شود و وضعیت عروق شبکیه چشم نیز بررسی می‌گردد. فشار خون بالا می تواند موجب آسیب عروق شبکیه گردد.

فعالیت الکتریکی و ریتم قلب توسط الکتروکاردیوگرام (ECG) یا نوار قلب بررسی می‌شود. آزمایش خون جهت اندازه‌گیری میزان کلسترول و قند خون نیز حائز اهمیت است. میزان بالای کلسترول و قند خون ، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش می‌دهد. آزمایش ادرار نیز برای بررسی وضعیت کلیه‌ها اهمیت دارد. فشار خون بالا می‌تواند در عملکرد کلیه‌ها اختلال ایجاد کند. رادیوگرافی قفسه سینه می‌تواند در بررسی وضعیت بیماری موثر باشد.

mehraboOon
08-01-2011, 12:36 PM
بيماري‌ دريچه‌اي‌ قلب‌
--------------------------------------------------------------
بيماري‌ دريچه‌اي‌ قلب‌ عبارت‌ است‌ از عارضه‌ بيماري‌هايي‌ كه‌ دريچه‌هاي‌ قلب‌ را از شكل‌ مي‌اندازند يا تخريب‌ مي‌كنند. قلب‌ 4 دريچه‌ دارد. دريچه‌هاي‌ دولتي‌ (ميترال‌) و سه‌ لتي‌ (تريكوسپيد) كه‌ دريچه‌هاي‌ اصلي‌ قلب‌ به‌ شمار مي‌روند، كنترل‌ جريان‌ خون‌ به‌ درون‌ بطن‌ها را به‌ عهده‌ دارند. دريچه‌هاي‌ آئورت‌ و ريوي‌ نيز كنترل‌ جريان‌ خون‌ به‌ خارج‌ از قلب‌ را به‌ عهده‌ دارند. عملكرد درست‌ دريچه‌ها براي‌ كارآمدي‌ قلب‌ به‌ عنوان‌ يك‌ پمپ‌ اهميت‌ حياتي‌ دارد.
علايم‌ شايع‌
گاهي‌ بدون‌ علامت‌
خستگي‌ و ضعف‌
منگي‌ يا غش‌
درد قفسه‌ سينه‌
تنگي‌ تنفس‌، كه‌ گاهي‌ فرد را از خواب‌ بيدار مي‌كند.
احتقان‌ ريه‌
نامنظمي‌هاي‌ ضرباهنگ‌ قلب‌
وجود صداهاي‌ غيرطبيعي‌ در قلب‌ كه‌ پزشك‌ به‌ كمك‌ گوشي‌ مي‌تواند آنها را بشوند.
بالا يا پايين‌ بودن‌ فشارخون‌
علل‌
بيماري‌ دريچه‌اي‌ قلب‌ اساساً به‌ دو نوع‌ تقسيم‌ مي‌شود: تنگ‌ شدن‌ دريچه‌ كه‌ جلوي‌ جريان‌ طبيعي‌ خون‌ را مي‌گيرد، يا گشادشدن‌ دريچه‌ كه‌ باعث‌ برگشت‌ خون‌ به‌ عقب‌ و به‌ درون‌ قلب‌ مي‌شود. اختلال‌ دريچه‌اي‌ ممكن‌ است‌ ارثي‌ باشد يا توسط‌ يكي‌ از موارد زير به‌ وجود آيد:
تب‌ روماتيسمي‌
عارضه‌اي‌ از گلودرد استرپتوككي‌
آترواسكلروز (تصلب‌ شرايين‌)
بالا بودن‌ فشارخون‌
نقايص‌ مادرزادي‌ قلب‌
آندوكارديت‌ و تزريق‌ موادمخدر در رگ‌
ندرتاً سيفليس‌
تزريق‌ موادمخدر در رگ‌ يك‌ خطر عمده‌ است‌.
عوامل‌ افزايش‌ دهنده‌ خطر
افراد بالاي‌ 60 سال‌
سابقه‌ خانوادگي‌ بيماري‌ دريچه‌اي‌ قلب‌
حاملگي‌
خستگي‌ يا كار زياد
نشانگان‌ مارفان‌
پيشگيري‌
در صورت‌ وجود بيماري‌هايي‌ كه‌ باعث‌ آسيب‌ به‌ دريچه‌ قلب‌ مي‌شوند، براي‌ درمان‌ به‌ پزشك‌ مراجعه‌ كنيد (مثلاً در مورد بالا بودن‌ فشارخون‌، آندوكارديت‌، و سيفليس‌).
براي‌ پيشگيري‌ از تب‌ روماتيسمي‌، بايد براي‌ عفونت‌هاي‌ استرپتوككي‌ آنتي‌بيوتيك‌ مصرف‌ شود.
اگر سابقه‌ خانوادگي‌ بيماري‌ مادرزادي‌ قلب‌ را داريد، پيش‌ از تشكيل‌ خانواده‌، براي‌ مشاوره‌ ژنتيكي‌ مراجعه‌ كنيد.
عواقب‌ مورد انتظار
به‌ بيماري‌ زمينه‌ساز بستگي‌ دارد. بسياري‌ از عوراض‌ بيماري‌هاي‌ دريچه‌اي‌ را مي‌توان‌ با دارو كنترل‌ يا با جراحي‌ معالجه‌ نمود.
عوارض‌ احتمالي‌
عفونت‌ دريچه‌ها
نارسايي‌ احتقاني‌ قلب‌
درمان‌

اصول‌ كلي‌
بررسي‌هاي‌ تشخيصي‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ آزمايش‌ خون‌، نوار قلب‌، اكوكارديوگرافي‌، عكسبرداري‌ از قلب‌ و ريه‌ها با اشعه‌ ايكس‌، و آنژيوگرافي‌ باشد.
وارد كردن‌ كاتتر به‌ قلب‌
امكان‌ دارد براي‌ تصحيح‌ نقص‌ دريچه‌اي‌ يا درآوردن‌ دريچه‌ بيمار يا آسيب‌ ديده‌ و جايگزني‌ كردن‌ آن‌ (با دريچه‌ مصنوعي‌ يا دريچه‌ ساخته‌ شده‌ از بافت‌ انساني‌ يا گاوي‌، يا دريچه‌ انساني‌ از يك‌ فرد فوت‌ شده‌) جراحي‌ انجام‌ شود.
در مراجعه‌ به‌ هر پزشك‌، دندانپزشك‌، يا به‌ متخصص‌ بيهوشي‌، بيماري‌ خود را اطلاع‌ دهيد. حتي‌ اگر فكر مي‌كنيد كه‌ آنها جزئيات‌ پرونده‌ پزشكي‌ شما را مي‌دانند نيز اين‌ نكته‌ را يادآوري‌ كنيد.
داروها
آنتي‌بيوتيك‌ها براي‌ درمان‌ يا پيشگيري‌ از عفونت‌ باكتريايي‌ دريچه‌ قلب‌
داروهاي‌ ضد نامنظمي‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ براي‌ پايدار كردن‌ اين‌ نوع‌ نامنظمي‌ها
داروي‌ ديژيتال‌ براي‌ تقويت‌ يا تنظيم‌ ضربان‌ قلب‌
در بعضي‌ از موارد، داروهاي‌ ضد انعقاد پس‌ از عمل‌ جراحي‌
فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري
تا حدي‌ كه‌ مي‌توانيد تحمل‌ كنيد. در بعضي‌ از انواع‌ بيماري‌ دريچه‌ قلب‌ نيازي‌ به‌ محدود كردن‌ فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري نيست‌.
رژيم‌ غذايي‌
رژيم‌ غذايي‌ كم‌ چرب‌ و كم‌ نمك‌
درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌تان‌ علايم‌ بيماري‌ دريچه‌اي‌ قلب‌ را داريد.
اگر به‌ هنگام‌ درمان‌، علايم‌ عفونت‌ ظاهر شوند، مثل‌ تب‌، لرز، دردهاي‌ عضلاني‌، سردرد، خستگي‌ و احساس‌ كسالت‌

منبع:http://www.daneshju.i (http://www.daneshju.i/)

mehraboOon
08-01-2011, 12:37 PM
نارسایی قلبی؛ چرا و به چه علت؟

در تعریف نارسایی قلب یعنی قلب انسان یا هر موجودی خوب انجام وظیفه نمی‌كند، قدرت انقباضی‌اش كم می‌شود و نمی‌تواند خون را از قسمت‌های مختلف بدن دریافت كند و بعد از تبادل اكسیژن، دوباره آن را به همه جا پمپ كند...

در تعریف نارسایی قلب یعنی قلب انسان یا هر موجودی خوب انجام وظیفه نمی‌كند، قدرت انقباضی‌اش كم می‌شود و نمی‌تواند خون را از قسمت‌های مختلف بدن دریافت كند و بعد از تبادل اكسیژن، دوباره آن را به همه جا پمپ كند.
قلبی كه مثل یك تلمبه در سینه ما می‌تپد، دو بخش دارد: قلب راست و قلب چپ. شایع‌ترین نارسایی قلب، مختص قلب چپ است. حتی نارسایی‌های قلب راست، از قلب چپ منشا می‌گیرند. حالا بهتر است بدانیم.

چرا قلب چپ نارسا می‌شود؟

شایع‌ترین علت آن، تنگ شدن عروق قلب است. وقتی كه رگ تنگ می‌شود، به تدریج آن قسمت از عضله قلب كه با آن رگ خون‌رسانی می‌شده، از بین می‌رود (سكته قلبی)، در نتیجه قلب قدرت انقباضی طبیعی‌اش را از دست می‌دهد و نارسا می‌شود.
ما قدرت انقباضی قلب را با معیارهای مختلفی می‌سنجیم. این قدرت كه بازدهی قلب شماست، باید در حدود ۵۵ تا ۶۵ درصد باشد. فاكتور بازدهی )e.f( به هر دلیلی كه عضله قلب نقص پیدا كند، كاهش می‌یابد. یكی از این عوامل كه باعث كاهش درصد بازدهی قلب می‌شود، تنگی عروق است. اما چرا عروق تنگ می‌شوند؟
▪ علت‌های زیادی وجود دارد كه تعداد آنها به ۳۰۰ تا می‌رسد، اما بر مبنای مطالعات سازمان بهداشت جهانی، سه علت به عنوان مهم‌ترین عوامل شناخته‌ شده‌اند:
۱) فشار خون بالا: با رژیم غذایی و داروها سعی می‌كنیم آن را متعادل كنیم تا رگ‌ها تنگ نشوند و سكته‌های قلبی و مغزی اتفاق نیفتند.
۲) اختلال در چربی‌های خون: چهار مورد آن را كه در آزمایش‌های روتین و ساده بررسی می‌شوند، بیان می‌كنیم. كلسترول، تری‌گلیسرید، ال.دی.ال، اچ.دی.ال. كه سه تای اول از چربی‌های بد و فقط اچ. دی.ال چربی خوب است. یعنی باید با رژیم و دارو سعی كنیم چربی بد را پایین بیاوریم و با ورزش مرتب (پیاده‌روی تند، كوهنوردی و...) و همچنین با لاغر شدن و كنترل وزن سعی كنیم چربی خوب اچ.دی.ال را بالا ببریم تا رگ‌هایمان تنگ نشوند.
۳) دخانیات: مصرف دخانیات به هر شكل، هر نوع و هر مقدار باعث گرفتگی عروق می‌شود. حتی به تازگی ثابت شده یك تا سه سیگار در روز هم می‌تواند سبب گرفتگی عروق شود.
اگر صدای قلب بیماری كه دچار نارسایی قلبی است با گوشی پزشكی، گوش بدهیم صدای اضافی می‌شنویم و قلب توان واقعی برای انجام وظیفه را ندارد. فرد بیمار بی‌اشتها، بی‌خواب و ناتوان است. اگر نارسایی شدید باشد حتی بیمار قادر به راه رفتن و انجام كارهای ساده روزمره نیست. نارسایی قلب راست یا بطن راست معمولا به دنبال نارسا شدن قلب چپ اتفاق می‌افتد و به دنبال آن، رگ‌های گردنی بیمار برجسته می‌شوند، كبد بزرگ شده و شكم ممكن است آب بیاورد و یا پاها متورم شود. كسی كه قلب نارسا دارد باید دائم تحت نظر پزشك باشد و رژیم غذایی بی‌نمك و داروهای خاص استفاده كند، اما بهتر است حالا كه آگاه شدید مراقب باشید تا قلب‌تان همیشه مثل ساعت كار كند.

بلوك‌ قلبي‌

بلوك‌ قلبي‌ عبارت‌ است‌ از يك‌ اختلال‌ پايدار (خفيف‌ يا شديد) در انتقال‌ پيام‌هاي‌ الكتريكي‌ بين‌ دهليزها (اتاقك‌هاي‌ بالايي‌) و بطن‌ها (اتاقك‌هاي‌ پاييني‌) قلب‌. در اين‌ حالت‌، هماهنگي‌ بين‌ انقباضات‌ دهليزها و بطن‌ها از بين‌ مي‌رود. كنترل‌ ضربان‌ قلب‌ ديگر به‌طور طبيعي‌ كه‌ به‌ هنگام‌ فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري يا استرس‌، تند و در ساير زمان‌ها كند مي‌شد انجام‌ نخواهد گرفت‌ و ضربان‌ساز موجود در ديواره‌ مشترك‌ بطن‌ها كه‌ در حالت‌ طبيعي‌ خفته‌ است‌ شروع‌ به‌ كار خواهد كرد و سيستم‌ الكتريكي‌ بطن‌ها را به‌ راه‌ خواهد انداخت‌. بلوك‌ قلب‌ مي‌تواند در هر سني‌ رخ‌ دهد اما در مردان‌ بالاي‌ 40 سال‌ و خانم‌ها پس‌ از يائسگي‌ شايع‌تر است‌.
علايم‌ شايع‌
در موارد خفيف‌تر گاهي‌ بدون‌ علامت‌ است‌.
كندي‌ و نامنظمي‌ ضربان‌ قلب‌
از دست‌ دادن‌ ناگهاني‌ هوشياري‌
گاهي‌ تشنج‌
حملات‌ منگي‌، ضعف‌، يا گيجي‌
علل‌
بيماري‌ سرخرگ‌هاي‌ قلب‌، كه‌ يك‌ نوع‌ آترواسكلروز (تنگ‌ شدن‌ سرخرگ‌ها) است‌.
ناهنجاري‌هاي‌ مادرزادي‌ قلب‌
مصرف‌ بيش‌ از اندازه‌ داروي‌ ديژيتال‌ يا بعضي‌ از داروهاي‌ ديگر
عوامل‌ افزايش‌ دهنده‌ خطر
افراد بالاي‌ 60 سال‌
استرس‌
رژيم‌ غذايي‌ نامناسب‌ كه‌ پر چرب‌ و پر نمك‌ است‌.
چاقي‌
سيگار كشيدن‌
ديابت‌
بيماري‌ قلبي‌، مثل‌ آترواسكلروز، نارسايي‌ احتقاني‌ قلب‌ يا بيماري‌ دريچه‌اي‌ قلب‌
بالا بودن‌ فشارخون‌
سابقه‌ اختلال‌ الكتروليتي‌
مصرف‌ بعضي‌ داروها، مثل‌ ديژيتال‌، كينيدين‌ يا مسدودكننده‌هاي‌ بتا ـ آدرنرژيك‌
پيشگيري‌
در صورت‌ وجود هرگونه‌ بيماري‌ زمينه‌ساز، براي‌ درمان‌ به‌ پزشك‌ مراجعه‌ كنيد.
سيگار نكشيد.
به‌طور منظم‌ ورزش‌ كنيد.
رژيم‌ غذايي‌ كم‌ چرب‌ و كم‌ نمك‌ داشته‌ باشيد.
عواقب‌ مورد انتظار
با كاشتن‌ يك‌ دستگاه‌ ضربان‌ساز مي‌توان‌ علايم‌ را كنترل‌ نمود.
عوارض‌ احتمالي‌
كند، تند، يا نامنظم‌ شدن‌ ضربان‌ قلب‌ و ايست‌ قلبي‌
درمان‌

اصول‌ كلي‌
بررسي‌هاي‌ تشخيصي‌ مخصوص‌ براي‌ سنجش‌ فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري الكتريكي‌ قلب‌، مثل‌ استفاده‌ از دستگاه‌ هولتر براي‌ مدت‌ 24-12 ساعت‌، كه‌ با آن‌ مي‌توان‌ اختلالات‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ را از يك‌ روز تا دو هفته‌ مورد بررسي‌ قرار داد. اين‌ دستگاه‌ هر بار به‌ مدت‌ 24-12 ساعت‌ به‌ بيمار بسته‌ مي‌شود و ضربان‌ قلب‌ وي‌ را ثبت‌ مي‌كند.
گاهي‌ جراحي‌ براي‌ كاشتن‌ يك‌ دستگاه‌ ضربان‌ساز مصنوعي‌. اين‌ دستگاه‌ يك‌ جريان‌ الكتريكي‌ را به‌طور منظم‌ توليد مي‌كند و باعث‌ حفظ‌ ضربان‌ قلب‌ در حالت‌ طبيعي‌ مي‌شود.
هميشه‌ يك‌ دست‌بند يا گردن‌ آويز كه‌ نوع‌ بيماري‌ شما روي‌ آن‌ مشخص‌ شده‌ باشد همراه‌ داشته‌ باشيد تا اگر به‌طور ناگهاني‌ هوشياري‌ خود را از دست‌ داديد بهتر بتوان‌ به‌ شما كمك‌ كرد.
سيگار نكشيد.
داروها
دارويي‌ براي‌ معالجه‌ بلوك‌ قلبي‌ وجود ندارد، اما بعضي‌ از داروها هستند كه‌ آن‌ را بدتر مي‌كنند. از داروهايي‌ كه‌ براي‌ تخفيف‌ آلرژي‌ يا گرفتگي‌ بيني‌ مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرند اجتناب‌ كنيد.
فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري
اصلاً فكر نكنيد كه‌ معلوليت‌ داريد. ورزش‌ در حد كم‌، كمك‌كننده‌ است‌ و نبايد از آن‌ ترسيد. نظر پزشك‌ خود را در مورد ورزش‌ بپرسيد و با موافقت‌ وي‌ يك‌ برنامه‌ منظم‌ ورزشي‌ را آغاز كنيد. پياده‌روي‌ ايده‌آل‌ است‌.
رژيم‌ غذايي‌
اگر اضافه‌ وزن‌ داريد، وزن‌ خود را كم‌ كنيد.
از مصرف‌ الكل‌ جداً خوداري‌ كنيد. الكل‌ باعث‌ مهار ضربان‌ قلب‌ مي‌شود.
درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌تان‌ علايم‌ بلوك‌ قلبي‌ را داريد، خصوصاً در صورت‌ بروز حمله‌ از دست‌ دادن‌ هوشياري‌ رخ‌ دهد.
اگر پس‌ از تشخيص‌، استرس‌ زندگي‌ شما زياد شود.

mehraboOon
08-01-2011, 12:37 PM
وقتی دریچه‌های قلب بسته می شود

جام جم آنلاین: درد یا فشردگی در سینه احساس می‌كنید؟ نفس‌تنگی دارید؟ نمی‌توانید بدرستی بخوابید؟ تپش قلب و خستگی عمومی و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره آزارتان می‌دهد؟ مچ پا و دست‌هایتان تورم دارند؟ و ... وقتی دریچه یا دریچه‌های قلب بیمار می‌شوند و توانایی كاركرد آنها كاهش می‌یابد فرد با این علائم مواجه است.
مراجعه نكردن بموقع فرد به پزشك، فرصت طلایی را برای درمان دریچه از میان می‌برد، حال آن كه پزشك می‌تواند بیماری دریچه‌ای را به وسیله پرسیدن علائم بیماری، شنیدن صدای قلب و انجام آزمایش‌ها تشخیص دهد.
بیماری دریچه قلب سبب تخریب و از شكل افتادن دریچه‌ها می‌شود. تنگ شدن قسمت ورودی دریچه و بسته شدن ناكامل آن ازجمله موارد بیماری دریچه است. وقتی دریچه‌ها بیمار می‌شوند به چند صورت می‌توان به بیمار كمك كرد؛ تجویز دارو، ترمیم دریچه، تعویض دریچه به روش جراحی و اصلاح تنگی دریچه با بالن.
بیماری‌های دریچه قلب قابل درمان هستند و با اطلاع رسانی می‌توان بسیاری از افرادی كه این بیماری را دارند پیش از این‌كه به مرحله حاد برسند، نجات داد.
دكتر سیدسعید حسینی، قائم‌مقام بیمارستان شهید رجایی و جراح قلب و عروق درخصوص بیماری دریچه و جراحی دریچه می‌گوید: بیماری‌های دریچه‌ای قلب، بیماری‌هایی هستند كه با درگیر كردن بافت دریچه‌ها بر عملكرد آنها تاثیر می‌گذارند. قلب مانند دیگر ارگان‌های بدن یك ذخیره عملكردی دارد، به‌عنوان مثال ما 2 كلیه داریم، ولی بدن می‌تواند براحتی با یك كلیه سالم ادامه حیات دهد. در مورد قلب این رزرو عملكردی به‌گونه‌ای است كه می‌تواند افزایش بار بر قلب و در نتیجه بازده قلبی حتی تا حدود 100 درصد افزایش را به عهده بگیرد و تحمل كند. مثال عینی آن در فعالیت‌های ورزشی است.
وی ادامه می‌دهد: از دیگر مسائلی كه موجب افزایش بار بر عملكرد قلب می‌شود بیماری‌های دریچه‌ای قلب است. دریچه‌ها در راستای عملكرد تلمبه‌ای قلب نقش اساسی ایفا می‌كنند و از برگشت خون جلوگیری به عمل می‌آورند. هرگونه اختلال عملكردی این دریچه‌ها می‌تواند موجب افزایش بار بر عملكرد قلب شود. اگر این اختلالات عملكردی كم یا حتی متوسط باشند قلب آن را تحمل می‌‌كند، ولی اگر بتدریج شدیدتر شود طی سال‌ها به قلب فشار می‌آورد و در یك كلمه موجب خراب شدن آن می‌شود.
علائم و نشانه‌ها
دكتر حسینی با اشاره به این‌كه اختلالات عملكردی دریچه‌های قلب می‌گوید:‌این اختلالات ابتدا هیچ‌گونه علامتی در بیمار ایجاد نمی‌كنند، ولی با پیشرفت بیماری، بیمار تحملش به فعالیت‌های فیزیكی مانند ورزش یا پله بالا رفتن كم می‌شود و در آخر تنگی نفس حتی در حالت استراحت و احساس خفگی در خواب برای بیمار رخ می‌دهد. وی می‌افزاید: تصور كنید قلب را به 2 قسمت چپ و راست تقسیم كنیم. سمت راست قلب وظیفه رساندن خون به ریه‌ها را برای اكسی‍‍‍‍ژنه شدن به عهده دارد و دارای 2 دریچه 3 لتی (تریكوسپید) و دریچه ریوی هست. وظیفه سمت چپ قلب رساندن خون اكسی‍‍‍‍ژنه به تمام بافت‌های قلب با فشار بالاتر (حدود 5 ــ 4 برابر سمت راست قلب) است. در سمت چپ قلب نیز 2 دریچه بسیار مهم میترال و آئورت قرار دارند. دریچه‌های قلب با توجه به این‌كه در هر ضربان یك بار باز و بسته می‌شوند، اگر به طور متوسط 70‌بار ضربان قلب باشد در طول عمر 70 ساله حدود 2 میلیارد و 500 میلیون بار باز و بسته می‌شوند.
90 درصد دریچه‌ها، قابل ترمیم است
دكتر حسینی، روماتیسم قلبی را شایع‌ترین بیماری دریچه‌ای قلب در ایران نام می‌برد و می‌گوید: بیماری رماتیسم قلبی بر اثر عدم درمان مناسب و بموقع یك گلودرد چركی ساده ایجاد می‌شود. معمولا سن ابتلا 12 ــ 10 سالگی است، ولی سن بروز بیماری و علامت‌دار شدن حدود 30 سالگی است.
وی خاطرنشان می‌كند:‌این بیماری معمولا موجب تنگ شدن دریچه‌ها بخصوص دریچه میترال می‌شود و گاهی 2 دریچه میترال و آئورت را درگیر كرده، حتی 3 دریچه را هم در بعضی بیماران تخریب می‌كند.
خوشبختانه سال‌هاست تنگی دریچه میترال البته به شرطی كه بیش از حد ضخیم و استخوانی (كلسیفیه) نشده باشد با بالن زدن بدون عمل جراحی از طریق آنژیوگرافی قابل درمان است.
وی با اشاره به دیگر بیماری‌های دریچه‌ای قلب می‌افزاید: دژنراتیو، بیماری دریچه‌ای است كه با افزایش سن معمولا بالای 65 سال دریچه‌های قلب بخصوص آئورت استخوانی (كلسیفیه) شده و در صورتی كه شدت تنگی زیاد باشد به عمل جراحی نیاز پیدا می‌كند، البته اگر آئورت ناهنجاری مادرزادی داشته باشد مثلا به جای 3 لت (leaflet)2 لت داشته باشد، ممكن است در 45 ــ 40 سالگی نیاز به عمل باشد.
از دیگر بیماری‌های دریچه‌ای قلب، بیماری میگزوماتو دریچه میترال است.در این بیماری به خاطر نبود كلاژن در بافت دریچه میترال، این دریچه ضخیم شده و طی زمان موجب نارسایی دریچه می‌‌شود.
دكتر حسینی می‌گوید: در بیش از 90 درصد این بیماران، دریچه قابل ترمیم است. در موارد بسیار نادری عفونت می‌تواند دریچه‌های قلبی را درگیر و موجب نارسایی آنها شود.
معمولا این اتفاق در كسانی می‌افتد كه بیماری زمینه‌ای دریچه‌ای و در نتیجه نارسایی دریچه داشته و وقتی میكروب وارد بدن می‌شود مانند كشیدن دندان، این میكروب‌ها موجب عفونت می‌شوند. در بیماری دریچه‌ای مانند دیگر بیماری‌ها علل مادرزادی مسبب درصد كمی از این بیماری است.
پیشگیری بهتر از درمان
پیشگیری در مورد بیماری‌های دریچه‌ای كاملا صدق می‌كند؛ به عنوان مثال فقط كنترل گلودرد چركی می‌تواند جلوی بسیاری از بیماری‌های روماتیسم قلبی را بگیرد. در صورتی كه بدانیم هنگام كشیدن دندان نارسایی حتی مختصر عفونتی داریم، استفاده از چند كپسول آنتی‌بیوتیك قبل و بعد از كشیدن دندان (البته طبق پروتكل) می‌تواند از بروز اندوكارتیت دریچه‌ای جلوگیری كند، البته درصدی از بیماری‌های دریچه‌ای هم قابل پیشگیری نیستند و به درمان مناسب نیاز دارند.
دكتر حسینی با بیان این مساله ادامه می‌دهد: اصولا اشكال عملكردی دریچه‌های قلب به صورت تنگی یا نارسایی یا تركیبی از این دو است.
معمولا نارسایی دریچه‌ای، دیر علائم‌ بالینی از خود نشان می‌دهد چون به صورت خیلی آهسته علائم شروع می‌شوند و به صورت ملایم پیشرفت می‌كنند. اگر دیر شده باشد، در عمل كاری از دست پزشك بر‌نمی‌آید. به همین دلیل با شنیدن هر صدای اضافی در قلب یا اگر هنگام فعالیت فیزیكی احساس كردیم كم می‌آوریم باید به پزشك متخصص قلب مراجعه كنیم.

منبع: تکناز

mehraboOon
08-01-2011, 12:37 PM
شیوه های مؤٍثر برای سلامت قلب

بیماری های قلبی دامنه وسیعی دارد و برای توصیف بیماری های متعددی که قلب و در بعضی موارد رگ های خون را تحت تاثیر قرار می دهد، به کار برده می شود.

بیماری های مختلف مربوط به بیماری قلبی عبارتند از؛ ناراحتی شریان های کرونری، آریتمی قلبی و نقص مادرزادی قلب.به گزارش مایوکلینیک، بیماری های قلبی متعددی را می توان با اتخاذ شیوه زندگی سالم و ورزش درمان و یا پیش گیری کرد.
به گفته کارشناسان یک تغییر ساده روزانه خطر بیماری قلبی را ۹۲ درصد کاهش می دهد.
در این مطلب به نکاتی اشاره می کنیم که می توانید در شروع برنامه روزانه یک روش را در برنامه زندگی خود بگنجانید.
روز اول- چای سبز بخورید؛ این نوشیدنی مهم دارای آنتی اکسیدان های متعددی است که کلسترول را کاهش می دهد و فشار خون را پایین می آورد. برای تهیه مقدار لازم برای مصرف یک روز، در ۳ لیوان آب جوش، ۳ کیسه چای سبز فاقد کافئین را به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید. کیسه ها را بردارید و چای را بعد از سرد شدن در یخچال قرار دهید. پس از خنک شدن در طول روز مقداری از آن را بخورید.
روز دوم- برچسب های غذا را برای وجود چربی های ناسالم کنترل کنید. بزرگسالانی که به برچسب ها دقت می کنند نسبت به بقیه افراد ۲ برابر کاهش کالری دارند، نگذارید چربی بیش از ۳۰ درصد کالری شما را تشکیل دهد. مهم تر از آن، چربی مصرفی خود را از چربی های اشباع نشده مانند روغن زیتون، میوه مغزدار ، آواکادو و... انتخاب کنید.مصرف چربی های اشباع شده را محدود کنید و تا حد ممکن از چربی های ترانس که در شیرینی ها و غذاهای فرآوری شده یافت می شود، دوری کنید. چربی های ترانس و اشباع شده کلسترول مضر را که باعث انسداد رگ ها می شود افزایش می دهد.
روز سوم- استفاده از روغن زیتون به جای روغن های جامد: تا حد امکان برای تهیه غذا از روغن زیتون استفاده کنید. روغن زیتون علاوه بر کاهش کلسترول مضر، کلسترول مفید را افزایش می دهد. روغن زیتون غنی از آنتی اکسیدان است که در کاهش خطر بروز سرطان و بیماری های حاد مانند آلزایمر نقش مهمی دارد.
روغن زیتون را جایگزین کره و یا مارگارین کنید و از آن برای روی سالاد و در شیرینی پزی استفاده کنید.
روز چهارم- فیبر غذا را افزایش دهید: بررسی ها نشان داده، هر چه مصرف فیبر بالا باشد، احتمال حمله قلبی نیز کمتر است. نان ها و غلات سبوس دار را در رژیم غذایی خود بگنجانید. حداقل روزی ۲۵ تا ۳۵ گرم فیبر استفاده کنید.
روز پنجم- درست بخوابید: در افراد میان سال هر یک ساعت اضافه خواب شب، خطر سفت شدن رگ ها را که عامل بیماری های قلبی است ۳۳ درصد کاهش می دهد. کمبود خواب حتی اگر کم باشد هورمون های استرس را در بدن رها می کند . اگر به طور روزانه خسته از خواب بیدار می شوید و یا نیاز به خواب ظهر دارید، بدانید که دچار کمبود خواب هستید.
روز ششم- ماهی بخورید؛ چربی های اشباع شده موجود در گوشت قرمز باعث انسداد رگ ها می شود، در حالی که ماهی ها مانند ماهی آزاد سرشار از اسیدچربی های امگا ۳ است و به حفظ ریتم سالم قلب کمک می کند. مصرف هفته ای یک وعده ماهی غنی از امگا۳، خطر مرگ بر اثر حمله قلبی را تا ۵۲ درصد کاهش می دهد.
روز هفتم- روز خود را با آب میوه آغاز کنید؛ آب پرتقال دارای اسید فولیک است که در کاهش میزان هوموسیستین(homocysteine) و کاهش خطر حمله قلبی، موثر است.آب انگور سرشار از ۲ نوع آنتی اکسیدان به نام فلاوانوید و رسویراترول است. این آنتی اکسیدان مانع لخته شدن گلبول های قرمز و در نتیجه انسداد رگ ها می شود.
روز هشتم- سبزی بخورید؛ توصیه کارشناسان تغذیه این است که سعی کنید ۵۰ درصد وعده غذایی خود را از سبزی استفاده کنید، بنابراین سبزی های غنی از آنتی اکسیدان مانند کلم، کلم بروکلی، کلم پیچ و...به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
روز نهم- میوه مغزدار را جایگزین تنقلات دیگر بکنید؛ بررسی ها نشان داده افرادی که هفته ای بیش از ۱۴۰ گرم میوه مغزدار می خورند، نسبت به بقیه یک سوم کمتر در خطر بیماری قلبی و یا حمله قلبی قرار می گیرند. توجه داشته باشید، از آن جایی که میوه مغزدار سرشار از چربی و کالری است ، در مصرف آن دقت کنید.
روز دهم- پیاده روی کنید
روز یازدهم- دانه کتان را به رژیم غذایی خود اضافه کنید: دانه کتان یکی از مهم ترین منابع چربی امگا ۳ و برای قلب مفید است.تحقیقات نشان داده، افزودن دانه کتان به رژیم غذایی بروز بیماری قلبی را تا ۴۶ درصد کاهش می دهد و مانع لخته شدن گلبول های قرمز و انسداد رگ ها نیز می شود. روزی ۲ قاشق دانه کتان آسیاب شده را به ماست، سالاد و... خود اضافه کنید.
روز دوازدهم- در شروع و یا پایان روز خود ورزش های کششی انجام دهید. بزرگسالان بالای ۴۰ سال که بدن انعطاف پذیرتری دارند نسبت به بقیه ۳۰ درصد کمتر با سفت شدن رگ ها مواجهند. ورزش کششی روزی ۱۰ تا ۱۵ دقیقه باعث نرمی رگ ها می شود.
روز سیزدهم- در پخت غذا از سیر استفاده کنید: مصرف روزی یک حبه سیر خطر حمله قلبی را کاهش می دهد. مانع چسبیدن گلبول های قرمز به هم و انسداد رگ ها می شود، آسیب های رگ ها را کاهش می دهد و مانع تراکم کلسترول در جدار رگ ها می شود.
روز چهاردهم- در ورزش روزانه کمی هیجان داشته باشید، بهترین ورزش آن است که به طور مداوم انجام دهید. بنابراین حرکت های جدید و سرگرم کننده ای مانند کار با حلقه های هولالوپ، تنیس و بدمینتون را به ورزش خود اضافه کنید. بررسی ها نشان داده، افرادی که در طول روز برای مدت کوتاهی فعال هستند نسبت به افرادی که ۳۰ تا ۶۰ دقیقه ورزش می کنند و سپس پشت رایانه می نشینند، کالری بیشتری می سوزانند و سالم تر هستند.
روز پانزدهم- کاری را که دوست دارید انجام دهید؛ یکی از بزرگ ترین علل استرس، زندگی کردن به سبکی است که با روحیه شما سازگاری ندارد. از خود بپرسید، آیا کاری که دوست دارم را انجام می دهم؟ آیا آن چه که آرزوی آن را دارم به دست آورده ام؟ با افرادی که دوست دارید و کارهایی که دوست دارید وقت خود را صرف کنید.
روز شانزدهم- تمرکز کنید: با روی هم قرار دادن چشم ها و نفس کشیدن آرام به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه، تمامی استرس ها را از خود دور کنید.
روز هفدهم- به جنبه معنوی زندگی خود توجه کنید. تحقیقات نشان داده افرادی که به طور مرتب به مسجد می روند و یا در مراسم مذهبی شرکت می کنند، عمر بیشتری می کنند و احتمال حمله قلبی آن ها خیلی کم است. کمک کردن به افراد تنگدست نیز می تواند در این امر موثر باشد.
روز هجدهم- ارتباط خود را با نزدیکان حفظ کنید؛ این امر از اضطراب و افسردگی که خطر حمله قلبی را افزایش می دهد، می کاهد.
روز نوزدهم- ویتامین D و روغن ماهی مصرف کنید: اگرچه نظرات متفاوتی درخصوص نقش مولتی ویتامین در پیش گیری ازحمله قلبی وجود دارد، اما محققان بر مصرف ویتامین D و روغن ماهی تاکید زیادی دارند. تنها مکملی که در آزمایش های بالینی نشان داده که مانع بیماری قلبی می شود، روغن ماهی است. اسیدهای چرب امگا ۳ ، فشار خون، میزان تری گلیسیرید و تراکم جرم در رگ ها را کاهش می دهد.
روز بیستم- با همسر خود مهربان باشید: نمونه های زیادی نشان داده، ازدواج موفق فرد را از بیماری قلبی محافظت می کند. هم چنین بررسی ها نشان داده، زوج هایی که با هم برخوردهای منفی دارند نسبت به بقیه فشار خون بالاتری دارند . کافی است با کمک کردن به هم دیگر در کارهای شخصی و مهربان بودن، استرس عاطفی را کنترل کنید.
روز بیست و یکم- در معرض دود سیگار قرار نگیرید: تاثیر استنشاق دود سیگار دیگران روی سیستم قلبی عروقی همانند فرد سیگاری ۸۰ تا ۹۰ درصد است. قرار گرفتن در معرض دود سیگار به مدت چند دقیقه و یا ساعت ها همانند سیگار کشیدن طولانی مدت می تواند روی قلب تاثیر بگذارد.
________________
پی نوشت:تمام کارشناسان با چای سبز موافق نیستند.
انتخاب غذا نیز بر اساس طبع سازگار با بدن صورت بگیرد.


منبع: تکناز

mehraboOon
08-01-2011, 12:38 PM
درمان گرفتگی رگهای قلب با مصرف عصاره لیموترش و سیر

- مصرف عصاره :
اگر دچار رسوب گرفتگی در رگهای بدن شده اید، نیازی به عمل قلب باز وجود ندارد. زیرا گرفتگی رگها پس از این شما را آزار نخواهد داد. فقط کافی است روزی نصف استکان معادل 30 cc از این شربت غلیظ و طبیعی میل نمایید ؛ تا به کلی برطرف گردد.

- طرز تهیه :
تعداد 30 حبه ی سیر را پوست گرفته همراه با 5 عدد لیموترش (شیرازی) با پوست که قبلا هسته های آن را گرفته اید، در هم زن (میکسر) بریزید. پس از آن که همه ی محتویات در میکسر له شد با یک لیتر آب مخلوط نموده و بجوشانید (نکته ی مهم : فقط و فقط، یک بار جوش بخورد). پس از سرد شدن، آن را از صافی رد نموده و محتویات را داخل یک شیشه بریزید و در یخچال نگهداری کنید.

- مصرف :
همانطور که قبلا نیز گفته شد، روزانه نصف استکان (معادل 30 cc) از این مایع به اختیار خود تان قبل یا بعد از غذاهای اصلی میل نمایید. پس از سپری شدن سه (3) هفته از مصرف مداوم این
عصاره ی طبیعی، احساس جوانی و شادابی در تمام وجود بدنتان قابل لمس است. تمامی گرفتگی های رگ های بدن و سایر عوارض آنها به عنوان مثال دید کم و سنگینی گوش به حالت عادی خود
باز خواهد گشت.

به یاد داشته باشید ؛ بعد از مصرف یک دوره ی سه هفته ای، شما باید هشت (8) روز استراحت کرده و سپس دومین دوره ی مصرف سه هفته ای را اجرا کنید. به این ترتیب یک موفقیت موثر ایجاد می شود. این دوره ی درمان، ارزان، موثر و بی ضرر را می بایست هر ساله تکرار کرد.

- بوی سیر :
با خوردن این مایع، هیچ کس بوی نامطلوب سیر را حس نخواهد کرد (امتحان کنید).

- خواص شربت :
نیروهای شفا بخش سیر و لیموترش، کاملا خود را پس از مصرف این عصاره، نشان می دهند. افرادی که رگ های آنها رسوب گرفتگی دارد و یا این که مشکل (ldl) که مبتلا به کلسترل بد چربی خون دارند، می توانند ؛ شبها بدون پریشانی خاطر خواب راحت و آسوده ای داشته باشند. به فعالیت های بدنی، ورزش پرداخته، زیرا انسداد رگهای آنها، از بین رفته است. همچنین مصرف این عصاره را برای کسانی که سایش دندان (دندان کروچه) داشته و یا جرم دندان دارند، مفید است. در آخر توصیه می کنیم برای اینکه سیر را پوست بکنید، در کاسه ای آب ریخته و پس از آن پوست سیر را به راحتی از آن جدا کنید.

برداشت و ترجمه از سایت دانشکده پزشکی، دانشگاه ارلانگن "تکناز

mehraboOon
08-01-2011, 12:38 PM
آنوریسم آئورت را بشناسیم

آنوریسم آئورت عبارت است از یک ناحیه متورم تضعیف شده در آئورت ، رگ اصلی که همه بدن را با خون تغذیه می‌کند.
به دلیل آن که آئورت تغذیه‌کننده اصلی بدن است، آنوریسم پاره شده آن می‌تواند باعث خون‌ریزی‌های خطرناک شود. اکثر موارد آنوریسم ، کوچک هستند و به کندی رشد کرده به ندرت پاره می‌شوند.
گاهی آنوریسم بزرگتر شده و پاره می‌شود. بسته به میزانی که رشد می‌کند درمان نیز متفاوت است. با تشخیص آنوریسم پزشک مرتب بیمار را تحت کنترل قرار می‌دهد تا در صورت نیاز به جراحی به موقع برنامه‌ریزی شود.
هر چند که جراحی فوری برای آنوریسم پاره شده احتمال خطر را افزایش داده و شانس زنده ماندن را کاهش می‌دهد.
علائم: آنوریسم در هر قسمتی از آئورت ممکن است ایجاد شود ، اما اکثرا در بخش بطنی رخ می‌دهد که آنوریسم بطنی آئورت نام دارد.
آنوریسم‌هایی که در بخش بالایی آئورت ایجاد می‌شوند آنوریسم صدری گفته می‌شوند.
آنوریسم‌های آئورتی اغلب به کندی رشد می‌کنند و معمولا بدون علامت هستند که این مساله تشخیص آنها را دشوار می‌سازد. همه آنوریسم‌های آئورت به مرحله پاره شده نمی‌رسند.
با بزرگ شدن آنوریسم برخی افراد متوجه علایمی می‌شوند:
- احساس ضربان در نزدیکی ناف
- حساسیت یا درد در ناحیه شکم یا قفسه سینه
- کمردرد


علل ایجاد آنوریسم

گرچه علت اصلی این اختلال کاملا مشخص نشده ارتباط برخی فاکتورها با ایجاد آن تایید شده است که عبارتند از سیگار کشیدن ، فشار خون بالا ، ضعف دیواره آئورت به هنگام تولد ، به طور کلی روند افزایش سن که موجب کاهش قابلیت ارتجاعی عروق خونی می‌شود همراه با ریسک فاکتورهای زیر در ایجاد آنوریسم در سنین بالا نقش دارد.
این ریسک فاکتورها علاوه بر سیگار و فشار خون بالا، آترواسکلروزیس یا سخت شدن عروق خونی، جنسیت (در مردان بیش از زنان است)، سابقه خانوادگی، و سندرم مارفان هستند.
سندرم مارفان یک اختلال ژنتیکی است که بافت همبند سراسر بدن از جمله بافت عروق خونی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. ابتلا به این سندرم خطر آنوریسم آئورت را افزایش می‌دهد.


تشخیص

اکثر آنوریسم‌های آئورت بطنی هنگام معاینه بیمار به علل دیگر تشخیص داده می‌شوند. معمولا تست‌های عادی آزمایشگاهی مانند عکس‌برداری با اشعه ایکس یا اولتراسوند قلب یا شکم که به علل دیگری توصیه شده‌اند ، وجود آنوریسم را نشان می‌دهند.
در صورتی که پزشک مشکوک به آنوریسم آئورت باشد تست‌های تشخیصی اختصاصی‌تری مانند اولتراسوند ، توموگرافی کامپیوتری (سی‌تی اسکن) و یا تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی یا ام.آر.آی ناحیه شکم و قفسه سینه را توصیه می‌کند.
به این ترتیب او قادر خواهد بود اطلاعات دقیق‌تری را از اندام و عروق خونی قفسه سینه و شکم و البته آئورت به دست آورد.
مهم‌ترین پیامد آنوریسم آئورت پارگی آن است. زمانی که یک پارگی کوچک در دیواره داخلی آئورت به ناحیه میانی بافت همبند گسترش یابد بیمار با این وضع مواجه می‌شود.
پاره شدن آنوریسم آئورت منجر به خونریزی داخلی خطرناک می‌شود که علایمی همچون درد ناگهانی شکم ، قفسه سینه و پشت ، درد منتشره به سمت کمر و پاها ، تعرق ، سرگیجه ، افت فشار خون ، تپش قلب ، کاهش هشیاری و تنفگی نفس را در پی دارد.
پیامد دیگر آنوریسم آئورت، احتمال لخته شدن خون است.لخته‌های کوچک خون در ناحیه‌ای از آنوریسم ایجاد می‌شوند.
اگر لخته خون از دیواره داخلی آنوریسم جدا شده و در محلی دیگر یکی از عروق بدن را مسدود کند ، باعث درد یا انسداد جریان خون به پاها، انگشتان یا اندام‌های شکمی می‌شود.


درمان

هدف درمان آنوریسم پیشگیری از آن است. در صورت ابتلا به آن بیمار باید مرتب تحت کنترل باشد تا در صورت نیاز به جراحی اقدامات فوری صورت گیرد.
تصمیم فرد بستگی به اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن دارد. اگر آنوریسم کوچک باشد (حدود ۴ سانتی‌متر قطر) معمولا نیازی به جراحی نیست و پزشک روش کنترل را توصیه می‌کند.
در مورد آنوریسم متوسط با قطر ۴ تا ۵/۵ سانتی‌متر توجه به وجود علایم نیز اهمیت دارد و در واقع هر تصمیمی با مشورت پزشک صورت می‌گیرد.
و بالاخره آنوریسم‌های بزرگ با قطر ۵/۵ سانتی‌متر یا بیشتر که آنوریسم سریع‌الرشد نیز گفته می‌شوند به احتمال زیاد نیازمند جراحی هستند.
یک روش جدید برای درمان آنوریسم آئورت استفاده از روشی با تهاجم کمتر است. پزشکان یک قطعه مصنوعی را به انتهای کاتاتر متصل کرده آن را از طریق رگ کشاله ران وارد بدن می‌کنند و سپس آن را به آئورت می‌رسانند.
این قطعه که لوله سنتتیک پوشانده شده با یک توری فلزی است ، به محل آنوریسم فرستاده می‌شود و از پاره شدن آنوریسم در قسمت ضعیف شده جلوگیری می‌کند. این روش جراحی اندو وسکولار نامیده می‌شود.زمان بهبود کمتر از مدت زمان مورد نیاز برای جراحی باز است.
به هر حال با آن که به کمک جراحی می‌توان یک آنوریسم پاره شده آئورت را ترمیم کرد باید گفت خطرات آن بسیار زیادتر و شانس زنده ماندن کمتر است.


پیشگیری

هیچ دارویی وجود ندارد که با مصرف آن از ایجاد آنوریسم آئورت بتوان جلوگیری کرد. محققان در حال مطالعه آنتی بیوتیک‌هایی به نام تترا سایکلین هستند که می‌تواند رشد آنوریسم‌های کوچک آئورت را کند سازد اما برای تایید اثر این دارو هنوز خیلی زود است.
به طور کلی بهترین روش برای جلوگیری از این بیماری سالم نگه داشتن عروق خونی است. پس:
- فشار خونتان را کنترل کنید.
- سیگار نکشید.
- ورزش کنید.
- از کلسترول و چربی رژیم غذایی‌تان بکاهید.

سایت پزشکان ایران

mehraboOon
08-01-2011, 12:38 PM
تنگي‌ هيپرتروفيك ‌ زير آئورت‌ با علت‌ ناشناخته‌
اطلاعات‌ اوليه‌

توضيح‌ كلي‌
تنگي‌ هيپرتروفيك ‌ زير آئورت‌ با علت‌ ناشناخته‌ عبارت‌ است‌ از يك‌ بيماري‌ مزمن‌ قلب‌ كه‌ در آن‌ عضله‌ قلب‌ بزرگ‌ شده‌ و مانع‌ پمپاژ مناسب‌ خون‌ توسط‌ قلب‌ مي‌شود. برون‌ده‌ قلب‌ بسته‌ به‌ اين‌ كه‌ تنگي‌ باعث‌ انسداد مجراي‌ خروجي‌ شود يا خير ممكن‌ است‌ كم‌، طبيعي‌ يا زياد باشد. اگر برون‌ده‌ قلب‌ طبيعي‌ باشد، اين‌ بيماري‌ ممكن‌ است‌ تا سال‌ها پنهان‌ باقي‌ بماند.
علايم‌ شايع‌
درد قفسه‌ سينه‌ (آنژين‌ صدري‌)
نامنظم‌ بودن‌ ضرباهنگ‌ قلب‌
غش‌ كردن‌
تنگي‌ نفس‌
ورم‌ پا و مچ‌ پا
گشادشدن‌ سياهرگ‌ها٠ ?‌ گردن‌
نارسايي‌ قلبي‌
صداي‌ غيرطبيعي‌ در قلب‌

علل‌
ضخيم‌شدگي⠠?? بطن‌ چپ‌ قلب‌ با علت‌ ناشناخته‌. اين‌ امر موجب‌ انسداد جريان‌ خون‌ مي‌شود، و قلب‌ ممكن‌ است‌ ناتوان‌ از پمپاژ خون‌ به‌ حد كافي‌ به‌ هنگام‌ فعاليت‌ بدني‌ باشد. در بعضي‌ از موارد، اين‌ بيماري‌ به‌ صورت‌ توارث‌ غالب‌ به‌ ارث‌ مي‌رسد.
عوامل‌ افزايش‌ده٠ ?ده‌ خطر
سابقه‌ خانوادگي‌ اين‌ بيماري‌

پيشگيري‌
اگر سابقه‌ خانوادگي‌ اين‌ بيماري‌ را داريد، پيش‌ از تشكيل‌ خانواده‌ براي‌ مشاوره‌ ژنتيكي‌ مراجعه‌ كنيد.
عواقب‌ مورد انتظار
علايم‌ را مي‌توان‌ با دارو يا جراحي‌ تحت‌كنترل⠠?? در آورد، اما ممكن‌ است‌ نياز به‌ تغيير در شيوه‌ زندگي‌ وجود داشته‌ باشد.
عوارض‌ احتمالي‌
نامنظمي‌ ضربان‌ قلب‌
عفونت‌ باكتريايي† ? دريچه‌ قلب‌
مرگ‌ ناگهاني‌

درمان‌

اصول‌ كلي‌
بررسي‌هاي⠠?? تشخيصي‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ موارد زير باشند: كاتتريزاسي ون‌ قلب‌ براي‌ اندازه‌گيؠ ?ي‌ جريان‌ خون‌ و فشار محفظه‌هاي⠠?? مختلف‌ قلب‌؛ عكس‌بردار٠ ?‌ از قلب‌ با اشعه‌ ايكس‌؛ نوار قلب‌؛ و اكوكارديوگ رافي‌ (بررسي‌ قلب‌ با امواج‌ فراصوت‌ به‌ كمك‌ وسيله‌اي‌ كه‌ روي‌ سينه‌ گذشته‌ مي‌شود).
اهداف‌ درمان‌ عبارتند از شل‌ كردن‌ بطن‌ و تخفيف‌ انسداد مسير خروجي‌ پمپاژ قلب‌. درمان‌ معمولاً اول‌ بار با دارو صورت‌ مي‌پذيرد.
بايد تحت‌ نظارت‌ دقيق‌ پزشكي‌ قرار گرفت‌.
مشاوره‌ رواني‌ براي‌ كمك‌ به‌ سازگاري‌ با اثرات‌ عاطفي‌ بيماري‌ مزمن‌
جراحي‌ براي‌ كم‌كردن‌ انسداد، در صورتي‌ كه‌ دارو نتواند مؤثر واقع‌ شود.
استفاده‌ از دستگاه‌ شوك‌ قلبي‌ براي‌ درمان‌ نامنظمي‌هؠ ?ي‌ ضربان‌ قلب‌ كه‌ جان‌ بيمار را در معرض‌ خطر قرار داده‌اند و بهبود برون‌ده‌ قلب‌
هميشه‌ يك‌ دست‌بند يا گردن‌آويز كه‌ نشاندهنده† ? بيماري‌ شما باشد به‌ همراه‌ داشته‌ باشيد.
افراد خانواده‌، دوستان‌ نزديك‌ و آشنايان‌ محل‌ كار بايد احياي‌ قلبي‌ ـ ريوي‌ را فرا گيرند تا در صورت‌ بروز ايست‌ قلبي‌ بتوانند به‌ شما كمك‌ نمايند.

داروها
داروهاي‌ مسدودكننده ‌ بتا آدرنرژيك‌ (معمولاً پروپرانولو ل‌) يا داروهاي‌ مسدودكننده ‌ كانال‌ كلسيمي‌ براي‌ پيشگيري‌ از نامنظمي‌هؠ ?ي‌ ضربان‌ قلب‌ تجويز خواهند شد.
براي‌ درد آنژيني‌ از نيتروگليسي رين‌ استفاده‌ نكنيد. اين‌ دارو باعث‌ گشادشدن‌ سرخرگ‌ها مي‌شود كه‌ زيانبار است‌.

فعاليت‌
پزشك‌ راهنمايي‌ لازم‌ در مورد مقدار مجاز و ايده‌آل‌ فعاليت‌ بدني‌ را به‌ شما ارايه‌ خواهد داد. توانايي‌ شما در افزايش‌ فعاليت‌ به‌ پاسخ‌ شما به‌ درمان‌ بستگي‌ خواهد داشت‌. هيچگاه‌ به‌ ديد يك‌ فرد معلول‌ به‌ خود نگاه‌ نكنيد.
بايد از فعاليت‌ها٠ ?‌ بدني‌ و ورزش‌ شديد خودداري‌ شود، زيرا خطر مرگ‌ ناگهاني‌ زياد است‌.

رژيم‌ غذايي‌
معمولاً رژيم‌ خاصي‌ توصيه‌ نمي‌شود. اگر مايع‌ درون‌ بدن‌ شما تجمع‌ يافته‌ باشد (يك‌ علامت‌ احتمالي‌ از نارسايي‌ احتقاني‌ قلب‌)، ممكن‌ است‌ توصيه‌ به‌ مصرف‌ رژيم‌ كم‌ نمك‌ شود.
در اين‌ شرايط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نماييد
اگر شما دچار علايم‌ تنگي‌ هيپرتروفيك ‌ زير آئورت‌ با علت‌ ناشناخته‌ هستيد، يا علايم‌ به‌ هنگام‌ درمان‌ بدتر شده‌اند.
اگر دچار علايم‌ جديد و غير قابل‌ توجيه‌ شده‌ايد. داروهاي‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبي‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشند.

منبع:سایت دانشجو

mehraboOon
08-01-2011, 12:39 PM
اصول درمان پر فشاري خون

كدام فشار خون مي بايست درمان شود .

اهميت پر فشاري خون به عنوان يك ريسك فاكتور بزرگ بيماريهاي قلبي – عروقي ، كليوي و فايده درمان اين بيماري در مقالة قبل مورد بحث قرار گرفت . در اين نوشتار به انواع درمانهاي پر فشاري خون و جايگاه هر كدام اشاره مي كنيم . درمان به طور كلي شامل درمانهاي غير داروئي و درمانهاي داروئي است .

درمانهاي غير داروئي

كاستن متوسط از مصرفي سديم به حدود 100 ميلي مول در روز ( معادل 4/2 گرم سديم و يا 6 گرم كلرايد ) ، كاستن وزن در افراد چاق ، محدود كردن مصرف الكل ، ورزش فيزيكي ديناميك ( حدود 30 الي 45 دقيقه اكثر روزهاي هفته ) ، قطع سيگار و كاستن از مصرف چربيهاي اشباع و كلسترول ، دريافت مقادير كافي كلسيم ، پتاسيم و منيزيم .

درمانهاي غيرداروئي به تمام مبتلايان به پر فشاري خون ( يعني آنهايي كه فشار خون سيستوليك معادل 140 و يا بالاتر و فشارخون دياستوليك 90 و يا بالاتر دارند ) توصيه مي شود . اين درمانها به تمامي افرادي كه فشار خون بالاي طبيعي يا Normal – High ( يعني فشار خون دياستوليك بين 85 تا 90 ميليمتر جيوه و فشار خون سيستوليك 130 تا 140 ميليمتر جيوه ) دارند هم توصيه مي شود . ( Staging )

با توجه به شيوع بالاي پر فشاري خون در عموم مردم ، توصيه به رعايت اين موارد براي عموم مردم نيز مناسب به نظر مي رسد . اقدامات غير داروئي مي تواند در پيشگيري از پر فشاري خون نقش داشته باشد ، همچنين اثر قابل توجهي در كاهش فشار خون در مبتلايان به پر فشاري خون دارد . ضمن اينكه ساير ريسك فاكتورهاي آترواسكلروز را نيز تعديل مي كند .

درمان داروئي

جهت تصميم گيري براي شروع دارو مي بايست به سه موضوع توجه كنيم : اول شدت پرفشاري خون ( Staging ) كه در نوشتار قبل به آن اشاره شد . مسلم است كه هر چه شدت فشاري خون بيشتر باشد ، ريسك فاكتور جدي تري لازم است . مطالعات گوناگوني مويد اين مطلب است كه درمان داروئي جهت پيشگيري از بيماريهاي قلبي – عروقي در فشار خونهاي متوسط تا شديد نسبت به فشار خون خفيف تر مفيدتر است .

موضوع دومي كه در شروع درمان داروئي مي بايست مدنظر باشد ، وجود و يا عدم وجود ساير فاكتورهاي خطر براي آترواسكلروز است . مصرف دخانيات ، هيپرليپيدمي ، ديابت قندي سن بالاتر از 60 سال ، سابقه خانوادگي بيماري قلبي- عروقي زودرس ( در خانمها كمتر از 65 سال و در آقايان كمتر از 55 سال )، ريسك فاكتورهاي بزرگ آترواسكلروز ( علاوه بر پرفشاري خون ) هستند .

موضوع سوم كه بايد بدان توجه شود ، وجود و يا عدم وجود آسيب به ارگانهاي هدف و بيماري قلبي – عروقي است . مسلم است با وجود ساير ريسك فاكتورها و يا وجود بيماري قلبي – عروقي اصرار بيشتري در شروع دارو درماني وجود خواهد داشت .

عوامل ريسك عمده آترواسكلروز

1- مصرف دخانيات 2- هيپرليپيدمي 3- ديابت قندي 4- سن بالاي 60 سال 5- جنس ( آقايان و يا خانمهاي پي از يائستگي ) 6- سابقه خانوادگي بيماري قلبي – عروقي

( در خانمها سن كمتر از 65 سال و در آقايان سن كمتر از 55 سال ) .

آسيب ارگانهاي هدف –بيماري قلبي- عروقي

بيماري قلبي ،هيپراروفي بطن چپ ، انفاركتوس ميوكارد و يا آنژين قلبي ، سابقه رواسكولاريزاسيون كرونر ( باي پس كرونر ) ، نارسايي قلبي ، استروك ( سكته مغزي ) ، نفروپاتي ، بيماري شرياني محيطي ، رتينوپاتي .

JNC-6 با توجه به مطالب فوق مبتلايان به پرفشاري خون را در سه گروه طبقه بندي مي كند :

þ گروه ريسك A ، شواهدي از بيماري قلبي-عروقي و اسيب ارگانهاي هدف ندارند .

þ گروه ريسك B ، ريسك فاكتور ديگري علاوه بر پرفشاري خون ( مانند هيپرليپيدمي و مصرف دخانيات و سابقه خانوادگي بيماري قلبي – عروقي و غيره دارند . ولي شواهدي از آسيب ارگانهاي هدف و بيماري قلبي –عروقي ندارند .

þ گروه ريسك C ، شواهد آسيب ارگانهاي هدف و بيماري قلبي- عروقي دارند ( با توجه به اهميت ديابت ، كسانيكه ديابت دارند هم جزء اين گروه طبقه بندي مي شوند ).

خط مشي درمان در هر سه گروه در صورتيكه فشار خون سيستوليك مساوي يا بيشتر از 160 و يا فشارخون دياستوليك مساوي يا بيشتر از 100 باشد ، دارو درماني بعلاوه اقدامات غيردارويي است .

بيماران گروه A در صورتيكه دچار پرفشاري خون خفيف باشند ( فشار خون سيستوليك بين 140 تا 160 و فشارخون دياستوليك بين 90تا100 ميليمتر جيوه ) ، توصيه مي شود تا يكسال درمانهاي غيرداروئي ( Life Style Modification ) دريافت نمايند و چنانچه پس از اين مدت همچنان دچار پرفشاري خون باشند ، درمانهاي داروئي شروع شود . بيماران گروه B در صورتيكه دچار پرفشاري خون خفيف باشند ، توصيه مي شود تا شش ماه درمانهاي غيردارويي دريافت نمايند و در صورت عدم پاسخ مناسب ، درمانهاي داروئي شروع شود . بيماران گروه C ، در هر مرحله اي از پرفشاري خون باشند ، از همان ابتدا دارو درماني شروع مي شود .

در فشار خون بالاي طبيعي در تمامي گروهها درمان غير دارويي توصيه مي شود . ولي متعاقب توصيه JNC-6 چنانچه فرد دچار نارسايي كليوي و يا نارسايي قلبي و ديابت قندي باشند ، علاوه بر اقدامات غير داروئي دارو درماني نيز توصيه مي شود .

فشار خون ايده آل

مطابق تعريف JNC-6 فشار خون طبيعي براي بالغين فشارخون سيستوليك كمتر از 130 و فشارخون دياستوليك كمتر از 85 قلمداد مي شود . درحاليكه فشار خون ايده آل براي بالغين فشارخون سيستوليك كمتر از 120 و فشارخون دياستوليك كمتر 80 است . در افراد دچار پرفشاري خون ، درمان داروئي و غيردارويي مطابق دستورالعمل ذكر شده شروع مي شود و اهداف درماني ( Goal of Therapy ) با توجه به هزينه دارو و عوارض احتمالي درمان با توجه به J.Curve

منحني J.Curve

عليرغم كاهش حوادث قلبي –عروقي در اثر كاهش فشارخون ، برخي مطالعات نشانگر آن استكه چنانچه فشارخون دياستوليك كمتر از 80تا85 شود ، ريسك حوادث قلبي ديگر پايين تر نيامده و شايد افزايش يابد . ( اين مطلب در مورد كاهش فشارخون سيستوليك صدق نمي كند ) J.Curve را زير سوال برده است .

توضيحي كه مورد اين تناقض مي توان ارائه كرد ، آن است كه شايد ان بيمارانيكه با فشارخون دياستوليك پايين تر ، دچار حوادث قلبي بيشتر هستند ، از بيماري زمينه اي شديدتري رنج مي برند و پايين بودن فشارخون دياستوليك نزد اين بيماران علامتي از آن بيماري زمينه اي ( بيماري قلبي – عروقي جدي ) است كه طبيعتاً با مرگ و مير قلبي بيشتري همراه است .

با توجه به مطالعات انجام شده ، اهداف درماني در پرفشاري خون شامل رساندن فشارخون دياستوليك به كمتر از 90 ( حدود 85 ) ميليمتر جيوه و فشارخون سيستوليك به كمتر از 140 ميليمتر جيوه است .گرچه در موارد زير درمان جدي تر پرفشاري خون و كاهش بيشتر آن توصيه مي شود :

1- سياهپوستان كه در ريسك بالاتر عوارض پرفشاري خون هستند .

2- در افرادي كه درجاتي از نارسايي كليوي پيشرونده با پروتئينوري دارند .

واضح است كه نزد اين افراد پايين تر آورده فشارخون به حفظ بهتر عملكرد كليه منجر مي شود .

3- در افراد ديابتيك ( IDDM )( Insulin – Dependent Diabetes Mellitus)

در سه گروه اخير توصيه مي شود فشارخون دياستوليك تا حدود 80 ويا پايين تر كاهش يابد .

در حال حاضر در كسانيكه بيماري عروق كرونر ( IHD ) Ischemic Heart Disease دارند . توصيه مي شود فشارخون دياستوليك كمتر از 85 نشود ( با توجه به اهميت J.Curve نزد اين گروه خاص ) .

انتخاب دارو

انتخاب اول : اولين انتخاب مي تواند ديورتيك و يا بتابلوكر و يا مهار كننده آنزيم تبديل كننده آنژيوتانسين و يا مهار كننده كانال كلسيم باشد . توصيه JNC-6 در درمان پرفشاري خون بدون عارضه در وحله اول ديورتيك يا بتابلوكر است . اين توصيه با توجه به مطالعات متعدد گسترده اي كه حاكي از ارزش اين دو دسته دارو در كاستن از مرگ و مير بيماران است ، اتخاذ شده است . در حاليكه ساير داروها ( CCB.ACEL ) هم مي توانند به عنوان انتخاب اول مورد استفاده قرار بگيرند و چه بسا در بسياري از مواقع با عارضه كمتري همراه باشند .

انتخاب اول در پرفشاري خون همراه با ديابت قندي ( تيپ I ) با پروتئينوري ، ACEL است . همچنين انتخاب اول در پرفشاري خون همراه نارسايي قلبي ، ACEL و يا ديورتيك است . در پرفشاري خون ايزوله افراد مسن ، انتخاب اول ديورتيك و يا Long Acting CCB است و در پرفشاري خون و سابقه انفاركتوس ميوكارد ، انتخاب اول بتابلوكر ( از نوع NON-ISA ) و يا ACEL ( در صورت وجود ديسفونكسيون سيستوليك ) خواهد بود .

وازوديلاتاتورهاي با اثر مستقيم روي عضلات صاف ، آگونيستهاي آلفاي مركزي و آنتاگونيست هاي آدرنرژيك محيطي به واسطه عوارض جانبي متعدد به عنوان انتخاب اول مطرح نيستند .

در فرد مبتلا به پرفشاري خون ، وجود بيماريهاي همزمان ، سن و نژاد هم در انتخاب دارو مي بايست در نظر گرفته شوند .

مدت اثر دارو

داروي انتخابي مي بايست در طول مدت 24 ساعت موثر باشند . ضمناً در يك نوبت در 24 ساعت مصرف شود .

( حداقل 50% اثر Peak آن تا مصرف دوز بعدي يعني 24 ساعت بعد حفظ شود ) . علت اين توصيه ، مصرف راحتتر ، ارزانتر و كنترل بهتر پرفشاري خون و پيشگيري از بالا رفتن ناگهاني فشارخون هنگام برخواستن از خواب ( كه مي تواند با سكته قلبي – مغزي همراه شود ) ، است .

دوز شروع دارو

دارو هميشه با دوز كم شروع مي شود ( مثال آتنولول ( Atenolol ) 25 ميلي گرم و يا هيدروكلروتيازيد (Hyolrochlorothiazide ) 5/12 ميلي گرم و يا انالاپريل ( Enalaprill ) 5/2 ميلي گرم ) . علت اين توصيه پايين آوردن سريع پرفشاري خون منجر به عوارض خاصي مانند گيجي ، ضعف و گاه سنكوب خواهد شد .

مي دانيم در فرد مبتلا به پرفشاري خون ، پرفيوژن مغز با فشارخونهاي بالاتري تنظيم شده است ( Auto Regulation ) و پايين آوردن تدريجي فشارخونهاي بالا ، طي زمان با تحمل بهتري همراه خواهد بود .

بايد توجه شود كه اكثر افراد به دوز متوسط دارو پاسخ كافي مي دهند در حاليكه گروهي با حداكثر دوز دارو و گروه ديگر با ميزان حداقل دارو فشارشان تحت كنترل در مي ايد . ضمن اينكه ميزان پاسخ افراد به داروي ضد فشارخون و اينكه فرد در كدام گروه قرار دارد ، دقيقاً قابل پيش بيني نيست . بنابراين صلاح است هميشه دارو با دوز كم شروع شده و پس از مدتي برحسب نياز افزايش يابد .

زمان مصرف دارو

همانگونه كه اشاره شد ، داروي انتخابي دارويي است كه نيمه عمر طولاني داشته باشد و با هدف يك نوبت در 24 ساعت ، در طول شبانه روز موثر باشد . بهترين زمان مصرف چنين داروئي صبح اول وقت هنگام بيدار شدن ( مثلاً ساعت4 بامداد ).

مي دانيم به طور معمول فشارخون در هنگام خواب ( در نيمه شب ) در حد كمترين مقدار بوده و صبح هنگام برخواستن از رختخواب افزايش مي يابد و اين سقوط و افزايش مي تواند با حوادث قلبي – عروقي همراه باشد و دستورالعمل فوق مي تواند در پيشگيري از آن مفيد باشد . چنانچه از موثر بودن دارو طي 24 ساعت با دوز واحد مطمئن نيستيم بهتر است دارو را در دو روز 12 ساعته تجويز كنيم .

سرعت پايين آوردن فشار خون

با توجه به مطلبي كه در مورد اتوريگولاسيون پرفيوژن مغزي بيان شد ، جهت كاستن از عوارض دارو توصيه مي شود در افرادي كه تحت درمان پرفشاري خون قرار مي گيرند ، ما بين دو ويزيت حداكثر 10 الي15 ميليمتر جيوه فشارخون پايين آورده شود ( با سرعت آهسته اي به فشار خون ايده آل برسيم ). فواصل ويزيت ها در فردي كه هنوز فشارخون وي تحت كنترل در نيامده است بين يك هفته تا يكماه بسته به شدت پرفشاري خون خواهد بود .

عدم كنترل فشارخون با انتخاب اول

چنانچه با انتخاب اول ( دوز كم ديورتيك و يا بتابلوكر و يا ACEL و يا CCB ) فشارخون كنترل نشد ، مي توان دوز دارو را به حداكثر رسانده و يا از داروي ديگر استفاده كرد و يا داروي اول با دوز كم همراه ا دارويي ديگر آنهم با دوز كم تجويز نمود .

چنانچه بيمار با مصرف داروي اول دچار عوارض قابل توجهي شود ، طبيعتاً مي بايست داروي ديگري را تجويز نمود ولي اگر عوارضي ديده نشد و فشارخون هم كنترل نشد ، مي توان با اضافه كردن دارويي ديگ انهم داروي دوم پاسخ درماني موثرتري مورد نظر است ، به عنوان يك قانون انتخاب دوم همواره مي بايست از ديورتيكها باشد و در اين مورد ، داروي انتخابي دوم تيازيد با دوز 25/6 تا 5/12 داروي انتخابي دوم تيازيد با دوز 25/6 تا 5/12 ميلي گرم است .

تجويز تيازيد با دوز ياد شده ضمن اينكه فاقد عوارض است حتي باعث تقويت اثر داروي اول نيز مي شود ، از تركيبات داروئي خوب ديگر تركيب CCB و ACEL تركيب بتابلوكر و CCB ( بجز وراپاميل ) است .

mehraboOon
08-01-2011, 12:39 PM
فشار خون چیست؟
سرخرگها خون را از قلب به دیگر نقاط بدن می‌رسانند. برای آنکه خون بتواند در این عروق به جریان در آید، نیاز به فشار مناسبی دارد. این فشار جریان خون در سرخرگهای بدن یعنی فشاری که در هر انقباض عضله قلب در اثر برخورد خون به دیواره سرخرگ وارد می‌شود، فشار خون نام دارد. هنگامی که سرخرگهای بزرگ ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک ، نیز باریکتر شوند، فشار خون بالا می رود. قلب همانند یک پمپ با انقباض و استراحت خود ، خون را به داخل عروق می‌فرستد. در زمانهای مختلف مراحل این پمپاژ ، فشار خون در سرخرگها تغییر می‌کند.

بالاترین میزان فشار خون ، "فشار سیستولیک" است که همان فشاری است که به هنگام انقباض ماهیچه قلب موجب می‌شود تا خون از قلب به سایر نقاط بدن برسد. کمترین میزان فشار خون ، "فشار دیاستولیک" است که فشار بین ضربانهای قلب محسوب می‌شود و مربوط به زمانی است که قلب در حالت استراحت است. فشار خون بر حسب میلیمتر جیوه (mmhg) اندازه گیری می‌شود. میزان فشار خون بر پایه دو عدد نشان داده می‌شود. اولین عدد مربوط به فشار سیستولیک یا ماکزیمم و دومی مربوط به فشار دیاستولیک یا مینیمم است. معمولا یک فشار خون متعادل زیر mmhg 85/140 است. (140 فشار سیستولیک و 85 فشار دیاستولیک). اگر فردی دچار بیماری دیابت باشد، فشار خون وی باید کمتر از mmhg 80/130 باشد.

شرح بیماری
فشار خون بالا عبارت‌ است‌ از افزایش‌ فشار وارده‌ از جریان‌ خون به‌ دیواره‌ رگ‌های‌ خونی‌. فشار خون‌ بالا گاهی‌ «کشنده‌ بی‌سر و صدا» نامیده‌ می‌شود زیرا تا مراحل‌ انتهایی‌ اکثراً هیچ‌ علامتی‌ ندارد. توجه‌ داشته‌ باشید که‌ فشار خون‌ بطور طبیعی‌ در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود، اما فردی‌ که‌ دچار بیماری‌ فشار خون‌ بالا است‌، به‌ هنگام‌ استراحت‌ نیز فشار خونش‌ بالاتر از حد طبیعی‌ است. رژیم‌های نادرست غذایی ، مصرف زیاد غذاهای چرب و پرنمک ، بی‌تحرکی و زندگی ماشینی از جمله عوامل مستعد کننده برای ابتلا به بیماری پرفشاری خون است.

علایم‌ شایع‌ فشار خون بالا
بسیاری از افراد که دچار فشار خون بالا هستند، احساس بیماری ندارند و حال عمومی آنان خوب است. 15% افراد سن بالا دارای فشار خون هستند و خودشان خبر ندارند. در مواردی که فشار خون خیلی بالا می رود، سردرد و گاهی اوقات نیز تنگی نفس و خونریزی از بینی رخ می دهد. با این وجود تنها راه تشخیص فشار خون بالا ، اندازه گیری میزان آن است.
علایم‌ سردرد و سرگیجه ، خواب‌آلودگی ، گیجی‌ ، کرختی‌ و مور مور شدن‌ در دستها و پاها ، سرفه‌ خونی‌؛ خونریزی‌ از بینی‌ و تنگی‌ نفس‌ شدید مربوط‌ به‌ بالا رفتن‌ فشار خون‌ بطور بحرانی‌ هستند.

علل فشار خون بالا
از هر ده نفر مبتلا به فشار خون بالا ، در نه نفر آنان ، یعنی 90% علت دقیق برای فشار خون شناخته نشده است که نوع اولیه پرفشاری خون نامیده می‌شود.
در تعداد کمی از افراد مبتلا به فشار خون بالا (نوع ثانویه پرفشاری خون) عواملی همچون تنگ شدن سرخرگ کلیوی و یا اختلال در تولید هورمونهای مترشحه از غدد فوق کلیوی ، بیماریهای بافت کلیه در ایجاد بیماری نقش دارند. و یا برخی اوقات ، بعضی داروها مثل داروهایی که برای درمان آرتریت و یا افسردگی استفاده می‌شود، موجب افزایش فشار خون می‌گردد.
عوامل مستعد کننده بیماری
سن‌ بالای‌ 60 سال: ‌تحقیقات نشان داده است که آسیب دیدن سلولهای کلیوی intimal fibroplasias مهمترین علت ابتلا به فشار خون در افراد مسن می‌باشد. بهترین راه برای جلوگیری آسیب دیدن سلولهای کلیوی اصلاح رژیم غذایی و استفاده از میوه‌ها و سبزیجات و دانه‌های کامل غلات و حبوبات و مغزها و دانه‌ها و خودداری از مصرف دانه‌های تصفیه شده و بدون پوسته غلات و جلوگیری از افزایش وزن می‌باشد.
چاقی و اضافه وزن
سیگار کشیدن
مصرف الکل
رژیم‌ غذایی‌ حاوی‌ نمک‌ یا چربی‌ اشباع‌ شده‌ زیاد و عدم مصرف میوه و سبزی
کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی
استرس
عوامل‌ ژنتیکی‌: اگر یکی از والدین و یا هر دو دچار فشار خون بالا باشند، خطر ابتلای فرد به فشار خون بیشتر است. سابقه‌ خانوادگی‌ فشار خون‌ بالا ، سکته‌ مغزی ‌، حمله‌ قلبی‌ یا نارسایی کلیه
مصرف‌ قرصهای‌ ضد حاملگی ‌، استروییدها و بعضی‌ از انواع‌ داروهای‌ مهارکننده‌ اشتها یا دکونژستانت‌ها
پیشگیری
ـ وزنتان را کنترل کنید. اگر اضافه ‌وزن دارید، رژیم بگیرید. کم کردن حتی یک کیلوگرم از وزنتان هم مفید است.
ـ مرتب ورزش کنید. 30 دقیقه ورزش در هر روز بهترین راه مبارزه با پرفشاری خون است.
ـ مصرف روزانه نمک را کم کنید (حدود 1 قاشق چای‌خوری). سدیم علاوه بر نمک در بسیاری از غذاهای بسته‌بندی ‌شده ، نوشابه‌های گازدار ، جوش شیرین و بعضی شربت معده‌ها وجود دارد. برای اطلاع یافتن از مقدار سدیم بکار رفته در مواد غذایی برچسب آنها را قبل از مصرف به ‌دقت مطالعه کنید. اگر می‌خواهید از مواد جایگزین سدیم استفاده کنید، حتماً با پزشک مشورت کنید؛ زیرا برخی از این مواد برای همه افراد مناسب نیستند.
ـ از رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات فراوان ، لبنیات کم‌چرب و غذاهای حاوی پتاسیم نظیر دانه‌های سبوس‌دار و خشکبار استفاده کنید. به ‌نظر می‌رسد پتاسیم از پرفشاری خون جلوگیری می‌کند. مصرف 3500 میلیگرم پتاسیم در روز توصیه می‌شود.
ـ از مصرف مشروبات الکلی بپرهیزید.
_در نظر داشته باشید که فشار خون را در برنامه تستهای 6 ماهه خود قرار دهید.
_اگر سابقه‌ خانوادگی‌ فشار خون‌ بالا وجود داشته‌ باشد، فشار خون‌ باید مرتباً کنترل‌ شود.
ـ اگر باردار هستید، مرتب برای معاینه پیش از زایمان به مراکز درمانی مراجعه کنید تا مراقب بهداشت بتواند به پرفشاری احتمالی خون پی ببرد و به ‌موقع کنترل کند.
ـ اگر از قرصهای ضدبارداری حاوی استروژن استفاده می‌کنید یا تحت هورمون ‌درمانی هستید، فشار خونتان را مرتب کنترل کنید.
- اگر فشار خون‌ بالا زود تشخیص‌ داده‌ شود، تغییر رژیم‌ غذایی ‌، ورزش‌ ، کنترل‌ استرس‌ ، ترک‌ دخانیات ‌، ننوشیدن‌ الکل ، و دارو معمولاً باعث‌ پیشگیری‌ از بروز عوارض‌ می‌شود.

عوارض‌ فشار خون بالا
سکته مغزی ، حمله قلبی ، نارسایی احتقانی قلب و ورم‌ ریه ، نارسایی‌ کلیه و آسیب چشمی و مشکل بینایی از عوارض اصلی فشار خون بالا هستند. باید دانست که هرچه فشار خون بالاتر باشد، میزان امید به زندگی پایینتر خواهد بود. در افرادی که دچار فشار خون بالا هستند، میزان ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی بیشتر خواهد بود. اگر فشار خون بالا به مدت طولانی بدون درمان باقی بماند، ممکن است نارسایی کلیوی رخ دهد و یا حتی به بینایی آسیب وارد شود. در ضمن امکان دارد که قلب بطور غیر طبیعی بزرگ شده و کارایی آن کم شود که چنین وضعیتی می تواند منجر به نارسایی قلبی و اختلال در پمپاژ خون توسط قلب شود.

اگر فشار خون بالا درمان گردد آنگاه از خطر ابتلا به حملات قلبی کاسته خواهد شد. از لحاظ اپیدمیولوژی ، از هر ده مرد ، چهار نفر و از هر ده زن ، سه زن دچار فشار خون بالا هستند. و در حدود یک سوم از کسانی که دچار چنین وضعیتی هستند تحت درمان نمی‌باشند و سلامتی آنان در معرض خطر است. فشار خون بالا از ابتدایی‌ترین فاکتورهای خطرناک برای بروز بیماریهای قلبی و سکته است. طبق آمارهای جهانی، از هر 5 مورد نارسایی قلبی در زنان، 3 مورد به‌دلیل کنترل نکردن پرفشاری خون ایجاد می‌شود. پرفشاری خون به کلیه‌ها آسیب می‌رساند و موجب نارسایی کلیوی ، سکته مغزی ، حمله قلبی و بیماریهای مرگبار دیگری می‌شود. همچنین ، زنانی که علاوه بر پرفشاری خون به بیماری دیابت مبتلا هستند به ‌مراتب بیشتر از سایرین به نارسایی کلیوی و سکته مغزی دچار می‌شوند.

درمان‌
بررسیهای‌ تشخیصی‌ ممکن‌ است‌ شامل‌ آزمایش‌ خون ‌، نوار قلب ، آنژیوگرافی (عکسبرداری‌ از عروق‌ با کمک‌ تزریق‌ ماده‌ حاجب‌ و تاباندن‌ اشعه ایکس) و نیز سایر عکسبرداریها باشد.
اهداف‌ درمان‌ با توجه‌ به‌ ویژگیهای‌ هر فرد تعیین‌ خواهند شد و ممکن‌ است‌ شامل‌ کم ‌کردن‌ وزن‌ ، ترک‌ دخانیات‌ ، برنامه‌ ورزش‌ مناسب‌ و تغییر شیوه‌ زندگی‌ برای‌ کاهش‌ استرس باشند.
گرفتن‌ فشار خون‌ خودتان‌ را فرا بگیرید و روزانه‌ فشار خون‌ را اندازه‌گیری‌ کنید.
در صورتی‌ که‌ اقدامات‌ محافظه‌کارانه‌ اثر نداشته‌ باشند، با استفاده‌ از داروهای‌ ضد فشار خون‌ می‌توان‌ فشار خون‌ را پایین‌ آورد.
از مصرف‌ داروهای‌ سرماخوردگی و سینوزیت خودداری‌ کنید. این‌ داروها حاوی‌ افدرین و پسودوافدرین هستند که‌ باعث‌ افزایش‌ فشار خون‌ می‌شوند.
پیگیری افراد فشار خون بالا
اندازه گیری میزان فشار خون و معاینه قفسه سینه بطور معمول صورت می‌گیرد. در ضمن، چشمها به دستگاه مخصوصی معاینه می‌شود و وضعیت عروق شبکیه چشم نیز بررسی می‌گردد. فشار خون بالا می تواند موجب آسیب عروق شبکیه گردد.

فعالیت الکتریکی و ریتم قلب توسط الکتروکاردیوگرام (ECG) یا نوار قلب بررسی می‌شود. آزمایش خون جهت اندازه‌گیری میزان کلسترول و قند خون نیز حائز اهمیت است. میزان بالای کلسترول و قند خون ، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش می‌دهد. آزمایش ادرار نیز برای بررسی وضعیت کلیه‌ها اهمیت دارد. فشار خون بالا می‌تواند در عملکرد کلیه‌ها اختلال ایجاد کند. رادیوگرافی قفسه سینه می‌تواند در بررسی وضعیت بیماری موثر باشد.

mehraboOon
08-01-2011, 12:41 PM
فناوري راهگشاي عروق خوني

تحليل عملکرد سيستم گردش خون يکي از مهمترين مسائل در شناخت ، کنترل و جلوگيري از ناهنجاري ها و بيماري هايي است که امروزه نقش عمده اي در آمارمرگ و مير انسان ها دارند.
با توجه به اهميت شناخت عملکرد سيستم گردش خون سالهاست که تلاش زيادي در شناسايي اين سيستم به عمل آمده است و در اين راه مدل سازي و شبيه سازي يکي از ابزارهايي است که امروزه به صورت گسترده در خدمت علوم بويژه مهندسي قرار گرفته است تا بتوان براحتي پارامترها و ويژگي هاي يک سيستم را بررسي و مطالعه کرد.
در واقع اگرچه بروز گرفتگي و تنگي اين عروق موجب تغيير شدت جريان خون در آنها مي شود، نرم افزارهاي مدل ساز با دريافت اين تغييرات ، مي توانند ناهنجاري هاي پديد آمده را تشخيص دهند. در اين طرح علاوه بر توليد دانش اين مدل سازي در داخل کشور، روشهاي موجود نيز بهبود يافته است. در ضمن مدل سازي شريان هاي اصلي بدن مانند کليه ، کبد، شريان هاي گردني (کاروتيد) و همه شريان هاي قلبي در 42 متغير از برتري هاي اين طرح است.

حجم کلي خون در يک فرد بالغ 6 ليتر يا 7 درصد ليتر الي 8 درصد وزن بدن است و در لوله هايي به نام رگهاي خوني جريان مي يابد. اين رگها از قلب شروع و به آن ختم مي شوند و خون را به قسمتهاي بدن هدايت مي کنند. تقريبا 9600 کيلومتر رگ خوني در بدن وجود دارد که به 3نوع اصلي سرخرگ ، مويرگ و سياهرگ تقسيم مي شوند. سرخرگ رگهايي با جدار .... هستند که خون را از قلب به ريه ها يا ساير قسمتهاي بدن هدايت مي کنند.
مويرگ ها هم خون را به همه بافتهاي بدن مي رسانند و در نهايت سياهرگ ، خون خالي از اکسيژن و تصفيه نشده را به قلب برمي گرداند.به طور کلي خون در بدن دو گردش مجزا از يکديگر دارد؛ يکي گردش خون سراسري و ديگري گردش خون ريوي که هر دو از قلب شروع مي شود و به آن نيز خاتمه مي يابد.
در گردش خون سراسري خون قرمز روشن حاوي اکسيژن از سمت چپ به داخل رگ اصلي بدن ، يعني آئورت و سپس به تعدادي رگ ديگر به نام سرخرگ پمپ مي شود. سرخرگ ها در سرتاسر با تقسيمات متعدد به سرخرگ هاي کوچکتر تبديل مي شوند تا به اعضا و بافتهاي بدن اکسيژن و مواد غذايي برسانند و محصولات زائد، مانند اکسيژن را از آنها بگيرند. خون پس از خارج شدن از بافتها در سياهرگ ها به يکديگر مي پيوندند. تا سرانجام دو سياهرگ بزرگ سياهرگ هاي زيرين و زبرين را قبل از بازگشت خون به سمت راست قلب ، تشکيل دهند.
در گردش خون ريوي هم ، خوني که اکسيژن آن تخليه يا صرف شده است و به همين دليل کمي آبي رنگ است به بافتهاي ريه پمپ مي شود. در اينجا خون اکسيژن تازه مي گيرد و دي اکسيد کربن بيرون مي دهد. خون حاوي اکسيژن تازه به سمت چپ قلب بازمي گردد و آنگاه مجددا از طريق گردش خون سراسري به همه قسمتهاي بدن پمپ مي شود.
به اين ترتيب قلب خون حاوي اکسيژن و مواد غذايي يا مواد زائد را از طريق لوله هايي به نام رگهاي خوني که انواع مختلفي دارند به همه قسمتهاي بدن مي رساند.
البته خون استفاده شده از طريق سياهرگ هاي بدن که سرانجام به دو بزرگ سياهرگ زيرين و زبرين تخليه مي شوند به قلب بازمي گردد و خون اين دو سياهرگ ابتدا به دهليز راست و سپس از طريق دريچه هاي سه لتي به بطن راست تخليه مي شود.
در انقباض با ضربان بعدي قلب ديواره عضلاني بطن راست خون را از طريق دريچه ريوي به سرخرگ ريوي و سپس به ريه ها مي راند. خون در ريه ها دي اکسيدکربن خود را از دست مي دهد و دوباره اکسيژن پر مي شود. اين خون سرشار از اکسيژن ، از طريق سياهرگ هاي ريوي به دهليز چپ بازمي گردد و از طريق ميترال وارد بطن چپ مي شود. در ضربان بعدي ، بطن چپ منقبض مي شود و خون را از طريق دريچه آئورتي به داخل سرخرگ آئورت مي راند. اما تحليل همين عملکرد سيستم گردش خون يکي از مهمترين مسائل در شناخت ، کنترل و جلوگيري از ناهنجاري ها و بيماري هايي است که امروزه نقش عمده اي در آمار مرگ و مير انسان ها دارد.
مدل نرم افزاري براي شبيه سازي جريان خون و تشخيص ناهنجاري هاي آن به همين منظور و براساس ويژگي هاي رگهاي بدن در دانشگاه صنعتي اميرکبير طراحي و ساخته شده است.
دکتر کامران حسني ، مجري طرح و دانش آموخته دکتري دانشکده مهندسي پزشکي دانشگاه صنعتي اميرکبير، بررسي غيرتهاجمي بدن و تشخيص بيماري را ازجمله اهداف مدل سازي هاي رايانه اي در مهندسي پزشکي ذکر مي کند و مي افزايد: اين گونه مدل سازي ها سابقه نسبتا طولاني در کشورهاي مختلف دارد و مراکز تحقيقاتي دنيا به دنبال بهبود و اصلاح آنها هستند. در اين طرح علاوه برتوليد دانش اين مدل سازي در داخل کشور، روشهاي موجود نيز بهبود يافت. ضمن آن که مدل سازي شريان هاي اصلي بدن مانند کليه ، کبد، شريان هاي گردني (کاروتيد) و همه شريان هاي قلبي در 42 متغير از برتري هاي اين طرح است.
اگرچه بروز گرفتگي و تنگي اين عروق موجب تغيير شدت جريان خون در آنها مي شود و نرم افزارهاي مدل ساز با دريافت اين تغييرات ، مي توانند ناهنجاري هاي پديد آمده را تشخيص دهند.

گردش خون مدل سازي مي شود
با توجه به اهميت شناخت عملکرد سيستم گردش خون سالهاست که تلاش زيادي در شناسايي اين سيستم به عمل آمده است.
مدل سازي و شبيه سازي يکي از ابزارهايي است که امروزه به صورت گسترده در خدمت علوم بويژه مهندسي قرار گرفته است تا بتوان براحتي پارامترها و ويژگي هاي يک سيستم را بررسي و مطالعه کرد. در اين راستا هيل براي نخستين بار در سال 1938 ، يک مدل 3 پارامتري را از مکانيک ماهيچه هاي قلب ارائه کرد که در سال 1974 توسط گروود اصلاح شد.

کاربردي ترين مدل

يکي از کامل ترين مدلهايي که براي سيستم گردش خون ارائه شده است ، مربوط به زاسک و کراوز است. آنها يک مدل 15 الماني براي تحليل سيستم گردش خون ارائه کرده اند که يک سيستم هيدروليکي است و بازده پمپهاي قلب (باي پس) اندازه گيري و بررسي شده است. بر اين اساس يک مدل عددي که سيستم گردش خون را به صورت ساده و کامل بيان کند ابداع شد. البته گرچه در ابتدا مدل از لحاظ پايداري عددي دچار مشکل بود ولي توسط مکانيسم هاي مکانيکي خاص اين نقص برطرف شد.
شبيه سازي آنالوگي با استفاده از مدارات الکتريکي از اواخر دهه 70 ميلادي در مورد سيستم گردش خون آغاز و امروزه اين نوع مدل سازي نقش اساسي در بيان فيزيولوژي سيستم ايفا مي کند. روپنيک در سال 2000 مدل نسبتا کاملي از سيستم گردش خون در حالت کارکرد دايم و گذرا با استفاده از مدار معادل برقي ارائه کرد. طي سالهاي 2001 تا 2004 نيز مدلهاي مشابهي توسط نيبت و پودنار ارائه شده است
گروود توانست مساله ضربان قلب را در ماهيچه ها آن هم در حالت ايزومتريک و هم ايزوتونيک بررسي کند. لمون هم در سال 2000 با استفاده از روش اجزاي محدود بطن چپ را شبيه سازي کرد. البته تاريخچه مدلهاي رايانه اي ارائه شده براي سيستم گردش خون به دهه 60 ميلادي برمي گردد. در آن سالها دانشمنداني چون نوردرگراف يک مدل چندشاخه اي ارائه کردند که درخت شرياني گردش خون سيستميک را به فرم قابل استفاده در رايانه ديجيتالي درآورد که مي توانست شرايط فيزيولوژيکي و آسيب شناسي مختلف اين سيستم را شبيه سازي کند. اين مدل به صورت تکميل تر و کامل تر توسط آووليو در سال 1980 بيان شد.
ضمنا جريان خون در نقاط مخصوص مثل گرفتگي هاي سيستم گردش خون يا نقاطي که رگ به 2 شاخه منشعب مي شود نيز توسط آووليو با روش اجزاي محدود بررسي شد.
البته بيان رياضي تمام گردش خون بسيار پيچيده است. در نتيجه در مدلهاي ارائه شده به صور مختلف ساده سازي هايي انجام شده است. به عنوان مثال لاري در سال 1996 يک مدل از قلب چپ و آئورت را با در نظر گرفتن جريان خون به صورت ضرباني ارائه کرد و توانست توسط يک پمپ بالني تغييرات در کار جريان و حجم ضربه اي و زمان تانسيون را بررسي کند.

عمده ترين محدوديت
عمده ترين محدوديت مدلهاي سيستم گردش خون مساله عدم مدل سازي تمامي شريان هاي مهم و اصلي است ، ضمن اين که هدف کلي اين مدلها بررسي يک نارسايي خاص در سيستم گردش خون بوده است.
اما در مکانيزم جديد ارائه شده توسط حسني براي جريان خون سعي بر آن بوده تا قسمتهاي مهم دستگاه گردش خون نيز گنجانده شوند و در مورد رگها و سياهرگ ها نيز، تلاش بر آن بوده است تا مجموعه رگها و سياهرگ ها و مويرگ ها به صورت چند محفظه قرار گيرند و البته ساير رگهاي موازي با رگهاي مهم حذف نشده اند، بلکه در پارامترهاي سيستم که بايستي کنترل شوند (مثل فشار) لحاظ شده اند.
به گفته حسني ، طراحي سيستم مذکور از ارديبهشت 1384 شروع و در فروردين ماه 1386 تکميل شده است.
وي مي افزايد: در اين پروژه ، پس از مطالعات کامل در مورد سيستم گردش خون و در نظر گرفتن کليه پارامترهاي فيزيولوژيک و همچنين بررسي جامع مدلهاي موجود (مکانيکي ، الکتريکي و رياضي) ابتدا دياگرام بلوکي مربوط به اجزاي سيستم گردش خون بيان شده است. سپس مدل الکتريکي هر يک از اجزاي با استفاده از المان هاي مقاومت ، خازن و سلف طراحي و روي مدار اصلي پياده شده است. مقادير مقاومت رگي ، اينرسي خون و... مربوط به هر جزو سيستم هم با استفاده از فرمول هاي معتبر و براساس داده هاي آناتوميک و فيزيولوژيک موجود محاسبه و سپس مقادير هموديناميکي به الکتريکي تبديل مي شوند.
پمپهاي بطن راست و چپ نيز با استفاده از منابع ولتاژي مدل شده اند. مدل نهايي شامل 42 المان و نمايانگر عملکرد عادي سيستم گردش خون است ، در اين ميان کليه نمودارهاي فشار و حجم قسمتهاي مختلف دستگاه قابل حصول هستند و نارسايي هاي سيستم از طريق تغيير پارامترهاي مدل مانند مقاومت و خازن قابل بررسي است.
در ادامه بررسي دو دسته از بيماري هاي مهم سيستم گردش خون به نام آنوريزم شريان آئورت و گرفتگي شريان کليوي به صورت تفصيلي انجام شده است.
حسني درباره مراحل مختلف طراحي اين سيستم مي گويد: کليه مدل سازي هاي الکتريکي با استفاده از نرم افزار Orcad صورت گرفته است ضمن اين که افت فشارهاي ناشي از آنوريزم آئورت و گرفتگي شريان کليه ، توسط روش ديناميک سيالات محاسباتي و نرم افزار Fluent به دست آمده است.
نکته مهم آن است که کليه نتايج به دست آمده با داده هاي کلينيکي موجود در مراجع فيزيولوژي وپاتولوژي مقايسه شده اند.اين مدل براي اولين بار در کشور بررسي شده است و مي توان با ادامه آن DATA BASE هاي مناسبي از بيماري هاي مختلف سيستم گردش خون تهيه کرد. حسني مي افزايد: البته اين پروژه حامي مالي نداشته است.
تاکنون 2 مقاله معتبر در نشريات اروپايي و امريکايي منتشر و در 3 کنفرانس بين المللي نيز در کشورهاي اتريش و هلند شرکت کرده ايم. گام بعدي طرح ما تطبيق يافته هاي باليني از بيماران واقعي با خروجي هاي نرم افزار است تا با اصلاح نقايص احتمالي ، مدل جامع و قابل اعتمادي به دست بيايد. اين نرم افزار هم اکنون با دريافت اطلاعاتي ازجمله طول و شعاع رگ ، نمودارهاي فشار بر زمان ، حجم بر زمان و برون ده قلبي را مشخص مي کند.
انتظار مي رود با گسترش تحقيقات در مورد اين طرح بتوان به صورت عملي بيماري هاي مختلف سيستم گردش خون مانند آنوريزم و گرفتگي ها را در بيماران از لحاظ درصد گرفتگي ها يا قطر پيش رونده آنوريزم پيش بيني کرد ولي اين امر نيازمند کمک پزشکان متخصص نيز هست.
در پايان از مسوولان وزارت آموزش عالي مي خواهم که کمي بيشتر از دانشجويان دکتري حمايت کنند. در هر صورت اگر دولت بتواند در امور تحقيقات سرمايه گذاري وسيع کند، خواهيم ديد که ظرف 5 سال مي توانيم در سطوح بين المللي بيش از پيش ظاهر شويم و رتبه دانشگاهي خود را افزايش دهيم.

mehraboOon
08-01-2011, 12:43 PM
فشار خون پایین

مقدمه
بسیاری از افراد به فشار خون بالا حساسند و در صورت مشاهده آن فوراً به پزشک مراجعه می‌نمایند. بعضی انسانها بطور طبیعی فشار خون پایینی دارند و بدنشان به این میزان فشار خون عادت کرده است. کسی که فشار سیستولش معمولاً بین 90 تا110 میلیمتر جیوه است و این میزان را طی سالیان دراز حفظ می‌کند به نوعی انسان خوشبختی است. زیرا همین فشار پایین او را در برابر بسیاری از بیماریهای عروقی (مانند سفت شدگی رگها) محافظت می‌کند و خطر سکته‌ قلبی و مغزی را در او پایین می‌آورد.

آیا فشار خون پایین می‌تواند خطر آفرین باشد؟
اگر فشار خون سیستولی فرد از مقادیر طبیعی (بین 90 تا110 میلیمتر جیوه) کمتر شود ممکن است خطراتی را برای وی ایجاد کند. از جمله ممکن است خون کافی به مغز و سایر اندامهای حیاتی نرسد و کارکرد آنها مختل گردد. کلیه‌ها ، اندامهای حساسی به افت فشار خون هستند و اگر فشار از حد خاصی پایین بیاید، کلیه‌ها دیگر نمی‌توانند ادرار تولید کنند.

اگر فشار خون سیستولی از مرز60-70 میلیمتر جیوه پایینتر بیاید، فرد اصطلاحاً وارد شوک شده است و اگر این حالت مدتی ادامه یابد ممکن است جان خود را از دست بدهد. برای مقابله با چنین افت فشارهایی لازم است برای بیمار سرم و مایعات مناسب تجویز شود تا بتدریج فشار خون به میزان طبیعی باز گردد.

در مورد خطرات فشار خون بالا برای سلامتی ، آگاهی بسیاری داده شده ولی کمتر کسی می‌داند که در برخی از کشورها فشار خون پایین هم یک مشکل پزشکی به حساب می‌آید. گفته می‌شود در آلمان غربی از هر 10 نفر از این مشکل رنج می‌برد. تحقیقات نشان داده که اکثر مبتلایان به فشار خون پایین دارای جثه ضعیف و وزن کم هستند البته مردان و زنان مسن هم مبتلا می‌شوند.

علائم فشار خون پایین
علائم فشار خون پایین عبارتند از: خستگی مفرط ، سرگیجه ، خواب آلودگی و غش کردن. همه این علائم را می‌توان به ناراحتیها و کسالت های دیگر هم نسبت داد. چیزی که باعث اشتباه می‌شود آن است که بعضی از این علائم در افرادی که دارای فشار خون بالا هم هستند دیده می‌شود.

علل افت فشار خون
کسی را که بطور دائم فشار خونش پایین است نباید با پایین آمدن فشار خون اشتباه گرفت. پایین آمدن موقت فشار خون معمولا پس از خونریزی ناگهانی و شدید یا از دست دادن آب بدن به دنبال دوره اسهال سخت ، پیش می‌آید. افت ناگهانی فشار خون نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. دیدن مناظر نامطلوب یا شنیدن خبرهای ناگهانی باعث می‌شود که رگهای بدن خود را ول کنند و فشار خون ناگهان افت پیدا کند. در ضمن اسهال و استفراغ‌های شدید و طولانی و تصادفهای مختلف (که با خونریزی بیرونی یا داخلی همراه است) از دیگر علل شایع افت فشار می‌باشند. همچنین اگر بعد از یک حمله قلبی کسی تحت مداوای فشار خون بالاست و بیش از حد معین دارو مصرف کند فشار خون او پایین خواهد آمد. با همه اینها تخمین زده شده که از 5 نفر یک نفر این مشکل را دارد. در میان جوانان زنها بیشتر از مردها در معرض این مشکل هستند.

آیا فشار خون پایین مناسب است؟
شواهد نشان داده در بعضی نژادها بیشتر از سایرین احتمال داشتن فشار خون پایین وجود دارد. نژادهای بومیان استرالیایی ، آفریقای شرقی ، بنگال و ایتالیایی و فلیپین همگی فشار خونشان پایینتر از اروپاییهاست. نکته مهم و مثبت در مورد داشتن فشار پایین این است که در میان مردمی که این وضع را دارند میزان مرگ و میر کمتر از کسانی است که فشار بالا دارند. علیرغم اینکه بعضیها بخصوص مردم آلمان ، فرانسه ، ایتالیا و اسپانیا ادعا دارند که فشار خون پایین چیز بدی است، بسیاری از شرکتهای بیمه کشورهای غربی روی این موضوع که افراد در سنین متوسط اگر فشار خون پایین داشته باشند و بیماری دیگری نباشد، سالمترین و طولانیترین طول عمر را خواهند داشت.

mehraboOon
08-01-2011, 12:48 PM
مواظب رگ‌هايتان باشيد! پرفشاري خون مسأله‌اي است كه جمعيت بشري گسترده‌اي را درگير كرده است. نزديك به 58 ميليون نفر از مردم ايالات متحده از اين بيماري رنج مي‌برند و در ايران نيز شمار زيادي از افراد نه تنها در سنين بالا، بلكه در سنين ميانسالي و حتي جواني با اين مشكل دست به گريبانند. در واقع فشار خون بالا به صورت افزايش فشار خون در شريان‌ها تعريف مي‌شود و به طور كلي فشار خون 7/11(يازده روي هفت ميلي‌متر جيوه) طبيعي تلقي مي‌شود و مقدار بالاتر از آن (چيزي حدود 9/14 و بالاتر) در بزرگسالان، بالا محسوب شده و بايد كنترل شود.اين مشكل از دسته تهديدكننده‌هاي سلامتي است كه در صورت بالا بودن، احتياج به يك فرايند طولاني مدت دارد كه بايد در طول سالها عمر ادامه داده شود. اين فرآيند شامل تغييراتي در رژيم غذايي، ورزش كردن و كنترل وزن است. وجود رابطه بين رژيم غذايي و فشار خون، داراي مفاهيم مهمي براي پيشگيري و درمان پرفشاري خون است كه حتي در صورت نياز به درمان دارويي نيز بايد رعايت شود، البته رعايت رژيم غذايي و مصرف داروها، تنها در صورتي مؤثر است كه بيمار به دقت به توصيه‌هاي پزشك خود عمل كند. در اين زمينه مراقبين بهداشتي بايد آگاه باشند كه در بسياري موارد، به‌ويژه در بيماران مبتلا به پرفشاري خون خفيف، اصلاح رژيم غذايي و شيوه زندگي، نياز به دارودرماني را رفع يا دوز دارو را كاهش مي‌دهد. عوامل تغذيه‌اي كه در ايجاد اين مشكل مؤثرند، عبارتنداز: چاقي، دريافت زياد سديم، مصرف كم پتاسيم و كلسيم. لازم به ذكر است كه در برخي موارد، بيماري‌هاي كليوي يا مشكل در غدد درون ريز و... مي‌توانند منجر به پرفشاري خون شوند، ولي در بيش از 90 درصد موارد علتي براي فشار خون بالا يافت نمي‌شود، كه به آن «فشار خون بدون علت» مي‌گويند.در واقع جنبش روي‌آوري به مواد خوراكي براي پيشگيري و درمان بيماري‌ها، چند سالي است كه مورد توجه مجدد قرار گرفته است، اما يافته‌‌هاي نوين در تأييد آن موجب شده است كه دامنه و سرعت اين گرايش به طرز شگفت‌‌انگيزي افزايش يابد. اكنون اين رويكرد در بسياري از نقاط جهان طرفداران بي‌شماري دارد و تنظيم رژيم غذايي، در جهت كاهش فشار خون جزئي تفكيك‌ناپذير از زندگي افراد درگير با اين اختلال را تشكيل مي‌دهد. اگر از مشكلات تغذيه‌اي نظير پرفشاري- اختلال در چربي‌ها، بالا بودن قند خون، چاقي و... رنج مي‌بريد و تا به حال به تركيب مواد غذايي كه استفاده كرده‌ايد، توجه نداشته‌ايد، علت را در همين امر جست‌‌وجو كنيد و به عنوان يك اصل ابتدا به تهيه جدولي بپردازيد كه نشانگر مواد غذايي باشد كه در روز قبل مصرف كرده‌ايد (يادآمد 24 ساعته) سپس با نگاهي به الگوي تغذيه سالم كه در پايان به آن خواهيم پرداخت، مشخص كنيد كه كدام موارد، موارد تخطي شما از يك رژيم غذايي سالم و مناسب بوده است (اميدوارم در اين امتحان تجديد نشويد.) در اينجا بهتر است به ذكر اهداف تغذيه‌اي در افراد مبتلا به پرفشاري خون بپردازيم: 1 - كاهش دريافت سديم و چربي‌ها 2 - افزايش دريافت پتاسيم و ساير مواد معدني مفيد 3 - كاهش مصرف دخانيات 4 - تشويق به رعايت عادات بهداشتي در خوردن غذا و تبعيت از رژيم غذايي متعادل در واقع ويتامين‌هاي متعددي نيز وجود دارند كه وجود آنها، براي تنظيم فشار خون و پيشگيري از بيماري‌هاي قلب و عروق بسيار كارآمد است. علاوه بر ويتامين‌ها، مواد معدني و‌آنتي‌اكسيدان‌ها و همچنين بيوفلاونوئيدها نيز در اين زمينه نقش دارندكه عبارتنداز: ويتامين ، كولين، منيزيم، سلنيم، بتاكاروتن، ويتامين C و... بعد از بحث ويتامين‌ها و مواد معدني، پرداخت جزيي‌تر به برخي مواد غذايي كه از اهميت ويژه‌‌اي تعديل چربي‌ها و فشار خون دارند، خالي از فايده نخواهد بود، زيرا اغلب داروهاي فشارخون از طريق غيرمستقيم اثر كرده و غالباً ممكن است عوارض جانبي ناراحت‌كننده‌اي نظير سرگيجه، ناتواني جنسي، ضعف و خستگي مفرط و بي‌نظمي ضربان قلب و... ايجاد كنند، در عوض برخي مواد غذايي وجود دارند كه مي‌‌توانند باعث كاهش فشار بدون عوارض جانبي شوند. كرفس: دكتر اليوت در جريان پژوهش‌هايي دريافته است كه در كرفس تركيب شيميايي با نام فتاليد وجود دارد كه روي عضلات نرم رگ‌هاي خوني اثر كرده و آن را گشاد مي‌كند و از اين طريق به شكل مستقيم و ساده در كاهش فشار خون، تأثير دارد. پياز: پياز حاوي ماده‌اي به نام آدنوزين است و در ضمن داراي تركيبات آنتي اكسيداني بوده كه در انواع تيره آن مقدار بيشتري موجود است و در اصل پياز را عامل مؤثري در پايين آوردن كلسترول و فشار خون و كاهش لخته شدن خون در سرخ‌رگ‌هاي قلب مي‌دانند كه به اين لحاظ تأثيري كاملاً شبيه به آسپرين دارد. سير: حداقل در هفده آزمايش باليني نشان داده شده است كه سير قادر به تعديل فشار خون است و ميزان كاهش آن در اغلب آزمايش‌ها با خوردن 600 ميلي‌گرم سير از پنج تا ده درجه است. شنبليله: تحقيقات نشان داده است كه گرد تخم شنبليله آسياب شده، كلسترول خون را پايين مي‌آورد و ثانويه به آن، منجربه كاهش فشار خون خواهد شد. ماده ژله‌اي كه از انواع فيبر قابل حل در آب به نام گالاكتومان است و در تخم شنبليله وجود دارد، به اسيدهاي صفراوي باند شده و موجب كاهش كلسترول حتي در حد تأثير داروهاي مصنوعي مي‌شود. چاي سبز: چاي سبز سرشار از ويتامين‌ها و مواد معدني بسياري از جمله: پتاسيم، فسفر، منيزيم، كلسيم و... است. هر فنجان چاي حدود 2/0 ميلي‌گرم فلوئور دارد كه در چاي سبز از ديگر گونه‌هاي چاي بيشتر است. وجود اين مواد مغذي در چاي سبز، آن را ماده مناسبي براي تعديل فشار خون كرده و علاوه بر آن به حفظ سلامت اعصاب و عروق نيز كمك مي‌كند. خرما: جداول علمي تعيين كرده است كه نياز روزانه بدن انسان به ماده معدني منيزيم در حدود 250 ميلي‌گرم است در حالي‌كه هر صد گرم خرما 63 ميلي‌گرم از اين ماده‌معدني مفيد را داراست. بنابراين اين ميوه با دارا بودن طيف وسيعي از مواد‌معدني كه خاصيت كاهش فشار خون را دارند به راحتي و شايستگي مي‌تواند به عنوان جايگزين شيرين كننده‌هاي تصفيه شده مثل قند و شكر قرار گيرد. گلابي: اين ميوه مفيد و خوش‌طعم داراي ويتامين‌هاي A، B1، B2 و PP يا B3 و مقداري پروتئين بوده. همچنين حاوي چربي، قند طبيعي، منگنز، كلسيم و آهن است. تانن و املاح پتاسيم كه در گلابي وجود دارد، براي مبتلايان به فشار خون بالا نافع است. زيتون و برگ زيتون: زيتون حاوي ويتامين‌هاي A‌ و C و پيش ساز ويتامين A (بتا كاروتن) است. روغن زيتون در به تعادل رساندن چربي‌هاي خون، اثر فوق‌العاده‌اي دارد. دم كردن برگ زيتون نيز به مقدار يك قاشق غذاخوري در يك فنجان آب يكي از بهترين داروهاي معالج ازدياد فشار خون و انسداد مجاري صفراوي به شمار مي‌آيد. بدين طريق كه روزانه 3 الي 4 فنجان از اين دم كرده را به فواصل بنوشند. تره فرنگي: تره‌فرنگي- پيازچه- ترب و... به دليل دارا بودن فيبرهاي غذايي و همچنين ويتامين‌هاي گوناگون نظير ويتامين‌هاي گروه B و C ، همچنين گوگرد و موادي نظير سلولز و ازت خواص ضد عفوني‌كنندگي داشته و در كنار آن قادر به كاهش فشار خون و چربي‌هاي خون است. سويا: اسيد آمينه موجود در پروتئين‌هاي سويا عاملي براي تنظيم فشار خون هستند. مقادير كم گوگرد و پروتئين‌هاي سولفوره موجود در پروتئين‌هاي سويا باعث افزايش دفع نمك از كليه و كاهش دفع كلسيم مي‌شود. كلسيم ماده‌اي است كه علاوه بر ساخت و نگهداري و سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها در تنظيم فشار خون نيز نقش مهمي را ايفا مي‌كند. افزودن حداقل 25-20 گرم محصولات پروتئيني دانه كامل سويا(مثل آجيل سويا) فشار را تا حد زيادي پايين مي‌آورد. گوجه فرنگي: گوجه فرنگي يك «ميوه- سبزي» است كه داراي ويتامين‌هاي اساسي مانند ويتامين C، ويتامين A و... است. لازم است كه تمامي گوجه خورده شود(يعني پوست، تخم و گوشت آن) تا اثرات مفيد آن نمايان شود. در واقع آب گوجه فرنگي «خون گياهي» ناميده مي‌شود و براي پايين آوردن فشار خون (البته بدون افزودن نمك) از آن استفاده مي‌كنند. گريپ فروت و ليموترش: اين دو ميوه مفيد به عنوان سردسته‌هايي براي مركبات معرفي شده‌اند كه در حقيقت بالا بودن ميزان ويتامين C و املاح معدني در آنها موجب شده تا از ديرباز براي كاهش فشارخون مورد استفاده قرار گيرند، استفاده از اين ميوه‌ها در وعده‌هاي مياني(ميان وعده‌ها) مي‌تواند به ساير عوامل در پايين‌ نگه داشتن سطح فشار خون كمك كند. با صحبت در رابطه با ميوه‌ها و سبزي‌ها به اين نتيجه رسيديم كه هر نوع سبزي و ميوه تازه، سرشار از مواد معدني و ويتامين‌هاي مورد نياز و ضروري براي سلامت دستگاه‌هاي بدن است و استفاده روزانه 7-6 وعده از آنها مي‌تواند از بروز بيماري‌هاي قلبي- عروقي(فشار خون بالا- چربي خون بالا) و انواع سرطان‌ها جلوگيري كند، مضاف بر اين كه عنصر حرارت دهي در رابطه‌ با آنها قابل حذف بوده و مصرف آنها بدون درگيري در پروسه طبخ و فراهم سازي قابل اجراست. بنابر اين مصرف ميوه و سبزيجات خام (حدالامكان) و پخته را در برنامه غذايي خود داشته باشيد. حالا بد نيست كمي در رابطه با مواد پروئئيني صحبت كنيم: مواد لبني: همان طور كه بارها گفته شده است، شير، ماست، پنير و كلاً محصولات لبني با دارا بودن مقدار زيادي كلسيم و به همراه ويتامين‌ها از منابع غذايي سرشار از مواد مغذي به شمار مي‌آيند، اما شرط بهره بردن از آنها در يك رژيم سالم استفاده از انواع كم چرب آنهاست، بنابر اين مصرف 3-2 وعده شير يا ماست بدون چربي و يا 3-2 قوطي كبريت پنير كم نمك و كم‌چربي را به شما توصيه مي‌كنيم. گوشت: مصرف گوشت‌هاي قرمز به دليل وجود چربي در لابه‌لاي بافت و همچنين به دليل افزايش دادن ميزان اوره در افراد چندان توصيه نمي‌شود، ولي از آنجايي كه منابع خوب آهن و روي و Vit B12 به شمار مي‌آيند استفاده از انواع بي‌چربي آنها را تا حداكثر 2 بار در هفته هر بار حداكثر 180 گرم توصيه مي‌كنيم. اما در رابطه با مرغ و ماكيان در صورتي كه پوست آنها گرفته شده باشد تا 250 گرم هم قابل قبول است. ماهي بهترين گزينه در رابطه با گوشت‌ها به حساب مي‌آيد و جالب است بدانيد كه چربي موجود در بافت‌هاي ماهي نه تنها موجب افزايش كلسترول و ساير چربي‌هاي نامطلوب خون و عوارض قلبي- عروقي نمي‌شود، بلكه كلسترول خون را كاهش داده و به سلامت قلب و عروق كمك مي‌كند. ماهي علاوه بر اسيدهاي چرب امگا 3(كه تأثيرات شگرفي در كاهش فشار خون به دليل جلوگيري از گرفتگي عروق دارد)، داراي مواد مغذي بسيار مفيدي است كه اين مواد در حفظ سلامتي عروق خوني تأثير قابل توجهي دارند. اين روزها برخي از افراد از كپسول‌هاي امگا 3 براي تعديل چربي‌هاي خون استفاده مي‌كنند، اين كپسول‌ها غالباً در دوزهاي 300ميلي‌گرمي در بازار موجود است و همچنان مصرف آنها جاي بحث دارد. توصيه اكيد وجود دارد كه امكا3 مورد نياز خود را به جاي كپسول از ماهي تأمين كنيد، زيرا عناصر سودمندي در ماهي وجود دارد كه در مكمل‌هاي دارويي موجود نيست. به علاوه مصرف اين قرص‌ها هرگز به مبتلايان به فشار خون بالا توصيه نمي‌شود، زيرا خطرات زيادي را براي اين افراد به همراه دارد. همچنين در بعضي متون به نقش افزايش دهنده فشار خون در سفيده تخم‌مرغ اشاره گرديده است، اما از آنجايي كه تحقيقات گسترده‌اي در اين زمينه صورت نگرفته است و همچنين سفيده تخم‌مرغ از منابع عالي پروتئيني به شمار مي‌آيد نمي‌توان منع مصرف آن را توصيه كرد، اما احتياط در مصرف آن مي‌تواند عاقلانه باشد. حبوبات: حبوبات منابع بسيار خوب و غني‌اي از نظر فيبرهاي قابل حل در آب هستند و استفاده از آنها براي كاهش دادن فشار خون نافع است. همچنين برخي از حبوبات از جمله عدس و لوبيا و نخود منابع خوبي براي به دست آوردن پروتئين(به جز منابع حيواني) به شمار مي‌آيند و در عين حال از آنها سوپ‌ها و آش‌هاي مقوي تهيه مي‌شود كه مي‌تواند جايگزين غذاي اصلي شود. همچنين افزودن موادي مثل رب انار- آب نارنج- آب غوره و ما‌ست‌هاي كم چرب به عنوان چاشني براي سوپ‌ها و آش‌ها داراي اثرات مفيد تغذيه‌اي خواهد بود. از آنجايي كه بسياري از افراد درگير و مبتلا به فشارخون، از بيماري خود آگاه نيستند، توصيه بر پايش منظم آن وجود دارد، زيرا اين بيماري مانند بالا بودن چربي‌هاي خون مي‌تواند براي سالها به صورت بي‌سر و صدا وجود داشته باشد، بدون آن كه هيچ گونه علائمي را در شخص مبتلا بروز دهد، از اين رو مواردي به شكل توصيه‌وار در زير مطرح مي‌گردد و اميد است با به كاربندي اين موارد به حل مشكل بالا بودن فشارخون بپردازيد: 1 - مصرف آب سالم و گوارا به ميزان قابل توجهي در روز توصيه مي‌كنم، يك ليوان آب ميوه رقيق شده با اندكي پودر ويتامين C موجب بهبود عملكرد دستگاه ايمني و ترميم سرخ‌رگ‌ها مي‌شود. 2 - مصرف نان‌ها و مواد كربوهيدراتي تهيه شده از آردهاي سفيد و بدون سبوس(تصفيه شده) را به حداقل برسانيد و از نان‌هاي سبوس‌دار به خصوص حاوي سبوس جو دو سر استفاده كنيد. 3 - مصرف قند و شكر و ساير فرآورده‌هاي تهيه شده از آنها مثل نوشابه‌ها، مربا، ژله، شكلات، كيك‌ها و شيريني‌ها را محدود و يا حذف كنيد. 4 - تحقيقات ثابت كرده است كه كودكان پيش دبستاني كه هر روز 4 وعده ميوه و سبزي و دو وعده لبنيات مصرف مي‌كنند در نوجواني فشار خون پايين‌تري نسبت به ساير افراد دارند و در اصل احتمال ابتلا به حمله قلبي، سكته و ساير بيماريهاي ناتوان‌كننده در افرادي كه زودتر به فشار خون مبتلا مي‌شوند بيشتر است. 5 - سعي در جويدن كامل غذا كرده و حتماً غذاي خود را در محيطي آرام و به دور از استرس و تشنج ميل فرماييد. 6 - با اجتناب از مصرف غذاهاي خيلي گرم يا خيلي سرد اعمال هضمي را بهبود بخشيد. 7 - نوشيدن هر نوع نوشيدني را با غذا و در كنار غذاي اصلي به دليل تداخل در هضم محدود كنيد. 8 - از مصرف غذاهاي سرخ كرده و يا غذاهايي كه در درجه حرارت‌هاي بسيار بالا و يا با مدت زمان طولاني تهيه مي‌شوند، خودداري كنيد و به خاطر داشته باشيد استفاده چند باره از روغن‌هاي آشپزي عاملي در بالا بردن فشار خون است. 9 - از مصرف مواد حاوي افزودني‌ها و غذاهاي فرايند شده كه حاوي مقدار زيادي نمك و ادويه‌ها هستند مثل انواع سوسيس و كالباس، غذاهاي كنسروي، شورها، ترشي‌ها، چاشني‌هاي كارخانه‌اي غذاها جداً خودداري كنيد. 10 - چاي، قهوه و شكلات را بسيار محدود كنيد و تا 1 ساعت پس از صرف غذا چاي ننوشيد و به جاي آنها از چاي‌ها و دم‌كردني‌هاي گياهي(گل گاوزبان) استفاده كنيد. 11 - از مصرف نمك و غذاهاي پرنمك و ادويه بپرهيزيد، به جاي نمك مي‌توانيد از گياهان تازه يا خشك، ادويه‌‌جات مفيد(زردچوبه- دارچين و...)، پودر سير و پياز و آب ليموي تازه استفاده كنيد. 12 - موادي مثل كره- خامه- مارگارين- دنبه- چربي‌هاي هيدروژنه- سس‌ها و روغن‌هاي جامد را از برنامه غذايي حذف كرده و به جاي آنها از روغن زيتون- روغن‌هاي گياهي مايع و روغن‌ ماهي استفاده كنيد. 13 - مغزه‌ها و دانه‌هاي گياهي مثل گردو حاوي موادمغذي بي‌شماري هستند، مي‌توانيد از آنها در رژيم غذايي روزانه بهره ببريد. استفاده از آنها در سالادها به خوش طعم و مقوي كردن آنها كمك شاياني مي‌كند. 14 - از ماهي به ميزان حداقل 3 بار در هفته بهره ببريد و جايگزين گوشت‌هاي سفيد به جاي گوشت‌هاي قرمز را در برنامه غذايي خود داشته باشيد. 15 - از استرس بپرهيزيد، زيرا يكي از عوامل بالا بردن فشار خون كه بسيار سريع هم عمل مي‌كنند، استرس و عصبانيت است. 16 - هر روز زماني را براي استراحت در نظر بگيريد و به خاطر داشته باشيد، كار كردن بي‌وقفه بيشترين فشار را بر سلامتي شما وارد خواهد آورد، حتي اگر عادت به خوابيدن در ميانه روز نداريد براي دقايقي چشم‌ها را روي هم گذاشته و به استراحت بپردازيد. 17 - ورزش‌هايي مثل: پياده‌روي- شنا- دوچرخه سواري ورزش‌هاي مناسبي براي پايين آوردن فشار خون به شمار مي‌آيند، بنابر اين حداقل 3 بار در هفته هر بار حداقل 30 دقيقه ورزش كنيد. 18 - از گلپر- آويشن- نعناع خشك- كنجد و... به جاي جانشين‌هاي نمك استفاده كنيد. 19 - سيگار را به طور كامل از برنامه‌ زندگي خود حذف كنيد. اميد است با راهكارهاي تغذيه‌اي ارائه شده گامي مؤثر در جهت كاهش فشار خون و از بين علل ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و عروقي برداشته و جاده زندگي را با همواري بيشتري طي كنيد. عواملي كه باعث بالا رفتن فشار خون مي‌شوند * استرس: هنگامي كه در وضعيتي فوق‌العاده، اعم از تغيير موقعيت، اضطراب، عصبانيت و... قرار مي‌گيريم، بدن ما فعاليت خود را با يك سري تغييرات سريع داخلي تنظيم مي‌كند كه يكي از مهم‌ترين آنها، آزاد شدن هورمون آدرنالين از غدد فوق كليوي است كه با افزايش تعداد ضربان قلب و تنگ كردن عروق به كمك يك سري ترشحات ديگر، منجر به بالا رفتن فشارخون و رسيدن خون اكسيژنه به عضلات و مغز مي‌شود. * نمك: ثابت شده است كه شيوع فشار خون بالا در مناطقي از جهان كه مصرف نمك بالاست، بيشتر است. مصرف نمك زياد از دوران شيرخوارگي پايه‌اي براي بالا رفتن فشار خون در سنين بالاتر خواهد شد. محدود كردن نمك در سالهاي بعدي براي بازگرداندن فشار خون به سطح عالي كافي نيست و تا حدي منجر به بهبودي مي‌شود. يك قاشق چايخوري نمك حاوي 2300 ميلي گرم سديم است كه اين مقدار معادل كل مقدار مصرفي توصيه شده روزانه را تشكيل مي‌دهد. * سيگار: با اولين پك به سيگار يا پيپ، فشار خون سيستوليك تا 25 ميلي‌متر جيوه افزايش مي‌يابد و علت آن نيز، آزاد شدن آدرنالين است. * تصلب شرائين (سخت‌شدن ديواره رگ‌ها): تصلب شرائين علت اصلي پرفشاري مزمن خون است كه عامل آغازين آن، آسيب به جدار داخلي عروق بوده و به دنبال رسوب كلسيم، كلسترول و فيبرين و... در جدار عروق رخ مي‌دهد. * چاقي: فشار خون بالا در افراد چاق، دو برابر نسبت به افرادي كه اضافه وزن ندارند و در محدوده وزن نرمال قرار دارند، شايع‌تر است. در اين موارد، كاهش اندك وزن نيز به پايين آوردن فشار خون شما كمك مي‌كند.

mehraboOon
08-01-2011, 12:51 PM
وريدهاي‌ واريسي‌

وريدهاي‌ واريسي‌
varicose veins


اطلاعات‌ اوليه‌

توضيح‌ كلي‌
بيماري‌ وريدهاي‌ واريسي‌ عبارت‌ است‌ از اتساع‌ و پيچ‌خوردگي‌ دايمي‌ وريدها (معمولاً در پا). در بزرگسالان‌ شايعتر است‌ و مي‌تواند وريدهاي‌ سطحي‌، عمقي‌ و رابط‌ بين‌ وريدهاي‌ سطحي‌ و عمقي‌ را درگير كند. وريدهاي‌ لب‌هاي‌ مهبل‌ در طول‌ بارداري‌ و وريدهاي‌ اطراف‌ مقعد (هموروئيدها) نيز ممكن‌ است‌ واريسي‌ شوند.
علايم‌ شايع‌
وريدهاي‌ بزرگ‌، بدشكل‌، شبيه‌ مار و كبود كه‌ در حال‌ ايستاده‌ از زير پوست‌ قابل‌ رؤيت‌ هستند. بيشتر در پشت‌ ساق‌ يا داخل‌ پا از مچ‌ تا كشاله‌ ران‌ ظاهر مي‌شوند.
ناراحتي‌ مبهم‌ و درد در پاها به‌ويژه‌ پس‌ از ايستادن‌
خستگي‌
علل‌
وريدهاي‌ پاها در هر چند سانتيمتر دريچه‌هايي‌ يك‌طرفه‌ دارند كه‌ به‌ بازگشت‌ خون‌ به‌ قلب‌ برخلاف‌ نيروي‌ جاذبه‌ كمك‌ مي‌كنند. اگر دريچه‌ها نشت‌ كنند، فشار خون‌ در وريدها مانع‌ از تخليه‌ مناسب‌ خون‌ مي‌گردد. دريچه‌ها ممكن‌ است‌ به‌ خاطر سابقه‌ بيماري‌ وريدي‌ مثل‌ ترومبوفلبيت‌، ايستادن‌ طولاني‌ يا فشار بر روي‌ وريدهاي‌ لگن‌ در اثر بارداري‌، تومورها يا مايعات‌ شكم‌ از كار بيفتند.
عوامل‌ افزايش‌دهنده‌ خطر
بارداري‌
چرخه‌ قاعدگي‌. علايم‌ قبل‌ و در حين‌ قاعدگي‌ بدتر مي‌شوند.
سابقه‌ خانوادگي‌ وريدهاي‌ واريسي‌
شغل‌هاي‌ مستلزم‌ ايستادن‌ طولاني‌
پيشگيري‌
ورزش‌ منظم‌ به‌ويژه‌ پياده‌روي‌، شنا يا دوچرخه‌سواري‌ براي‌ حفظ‌ سلامت‌ گردش‌ خون‌
عواقب‌ مورد انتظار
با درمان‌ قابل‌ كنترل‌ و با جراحي‌ قابل‌ علاج‌ است‌.
عوارض‌ احتمالي‌
زخم‌ نزديك‌ مچ‌ پا در اثر خونرساني‌ نامناسب‌ به‌ پوست‌. ممكن‌ است‌ بهبودي‌ آن‌ كند باشد.
لخته‌ خوني‌ وريد عمقي‌
خونريزي‌ زير پوست‌ يا خونريزي‌ خارجي‌
مشكلات‌ پوست‌ مجاور وريدهاي‌ واريسي‌ كه‌ شبيه‌ اگزما هستند.
درمان‌

اصول‌ كلي‌
روش‌هاي‌ محافظه‌كارانه‌: دوره‌هاي‌ استراحت‌ زياد با بلند كردن‌ پا، جوراب‌ فشاري‌ كشي‌ و سبك‌ (بهتر است‌ قبل‌ از بيرون‌ آمدن‌ از بستر پوشيده‌ شود)، اجتناب‌ از كمربند و ساير لباس‌هاي‌ تنگ‌، استفاده‌ از لباس‌ گرم‌ و مرطوب‌ در صورت‌ ايجاد خارش‌
روش‌هاي‌ جراحي‌ و غيره‌ (در صورت‌ وجود درد، فلبيت‌ عودكننده‌، تغييرات‌ پوستي‌ يا براي‌ زيبايي‌): بستن‌ و بريدن‌ وريد صافن‌، تزريق‌ محلول‌ اسكلروزدهنده‌، فلبكتومي‌ (برداشتن‌ وريد با چاقو (اقدامي‌ جديدتر با زمان‌ بهبودي‌ كوتاه‌تر). ممكن‌ است‌ براي‌ جوشگاه‌ها، برداشت‌ تمام‌ ناحيه‌ و سپس‌ پيوند (گرافت‌) پوست‌ لازم‌ باشد.
وريدهاي‌ عنكبوتي‌ (تلانژكتازي‌ ايديوپاتيك‌) كه‌ ممكن‌ است‌ وسيع‌ و بدمنظره‌ باشند: تزريق‌ داخل‌ مويرگي‌ محلول‌ 1% سديم‌ تترادسيل‌ سولفات‌ (يا محلول‌ نمكي‌ هيپرتونيك‌ 4/23%) با استفاده‌ از يك‌ سوزن‌ ظريف‌. تا به‌ دست‌ آوردن‌ نتايج‌ بهينه‌، ممكن‌ است‌ درمان‌هاي‌ ديگري‌ لازم‌ باشند.
داروها
براي‌ اين‌ اختلال‌ معمولاً دارو لازم‌ نيست‌. البته‌ ممكن‌ است‌ يك‌ پزشك‌ يك‌ ماده‌ شيميايي‌ را در وريدهاي‌ واريسي‌ تزريق‌ كند تا آنها را لخته‌ كند و جوش‌ بزند (گاهي‌). ساير وريدها گردش‌ خون‌ ناحيه‌ را به‌ عهده‌ خواهند گرفت‌.
فعاليت‌
از ايستادن‌ به‌ مدت‌ طولاني‌ بپرهيزيد.
يك‌ برنامه‌ ورزشي‌ مناسب‌ روزمره‌ را به‌عنوان‌ بخشي‌ از درمان‌ محافظه‌كارانه‌ اختيار كند.
برنامه‌ پياده‌روي‌ بعد از اسكلروتراپي‌ براي‌ كمك‌ به‌ پيشبرد بهبودي‌، مهم‌ است‌.
قبل‌ از پايين‌ آوردن‌ پا از تخت‌، جوراب‌هاي‌ كشي‌ (در صورت‌ استفاده‌) را بپوشيد.
رژيم‌ غذايي‌
رژيم‌ غذايي‌ خاصي‌ ندارد.
در صورتي‌ كه‌ چاقي‌ يك‌ مشكل‌ باشد، كاهش‌ وزن‌ توصيه‌ مي‌گردد.
در اين‌ شرايط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نماييد
اگر خود يا عضوي‌ از خانواده‌تان‌ وريدهاي‌ واريسي‌ داشته‌ باشيد.
اگر پس‌ از تشخيص‌، وريدهاي‌ واريسي‌ شروع‌ به‌ ايجاد مشكلاتي‌ در گردش‌ خون‌ پاهايتان‌ بكنند

mehraboOon
08-01-2011, 12:52 PM
بيماري‌ بِرگر
----------------------------------------------------------
بيماري‌ بِرگر عبارت‌ است‌ از مسدود شدن‌ سرخرگ‌هاي‌ كوچك‌ و متوسط‌ معمولاً در پا ناشي‌ از التهاب‌ رگهاي‌ خوني‌. اين‌ باعث‌ تشكيل‌ لخته‌ مي‌شود. سيگار كشيدن‌ يك‌ عامل‌ بسيار مهم‌ در بروز اين‌ بيماري‌ است‌. به‌ واقع‌، اين‌ بيماري‌ در افراد غيرسيگاري‌ بسيار نادر است‌. حداكثر شيوع‌ اين‌ بيماري‌ در مردان‌ سيگاري‌ 40-20 ساله‌ است‌.
علايم‌ شايع‌
درد متناوب‌ در روي‌ پا يا ساق‌ پا به‌ هنگام‌ ورزش‌. درد با استراحت‌ بهبود مي‌يابد.
درد، تغييررنگ‌ به‌صورت‌ آبي‌ شدن‌، گرمي‌، و سوزن‌ سوزن‌ شدن‌ پاها به‌ هنگام‌ قرار گرفتن‌ در معرض‌ سرما
گاهي‌ بروز زخم‌هاي‌ دردناك‌ روي‌ انگشتان‌ و نوك‌ انگشتان‌ پا
علل‌
ناشناخته‌ است‌، اما اين‌ بيماري‌ احتمالاً در اثر نيكوتين‌ ايجاد مي‌شود.
سيگار كشيدن‌ باعث‌ بروز اسپاسم‌ در رگ‌هاي‌ خوني‌ مي‌شود، كه‌ در اثر آن‌، رگ‌هاي‌ خوني‌ مهم‌ پا انسداد مي‌يابند.
عوامل‌ افزايش‌دهنده‌ خطر
بيماري‌ بافت‌ همبند يا آترواسكلروز
استرس‌
هواي‌ سرد
سابقه‌ خانوادگي‌ اين‌ بيماري‌
پيشگيري‌
سيگار نكشيد.
از قرار گرفتن‌ در معرض‌ سرما خودداري‌ كنيد. در اين‌ حالت‌، رگ‌هاي‌ خوني‌ منقبض‌ شده‌ و جريان‌ خون‌ به‌ انتهاي‌ اندام‌ها، دچار مشكل‌ مي‌شود.
عواقب‌ مورد انتظار
در حال‌ حاضر، اين‌ بيماري‌ علاج‌ناپذير است‌. علايم‌ را مي‌توان‌ مدتي‌ تحت‌ كنترل‌ درآورد، اما اين‌ بيماري‌ نهايتاً ناتواني‌ فزاينده‌اي‌ را باعث‌ خواهد شد به‌خصوص‌ اگر قطع‌ قسمتي‌ از پا ضروري‌ شود.
اميد به‌ زندگي‌ كاهش‌ مي‌يابد.
تحقيقات‌ در زمينه‌ علل‌ و درمان‌ اين‌ بيماري‌ ادامه‌ دارند، بنابراين‌ اميد مي‌رود كه‌ درمان‌هاي‌ مؤثرتري‌ ابداع‌ شوند.
عوارض‌ احتمالي‌
بروز زخم‌ در نوك‌ انگشتان‌
تحليل‌ رفتن‌ عضلات‌
قانقاريا در پا در اثر فقدان‌ خونرساني‌. در اين‌ حالت‌ امكان‌ دارد قطع‌ عضو اجتناب‌ناپذير شود.
درمان‌

اصول‌ كلي‌
- آزمايشات‌ تشخيصي‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ موارد زير باشند: سونوگرافي‌، پلتيسموگرافي‌ براي‌ كمك‌ به‌ تشخيص‌ كاهش‌ جريان‌ خون‌ در رگ‌هاي‌ محيطي‌، و آرتريوگرافي‌ (عكسبرداري‌ مخصوص‌ از سرخرگ‌ها) براي‌ تعيين‌ محل‌ ضايعات‌ عروقي‌
- اهداف‌ اصلي‌ درمان‌ عبارتند از: بهبود علايم‌ و جلوگيري‌ از بروز عوارض‌
- اگر سيگار كشيدن‌ ادامه‌ يابد، اقدامات‌ به‌ عمل‌ آمده‌ ندرتاً با موفقيت‌ همراه‌ خواهند بود، بنابراين‌ سيگار بايد ترك‌ شود. براي‌ اين‌ كار مي‌توان‌ در يك‌ برنامه‌ مخصوص‌ ترك‌ سيگار شركت‌ جست‌.
- از قرار گرفتن‌ در معرض‌ سرما خودداري‌ كنيد. از جوراب‌، شلوار و دستكش‌ گرم‌ استفاده‌ كنيد. ناخن‌ها را با احتياط‌ كوتاه‌ كنيد تا از وارد آمدن‌ آسيب‌ به‌ پوست‌ اجتناب‌ شود.
- جوراب‌ نخي‌ يا پشمي‌ و كفش‌هايي‌ كه‌ اندازه‌ پايتان‌ باشد به‌ پا كنيد. جوراب‌ نبايد از جنس‌ مصنوعي‌ باشد.
- براي‌ حفاظت‌ از پايتان‌ از كفي‌ مناسب‌ و نيز پوشش‌ نرم‌ داخل‌ كفش‌ استفاده‌ نماييد.
- پا برهنه‌ بيرون‌ از خانه‌ نرويد.
- گاهي‌ عمل‌ جراحي‌ براي‌ قطع‌ اعصاب‌ سمپاتيكي‌ كه‌ به‌ اين‌ ناحيه‌ مي‌روند انجام‌ مي‌گيرد.
- در صورت‌ بروز قانقاريا، احتمال‌ قطع‌ انگشتان‌ پا يا دست‌، يا حتي‌ قطع‌ عضو وجود دارد.
- امكان‌ دارد انجام‌ مشاوره‌ براي‌ تغيير در شيوه‌ زندگي‌ كه‌ محدوديت‌هاي‌ مربوط‌ به‌ بيماري‌ آن‌ را ايجاب‌ مي‌كند، توصيه‌ شود.
داروها
امكان‌ دارد داروهاي‌ گشادكننده‌ عروقي‌ تجويز شوند، اما اگر سيگار كشيدن‌ ادامه‌ يابد، اين‌ داروها ارزش‌ ناچيزي‌ خواهند داشت‌.
فعاليت‌
از هواي‌ سرد دوري‌ كنيد، اما سعي‌ كنيد فعاليت‌هاي‌ خود را حفظ‌ كنيد. يك‌ برنامه‌ مناسب‌ براي‌ حفظ‌ وضعيت‌ مناسب‌ جسماني‌ را در پيش‌ گيريد.
رژيم‌ غذايي‌
هيچ‌ رژيم‌ خاصي‌ توصيه‌ نمي‌شود.
در اين‌ شرايط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نماييد
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌ تان علايم‌ بيماري‌ برگر را داريد.
اگر درد غيرقابل‌ كنترل‌ رخ‌ دهد.
اگر روي‌ انگشتان‌ دست‌ يا پايتان‌ زخم‌ به‌ وجود آيد

mehraboOon
08-01-2011, 12:52 PM
ترومبوفلبيت‌
------------------------------------------------------------
ترومبوفلبيت‌ عبارت‌ است‌ از التهاب‌ و وجود لخته‌هاي‌ خون‌ در يك‌ وريد سطحي‌ (معمولاً اندام‌هاي‌ تحتاني‌) كه‌ به‌طور اوليه‌ ناشي‌ از عفونت‌ يا آسيب‌ است‌. اين‌ نوع‌ التهاب‌ برخلاف‌ ترومبوز وريدي‌ عمقي‌ به‌ ندرت‌ باعث‌ رهاشدن‌ لخته‌ و جريان‌ يافتن‌ آن‌ در گردش‌ خون‌ مي‌گردد. تمامي‌ سنين‌ را مبتلا مي‌كند ولي‌ در بزرگسالان‌ و زنان‌ شايع‌تر است‌.
علايم‌ شايع‌
تصلب‌ وريدهاي‌ سطحي‌ (مثل‌ يك‌ طناب‌ مي‌شود).
قرمزي‌، حساسيت‌ به‌ لمس‌ و درد در ناحيه‌ مبتلا
تب‌ (گاهي‌ اوقات‌)
علل‌
افزايش‌ فيبرين‌ و لخته‌ شدن‌ گلبول‌هاي‌ قرمز در يك‌ وريد در اثر:
آسيب‌ به‌ غشاي‌ پوشاننده‌ وريد در اثر ضربه‌، تزريق‌ يا تزريق‌ داخل‌ وريدي‌
گسترش‌ يك‌ سرطان‌ خوني‌ بدخيم‌
جمع‌شدن‌ خون‌ به‌ دنبال‌ جراحي‌ يا استراحت‌ طولاني‌ در بستر
عوامل تشديد كننده بيماري
بيماري‌ همراه‌ با اقامت‌ طولاني‌ در بستر
سيگار كشيدن‌
استفاده‌ از قرص‌هاي‌ ضد بارداري‌. تركيب‌ قرص‌هاي‌ ضد بارداري‌ و سيگار كشيدن‌، به‌ ميزان‌ زيادي‌ خطر را افزايش‌ مي‌دهد.
چاقي‌
وريدهاي‌ واريسي‌
جراحي‌، آسيب‌، سوختگي‌، عفونت‌ بارداري‌
سوءمصرف‌ داروهاي‌ داخل‌ وريدي‌
اختلالات‌ عروق‌ خوني‌
پيشگيري‌
در صورت‌ استفاده‌ از قرص‌هاي‌ ضد بارداري‌، سيگار نكشيد.
در صورتي‌ كه‌ به‌ هر دليل‌ مجبور به‌ استراحت‌ طولاني‌مدت‌ در بستر هستيد، تا حدامكان‌ پاها را حركت‌ دهيد تا از تجمع‌ خون‌ در وريدها جلوگيري‌ كنيد.
در صورت‌ امكان‌ از هيچ‌گونه‌ داروهاي‌ داخل‌ وريدي‌ استفاده‌ نكنيد.
عواقب‌ مورد انتظار
معمولاً در عرض‌ 2 هفته‌ قابل‌علاج‌ است‌.
عوارض‌ احتمالي‌
ممكن‌ است‌ منجر به‌ ترومبوز وريدي‌ عمقي‌ (لخته‌ در وريدهاي‌ عمقي‌) گردد.
اگر عفونتي‌ وجود داشته‌ باشد و درمان‌ نشود، مي‌تواند منجر به‌ مسموميت‌ خون‌ شود.
درمان‌

اصول‌ كلي‌
تشخيص‌ با تظاهرات‌ فيزيكي‌ تورم‌ و قرمزي‌ وريد آسيب‌ ديده‌ صورت‌ مي‌پذيرد.
درمان‌ معمولاً شامل‌ استراحت‌ و بالابردن‌ اندام‌ و گاهي‌ بسته‌ به‌ موارد، استفاده‌ از دارو است‌.
پوشيدن‌ جوراب‌هاي‌ كشي‌ يا استفاده‌ از بانداژكشي‌ ممكن‌ است‌ توصيه‌ شود تا جريان‌ خون‌ در وريدها تسريع‌ يابد و باعث‌ تسكين‌ نارحتي‌ و كمك‌ به‌ پيشگيري‌ از تشكيل‌ لخته‌ شود. از بند جوراب‌ و جوراب‌ كشباف‌ استفاده‌ نكنيد.
براي‌ تسكين‌ درد از پوشش‌هاي‌ مرطوب‌ استفاده‌ نكنيد.
سيگار را ترك‌ كنيد و مصرف‌ قرص‌هاي‌ ضد بارداري‌ را كنار بگذاريد. در صورت‌ ادامه‌ هر دو، حمله‌ بعدي‌ لخته‌هاي‌ وريدي‌ ممكن‌ است‌ يك‌ لخته‌ خطرناك‌ وريد عمقي‌ باشد.
داروها
داروهاي‌ ضد التهاب‌ غيراستروييدي‌ از جمله‌ آسپيرين‌ براي‌ كاهش‌ التهاب‌ و درد
آنتي‌بيوتيك‌ها در صورت‌ شك‌ به‌ عفونت‌ باكتريايي‌
در صورت‌ وجود خارش‌، پمادهاي‌ موضعي‌ براي‌ تسكين‌ آن‌
فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري
استراحت‌ در بستر به‌ همراه‌ بالا بردن‌ اندام‌ آسيب‌ ديده‌ ممكن‌ است‌ به‌ مدت‌ 2-1 روز كمك‌كننده‌ باشد. در بيشتر اوقات‌، پاها، مچ‌ پاها و ساق‌ها را حركت‌ دهيد. وقتي‌ التهاب‌ شروع‌ به‌ فروكش‌ كردن‌ كند، به‌ آهستگي‌ فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري طبيعي‌ را از سر بگيريد در بيشتر مواقع‌ استراحت‌ كنيد. به‌ مدت‌ طولاني‌ ننشينيد و نايستيد و پاها را روي‌ هم‌ نگذاريد.
رژيم‌ غذايي‌
رژيم‌ غذايي‌ خاصي‌ ندارد.
درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌تان‌ علايم‌ ترومبوفلبيت‌ سطحي‌ را داشته‌ باشيد.
اگر در طول‌ درمان‌ موارد زير رخ‌ دهند: ـ تب‌ 9/38 درجه‌ سانتيگراد يا بالاتر ـ درد غيرقابل‌ تحمل‌ ـ سرفه‌ خوني‌ ـ تنگي‌ نفس‌ ـ درد قفسه‌ سينه‌ ـ تورم‌ ساق‌ يا پا
اگر دچار علايم‌ جديد و غير قابل‌ توجيه‌ شده‌ايد. داروهاي‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبي‌ ايجاد كنند.

mehraboOon
08-01-2011, 12:53 PM
ترومبوز وريد عمقي‌
-------------------------------------------------------
ترومبوز وريد عمقي‌ عبارت‌ است‌ از بيماري‌ كه‌ طي‌ آن‌ يك‌ لخته‌ خون‌ كه‌ در يك‌ وريد تشكيل‌ مي‌شود و ممكن‌ است‌ باعث‌ انسداد نسبي‌ يا كامل‌ جريان‌ خون‌ شود يا رها شده‌ و به‌ ريه‌ برود. اين‌ حالت‌ متفاوت‌ از لخته‌هاي‌ موجود در وريدهاي‌ سطحي‌ است‌ كه‌ در آن‌ به‌ ندرت‌ لخته‌ها رها مي‌شوند. معمولاً ساق‌ يا پايين‌ شكم‌ را درگير مي‌كند ولي‌ گاهي‌ ساير وريدهاي‌ بدن‌ را مبتلا مي‌كند. در افراد بالاي‌ 60 سال‌ شايع‌تر است‌.
علايم‌ شايع‌
گاهي‌ بدون‌ علامت‌
تورم‌ و درد در ناحيه‌اي‌ كه‌ توسط‌ وريد تخليه‌ مي‌شود (معمولاً مچ‌ پا، ساق‌ يا ران‌). تورم‌ در اندام‌ تحتاني‌ هر چيزي‌ در زير لخته‌ را شامل‌ مي‌شود و به‌ انگشتان‌ پا گسترش‌ مي‌يابد.
حساسيت‌ به‌ لمس‌ و قرمزي‌ نواحي‌ آسيب‌ديده‌
ناراحتي‌ يا درد در راه‌ رفتن‌. ناراحتي‌ با استراحت‌ بهبود نمي‌يابد.
درد هنگام‌ بلندكردن‌ اندام‌ تحتاني‌ و خم‌ كردن‌ پا (گاهي‌ اوقات‌)
تب‌ (گاهي‌ اوقات‌)
افزايش‌ ضربان‌ قلب‌ (گاهي‌ اوقات‌)
علل‌
تجمع‌ خون‌ در وريد كه‌ مكانيسم‌هاي‌ لخته‌كننده‌ خون‌ را بر مي‌انگيزد. تجمع‌ ممكن‌ است‌ پس‌ از استراحت‌ طولاني‌ در بستر به‌ دنبال‌ جراحي‌ يا در اثر بيماري‌ ناتوان‌كننده‌ مثل‌ حمله‌ قلبي‌، سكته‌ مغزي‌ يا شكستگي‌ استخوان‌ رخ‌ دهد.
عوامل تشديد كننده بيماري
افراد بالاي‌ 60 سال‌
چاقي‌
استفاده‌ از استروژن‌ موجود در قرص‌هاي‌ ضد بارداري‌ خوراكي‌ يا براي‌ جايگزيني‌ پس‌ از يائسگي‌. اين‌ امر به‌ ويژه‌ در صورت‌ استفاده‌ از استروژن‌ همراه‌ با سيگار كشيدن‌ خطرناك‌ است‌.
جراحي‌، سانحه‌
بارداري‌
سرطان‌
اختلالاتي‌ چون‌ نارسايي‌ قلبي‌، سكته‌ مغزي‌ و پلي‌سيتمي‌ (افزايش‌ غلظت‌ خون‌)
پيشگيري‌
در طول‌ بيماري‌ها از استراحت‌ طولاني‌ در بستر خودداري‌ كنيد. پس‌ از هرگونه‌ اقدام‌ جراحي‌ يا در طي‌ هرگونه‌ بيماري‌ زمين‌گيركننده‌ هرچه‌ زودتر حركت‌دادن‌ اندام‌هاي‌ تحتاني‌ را شروع‌ كنيد.
در مسافرت‌هاي‌ طولاني‌ يا اتومبيل‌ يا هواپيما، حداقل‌ هر 2-1 ساعت‌، پاهاي‌ خود را حركت‌ دهيد.
به‌ ويژه‌ در صورت‌ مصرف‌ استروژن‌، سيگار را ترك‌ كنيد.
عواقب‌ مورد انتظار
اگر بتوان‌ از آمبولي‌ ريوي‌ اجتناب‌ كرد، معمولاً با درمان‌ ضد انعقاد قابل‌علاج‌ مي‌گردد.
عوارض‌ احتمالي‌
آمبولي‌ ريه‌ كه‌ طي‌ آن‌ لخته‌ رها مي‌شود و به‌ ريه‌ مي‌رود. جريان‌ خون‌ ريه‌ مسدود شده‌، باعث‌ مرگ‌ بافت‌ ريه‌ آسيب‌ ديده‌ مي‌گردد. تعداد قابل‌ ملاحظه‌اي‌ از بيماران‌ دچار آمبولي‌ ريه‌، به‌ خاطر بيماري‌ مي‌ميرند.

درمان‌

اصول‌ كلي‌
آزمون‌هاي‌ تشخيصي‌ مي‌توانند شامل‌ ونوگرافي‌ (راديوگرافي‌ وريدها)، سونوگرافي‌ و پلتيسموگرافي‌ (ميزان‌ خوني‌ را كه‌ از اندام‌ عبور مي‌كند، اندازه‌ مي‌گيرد) باشند.
اگر لخته‌ها كوچك‌، محدود به‌ ساق‌ بوده‌ و بيمار توانايي‌ حركت‌ داشته‌ باشد، درماني‌ لازم‌ نيست‌. لخته‌ها غالباً خود به‌ خود رها مي‌شوند.
براي‌ اكثر بيماران‌ بستري‌ شدن‌ به‌ خاطر تزريق‌ ضد انعقادها و مشاهده‌ عوارض‌ لازم‌ است‌.
در بيماران‌ خاص‌، اقدام‌ جراحي‌ براي‌ كار گذاشتن‌ يك‌ دستگاه‌ غربال‌ («چتر») در وريد اجوف‌ تحتاني‌ (وريد اصلي‌ كه‌ به‌ ريه‌ها وارد مي‌شود) براي‌ به‌ دام‌ انداختن‌ لخته‌ها قبل‌ از رسيدن‌ به‌ ريه‌ها
داروها
ضد انعقاد داخل‌ وريدي‌ براي‌ پيشگيري‌ از گسترش‌ لخته‌ها
ممكن‌ است‌ داروهاي‌ حل‌كننده‌ لخته‌ تجويز شوند كه‌ به‌طور فعال‌، لخته‌ها را حل‌ مي‌كنند.
براي‌ به‌ حداقل‌ رساندن‌ خطر آمبولي‌ ريه‌، آزمون‌هاي‌ خوني‌ براي‌ پايش‌ غلظت‌ ضد انعقاد، اجباري‌ است‌. ضد انعقادهاي‌ خوراكي‌ ممكن‌ است‌ به‌ مدت‌ 6 ماه‌ يا بيشتر لازم‌ باشند.
فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري
استراحت‌ در بستر تا رفع‌ تمام‌ علايم‌ التهاب‌. در هنگام‌ استراحت‌، حركت‌ دادن‌ عضلات‌ پا، خم‌كردن‌ مچ‌ پا و تكان‌ دادن‌ انگشتان‌ پا را تبديل‌ به‌ عادت‌ خود كنيد.
از جوراب‌هاي‌ كشي‌ مناسب‌ يا بانداژهاي‌ كشي‌ استفاده‌ كنيد ولي‌ از بند جوراب‌ يا جوراب‌ كشباف‌ بلند استفاده‌ نكنيد.
در هنگام‌ نشستن‌ به‌ مدت‌طولاني‌ پاها را بالاتر از باسن‌ قرار دهيد.
پاها را از بستر بلند كنيد.
رژيم‌ غذايي‌
رژيم‌ غذايي‌ خاصي‌ ندارد.
درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟

اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌تان‌ علايم‌ ترومبوز وريد عمقي‌ را داشته‌ باشيد.
اگر موارد زير در طول‌ درمان‌ رخ‌ دهند: ـ خونريزي‌ غيرمنتظره‌ از هر مكان‌ ـ درد قفسه‌ سينه‌ ـ سرفه‌ خوني‌ ـ تنگي‌ نفس‌ ـ تداوم‌ يا افزايش‌ تورم‌ و درد علي‌رغم‌ درمان‌
اگر دچار علايم‌ جديد و غير قابل‌ توجيه‌ شده‌ايد. داروهاي‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبي‌ توليد كنند.




__________________

mehraboOon
08-01-2011, 12:53 PM
آنوریسم

--------------------------------------------------------------------------------

شرح بیماری

آنوریسم‌ عبارت‌ است‌ از بزرگ‌ شدن‌ یا بیرون‌زدگی‌ دیواره‌ یک‌ سرخرگ در اثر ضعف‌ دیواره‌ سرخرگ‌. آنوریسم‌ اغلب‌ پس‌ از حمله‌ قلبی‌ رخ‌ می‌دهد و معمولاً در آئورت (سرخرگ‌ بزرگی‌ که‌ از قلب منشاء گرفته‌ و در سینه‌ و شکم‌ به‌ سمت‌ پایین‌ حرکت‌ می‌کند) یا سرخرگ‌هایی‌ که‌ مغز، پاها، یا دیواره‌ قلب را تغذیه‌ می‌کنند، ایجاد می‌شود.


علایم‌ شایع‌


آنوریسم‌ در قفسه‌ صدری‌ باعث‌ درد قفسه‌ صدری‌، گردن‌، کمر، و شکم‌ می‌شود. درد ممکن‌ است‌ ناگهانی‌ و تیز باشد.
آنوریسم‌ در شکم‌ باعث‌ درد در کمر (گاهی‌ شدید)، بی‌اشتهایی‌ و کاهش‌ وزن‌، و وجود یک‌ توده‌ ضربان‌دار در شکم‌ می‌شود.
آنوریسم‌ در یک‌ سرخرگ‌ در پا باعث‌ نرسیدن‌ خون‌ به‌ قدر کافی‌ به‌ نقاط‌ مختلف‌ پا می‌شود. در نتیجه‌ پا دچار ضعف‌ و رنگ‌پریدگی‌ می‌شود، یا اینکه‌ متورم‌ شده‌، رنگ‌ آن‌ به‌ آبی‌ تغییر می‌کند. امکان‌ دارد یک‌ توده‌ ضربان‌دار در ناحیه‌ کشاله‌ ران‌ یا پشت‌ زانو وجود داشته‌ باشد.
وجود آنوریسم‌ در یک‌ سرخرگ‌ مغزی‌ باعث‌ سردرد (اغلب‌ ضربان‌دار)، ضعف‌، فلج‌ یا کرختی‌، درد پشت‌ چشم‌، تغییر بینایی‌ یا نابینایی‌ نسبی‌، و مساوی‌ نبودن‌ اندازه‌ مردمک‌ها می‌شود.
وجود آنوریسم‌ در عضله‌ قلب‌ باعث‌ نامنظم‌ شدن‌ ضربان‌ قلب‌ و علایم‌ نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌ می‌شود.


علل‌


شایع‌ترین‌ علت‌، افزایش‌ فشارخون‌ است‌ که‌ سرخرگ‌ را ضعیف‌ می‌کند.
آترواسکلروز (تصلب‌ شرایین‌)
ضعف‌ مادرزادی‌ سرخرگ‌ (به‌ خصوص‌ در مورد آنوریسم‌های‌ سرخرگ‌هایی‌ که‌ به‌ مغز می‌روند.
عفونت آئورت در اثر بیماری‌ سیفلیس (نادر است‌).
صدمه‌ فیزیکی‌


عوامل تشدید کننده بیماری


سن‌ بیشتر از 60 سال‌
سابقه‌ حمله‌ قلبی‌
فشارخون‌ بالا
سیگارکشیدن‌
چاقی‌
سابقه‌ خانوادگی‌ تصلب‌ شرایین‌
پلی آرتریت گرهی‌ (یک‌ نوع‌ بیماری‌ که‌ طی‌ آن‌ التهاب‌ سرخرگ‌های‌ کوچک‌ و متوسط‌ رخ‌ می‌دهد)
آندوکاردیت باکتریال (عفونت سطح‌ داخلی‌ قلب‌)


پیشگیری‌


ترک‌ سیگار
ورزش‌ منظم‌
تغذیه‌ کافی‌ و رژیم‌ کم‌چربی‌
در صورت‌ وجود سیفلیس‌، درمان‌ زودهنگام‌
رعایت‌ برنامه‌ درمانی‌ کنترل‌ فشارخون‌
کاهش‌ استرس


عواقب‌ مورد انتظار

اغلب‌ به‌ کمک‌ جراحی‌ درمان‌پذیر است‌. در جراحی‌، رگ‌ مصنوعی‌ به‌ جای‌ آن‌ قسمت‌ از رگ‌ که‌ آنوریسم‌ دارد گذاشته‌ می‌شود. جراحی‌ در مورد آنوریسم‌ قلبی‌ می‌تواند باعث‌ بر طرف‌ شدن‌ نامنظمی‌های‌ ضربانی‌ شود و عمر را طولانی‌تر کند. گاهی‌ آنوریسم‌ عود می‌کند.


عوارض‌ احتمالی‌


سکته‌ مغزی‌
پاره‌شدن‌ آنوریسم‌. علایم‌ بسته‌ به‌ مکان‌ آنوریسم‌ عبارتند از: سردرد شدید، درد شدید و تند و تیز در قفسه‌ صدری‌، شکم‌ یا پا، از دست‌ دادن‌ هوشیاری‌. اگر پارگی‌ درمان‌ نشود می‌تواند به‌ مرگ‌ بیانجامد.


درمان‌


اصول‌ کلی‌


تشخیص‌ زودهنگام‌ و درمان‌ قبل‌ از اینکه‌ آنوریسم‌ پاره‌ شود ضروری‌ است‌.
بررسی‌ها عبارتند از: آزمایش‌ خون‌ از لحاظ‌ انعقادی‌، نوار قلب‌، آنژیوگرافی، سایر عکس‌برداری‌ها، سی تی اسکن، یا سونوگرافی
جراحی‌ برای‌ جایگزین‌ کردن‌ رگ‌ دچار آنوریسم‌ یا بستن‌ آنوریسم‌
آنوریسم‌ مغزی‌ نیاز به‌ جراحی‌ اورژانس‌ دارد. جراحی‌ برای‌ سایر انواع‌ آنوریسم‌ را می‌توان‌ در میزان‌ مناسب‌ انجام‌ داد.
پس‌ از جراحی‌، اندازه‌گیری‌ فشارخون‌ و کنترل‌ فشارخون‌ را جدی‌ گرفته‌ و یاد بگیرید.


داروها


داروهای‌ ضدانعقادی‌ برای‌ جلوگیری‌ از تشکیل‌ لخته‌ و داروهای‌ ضددرد، پس‌ از جراحی‌ تجویز می‌شوند.
امکان‌ دارد برای‌ جلوگیری‌ از عفونت آنتی بیوتیک تجویز شود.


فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری

قبل‌ از جراحی‌ از فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری سنگین‌ یا فشارآوردن‌ به‌ خود اجتناب‌ کنید. بعد از جراحی‌، به‌ تدریج‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های‌ عادی‌ خود را از سر گیرید.


رژیم‌ غذایی‌

قبل‌ از جراحی‌، غذای‌ پرفیبر مصرف‌ نمایید تا از زور زدن‌ به‌ هنگام‌ اجابت‌ مزاج‌ اجتناب‌ کنید. بعد از جراحی‌، رژیم‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود.


درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟


اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان علایم‌ آنوریسم‌ را دارید، به‌ خصوص‌ وجود یک‌ توده‌ ضربان‌دار در شکم‌ یا پا، یا درد قفسه‌ صدری‌ یا شکمی‌ این‌ یک‌ اورژانس‌ است‌! کمک‌ بخواهید و تا زمان‌ رسیدن‌ آمبولانس‌ در تخت‌ استراحت‌ کنید.
اگر حمله‌ قبلی‌ داشته‌اید و بعد از آن‌ دچار نامنظمی‌ ضربان‌ قلب‌ یا علایم‌ نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌ شده‌اید.
اگر پس‌ از جراحی‌، هر کدام‌ از علایم‌ دوباره‌ رخ‌ دهد.

mehraboOon
08-01-2011, 12:53 PM
بيماري‌ سرخرگ‌هاي‌ قلب‌

بيماري‌ سرخرگ‌هاي‌ قلب‌(آترواسكلروز سرخرگ هاي قلب عبارت‌ است‌ از تصلب‌ و باريك‌ شدن‌ فضاي‌ داخل‌ سرخرگ‌هاي‌ قلب‌. قلب‌ 3 سرخرگ‌ اصلي‌ دارد. زماني‌ كه‌ هر كدام‌ يا همگي‌ تنگ‌ شوند، آنها ديگر نمي‌توانند اكسيژن‌ كافي‌ به‌ سلول‌هاي‌ قلب‌ برسانند. اين‌ بيماري‌ مردان‌ و زنان‌ بالاي‌ 40 سال‌ را متأثر مي‌سازد، اما پيش‌ از يائسگي‌ در زنان‌ كمتر شايع‌ است‌.


علايم‌ شايع‌
مراحل‌ اوليه‌:
اغلب‌ بدون‌ علامت‌ است‌.

مراحل‌ بعدي‌:
آنژين‌ صدري‌ (احساس‌ سوزش‌، فشردگي‌، سنگيني‌، يا گرفتگي‌ در قفسه‌ سينه‌ كه‌ ممكن‌ است‌ به‌ بازوي‌ چپ‌، گردن‌، فك‌، يا كتف‌ گسترش‌ پيدا كند).
حمله‌ قلبي‌



علل‌
عمدتاً ناشناخته‌ است‌، مگر رابطه‌ بين‌ اين‌ بيماري‌ و عوامل‌ خطري‌ كه‌ چند سطر پايين‌تر فهرست‌ شده‌اند.
علاوه‌ بر تنگ‌ شدن‌ داخل‌ سرخرگ‌ (به‌ دليل‌ تصلب‌)، غالباً لخته‌هاي‌ خوني‌ تشكيل‌ مي‌شوند و سرخرگ‌ را مسدود مي‌كنند.



عوامل‌ افزايش‌دهنده‌ خطر
- سيگار كشيدن‌
- بالا بودن‌ فشارخون‌
- سابقه‌ خانوادگي‌ بيماري‌ سرخرگ‌هاي‌ قلب‌، ديابت‌، فشار خون‌ بالا، يا آترواسكلروز
- تغذيه‌ نامناسب‌، خصوصاً وجود چربي‌ زياد در رژيم‌ غذايي‌
- سابقه‌ حمله‌ قلبي‌ يا سكته‌ مغزي‌
- ورزش‌ نكردن‌
- شخصيت‌ تهاجمي‌ يا ناشكيبا
- اضافه‌ وزن‌
- افزايش‌ كلسترول‌ يا ldl (ليپوپروتيئن‌ با چگالي‌ كم‌ ـ كلسترول‌ بد) و يا كاهش‌ hdl (ليپوپروتئين‌ با چگالي‌ زياد ـ كلسترول‌ خوب‌) در خون‌

پيشگيري‌

عواقب‌ مورد انتظار
اين‌ بيماري‌ را در حال‌ حاضر نمي‌توان‌ معالجه‌ كرد. اما علايم‌ آن‌ را معمولاً مي‌توان‌ تحت‌كنترل‌ در آورد. با درمان‌ مي‌توان‌ طور عمر و كيفيت‌ آن‌ را افزايش‌ داد. البته‌ با اتخاذ تدابير درماني‌ سخت‌گيرانه‌ مي‌توان‌ روند آترواسكلروز را نيز تا حدي‌ معكوس‌ نمود.
تحقيقات‌ علمي‌ درباره‌ علل‌ و روش‌هاي‌ درمان‌ اين‌ بيماري‌ ادامه‌ دارند، بنابراين‌ اميد مي‌رود كه‌ روش‌هاي‌ درماني‌ مؤثرتري‌ ابداع‌ شوند و نهايتاً بتوان‌ اين‌ بيماري‌ را معالجه‌ كرد.
عوارض‌ احتمالي‌
انفاركتوس‌ قلب‌ (مرگ‌ سلول‌هاي‌ عضله‌ قلب‌ در اثر نرسيدن‌ خون‌ به‌ حد كافي‌) كه‌ زندگي‌ را در معرض‌ تهديد قرار مي‌دهد.

درمان‌

اصول‌ كلي‌
- امكان‌ دارد آزمايشات‌ تشخيصي‌ شامل‌ موارد زير باشد: نوار قلب‌؛ اكوكارديوگرام‌؛ آزمون‌ ورزش‌؛ آزمون‌ استرس‌ راديونوكلئيد؛ آزمايش‌ خون‌ براي‌ بررسي‌ چربي‌، كلسترول‌، و ليپوپروتئين‌هاي‌ خون‌؛ عكس‌برداري‌ از قفسه‌ سينه‌؛ و آنژيوگرافي‌ (وارد كردن‌ كاتتر به‌ سرخرگ‌هاي‌ قلب‌)
- سعي‌ كنيد عوامل‌ خطر را به‌ هر تعداد كه‌ مي‌توانيد كاهش‌ دهيد. به‌ فكر تغيير شيوه‌ زندگي‌ خود باشيد.
- سيگار را ترك‌ كنيد.
- جراحي‌ باي‌پاس‌ رگ‌هاي‌ قلب‌ در موارد شديد
- آنژيوپلاستي‌ با بادكنك‌. در اين‌ روش‌ درماني‌، يك‌ بادكنك‌ كوچك‌ بدون‌ باد، از درون‌ سرخرگ‌ به‌ سمت‌ محل‌ انسداد هدايت‌ و در آغاز باد مي‌شود تا رگ‌ را باز كند. اين‌ روش‌ خصوصاً براي‌ سرخرگ‌هايي‌ كه‌ به‌ قلب‌ و مغز مي‌روند كاربرد يافته‌ است‌.
- اين‌ روش‌ها ممكن‌ است‌ علايم‌ را براي‌ مدتي‌ كاهش‌ دهند يا حتي‌ رفع‌ كنند، اما بيماري‌ زمينه‌اي‌ را نمي‌توانند برطرف‌ كنند.
- در موارد نادر كه‌ روش‌هاي‌ ساده‌تر موثر واقع‌ نمي‌شوند، شايد بتوان‌ بيماري‌ سرخرگ‌هاي‌ قلب‌ كه‌ در مراحل‌ پيشرفته‌ قرار دارد را با پيوند قلب‌ معالجه‌ كرد.

داروها
نيتروگليسيرين‌، داروهاي‌ ضدانعقادي‌، داروهاي‌ مسدودكننده‌ كانال‌ كلسيم‌، داروهاي‌ مهاركننده‌ آنزيم‌ مبدل‌ آنژيوتانسين‌، يا داروهاي‌ مسدودكننده‌ بتا آنرژيك‌، براي‌ آنژين‌ صدري‌ و اسپاسم‌ رگ‌هاي‌ خوني‌
داروهاي‌ گشادكننده‌ عروق‌ براي‌ افزايش‌ خونرساني‌ به‌ عضله‌ قلب‌
امكان‌ دارد تزريق‌ داروهاي‌ حل‌ كننده‌ لخته‌ خوني‌ ضروري‌ شود.

فعاليت‌
يك‌ برنامه‌ ورزشي‌ روزانه‌ و در حد متوسط‌ داشته‌ باشيد. فعاليت‌ جنسي‌ را با نظر پزشك‌ از سر گيريد.


رژيم‌ غذايي‌
رژيم‌ غذايي‌ داراي‌ چربي‌ كم‌
اگر اضافه‌ وزن‌ وجود دارد، يك‌ رژيم‌ متناسب‌ براي‌ لاغر شدن‌ بگيريد و بدان‌ پايبند باشيد.

در اين‌ شرايط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نماييد
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌ تان دچار ناراحتي‌ (درد يا فشار) در ناحيه‌ قفسه‌ سينه‌ با انتشار به‌ فك‌، بازوي‌ چپ‌، يا پشت‌ شده‌ايد. بلافاصله‌ كمك‌ بخواهيد. اين‌ ممكن‌ است‌ يك‌ مورد اورژانس‌ باشد!
- اگر شما عرق‌ ريزش‌ داريد و احساس‌ تنگي‌ نفس‌ مي‌كنيد.
- اگر شما داراي‌ عوامل‌ خطر اين‌ بيماري‌ هستيد و مايليد كه‌ در يك‌ برنامه‌ پيشگيري‌ شركت‌ كنيد.
- اگر پس‌ از فعاليت‌ بدني‌ دچار درد قفسه‌ سينه‌، گردن‌، يا فك‌ مي‌شويد كه‌ با استراحت‌ بر طرف‌ مي‌شود.
- اگر پس‌ از شروع‌ درمان‌، علايم‌ بدتر شوند يا رو به‌ بهبود نگذارند.
- اگر دچار علايم‌ جديد و غيرقابل توجيه شده ايد. داروهاي‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبي‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشند.

mehraboOon
08-01-2011, 12:54 PM
بلوك‌ قلبي‌
----------------------------------------------
بلوك‌ قلبي‌ عبارت‌ است‌ از يك‌ اختلال‌ پايدار (خفيف‌ يا شديد) در انتقال‌ پيام‌هاي‌ الكتريكي‌ بين‌ دهليزها (اتاقك‌هاي‌ بالايي‌) و بطن‌ها (اتاقك‌هاي‌ پاييني‌) قلب‌. در اين‌ حالت‌، هماهنگي‌ بين‌ انقباضات‌ دهليزها و بطن‌ها از بين‌ مي‌رود. كنترل‌ ضربان‌ قلب‌ ديگر به‌طور طبيعي‌ كه‌ به‌ هنگام‌ فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري يا استرس‌، تند و در ساير زمان‌ها كند مي‌شد انجام‌ نخواهد گرفت‌ و ضربان‌ساز موجود در ديواره‌ مشترك‌ بطن‌ها كه‌ در حالت‌ طبيعي‌ خفته‌ است‌ شروع‌ به‌ كار خواهد كرد و سيستم‌ الكتريكي‌ بطن‌ها را به‌ راه‌ خواهد انداخت‌. بلوك‌ قلب‌ مي‌تواند در هر سني‌ رخ‌ دهد اما در مردان‌ بالاي‌ 40 سال‌ و خانم‌ها پس‌ از يائسگي‌ شايع‌تر است‌.
علايم‌ شايع‌
در موارد خفيف‌تر گاهي‌ بدون‌ علامت‌ است‌.
كندي‌ و نامنظمي‌ ضربان‌ قلب‌
از دست‌ دادن‌ ناگهاني‌ هوشياري‌
گاهي‌ تشنج‌
حملات‌ منگي‌، ضعف‌، يا گيجي‌
علل‌
بيماري‌ سرخرگ‌هاي‌ قلب‌، كه‌ يك‌ نوع‌ آترواسكلروز (تنگ‌ شدن‌ سرخرگ‌ها) است‌.
ناهنجاري‌هاي‌ مادرزادي‌ قلب‌
مصرف‌ بيش‌ از اندازه‌ داروي‌ ديژيتال‌ يا بعضي‌ از داروهاي‌ ديگر
عوامل‌ افزايش‌ دهنده‌ خطر
افراد بالاي‌ 60 سال‌
استرس‌
رژيم‌ غذايي‌ نامناسب‌ كه‌ پر چرب‌ و پر نمك‌ است‌.
چاقي‌
سيگار كشيدن‌
ديابت‌
بيماري‌ قلبي‌، مثل‌ آترواسكلروز، نارسايي‌ احتقاني‌ قلب‌ يا بيماري‌ دريچه‌اي‌ قلب‌
بالا بودن‌ فشارخون‌
سابقه‌ اختلال‌ الكتروليتي‌
مصرف‌ بعضي‌ داروها، مثل‌ ديژيتال‌، كينيدين‌ يا مسدودكننده‌هاي‌ بتا ـ آدرنرژيك‌
پيشگيري‌
در صورت‌ وجود هرگونه‌ بيماري‌ زمينه‌ساز، براي‌ درمان‌ به‌ پزشك‌ مراجعه‌ كنيد.
سيگار نكشيد.
به‌طور منظم‌ ورزش‌ كنيد.
رژيم‌ غذايي‌ كم‌ چرب‌ و كم‌ نمك‌ داشته‌ باشيد.
عواقب‌ مورد انتظار
با كاشتن‌ يك‌ دستگاه‌ ضربان‌ساز مي‌توان‌ علايم‌ را كنترل‌ نمود.
عوارض‌ احتمالي‌
كند، تند، يا نامنظم‌ شدن‌ ضربان‌ قلب‌ و ايست‌ قلبي‌
درمان‌

اصول‌ كلي‌
بررسي‌هاي‌ تشخيصي‌ مخصوص‌ براي‌ سنجش‌ فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري الكتريكي‌ قلب‌، مثل‌ استفاده‌ از دستگاه‌ هولتر براي‌ مدت‌ 24-12 ساعت‌، كه‌ با آن‌ مي‌توان‌ اختلالات‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ را از يك‌ روز تا دو هفته‌ مورد بررسي‌ قرار داد. اين‌ دستگاه‌ هر بار به‌ مدت‌ 24-12 ساعت‌ به‌ بيمار بسته‌ مي‌شود و ضربان‌ قلب‌ وي‌ را ثبت‌ مي‌كند.
گاهي‌ جراحي‌ براي‌ كاشتن‌ يك‌ دستگاه‌ ضربان‌ساز مصنوعي‌. اين‌ دستگاه‌ يك‌ جريان‌ الكتريكي‌ را به‌طور منظم‌ توليد مي‌كند و باعث‌ حفظ‌ ضربان‌ قلب‌ در حالت‌ طبيعي‌ مي‌شود.
هميشه‌ يك‌ دست‌بند يا گردن‌ آويز كه‌ نوع‌ بيماري‌ شما روي‌ آن‌ مشخص‌ شده‌ باشد همراه‌ داشته‌ باشيد تا اگر به‌طور ناگهاني‌ هوشياري‌ خود را از دست‌ داديد بهتر بتوان‌ به‌ شما كمك‌ كرد.
سيگار نكشيد.
داروها
دارويي‌ براي‌ معالجه‌ بلوك‌ قلبي‌ وجود ندارد، اما بعضي‌ از داروها هستند كه‌ آن‌ را بدتر مي‌كنند. از داروهايي‌ كه‌ براي‌ تخفيف‌ آلرژي‌ يا گرفتگي‌ بيني‌ مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرند اجتناب‌ كنيد.
فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري
اصلاً فكر نكنيد كه‌ معلوليت‌ داريد. ورزش‌ در حد كم‌، كمك‌كننده‌ است‌ و نبايد از آن‌ ترسيد. نظر پزشك‌ خود را در مورد ورزش‌ بپرسيد و با موافقت‌ وي‌ يك‌ برنامه‌ منظم‌ ورزشي‌ را آغاز كنيد. پياده‌روي‌ ايده‌آل‌ است‌.
رژيم‌ غذايي‌
اگر اضافه‌ وزن‌ داريد، وزن‌ خود را كم‌ كنيد.
از مصرف‌ الكل‌ جداً خوداري‌ كنيد. الكل‌ باعث‌ مهار ضربان‌ قلب‌ مي‌شود.
درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌تان‌ علايم‌ بلوك‌ قلبي‌ را داريد، خصوصاً در صورت‌ بروز حمله‌ از دست‌ دادن‌ هوشياري‌ رخ‌ دهد.
اگر پس‌ از تشخيص‌، استرس‌ زندگي‌ شما زياد شود.

mehraboOon
08-01-2011, 12:55 PM
پرولاپس دریچه میترال

پرولاپس دریچه میترال (MVP) بیماری ای است که نزدیک به 15 میلیون آمریکایی به آن مبتلا هستند.1 این بیماری شایع ترین علت پس زدن شدید و غیرایسکمیک میترال در ایالات متحده است. علت آن نامشخص است اما به نظر می رسد در برخی بیماران ناشی از اختلال ژنتیکی بافت کلاژن باشد. شدت پرولاپس دریچه میترال طیف وسیعی دارد. برخی بیماران مبتلا به این بیماری بدون علامت هستند در حالی که برخی دیگر علایمی دارند که کیفیت زندگی آنان را تغییر می دهد. پیش آگهی این بیماری عالی است اما زیرمجموعه کوچکی از بیماران عوارضی شدیدی نشان می دهند.2 داروسازان می توانند با دادن اطمینان خطر در مورد پیش آگهی خوش خیم در بیماران بدون علامت و نیز با پیشنهاد مشاوره دارویی مناسب برای بیماران نیازمند درمان دارویی در کنترل بیماران مبتلا به MVP نقش داشته باشند.

پیش زمینه

فهم ساختار دریچه میترال در کنترل MVP مهم است و می تواند به شروع یک درمان موثر کمک کند. دریچه میترال قلب یک ساختار پیچیده بوده و بین دهلیز چپ و بطن چپ واقع شده است. دریچه میترال دو پرده دارد. در برخی افراد یکی از این پرده ها یا هر دوی آن ها بزرگ هستند و به نحو مناسبی بسته نمی شوند. هنگامی که بطن چپ منقبض می شود، پرده های دریچه به سمت عقب و به درون دهلیز چپ بیرون می زنند (پرولاپس). این ناهنجاری قلبی MVP نامیده می شود. پرولاپس دریچه میترال علت شایع اصلاح و جایگذاری دریچه در بیماران مبتلا به پس زدن میترال جداشده در ایالات متحده است. دانستن این نکته مهم است که MVP شایع ترین شکل بیماری دریچه قلب است.1

واژه پرولاپس دریچه میترال نقصی در دریچه میترال قلب را توصیف می کند. یک عبارت متفاوت به نام سندرم پرولاپس دریچه میترال معمولاً به منظور نشان دادن وجود MVP و گروهی از ناهنجاری های فیزیکی دیگر مانند نقص عملکرد اتونومیک، طپش قلب و سوراخ شدن قفسه سینه به کار می رود. این ناهنجاری های فیزیکی دیگر می توانند منجر به علایم غیر مرتبط مختلفی شوند. تخمین زده می شود که سندرم MVP بین 3% تا 6% بالغین را در ایالات متحده مبتلا می کند.1 این سندرم اغلب برای بیماران ناتوان کننده است و پزشکان نیز از کنترل مناسب آن مستاصل مانده اند.

علایم و نشانه ها

پرولاپس دریچه میترال معمولاً با یک آزمایش فیزیکی معمولی با گوشی پزشکی تشخیص داده می شود. بیشتر بیماران مبتلا به MVP زن هستند. افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند در سنین مختلفی هستند اما معمولاً بیماران بین 14 و 30 سال سن دارند. بیماران مبتلا به MVP یک یافته فیزیکی خاص از کلیک میان سیستولیک و یک سوفل قلبی سیستولیک تاخیری دارند.3 جالب است که به نظر می رسد بسیاری از بیماران مبتلا به MVP بخشی از یک طیف فنوتیپی بافت پیوندی هستند. اغلب این بیماران قد بلند و هیکل باریک، بدریختی خفره قفسه سینه و بیش حرکتی مفصلی هم چنین فشارخون پایین دارند.5-4 بیشتر بیماران مبتلا به MVP بدون علامت هستند، مشکل نداشته و در نتیجه نیازی به درمان نخواهند داشت. بیماران علامت دار از علایمی مانند ناراحتی قفسه سینه، اضطراب، خستگی و تنگی نفس شکایت می کنند. مشخص نیست که آیا این علایم واقعاً ناشی از پرولاپس دریچه میترال یا حوادث تصادفی هستند. 1 برای بیماران علامت دار، شایع ترین علت بروز علایم نشت خون به عقب از طریق دریچه است. بیمارانی که پس زدن را تجربه می کنند اغلب علایمی مانند ضربان قلب سریع یا غیر طبیعی، سرگیجه، سبکی سر، خستگی، درد قفسه سینه و کوتاه شدن نفس را دارند.3

سندرم پرولاپس دریچه میترال

بسیاری از بیمارانی که MVP دارند علایمی را نیز نشان می دهند که که به نظر می رسد که به این بیماری ارتباطی ندارد. همان طور که پیش تر گفته شد، اغلب بیماری به نام سندرم MVP در این بیماران تشخیص داده می شود. سندرم پرولاپس دریچه میترال معمولاً هنگامی تشخیص داده می شود که بیمار متخصصان زیادی را ملاقات کرده است. بیمار مجموعه ای از علایمی را دارد که اغلب سبب تشخیص نادرست بیماری می شود. به نظر می رسد که در این بیماران یک عدم تعادل در سیستم اتونومیک یا نورواندوکراین وجود دارد. این بیماری اغلب دیس اتونومی نامیده می شود (نقص عملکرد سیستم اعصاب اتونومیک). سیستم اعصاب اتونومیک پیچیده است و عملکردهای ضروری مانند تنفس، طپش قلب، فشارخون، بینایی و هضم غذا را کنترل می کند. هنگامی که سیستم اتونومیک در تعادل نباشد علایم متعددی مانند حملات پانیک، اضطراب، خستگی، طپش قلب، میگرن، افت فشارخون و سندرم روده تحریک پذیر ایجاد می کند. فرض بر این است که سیستم رنین آنژیوتانسین در پاتوژنز سندرم MVP نقش بالقوه ای دارد. محققان در حال انجام آزمایشاتی به منظور یافتن رابطه احتمالی میان پلی مورفیسم A-C ژن AT1 و سندرم MVP هستند. در یک بررسی رابطه ای میان آن ها یافت شده است.4

تشخیص سندرم MVP با آزمایش فیزیکی، گرفتن یک سابقه پزشکی دقیق و در بیشتر موارد با یک الکتروکاردیوگرام انجام می شود. علایم سندرم MVP معمولاً قبل از سن 14 سالگی بروز نمی کند.5-4 توجه به این نکته مهم است که بیماران بدون MVP اغلب علایم دیس اتونومیک مشابهی دارند. مشخص نیست که آیا این بیماری تنها با یک ناهنجاری دریچه ای ارتباط دارد یا یک ارتباط ژنتیکی در آن دخیل است.2

آزمایشات آزمایشگاهی

الکتروکاردیوگرام
اگرچه در بیماران مبتلا به MVP الکتروکاریوگرام ممکن است اطلاعات نسبتاً ارزشمندی فراهم کند اما بیماران معمولاً ECG طبیعی دارند. اگر ناهنجاری وجود داشته باشد با دپرسیون موج ST-Tn یا معکوس شدن موج T در leads های تحتانی (II,III,IV) نشان داده می شود. گه گاه ECG انقباضات نارس فوق بطنی یا بطنی را نشان خواهد داد. الکتروکاردیوگرام ها ممکن است در اثبات آریتمی ها در بیمارانی که طپش قلب دارند سودمند باشد.اکوکاردیوگرام

یک اکوکاردیوگرافی دوبعدی و داپلر سودمندترین آزمون غیر تهاجمی برای تشخیص MVP است. این روش در شناسایی وضعیت غیرطبیعی و پرولاپس برگچه های دریچه میترال موثر است.5 هنگامی که یکی از برگچه های میترال یا هر دوی آن ها حداقل 2 میلی متر از جابجایی سیستولیک فوقانی به خط اتصال نقاط لولای حلقوی در long-axis view را نشان دهند تشخیص داده می شود.2 هنگامی که در اکوکاردیوگرافی ضخامت برگچه بیش از 5 میلی متر باشد تشخیص MVP قطعی تر است.

اکوکاردیوگرام ها در شناسایی اندازه دهلیز چپ، اندازه بطن چپ و عملکرد آن نیز سودمند است. اکوکاردیوگرام در تعیین میزان زیادی برگچه میترال در بیماران در خطر بروز عوارض نیز نقش کمکی دارد.5

اگرچه اکوکاردیوگرام یک آزمایش تاییدی برای تشخیص MVP است، ممکن است همیشه غیرطبیعی نباشد. توصیه می شود که تمام بیماران مبتلا به MVP یک اکوکاردیوگرام اولیه به منظور ارزیابی اندازه دهلیز و بطن چپ، عملکرد بطن و حرکت و ضخامت برگچه میترال داشته باشند.1 در بیماران مبتلا به MVP بدون علامت اکوکاردیوگرام های متوالی معمولاً ضروری نیست مگر در بیمارانی که نشانه های بالینی بدترشدن بیماری شان را نشان می دهند.5 برای بیمارانی که در آزمایشات متعددی که با گوشی پزشکی انجام می شود کلیک یا سوفل سیستولیک ندارند بدون توجه به این که بیمار علامت دار است، کاربرد اکوکاردیوگرافی به عنوان یک ابزار غربال گری برای MVP توصیه نمی شود.1

عوارض

پس زدن

شایع ترین و مهم ترین عارضه MVP حالتی به نام پس زدن میترال (MR) است. در این وضعیت دریچه میترال دچار نشتی شده و اجازه می دهد که خون فراوانی به سمت عقب و به دهلیز چپ نشت کند.6 آزمایش فیزیکی در تشخیص MR همیشه قابل اعتماد نیست و در واقع نمی تواند شدت MR را به درستی اندازه گیری کند.7 پیشرفت تدریجی MR در بیماران مبتلا به MVP ممکن است منجر به افزایش گشادی و نقص عملکرد دهلیز و بطن چپ شود. شدید شدن MR می تواند به آریتمی های قلبی، نارسایی احتقانی قلب و افزایش خطر مرگ ناگهانی بینجامد.7 بیمارانی که از MR شدید رنج می برند در معرض خطر افزایش بروز اندوکاردیت عفونی نیز هستند که می تواند کشنده باشد. 8و1

اگرچه به نظر می رسد که MVP در میان زنان شایع تر است، مردان بالای 50 سال نیز به MVP مبتلا می شوند. این مردان نسبت به زنان سه برابر بیشتر در معرض خطر MR شدیدی هستند که در نهایت به جراحی نیاز پیدا می کند. بیماران مبتلا به افزایش فشارخون و شاخص توده بدنی بالا در معرض خطر بالاتر ابتلا به MR شدید هستند.3 هنگام در نظرگرفتن این که چه کسی بیشتر در معرض خطر ابتلا به MR شدید است سن نیز اهمیت پیدا می کند. شیوع MR شدید پیش از دهه پنجم زندگی کمتر است.2 اکوکاردیوگرافی به منظور تشخیص MR شدید به کار می رود. بیمارانی که اکوکاردیوگرام آن ها نشان از برگچه های ضخیم شده، پرولاپس برگچه خلفی و افزایش اندازه بطن چپ می دهد در معرض خطر بیشتر بروز MR شدید قرار دارند. در مقایسه بیماران با برگچه های باریک خطر کمتر ابتلا به MR شدید را دارند.

بیماران مبتلا به MR ممکن است سال ها بدون علامت باشند. متوسط فاصله از زمان تشخیص تا شروع علایم 16 سال است.7 در دسترس ترین اطلاعات بر بیماران مبتلا به پس زدن دریچه میترال تمرکز دارند. در مورد میزان پیشرفت بیماری از پس زدن خفیف تا متوسط اطلاعات کمی در دسترس قرار دارد. پیشرفت بیماری ممکن است کند و ناواضح یا ناگهانی باشد. پیشرفت ناگهانی نشان دهنده پارگی کوردال بوده که به کوبیده شدن برگچه می انجامد. بیماران مبتلا به MR شدید علامت دار پیامدهای بالینی ضعیفی دارند. میزان زنده ماندن در عرض 8 سال در غیاب مداخله جراحی 33% است. بیشتر مرگ ها ناشی از نارسایی قلبی هستند اما مرگ ناگهانی نیز شیوع قابل توجهی دارد.7

اندوکاردیت

اندوکاردیت التهاب اندوکارد یا لایه آستر قلب است و معمول ترین ساختمان های قلبی که درگیر می شوند دریچه ها هستند. اندوکاردیت بسته به منبع ایجادکننده مشکل عفونی یا غیرعفونی است. بیماران متبلا به اندوکاردیت عفونی معمولاً با استافیلوکوک یا استرپتوکوک عفونی می شوند.9 افراد مشکوک به اندوکاردیت اغلب به منظور تشخیص و تعیین نتایج همودینامیک و پاتولوژیک نوع اندوکاردیت نیاز به اکوکاردیوگرافی دارند. بیمارانی که به اندوکاردیت مبتلا می شوند معمولا ًعوارض قلبی مهمی را نشان می دهند. یکی از عوارض آسیب دریچه های قلبی مانند دریچه میترال است. سلامت عملکرد و ساختار این دریچه ها ممکن است به وسیله ارگانیسم مهاجم عفونی کاملاً تخریب شود. بیماران مبتلا به اندوکاردیت به درمان ضد میکروبی نیاز دارند و در برخی موارد کنترل از طریق جراحی را ایجاب می کند.9

بیماران مبتلا به MVP که پس زدن را تجربه می کنند در معرض سه تا هشت برابر خطر بیشتر بروز اندوکاردیت عفونی قرار دارند. عوامل پیش بینی کننده افزایش خطر بروز اندوکاردیت عفونی شامل جنسیت مذکر با سن بالای 45 سال، وجود سوفل سیستولیک و ضخیم شدن و بزرگی اندازه برگچه است.2 از آن جایی که اندوکاردیت با شیوع فراوان ناتوانی و مرگ و میر همراه است، به بیماران مبتلا به پس زدن MVP توصیه می شود که پیش از انجام اعمال دندان پزشکی و برخی انواع جراحی آنتی بیوتیک مصرف کنند. با آنتی بیوتیک درمانی پیشگیرانه، احتمال ابتلای بیماران به اندوکاردیت عفونی کمتر است.3 در بیمار مبتلا به MVP و بدون پس زدن، شیوع اندوکاردیت عفونی مشابه جمعیت عامه مردم است و بنابراین پیشگیری با آنتی بیوتیک لازم نیست.2

درمان و پیگیری

بیماران بدون علامت

بیشتر بیماران مبتلا به MVP بدون علامت بوده و در معرض خطر بالای بروز عوارض جدی قرار ندارند. پزشکان باید نسبت به پیش آگهی خوش خیم این بیماری بیماران را کنترل کنند. بیماران باید تشویق شوند که یک شیوه زندگی سالم را انتخاب کرده و به طور منظم ورزش کنند.1

بیماران بدون علامت با پس زدن خفیف یا عاری از آن را می توان هر 3 تا 5 سال از نظر بالینی ارزیابی کرد. اکوکاردیوگرام های متوالی لازم نیست مگر علایم قلبی عروقی بروز کند یا پزشک مشکوک به پیشرفت MR شود.1

بیماران علامت دار

بیماران MVP که طپش قلب مرتبط با تاکی کاردی، افزایش علایم آدرنرژیک، درد قفسه سینه، اضطراب یا خستگی دارند اغلب به درمان با دوز پایین عوامل مسدودکننده بتا خوب پاسخ می دهند. علایم مرتبط با تغییرات ارتواستاتیک مانند افت فشارخون وضعیتی با افازیش مصرف مایعات و نمک درمان می شود. اگر بیماران علایم ارتواستاتیک شدیدی را تجربه کردند، درمان با مینرالوکورتیکوئیدها ممکن است لازم شود.1

بر اساس دستورالعمل کالج کاردیولوژی آمریکا/انجمن قلب آمریکا، بیماران علامت دار مبتلا به MVP با سابقه حملات ایسکمی گذرا می توانند از فواید آسپرین درمانی (80 تا 325 میلی گرم در روز) بهره مند شوند. به بیماران علامت دار مبتلا به MVP با سابقه سکته و حملات ایسکمی گذرای راجعه در حالی که آسپرین درمانی دریافت می کنند توصیه می شود درمان طولانی مدت ضد لخته مانند وارفارین را نیز دریافت کنند.1

بیماران مبتلا به سندرم MVP اغلب تشویق می شوند که به منظور تصحیح نقص عملکرد اتونومیک خود معیارهایی را در نظر بگیرند. برخی معیارها مانند رژیم غذایی مناسب، محدودیت مصرف کافئین و افزایش فعالیت های ورزشی هستند. نشان داده شده است که بیماران به شدت علامت دار مبتلا به MVP سطوح منیزیم سرمی پایینی دارند. این بیماران اغلب فعالیت هایپرآدرنرژیک نیز دارند. بررسی ها ثابت کرده است که در صورت وجود این حالت، مکمل منیزیم ممکن است علایم را بهبود بخشد. مکمل منیزیم ممکن است ترشح کاتکول آمین را نیز کاهش دهد و و از خستگی تام، درد قفسه سینه، تنگی نفس، طپش قلب و اضطراب بکاهد.10 بیماران علامت دار ممکن است با مصرف 200 تا حدود 800 میلی گرم منیزیم در روز شاهد بهبودی علایم باشند. یک عارضه جانبی شایع منیزیم، اسهال است. اگر بیماری به اسهال مبتلا شود، باید میزان مصرف روزانه منیزیم را کاهش دهد. معمولاً منیزیم یک ماده معدنی بی خطر است اما افراد مبتلا به مشکلات قلبی یا کلیوی باید نسبت به مصرف بیش از از حد آن محتاط باشند.

انتخاب های جراحی

بیماران علامت دار مبتلا به MR شدید باید نسبت به تعمیر دریچه میترال ارزیابی شوند که گاهی اوقات نیز تعویض دریچه ضروری است. جراحی دریچه برای بیماران مبتلا به MR شدید همراه با فیبریلاسیون دهلیزی یا هایپرتانسیون ریوی توصیه می شود. انواع مختلف گزینه های جراحی برای بیماران وجود دارد. تعمیر و تعویض دریچه میترال دو گزینه هستند. در متون علمی یک اتفاق نظر وجود دارد که تعمیر دریچه میترال نسبت به تعویض آن ارجحیت دارد.

تعمیر دریچه میترال یک فرایند جراحی است که دریچه میترال بیمار را حفظ می کند. جراح تلاش می کند تا دریچه میترال اصلی را اصلاح کند. این جراحی والوولوپلاستی نامیده می شود که برگشت جریان خون به عقب را از بین می برد. جراحان گاهی اوقات با تنگ کردن یا تعویض حلقه پیرامون دریچه نیز دریچه را تعمیر می کنند. این عمل آنولوپلاستی نامیده می شود. تعمیر دریچه میترال نسبت به تعویض آن فواید بسیاری دارد. میزان مرگ و میر ناشی از جراحی در بیمارانی که متحمل عمل جراحی تعمیر دریچه میترال می شوند کمتر است، میزان زنده ماندن آن ها در طولانی مدت بیشتر و خطر حوادث ترومبوآمبولیک در آن ها کمتر است.2

تعویض دریچه میترال هنگامی که تعمیر دریچه ممکن نیست انجام می شود. در این فرآیند جراح دریچه میترال آسیب دیده را برداشته و آن را با یک دریچه مصنوعی جایگزین می کند. دو نوع دریچه مصنوعی به کار می رود که دریچه های مکانیکی و بافتی نامیده می شوند. دریچه های مکانیکی از فلز ساخته می شوند. بیمارانی که این روش را انتخاب می کنند برای بقاء زندگی شان به یک داروی ضد انعقاد نیاز خواهند داشت. دریچه های بافتی از بافت بیولوژیک مانند دریچه های قلبی خوک ساخته شده اند و بیماران نیازی به مصرف داروی ضد انعقاد ندارند. معمولاً دریچه های مکانیکی نسبت به دریچه های بافتی طول عمر طولانی تری دارند.

نتیجه گیری

پرولاپس دریچه میترال اختلالی قابل پیشگیری نیست. بیماران مبتلا به MVP می توانند زندگی طبیعی، پربار و بدون علامتی را داشته باشند. پیش آگهی برای فرد مبتلا به MVP غیرپیچیده (بدون پس زدن) عالی است. شدت بیماری در بیمارانی که MVP دارند اغلب متفاوت است. برخی بیماران بدون علامت هستند در حالی که برخی دیگر علایم شدیدتری را تجربه می کنند که گاهی اوقات ممکن است کیفیت زندگی آن ها را تغییر دهد. یک بخش مهم در کنترل بیماران مبتلا به MVP قوت قلب دادن به بیمار است زیرا بیشتر بیماران بدون علامت هستند و در معرض خطر بالای بروز عوارض قرار ندارند. پزشکان باید نسبت به پیش آگهی خوش خیم به بیماران دارای علایم خفیف یا بدون علامت اطمینان خاطر دهند. تمام بیماران مبتلا به MVP تشویق می شوند که یک شیوه زندگی طبیعی شامل برنامه ورزشی منظم داشته باشند. بیمارانی که شواهدی از عوارض بیماری مانند پس زدن را دارند در معرض خطر بالای مرگ و میر و ناتوانی هستند.11

منبع
سایت دانشجو

mehraboOon
08-01-2011, 12:56 PM
نقش پیس میکر ها در تنظیم ضربان قلب
در گذشته پیس میکرها را فقط در موارد مرگبار و برای نجات جان بیمارتعبیه می کردند ولی امروزه پیس میکرها قادرهستند که علاوه بر افزایش طول عمر، کیفیت زندگی بیماران را هم بهبود بخشند.
به کمک پیس میکر غالب بیماران می توانند به زندگی عادی خود بازگردنند، کار خود را از سر بگیرند، از فرزندان و نوه های خود مراقبت کنند و حتی به تفریحات و ورزش خود ادامه دهند. وظیفه قلب تحویل اکسیژن و مواد غذائی به تمام ارگانها و بافتهای بدن میباشد. این کار توسط قلب با پمپ کردن خون از ریه ها (محل برداشت اکسیژن) به تمام نواحی بدن (محل تحویل اکسیژن) صورت میگیرد. خون سپس توسط قلب به ریه ها باز میگردد و درنتیجه جریانی بصورت مدار شکل میگیرد که شما را در طی شبانه روز و برای سالها زنده نگه میدارد.

اجزاء قلب
قلب شما از چهار حفره مرتبط به هم تشکیل شده است که هرکدام در عمل پمپ کردن خون نقش دارند. خون با اکسیژن کم، از تمام نواحی مختلف بدن به دهلیز راست می ریزد. وقتی دهلیز راست پر شد خون را به حفره زیرین خود یعنی بطن راست می فرستد. این حفرهً بزرگتر خون را از طریق سرخرگ ریوی به ریه ها می فرستد.
در ریه، خون از اکسیژن غنی میشود و از طریق سیاهرگهای ریوی به قلب (دهلیز چپ) باز میگردد. وقتی دهلیز چپ پرشد خون را به حفره زیرین خود میفرستد. این حفره، یا همان بطن چپ، با استفاده از عضلات قوی خود خون را به سرتاسر بدن پمپ میکند .

چگونگی شکل گیری ضربان طبیعی قلب
میلیونها سلول قلب به امواج کوچک الکتریسیته واکنش نشان میدهند. امواج الکتریسیته در قلب توسط قسمت مخصوصی در ناحیه فوقانی دهلیز راست ساخته میشوند که به آن گره سینوسی- دهلیزی گفته میشود.

قلب طبیعی در هر دقیقه چند بار می طپد ؟
ضربان قلب طبیعی بین ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه میباشد. این ضربانات منظم بوده و فواصل بین آنها تقریبا” برابر است . بسته به نیاز بدن به اکسیژن ضربان قلب میتواند کند ویا تند شود و در واقع بدن به قلب میگوید که به چه میزان اکسیژن نیاز دارد.
گره سینوسی چیست ؟
گره سینوسی گروهی از سلولهای تخصصی در دهلیز راست هستند که امواج الکتریکی را تولید کرده وبه تمامی قلب می فرستند. گره سینوسی پرشدن دهلیز از خون را حس میکند و با فرستادن یک موج الکتریکی باعث انقباض دهلیزی میشود، که این انقباض خود باعث خروج خون از این حفره و ورود آن به بطن میشود.
گره دهلیزی - بطنی چیست ؟
گره دهلیزی - بطنی گروهی دیگر از سلولهای تخصصی در بین دهلیز و بطن میباشند که امواج الکتریکی ناشی از گره سینوسی را از دهلیزها به بطنها منتقل میکنند. با توجه به تاخیری که در این انتقال وجود دارد بطنها بعداز اینکه توسط انقباض دهلیزی پر شدند منقبض شده و خون را به ریه ها و سرتاسر بدن میفرستند.
آریتمی ها (اختلالات ضربان قلب)
آریتمی به هرگونه اختلال در ضربان قلب اطلاق میشود، که میتواند نامنظم، بسیار تند و یا بسیار کند باشد.
انواع مختلف آریتمی ها کدامند ؟
خیلی کند – برادی کاردی
برادی کاردی به معنی کندی ضربان قلب است. قلبی که در تمام اوقات خیلی کند میزند میتواند منجر به خستگی و سرگیجه شخص شود زیرا با کند شدن ضربان قلب، خون کافی به ارگانهای مختلف بدن نمیرسد. یک ضربان ساز (پیس میکر) میتواند ضربان قلب را در این شخص به حالت طبیعی برگرداند.
خیلی تند – تاکی کاردی
تاکی کاردی به معنای تندی ضربان قلب است. اگر قلب با ضربان بسیار تند بطپد حفرات فرصت پرشدن را پیدا نمیکنند و بنابراین قلب قادر به پمپ کردن خون کافی و در نتیجه اکسیژن به ارگانهای بدن نخواهد بود که در نهایت منجر به سرگیجه، سنکوپ و حتی ایست قلب میشود. بعضی تاکیکاردی ها در حفرات فوقانی و بعضی در بطنها روی میدهند.
چه چیز منجر به آریتمی ها میشود؟
بسیاری از شرایط و مواد ریتم قلب را تحت تاثیر قرار میدهند. بیماریهایی مانند دیابت، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی، بیماریهای ریوی و پرکاری تیروئید میتوانند منجر به آریتمی شوند. بعضی از داروها و سیگار نیز میتوانند منجر به آریتمی شوند. پی بردن به علت آریتمی بسیار اهمیت دارد زیرا نوع درمان وابسته به علت میباشد. بنابراین پزشک شما برای پی بردن به علت آریتمی شما ممکن است آزمایشهایی را درخواست نماید.
بعضی اصول اولیه و اساسی در مورد پیس میکر ها (ضربان سازهای قلب)

پیس میکر چیست ؟
پیس میکر یا همان “باطری قلب” میتواند کندی ضربان قلب را تشخیص دهد و با فرستادن جریان الکتریکی یک ضربان طبیعی و منظم را برقرار کند. پیس میکر از قطعات کوچک کامپیوتری و یک باطری کوچک ولی با طول عمر طولانی تشکیل شده است.
پیس میکر در قسمت فوقانی سینه و یا شکم در زیر پوست تعبیه میشود (نحوه تعبیه پیس میکر بعداً شرح داده می شود). جریان الکتریکی که توسط پیس میکر تولید شده است از طریق سیمهای مخصوصی که به آن لید گفته می شود و در داخل قلب قرار میگیرند به عضله قلب هدایت میشود. این سیمها همچنین به پیس میکر کمک میکنند تا از چگونگی ضربان قلب آگاه شده و بتواند در موقع نیاز جریان الکتریکی لازم را بفرستد.


چرا من به پیس میکر نیاز دارم ؟
اگر ضربان قلب شما به حدی کند باشد که منجر به سرگیجه، خستگی، غش، تنگی نفس و یا از دست رفتن هوشیاری شود شما ممکن است به پیس میکر نیاز داشته باشید. در مواردی کندی های بدون علامت هم نیاز به پیس میکر دارند. در بسیاری از موارد پیس میکر به شما کمک میکند تا یک ضربان قلب طبیعی داشته باشید.
پیس میکر چگونه ضربان قلب را تنظیم میکند ؟
پیس میکر میتواند ریتم قلب را تشخیص دهد و براساس آن و همچنین براساس آنچه که توسط پزشک برنامه ریزی شده است میتواند در زمان لازم با فرستادن موج الکتریکی به قلب ریتم طبیعی آن را حفظ کند. اکثر پیس میکرها همچنین میتوانند فعالیت بیمار مانند از پله بالا رفتن و یا ورزش کردن را تشخیص داده و ضربان قلب را براساس میزان فعالیت، تند یا کند نمایند.
بعداز اینکه پیس میکر در بدن بیمار تعبیه شد پزشک میتواند با استفاده از “پروگرامر” آن را از خارج از بدن تنظیم نماید. پروگرامر یک کامپیوتر مخصوص میباشد که میتواند دستورات لازم را ازطریق امواج خاص و از روی پوست به پیس میکر منتقل کند. این عمل بدون درد میباشد و پروگرامر می تواند اطلاعات موجود در پیس میکر راجع به قلب بیمار را در اختیار پزشک قرار دهد.
یک موج الکتریکی ناشی از پیس میکر چگونه احساس می شود؟
اغلب افراد نمی توانند آن را احساس کنند. موج الکتریکی یک پیس میکر بسیار کوچک می باشد. اگر شما آن را احساس کردید، پزشک شما با تغییر برنامه ریزی پیس میکر میتواند آن را برطرف کند.
با پایان یافتن عمر باطری چه اتفاقی می افتد؟
بطور معمول عمر یک پیس میکر بین پنج تا ده سال می باشد که این میزان وابسته به نوع باطری، چگونگی عملکرد آن، شرایط طبی بیمار و سایر عوامل می باشد. باطری به ناگهان از کار کردن نخواهد ایستاد و معمولا” طی یک دوره چندین ماهه عمر آن به پایان خواهد رسید و همیشه قبل از اتمام عمر آن زمان کافی برای تعویض وجود دارد. پزشکان در هر ویزیت طول عمر باطری را چک خواهند کرد. زمانیکه انرژی پیس میکر نزدیک به پایان باشد باید با یک پیس میکر جدید تعویض شود و بنابراین یک عمل کوچک دیگر باید انجام شود که در این عمل تنها باطری که در زیر پوست تعبیه شده تعویض می گردد و سیمها بطور دائم باقی می مانند.
انواع مختلف پیس میکرها
اولین پیس میکر که در ۵۰ سال پیش ساخته شد به اندازه یک ساعت رومیزی بود و طول عمر آن کمتر از ۱۲ ماه بود. امروزه پیس میکرها بسیار کوچکتر میباشند و میتوانند تا سه حفره قلب را تحریک کرده و عمری بین ۵ تا ۱۰ سال دارند.
ساده ترین انواع پیس میکر را پیس میکر تک حفره ای می نامند زیرا آنها از طریق یک لید (سیم) تنها به یک حفره قلب که معمولا” بطن راست می باشد متصل میشوند .
پیس میکرهای دو حفره ای دو لید (سیم) دارند که معمولا” یکی در دهلیز راست و دیگری در بطن راست قرار میگیرد. این پیس میکرها قادر به تحریک دو حفره هستند.
بعضی از پیس میکرها درارای سه لید (سیم) هستند. یکی در دهلیز راست، یکی در بطن راست، ودیگری در بطن چپ قرار می گیرد. در این نوع، ضربان بطن راست و چپ بطور همزمان صورت میگیرد و در بیمارانی که مبتلا به نارسائی قلبی شدید هستند این نوع پیس میکرمی تواند منجر به افزایش کارآئی قلب شود.
هر کدام از پیس میکرهای توضیح داده شده می توانند سرعت ضربان قلب را بسته به نیاز بیمار تغییر دهند. بدین معنی که در زمانی که بیمار فعالتر میشود پیس میکر می تواند ضربان قلب را تندتر کند و در هنگام استراحت آن را کند نماید.
خطرات و منافع پیس میکر
پیس میکر بیماری قلبی را درمان نمیکند. علت ضربان قلب کند یا نامنظم را مرتفع نمیکند ولی میتواند برای سالهای متمادی ضربان قلب را بطور طبیعی حفظ کند که نتیجتا بطور قابل توجهی کیفیت زندگی را در افراد مبتلا به آریتمی قلب بالا می برد.
فوائد داشتن یک پیس میکر چیست؟
پیس میکر باعث بهبودی توانائی قلب برای ضربان طبیعی و به موقع میشود. در بعضی بیماران ضربان قلب بطور کامل وابسته به پیس میکر میباشد و بدون آن ادامه حیات میسر نمیباشد. بعد از تعبیه پیس میکر علائم ناشی از کندی ضربان قلب مانند سرگیجه، ضعف و سنکوپ از بین میروند.
با وجود پیس میکر بیماران احساس امنیت بیشتری میکنند چون میدانند که پیس میکر مانند نگهبانی در کنار آنها میباشد تا در مواقع ضروری بطور طبیعی ضربان قلب را حفظ کند.
خطرات داشتن یک پیس میکر چیست؟
عده بسیارکمی از بیماران دچار عوارض تعبیه پیس میکر خواهند شد که میتواند شامل عفونت، واکنش به داروئی که طی عمل استفاده میشود، خونریزی ویا صدمه به عروق، دیواره قلب و سایر ارگانها باشد. خوشبختانه این عوارض بسیار نادر بوده و معمولا” قابل تصحیح و یا درمان می باشند.
بعد از عمل ممکن است شما احساس ناراحتی و یا خستگی نمائید که معمولا” زودگذر میباشند. بعضی بیماران ممکن است برای مدت طولانی تر در محل تعبیه پیس میکر احساس ناراحتی نمایند.
بعضی مواقع ممکن است نوک سیم کاشته شده در قلب جابجا شود و نتواند بطور طبیعی قلب را تحریک کند که با عمل مجدد میتوان آن را درجای مناسب قرار داد.
نهایتا” بیاد داشته باشید که این دستگاه ساخته دست بشر میباشد. مهم است که پیس میکر شما بطور منظم زیر نظر متخصص این امر باشد. در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
# احساس خستگی، تنگی نفس و یا هرگونه تغییر در سرعت ضربان قلب
# اگر محل تعبیه پیس میکر قرمز، متورم، گرمتر از طبیعی و یا دردناک بوده و یا از آن ترشح خارج شود
# علائمی که با تعبیه پیس میکر برطرف شده بود مجددا” ظاهر شود
عمل تعبیه پیس میکر
این عمل چگونه است؟
بیش از دو میلیون پیس میکر تا بحال تعبیه شده است. عمل جراحی تعبیه پیس میکر یک عمل معمولی میباشد. در بسیاری از موارد این عمل حدود یک ساعت طول میکشد و درهمان روزیا روز بعد بیمار از بیمارستان ترخیص میشود. با این وجود شرایط نسبت به هر بیمار متفاوت خواهد بود.
اقدامات قبل از عمل:
قبل از عمل پزشک به شما خواهد گفت که چگونه برای عمل آماده شوید.
# ممکن است بعضی از داروهای شما بطور موقت قطع شود.
# معمولا” برای چند ساعت قبل از عمل از خوردن و نوشیدن باید پرهیز شود.
# ممکن است برای بعضی آزمایشات از شما خون گرفته شود.
# موهای سینه باید تراشیده شوند و قبل از عمل باید استحمام انجام گیرد.
# یک آنژیوکت جهت تزریق سرم و دارو در دست شما تعبیه میگردد.
# بطور مداوم فشارخون شما اندازه گیری خواهد شد.
# میزان اکسیژن خون در طی عمل بطور منظم کنترل میشود.
# ضربان قلب شما از طریق سیمهایی که به پوست شما متصل میشوند بطور دقیق کنترل میشوند.
در طی عمل چه اتفاقاتی خواهد افتاد ؟
معمولا برای تعبیه پیس میکر نیاز به بیهوشی عمومی وجود ندارد اما اگر با بی حسی موضعی بیمار همچنان درد را حس کند از داروهای آرامبخش و ضد درد تزریقی استفاده خواهد شد.
بعد ازاینکه پوست ناحیه شانه و سینه با محلولهای خاص تمیز و آماده شد پوست آن ناحیه توسط پزشک بیحس خواهد شد. سپس شکافی بطول ۶-۴ سانتی متر در پوست ایجاد خواهد شد. سپس با پیدا کردن یک سیاهرگ مناسب لید (سیم) بداخل قلب فرستاده خواهد شد و با استفاده از اشعه ایکس نوک سیم در محل مناسبی در قلب قرار خواهد گرفت. قرار گرفتن سیم در قلب را شما احساس نخواهید کرد.
بعداز قراردادن سیمها در قلب عملکرد آنها توسط دستگاهی خاص بررسی میشود و در صورت مناسب بودن عملکرد آنها یک جیب کوچک در زیر پوست ایجاد میشود و بعد از اتصال سیمها با پیس میکر(باطری) آن را در جیب قرار میدهند.
بعداز عمل چه خواهد شد ؟
بعداز عمل جراحی شما به اطاق خود منتقل خواهید شد و پرستاران از شما مراقبت خواهند کرد. ممکن است در محل تعبیه پیس میکر احساس سوزش و یا درد نمائید که در صورت نیاز مسکن بشما داده خواهد شد.
بعضی از بیماران در همان روز مرخص خواهند شد و بعضی دیگر شاید برای بهبودی نیاز به زمان بیشتری داشته باشند.
بازگشت به خانه بعداز تعبیه پیس میکر
بعداز عمل تعبیه پیس میکر معمولا” چندین روز یا هفته طول میکشد تا بهبودی کامل حاصل شود. زخم محل عمل تدریجا” بهبود می یابد و تدریجا” احساس بهتری بشما دست خواهد داد. در ابتدا ممکن است وجود پیس میکر را حس کنید ولی بتدریج به آن عادت کرده و دیگر وجود آن را احساس نخواهید کرد. ۲۴ ساعت بعد از عمل می توانید فعالیت عادی خود را شروع کنید.
بعداز عمل نکات زیر را باید رعایت کنید :
# زخم را تمیز و خشک نگهدارید . اگر متوجه شدید که زخم متورم، گرم، قرمز و یا دردناکتر شده و یا از آن ترشح خارج میشود فورا” با پزشک خود تماس بگیرید.
# ۴۸ ساعت بعداز عمل جراحی میتوانید استحمام کنید.
# بازوی طرف تعبیه پیس میکر را تا ۲۴ ساعت بعداز عمل حرکت ندهید و بعد از آن نیز حرکت بازو را محدود نمائید. با افزایش بهبودی بتدریج میتوانید دامنه حرکات بازو را افزایش دهید. بازو را تا ۴ هفته نباید بالاتر از شانه ببرید اما توجه داشته باشید که بی حرکتی بیش از حد بازو می تواند منجر به دردناک شدن مفاصل کتف و آرنج شود.
# پیس میکر خود را در زیر پوست حرکت ندهید و آن را دستکاری نکنید. سعی کنید از خارج به آن ضربه ای وارد نشود.
# ۱۰ روز بعد از عمل برای کشیدن بخیه ها به مرکز توصیه شده مراجعه کنید.
۳ در موعد مقرر جهت کنترل پیس میکر به پزشک مراجعه کنید.
# کارت مشخصات پیس میکر خود را در تمام اوقات همراه داشته باشید.
# اگر علائم شما بهبودی نیافت با پزشک خود تماس بگیرید.
اولین ویزیت بعداز تعبیه پیس میکر
اولین ویزیت معمولا” در کلینیک میباشد. بعداز یک معاینه معمولی، توسط پروگرامر اطلاعات لازم از قلب و پیس میکر شما بدست می آید و براساس آن تغییرات لازم در نحوه عملکرد پیس میکر ایجاد خواهد شد. این ویزیت درد ندارد.
مطمئن شوید که هر گونه مشکلی را که با قلب خود، پیس میکر و یا اصولا سلامتی خود دارید با پزشک در میان گذاشته اید. اولین ویزیت معمولا بهترین زمان در مورد پرسیدن ابهامات شما در مورد پیس میکر می باشد.
کی می توانید به زندگی کاملا طبیعی خود بازگردید
زمان بهبودی در افراد مختلف متفاوت می باشد ولی در نهایت شما قادر خواهید بود تا به زندگی طبیعی خود با تغییراتی جزئی بازگردید.
قبل از بازگشت به فعالیت روزانه طبیعی زخم شما باید کاملا بهبود یافته باشد. حتما با پزشک خود در مورد زمان بازگشت بکار، انجام رانندگی، شروع تمرینات ورزشی و یا رفتن به مسافرت مشورت کنید.
کارت تعیین هویت پیس میکر
این کارت حاوی اطلاعاتی در مورد نوع و مدل پیس میکر و سایر اطلاعات مهم می باشد که در موارد اضطراری می تواند بسیار مفید باشد.
آیا پیس میکر محدودیتی در کارآیی شما ایجاد خواهد کرد؟
یکی از دلایل تعبیه پیس میکر کمک به افزایش کارآیی شما می باشد. در منزل، اغلب افراد هیچ محدودیتی در فعالیت نخواهند داشت. اگر شما با وسایل الکتریکی قوی (ژنراتورهای تولید برق) که منجر به تداخل الکترومغناطیسی emi می شوند کار می کنید حتما آن را با دکتر خود در میان بگذارید.

تداخل الکترومغناطیسیemi چیست؟
emi به معنی تداخل الکترومغناطیسی می باشد. بعضی انواع خاص انرژی الکتریکی یا مغناطیسی ممکن است باعث تداخل با عملکرد پیس میکر شما شوند. شما باید حداکثر سعی خود را در پرهیز از این موارد نمائید.
موارد تداخل الکترومغناطیسی:
# لوازم خانگی الکتریکی در وضعیت غیر مناسب و یا بدون سیم اتصال به زمین مناسب
# دستگاههای الکتریکی که انرژی زیادی تولید می کنند مثل ژنراتورهای صنعتی
# دستگاههای پزشکی مانند mri، دستگاههای رادیوتراپی (برای درمان سرطان)
# فلز یابها و سیستم های امنیتی بکار گرفته شده در فروشگاهها و فرودگاهها
چه نوع وسایل الکتریکی بی خطر می باشند؟
بکارگیری اغلب وسایل برقی خانگی که نقص فنی نداشته باشند بی خطر می باشد. این شامل مایکروویو، تلویزیون و ویدئو می باشد.
وسایل اداری و اغلب وسایل پزشکی نیز بی خطر می باشند. پیس میکر در حین عکسبرداری با اشعه ایکس از قفسه سینه و یا دندانها، سونوگرافی، سی تی اسکن، ماموگرافی و فلوروسکوپی به خوبی کار خواهد کرد.
در صورت حضور در کنار دستگاهی که باعث تداخل الکترومغناطیسی می شود چه باید کرد؟
در اغلب موارد می توان به راحتی از کنار دستگاه عبور کرد. در فرودگاهها با مطلع کردن پرسنل امنیتی از بکارگیری فلزیاب جلوگیری کنید.
اگر بعد از حضور در کنار یک دستگاه با تداخل الکترومغناطیسی دچار علائم کلینیکی شدید با پزشک خود تماس بگیرید.

در ورود به بیمارستان یا کلینیک چه باید کرد؟
قبل از انجام هر تست یا عمل جراحی و یا دندانپزشکی پرسنل بیمارستان را در مورد پیس میکر خود مطلع کنید.
اگر قرار است هر گونه عمل جراحی در مورد شما انجام شود حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا استفاده از موبایل اختلالی در کارکرد پیس میکر ایجاد می کند؟
شما می توانید بدون اینکه دچار مشکل خاص شوید از موبایل استفاده نمائید اگرچه بعضی پیس میکر های قدیمی ممکن است با موبایل تداخل داشته باشند که در این مورد می توانید از پزشک خود اطلاعات لازم را کسب کنید.
در مورد سیستم های امنیتی چطور؟
سیستم های امنیتی مانند آنچه از ورودی و خروجی بعضی فروشگاهها و فرودگاه وجود دارند ممکن است به ندرت با کارکرد پیس میکر شما تداخل الکترومغناطیسی ایجاد نمایند ولی شما می توانید با سرعت معمول از داخل این دستگاهها عبور نمائید ولی توصیه می شود که در هنگام عبور تعلل نورزید. اجازه استفاده از دستگاه های فلزیاب را ندهید.
در منزل چه نکات ایمنی را باید رعایت کرد؟
باید دقت کنید که سیستم الکتریکی منزل شما بطور مناسب اتصال به زمین داشته باشد چه عدم وجود اتصال به زمین مناسب می تواند منجر به تداخل الکترومغناطیسی شود.
وسایل برقی منزل باید از نظر عملکرد در وضعیت خوبی باشند. هرگز از وسایل برقی که خراب بوده و یا اختلال اتصال برقی دارند استفاده نکنید. اگر مشغول تعمیر اتومبیل خود هستید به یاد داشته باشید که سیستم الکتریکی اتومبیل شما می تواند منشا تداخل الکترومغناطیسی باشد.
بعضی بلندگوهای سیستم های صوتی استریو دارای آهن رباهای بزرگی هستند که می توانند با پیس میکر تداخل داشته باشد.
ماشین ریش تراشی یا برخی وسایل الکتریکی دیگر اگر مستقیما روی پیس میکر قرار گیرند ممکن است عملکرد پیس میکر را تحت تاثیر قرار دهند.
در مورد تمرینات ورزشی چه نکاتی را باید دانست؟
در اغلب موارد پیس میکر محدودیتی برای شما ایجاد نخواهد کرد. با این وجود از انجام ورزشهایی که در طی آنها احتمال ضربه به پیس میکر وجود دارد پرهیز کنید. همچنین بهتر است از انجام فعالیتهایی که با تکانهای شدید همراه است مثل اسب سواری پرهیز کنید. انجام ورزشهای سنگین و یا مکرر با استفاده از اندام فوقانی و شانه ها مثل وزنه برداری در بعضی موارد ممکن است به پیس میکر و یا لیدها آسیب رساند.
قبل از انجام هر گونه ورزش یا فعالیت شدید با پزشک خود مشورت کنید.

چه نکاتی را در طی کار کردن باید رعایت نمود؟
اگر محل کار شما در نزدیکی منابع بزرگ تداخل الکترو مغناطیسی می باشد باید در این مورد حتما با پزشک خود صحبت کنید. احتمالا قادر خواهید بود تماس خود با این منابع را به حداقل برسانید.
آهن رباها، هیترهای بزرگ و ترانسمیترهای رادیوئی می توانند منجر به تداخل الکترومغناطیسی شوند.
از کارهایی که منجر به تکان و یا برخوردهای فیزیکی شدید شوند باید پرهیز نمود.

منبع :
انتشارات آموزشی کلینیک آریتمی تهران
دکتر سعید اورعی، دکتر محمود افتخارزاده، دکتر مهرداد میرمعصومی، دکتر علیرضا قربانی شریف
سایت دانشجو

mehraboOon
08-01-2011, 12:56 PM
تروپونین های قلبی T و I
(cTnTوcTnI)
تروپونین های قلبی شاخص های جدید و امیدوار کننده ای برای بیماری قلبی بوده و این تست ها برای کمک به تشخیص موارد مشکوک سندرومهای ایسکمیک کرونری حاد به کار می رود.تروپونین ها علاوه بر اختلالات ایسکمی حاد در شناسائی خطر زودرس بیماران با آنژین ناپایدار مفید می باشند. اینها می توانند احتمال حوادث آتی قلبی را پیشگوئی کنند.
تروپونینها پروتئینهائی در عضلات اسکلتی و قلبی می باشند که مداخله میوزین با آکتین را با واسطه کلسیم در عضله تنظیم می کنند.
دو نوع تروپونین اختصاصی قلبی وجود دارد:تروپونین قلبیT و تروپونین قلبی I. بدلیل اختصاصیت بیش از حد این پروتئین ها برای آسیب سلولهای میوکارد - تروپونین های قلبی در ارزیابی افراد با درد قفسه سینه بسیار مفیدند. کاربرد اینها مشابه CPK-MB است. بهر حال چند مزیت در تروپونین های قلبی نسبت به CPK-MB دیده شده و تروپونین ها برای آسیب های عضله قلبی اختصاصی ترند.CPK-MB ممکن است بدنبال آسیب عضله اسکلتی شدید – آسیب مغزی یا ریوی یا نارسائی کلیه بالا برود. تروپونین های قلبی تقریبا همیشه در بیماریهای عضلانی غیر قلبی طبیعی بوده ودر آسیب عضله قلبی زودتر و ثابت تر از CPK-MB بالا می رود.بنا بر این فرصت کافی برای تشخیص زودرس و درمان ترومبولیتیکی آسیب میوکاردی فراهم می شود.
در نهایت cTnT و cTnI برای آسیب میوکارد حساستر از CPK-MB است. این امر خصوصا در ارزیابی بیماران با درد قفسه سینه بسیار اهمیت دارد. تروپونین های قلبی بلافاصله و طی سه ساعت بعد از آسیب میوکاردی بالا رفته و گاهی سطوح cTnI برای هفت تا ده روز پس از انفارکتوس میوکارد و سطوح cTnT برای ده تا چهارده روز بعد همچنان بالا باقی می مانند.
سنجش تروپونینها نسبت به سنجش LDH ارجحیت دارد زیرا بیماران طی بیست و چهار تا چهل و هشت ساعت بعد از شروع علائم مراجعه می کنند.

mehraboOon
08-01-2011, 12:57 PM
مهمترین نشانه آنژین قلبی چیست ؟
انسداد شرایین قلبی هنگامی اتفاق می افتد که در اثر مسدود شدن دیواره رگها باریک می شوند و این مسأله باعث کندی حرکت خون و اکسیژن می شود به خصوص هنگامی که زیاد فعالیت می کنید.
مهمترین نشانه قلبی آنژین قلبی است که در اثر نرسیدن و یا کم رسیدن خون و اکسیژن به قلب شما پدید می آید. آنژین قلبی باعث می شود احساس نوعی سنگینی کنید و یا احساس کنید در سینه تان چیزی گرفته است و به سمت بازوها، گردن، فک، صورت پشت و ناحیه شکمی گسترش دارد.

معمولاً این دردها هنگامی که زیاد فعالیت دارید پیش می آید؛ به عنوان مثال وقتی دنبال اتوبوس دویده اید یا فوتبال یا تنیس بازی کرده و یا از پله بالا یا سراشیبی بالا رفته اید.

در هوای سرد یا بعد از یک عصرانه سنگین و یا هنگامی که دچار استرس هستید چنین اتفاقی ممکن است بیفتد.

اما به محض این که این فعالیت ها متوقف می شوند و یا دارو مصرف می کنید دردها هم کاهش می یابند. متأسفانه برای اکثر مردم اولین نشانه ها یعنی حمله قلبی و یا نوسان در ضربان قلب به علت لخته های خون موجود در شریانها است.

درد حملات قلبی جدی است و ممکن است با دردهای معده و سوءهاضمه اشتباه گرفته شود. ولی در این مورد برخلاف آنژین قلبی این دردها حتی وقتی استراحت هم می کنید آرام نمی شوند از دیگر نشانه های آن عرق کردن، احساس گرما در قسمت سر، حالت تهوع و استفراغ می باشد که با آنژین قلبی متفاوت است و معمولاً با استراحت هم از بین نمی رود.


تشخیص نشانه ها

نشانه های زیر از علائم قلبی است و می تواند موجب بیماری شود. در هر حال اگر هرکدام را تجربه کردید بهتر است با دکتر خود حتماً تماس بگیرید.
۱ – اشکال در تنفس هنگام ورزشهای آرام و یا هنگام خواب
۲ – آنژین- درد در ناحیه سینه که به سمت بازوها، گردن، فک، صورت، پشت و ناحیه شکمی گسترش می یابد هنگامی که ورزش می کنید و یا دچار استرس می شوید.
۳ – شنیدن صدای قلبتان به صورت ضربان تند که چند روز یا چند هفته طول می کشد و همراه تنگی نفس و خس خس است.
۴ – غش و یا ضعف کردن که البته همیشه نشانه ناراحتی قلبی نیست و ممکن است علل دیگری هم داشته باشد پس آن را با دکترتان در میان بگذارید.
۵ – جمع شدن بیش از حد آب و یا پف کردن زانوها، پاها، ریه و یا شکم ممکن است خیلی معمولی جلوه کند اما خطرناک است. به عنوان مثال بروز این حالتها در یک روز گرم تابستان این است که قلب شما خوب پمپاژ نمی کند.
۶ – کبود شدن اطراف لب و ناخنها که می تواند در اثر کمبود اکسیژن در بافتها باشد.
۷ – خواب آلودگی و احساس خستگی بی دلیل و کم خوابی که باید همراه دیگر نشانه ها باشد.
۸ – دردهای شدید ناحیه سینه که همراه با عرق کردن، گر گرفتن سر و تنگی نفس بیش از ۱۵ دقیقه می باشد.

چه چیز باعث ایجاد ناراحتی قلبی می شود؟
مهمترین علت ناراحتی قلبی مسدود شدن رگها و شریانها می باشد و در اثر تجمع چربی در دیواره رگها به وجود می آید.چنین شرایطی وقتی پدید می آید که دیواره داخلی رگهای شما در اثر رسوب چربیها و کلسترول پوشیده شود و دیواره سلول مسدود شده و موجب ایجاد نواحی که اصطلاحاً پلاک نامیده می شوند می شود و دیواره سلول را تنگ و از جریان خون جلوگیری می کنند و در نتیجه خون مستعد لخته شدن می شود.بزرگ شدن پلاکها موجب می شود مواد غذایی به دیواره رگ نرسد و همین امر موجب ایجاد فشار خون در نتیجه حملات قلبی شود.

mehraboOon
08-01-2011, 12:58 PM
آرتيمی قلبی:
قلب جزو اندامهایی از بدن می‌باشد که علیرغم تپش و فعالیت مداوم و بی‌وقفه‌اش ، وجودش در بدن احساس نمی‌شود. به عبارت دیگر انسانها در 99% مواقع اصلاً متوجه وجود این عضو در بدن خود نمی‌باشند. هرگاه فرد احساس بکند که قلبش درون قفسه ‌سینه در حال تپش می‌باشد، دچار تپش قلب شده است. پس تپش قلب به معنی آگاهی از ضربان قلب خود است.

مقدمه
همانگونه که می‌دانید قلب نوعی تلمبه است. خون بوسیله آن در بدن جریان می‌یابد، اما چه تلمبه حیرت‌زایی! قلب در هر تپش تقریبا صد سانتیمتر مکعب خون را در بدن پخش می‌کند. روزانه حدود 10 هزار لیتر خون بوسیله این تلمبه در درون رگهای هدایت می‌شود. در مدت عمر متوسط یک انسان شاید 250 میلیون لیتر خون بوسیله قلب، تلمبه زده شود. طول مدت هر تپش قلب انسان، کمی بیش از هشت‌دهم ثانیه است. بنابراین،‌ قلب روزی صدهزار بار می‌‌تپد و در فاصله هر یک تپش به مدتی برابر زمان یک تپش،‌ به استراحت می‌پردازد. پس قلب روزانه حدود 6 ساعت آرامش دارد.




این که می‌گوییم «تپش» قلب، مقصودمان بسته و باز شدن آن است؛ یعنی انقباض و انبساط آن. تلمبه قلب در حالت انقباض (بسته شدن) خون را بیرون می‌راند؛ اما در حالت انبساط (باز شدن) خون را به درون قلب می‌کشد. البته گمان نکنید که این کار به سادگی مثلا باز و بسته شدن مچ دست صورت می‌گیرد. خیر؛ بلکه انقباض قلب به ‌صورت نوعی موج از پایین قلب شروع شده، تا به بالای آن حرکت می‌کند.
احساس تپش قلب
تپش قلب به صورتهای گوناگون نظیر کوبیدن لرزیدن ، تپیدن و ... احساس می‌شود. برخی ذکر می‌کنند که قلبشان هری می‌ریزد یا بعضی می‌گویند که قلبشان چند دقیقه تاپ‌تاپ می‌زند و دوباره به حالت عادی بر می‌گردد. در برخی نیز ضربان قلب همیشه تند است و تپش قلب به صورت دائم احساس می‌شود.

چه چیز سبب ادامه تپیدن قلب است؟
آیا انقباض و انبساط آن یک عامل خارجی دارد، یا از درون خود قلب برمی‌آید؟ این مساله یکی از جالب‌ترین پرسش‌ها در زیست شناسی است که در پاسخ آن هنوز بسی ابهام وجود دارد. با این وصف ،‌ اکنون برایتان آزمایشی را تعریف می‌کنم که از صدها سال پیش ،‌ دانشمندان با آن آشنا بوده‌اند. فرض کنید تخم مرغی را حدود 24 ساعت در ماشین جوجه‌کشی حرارت دهیم، حال اگر آن را بشکنیم و با ذره بین به درون آن بنگریم، خواهیم دید که سلولهایی که قرار است بعدا قلب جوجه را تشکیل دهند، از هم‌اکنون می‌تپند. آری ،‌ این یاخته‌ها از هم‌اکنون که هنوز قلبی درست نشده است،‌ تپش را آغاز کرده‌اند! باز فرض کنید این سلولها را برداریم و در یک مدیوم ، یعنی «ماده کشت مخصوص» ، پرورش دهیم. خواهیم دید که قلب رشد می‌کند. پس قلب دارای این ویژگی است که بطور خودکار می‌تواند عمل باز و بسته شدن را انجام دهد. نتیجه آنکه تپیدن دایمی قلب هنوز از معماهای زندگی است!
علل تپش قلب
تپش قلب در اکثر موارد نشانه بیماری خاصی نمی‌باشد و جای نگرانی چندانی ندارد. ولی برای بیمار ممکن است این نشانه خیلی خطرناک به نظر برسد. زیرا تصور می‌کند که به دنبال تپش قلب ممکن است توقف قلبی اتفاق بیفتد و قلب از کار بیفتد. همین نگرانی و استرس باعث تحریک قلب شده و تپش قلب فرد تشدید پیدا می‌کند.
علل روحی و روانی

تپش قلب به تنهایی نشاندهنده هیچ گروه خاصی از اختلالات نیست و اغلب در واقع اختلال فیزیکی اولیه نبوده، بلکه مشکلی روانی است. گاهی بویژه در بیماران مبتلا به اضطراب ، بیماران از احساس تپش قلب شکایت دارند ولی در بررسیها اختلال ریتمی مشخص نمی‌شود.
علل فیزیولوژیک یا طبیعی
حالتهایی هستند که به طور طبیعی باعث تپش قلب می‌شوند. ورزش و فعالیت بدنی شدید می‌تواند باعث ایجاد تپش قلب برای مدت چند دقیقه شود. فردی‌ که‌ بیماری‌ قلبی‌ ندارد ممکن‌ است‌ با ورزش‌ ضربان‌ قلب‌ را به‌ 160 بار دقیقه‌ یا بیشتر برساند که‌ البته‌ این‌ طبیعی‌ است‌ و مشکلی‌ محسوب‌ نمی‌شود. استرس ، هیجان و اضطراب نیز از عوامل شناخته شده تپش قلب به شمار می‌روند. از سوی دیگر مصرف چای غلیظ ، قهوه تلخ و برخی سیگارها ممکن است در فرد تپش قلب ایجاد نمایند.
علل آریتمی قلبی
توجه به الگوی تپش قلب و همچنین نبض همزمان ، تشخیص را آسان می‌کند.در تمام حالتهای دیگر تپش قلب بیشتر به صورت تند زدن و شدید زدن قلب خود را نشان می‌داد و ضربان قلب منظم بود. نبض نامنظم در حین حمله تپش قلب تقریبا همیشه دال بر آریتمی است. آریتمی‌های شایعی که منجر به تپش قلب می‌شوند، فیبریلاسیون‌ دهلیزی ‌، انقباضات پیش‌رس دهلیزی یا بطنی تاکیکاردی یا تند ضربانی‌ فوق‌ بطنی‌ و بطنی و ‌تند ضربانی‌ سینوسی ‌می‌باشند. ضربانها در تاکیکاردی یا تند ضربانی‌ فوق‌ بطنی‌ و بطنی و ‌تند ضربانی‌ سینوسی ‌، سریع و منظم ، در فیبریلاسیون دهلیزی سریع و نامنظم و در انقباضات پیش‌رس دهلیزی یا بطنی بصورت "یک در میان" مشاهده می‌شوند.

در بعضی مواقع تپش قلب به صورت نابجا و نابهنگام بروز پیدا می‌کند که فرد احساس می‌کند قلبش می‌ریزد یا یک ضربه محکم به دیواره قفسه سینه اصابت می‌کند. اگر فرد در این حالت نبض خود را گرفته باشد متوجه می‌شود که یک نبض خالی زده است. این نوع تپش قلب در اکثر موارد نشانه یکی از شایعترین آریتمی‌های قلبی به نام "انقباض پیش‌رس یا زودهنگام بطنی" یا (PVC) است که اگر تعداد آن از حدی بیشتر شود ممکن است خطرات جدی برای فرد به همراه داشته باشد.
بیماریهای دیگر و داروها

* افراد کم خون و پرکاری‌غده تیرویید نیز قلبشان با سرعت و شدت بیشتری می‌تپد. در پرولاپس دریچه میترال نیز که یکی از بیماریهای خوشخیم دریچه میترال قلب می‌باشد، تپش قلب به نسبت شایع می‌باشد و افرادی که این مسئله را دارند، باکمی فعالیت بدنی دچار درد و تپش قلب می‌شوند.


* مصرف‌ بعضی‌ از مواد و داروها مثل‌ کافئین ‌، کوکایین ‌، افدرین‌ یا سایر داروهای‌ تقویت‌کننده‌ دستگاه‌ سمپاتیک‌ ، دکونژستان‌ها ، داروهای‌ کم‌کننده‌ اشتها ، قهوه‌ زیاد ، کولا و سایر محرکها با یا بدون‌ کافئین ، آمفتامین‌ها و سیگار باعث تپش قلب می‌شوند.

علائم همراه
تشخیص بیماری زمینه‌ای عمدتا بر اساس سایر علائم و یافته‌های همراه داده می‌شود. تپش قلب همراه با علائمی مانند سرگیجه ، تنگی نفس ، سرفه‌ ناخودآگاه‌ ، درد قفسه سینه ، غش‌ کردن‌ یا احساس‌ وقوع مرگ‌ یا در زمینه بیماریهای قلبی نیاز به بررسی بیشتر دارد.
تشخیص علت تپش قلب
کسی که دچار تپش قلب می‌شود باید در هر حال به پزشک مراجعه نماید. پس از انجام معاینات لازم نوار قلب از بیمار گرفته می‌شود که تا حد زیادی می‌تواند علت تپش قلب را مشخص کند. گاه نیز انجام آزمایشهایی برای تشخیص برخی بیماریهای زمینه‌ای لازم است. در نهایت اگر علت تپش قلب مشخص نشود، دستگاهی به نام هولترمونیتور یا نوار قلب متحرک به فرد متصل می‌شود تا اگر در طول 24 ساعت فرد دچار تپش قلب گردد، نوار قلب در همان حالت از بیمار گرفته شود و نوع آریتمی قلب فرد مشخص شود. علاوه بر هولتر مانیتور ر، می‌توان از تست ورزش استفاده کرد تا پزشک و بیمار اطمینان حاصل کنند که فعالیت شدید ، عامل بوجود آورنده آریتمی خطرناک نیست.
درمان
اصول درمان بر درمان آریتمی خاص تشخیص داده شده ، حذف عامل بوجود آورنده (دارو ، تنباکو ، قهوه ، چای و الکل) تشخیص و درمان بیماریهای همراه (پرکاری تیروئید ، افت قند خون ، علائم یائسگی و اضطراب) استوار است. در اکثر موارد با رعایت عادات مناسب زندگی و تغذیه ، پرهیز از استرسها و هیجانات و انجام ندادن فعالیتهای ورزشی نامتناسب ، تپش قلب فرد بهبود می‌یابد.

به منظور خاتمه دادن آریتمی نابجا ، گاهی مانورهای واگی متعدد توسط پزشک یا توسط فرد آموزش دیده انجام می‌شود که با تحریک عصب واگ باعث برگشت تپش قلب در بعضی از آریتمی‌ها می‌شوند و عبارتند از:

o ماساژ ناحیه‌ کاروتید گردن‌ (البته‌ منوط‌ به‌ این‌ که‌ روش‌ انجام‌ بدون‌ خطر این‌ تکنیک‌ را فرا گرفته‌ باشید.)
o نگاه‌ داشتن‌ نفس‌ به‌طور کوتاه‌مدت‌
o سرفه پی‌در‌پی
o نیشگون‌ گرفتن‌ از پوست‌ بازو به‌ قدری‌ که‌ باعث‌ درد شود.
o زدن‌ آب‌ سرد به‌ صورت ‌، فرو بردن‌ سر در آب‌ سرد به‌ مدت‌ کوتاه‌ ، یا دوش‌ سرد بطوری‌ که‌ آب‌ سرد روی‌ سر بریزد.
o در بینی‌ و دهان‌ خود را بگیرید و سعی‌ کنید به‌ ملایمت‌ هوا را از بینی‌ خارج‌ کنید بطوری‌ که‌ احساس‌ کنید پرده‌های‌ گوش‌ به‌ سمت‌ بیرون‌ حرکت‌ می‌کنند.

درمان دارویی

* در مواردی‌ که‌ حمله‌ تند ضربانی‌ تکرار می‌شود، امکان‌ دارد یک‌ یا چند دارو برای‌ کنترل‌ ضربان‌ قلب‌ تجویز شوند. در مواردی که تپش قلب در اثر آریتمهای قلبی ایجاد شده باشد، داروهایی مانند دیگوکسین ، کینیدین‌ ، مسدودکننده‌های‌ کانال‌ کلسیم ‌، پروکاینامید ، و داروهای ضد‌ بتا آدرنرژیک‌ تجویز می‌شوند. در آریتمی‌ها اگر ضربان‌ قلب‌ به‌ حالت‌ طبیعی‌ باز گردانده‌ نشود، امکان‌ دارد نارسایی‌ احتقانی‌ قلب ، حمله‌ قلبی ‌، یا ایست‌ قلبی ، که‌ جان‌ بیمار را به‌ خطر می‌اندازند، رخ‌ دهند.


* گاهی نیز لازم می‌شود که برای تنظیم ضربان قلب ، دستگاهی به نام ضربانساز قلب (Pace maker) در قلب بیمار جاسازی شود تا در مواقع ضروری ضربان قلب بیمار را تنظیم نماید.
* ندرتاً استفاده‌ از شوک‌ الکتریکی‌ کنترل‌ شده‌ لازم می‌شود.

سایت دانشجویان ایران

mehraboOon
08-01-2011, 12:58 PM
با 20 روش از قلب خود محافظت کنید

--------------------------------------------------------------------------------

1 - روزی 30دقیقه ورزش کنید.
2 - هر دو ساعت یک لیوان آب بنوشید.
3 - اگر می توانید روزی 20دقیقه دوچرخه سواری کنید.
4 - طبق نظر پزشک، هر روزویتامین ب کمپلکس مصرف کنید.
5 - صدای خود را در شب حین خواب ضبط کنید یا از اطرافیانتان بخواهید تا توجه کنند که آیا در خواب خر و پف می کنید یا نه. اگر جواب مثبت بود با پزشک مشورت کنید چرا که این امر می تواند در تنفس وفشار خون شما اختلال به وجود آورد و در نهایت سلامت قلبتان را در معرض خطر قرار دهد.
6 - حداقل روزی دو فنجان چای نوش جان کنید.
7 - هر هفته مقدار کمی کاکائوی تلخ بخورید.
8 – شب ها حداقل هفت ساعت بخوابید. کم خوابی می تواند یکی از دلایل حمله قلبی باشد.
9 - دست کم هفته ای یک بارماهی مصرف کنید.
10- از خوردن صبحانه کامل و سرشار از فیبر غافل نشوید.
11- مواد غذایی دارای امگا 3 را در برنامه غذایی بگنجانید.
12- به مصرف لوبیا نیز توجه کنید و آن را به شکل خوراک یا بر روی سالاد میل نمایید.
13- طبق نظر پزشک هر روز یک آسپیرین بچه بخورید.
14- خوب است بدانید خوردن آلبالو برای سلامت قلب خالی از لطف نیست.
15- هر روز پرتقال بخورید. می توانید به جای آن از آب پرتقال هم استفاده کنید منتهی اگر خود پرتقال برایتان فراهم بود، آن را ترجیح دهید.
16- در روزهای تعطیل فقط استراحت کنید. تلفن همراه و رایانه را کنار بگذارید.
17- از استرس پرهیز کنید.
18- به مصرف مولتی ویتامین نیز اهمیت دهید اما پیش از آن نظر پزشک را بخواهید.
19- وقت کافی به گردش و هم صحبتی با آنهایی که دوستشان دارید اختصاص دهید
20-وقت کافی به گردش و هم صحبتی با آنهایی که دوستشان دارید اختصاص دهید.

منبع:ایران علمی

mehraboOon
08-01-2011, 12:58 PM
روغن سبوس برنج، دوستدار قلب

روغن سبوس برنج محصولی شگفت‌انگیز است که از پوسته خارجی و قهوه‌ای رنگ برنج که متفاوت از شلتوک است تهیه می‌شود. تنها 8% از مقدار برنج آسیاب نشده را پوسته یا سبوس تشکیل می‌دهد اما همین مقدار حاوی 20-15% روغن است.

خواص تغذیه‌ای روغن سبوس برنج

• ارزش تغذیه ای روغن سبوس برنج به دلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب ضروری است بالا می باشد.تحقیقات نشان داده است که مصرف این روغن در رژیم غذایی باعث کاهش چشمگیر کلسترول به ویژه کلسترول بد خون(ldl) و افزایش کلسترول خوب(hdl )می‌‌گردد بنابراین برای کسانی که از رژیم غذایی کم چربی پیروی می کنند، ایده آل است.[اسیدهای چرب ضروری را به رژیم غذایی‌اتان اضافه کنید]

• تندی اکسایشی ( طعم تندی که به علت اکسیداسیون روغن ایجاد می شود) معمول ترین نوع فساد روغن است که واکنش اسیدهای چرب غیر اشباع با اکسیژن موجب بروز آن می‌گردد. سبوس برنج از نظر پایداری اکسیداسیونی بسیار عالی است، این پایداری مربوط به وجود آنتی اکسیدان‌های مختلف طبیعی موجود در آن است.

• از جمله آنتی‌اکسیدان‌های موجود در روغن سبوس برنج می‌توان به ویتامین e و اوریزانول اشاره کرد .وجود این آنتی‌اکسیدان‌ها برای طولانی مدت پایداری اکسیداسیون را در هر دو دمای بالا و پایین حفظ می‌کنند و باعث ماندگاری بالای غذاهای پخته شده با روغن سبوس برنج می‌شوند. همچنین وجود این آنتی‌ اکسیدان‌ها به کاهش کلسترول خون کمک بسزایی می‌کند.

• از‌آنجایی که این روغن نقطه دود بالاتری نسبت به سایر روغن‌های گیاهی دارد (257-245 درجه سانتی‌گراد) استفاده از آن برای مصارف پخت و پز راحت است.

اما نکته مهم دیگری که نباید فراموش شود این است که این روغن به دلیل مقدار نسبتا بالای اسید لینولنیک (یک نوع اسید چرب با چند پیوند دوگانه) نباید برای مدت زمان طولانی تحت حرارت بالا قرار بگیرد و یا در آشپزخانه و فروشگاه در مجاورت نور و حرارت باشد زیرا منجر به پدیده برگشت طعم در روغن شده و بعضی از خواص ارزشمند خود را از دست می‌دهد.

کاربردهای روغن سبوس برنج

روغن تصفیه شده سبوس برنج با رنگ روشن و طعم مطلوب ، روغن مناسبی برای تولید سس مایونز و مارگارین‌سازی و مصرف در سالاد‌هاست و نیز تحت شرایط خاص، روغن مطلوبی برای سرخ کردن محسوب می‌شود.

همچنین به دلیل وجود آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی در این روغن که تغذیه کننده پوست ، ضد پیری ، ضد چروک هستند می‌توان از آن در تهیه و تولید ضد آفتاب‌ها و لوازم آرایشی استفاده‌های فراوانی کرد.

منبع : تکناز

mehraboOon
08-01-2011, 12:59 PM
بررسی علل و روش درمان بیماری آمبولی

گاهی خون در داخل سیاهرگ‌های عمقی، در شرایط بی‌حركتی طولانی، مستعد تشكیل لخته است. گفته می‌شود تشكیل لخته وریدی اندام تحتانی با درد و تورم و گرمی همراه است و معمولا عضلات پا سفت شده و پوست ملتهب به نظر می‌رسد.
دكتر كیوان گوهری مقدم، فوق تخصص بیماری‌های ریه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران درخصوص خطرات و مشكلاتی كه این بیماری می‌تواند به وجود آورد ، در گفتگو با جام‌جم می‌گوید: شایع‌ترین این لخته‌ها در اندام تحتانی تشكیل می‌شود و بیشتر در ران و ساق پا مشهود است كه ممكن است از این مناطق جدا شده و به دهلیز و بطن راست برود.
به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه، گاهی اوقات آمبولی مایع پرده جنین در افراد باردار رخ می‌دهد و مواد حاملگی جدا می‌شوند و در برخی دیگر معتادان تزریقی به دلیل مصرف سرنگ‌های آلوده، مواد میكروبی را وارد جریان خون و از آنجا به جریان خون ریوی انتقال می‌دهند.
این فوق تخصص بیماری‌های ریوی اظهار می‌كند: در ۹۰‌درصد موارد آمبولی، از اندام تحتانی (زانو و ران)‌ منشأ می‌گیرد، ولی در ۱۰ درصد موارد نیز ممكن است این بیماری از لخته‌هایی كه در وریدهای اندام فوقانی (دست و یا لگن)‌ است، به وجود آید.
معمولا لخته‌های به وجود آمده دارای دو زمینه ارثی و اكتسابی است، دكتر گوهری مقدم با اعلام این مطلب در ادامه خاطرنشان می‌كند: در زمینه ارثی، تعدادی از فاكتورهای انعقادی فرد به گونه‌ای تغییر پیدا می‌كند كه فرد را مستعد لخته شدن خون می‌كند، ولی در زمینه اكتسابی، همانند انواع «بی‌حركتی‌ها»، فرد به خاطر مساله دیگری همانند بستری در بیمارستان، داشتن استراحت مطلق، داشتن اعمال جراحی بر روی مفصل هیپ (لگن)‌، ران، زانو، پروستات، سیستم تخمدان و انواع سرطان‌ها، شانس لخته‌پذیری‌اش بالا می‌رود.
● علایم بالینی«تنگی نفس حاد و ناگهانی كه گاهی با افت فشار خون نیز همراه است، می‌تواند از علایم بالینی این بیماری باشد» این فوق تخصص با اظهار این مطلب می‌افزاید: در این عارضه ممكن است بیمار قبل از رسیدن به بیمارستان، به دلیل وسعت لخته‌های خونی، قسمت خروجی بطن راست (كل شریان ریوی)‌ وی كاملا بسته شود و به دنبال آن بیمار در شوك رفته و با افت فشار خون مواجه شود كه در پی آن ممكن است حتی بیمار از بین برود.
وی متذكر می‌شود: در اكثر موارد این عارضه به شكل تنگی نفس ناگهانی دیده می‌شود و گاه همراه با «انفاركتوس ریه» است و در آن قسمتی از ریه كه خون‌رسانی نشده است، دردی ایجادمی‌شود و گاها خلط خونی به همراه دارد به همین دلیل وقتی قرار است تشخیص بالینی آمبولی ریه گذاشته شود، پزشك به دنبال شكایت بیمار از تنگی نفس و یا تورم پا است كه در پی آن سابقه تومور، مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری و هورمون‌های استروژنی نیز مدنظر قرار می‌گیرد.
دكتر گوهری‌مقدم درخصوص اهمیت این بیماری یادآور می‌شود: وقتی ظن بالینی این بیماری بالا است، نباید منتظر اعمال تشخیص بیماری بود و باید بلافاصله دوا و درمان آغاز شود و تشخیص را به زمان بعد موكول كرد تا لخته دیگری وارد شریان ریوی نشود.
● چگونگی تشخیص
استفاده از اسكن ریه، سی‌تی‌اسكن و گاهی اوقات سونوگرافی وریدهای تحتانی (داپلر)‌ از مراحل تشخیص این عارضه است.
این فوق‌تخصص ریه عنوان می‌كند: وقتی تشخیص آمبولی ریوی گذاشته می‌شود، بررسی‌های زمینه‌ای نیز در این خصوص انجام می‌شود مثلا در فردی كه بالای ۶۵ سال سن دارد، و تاكنون هیچ‌‌گونه سابقه جراحی، بی‌حركتی نداشته است، نمی‌توان به دنبال مسائل مادرزادی گشت چرا كه در ۱۰ درصد این سنین، پس از گذشت یك سال، سرطان ریه، لوزالمعده، پروستات، پستان و... دیده می‌شود ولی بالعكس این مورد، در افراد جوانتری كه مبتلا به این عارضه شده‌اند، باید به دنبال «سابقه خانوادگی» گشت.
● عوامل تشكیل لخته خون
بی‌حركتی‌ها از قبیل پروازهای طولانی هوایی و حتی مسافرت‌های زمینی یكی از دلایل ایجاد لختگی است، به همین دلیل به این افراد توصیه می‌شود در این گونه مسافرت‌های (بیشتر از ۶ ساعت)‌ حركت پاها و خوردن مایعات را فراموش نكنند.
دكتر گوهری‌مقدم با عنوان این مطلب، می‌افزاید: گاهی مستعد بودن افراد به لختگی نیز می‌تواند ، برای وی مشكل‌ساز باشد، به عنوان مثال: زنان باردار و افرادی كه از قرص‌های جلوگیری استفاده می‌كنند، می‌توانند مشمول آن شوند كه در این گروه سرطان‌ها و ارث نیز نقش دارند.
به گفته وی؛ گاهی صدمات عروقی جداره داخلی رگ صدمه دیده و باعث لختگی می‌شود كه بیمار با درمان داروی «وارفارین» بهبود پیدا می‌كند.
و از آنجایی كه این دارو بر ضد عملكرد ویتامین«k»عمل می‌كند، توصیه می‌شود افراد میزان مصرف گوشت، تخم‌مرغ، سبزی و میوه‌جات خود را كه حاوی ویتامینk است، تنظیم كنند.
● دوره درمان
سال‌ها پیش درمان ۱۰ روز ذكر می‌شد تا لخته به جداره عروق بچسبد و سفت شود و یا كانالیزه شود و درون آن باز شود، ولی اكنون اعتقاد بر این است یك الی ۲ روز استراحت برای بیمار كافی است كه در صورت عدم رویت فاكتور خاصی، بیمار تا ۶ ماه دارو می‌گیرد و در صورت وجود فاكتورهایی همچون سرطان، بیمار مجبور است تا پایان عمر از دارو استفاده كند.این فوق تخصص ریه در پایان می‌افزاید: داروهای «هپارین» و «وارفارین» از داروهای پیشگیری ثانویه محسوب می‌شوند كه جهت عدم اضافه شدن لخته خون، بكار می‌روند.

منبع:

جام‌جم

mehraboOon
08-01-2011, 12:59 PM
میوه های قرمز رنگ از حمله قلبی جلوگیری میکنند

دانشمندان ایتالیا می گویند ماده ای که در پرتقال خونی، گیلاس، توت فرنگی و سایر خوراکی های قرمز و بنفش رنگ یافت می شود، ممکن است میزان خطر ابتلا به عوارض قلبی و چاقی مفرط را کاهش دهد.تا کنون انواع مختلفی از رژیم های غذایی ویژه لاغری به بازار آمده است که در همه آنها ادعا شده رعایت آنها باعث می شود افراد وزن کم کنند.اکنون دانشمندان در ایتالیا می گویند مردم باید برای کم کردن وزن و اجتناب از بیماری های قلبی به رژیم غذایی "قرمز و بنفش رنگ" روی بیاورند.ماده ای که در این دست از خوراکی ها به طور طبیعی پیدا می شود "انتوسیانین" (Anthocyanin)، نام دارد. این ماده در همه گیاهانی که قد می کشند و اغلب گل ها و میوه ها دیده می شود.



اما همچنین در برگ ها، ساقه ها و ریشه ها نیز پیدا می شود.در این قسمت ها، انتوسیانین ها عمدتا در غشای خارجی سلول ها متمرکز است. مقدار انتوسیانین نسبتا بالاست: برای مثال یک کیلوگرم تمشک حاوی حدود یک گرم و لوبیاهای قرمز و سیاه حدود ۲۰ میلیگرم است.رنگ انتوسیانین ها بستگی به ساختار و میزان اسید ماده خوراکی دارد. بسیاری از انتوسیانین ها در شرایط اسیدی قرمز رنگند و هر چه میزان اسیدیته کمتر شود به رنگ آبی-بنفش نزدیک تر می شود.این ماده همچنین در برخی ذرت ها یافت می شود.

ریاست این گروه تحقیقی بر عهده پرفسور کیدا تونلی بوده است.او می گوید وقتی گروهش موش های آزمایشگاهی را تحت رژیم غذایی "قرمز و بنفش" قرار داده است، آسیب به قلب این حیوانات به میزان سی درصد کاهش یافته و چربی بدن آنها نیز کم شده است.پرفسور تونلی می گوید مرحله بعدی کار او و گروهش، مطالعه تاثیر انتوسیانین بر انسان هاست.اما خانم تونلی افزود که نتایج اولیه چشمگیر بوده و مردم نباید منتظر نتیجه آزمایش های بعدی بوده و از هم اکنون مواد گیاهی قرمز و بنفش را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.

منبع:تکناز

mehraboOon
08-01-2011, 12:59 PM
تغذیه سالم برای بیماران قلبی

اما قبل از آشنایی با این انتخاب درست، باید بدانید که 2 عامل خطر مستقل در ایجاد بیماری های قلبی- عروقی، پرفشاری خون و بالا بودن کلسترول خون است به طوری که دیده شده با کاهش مؤثر فشار خون می توان میزان حمله قلبی را تا 21درصد، سکته مغزی را تا 37درصد و مرگ در اثر این بیماری را تا 25درصد کاهش داد.
با کاهش 10درصد از میزان کلسترول خون نیز میزان بروز بیماری عروق کرونر تا 30درصد کاهش می یابد. ضمن اینکه تغذیه غلط، اضافه وزن و چاقی نیز باید از طریق ایجاد تغییر در شیوه زندگی و با استفاده ازداروهای مناسب تحت کنترل قرار گیرند.
برای کنترل بیماری های قلبی- عروقی ابتدا باید عوامل خطر را شناخت و سپس مشخص کرد که کدامیک از عوامل را می توان تغییر داد و از میان عوامل قابل تغییر کدامیک را باید در اولویت قرار داد.
فشار خون بالا :
فشار خون بالا میزان بار قلب را افزایش داده و از این طریق موجب ضخیم شدن و سخت شدن قلب می شود. علاوه براین احتمال سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی کلیه و نارسایی احتقانی قلب را افزایش می دهد. با وجود عوامل خطر دیگر، احتمال حمله قلبی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون چندین برابر خواهد شد.
کم تحرکی:
زندگی بدون فعالیت یک عامل خطر برای بروز بیماری عروق کرونر است. فعالیت جسمانی متوسط تا شدید به صورت منظم از بیماری عروق خونی و قلب جلوگیری می کند.
چاقی و اضافه وزن:
کسانی که چربی اضافه به خصوص در ناحیه شکمی دارند، بیش از دیگران به بیماری های قلبی دچار می شوند. افزایش وزن منجر به بالا رفتن بار قلب، افزایش کلسترول خون و بالارفتن فشار خون از یک طرف و کاهش hdl از طرف دیگر می شود. این عامل، خطر بروز دیابت را نیز در افراد افزایش می دهد. با کاهش حتی چندکیلو میزان خطر حمله قلبی در افراد چاق کاهش می یابد.
دیابت:
دیابت به طور جدی احتمال بروز بیماری های قلبی- عروقی را افزایش می دهد. حتی با وجود کنترل قند خون، دیابت احتمال بیماری قلبی را افزایش می دهد ولی درصورت عدم کنترل این خطر به مراتب بالاتر خواهد رفت.
دیگر عوامل خطر:
واکنش افراد به استرس های روزمره نیز می تواند در ایجاد بیماری قلبی سهم داشته باشد. به طور مثال بعضی از افراد در اثر استرس های روزمره به مصرف دخانیات روی آورده یا بیش از حد غذا می خورند و بدین صورت خود را در معرض عوامل خطر ثابت شده بیماری های قلبی- عروقی قرار می دهند.
رژیم غذایی:
25 میلی گرم افزایش در کلسترول رژیم غذایی، کلسترول خون را یک واحد بالا می برد و افزایش کلسترول خون منجر به بروز بیماری های قلبی- عروقی می شود. مواد غذایی حاوی کلسترول بالا، کلسترول خون و ldl را بالا می برند اما به مقدار کمتر از چربی اشباع به طوری که غذاهای پر از چربی اشباع 4 برابر غذاهای پر از کلسترول، چربی خون را بالا می برند.
منابع غذایی کلسترول
زرده تخم مرغ:
زرده تخم مرغ غنی از کلسترول است و در افرادی که ریسک فاکتورهای بیماری های قلبی را دارند باید به 3 عدد در هفته محدود شود. ضمن اینکه حاوی لسیتین است که چربی خون را پایین می آورد. سفیده تخم مرغ غنی از پروتئین (با امتیاز 100) است و نباید محدود شود.
کره:
کره حیوانی، چربی اشباع است و حاوی کلسترول هم هست و دو فاکتور خطر دارد.
کره گیاهی (مارگارین)
چربی اشباع است و کلسترول ندارد، ولی حاوی اسیدهای چرب ترانس است که فاکتور خطر بیماری های قلبی و سرطان است. در کل کره های گیاهی نرم که کمترین اسیدهای چرب ترانس را دارا هستند نسبت به کره های حیوانی ارجحیت دارند.
روغن حیوانی:
این نوع روغن هم چربی اشباع و هم کلسترول بالایی دارد و در بیماران قلبی توصیه نمی شود.
گوشت و امعا و احشا
جگر: پروتئین آن بالاتر ولی چربی آن پایین تر از گوشت قرمز است. با این حال جگر 3 برابر گوشت قرمز آهن دارد و غنی از ویتامینa و ویتامین b12 است.
دل و قلوه(قلب و کلیه):
پروتئین و چربی شبیه به گوشت دارد، کلسترول قلوه بالاتر از دل و گوشت و شبیه به جگر است. آهن آن بیشتر از گوشت است.
سیرابی و شیردان:
چربی آن در مقایسه با گوشت قرمز به ویژه گوشت گوسفند کمتر و مشابه گوشت کم چرب است. پروتئین آن برابر با گوشت قرمز و سفید است. کلسترول آن از دل و قلوه و جگر پایین تر است. علاوه بر اینکه مصرف آن 4-3 بار در ماه همراه با نان یا برنج اشکال ندارد.
در این میان کارشناسان توصیه می کنند که افراد مبتلا به بیماری قلبی از خوردن سوسیس و کالباس، شیرینی های پرچرب، سس ها و کباب های کوبیده پرچرب پرهیز کنند.
مصرف لبنیات کم چرب و نان سبوس دار که حاوی مقادیر زیادی ویتامین b بوده ، باعث کاهش چربی خون این بیماران می شود. بهترین روغن برای مصرف به خصوص در افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق، روغن مایع ذرت و آفتابگردان است.
مهم ترین علت مصرف زیاد روغن جامد ناآگاهی مصرف کنندگان از مضرات آن، اقتصادی بودن و بهره مندی روغن های نباتی و جامد از یارانه های دولتی است. همچنین علت عمده جامد کردن و هیدروژنه کردن روغن های مایع، گرایش مصرف کنندگان به استفاده از روغن جامد، پایداری این نوع روغن در مقابل عوامل محیطی و سهولت در حمل ونقل آن است.با این حال در سال های اخیر تمام کارخانه های تولیدکننده مواد غذایی موظف شده اند مواد تشکیل دهنده و میزان انرژی و کالری هر ماده را روی آن حک کنند تا افرادی که دچار مشکل چربی خون یا بیماری قلبی هستند، از ترکیبات آن آگاه باشند.
در فرایند جامدکردن روغن، اسیدهای چرب با هیدروژن اشباع می شود که این اسیدها برای سلامتی مضر بوده و همچنین در این فرایند ترکیب های غیرعادی دیگری به نام اسیدهای چرب ترانس به وجود می آید که آن هم مضر است. چربی ترانس موجود در روغن جامد باعث افزایش چربی بدخون و کاهش چربی خوب خون شده و کلسترول خون را بالا می برد که افزایش آن برای قلب بسیار مضر است.
روغن مایع به دلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب غیراشباع فراوان و فاقد کلسترول است بر روغن جامد برتری دارد چرا که روغن جامد هیدروژنه که میزان اسیدهای چرب اشباع آن بالا بوده و اسیدهای چرب ترانس آن بیش از10 درصد باشد، خطر ابتلا به امراض قلبی- عروقی را افزایش می دهد.
مصرف ماهی، زیتون و مغز گردو، بادام، حاوی روغن با کیفیت مطلوب هستند و روغن ماهی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا ۳ و روغن زیتون و روغن دانه انگور و گردو به دلیل دارا بودن اسید اولئیک فراوان باعث کاهش کلسترول بد می شود و برای سلامت قلب و عروق مفید است.

منبع : تکناز

mehraboOon
08-01-2011, 01:00 PM
چه ارتباطی بین فشار خون و تحلیل قوای فکر وجود دارد
به گفته محققان، کنترل فشار خون از دوران میانسالی به بعد ممکن است احتمال تحلیل قوای تفکر را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

نتایج دو مطالعه مجزا، از ارتباط بین فشار خون بالا و خطر ابتلا به زوال عقل حکایت دارد.



نتایج یکی از این بررسی ها که توسط تیمی از کالج سلطنتی لندن انجام شده، نشان می دهد که با درمان مناسب می توان جلوی این روند را گرفت.



نتایج این مطالعه، که در نشریه عصب شناسی لانست منتشر شده، نشان می دهد که داروهای کنترل فشار خون، احتمال زوال قوای تفکر را تا ۱۳ درصد کاهش می دهند.



به گفته انجمن آلزایمر، با کنترل بهتر فشار خون، می توان سالانه جان پانزده هزار نفر را نجات داد.



از هر چهار نفر، یک نفر مبتلا به فشار خون است، که در بسیاری از موارد تشخیص داده نمی شود یا تحت درمان قرار نمی گیرد.



دلایل دقیق اینکه چرا فشار خون بالا می تواند احتمال ابتلا به اختلال مشاعر را افزایش دهد، روشن نیست. هرچند گروهی از دانشمندان معتقدند که فشار بالای خون می تواند بر روی جریان خون در مغز و میزان اکسیژنی که به آن می رسد، تاثیر منفی بگذارد.



بیمارانی که مبتلا به مشکل افت جریان خون در مغز هستند، عموما تحت عنوان بیماران “زوال عروقی” شناخته می شوند و در حدود یک چهارم مبتلایان به اختلال مشاعر را تشکیل می دهند.



هنوز ارتباط روشنی بین فشار خون و انواع دیگر افت قوای تفکر، مثل بیماری آلزایمر، دیده نشده؛ اما برخی از متخصصین فکر می کنند که فشار خون ممکن است در گونه هایی از این بیماری، نقش داشته باشد.



تحقیق عصب شناسی لانست، روی افراد مسن مبتلا به فشار خون بالا متمرکز شده بود. در این تحقیق، افرادی که برای کنترل فشار خون تحت درمان بودند، با کسانی که دارویی دریافت نمی کردند، از نظر احتمال ابتلا به ضعف مشاعر، مقایسه شدند.



مزایای روشن



نتایج این بررسی ها در کنار نتایج تحقیقات مشابه در گروه های سنی متفاوت نشان داد که شیوع اختلال مشاعر در میان افرادی که از داروهای کنترل فشار خون استفاده می کردند، ۱۳ درصد کمتر بود.



دکتر اینگمار اسکوگ از موسسه علوم عصبی دانشگاه گوتبورگ سوئد معتقد است که نیاز به درمان فشار خون برای کاهش خطر حملات قبلی و سکته، حتی بدون دست یافتن به نتایج مشخص در مورد اختلال مشاعر، به اندازه کافی مهم و روشن است.



ربکا وود از موسسه خیریه تحقیقات آلزایمر نیز می گوید نتایج بدست آمده، “پیشرفتی چشمگیر” است که در صورت استمرار، می تواند امید را در دل هفتصد هزار بیمار در بریتانیا، زنده کند.



زندگی سالم



با این وجود، انجمن آلزایمر بر نیاز به تلاش برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری تاکید می کند.



تحقیقات منتشرنشده این انجمن نشان داد احتمال ابتلا به زوال عروقی در میان افرادی که در دهه های چهارم و پنجم عمر خود مبتلا به فشار خون بوده اند، شش برابر بیشتر از سایر افراد است.



بر اساس این تحقیقات، اگر برای مردم بریتانیا، درمان فشار خون با “بهترین کیفیت” صورت گیرد، به این معنی که همه موارد شناسایی و درمان شوند، سالانه جان پانزده هزار نفر حفظ خواهد شد.



پروفسور کلایو بالارد، مدیر تحقیقات این موسسه می گوید: “تنها نیمی از جمعیت بالای ۶۵ سال، تحت درمان موثر قرار می گیرند.”



نیل هانت، مدیر عامل این موسسه خیریه، همه مردم، حتی افراد میانسال را به کنترل منظم فشار خون و کلسترول تشویق می کند.

mehraboOon
08-01-2011, 01:00 PM
هشدار درباره سكته‌های خاموش

كثریت مردم ایران علایم سكته‌های خاموش را نمی‌دانند و بی‌توجه از كنار آن می‌گذرند، در حالی كه اگر فرد سكته دیده ظرف نیم ساعت به پزشك مراجعه نكند، بافت قلبی و عروقی او می‌میرد و دیگر امكان جبران آن نیست.
طاهره سماوات، رئیس اداره بیماری‌های متابولیك وزارت بهداشت هشدار داد: متاسفانه درباره سكته‌های قلبی و مغزی هیچ آمار تایید شده و قابل استنادی در كشور نداریم،‌ اما مهم‌تر از آمار، این است كه اكثریت مردم ما علایم سكته را نمی‌دانند و به همین علت بی‌توجه از كنار آن می‌گذرند و هنگامی به پزشك مراجعه می‌كنند كه دیر شده است.
وی ادامه داد: درد سرمعده كه در بین مردم به درد سردل معروف است یكی از مهم‌ترین علایم سكته قلبی است. بسیاری از مردم این درد را جدی نمی‌گیرند یا حداكثر به پزشك متخصص گوارش مراجعه می‌كنند و پزشك هم بدون این‌كه نوار قلب بگیرد برای او داروی معده تجویز می‌كند.
وی گفت: نكته دیگر این است كه بسیاری از افراد دچار دیابت به علت اختلالی كه در ناحیه انتهای عصب آنها به وجود می‌آید، این نوع دردها را احساس نمی‌كنند و اصلا متوجه آن نمی‌شوند، البته همه دیابتی‌ها این طور نیستند اما بخش مهمی از آنها به همین علت از بروز سكته مطلع نمی‌شوند.
سماوات افزود: بسیاری از مردم تصور می‌كنند، سكته قلبی‌ هنگامی بروز می‌كند كه درد در ناحیه چپ سینه یعنی درست روی قلب باشد، در حالی كه این طور نیست. علایم سكته قلبی بسیار متنوع و متفاوت است، از درد سر معده گرفته تا درد در ناحیه انتهای جناق، دردهای گوارشی یا دردهای در ناحیه راست بدن، درد در كتف‌ها و مچ دست هم اگر بدون دلیل باشد، می‌تواند علامت سكته قلبی باشد. افرادی كه دچار آرتروز هستند در صورت بروز سكته قلبی دردهای عضلانی‌شان ناگهان افزایش می‌یابد.
وی گفت: درد بین دو كتف یا درد در وسط قفسه سینه و فك تحتانی و دندان‌ها نیز از جمله علایم سكته قلبی است كه متاسفانه درباره درد دندان و فك بیشتر مردم به دندانپزشك مراجعه می‌كنند.
وی افزود: گاهی نیز احساس خستگی مفرط و زودهنگام علامت بروز سكته قلبی است، مثلا فردی كه پس از ۲۰۰ متر راه رفتن احساس خستگی می‌كند ناگهان پس از ۱۰۰ متر راه رفتن احساس خستگی مفرط كند. وی گفت: ‌بسته به این‌كه كدام ناحیه قلب دچار سكته شده، علامت آن هم تغییر می‌كند. مردم باید علایم سكته قلبی را بشناسند و به موقع به پزشك مراجعه كنند. این علایم بین زن و مرد تفاوتی ندارد اما با افزایش سن ممكن است شدت علایم بیشتر شود. افراد مسن‌تر به طور طبیعی بیشتر دچار بیماری‌های عروق كرونر هستند، البته به علت افزایش مصرف دخانیات، چاقی و مصرف غذاهای آماده، سن ابتلا به این بیماری‌ها و سكته قلبی در ایران پایین آمده است.
رئیس اداره بیماری‌های متابولیك وزارت بهداشت توضیح داد: افراد مسن در كنار علایم كلی سكته قلبی ممكن است دچار تنگی نفس، درد سینه و به خصوص اختلال رفتاری به صورت فراموشی یا بیان حرف‌های بی‌ربط هم بشوند، علت آن ایجاد اختلال ناگهانی در خون‌رسانی به مغز در آنهاست.
وی در گفتگو با فارس گفت: اگر سكته قلبی به‌موقع شناخته نشود و فرد دچار سكته، به موقع به پزشك مراجعه نكند خیلی زود بافتی كه دچار سكته‌شده می‌میرد، سكته قلبی باعث ایجاد لخته در رگ‌های فرد می‌شود كه حداكثر ۳ تا ۴ ساعت برای از‌بین بردن آن فرصت هست، در غیر این صورت به‌خصوص در مورد عروق كرونر كه اختلال در عملكرد آن موجب اختلال در كاركرد عضلات قلب می‌شود، از بین نرفتن به موقع لخته موجب ‌مرگ بافت‌های آن ناحیه می‌شود.
وی افزود: برای از بین بردن لخته در عروق كرونر باید ظرف نیم ساعت بدون این‌كه فرد تحركی داشته باشد به بیمارستان منتقل شود و بلافاصله داروی استرپتوكیناز به وی داده شود تا لخته خونی از بین برود و اگر فرد دیر به بیمارستان برسد ممكن است جبران عوارض ناشی از این نوع سكته امكان‌پذیر نباشد.
وی گفت: فاكتورهای مختلفی در بروز سكته قلبی دخیلند كه یكدیگر را تشدید می‌كنند؛ استعمال دخانیات، چاقی، فشار خون، چربی خون، دیابت و مصرف غذاهای نامناسب آماده از جمله مهم‌ترین فاكتورهایی هستند كه موجب انسداد عروق و افزایش درصد بروز سكته قلبی می‌شوند.
- در سكته مغزی مهم‌ترین عامل فشار خون است كه متأسفانه در جامعه ما نیز شیوع بالایی دارد. از هر‌۵ نفر یك نفر در كشور ما مبتلا به فشار خون است. این مساله باعث آمبولی در مغز و سكته مغزی می‌شود كه سرگیجه، ضعف در یك طرف بدن، احساس ضعف در یك دست‌، اختلال دید، اختلال در اعصاب صورت كه به صورت مثلا كج شدن دهان نمود پیدا می‌كند، از جمله علایم سكته مغزی است.
وی گفت: استرس نیز یكی از مهم‌ترین علل بروز سكته‌های قلبی و مغزی است، به‌خصوص استرس‌های ناگهانی كه در كنار فشار خون فرد را مستعد پارگی عروق و بروز لخته می‌كند. متأسفانه در كشور ما مركز نظام‌یافته‌ای برای ثبت سكته‌ها نداریم، به همین علت نیز هیچ آمار تایید شده‌ای در این زمینه وجود ندارد. البته درباره سكته‌های قلبی ثبت اطلاعات را شروع كرده‌ایم كه ممكن است استفاده از نتایج این كار چندین‌ماه طول بكشد، اما درباره ثبت موارد سكته‌های مغزی هنوز اقدامی در كشور شروع نشده است.

سایت علمی دانشجویان

mehraboOon
08-01-2011, 01:00 PM
وقتی قلب‌ هم یخ می‌زند

نتایج یك پژوهش جدید نشان داده كه در فصل زمستان خطر بروز حمله قلبی در بیماران قلبی افزایش پیدا می‌كند.
به عبارت دیگر سرما را می‌شود یك عامل خطر برای بروز بیماری‌های قلبی به حساب آورد.
به گفته متخصصان، دوره‌ سرما كه از اوایل دی ماه آغاز شده و تا اواسط بهمن ماه ادامه دارد، خطرناك‌ترین دوره برای بیماران قلبی و بروز حملات قلبی در این بیماران است.
این پژوهش از سوی متخصصان هندی صورت گرفته و آنها این‌طور استدلال كرده‌اند كه قلب در زمستان باید سخت‌تر و شدیدتر كار كند؛ به طوری كه رگ‌های خونی بتوانند گرمای كل بدن را حفظ كنند.
علاوه بر این در زمستان، نرخ ابتلا به امراض دستگاه تنفسی مانند آنفلوآنزا و آسم به بیشترین حد می‌رسد كه باز هم به دلیل بالا رفتن فشار خون، در این بیماری‌ها بار زیادی به قلب تحمیل می‌شود.
توجیه دیگر هم كه البته در كشورهای غربی مصداق دارد این است كه مردم در فصل زمستان برای گرم نگهداشتن بدن به مصرف نوشیدنی‌های الكلی روی می‌آورند و با این كار فشار روی قلب بسیار شدیدتر می‌شود.
با این استدلالات، محققان هندی توصیه كرده‌اند كه بیماران قلبی در زمستان باید از ورزش كردن در فضای باز اجتناب كرده و از مصرف الكل هم خودداری كنند.
متخصصان قلب همه ساله شاهد افزایش میزان مراجعات به كلینیك‌های قلب و عروق در روزهای سرد برفی هستند.
اما شاید مطالعاتی كه نشان می‌دهد سرما با بروز حمله قلبی (مخصوصا در افرادی كه بیماری زمینه‌ای عروق كرونر دارند) ارتباط دارد، از یافته‌های نسبتا جدید به حساب می‌آید.
البته برای علت این ارتباط، فرضیه‌های متعددی وجود دارد. گروهی حتی افزایش آلودگی هوا متعاقب بروز پدیده اینورژن در فصول سرد سال را هم مقصر می‌دانند.
اما مكانیسم اصلی این‌طور شرح داده می‌شود: با كاهش دما فعالیت مكانیسم جبرانی متابولیسم بدن برای تولید گرما و مقابله با سرما افزایش می‌یابد. به‌این ترتیب فعالیت قلب افزایش یافته و افراد در معرض خطر و مستعد سكته‌های قلبی با فعالیت شدید به حملات قلبی دچار می‌شوند.
نكته جالب توجه این است كه مواردی از مراجعات در روزهای سرد، در اثر عارضه قلبی حین برف‌روبی، تعویض زنجیر چرخ یا هل دادن خودرو در روزهای برفی به وقوع می‌پیوندد و از این‌رو، توصیه كارشناسان این است كه افراد با بیماری‌های زمینه‌ای باید از فعالیت سنگین در هوای سرد خودداری كنند؛ چراكه عاملی برای تحمیل فشار مضاعف روی قلب محسوب می‌شود.
سکته قلبی که به آن انفارکتوس (mi) نیز می‌گویند، به معنی مرگ غیرقابل برگشت قسمتی از عضله قلب است و برحسب این که چه مقدار از عضله قلب دچار مرگ یا نکروز باشد، علائم و عوارض آن متغیر است.
علت اصلی سکته قلبی عدم تعادل بین عرضه و تقاضای اکسیژن در عضله قلب است و این خود معمولاً به دلیل کاهش جریان خون عروق کرونری، تصلب شرایین و در پی آن مسدود شدن رگ به وسیله لخته است.
در زمستان عروق بدن به دلیل سرما برای اینکه حرارت از دست ندهند دچار انقباض می‌شوند و کار قلب خسته، بیشتر می شود؛ بخصوص در ساعات اول روز، یعنی وقتی که بیمار ناچار است برای کار صبح زود از خانه بیرون بیاید بیشتر در معرض خطر قرار دارد.
به گفته او، در شهرهای بزرگ در فصل سرما پدیده اینورژن در هوا وجود دارد، یعنی هوای کثیف روز گذشته در طول شب که هوا سرد است به نقاط پایین حرکت می‌کند و در سطح تنفس و زندگی ما قرار می‌گیرد و وقتی که شخص صبح زود از منزل خارج می‌شود در مجاورت این هوای سرد و کثیف قرار می‌گیرد در حالی‌که در زمستان زمانی که به نیمه‌های روز می‌رسیم هوا گرم تر می‌شود این هوای کثیف بالاتر می‌رود و از سطح زندگی ما فاصله می‌گیرد و هوا در وسط روز مناسب تر می‌شود. به این ترتیب حتی می‌توان گفت خطر بروز حمله قلبی، صبح‌های زود بیشتر است.
تحقیقات هم این را ثابت كرده كه سکته‌ها گاهی پس از یک فعالیت بدنی سنگین یا استرس عصبی و روانی بروز می‌کنند و اغلب بین ساعت ۶ صبح تا ظهر اتفاق می‌افتد.
البته گاهی وقت‌ها بیماران فکر می کنند که فقط با پوشیدن پالتو و شال گردن از هوای سرد زمستان در امانند، درحالی‌که فقط کافی است هوای سرد به دهان و بینی فرد بخورد و باعث انقباض کل عروق بدن شود و مقاومت عروق بالا برود.
این مسئله را با انجام یک آزمایش می توان ثابت کرد. اگر یک انگشت خود را در آب سرد بگذارید تمام بدن احساس سرما می‌کند و بالعکس اگر انگشت‌تان رادر آب گرم بگذارید تمام بدن گرم شده و عرق می‌کنید.
پس توصیه متخصصان این است كه بیماران درفصل زمستان هنگام بیرون آمدن از منزل از یک شال گردن که بینی و دهان آنها را بپوشاند استفاده کنند و هرگز صبح زود برای ورزش یا دویدن از منزل خارج نشوند؛ چون وقتی فرد از خواب بیدار می شود، بدن در حالت استراحت نسبی است و درنتیجه وقتی فرد ناگهان شروع به ورزش کند چون قلب آمادگی این فعالیت را ندارد در نتیجه دچار عوارض و خطر می شود.
می‌شود گفت قلب مانند موتور اتومبیلی است که ابتدا در حال سکون برای مدتی باید روشن باشد تا آماده حرکت شود تا بتواند باسرعت بالا حرکت کند.
پس افراد هم قبل از ورود به میدان ورزش ابتدا باید بدن خود را با ورزش‌های سبک گرم کنند تا بتوانند ورزش‌های سنگین را انجام دهند.
نكته دیگر این است كه در سرما عروق محیطی بدن دچار اسپاسم (گرفتگی) می‌شوند و به علت نیاز بدن به گرما و انرژی هورمونی به نام آدرنالین در خون ترشح می‌شود که باعث افزایش ضربان قلب می‌شود و در نتیجه نیاز عضله قلب به اکسیژن و مواد غذایی بیشتر خواهد شد.
اگر فردی عروق کرونرش بین ۸۰ تا ۷۵ درصد تنگی داشته باشد، وقتی نیاز عضله قلب به خون اکسیژن بیشتر می‌شود به‌علت تنگی آن منطقه ازقلب دچار ایسکیمی (کمبود خون) می شود که به دنبال آن سکته قلبی ایجاد می شود.
قرار گرفتن در آب سرد موجب ایسکیمی شدید یا آریتمی (نامنظم شدن ضربان قلب) هم می‌شود كه به نوبه خود منجر به سنكوب (ایست قلبی) می شود.
مسئله دیگری كه متخصصان بر آن تاكید می‌كنند، این است كه بیماران قلبی با شروع فصل سرما باید برای تغییر دوز دارویی شان به پزشک متخصص خود مراجعه کنند تا پزشک دستور جدیدی برای مصرف داروها به آنها بدهد.
توصیه دیگر این است كه بیماران برای خواب از جاهای مناسب استفاده کنند و حتما در اتاق خود یک دستگاه بخور آب قراردهند تا هوای اتاق را مرطوب کند و سرد و خشک نباشد.
همان‌طور كه گفته شد، گذشته از عوارض سرما، در زمستان آلودگی هوا هم مشكل‌ساز است.
عوارض ناشی از آلودگی هوا سردرد‌،‌ خستگی، مشكلات تنفسی، سرگیجه، تهوع و ضعف عمومی و البته ناراحتی‌های قلبی است.
وارونگی هوا در روزهای سرد سال به طور جدی‌تر بروز ‌كرده و سبب حملات قلبی یا تشدید آن می‌شود و از این رو افراد جامعه، به ویژه سالمندان و مبتلایان به بیماری‌های قلبی یا ریوی، با توجه به اعلام رسانه‌ها از سوی سازمان هواشناسی در روزهایی که وضعیت هوا از نظر آلودگی بحرانی اعلام می‌شود تا حد ممكن باید در منزل یا محیط کار بمانند و از باز کردن پنجره خودداری و در صورت ضرورت خارج شدن از محیط‌های بسته از ماسك استفاده كنند.
مونواكسید كربن یكی از آلاینده‌های گازی خطرناک است كه ۴۰۰ برابر اکسیژن تمایل اتصال به هموگلوبین خون داشته و در اکسیژن رسانی بافت‌ها ایجاد اختلال می‌کند؛ یعنی دقیقا همان جایی كه بیماران قلبی در آن با مشكل رو‌به‌رو هستند.
آمارها می‌گوید در سال، ۴ هزار نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. همچنین تحقیقات نشان داده میزان ابتلای افراد ساكن در شهرهای آلوده به بیماری‌های قلبی ۱۳ درصد بیشتر از سایرین است.
به یاد داشتن این ۲ آمار كمك می‌كند كه بقیه توصیه‌های این مقاله را هم به‌خاطر بسپارید!

دكتر پریسا شبانی، سایت علمی دانشجویان

mehraboOon
08-01-2011, 01:01 PM
آب سیب از سکته قلبی پیشگیری می کند

ضرب المثل "یک سیب در روز شما را از دکتر بی نیاز می کند" را به "یک لیوان آب سیب در روز شما را از مراجعه به متخصص قلب، بی نیاز می کند"، تغییر دهید.

چرا که گروهی از محققان دانشکده پزشکی "یو سی" در ایالات متحده آمریکا دریافته اند که نوشیدن آب سیب، از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و نهایتا سکته های قلبی، پیشگیری می کند.

به گزارش خبرگزاری بی بی سی، دانشمندان، این اثرات مثبت را ناشی از وجود "فیتو نوترینت ها" می ‌دانند.

بررسی های متعدد دانشمندان، حاکی از آن است که "فیتونوترینت ها" در کاهش ldl (کلسترول بد) بسیار کارآمد هستند و از اکسید شدن آن جلوگیری می کنند و در واقع خاصیت آنتی اکسیدانی دارند.

چرا که زمانی که ldl اکسید می شود، موادی به نام "پلاک" را به وجود می آورد که پلاک ‌ها با چسبیدن به دیواره عروق، باعث تنگ شدن دیواره رگ ها شده، تصلب شرائین و سکته‌های قلبی را موجب می شوند.

فیتونوترینت ها در کاهش ldl (کلسترول بد) بسیار کارآمد هستند و از اکسید شدن آن جلوگیری می کنند و در واقع خاصیت آنتی اکسیدانی دارند.
"دایان هیسون" متخصص تغذیه و رئیس تیم تحقیق می گوید:
" تحقیقات قبلی نیز نشانگر آن بود که مصرف میوه و سبزی از خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می کاهد، اما این اولین تحقیق کلینیکی است که به بررسی ترکیبات فعال و سودمند در آب سیب و میوه سیب می پردازد."

جالب است بدانید که این بررسی ها نشان داد که تنها پس از شش هفته نوشیدن آب سیب، اثرات سودمند آن ظاهر می شود.

خانم هیسون، معتقد است که "تنها با ایجاد این تغییر کوچک در رژیم غذایی و گنجاندن میزان متوسطی از آب سیب(1 لیوان آب سیب خالص یا دو عدد سیب کامل) در برنامه غذایی روزانه قادر به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی به طرز چشمگیری خواهیم بود.

تکناز

mehraboOon
08-01-2011, 01:01 PM
مطالعات جدید محققان نشان می دهد مصرف روزانه ۳۰ گرم از روغن هسته انگور به علت داشتن لینولئیك، اثرات سودمندی بر كلسترول نوع خوب بدن (hdl) دارد و مصرف آن در مدت دو هفته hdl را ۱۳ تا ۱۴ درصد افزایش می دهد.
تحقیقات بر روی هزاران بیمار حاكی است كه به ازای هر یك درصد افزایش hdl، بین ۳ تا ۴ درصد خطر حمله های قلبی كاهش می یابد و این امر به معنی كاهش ریسك بیماری گرفتگی عروق بین ۳۹ تا ۵۶ درصد است. گزارش ها و یافته های دیگری نیز ثابت می كنند كه مصرف همین مقدار روغن هسته انگور، موجب كاهش ldl (كلسترول نوع بد بدن ) در مدت سه هفته می شود.
اسید لینولئیك یكی از دو اسید چرب ضروری است كه بدن به تنهایی قادر به ساخت آن نیست. این اسید همان اسید چرب امگا ۶ است. مطالعات نشان می دهد این اسید چرب در بیشتر رژیم های غذایی به مقدار كافی وجود ندارد. روغن هسته انگور همچنین موجب كاهش اجتماع پلاك ها در عروق می شود و از چسبیدن ذرات به همدیگر و شروع فرایند بیماری قلبی و گرفتگی عروق جلوگیری و همچنین اثرات زیان آور چاقی و دیابت را تعدیل می كند.
● دوستدار قلب
مصرف روغن هسته انگور در غذا دو ماده مغذی و كلیدی ویتامین e و اسید لینولئیك را در رژیم غذایی تأمین می كند. این روغن مقدار بسیار زیادی آنتی اكسیدان ویتامین e دارد و همچنین منبع اسید لینولئیك ، اسید چرب ضروری امگا ۶ است؛ بنابراین مصرف آن در رژیم غذایی روزانه بسیار توصیه شده است.
این روغن در تولید هورمون « پروستاگ لاندین » در بدن كه برای كاهش فشار خون، دلمه شدن خون و عفونت مؤثر است، دخالت دارد. به علاوه این روغن عاری از كلسترول است و با كاهش اسید های چرب اشباع، موجب كاهش حمله قلبی و مشكلات گردش خون در بدن می شود.
● آشپزخانه بی دود
روغن هسته انگور به علت قابلیت تحمل درجات مختلف حرارت بالا، بدون ایجاد دود، بسیار اهمیت دارد، به عبارتی این روغن می تواند برای سرخ كردن در درجات حرارت بالا بدون سوختن و دود كردن استفاده شود، این در حالی است كه روغن زیتون در ۲۵۰ درجه فارنهایت و روغن كنجد در ۴۱۰ درجه فارنهایت دود می كنند. این روغن در مقایسه با سایر روغن ها، غلظت كمتری دارد و مزه چربی آن كمتر احساس می شود، لذا برای تهیه سالاد و نان بسیار مناسب است. برای حفظ بیشتر خواص روغن هسته انگور بهتر است آن را در شیشه های سبز رنگی كه تا ۹۷ درصد، اشعه ماوراء بنفش را ف_*ل_ن*__ر می كند، نگهداری كنید. این كار موجب حفظ مواد مغذی موجود در روغن می شود و از ساخت اسید های چرب ترانس و رادیكال آزاد جلوگیری می كند.

فرنوش پوستی
كارشناس آزمایشگاه مواد غذایی دانشگاه علوم پزشكی ایران
سایت علمی دانشجویان

mehraboOon
08-01-2011, 01:02 PM
رابطه فعاليت جنسي و بيماري قلبي

زمان شروع و از سرگيري فعاليت جنسي در کساني که به حمله حاد قلبي دچار شده‌اند، از ابهامات اساسي در اذهان پزشکان و بيماران آنهاست. از طرف ديگر ارتباط ناتواني جنسي با انواع بيماري‌هاي قلبي قابل طرح و بررسي مي‌باشد. شايع‌ترين مشکل در خصوص مرداني است که تحت درمان جراحي باي‌پس عروقي قلبي، تعويض دريچه و باز کردن عروق کرونر با بالون قرار گرفته و يا دچار حمله حاد انفارکتوس قلب (mi) شده‌اند. بيشتر بيماران نگران فعاليت جنسي و يا تمايل جنسي يا ناتواني جنسي هستند. ترس و نگراني از ناتواني جنسي و ترس از بروز يک حمله حاد سکته قلبي (mi) متعاقب فعاليت جنسي باعث ايجاد اضطراب در بيماران مي‌گردد و اين امر موجب خودداري آنها از فعاليت جنسي مي‌شود که مي‌تواند عميقا کيفيت زندگي را متأثر نمايد. به طور کلي بيماران قلبي‌عروقي از نظر ارايه يک راهکار علمي براي شروع فعاليت جنسي به سه دسته با ريسک پايين، متوسط و بالا تقسيم مي‌شوند. خوشبختانه بيشتر بيماران جزو گروه اول بوده و با ايمني بالا مي‌توانند به شروع فعاليت جنسي ترغيب شوند و يا درمان‌هاي دارويي لازم را براي ناتواني جنسي دريافت نمايند. در هر سه دسته اين بيماران احتمال بروز عوارض خطرناک در حين فعاليت جنسي پايين‌تر از ميزاني است که بيماران يا ساير پزشکان تصور مي‌کنند. در برخي بررسي‌ها فقط در 19 درصد از بيماران مبتلا به سکته قلبي، فعاليت جنسي به عنوان عامل براي شروع سکته قلبي موثر بوده است. در ضمن بررسي‌ها نشان داده است که ارايه مشاوره‌هاي لازم در مورد فعاليت جنسي به‌طور قابل‌ملاحظه‌اي در بهبود عملکرد جنسي بيماران تاثير گذاشته و دريافت اطلاعات کافي در خصوص شروع دوباره فعاليت جنسي از نگراني‌هاي بيماران در دوره پس از سکته قلبي کاسته است. از آنجايي که فعاليت جنسي يک نياز براي افراد و راهي جهت رهايي از استرس‌هاي رواني و کاهش احساس تنهايي است اما بيماران قلبي، اغلب اين فعاليت را براي سلامتي خود تهديدکننده مي‌دانند و از شرکت در اين فعاليت پرهيز مي‌کنند. به دليل اهميت ارتباط جنسي به عنوان يک عامل ايجاد و حفظ ارتباط صميمانه در زندگي زناشويي، بيماران مي‌توانند تحت مشاوره با يک متخصص قلب و دريافت آموزش‌ها و تکنيک‌هاي لازم مثل نزديکي بعد از يک دوره استراحت (هنگام صبح يا يک و نيم ساعت پس از صرف غذا)، استفاده از داروي نيتروگليسيرين به عنوان پيشگيري و يا وضعيتي که هر دو طرف در حالت راحت باشند، به فعاليت جنسي خود ادامه دهند. علايمي که در صورت بروز آنها در طي يا پس از مقاربت، نياز به اطلاع دادن به پزشک دارد عبارت‌اند از:

تنگي‌نفس يا افزايش ضربان قلب براي 15 دقيقه پس از مقاربت، خستگي بيش از حد، درد قفسه سينه و بي‌خوابي پس از مقاربت. در مورد داروها نيز مي‌توان با متخصص قلب مربوطه مشورت نمود تا داروهايي تجويز شود که حتي‌الامکان، عارضه ثانوي جنسي کمتري داشته باشند.

پارسی طب

mehraboOon
08-01-2011, 01:02 PM
نياسين؛ كاهش دهنده خطر بيماري‌هاي قلبي- عروقي

نياسين يكي از ويتامين‌هاي گروه b است كه براي تبديل كربوهيدرات به انرژي در بدن مورد نياز است. علاوه بر اين، نياسين باعث حفظ سلامت سيستم عصبي، گوارشي، پوست، مو و چشم‌ها كمك مي‌شود. البته اغلب، اين ويتامين به طور روزانه و به مقدار كافي از طريق غذا دريافت مي‌شود. نياسين روي برچسب‌ انواع مولتي ويتامين و مكمل‌هاي غذايي ديده مي‌شود.
منابع غذايي نياسين عبارتند از:
- انواع محصولات لبني
- انواع گوشت كم چربي
- ماكيان
- ماهي
- انواع مغز درختي
- تخم مرغ
- نان و غلات غني شده با نياسين
مدت‌ها است كه از نياسين براي افزايش سطح كلسترول خوب يا همان hdl كلسترول استفاده مي‌شود. Hdl كلسترول همانند جارويي است كه بدن شما را از كلسترول بد (ldl كلسترول) تميز مي‌كند. شايان ذكر است كه توانايي اين ويتامين براي كاهش كلسترول بد (ldl) ثابت نشده است. البته اثر افزايش دهنده hdl به اندازه كاهش ldl كلسترول اهميت دارد. در واقع، دريافت نياسين به تنهايي يا همراه با ساير داروهاي كاهنده چربي خون موجب كنترل سطح كلسترول تام بدن مي‌شود.
نياسين قادر است ميزان hdl كلسترول (كلسترول خوب) را به ميزان 35- 15 درصد افزايش دهد. بنابراين داروي موثري براي افزايش كلسترول خوب است.
نقش اين ويتامين در افزايش كلسترول خوب بسيار قابل توجه است، اما بدين معنا نيست كه حتماً كلسترول بد و يا تري‌گليسريد را كاهش مي‌دهد.
بالا بودن اين دو چربي خون، از عوامل خطرساز اصلي در بروز بيماري‌هاي قلبي- عروقي محسوب مي‌شوند. پايين بودن سطح كلسترول خوب نيز به تنهايي يكي از عوامل خطرساز توسعه بيماري‌هاي قلبي است. اين مطلب بدين معنا است كه اگر كلسترول بد (ldl) و ساير عوامل خطر ساز بيماري‌هاي قلبي- عروقي شما در حد طبيعي باشد، به طور حتم داشتن hdl پايين جزء عوامل افزايش دهنده احتمال بيماري‌هاي قلبي محسوب مي‌شود..
ذكر اين نكته ضروري است كه استفاده از نياسين براي اصلاح الگوي كلسترول خون نيازمند تجويز پزشك است.

دارو شفا

mehraboOon
08-01-2011, 01:02 PM
نامنظمی‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ (آریتمی‌) ـ heart rhythm irregularity



آریتمی‌ عبارت‌ است‌ از وجود نامنظمی‌ در ضرباهنگ‌ ضربان‌ قلب‌. در ایجاد این‌ نامنظمی‌ عضله‌ قلب‌ و رشته‌های‌ عصبی‌ كه‌ پیام‌های‌ لازم‌ برای‌ هماهنگی‌ انقباضات‌ عضله‌ قلب‌ را در قلب‌ انتقال‌ می‌دهند دخالت‌ دارند و نامنظمی‌های‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ می‌توانند در هر سنی‌ رخ‌ دهند، اما در سنین‌ بالاتر از 65 سال‌ شیوع‌ بیشتری‌ دارند. البته‌ تقریباً تمام‌ افراد بزرگسال‌ مقداری‌ نامنظمی‌ ضربان‌ قلب‌ دارند.


علایم شایع :



۱. تنگی‌ نفس‌

۲. غش‌ كردن‌ یا ضعف‌ ناگهانی‌

۳. غالباً بدون‌ علامت‌ است‌.

۴. احساس‌ ضربان‌ قلب‌. این‌ حالت‌ ربطی‌ به‌ نوع‌ نامنظمی‌ ندارد و ممكن‌ است‌ در اثر جا افتادن‌ ضربان‌ قلب‌؛ همیشه‌ تند، كند یا نامنظم‌ بودن‌ آن‌؛ یا تغییر ناگهانی‌ ضرباهنگ‌ رخ‌ دهد. تنگی‌ نفس‌


علل بیماری :



۱. بیماری‌ قلبی‌، مثل‌ تب‌ روماتیسمی‌؛ بیماری‌ مادرزادی‌ قلب‌؛ كاردیومیوپاتی‌؛ سابقه‌ حمله‌ قلبی‌؛ یا التهاب‌ عضله‌ قلب‌


۲. بیماری‌های‌ غدد درون‌ریز، خصوصاً بیماری‌های‌ تیرویید و غدد فوق‌كلیوی‌


۳. اختلال‌ آب‌ و الكترولیت‌، خصوصاً خیلی‌ كم‌ یا خیلی‌ زیاد بودن‌ غلظت‌ پتاسیم‌ خون‌


۴. اثرات‌ جانبی‌ بعضی‌ از داروها، خصوصاً دیژیتال‌، مسدودكننده‌های‌ بتا آدرنرژیك‌، داروهای‌ محرك‌، و دیورتیك‌ها (ادرارآورها)


۵. مصرف‌ زیاده‌ از حد بعضی‌ از داروها و مواد، مثل‌ ضدافسردگی‌ها، ماری‌جوانا و كوكایین‌


۶. اثرات‌ بعد از عمل‌ جراحی‌ قفسه‌ سینه‌ یا قلب‌


عوامل افزایش دهنده خطر :



۱. استرس‌

۲. بیماری‌ مزمن‌ كلیه‌

۳. بالا بودن‌ فشارخون‌

۴. سیگار كشیدن‌

۵. خستگی‌، كار زیاد یا كمبود خواب‌

۶. مصرف‌ برخی‌ از داروها، مثل‌ كافئین‌، آمفتامین‌ها و بسیاری‌ از داروهای‌ ضدسرفه‌ و سرماخوردگی‌


پیشگیری :



اگر شما دچار هرگونه‌ بیماری‌ كه‌ در فهرست‌ علل‌ یا عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر ذكر شد هستید، برنامه‌ درمان‌ آن‌ بیماری‌ را به‌ دقت‌ پیگیری‌ كنید. اگر قرار است‌ دارویی‌ برای‌ آن‌ بیماری‌ مصرف‌ شود، باید سطح‌ خونی‌ دارو و الكترولیت‌ها مرتباً كنترل‌ شوند.

عواقب مورد انتظار :



اكثر اختلالات‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ را می‌توان‌ با درمان‌ كنترل‌ كرد. اگر نامنظمی‌ ضربان‌ قلب‌ خیلی‌ به‌طور گاهگاهی‌ رخ‌ دهد، هیچ‌ درمانی‌ احتیاج‌ ندارد چون‌ بی‌خطر است‌. بعضی‌ از انواع‌ نامنظمی‌ها ضربان‌ قلب‌ مرگبار هستند مگر این‌ كه‌ فوراً عملیات‌ احیا انجام‌ شود. عملیات‌ احیا را یاد بگیرید، خصوصاً اگر فردی‌ در خانواده‌ یا همسایگی‌ شما بیماری‌ قلبی‌ دارد.

عوارض احتمالی :



۱. غش‌ كردن‌

۲. نارسایی‌ احتقانی‌ قلبی‌

۳. مرگ‌ در اثر ایست‌ قلبی‌ طول‌ كشیده‌ (بیش‌ از 6-3 دقیقه‌).

۴. تشكیل‌ لخته‌ در قلب‌، كه‌ با حركت‌ در جریان‌ خون‌ موجب‌ مسدود شدن‌ سرخرگ‌ها در نقاط‌ دیگر بدن‌ می‌شود.


درمان :



بررسی‌های‌ تشخیصی‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ موارد زیر باشند: نوار قلب‌، استفاده‌ از دستگاه‌ هولتر (نوار قلب‌ 24 ساعته‌)، اسكن‌ رادیواكتیو با تكنسیم‌ 99، آنژیوگرافی‌ (عكسبرداری‌ از رگ‌ها با اشعه‌ ایكس‌ به‌ كمك‌ تزریق‌ ماده‌ حاجب‌ در رگ‌ها)، و اندازه‌گیری‌ آنزیم‌های‌ رها شده‌ از عضله‌ قلب‌ آسیب‌ دیده‌ در خون.‌ ممكن‌ است‌ نیاز به‌ شوك‌ الكتریكی‌ مختصر برای‌ برگرداندن‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ به‌ حالت‌ طبیعی‌ وجود داشته‌ باشد. این‌ كار ممكن‌ است‌ در بیمارستان‌ یا مركز جراحی‌ سرپایی‌ انجام‌ شود. جراحی‌ برای‌ تصحیح‌ بعضی‌ از مشكلات‌ قلبی‌ (بای‌پاس‌ سرخرگ‌های‌ قلب‌، تعویض‌ دریچه‌ آسیب‌ دیده‌، یا تعبیه‌ دستگاه‌ ضربان‌ساز). روان‌ درمانی‌ یا مشاوره‌، اگر استرس‌ یك‌ عامل‌ مهم‌ باشد. همیشه‌ یك‌ دست‌بند یا گردن‌آویز كه‌ نشاندهنده‌ نوع‌ بیماری‌ شما و داروهای‌ مورد استفاده‌ باشد به‌ همراه‌ داشته‌ باشید. در مورد نامنظمی‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ خود و خطر بروز عوارض‌ ناشی‌ از آن‌ اطلاعات‌ كسب‌ كنید.

داروها :



داروهای‌ ضدنامنظمی‌ ضربان‌ قلب‌. شاید لازم‌ باشد چندین‌ داروی‌ مختلف‌ مورد استفاده‌ قرار گیرد تا معلوم‌ شود كدام‌ یك‌ مؤثرتر است‌. در مورد بعضی‌ از انواع‌ نامنظمی‌ ضربان‌ قلب‌ (مثل‌ فیبریلاسیون‌ دهلیزی‌) نیاز به‌ مصرف‌ داروهای‌ ضد انعقادی‌ وجود دارد.

فعالیت :



با روبه‌ بهبود گذاشتن‌ علایم‌، اكثر فعالیت‌های‌ روزمره‌ را از سر گیرید. در مورد برنامه‌ ورزشی‌ مناسب‌ شما با پزشك‌ خود مشورت‌ كنید.

رژیم غذایی :



در صورت‌ مصرف‌ برخی‌ از داروهای‌ قلبی‌، نیاز به‌ دریافت‌ پتاسیم‌ بیشتر وجود دارد. پتاسیم‌ عمدتاً در مركبات‌، موز، زردآلود یا هلوی‌ خشك‌ شده‌، كشمش‌، عدس‌، و غلات‌ با سبوس‌ یافت‌ می‌شود. از نوشیدنی‌های‌ كافئین‌دار، مثل‌ قهوه‌، چای‌، كولا یا شكلات‌، پرهیز كنید.

در این شرایط به پزشک خود مراجعه فرمایید :


اگر شما یا یكی‌ از اعضای‌ خانواده‌تان‌ علایم‌ نامنظمی‌ ضرباهنگ‌ قلب‌ را دارید. اگر دچار علایم‌ جدید و غیر قابل‌ توجیه‌ شده‌اید. داروهای‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبی‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشند.

منبع
دکتر آوازه

mehraboOon
08-01-2011, 01:02 PM
نشانه هاي بيماري قلبي را بشناسيد

علائم بيماري از مهم ترين ابزارهاي تشخيص در تعيين نوع بيماري هر فرد مي باشد و پزشک با تکيه به شرح حال دقيق از روش هاي تشخيصي مکمل استفاده مي کند. مهم ترين علائمي که در ارتباط با بيماري هاي قلب وعروق مي باشند شامل موارد زير است که در مطلب امروز بصورت خلاصه مورد بررسي قرار مي دهيم:

1-احساس ناراحتي در قفسه سينه: اگرچه يکي از مهم ترين علائم تنگي سرخرگي عروق قلبف احساس ناراحتي در قفسه سينه مي باشد اما هرگونه ناراحتي در قفسه سينه الزاما ناشي از مسائل قلبي نيست. ناراحتي قفسه سينه در صورتي که ناشي از تنگي سرخرگ هاي قلب باشد، اصطلاحا « آنژين قفسه صدري» نام داشته و مشخصات آن اينست:

- در اغلب موارد بصورت فشارنده و در ناحيه پشت جناغ مي باشد.

- با فعاليت افزايش و با استراحت تخفيف مي يابد.

- ممکن است به بازو دست چپ و گاها به گردن و فک انتشار يابد.

- با مصرف قرص هاي زيرزباني نيتروگليسيرين در طي 3الي5دقيقه قطع مي شود.

- معمولا ارتباطي با وضعيت بدن(خوابيدن يا نشستن) ندارد. در صورتي که درد شديد قفسه سينه همراه با علائمي نظير تعريق سرد، تهوع و استفراغ باشد و يا به مدت طولاني(بيشتر از 30دقيقه) طول بکشد با توجه به احتمال حمله قلبي مراجعه سريع به اورژانس الزامي است.

در صورتي که درد آنژيني بصورت متناوب و در حالت استراحت ايجاد مي شود احتمال بروز حمله هاي قلبي زياد بوده و مراجعه فوري به اورژانس توصيه مي شود.

- دردهاي غيرآنژيني قفسه سينه: در صورتي که درد قفسه سينه ارتباطي با فعاليت نداشته باشد، با قرص زيرزباني نيتروگليسيرين تغييري نکند و با تنفس و سرفه و يا تغيير وضعيت تشديد شود در اينصورت احتمال قلبي بودن درد بيمار کم مي باشد و عامل غيرقلبي نظير اسپاسم عضلاني و مسائل استخواني مطرح مي باشد. درد سوزشي پشت جناغ که بعد از مصرف غذا ايجاد شده و با خوابيدن و خم شدن تشديد شده و با تغيير مزه دهان بصورت ترش و با مصرف شربت هاي ضداسيدي و يا قرص هايي نظير رانيتيدين کاهش مي يابد مطرح کننده برگشت محتويات معده به مري(رفلاکس) مي باشد. درد قفسه سينه که با تنفس تشديد شده و همراه تنگي نفس سرگيجه و... مي باشد مخصوصا در صورتي که با خوابيدن تشديد مي يابد ممکن است ناشي از علل مهمي از قبيل آمبولي ريه و يا التهاب پرده هاي قلب بوده و در اين موارد مراجعه به پزشک متخصص حتما توصيه مي شود.

2-ضعف و خستگي پذيري زودرس: يکي از علائم شايع در بسياري از بيماري هاي قلبي و غيرقلبي نظير بيماري هاي غددي و متابوليسمي، ريوي ومسائل رواني مي باشد. نارسايي قلب، براديکاردي(ضربان پايين قلب) و مشکلات دريچه اي قلب با ضعف و خستگي پذيري زودرس همراه مي باشند. وجود علائم همراه از قبيل تنگي نفس، سرفه، کندي نبض(ضربان کمتر از 60بار در دقيقه)، حملات غش(سنکوپ) تعريق سرد و سرگيجه در تشخيص مسائل قلبي کمک کننده است. معاينه دقيق توسط پزشک و در صورت لزوم الکتروگرام قلبي، اکوکارديوگرافي، عکس قفسه سينه و آزمايش خون معمولا منجر به تشخيص سريع مسائل قلبي مي شود.

3-تنگي نفس: احساس دشواري در تنفس مي تواند ناشي از علل قلبي ويا غيرقلبي باشد. در صورتي که تنگي نفس با فعاليت تشديد شده در حالت خوابيده نسبت به حالت نشسته افزايش يابد و مخصوصا در صورتي که همراه تورم پاها و همراه با حملات تنگي نفس شبانه باشد، علل قلبي نظير نارسايي قلب و مشکلات دريچه اي مطرح بوده و با اکوکارديوگرافي براحتي قابل تشخيص است. آسم و بيماري هاي انسدادي ريوي از علل شايع تنگي نفس مي باشند. در اين موارد سرفه و خلط فراوان و احساس خس خس سينه بصورت شايع ديده مي شود. شرح حال مصرف طولاني مدت دخانيات با احتمال آمفيزم و برونشيت مزمن همراه است. تنگي نفس ناگهاني ممکن است ناشي از علل خطرناک از قبيل آمبولي ريه باشد; در صورتي که فرد به مدت طولاني بي حرکت بوده و يا در بيمارستان بستري بوده باشد آمبولي ريه مطرح بوده و بايد مورد بررسي قرار گيرند. آريتمي هاي قلبي بصورت براديکاردي و يا تاکي کاردي هاي حمله اي نيز منجر به تنگي نفس مي شود. که با گرفتن نبض توسط همراهان بيمار قابل تشخيص مي باشد. نارسايي کليوي مسائل رواني و بيماري هاي متابوليک نيز مي توانند با تنگي نفس شديد همراه باشند. گاها در سالمندان و افراد ديابتي حمله قلبي با درد خفيف يا بدون درد بوده و تنگي نفس ناگهاني تنها علامت مي باشد. بنابراين ارجاع فوري اين بيماران به اورژانس الزامي است.

4-سرگيجه: سرگيجه يکي از علائم شايع در افراد جامعه است که مي تواند ناشي از علل قلبي ، عصبي، متابوليک و يا مسائل رواني باشد. احساس سبکي سر، تاري ديد و عدم تعادل مخصوصا اگر همراه با تعريق سرد باشد مي تواند ناشي از آريتمي قلبي، ضربان پايين قلب و يا افت فشار خون باشد. در صورتي که فرد هنگام تغيير وضعيت از حالت نشسته به ايستاده دچار سرگيجه شود افت فشارخون اتواستاتيک ناشي از داروهاي فشارخون، کم آبي و يا اختلال اتونوم در سالمندان مطرح بوده و با اندازه گيري فشارخون در حالت خوابيده و ايستاده بررسي مي شود. حملات سرگيجه به صورت کوتاه مدت مخصوصا در صورت همراهي با تعريق و يا طپش قلب مطرح کننده آريتمي هاي قلبي مي باشد. در صورتي که سرگيجه بصورت احساس چرخش در محيط و يا حرکت اطراف مي باشد مخصوصا در صورت همراهي با علائمي نظير تهوع و استفراغ و وزوز گوش مطرح کننده علل عصبي بوده و مراجعه به متخصص اعصاب توصيه مي شود. در صورتي که بيمار مبتلا به ديابت که تحت درمان با انسولين و يا قرص هاي پايين آورنده قندخون مي باشد، دچار سرگيجه، کاهش سطح هوشياري و يا تعريق شود احتمال کاهش قندخون مطرح بوده و مراجعه به اورژانس توصيه مي شود. در اين موارد توصيه مي شود تا قبل از رسيدن به اورژانس موادقندي از قبيل عسل و يا قند مصرف شود.

5-طپش قلب: احساس طپش قلب ممکن است بعلت آريتمي قلبي باشد و يا ناشي از اضطراب و فعاليت باشد. در صورتي که فرد با فعاليت کم دچار طپش قلب شود مراجعه به پزشک و معاينه قلبي و در صورت لزوم بررسي هاي قلبي توصيه مي شود. در صورتي که فرد در حالت استراحت بصورت ناگهاني دچار طپش قلب شده و پس از چند دقيقه طپش قلب بصورت خودبخود و دفعتا قطع شود احتمالا آريتمي قلبي وجود داشته است. در اين موارد گرفتن نبض و شمارش ضربان قلب در تشخيص علت طپش قلب بسيار کمک کننده است. در صورتي که امکان مراجعه فوري به مرکز پزشکي و ثبت الکتروگرام قلب در هنگام طپش وجود داشته باشد تشخيص آريتمي قلبي بسيار آسان مي شود. ممکن است فرد گاها دچار احساس ريزي داخل قفسه سينه و يا احساس يک ضربان قوي نمايد. در اين موارد ممکن است يک ضربان نابجاي قلبي(PVC ،PAC ) وجود داشته باشد.

اين ضربان هاي نابجا براحتي توسط الکتروگرام قلبي(در صورت وجود در هنگام ثبت نوار) قابل تشخيص مي باشند. حملات طپش قلب در مبتلايان به اختلالات قلبي نظير نارسايي قلب و يا مشکلات دريچه اي مطرح کننده آريتمي هايي از قبيلAF ، فلوتر دهليزي و يا تاکي کاردي بطني بوده و با توجه به عوارض مهم اين آريتمي ها بررسي دقيق و درمان مناسب الزامي است. گاها فرد در هنگام احساس طپش قلب هيچگونه آريتمي ندارد(تاييد شده توسط معاينه و يا الکتروگرام) در اين موارد اطمينان بخشي به بيمار کافي است. در صورتي که در هنگام حملات طپش قلب امکان معاينه و يا ثبت الکتروگرام قلبي نباشد يکي از روش هاي تشخيص هولتر مونيتورينگ قلب مي باشد; توسط اين روش امکان ثبت نوار قلب براي 24تا48ساعت وجود داشته و در صورتي که حملات طپش قلب فراوان باشد(مثلا روزي يک بار) امکان ثبت الکتروگرام در هنگام طپش قلب وجود دارد. گاها شک باليني پزشک به آريتمي زياد بوده و در صورت تمايل بيمار به برطرف شدن آريتمي مطالعه الکتروفيزيولوژي و در صورت القا» آريتمي adlation توصيه مي شود.

6-تعريق: تعريق سرد يکي از علائم شايع حملات قلبي، آريتمي ها، براديکاردي و نارسايي قلب مي باشد که البته در اغلب موارد همراه ساير علائم ديده مي شود. در صورتي که تعريق سرد همراه درد آنژيني قفسه سينه باشد احتمال حمله هاي قلبي مطرح است.

در صورتي که تعريق سرد همراه طپش قلب سرگيجه ضعف و بيحالي باشد، احتمال آريتمي هاي قلبي مطرح است. در نارسايي شديد قلبي تعريق سرد همراه تنگي نفس و احساس خستگي ايجاد مي شود. ممکن است تعريق سرد ناشي از کاهش قندخون در افراد ديابتي تحت درمان باشد که در اين موارد معمولا کاهش سطح هوشياري و گيجي از علائم همراه باشد. در موارد نادر ممکن است حملات تعريق سرد به تنهايي ناشي از حمله قلبي باشد که اين مسئله مخصوصا در سالمندان و مبتلايان به ديابت ديده مي شود و لزوم توجه ويژه به اين نشانه در اين افراد راخاطر نشان مي سازد.

برگرفته از روزنامه ابتكار,

mehraboOon
08-01-2011, 01:03 PM
آشنایی با دستگاه بررسی مداوم بی‌نظمی‌های تپش قلب

هولتر که در واقع عبارت کامل آن پایشگر نوار قلب هولتر است، برای تشخیص بی‌نظمی‌های تپش قلب به کار می‌رود. این پایشگر شامل یک دستگاه تقریباً به اندازه مدل‌های بزرگ تلفن همراه است که توسط تعدادی سیم به چسب‌هایی که روی تنه بیمار چسبانده شده اند، وصل می‌شود. این دستگاه نوار قلب بیمار را برای مدت 24 تا 48 ساعت می‌تواند ضبط کند. بدین ترتیب اگر در این مدت هر گونه بی‌نظمی در تپش قلب فرد به وقوع بپیوندد، ثبت و ضبط می‌شود و سپس پزشک متخصص قلب می‌تواند آنها را ببیند.

درواقع، دستگاه کوچکی که بیمار برای 24‌تا‌48 ساعت با خود حمل می‌کند یک حافظه رایانه‌ای به شمار می‌آید. از طریق چسب‌های روی قفسه سینه (الکترودها)، سیگنال‌های کارکرد الکتریکی قلب دریافت و توسط سیم‌هایی به دستگاه هولتر ارسال می‌شود. دستگاه با استفاده از .....های اولیه خود قسمت مناسب از سیگنال‌های الکتریکی را که پارازیت‌های آن حذف شده در خود نگاه می‌دارد.

بیمار پس از 24 تا 48 ساعت نزد درمانگاه مربوطه بر می‌گردد. در آن جا پس از جدا کردن الکترودها و سیم‌ها، دستگاه هولتر را به یک رایانه متصل می‌سازند. نرم افزار ویژه هولتر ضمن استفاده از .....های نرم افزاری خود اطلاعات ثبت شده در هولتر را آنالیز و در جداول آماده می‌کند، ضمن اینکه قسمت‌های مهم آن را به‌صورت نوار قلب نشان می‌دهد. این گزارش به‌طور معمول توسط چاپگر متصل به رایانه، چاپ و نسخه‌ای از آن به بیمار تحویل داده می‌شود اما اگر در 24 تا 48 ساعت که بیمار هولتر می‌بندد، تپش قلب اتفاق نیفتد، چه می‌شود؟


دستگاه ضبط‌کننده واقعه در مدل‌های مختلف تولید می‌شود. از آن جایی که ممکن است بیمار ناچار باشد برای مدت چندین روز آن را همراه داشته باشد، عملی نیست که بتوان از سیم‌ها برای انتقال سیگنال الکتریکی استفاده کرد. بنابراین معمولاً این دستگاه شامل الکترود و حافظه حلقوی(loop) است. بدین ترتیب در تمام لحظات نوار قلب بیمار روی یک حافظه رایانه‌ای ضبط می‌شود ولی چون گنجایش این حافظه محدود است با پرشدن حافظه آن، اطلاعات قدیمی پاک و اطلاعات تازه جایگزین آن می‌شود. اگر بیمار دکمه‌ای را به روی آن فشار دهد آخرین اطلاعات موجود روی آن ثابت می‌ماند.

به‌عنوان نمونه، فرض بگیرید برای بیماری این دستگاه تجویز می‌شود. مدلی از این دستگاه که مانند گردنبند است به بیمار داده و اندازه زنجیر آن طوری تنظیم می‌شود که دستگاه تقریباً روی قلب قرار بگیرد طوری که بتواند امواج الکتریکی قلب را به بهترین صورت ممکن دریافت کند.

بیمار پس از 8 روز در حالی که مشغول نوشیدن چای است دچار همان وضعیت تپش قلب می‌شود و طبق راهنمایی که قبلاً در درمانگاه به او ارائه شده است، بلافاصله دکمه‌ای را روی دستگاه فشار می‌دهد. بدین ترتیب در این دستگاه خاص نوار قلب بیمار برای مدت یک‌دقیقه پیش از زمان فشردن دکمه و یک دقیقه پس از فشردن دکمه در حافظه دستگاه ثابت باقی می‌ماند و پاک نمی‌شود.البته شرایط کاری و طرز استفاده اینگونه دستگاه‌ها تا حدود زیادی ممکن است با هم فرق داشته باشد، اگرچه اصول اولیه ثابت است. مثلاً در برخی دستگاه‌ها ممکن است یک آهن ربا به بیمار داده شود و از وی خواسته شود که درصورت بروز حالت تپش قلب آن آهن ربا را روی دستگاه قرار دهد یا ممکن است دستگاه فقط دقایق قبل از فشردن دکمه را ثبت کند. درنتیجه به بیمار گفته می‌شود که در پایان تپش قلب، دکمه را بفشارد.

فکر کنم هم اکنون حدس زده‌اید که بقیه کار یعنی استخراج و تجزیه و تحلیل داده‌ها تقریباً مانند دستگاه هولتر است، با این تفاوت که در اینجا بیشتر تحلیل به‌عهده پزشک است. به عبارت دیگر، این پزشک معالج شماست که باید نوع بی‌نظمی تپش قلب یا در کلماتی دیگر نوع آریتمی را تشخیص دهد. البته دقت بفرمایید که گاهی هم پزشک از این طریق اطمینان حاصل می‌کند که مثلاً این حالت شما منشأ قلبی ندارد! سؤال دیگر این است که آیا احساس تپش قلب همیشه خطرناک است؟

احساس تپش قلب همیشه به پیگیری نیاز دارد. به این مفهوم که وقتی تپش قلب یا به عبارت بهتر احساس تپش قلب وجود دارد و با تناوب خاص یا غیرمنظم تکرار می‌شود، نباید نادیده گرفته شود. همان‌گونه که با خواندن قسمت‌های قبلی این نوشتار متوجه شده اید، تشخیص علت تپش قلب همیشه ساده نیست و گاهی همکاری نزدیک و درازمدت بیمار و کادر پزشکی را می‌طلبد. یعنی وقتی که پزشک به بیمار می‌گوید که نوار قلب او طبیعی است و باید هولتر ببندد، اگر بیمار بی‌توجهی کند و از این امر سر باز زند، درواقع به‌خودش بی‌توجهی کرده است.

البته گاهی اوقات تپش قلب و احساس تپش قلب، به‌علت یک بیماری خطرناک نیست و با کارهای ساده‌ای قابل اجتناب است اما گاهی هم با پیگیری همین احساس تپش قلب به وجود یک بیماری قلبی یا بیماری غیرقلبی می‌توان پی‌برد. به‌عنوان نمونه، تنگی برخی از رگ‌های قلبی قبل از اینکه به‌صورت سکته قلبی خود را نشان دهند ممکن است در بیمار بی‌نظمی‌های ضربان قلب را به وجود آورند که به‌طور معمول باعث احساس تپش قلب می‌شوند. اگر بخواهیم یک نمونه از بیماری‌های غیرقلبی یاد کنیم، باید به پرکاری تیروئید اشاره شود. اگر غده تیروئید که در ناحیه جلوی گردن قرار دارد بیشتر از حد معمول ترشحات خود را به داخل خون بریزد، ممکن است علائم مختلفی از جمله احساس تپش قلب را در فرد به وجود آورد.

پس پرواضح است که گاهی در همان نوبت دوم با جواب آزمایش خون که پرکاری تیروئید را به شما نشان می‌دهد، سرچشمه تپش قلب شناسایی می‌شود و با دریافت دارو یا سایر انواع درمان‌های ساده برای بیمار، احساس تپش قلب که گاهی بسیار آزاردهنده است، در فرد برطرف می‌شود.

اگر احساس تپش قلب داشتید که برای مدت طولانی ادامه می‌یابد یا هرازگاهی تکرار می‌شود، اولین کار این است که به پزشک عمومی یا پزشک خانواده خود مراجعه کنید. مطمئناً پس از بررسی‌های اولیه درصورت نیاز شما به پزشک متخصص قلب/ فوق متخصص الکتروفیزیولوژی قلب یا پزشک متخصص داخلی/ فوق متخصص غدد درون ریز ارجاع خواهید شد.

منبع :همشهری

mehraboOon
08-01-2011, 01:03 PM
آشنایی با عوامل خطرساز بیماری های قلبی -عروقی در رژیم غذایی


حکیم مهر - بیماری های عروق کرونر (chd) قلب ناشی از نرسیدن جریان خون به عروق احاطه کننده و خون رسان به قلب است. اصلی ترین دلیل بیماری های قلبی - عروقی، «آترواسکلروز» است. «آترواسکلروز» بیماری پیش رونده یی است که از کودکی شروع می شود و طی سال ها پیشرفت می کند. این بیماری در اثر رسوب چربی و کلسترول و مواد دیگری همچون کلسیم، فیبرین و مواد حاصل از تخریب سلول ها در دیواره رگ ها بروز می کند. به این رسوبات «پلاک» یا «اتروما» می گویند. انسداد چشمگیر رگ باعث بروز عوارض حادی همچون سکته قلبی و مرگ می شود.

بعضی عوامل خطرساز بیماری های قلبی - عروقی عبارتند از؛

1- هایپرلیپیدمی

(افزایش چربی خون)

:ldl اصلی ترین ناقل کلسترول در خون است و افزایش آن با افزایش بروز بیماری های قلبی - عروقی همراه است، به طوری که یک واحد افزایش در ldlخون برابر است با یک تا دو درصد افزایش ریسک بیماری های

قلبی -عروقی. Ldl باید کمتر از 130 میلیگرم در دسی لیتر حفظ شود.

:hdl عامل کاهنده کلسترول خون و بسیار مفید است. یک واحد افزایش hdl می تواند دو تا سه درصد ریسک بیماری های قلبی - عروقی را کاهش دهد. میزان hdl باید بیشتر از 35 میلیگرم در دسی لیتر حفظ شود.

Ldl اکسید شده منجر به ضایعات «آترواسکلروز» می شود، در حالی که hdl از تجمع چربی در دیواره عروق جلوگیری می کند.

2- چاقی

bmi -یا نسبت وزن به مجذور قد باید بین 20 تا 25 حفظ شود. Bmi بیشتر از 30 ریسک بیماری های قلبی را به شدت افزایش می دهد.

Whr -یا نسبت دور کمر به دور باسن در آقایان کمتر از یک و در خانم ها کمتر از 8/0 باید حفظ شود. چاقی شکمی ریسک بیماری های قلبی را به شدت افزایش می دهد.

- افرادی که دارای چاقی مشخص هستند، یک تا 5/1 ساعت بعد از غذا مجدداً گرسنه می شوند و باید غذای خود را به سه وعده صبحانه عالی، ناهار متوسط و شام مختصر تقسیم کنند.

- افراد چاقی که قصد کاهش وزن دارند باید میزان کاهش وزن در آنها حداکثر بین 5/0 تا یک کیلوگرم در هفته باشد نه بیشتر.

3- روغن های جامد (چربی اشباع) و کلسترول

این روغن ها کلسترول و ldl را بالا می برند و عامل بروز «آترواسکلروز» و بیماری های قلبی - عروقی هستند. منابع این چربی ها عبارتند از روغن جامد، کره، روغن نخل، روغن نارگیل و چربی حیوانی.

«هایپرکلسترومیک»ترین چربی ها؛ کره، روغن نخل و نارگیل هستند. برای پیشگیری از بیماری های قلبی -عروقی چربی اشباع نباید بیشتر از یک سوم کل چربی را تشکیل دهد.

4- هموسیستئین

«هموسیستئین» اسیدآمینه یی است که تحت تاثیر فولیک اسید و ویتامین های b6 و b12 متابولیزه می شود و اگر در اثر کمبود این مواد نتواند متابولیزه شود به خون نشت پیدا می کند و افزایش آن در خون مستقیماً ریسک بیماری های قلبی -عروقی را افزایش می دهد. در بعضی پژوهش ها دیده شده است که مصرف مکمل «ب کمپلکس» باعث کاهش «هموسیستئین» پلاسما و کاهش ریسک بیماری های قلبی عروقی شده است.

5- نوسانات انسولین

نوسانات انسولین به آسیب عروق و تشکیل پلاک «آترواسکلروز» منجر می شود. غذاهای قنددار، به خصوص قند ساده، به دلیل جذب سریع، منجر به ترشح یکباره شدید انسولین می شود. برای حفظ سلامت عروق باید سرعت جذب قند را تا حد ممکن آهسته کنیم. وجود چربی همراه قند، مصرف فیبر همراه غذا و مصرف کربوهیدرات های پیچیده جذب قند را به تاخیر می اندازد و ترشح انسولین را آهسته می سازد.

در مورد افراد چاق به خصوص چاقی شکمی مصرف میوه به صورت تازه در وعده های صبحانه و بعد از ناهار توصیه می شود تا قند آنها باعث تحریک یکباره ترشح انسولین در میان وعده ها و شب نشده و موجب مهار سوخت چربی نشود. افراد دارای وزن متعادل می توانند 750 گرم میوه و سبزی خود را در پنج وعده 150 گرمی تقسیم کنند.

6- آهن

آهن زیاد در بدن یک محیط اکسیدکننده شدید ایجاد می کند که زمینه را برای اکسیداسیون ldl فراهم می کند. در افرادی که سکته قلبی کرده اند، میزان آسیب قلبی با میزان آهن ذخیره شده در قلب رابطه مستقیم دارد. آهن زیاد باعث تخریب رگ ها (انسداد شریان گردن یا کاروتید) می شود. در مردان و در زنان یائسه مصرف مکمل آهن بدون آزمایش خون توصیه نمی شود.

7- کافئین

محدودیت مصرف کافئین به مقدار کمتر از پنج فنجان قهوه در روز توصیه می شود. کاهش دریافت کافئین باعث کاهش «هموسیستئین» می شود.

8- نخوردن صبحانه

خوردن صبحانه به میزان قابل توجهی منجر به کاهش چسبندگی پلاکت ها و کاهش لخته خون می شود. «بتاترومبو گلوبین» (فاکتور نمایانگر فعالیت پلاکت ها برای ایجاد لخته خون) در افرادی که صبحانه می خورند نسبت به آنهایی که نمی خورند،5/2 برابر بیشتر است. افرادی که صبحانه نمی خورند نسبت به آنهایی که می خورند، چاق ترند.

9- نداشتن فعالیت فیزیکی

عدم تحرک، فاکتور خطری است برای بروز بیماری های قلبی - عروقی. به منظور حفظ سلامت قلب و عروق توصیه می شود بزرگسالان حداقل 30 دقیقه و کودکان حداقل 60 دقیقه فعالیت فیزیکی متوسط شدت هوازی، حداقل پنج روز در هفته داشته باشند. از این مقدار ورزش 10 دقیقه ابتدای آن باید گرم کردن بدن و 10 تا 15 دقیقه آخر سرد کردن بدن باشد. شدت متوسط به عنوان 60 تا 80 درصد ماکزیمم ضربان قلب در نظر گرفته می شود (ماکزیمم ضربان قلب=220 منهای سن). شدت متوسط همچنین شدتی است که سه کیلومتر را در 30 دقیقه بتوان پیمود.