mehraboOon
07-29-2011, 09:21 PM
سندرم پلیکیستیک و عادات غذایی
http://www.marshal-modern.ir/Archive/22429.aspx (http://shervin8060.persiangig.com/darham.htm)
بهبود برنامه غذایی و رعایت برنامههای ورزشی با تغییر شیوه زندگی ممکن است خطر ابتلا
به بیماریهای مزمن مرتبط با سندرم پلیکیستیک تخمدان مانند دیابت، بیماریهای قلبی و
سرطانهای جداره رحم را کاهش دهد.
سندرم تخمدان پلیکیستیک مشکلی است که بسیاری از خانمها در سنین مختلف از آن رنج میبرند. در واقع یک وضعیت نامتعادل هورمونی در مغز و تخمدانها است (هیپوفیز در مغز با ساخت هورمون های LH, FSH به تخمدانها دستور ساخت استروژن و پروژسترون و کمی تستسترون را میدهد که به طور کلی دوره قاعدگی در این روند برنامهریزی و اجرا میشود) که معمولاً با قاعدگی نامنظم، رشد نامعمول مو در قسمتهایی از بدن و یا ریزش مو، اضافه وزن و چاقی شکمی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2011/2/1/154123.html)، افزایش سطح انسولین، افزایش سطح تستسترون (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrition_news/healthy_nutrition/2011/3/16/160467.html)، قسمتهای تیره پوست در گردن، بازوها و سایر قسمتهای بدن، آکنه (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/skin_hair/2011/7/2/170951.html) و ناباروری همراه است.
حدود 50 درصد از خانمهایی که به این سندرم دچار هستند، دارای اضافه وزن و یا چاقی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2010/11/22/144960.html) هستند. بهبود برنامه غذایی و رعایت برنامههای ورزشی با تغییر شیوه زندگی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مرتبط با سندرم پلیکیستیک تخمدان مانند دیابت، بیماریهای قلبی و سرطانهای جداره رحم را کاهش دهد.
خانمهایی که به سندرم پلیکیستیک تخمدان مبتلا هستند، ملاحظات تغذیهای یکسانی داشته و یک راهنمای تغذیهای خاص میتواند به آنها بسیار کمک کند. متعادل سازی شیوه زندگی از طریق رعایت اصول تغذیهای، کمک مهم و موثری در درمان تخمدان پلیکیستیک میتواند داشته باشد. بهبود و تصحیح عادات تغذیهای در کاهش وزن، تقویت بارداری، پیشگیری از دیابت و ارتقاء سلامت تخمدانها نتیجه بخش است.
نکات مهم تغذیهای در سندرم پلیکیستیک تخمدانها
* کاهش وزن 5 تا 10 درصدی در صورت اضافه وزن یا چاقی در طی 3 ماه.
* کاهش کالری دریافتی در صورت نیاز به کاهش وزن.
* دقت در خوردن غلات کامل (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/cereals_legumes/2011/6/14/168951.html).
* افزایش تعداد وعدهها در روز و کم کردن مقدار در هر وعده.
* کم مصرف کردن نمک (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/spices/2010/10/23/141083.html).
*مصرف ادویهجات به شرط عدم داشتن حساسیت و طعم دهندههای طبیعی مانند آبلیمو، آبغوره بدون نمک، سرکه.
* مصرف کمتر قندهای ساده :
اثر قندهای ساده در این بیماران کاملاً شناخته شده است. قندها (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/carbohydrates/2011/7/4/171046.html) نه تنها باعث افزایش سطح انسولین میشوند بلکه با فشار خون بالا، افزایش کلسترول، افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب، رابطه مستقیمی دارد.
به طور معمول در فرهنگ غذایی ما شکر سفید، قند، انواع شیرینیهای خشک و تازه، انواع آبنباتهای سنتی و سنتتیک، عسل و کلیه مواد غذایی که در تهیه آنها مواد شیرین کننده بهکار رفته مانند انواع دسرها و بستنیها، نوشابهها و آبمیوههای صنعتی، کمپوتهای خانگی و صنعتی، مرباها و یکسری غذاهای سنتی مانند شیر برنج و شلهزرد و حلوا از منابع عمدهی قندهای در دسترس ما هستند. خانمهای دچار این سندرم باید در برابر خوردن این مواد محتاطانه عمل کنند.
* برنامه غذایی مملو از منابع گیاهی :
از آنجایی که در افراد دچار این سندرم، خطر میزان ابتلا به بیماریهای قلب و عروق، افزایش تریگلیسیرید (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/heart/2009/4/12/89104.html)، فشارخون، کلسترول LDL و کاهش HDL بیشتر است؛ لذا بهتر است برنامه غذاییاشان سرشار از سبزیها و میوهها، غلات کامل، حبوبات و کمی آجیل و دانهها (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=65831)باشد. این نوع برنامه غذایی سرشار از ویتامینها (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=250)، مواد معدنی (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=251)و فیبر است که همین فیبر غذایی خود کاهش دهنده چربی، فشار خون و انسولین است. مصرف روزانه 25 تا 35 گرم فیبر در این افراد بسیار توصیه میشود.
* مصرف فراوان سبزیجاتی مانند بروکلی، کاهو، خیار، جعفری، تربچه، اسفناج، شلغم.
* محدودیت منابع حیوانی و چربیها:
تا میزان کمتری چربی اشباع و کلسترول در دسترس بدن قرار گیرد. این مواد کالری بیشتر داشته و از طرفی قدرت سیرکنندگی کمتری نیز دارند. سعی شود از منابع گوشت سفید (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/meats/2010/7/22/131275.html)بیشتر از گوشت قرمز استفاده شود. سایر منابع تأمین کننده پروتئین غیر از انواع گوشتها، تخم مرغ، حبوبات، آجیل و ماهی است.
* مصرف منابع سرشار از اسیدهای چرب امگا 3:
این اسید چرب کاهش دهنده کلسترول و تریگلیسیرید است. منابع آن به طور عمده بادام، گردو، دانه بذر کتان، زرده تخم مرغ (تا 3 عدد در هفته)، روغن کانولا یا کلزا و ماهی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/meats/2010/1/18/113317.html) هستند. با دریافت این اسید چرب و اثرات آن در این افراد، از بروز بسیاری از پیامدهای سندرم تخمدان پلیکیستیک جلوگیری میشود.
* خوردن منابع سرشار از فیتوسترولها بهجای غذاهای سرشار از چربیهای اشباع :
فیتوسترولها ترکیبات گیاهی هستند که در خانمهای دچار این سندرم، پایین آورندهی کلسترول میباشند. منابع آن نان، محصولات لبنی کم چرب و مولتی ویتامینها هستند.
* انجام فعالیتهای ورزشی روزانه :
تمرینات ورزشی روزانه و مرتب، بهبود سطح کلسترول، فشارخون، انسولین و حتی روحیه و تصور بدنی را به دنبال دارد. در صورت احتمال یا بروز دیابت، با تمرینات ورزشی منظم، به عدم بروز یا کنترل آن بسیار کمک میکنیم.
* مصرف سویا و سایر حبوبات :
قرار دادن سویا در برنامه غذایی خالی از لطف نیست. به نظر میرسد سویا (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/cereals_legumes/2011/7/6/170169.html) در برنامه غذایی باعث بهبود میزان کلسترول و کاهش خطر بیماریهای قلب و عروق میشود. علاوه بر سویا، سایر حبوبات مانند انواع لوبیا، عدس (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/cereals_legumes/2011/1/22/152666.html)، نخود باید مصرف شود. با مصرف حبوبات، هم میزان فیبر لازم تأمین میشود وهم پروتئین مورد نیاز بدن در ترکیب با سایر مواد غذایی در اختیار بدن قرار میگیرد.
* مصرف مکمل ویتامینهای محلول در آب و آنتی اکسیدانها پیشنهاد میشود.
بهتر است در این مورد با پزشک و کارشناس تغذیه حتماً مشورت کنید. مصرف کافی منابع ویتامین د (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2011/4/10/161296.html) و یا مکمل آن در این افراد مهم است.
کلسیم (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/minerals/2007/11/29/54730.html) در روند طبیعی هورمونی نقش دارد و مصرف آن در افرادی که از عوارض سندرم پلیکیستیک رنج میبرند، پیشنهاد میشود.
http://www.marshal-modern.ir/Archive/22429.aspx (http://shervin8060.persiangig.com/darham.htm)
بهبود برنامه غذایی و رعایت برنامههای ورزشی با تغییر شیوه زندگی ممکن است خطر ابتلا
به بیماریهای مزمن مرتبط با سندرم پلیکیستیک تخمدان مانند دیابت، بیماریهای قلبی و
سرطانهای جداره رحم را کاهش دهد.
سندرم تخمدان پلیکیستیک مشکلی است که بسیاری از خانمها در سنین مختلف از آن رنج میبرند. در واقع یک وضعیت نامتعادل هورمونی در مغز و تخمدانها است (هیپوفیز در مغز با ساخت هورمون های LH, FSH به تخمدانها دستور ساخت استروژن و پروژسترون و کمی تستسترون را میدهد که به طور کلی دوره قاعدگی در این روند برنامهریزی و اجرا میشود) که معمولاً با قاعدگی نامنظم، رشد نامعمول مو در قسمتهایی از بدن و یا ریزش مو، اضافه وزن و چاقی شکمی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2011/2/1/154123.html)، افزایش سطح انسولین، افزایش سطح تستسترون (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrition_news/healthy_nutrition/2011/3/16/160467.html)، قسمتهای تیره پوست در گردن، بازوها و سایر قسمتهای بدن، آکنه (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/skin_hair/2011/7/2/170951.html) و ناباروری همراه است.
حدود 50 درصد از خانمهایی که به این سندرم دچار هستند، دارای اضافه وزن و یا چاقی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2010/11/22/144960.html) هستند. بهبود برنامه غذایی و رعایت برنامههای ورزشی با تغییر شیوه زندگی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مرتبط با سندرم پلیکیستیک تخمدان مانند دیابت، بیماریهای قلبی و سرطانهای جداره رحم را کاهش دهد.
خانمهایی که به سندرم پلیکیستیک تخمدان مبتلا هستند، ملاحظات تغذیهای یکسانی داشته و یک راهنمای تغذیهای خاص میتواند به آنها بسیار کمک کند. متعادل سازی شیوه زندگی از طریق رعایت اصول تغذیهای، کمک مهم و موثری در درمان تخمدان پلیکیستیک میتواند داشته باشد. بهبود و تصحیح عادات تغذیهای در کاهش وزن، تقویت بارداری، پیشگیری از دیابت و ارتقاء سلامت تخمدانها نتیجه بخش است.
نکات مهم تغذیهای در سندرم پلیکیستیک تخمدانها
* کاهش وزن 5 تا 10 درصدی در صورت اضافه وزن یا چاقی در طی 3 ماه.
* کاهش کالری دریافتی در صورت نیاز به کاهش وزن.
* دقت در خوردن غلات کامل (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/cereals_legumes/2011/6/14/168951.html).
* افزایش تعداد وعدهها در روز و کم کردن مقدار در هر وعده.
* کم مصرف کردن نمک (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/spices/2010/10/23/141083.html).
*مصرف ادویهجات به شرط عدم داشتن حساسیت و طعم دهندههای طبیعی مانند آبلیمو، آبغوره بدون نمک، سرکه.
* مصرف کمتر قندهای ساده :
اثر قندهای ساده در این بیماران کاملاً شناخته شده است. قندها (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/carbohydrates/2011/7/4/171046.html) نه تنها باعث افزایش سطح انسولین میشوند بلکه با فشار خون بالا، افزایش کلسترول، افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب، رابطه مستقیمی دارد.
به طور معمول در فرهنگ غذایی ما شکر سفید، قند، انواع شیرینیهای خشک و تازه، انواع آبنباتهای سنتی و سنتتیک، عسل و کلیه مواد غذایی که در تهیه آنها مواد شیرین کننده بهکار رفته مانند انواع دسرها و بستنیها، نوشابهها و آبمیوههای صنعتی، کمپوتهای خانگی و صنعتی، مرباها و یکسری غذاهای سنتی مانند شیر برنج و شلهزرد و حلوا از منابع عمدهی قندهای در دسترس ما هستند. خانمهای دچار این سندرم باید در برابر خوردن این مواد محتاطانه عمل کنند.
* برنامه غذایی مملو از منابع گیاهی :
از آنجایی که در افراد دچار این سندرم، خطر میزان ابتلا به بیماریهای قلب و عروق، افزایش تریگلیسیرید (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/heart/2009/4/12/89104.html)، فشارخون، کلسترول LDL و کاهش HDL بیشتر است؛ لذا بهتر است برنامه غذاییاشان سرشار از سبزیها و میوهها، غلات کامل، حبوبات و کمی آجیل و دانهها (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=65831)باشد. این نوع برنامه غذایی سرشار از ویتامینها (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=250)، مواد معدنی (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=251)و فیبر است که همین فیبر غذایی خود کاهش دهنده چربی، فشار خون و انسولین است. مصرف روزانه 25 تا 35 گرم فیبر در این افراد بسیار توصیه میشود.
* مصرف فراوان سبزیجاتی مانند بروکلی، کاهو، خیار، جعفری، تربچه، اسفناج، شلغم.
* محدودیت منابع حیوانی و چربیها:
تا میزان کمتری چربی اشباع و کلسترول در دسترس بدن قرار گیرد. این مواد کالری بیشتر داشته و از طرفی قدرت سیرکنندگی کمتری نیز دارند. سعی شود از منابع گوشت سفید (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/meats/2010/7/22/131275.html)بیشتر از گوشت قرمز استفاده شود. سایر منابع تأمین کننده پروتئین غیر از انواع گوشتها، تخم مرغ، حبوبات، آجیل و ماهی است.
* مصرف منابع سرشار از اسیدهای چرب امگا 3:
این اسید چرب کاهش دهنده کلسترول و تریگلیسیرید است. منابع آن به طور عمده بادام، گردو، دانه بذر کتان، زرده تخم مرغ (تا 3 عدد در هفته)، روغن کانولا یا کلزا و ماهی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/meats/2010/1/18/113317.html) هستند. با دریافت این اسید چرب و اثرات آن در این افراد، از بروز بسیاری از پیامدهای سندرم تخمدان پلیکیستیک جلوگیری میشود.
* خوردن منابع سرشار از فیتوسترولها بهجای غذاهای سرشار از چربیهای اشباع :
فیتوسترولها ترکیبات گیاهی هستند که در خانمهای دچار این سندرم، پایین آورندهی کلسترول میباشند. منابع آن نان، محصولات لبنی کم چرب و مولتی ویتامینها هستند.
* انجام فعالیتهای ورزشی روزانه :
تمرینات ورزشی روزانه و مرتب، بهبود سطح کلسترول، فشارخون، انسولین و حتی روحیه و تصور بدنی را به دنبال دارد. در صورت احتمال یا بروز دیابت، با تمرینات ورزشی منظم، به عدم بروز یا کنترل آن بسیار کمک میکنیم.
* مصرف سویا و سایر حبوبات :
قرار دادن سویا در برنامه غذایی خالی از لطف نیست. به نظر میرسد سویا (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/cereals_legumes/2011/7/6/170169.html) در برنامه غذایی باعث بهبود میزان کلسترول و کاهش خطر بیماریهای قلب و عروق میشود. علاوه بر سویا، سایر حبوبات مانند انواع لوبیا، عدس (http://www.tebyan.net/nutrition_health/%28foods%29/cereals_legumes/2011/1/22/152666.html)، نخود باید مصرف شود. با مصرف حبوبات، هم میزان فیبر لازم تأمین میشود وهم پروتئین مورد نیاز بدن در ترکیب با سایر مواد غذایی در اختیار بدن قرار میگیرد.
* مصرف مکمل ویتامینهای محلول در آب و آنتی اکسیدانها پیشنهاد میشود.
بهتر است در این مورد با پزشک و کارشناس تغذیه حتماً مشورت کنید. مصرف کافی منابع ویتامین د (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2011/4/10/161296.html) و یا مکمل آن در این افراد مهم است.
کلسیم (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/minerals/2007/11/29/54730.html) در روند طبیعی هورمونی نقش دارد و مصرف آن در افرادی که از عوارض سندرم پلیکیستیک رنج میبرند، پیشنهاد میشود.