PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : سرنوشت خانه تاريخي پورقيصر رشت



sorna
07-14-2010, 12:33 AM
http://www.hamshahrionline.ir/images/upload/news/posc/8902/kharabeh-225-gh.jpg

نهادها- گروه شهري - رضا ظريفي:

حريق دوم در خانه تاريخي پورقيصر رشت كه در روزهاي پاياني اسفند سال پيش و حدود يك‌ماه پس از حريق اول اين منزل روي‌داد، سرنوشت اين خانه تاريخي و ثبت شده در فهرست آثار ملي را در هاله‌اي از ابهام فروبرده است.خانه پورقيصر در محله زرجوب شهر رشت با قدمتي بيش از 100‌سال مردادماه سال پيش در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيد اما در كمتر از يكسال با 2 آتش سوزي مشكوك مواجه شد كه در حريق اول طبقه دوم و سربند اين بنا در آتش سوخت و در حريق دوم نيز كه 27‌اسفند‌88 روي داد طبقه اول دچار آتش‌سوزي شد كه البته به‌دليل بارندگي خسارت‌ وارده خيلي جدي نبوده است. گزارش‌هاي سازمان آتش‌نشاني درباره حريق اول نشان مي‌داد كه حادثه اتفاقي نبوده و وجود مشعل روشن باعث آتش‌سوزي شده است.
هنگامه بازرگاني، يكي از اعضاي خانواده بازرگاني كه براي ثبت اين خانه تلاش زيادي كرده است به همشهري گفت: صبح روز 27‌اسفند بود كه به ما اطلاع دادند كه خانه دوباره دچار حريق شده است.


اين بار هم در تمام اتاق‌هاي زيرزمين و طبقه اول مشعل گذاشته بودند اما خوشبختانه به‌دليل بارندگي خسارت جدي نبوده است. وي درباره واكنش مسئولان اداره كل ميراث فرهنگي استان گيلان نسبت به اين موضوع گفت: پس از حادثه اول كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي از خانه بازديد كردند و پس از عكسبرداري و فيلمبرداري رفتند.


وعده آنها اين بود كه پيگيري مي‌كنند اما تا امروز خبري نشده است. البته در ايام نوروز ما هم در محل بوديم و مدام پيگيري كرده‌ايم. حتي اين موضوع را به اطلاع مراجع قضايي و نيروي انتظامي هم رسانده‌ايم.


بازرگاني در ادامه با اشاره به نتيجه پيگيري‌ها افزود: البته پس از انتشار گزارش آتش‌سوزي اين خانه در روزنامه همشهري كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي براي آواربرداري مراجعه كردند و اين كار انجام شد اما پس از آن تا‌كنون هيچ اقدام ديگري براي بازسازي و مرمت اين خانه صورت نگرفته است.



وي درباره نظر كارشناسان مرمت سازمان ميراث‌فرهنگي درباره امكان بازسازي اين خانه تاريخي گفت:‌ كارشناسان اعلام كرده‌اند كه خانه قابل بازسازي است. اين را يكي از كارشناسان سازمان كه از تهران به رشت آمده و از خانه بازديد كرده بود به ما گفت. بازرگاني در ادامه با انتقاد از تاخير در رسيدگي به وضعيت اين خانه تاريخي افزود:‌ هزينه بازسازي حدود 50‌ميليون تومان برآورد شده است.


ضمن اينكه اگر ما بازسازي كنيم باز هم احتمال وقوع آتش‌سوزي وجود دارد اما اگر سازمان ميراث‌فرهنگي اين كار را انجام دهد شرايط فرق مي‌كند. اين در حالي است كه پس‌از ثبت خانه در فهرست آثار ملي به ما گفتند كه حق نداريم تغييري در وضعيت خانه بدهيم.



آينده اين خانه تاريخي و اثر ثبت شده در فهرست آثار ملي در حالي وضعيت نامشخصي به‌خود گرفته است كه پيش از اين رئيس سابق سازمان ميراث فرهنگي استان در گفت‌وگو با رسانه‌ها از بالابردن حساسيت مردم در حوزه ميراث‌فرهنگي صحبت كرده بود و اين اقدام را راهكاري براي حفظ و احياي هر چه بهتر بناهاي تاريخي ناميده بود.


يكي از كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي نيز با شنيدن خبر حريق اول اين خانه اظهار تأسف كرده و گفته بود: خوشبختانه از آنجايي كه اين خانه كاملا مستند‌سازي‌ شده قابل احياست.


وي كه نمي‌خواست نامي از وي برده شود، گفته بود: براي ثبت اين خانه تلاش زيادي شد چراكه عده زيادي موافق اين امر نبودند. اين خانه معماري فاخري داشت و معيارهاي لازم براي ثبت در فهرست ميراث را در بر مي‌گرفت.


خانه بازرگاني، بناي 2‌طبقه‌اي با قدمت بيش از 100‌سال در محله قديمي سرخبنده رشت و در كنار رودخانه زرجوب قرار گرفته‌است. اين خانه پس از پيگيري‌هاي رسانه‌اي مرداد ماه سال‌88 به شماره 26672 در فهرست آثار ملي استان گيلان ثبت شد. طبق آخرين اخبار به‌دست آمده، بازسازي و مرمت اين بنا به اداره ميراث فرهنگي استان گيلان واگذار شده است.