PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : سلامت در ماه رمضان



mehraboOon
07-27-2011, 04:24 PM
دانستنی های تغذیه ای برای ماه مبارک رمضان


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/70170.jpg
در ماه رمضان،تغذیه صحیح به شما بسیار کمک می کند تا ضعیف نشوید و جلوی ضعف ناشی از روزه را بگیرد
از مصرف زیاد مواد گوشتی در ماه رمضان بویژه در وعده سحر باید اجتناب کرد.

مسوول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه گفت: در ماه رمضان، مواد نشاسته‌ای بیشتر از ماده‌های قندی مصرف شود؛ چون نشاسته به تدریج وارد خون می‌شود.


دکتر برلیانت بزرگمهر درباره تغذیه صحیح در ماه رمضان اظهار کرد: به علت ورود تدریجی مواد نشاسته‌ای در خون، انسولین سریع ترشح نمی‌شود و قند خون افت نمی‌کند البته در مصرف مواد نشاسته‌ای مانند نان، آرد، برنج، سیب‌زمینی و ماکارونی نباید افراط کرد.


وی با بیان اینکه با توجه به طولانی بودن مدت زمان روزه‌داری در ماه رمضان سال جاری، یکی از عوارض تغذیه غلط، افت قند خون است، گفت: برخلاف چربی که سال‌ها در بدن ذخیره می شود، قند حدود نصف روز در بدن باقی می‌ماند.


با این حال نباید در مصرف مواد شیرین به ویژه در سحر افراط کرد؛ چون قندهای ساده به سرعت جذب خون و بالا رفتن قند خون را موجب می‌شوند. این امر منجر به ترشح انسولین می‌شود که افت قند خون را در پی دارد. در نتیجه عوارض عصبی در فرد بروز می‌کند؛ چرا که سلولهای عصبی برای تامین انرژی خود به قند و کربوهیدرات نیاز دارند.


بزرگمهر تشنگی را یکی از عوارض تغذیه ناصحیح در روزهای طولانی ماه رمضان سال جاری دانست و اظهار کرد: مایعات مورد نیاز بدن در فاصله افطار تا سحر باید تامین شود که بهترین آن‌ها، آب است. این در حالیست که برخی افراد هنگام افطار و شام، معده خود را با غذا پر می‌کنند و در نتیجه میل به نوشیدن آب ندارند.

این متخصص تغذیه اضافه کرد: چای باعث دفع آب بدن می‌شود بنابراین به مقدار زیاد در وعده سحر نباید نوشیده شود چون منجر به احساس تشنگی می‌شود.


وی یکی از عوامل مهم در احساس تشنگی را مصرف نمک زیاد همراه با غذا دانست و گفت: غذاهای شور باعث تشنگی می‌شود بنابراین بویژه در وعده سحر از خوردن زیاد آن‌ها باید خودداری کرد.

مسوول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه با اشاره به مصرف گوشت در ماه رمضان گفت: گوشت برای دفع از بدن تبدیل به اوره می‌شود و دفع اوره به مقدار زیادی آب نیاز دارد بنابراین از مصرف زیاد مواد گوشتی در ماه رمضان بویژه در وعده سحر باید اجتناب کرد.


این متخصص تغذیه با بیان اینکه در ماه رمضان بویژه در وعده سحر سالاد و سبزی استفاده شود، اظهار کرد: سالاد و سبزی به علت برخورداری از فیبر، مواد نشاسته‌ای را به تدریج وارد خون می‌کنند در نتیجه انسولین سریع ترشح نمی‌شود.


وی در پاسخ به این پرسش ایسنا که آیا افطاری و شام باید با هم مصرف شوند، گفت: هنگام افطار می‌توان شیر ولرم با یک یا دو خرما و یا مقدار کمی عسل، پنیر بدون نمک و یکی دو مغز گردو مصرف کرد و حدود یک ساعت بعد شام خورد. غذاهای پخته‌، خوراکی‌هایی که مواد آن‌ها به صورت بخارپز یا آب پز تهیه شده‌اند و انواع ساندویچ‌های پخته مانند ساندویچ مرغ، پنیر، گردو، خیار، گوجه فرنگی مفید هستند البته نباید شام را خیلی دیر مصرف کرد؛ چون مانع خوابیدن می‌شود.


وی تاکید کرد: از مصرف غذاهای سرخ کرده در افطار و سحر باید خودداری کرد؛ چون افزایش چربی نامطلوب قند خون را موجب می‌شود و فشار خون را افزایش می‌دهد. خوردن زیاد گوشت قرمز نیز همین پیامدها را دارد. علاوه بر آن برای جلوگیری از یبوست باید مقدار کافی آب نوشید، سالاد و سبزی مصرف کرد و ورزش و پیاده روی نمود.


بزرگمهر در پایان اظهار کرد: نزدیک زمان افطار نباید فعالیت فیزیکی انجام داد؛ چون باعث تعریق زیاد ‌شده و احساس ضعف را به دنبال دارد. بنابراین باید یا پیش از ظهر و یا پس از افطار ورزش و پیاده‌روی کرد.

گردآوری :گروه سلامت سیمرغ

mehraboOon
07-27-2011, 04:25 PM
روزه گرفتن برای چه بیمارانی ممنوع است؟


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/12206.jpg
ماه رمضان، فرصتی است كه همه دوست دارند در بركت و رحمت گسترده اش شریك باشند. اما در این میان افرادی هستند که بدلیل شرایط خاص نمی توانند در میهمانی خدا شرکت کنند.



ماه رمضان، فرصتی است كه همه دوست دارند در بركت و رحمت گسترده اش شریك باشند.

در این میان، بیماران، سالمندان و كسانی كه وضعیت‌های خاص فیزیولوژیكی مانند بارداری و شیردهی و یا بیماریهای خاصی را از سر می‌گذرانند، معمولاً با یك سوال عمده مواجه‌اند: آیا می‌توانند روزه بگیرند یا نه؛ و این كه اگر روزه بگیرند، آیا با مشكل روبه رو نخواهند بود؟

اگرچه نمی‌توان برای همه بیماران مزمن، یك حكم كلی صادر كرد و هر بیمار، شرایط خاص خود را دارد و فقط و فقط پزشك معالجش می‌تواند درباره این كه او می‌تواند روزه بگیرد یا نه، نظر قطعی بدهد؛ با این حال نكاتی در مورد هر بیماری وجود دارد كه می‌تواند به تصمیم‌گیری درست بیمار و پزشكان كمك كند.

مرور این نكات، شاید چند فایده مهم داشته‌باشد؛ اول این كه در هر شرایطی، روزه گرفتن به صلاح فرد نیست و حتی از لحاظ شرعی هم توصیه نمی‌شود. دوم این كه می‌توان با ایجاد برخی تنظیم‌ها در برنامه غذایی و دارویی و آگاهی از علائم هشدار، در بسیاری از بیماری‌ها به راحتی روزه‌داری كرد، بدون اینكه هیچ مشكل جدی‌ای به وجود آید.


بیماران دیابتی
بیمار دیابتی كه بدون انجام مشاوره با پزشك، روزه‌داری می‌كند، در معرض خطر جدی افزایش درازمدت قند خون قرار دارد كه این امر علاوه بر عوارض جسمی، عوارض جانبی دیگری از جمله افزایش هزینه و حتی غیر ممكن شدن درمان را در پی دارد.

حفظ مقدار قند خون در محدوده طبیعی، بین 60 تا 140 میلی گرم درصد، هدف اصلی در درمان دیابت است؛ از طرف دیگر نوع تغذیه، و بالطبع روزه‌داری، می‌تواند روی این شاخص مهم سلامت بیمار، تاثیر جدی بگذارد.

كارشناسان اعتقاد دارند افرادی كه قادر به كنترل قند خون خود در حد طبیعی هستند، با داروهای خوراكی یعنی قرص، با رعایت شرایط خاص و اندازه‌گیری به موقع قند خون‌شان، می‌توانند با سلامت و اطمینان كافی در این فریضه الهی شركت كنند. بنابراین، شاید بتوان گفت:

اولین قدم برای فرد دیابتی كه می‌خواهد در فریضه روزه همگام سایرین باشد، این است كه تجهیزات لازم برای اندازه‌گیری قند‌خون، یا حداقل ادرار را در منزل داشته‌باشد.

بدون پایش مداوم قند خون، یا تخمین آن از طریق آزمایش ادرار، نمی‌توان از ایمن بودن روزه‌داری اطمینان كافی داشت.

به گفته متخصصان، میزان قند خون بیماران دیابتی روزه‌دار باید قبل از سحر حداكثر 120 میلی گرم درصد، دو ساعت بعد از سحر حداكثر 160 میلی گرم درصد، بین ساعت 1 تا 3 بعدازظهر حداقل 70 میلی گرم درصد، قبل از افطار حداكثر 120 میلی گرم درصد و دو ساعت بعد از افطار حداكثر 160 میلی گرم درصد باشد.
پزشكان توصیه می‌كنند بیماران روزه دار در هنگام افطار، قبل از خوردن هر غذایی، قرص خود را میل كنند و پس از گذشت مدتی، غذا خوردن را آغاز كنند.

اما قضیه در مورد بیماران تحت درمان با انسولین فرق می‌كند. استفاده از این دارو با احتمال بالای افت قند خون همراه است، بنابراین لازم است این بیماران در فواصل نزدیك به هم غذا میل كنند، به همین دلیل، روزه‌داری به هیچ عنوان برای آنها توصیه نمی‌شود.

ضمن اینكه بیماران انسولینی، معمولاً نمی‌توانند نوبت تزریق خود را، مگر در موارد خاص و زیر نظر مستقیم پزشك معالج، حذف یا جابه جا كنند. به همین دلیل توصیه تمام پزشكان و متخصصان به این بیماران این است كه روزه نگیرند.

بیماری‌های قلبی
مطالعات نشان داده‌اند روزه داری می‌تواند با كم كردن عوامل خطر، به پیشگیری از بیماری‌های قلبی كمك كند. دكتر مظهری درباره اثر روزه می‌گوید: "در طول ماه مبارك رمضان، سطح هموسیستئین خون به مقدار قابل ملاحظه‌ای كاهش می‌یابد و این اثر در كنار كاهش میزان چربی‌های خون و حتی تعدیل وزن بدن، می‌تواند باعث كنترل بیماری های قلبی- عروقی شود."

اما درباره افرادی كه كارشان از این مرحله گذشته و به این بیماری‌ها مبتلا شده‌اند، چون باید داروهای خود را راس ساعت مشخصی مصرف كنند، اغلب اجازه روزه گرفتن به آنها داده نمی‌شود.

افت سطح داروهای قلبی، باعث عوارض جبران ناپذیری نظیر بزرگ شدن قلب و حتی سكته و حملات قلبی می‌شود. ضمن این كه به دلیل حساسیت این بیماران به انواع استرس‌ها، حتی احساس گرسنگی برایشان مناسب نیست.
بیماران تالاسمی
دکتر مینا ایزدیار عضو انجمن حمایت از بیماران مبتلا به تالاسمی‌بایدها و نباید های روزه داری را برای مبتلایان به تالاسمی‌تشریح کرد .
دکتر "مینا ایزدیار" ، فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان و عضو هیات ‌مدیره انجمن تالاسمی ‌ایران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا ابتدا به تعریفی از بیماری تالاسمی‌پرداخت و گفت:‌
تالاسمی، نوعی کم خونی ارثی است که به علت اختلال در کارایی گلبول‌های قرمز خون پدید می‌آید که این گلبول‌ها حاوی هموگلوبین هستند که اکسیژن را از ریه‌ها به بافت‌های بدن منتقل می‌کنند.
وی گفت: بیماری تالاسمی‌ زمانی بروز می‌کند که بدن فرد قادر نباشد به میزان لازم هموگلوبین بسازد و به همین دلیل نیز اکسیژن کافی به بافت‌های بدن وی نمی‌رسد.
ایزدیار گفت: بیماری تالاسمی‌به دو نوع "آلفا" و "بتا" تقسیم می‌شود و تالاسمی‌ شایع در ایران از نوع بتا است که خود بر سه نوع "خفیف" و "متوسط "و " شدید " قابل تقسیم است.
این فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان در مورد شرایط روزه داری بیماران مبتلا به تالاسمی‌گفت: بیماران مبتلا به تالاسمی‌شدید (ماژور) چون تحت درمان هستند و باید به طور مرتب خون تزریق کنند، نمی‌توانند روزه بگیرند .
عضو هیات‌ مدیره انجمن تالاسمی‌ ایران توضیح داد، بیماران مبتلا به تالاسمی‌شدید به دلیل کم خونی ایجاد شده ناشی ازبیماری توانایی خود را از دست می‌دهند و قادر به روزه گرفتن نیستند .
ایزد یار در مورد مبتلایان به تالاسمی‌ متوسط یا اینتر مدیا نیز گفت: این دسته از افراد نیز به دلیل کم خونی قادر به روزه گرفتن نیستند.
رییس انجمن حمایت از بیماران مبتلا به تالاسمی، تنها آندسته از بیماران تالاسمی‌ را قادر به روزه گرفتن دانست که تالاسمی‌خفیف (مینور) داشته باشند.
وی تاکید کرد: چنانچه میزان هموگلوبین افراد مبتلا به تالاسمی‌خفیف کمتر از 11 باشد، بهتر است روزه نگیرند.
بیمارانی با مشکلات روانی
دكتر مصطفی نجفی، فوق تخصص روان پزشكی كودك و‌ ‌نوجوان، در مورد این که آیا بیماران اعصاب و روان هم می‌توانند روزه بگیرند، بسیار خوش‌بین است: "روزه‌داری در بیماران مبتلا به اختلالات روانی خفیف علاوه بر جنبه‌های‌ ‌مذهبی، به عنوان یك شیوه روان‌درمانی و تغییر رفتار‌ ‌محسوب‌شده و سلامت روانی آنها را تقویت می‌كند."
با این حال، رعایت احتیاط از توصیه‌های موکد ایشان برای این بیماران است: "این بیماران باید علاوه بر تغذیه مناسب، برنامه‌‌ریزی خاصی برای مصرف داروهای خود در افطار و سحر نیز داشته‌‌باشند‌،‌ چرا که اگر در مرحله بهبود باشند، اما تغذیه‌ ‌مناسب نداشته‌باشند، از نظر مكانیسم‌های تطابق روانی ضعیف‌تر ‌عمل كرده و به خوبی نمی‌توانند با شرایط خاص این ماه و تغییرات به وجود آمده در برنامه روزانه‌شان، كنار بیایند. در نتیجه ممکن است با عود یا‌ ‌تشدید علائم بیماری مواجه شوند. به همین دلیل توصیه می‌‌‌شود این قبیل بیماران از روزه‌داری مستمر یك ماهه خودداری‌ ‌كنند".
به گفته دکتر نجفی، روزه‌داری برای بیماران‌ ‌مبتلا به اختلالات روانی حاد، مضر است، بنابراین از لحاظ شرعی نیز‌ ‌منع دارد.

بیماری‌های مغز و اعصاب
در برخی بیماری‌ها، می‌توان با استفاده از داروهایی که اثر طولانی‌مدت‌تری دارند و نیز استفاده از 1 یا 2 دوز دارو، به جای مصرف 3 دوز منقسم، بیماری را کنترل کرد و در عین حال روزه هم داشت. برخی بیماری‌های مغز و اعصاب از این جمله‌اند.
اما دكتر كتایون علی‌خانی، متخصص مغز و اعصاب این گونه هشدار می‌دهد که در برخی از این بیماران، مانند افراد مبتلا به صرع، مصرف سر وقت و به موقع داروهای ضد تشنج در طول شبانه‌روز الزامی است و مصرف داروهای آهسته‌رهش پاسخگو نیست.
به همین علت روزه گرفتن برای این بیماران توصیه نمی‌شود؛ به خصوص اینکه تغییرات قند خون،‌ املاح و الكترولیت‌ها در بدن، بر آستانه تشنج بیمار تاثیرگذار است. به گفته متخصصان مغز و اعصاب، 99 درصد بیماران مبتلا به صرع به همین دلایل، قادر به روزه‌داری نیستند.
اما در بیماران مبتلا به ام-اس كه مشكل خاصی ندارند، چون گرفتاری آنان عمدتاً در سیستم اعصاب مركزی است، هیچ منعی برای روزه‌داری وجود ندارد؛ با این حال، بهتر است قبل از روزه‌داری با پزشك معالج خود در این باره مشورت کنند.
گرسنگی طولانی مدت، ممکن است در برخی بیماران مبتلا به سردردهای میگرنی، سبب عود حملات آنها شود. بنابراین بیماران میگرنی با علایم شدید و یا میگرن‌های پیچیده با علایم مغز و اعصاب نمی‌توانند روزه‌ بگیرند. ولی بیماران تحت درمان، می‌توانند بدون نگرانی در ایام ماه مبارك رمضان روزه بگیرند.



گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

mehraboOon
07-27-2011, 04:27 PM
روزه = تسریع نوسازی‌ بافت‌های بدن


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/69267.jpg
یك متخصص تغذیه گفت: ماه رمضان فرصت مناسبی برای بازسازی و نوسازی بافت‌های بدن فراهم می‌شود ، یعنی روزه به عنوان یك عامل تسهیل كننده و تسریع كننده این بازسازی عمل می‌كند.

مسعود كیمیاگر افزود: ماه مبارك رمضان فرصت مناسبی برای بازسازی و نوسازی بافت‌های بدن فراهم می‌شود.


وی گفت: آنچه كه در علم تغذیه و فیزیولوژی به عنوان تجزیه و بازسازی مجدد شناخته می‌شود در این ماه با سرعت بیشتری انجام می‌گیرد یعنی روزه به عنوان یك عامل تسهیل كننده و تسریع كننده این بازسازی عمل می‌كند.


این متخصص تغذیه اضافه كرد: روزه باید همراه با خوردن سحری باشد تا در اواسط روز ضعف به انسان دست ندهد و استفاده از نان‌های سبوس‌دار، میوه و سبزی باعث می‌شود كه معده دیرتر تخلیه شده و در بین روز نیز مقدار مواد به ویژه مواد قندی از دستگاه گوارش جذب و احساس ضعف و گرسنگی در فرد ایجاد نشود.


كیمیایی افزود: بهترین ماده غذایی برای بازكردن روزه خرما است كه همراه با چای و سپس یك ماده رقیق مثل سوپ یا شیر گرم مصرف شود. استفاده از آش‌های سفت چندان مناسب نیست اما به عنوان غذا پس از بازكردن روزه می‌تواند مناسب باشد.

گردآوری :گروه سلامت سیمرغ

mehraboOon
07-27-2011, 04:33 PM
میان افطار و شام چقدر فاصله باشد؟


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/40025.jpg
یك متخصص تغذیه با تاكید بر صرف وعده سحری در ایام روزه‌داری گفت:میان وعده افطار و شام باید ...

لازم است وعده افطار و شام،یك وعده در نظر گرفته شده و فاصله‌ای میان آن ایجاد نشود، گفت:روزه‌داری صحیح به نوعی خانه تكانی بدن محسوب می‌شود؛چرا كه بسیاری از بافت‌های بدن از جمله بافت چربی تجزیه شده و بازسازی می‌شود.
دكتر مسعود كیمیاگر با اشاره به تغییرات ایجاد شده در بدن به دنبال روزه داری،گفت:بدن همواره در حال تجزیه و بازسازی است.بافت‌های بدن نیز هر كدام از نیمه عمر خاص خود برخوردارند.به عنوان مثال نیمه عمر سلول‌های دستگاه گوارش 48 ساعت و گلبول‌های قرمز 120 روز است.به دنبال روزه گرفتن به شیوه صحیح،بخشی از بافت‌های چربی بدن شكسته و بازسازی می‌شوند.
دكتر كیمیاگر ادامه داد:تحقیقات نشان می‌دهد با روزه‌داری سطح چربی‌های خون به سمت چربی‌های مثبت تغییر می‌كند و به این ترتیب نسبت كلسترول خوب (HDL) ‌به كلسترول بد (LDL) بهبود می‌یابد.
وی با اشاره به آداب غذایی روزه‌داری ماه رمضان و با تاكید بر مصرف وعده سحری در این ماه،گفت:عدم استفاده از وعده سحری سبب افت قند و كاهش هوشیاری شده و این امر سبب می‌شود فرد در طول روز كارایی لازم را نداشته باشد.همچنین عده‌ای به دلیل عدم صرف غذا در وعده سحر،وعده شام را دیر وقت مصرف می‌كنند كه این امر ممكن است سبب شود فرد خواب راحتی نداشته باشد. وی با تاكید بر روزه گرفتن با روشی صحیح و اصولی، ادامه داد: در ایام ماه رمضان به دنبال روزه‌داری، یك وعده غذایی حذف می‌شود. به این ترتیب 20 تا 30 درصد كمتر از دیگر ایام سال غذا مصرف می‌شود، این در حالی است كه باید در نظر داشت در دو وعده باقی مانده پرخوری نشود. متاسفانه در برخی موارد،در ایام روزه داری بیشتر از زمان‌های دیگر از گوشت، مرغ، شیرینی جات و مواد پرچرب استفاده می‌شود.
دكتر كیمیاگر با اشاره به توصیه‌های تغذیه‌ای در هنگام افطار،گفت:برخلاف عده‌ای كه معتقدند باید میان افطار و شام فاصله باشد، لازم است كه وعده افطار و شام با هم در نظر گرفته شوند؛ چرا كه افطار خود یك وعده غذایی كامل است.در مجموع لازم است دو وعده سحر و افطار در ماه رمضان مورد توجه قرار گیرد و در عین حال از پرخوری پرهیز شود.
این متخصص تغذیه توصیه كرد كه به منظور جلوگیری از تشنگی در ایام روزه‌داری از مصرف مواد غذایی مانند ماكارونی،مصرف زیاد پلو و ته دیگ در وعده سحر خودداری شود و گفت:مصرف سالاد،سبزیجات و غلات سبوس‌دار در وعده سحر می‌تواند گرسنگی و تشنگی را به تعویق اندازد،چرا كه این مواد دارای فیبر زیادی بوده و به تدریج جذب بدن می‌شوند.مصرف چای در وعده سحر نیز توصیه می‌شود؛اما مصرف زیاد آن به دلیل ادرار آور بودن و به دنبال آن ایجاد تشنگی،توصیه نمی‌شود.
این متخصص تغذیه با تاكید برآن كه نباید هنگام افطار در مصرف شیرینی جات از جمله زولبیا و بامیه زیاده روی شود،گفت:چرا كه در برخی موارد،شرایط طبخ و روغن مورد استفاده در تهیه این شیرینی‌ها،مورد تایید نیست.بهتر است روزه داران ابتدا با خرما افطار كنند و سپس معده با صرف مایعی رقیق و ولرم مانند شیر یا سوپ برای مصرف غذا آماده شود.آش رشته و امثال آن برای افطار مناسب نیستند و می‌توانند به عنوان یك وعده غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
گردآوری:گروه سلامت سیمرغ

mehraboOon
07-27-2011, 04:34 PM
علت چاقی بعد از ماه رمضان


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/13100.jpg
بررسی‌های انجام شده در سال‌های اخیر نشان می‌دهد به علت ولع غذا‌خوردن هنگام افطار و نیز مصرف مواد قندی غیر‌طبیعی مانند زولبیا و بامیه درماه رمضان...
به علت ولع غذاخوردن هنگام افطار، اغلب روزه‌داران پس از ماه مبارک رمضان چاق‌تر می‌شوند.
بررسی‌های انجام شده در سال‌های اخیر نشان می‌دهد به علت ولع غذا‌خوردن هنگام افطار و نیز مصرف مواد قندی غیر‌طبیعی مانند زولبیا و بامیه درماه رمضان، اغلب روزه‌داران پس از ماه رمضان نه فقط از وزن آنها کم نمی‌شود، بلکه چاق‌تر هم می‌شوند. مصرف زولبیا و بامیه به مقدار کم منعی ندارد؛ اما با توجه به این‌که برای تهیه‌ی آنها از شکر و روغن استفاده می‌شود، ارزش غذایی بالایی ندارند. ضمن این‌که اغلب این مواد در شرایط غیربهداشتی تهیه می‌شوند و آلوده‌اند؛ بنابراین خوردن این نوع شیرینی‌ها در ماه رمضان به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.
بهترین ماده‌ی قندی برای مصرف در ماه رمضان خرماست که هیچ عوارضی ندارد و باعث بالا رفتن قند خون نمی‌شود، به علاوه مقدار زیادی از ویتامین‌های بدن را نیز تأمین می‌کند. هنگام افطار با توجه به خالی ماندن معده برای مدت نسبتا طولانی، نباید به صورت ناگهانی به خوردن غداهای سنگین و شام مفصل اقدام کرد، بلکه به‌جای آن بهتر است روزه‌داران با مقداری نان و پنیر و سبزی افطار کنند تا ولع گرسنگی آنها برطرف شود و دو ساعت بعد شام بخورند. البته این توصیه بیشتر برای افراد بالغ است و نوجوانان در سن رشد می‌توانند بلافاصله یک وعده غذایی کامل بخورند.
روزه‌داران پس از افطار مختصر، بهتر است به مقدار فراوان مایعات بویژه آب میوه و چای بخورند و حتی گشودن روزه با یک لیوان آب گرم یا چای توصیه می‌شود. نکته مهمی‌ که معمولاً در ماه رمضان مورد غفلت قرار می‌گیرد خوردن سحری است؛ زیرا بسیاری از روزه‌داران به خصوص جوانان و نوجوانان به علت تنبلی هنگام سحر بیدار نمی‌شوند و فقط یک نوبت در روز یعنی در افطار غذا می‌خورند. چنین رفتاری به شدت خطرناک است و موجب سوءتغذیه و ضعف می‌شود. بنابراین، روزه‌داران حتی در صورت خوردن چند عدد خرما و یک لیوان چای باید سحری بخورند.
مصرف انواع گروه‌های غذایی در هر یک از وعده‌های سحری و افطار لازم است و روزه داران هنگام سحر و افطار باید غذای کامل حاوی پروتئین‌های حیوانی، شیر، میوه و سبزی مصرف کنند. برخی روزه‌داران در طول روز بیشتر احساس تشنگی می‌کنند.
بنابراین باید هنگام افطار و سحری بیشتر مایعات مصرف کنند، عده ای دیگر بیشتر دچار ضعف و گرسنگی می‌شوند و باید گوشت و مواد قندی هنگام افطار و سحری مصرف کنند.
اگر روزه‌داران موجب نظم در زندگی و مصرف درست مواد غذایی شود، در بهبود سلامت بدن نقش بسزایی دارد، به شرط آن که روزه‌داران دو وعده کامل بخورند و از مصرف چهار گروه غذایی غلات و سیب زمینی، گوشت قرمز و سفید، شیر و لبنیات و سبزی و میوه غافل نشوند.

mehraboOon
07-27-2011, 04:34 PM
تاثیرات پرخوری و کم خوری در ماه رمضان


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/12869.jpg
روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان منافع معنوی، فیزیکی، روحی و اجتماعی به همراه دارد، ضمن اینکه باید رعایت نکات پزشکی و نحوه تغذیه نیز ...


تغذیه صحیح در ماه رمضان بسیار اهمیت دارد و باید مواد غذایی نظیر گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات و سبزی‌ها، قسمت اعظم رژیم غذایی شخص را در برگیرد.
مصرف تمام مواد غذایی باید روی اصول و برنامه باشد. مثلاً اگر می‌گوییم لبنیات خوب است، باید در نظر داشته‌باشیم که مصرف بالای لبنیات بدون مصرف آب به میزان کافی، ایجاد سنگ‌های مجاری ادراری را بسیار افزایش می‌دهد.
مصرف مواد پروتئینی (گوشت، مرغ، لبنیات و ماهی) به تنهایی کافی نیست، بلکه در کنار آنها باید از سبزیجات، سالاد، آب و حبوبات استفاده نمود تا از یبوست جلوگیری شود و باید در نظر داشت که مصرف زیاد غذاهای پروتئینی باعث تشنگی می‌شود.
در خصوص کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار روزه می‌گیرند، باید تمام مواد مغذی در رژیم غذایی آنها گنجانده شود. این نوجوانان باید در وعده سحر به مقدار کافی غذا بخورند و آب میوه هایی مثل هویج و گوجه فرنگی را بسیار مصرف نمایند.
چگونگی روزه گرفتن در ماه رمضان
روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان منافع معنوی، فیزیکی، روحی و اجتماعی به همراه دارد، ضمن اینکه باید رعایت نکات پزشکی و نحوه تغذیه نیز مورد توجه قرار گیرد. بنابراین نیاز به مصرف غذای زیاد هنگام افطار و سحر نیست، بلکه آنچه مهم است نحوه رژیم غذایی در این ماه است.
بدن مکانیسم های تنظیم کننده ای دارد که در طی روزه داری فعال می‌شوند و سوخته شدن مؤثر چربی بدن در این ماه رخ می‌دهد. یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ سلامت و فعالیت فرد در طی ماه رمضان کافی است. اختلالات بوجود آمده در این ماه ناشی از مصرف زیاده از حد غذا، مصرف نامتعادل غذا و خواب کم است.
کاهش وزن و افزایش چربی خون به علت بدخوری و پُرخوری در ماه رمضان
بسیاری از افراد طی این ماه به لحاظ تغذیه دچار بد خوری و یا پُرخوری شده و در تغذیه افراط می‌کنند به گونه ای که ممکن است، حتی وزن فردی کاهش یافته، اما میزان چربی خونش افزایش یابد، بنابراین علت اصلی این مشکلات افراط در مصرف شیرینی جات است چون شیرینی جات، مواد قندی و چربی‌ها، به راحتی سلامت مصرف کنندگان را با خطر مواجه می‌کند. بنابراین باید از مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ کرده به شدت خودداری کرد، چون برخلاف آنچه که مردم گمان می‌کنند که طی ماه رمضان به واسطه روزه گرفتن وزن افراد کم می‌گردد و همچنین افرادی که دچار چربی خون بالا هستند، چربی خون آنها کاهش می‌یابد، در بسیاری از موارد مشاهده شده که پس از ماه رمضان نه تنها باعث کاهش وزن نشده، بلکه موجب افزایش وزن و چربی‌هم می‌شود.
مصرف زیاد مواد غذایی چرب هنگام افطار باعث بی اشتهایی در هنگام سحر می‌شود، چون هضم چربی‌ها در بدن نیازمند مدت زمان طولانی‌تراست، استفاده از خوراکی‌ها و مواد غذایی تا دیر وقت و به تأخیر انداختن زمان خواب، موجب بی اشتهایی و بی حوصلگی‌هنگام سحر می‌شود، بنابراین اگر وعده افطار به صورت مناسب مصرف شود مشکلی برای وعده سحر ایجاد نخواهد شد.
اگر روزه به شیوه مناسب انجام نشود یعنی رژیم غذایی به گونه ای باشد که کالری بیش از حد ممکن وارد بدن شود، به طور حتم به بدن آسیب می‌رسد. بنابراین اگر روزه داری به شیوه صحیح انجام شده باشد، می‌تواند با کاهش کالری در بدن، نوع خوب کلسترول یا HDL را در بدن افزایش داده و موجب کاهش کلسترول بد یا LDL شود. در غیر این صورت کلسترول بد خون افزایش می‌یابد.
شستشوی مواد مسموم بدن بوسیله روزه
مسلمانی را در نظر آورید كه یازده ماه تمام بدون وقفه نوها ببدنش وارد شده اند، ورود تازه‌ها از روی قاعده علمی‌و نظم بهداشتی نیست و برعكس خروج كهنه‌ها و فاسدها كه بوسیله ریه، كلیه، كبد و پوست و... انجام می‌گیرد بحساب و نظم است.
ریه‌ها سموم را بنظم خارج می‌سازند و كلیه‌ها زهرها را بحساب دفع می‌كنند و كبد به ترتیب مخصوص آنها را دور می‌نماید، لاجرم انبارهای ذخیره ای، درست و مرتب پر نشده اند و متابولیسم شاید بصورت سوخته و نیم سوخته درآید و ایجاد بیماریهای تغذیه‌ای از این نیم سوخته‌ها باشد كه اگر بوسیله روزه گرفتن نظم و حسابی در كار ذخائر بدنی بوجود نیاید سبب پیدایش پیش آمدهای ناگواری گردد و حتی در پایه‌های منابع ذخیره‌ای شكافی بوجود آید( این خود دلیلی نیز بر اثبات وجوب روزه داری است. )
برای صادرات بدن فرض كنید چرخ دندانه‌داری است و برای وارداتش نیز بهمین نحو چرخ دندانه‌دار دیگری.
زمانی بدن به اعتدال و خوشی است كه این دو چرخ دندانه هائی داشته‌باشند كه خوب در یكدیگر جای گیرند و بچرخند اما دندانه‌های واردات چون حسابی و نظمی‌ نداشته و خوردن و آشامیدنها منظم نیست ولی دندانه‌های چرخ صادراتی بحساب است و از روی غرائز تعبیه گردیده لذا باید دندانه‌های چرخ وارداتی را با روزه داری تعمیر و منظم و پاك و روغن كاری نمود و این همه اعمال با یكی دو روز روزه متوالی انجام نخواهد پذیرفت.
اینكه می‌گوئیم صادرات بدن مرتب و وارداتش نامیزان است راست می‌گوئیم!
كلیه و كبد و ریه و پوست و... كه ارگانهای صادراتی اند همه بنظم اند، كلیه حتی فراموش نمی‌كند كه آدمی‌در شب احتیاج به خواب دارد نباید برای ادرار كردن بیدار شود لذا به تناسب تاریكی و سنگینی خواب از ترشحات خود كاسته و كمتر ادرار بوجود می‌آید، پوست همینطور و ریه ها و كبد و...
اما واردات آنچنان نامنظم است كه گاه آدمی‌بجای طیبات و غذاهای پاكیزه و حلال بدست خود غبارها، دودها، الكلها، و ناشایست های دیگر را به حساب واردات كشور بدن بسویش سرازیر می‌نماید و در نتیجه حوض متابولیكی كه طاق تحمل فشارها و صدمه ها را ندارد شكاف برداشته آدمی‌را بروز سیاه و روزگار سیاه می‌نشاند.
به عنوان مثال:
می‌دانیم در شهرها، بخصوص شهرهای صنعتی كه هوای آلوده دارند و دارای مقداری گازهای فلزات سنگین مانند سرب و جیوه و آهن می‌باشد. این كارها از راه ریه ها همراه هوای تنفسی وارد بدن می‌شود و مثلاً سرب روی گلبولهای قرمز خون انساج عصبی و استخوانی ثابت شده ایجاد كم خونی وعصبانیت و لاغری و دردهای استخوانی می‌كند و در صورتیكه با گرسنگی ملایم( روزه)، اسیدوز ترشی خون بالا رود این مواد سمی‌گفته شده از محل های خود خارج شده وارد جریان خون گردیده از كلیه ها دفع می‌شوند یعنی در حقیقت پیوسته حوض متابولیكی گفته شده بدفع سموم اشتغال دارد.
بدن مانند منبع ذخیره شده ای است از آنچه بنام خوردنیها و آشامیدنیها بآن وارد می‌شود و چون بسیاری از اعضاء برای دفع سموم در تلاش مداوم هستند لازم است به بدن فرصتی بمنظور خوب عملی ساختن دفع سموم داده شود كه جز با روزه داری و منظم ساختن كیفیت و كمیت مواد وارداتی ببدن صورت تحقق نخواهد پذیرفت!
سئوال: عوض شدن مایع و مواد بین بافتی و پاك شدن بدن از سموم در ماه رمضان این معنی را می‌دهد كه خالق ما با این دستور مخلوق خود را سالیانه بطور مستمری یك ماه میهمانی كرده بقیه سال آنها را بخودشان وا می‌گذارد!
جواب: اعمال بدن بوسیله دو دستگاه تنظیم كننده بسیار مهم اداره می‌شوند. 1) دستگاه عصبی2) دستگاه هورمونی یا غدد مترشحه داخلی.
دستگاه عصبی آن دسته از فعالیت های بدنی را كه بسرعت تغییر می‌یابند اداره می‌كنند مانند حركات ارادی- انقباض عضلانی و بسیاری از اعمال مترشحی غدد- دستگاه هورمونی با اعمال گوناگون سوخت وساز بدن پیوستگی داشته اعمال نظم دهنده سرعت واكنشهای شیمیائی سلولها- ترتیب عبور مواد از جدار یاخته ها و سایر پدیده های متابولیكی سلولی مانند رشد و ترشح و.. را بعهده دارند، آنچه اهمیت دارد اثرات هورمونی است كه بعضی در زمان كوتاهی حدود ثانیه اتفاق می‌افتد ولی بیشتر آنها پس ازچند روز آغاز شده هفته ها، ماهها و حتی سالها دوام می‌یابند. لذا چگونگی عمل دو دستگاه كنترل كننده عصبی و هورمونی اختلاف زیادی با هم دارند( غده فوق كلیوی- قسمت مغزی آن- و هیپوفیز خلفی با تحریكات عصبی ترشح خود را آغاز می‌كنند و بطور كلی اصلاح هر كدام برای اصلاح دیگری نافع است).
با توجه به اثرهای ماهیانه و سالیانه هورمونها كه حتی دوام اثرشان سالهای متمادی نیز در بسیاری موارد باقیست این نكته را روشن می‌سازد كه:
با شركت سالیانه- یك ماه- در ضیافتی كه بنام پروردگار برقرار است می‌توان بقیه سال را ببركت میزبان معظمش در نعمت تعادل ترشحی و در نتیجه در نعمت سلامتی بسر برد. بدین ترتیب كه هرمونی از هیپوفیزمقدار ترشح ادرار را متعادل می‌سازد.
(ه) باثبات رسیده كه بین لوزالمعده و فوق كلیوی ارتباط بسیار نزدیكی برقرار است.
(و) محقق داشته اند بتدریج با بالارفتن سن ترشحات هورمونی لوزالمعده كاهش می‌یابد ولی غدد فوق كلیوی‌هورمونی تولید می‌كند كه مرور زمان در آن بی تاثیر است.
(ز) اخیراً ولادیمیرنیكی تین استاد بیوشیمی‌با سالها آزمایش و تجربه و تحقیق بر روی موشهای صحرائی باثبات رساند بوسیله گرسنه- نگهداشتن موشها با متد مخصوص میتوان عمر متوسط 5/2 ساله آنها را به چهار سال و نیم رساند، پرفسور نامبرده معتقد است كه اگر غدد فوق كلیوی مدتی گرسنگی بكشند ناچار می‌شوند هورمونهای اضافی را كه موجب عدم تعادل شده اند بخورند از اینرو:
اگر در طول سال پیش آمدهای ناگواری اعم از سوء تغذیه یا غیر از آن تعادل ترشحات غددی را بهم زده باشند روزه می‌تواند تعادل مجددی بین آنها برای مدتها برقرار سازد.

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

mehraboOon
07-27-2011, 04:48 PM
20 فرمان تغذیه در ماه رمضان


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/39844.jpg
بسیاری از افراد با اینکه در ماه رمضان روزه می گیرند اما باز هم در این ماه دچار اضافه وزن می شوند،علت در چیست؟
*هنگام افطار از آغاز كردن تغذیه با آب سرد،نوشابه و مانند اینها جدا خودداری كنید.به جای آب سرد كمی آب گرم یا چای میل كنید.


*افطار را با خوردن خرما،كشمش،عسل و به‌‌طور كلی با یك قند طبیعی آغاز كنید.به این ترتیب اشتها كنترل می‌شود و زیاده‌خوری كم‌تر پیش می‌آید.


* خوردن چای شیرین كم‌رنگ،شیر گرم،فرنی و حلیم كم‌روغن در آغاز افطار مناسب است.


*خوردن نان و پنیر و سبزی (ضدعفونی شده) یا نان و پنیر و مغز گردو توصیه می‌شود.


*سبزی را در افطار میل كنید.چرا كه خوردن سبزی در سحری ممكن است منجر به تشنگی در طول روز بشود.


*از آشامیدن آب فراوان در وسط غذا خودداری كنید.آب در وسط غذا سبب رقیق شدن شیره گوارشی و اختلال در هضم می‌شود.


* در زمان بین افطار تا سحر،البته با رعایت فاصله با غذا،آب كافی بیاشامید.


*حتما برای صرف سحری،كمی زودتر از خواب برخیزید تا هم ضمن استفاده از بركات معنوی ساعات سحر و مناجات با خدا،بدون عجله و با آرامش خاطر سحری بخورید.حتی اگر میل به خوردن غذا در سحر ندارید،آب،چای،شیر و مانند اینها را فراموش نكنید.


* از خوردن تنقلات فراوان خودداری كنید.


*حتما در غذای افطار و به خصوص سحر میوه میل كنید.علاوه بر میوه‌جات فصل،از خیسانده برگه آلو،زردآلو،انجیر و مانند اینها هم می‌توان به عنوان میوه استفاده كرد.گوجه فرنگی هم می‌تواند نقش میوه را داشته باشد.


*اگر در ماه رمضان دچار یبوست می‌شوید علاوه بر میوه از خورش‌های ملین مثل خورش آلو و خورش‌های سبزی‌دار بیشتر استفاده كنید.


* در طول زمان امساك (روزه) از رفتن به حمام داغ،خون دادن و كارهایی كه موجب ضعف و بی‌حالی می‌شود خودداری كنید.


*معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای سنگین را ندارد،لذا خوردن غذاهای سهل‌الهضم و تقریبا نرم برای افطار مناسب‌تر است.


* اگر تخم‌مرغ میل می‌كنید در درجه اول به صورت آب‌پز سفت و در درجه دوم به صورت نیم‌بند (به شرط آن كه سفیده آن منعقد شده باشد و زرده كمی حالت سفتی به خود گرفته باشد) میل كنید.تخم‌مرغ نیمرو زیان‌بخش بوده و همچنین دیر هضم‌تر از تخم مرغ آب‌پز است.


* سالاد (بدون پیاز) مكمل خوبی برای غذاها در ماه مبارك رمضان است.


* بادمجان،فلفل و سایر ادویه‌ها گاهی موجب احساس تشنگی در طول روز می‌شود.

* آشامیدن آب یخ یا نوشابه خیلی سرد برای معده خالی زیان‌بخش است.

*اگر به اقتضای فصل گرما یا فعالیت‌های بدنی،در طول روزه‌داری زیاد عرق كردید،نمك از دست رفته توسط عرق را به صورت‌های مختلف در افطار و سحر جبران كنید.


*از تغییرات شدید در عادات غذایی و خوردن غذاهای نامانوس یا غذاهایی كه برای شما ناراحتی به وجود می‌آورد لااقل در ماه رمضان خودداری كنید.


* كله‌پاچه،سیرابی و شیردان موجب تشنگی زیاد می‌شود.لذا بهتر است میل نكنید ولی اگر مایلید میل كنید به صورت كم‌آب،كم‌نمك و آن هم در افطار میل كنید.
گردآوری:گروه سلامت سیمرغ

mehraboOon
07-27-2011, 04:49 PM
روزه و کودک


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/13025.jpg
بعضی از والدین معتقدند كه اگر فرزندشان چاق است می‌تواند روزه‌داری کند و گمان می‌کنند تنها حذف وعده غذایی موجب کاهش وزن او خواهد شد.
بعضی از والدین معتقدند كه اگر فرزندشان چاق است می‌تواند روزه‌داری کند و گمان می‌کنند تنها حذف وعده غذایی موجب کاهش وزن او خواهد شد.
اولاً بهتر است بدانید هیچ کسی به این شیوه وزن كم نمی‌كند و چه بسا از آنجا که ما در ماه رمضان بیشتر از هر ماه دیگر پرخوری می‌کنیم حتی یك گرم هم وزن کم نکنیم.
ثانیاً شما برای رسیدن به این هدف باید سعی كنید فرزندتان متناسب با فعالیتی كه دارد كالری دریافت دارد.
اینكه قرار باشد در وعده افطار پرخوری کند و یا در سحری بیش از نیازش بخورد بی‌فایده است.در ضمن شما باید دقت كنید برای تامین نیاز بچه‌ها حتماً برنامه غذایی سالمی‌ درنظر بگیرید.
درست است كه بچه‌ها مانند بزرگسالان مشکلاتی مانند زخم‌های گوارشی ندارند اما چه بسا ناگهان با یك خونریزی گوارشی مواجه شوند یا برای مثال بچه‌هایی که یبوست یا اسهال دارند و بچه‌هایی كه سوزش سر دل داشته و یا ترش می كنند پیش از روزه‌داری باید با پزشک متخصص مشورت کنند.
برای كسی كه یبوست دارد خوب است میوه و سبزی و آب بیشتری در فاصله افطار تا سحر مصرف كند.حتی بچه‌هایی كه در سلامت كامل هستند نباید ناگهان آش و حلیم و سپس یكی دو لیوان چای شیرین و بسیاری غذاهای دیگر را پشت سر هم بخورند.
خوب است با کمی‌فرصت یكی دو ساعته و به ترتیب با یك غذای سبك مانند سوپ مقوی و چند لقمه نان و پنیر وگردو شروع کرده و در آخر شب شام بخورند.در این میان هم مواد آبکی و میوه استفاده كنند.
شما باشیوه غذایی غلط می توانید به دستگاه گوارشی بچه‌ها به خصوص آنهایی كه استعداد ابتلا به یكسری مشكلات را دارند، صدمه بزنید.
همزمانی ماه رمضان با شروع مدرسه‌ها باید مد نظر شما باشد و اگر فرزندتان مشکل خاصی دارد درباره شیوه‌های روزه داری‌اش دقت کنید.
هر چند که آنها در محیط‌های گرم مانند نانوایی و دیگر مشاغل که تعریق و از دست دادن آب زیاد است,قرار ندارند اما همواره بی‌توجهی به نكات ساده است,كه شاید مشكل ساز شود.
شاید بتوانیدبا یك برنامه صحیح و رساندن كالری تنها به اندازه نیاز بچه‌ها مشکل چاقی آنان را رفع کنید. همه این مسایل منوط به آن است که از نظر مشکلات احتمالی جسمی ‌او را چک کرده و یك شیوه صحیح زندگی را از همین ابتدا به او بیاموزید كه غذای كم حجم و پر كالری بخورد.

منبع: هفته نامه سلامت

mehraboOon
07-27-2011, 04:52 PM
بایدها و نبایدهای تغذیه ای در ماه رمضان


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/69351.jpg
حذف هر وعده غذایی علاوه بر ایجاد پرخوری در وعده‌های بعدی به کاهش سوخت و ساز و چاقی منجر خواهد شد.

نایب رییس انجمن ارتقای سلامتی و بهبود تغذیه اصفهان با تاکید بر لزوم استفاده از سه وعده غذایی (سحر، افطار و شام) در ماه مبارک رمضان، چاقی و عوارض گوارشی مانند ریفلاکس و یبوست را از عوارض تغذیه نادرست در ایام روزه‌داری عنوان کرد.
دکتر منصور ریسمانچیان، متخصص تغذیه علل چاقی را کاهش سوخت وساز بدن به علت کاهش تعداد وعده‌های غذایی، پرخوری و کاهش فعالیت بدنی عنوان کرد و گفت: عوارض این رفتارهای اشتباه حتی اگر در ایام ماه رمضان بروز نکند با اتمام آن آشکار خواهد شد.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از سه وعده غذایی در ماه رمضان افزود: حذف هر وعده غذایی علاوه بر ایجاد پرخوری در وعده‌های بعدی به کاهش سوخت و ساز و چاقی منجر خواهد شد.
ریسمانچیان، ریفلاکس (برگشت اسید معده به مری و دهان) را از مشکلات احتمالی افراد در ماه رمضان به دنبال روزه‌داری عنوان کرد و گفت: این امر ممکن است به سوزش سر دل، قفسه سینه و نیز تلخی دهان منجر شود. علت این امر اغلب حجم زیاد غذا و مایعات، چای زیاد و مصرف تنقلات و شیرینی‌هایی مانند زولبیا و بامیه است.
وی یبوست را از دیگر مشکلات احتمالی به دنبال روزه‌داری عنوان کرد و گفت: می‌توان با مصرف انواع سبزی‌های خام و پخته و میوه‌های خیسانده مانند آلو و انجیر، روغن زیتون همراه سالاد، آب کافی، نان سبوس‌دار و عدم مصرف چای پررنگ، قهوه و کاکائو و همچنین پیاده‌روی مناسب، نسبت به پیشگیری و رفع یبوست در ماه رمضان اقدام کرد.
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

mehraboOon
07-27-2011, 04:54 PM
5 نكته مهم در هنگام افطار


http://www.seemorgh.com/DesktopModules/iContent2/Files/39983.jpg
روزه علاوه بر آثار معنوی فراوان و تزكیه روحی می‌تواند باعث بركات فراوان از نظر جسمی و فیزیولوژیك باشد.اما باید در هنگام افطار ...
متخصصان علوم پزشكی نیز از جنبه‌های مختلف به آثار مفید روزه‌داری اسلامی پرداخته‌اند.همانطور كه در فرمایشات معصومین نیز به كرات اشاره شده است روزه باعث ارتقای سلامتی خواهد بود.
یكی از نكاتی كه در تغذیه سالم و برای تنظیم متابولیسم طبیعی توصیه می‌شود،داشتن یك نظم غذایی و وعده‌های غذایی مكرر در روز می‌باشد.در ایام روزه داری كه افراد طی روز از خوردن امساك می‌نمایند باید در ساعات باقیمانده همین نظم را به نحوی ایجاد كنند.


در هنگام افطار:
*در مقایسه افطار با وعده‌های معمول غذایی،افطار را می‌توان متناظر با صبحانه در نظر گرفت.لذا مواد غذایی مشابه صبحانه هنگام افطار توصیه می‌شود.شایان ذكر است 15 تا 20 درصد انرژی دریافتی طی روز را باید هنگام افطار مصرف كرد.


*پس از اذان مغرب بدون تاخیر طولانی روزه را باز نموده و ترجیحا از مواد غذایی مایع و سبك به همراه تركیبی از غلات ترجیحا نان از نوع سبوس‌دار (به طور مثال: نان سنگك) در زمان افطار استفاده شود.توصیه می‌شود از مایعات گرم مانند آبجوش یا چای كم‌ رنگ به‌جای آب سرد برای شروع افطار استفاده شود.


*داشتن مواد غذایی حاوی فیبر و قندهای پیچیده از قبیل سبزیجات و نیز انواع میوه به جای استفاده از تركیبات حاوی قندهای ساده و چربی فراوان (از قبیل حلوا آن هم به میزان زیاد) توصیه می‌شود.


*استفاده فراوان از آب و نیز انواع شربت‌ها به بهانه كنترل تشنگی نه تنها باعث كنترل تشنگی نخواهد شد،بلكه به‌علت استفاده از حجم بالایی از مایعات و گنجاندن آن در معده‌ای كه ساعت‌ها خالی بوده است،می‌تواند با عث التهاب معده و دستگاه گوارش شود،لذا پس از چند روز این افراد دچار درد در ناحیه فوقانی شكم شده و گاه باعث می‌شود كه از ترس ناراحتی شدیدتر نتوانند به روزه‌داری ادامه دهند.در مورد مصرف فراوان شربت‌ها نیز با توجه به افزایش قند ناگهانی دریافتی و ترشح شدید هورمون انسولین برای تنظیم قند خون، در فاصله زمانی كمی فرد دچار گرسنگی و ضعف شده و مجددا برای رفع آن به استفاده از مواد غذایی شیرین پرداخته و این سیكل تكرار می‌شود.


* سرعت غذا خوردن را نیز در هنگام افطار بایستی كنترل كرد.پیشنهاد می‌شود 15 تا 20 دقیقه را برای افطار باید اختصاص داد تا هم دستگاه گوارش بتواند خود را برای شروع مجدد هضم و جذب آماده نماید و هم طی این مدت تنظیم احساس سیری توسط مغز صورت پذیرد.
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

mehraboOon
07-30-2011, 04:22 PM
در وعده سحر «ليمو و عسل» مصرف كنید



يک کارشناس ارشد تغذيه با اشاره به رموز تغذيه جهت کاهش احساس تشنگي در طول روز در روزه دارن اشاره کرد و گفت: اگر روزه‌داران در وعده سحره يک عدد ليمو را با مقداري آب و کمي عسل مخلوط کرده و بنوشند در طول روز کمتر احساس عطش خواهند داشت.


علي اشرف رشيدي در گفت‌وگو با ايسنا منطقه کرمانشاه، با اشاره به دهيدراسيون يا کم آبي بدن در فصل تابستان، گفت: اين اختلال در ابتدا به کليه‌هاي آسيب شديدي وارد مي‌کند و کليه واکنشهاي شيميايي بدن را دچار اختلال کرده که در نهايت مي‌تواند غش و رفتن به کما را در پي داشته باشد.

وي تصريح کرد: در سال جاري ماه مبارک رمضان با فصل گرما همزمان شده و گرماي هوا باعث خواهد شد روزه دارن آب زيادي را در بدن از دست بدهند و بر اين اساس در معرض خطر دهيدراسيون قرار گيرند، لذا به منظور پيشگيري از اين امر، روزه دارن بايد به چند نکته تغذيه‌اي توجه جدي داشته باشند.

رشيدي گفت: روزه دارن بايد به اندازه کافي چاي کم رنگ، دوغ، شير، آب ميوه و ميوه و سبزي مصرف کنند تا در طول روز دچار کم آبي نشوند.

mehraboOon
07-31-2011, 02:08 PM
توصیه های تغذیه و بهداشتی در ماه رمضان







http://salijoon.info/mail/900509/546.jpg
در ماه مبارک رمضان ، رژیم غذایی ما نباید به نسبت قبل خیلی تغییر کند و در صورت امکان باید ساده باشد . رژیم غذایی همچنین باید طوری تنظیم شود که بر روی وزن تأثیر زیادی نداشته باشد . البته اگر فرد دچار اضافه وزن می باشد ، ماه رمضان فرصت مناسبی است تا وزن به حالت طبیعی برگردد . با توجه به ساعات طولانی ناشتا بودن ، باید غذاهایی را مصرف کنیم که به کندی هضم می شوند مثل غذاهای حاوی فیبر زیاد . غذاهای دیرهضم معمولاً چند ساعت در دستگاه گوارش می مانند در حالیکه غذاهای سریع الهضم فقط 1 تا 2ساعت در معده باقی می مانند .

غذاهای دیر هضم
* غذاهای دیر هضم عبارتند از : حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جو دوسر ، لوبیا ، عدس ، آرد،‌ غلات برنج با پوست و غیره ( که کربوهیدراتها نامیده می شوند ) .


غذاهای سریع الهضم
* غذاهای سریع الهضم عبارتند از : غذاهایی که حاوی قند ، آرد سفید و غیره هستند ( که به این گروه کربو هیدراتهای تصفیه شده گفته می شود ).


غذاهای فیبردار
* غذاهای حاوی فیبر عبارتند از : غذاهای حاوی سبوس ، گندم سبوس دار ، غلات و حبوبات ، سبزیها مانند لوبیای سبز ، نخود ،‌ذرت ،‌ اسفناج ، برگ چغندر ، میوه های با پوست ، میوه خشک شده مثل برگه زردآلو ، انجیر ،‌ آلو خشک ، بادام و غیره .
* غذاهای مصرفی باید در حالت تعادل با یکدیگر باشند . و از همه گروههای غذایی مثل میوه ، سبزیجات ،‌گوشت ، مرغ ، ماهی ، نان ، حبوبات و محصولات لبنی در رژیم غذایی باید وجود داشته باشد . غذاهای سرخ شده باید محدود شوند زیرا باعث عدم هضم ، سوزش سردل و اختلال در وزن می شوند .


از چه چیزهایی پرهیز کنیم ؟
* 1 - غذاهای سرخ کردنی و چرب
* 2- غذاهای حاوی قند زیاد
* 3 - خوردن غذای زیاد بخصوص هنگام سحر
* 4 - خوردن چای زیاد هنگام سحر ، چای باعث افزایش ادرار شده و از این طریق نمک های معدنی که در طول روز بدن به آنها نیاز دارد دفع می شوند .
* 5 - سیگار : اگر شما نمی توانید سیگار را به یکباره قطع کنید از هفته های قبل از ماه رمضان شروع به مصرف کم آن کنید .

چه غذاهایی را مصرف کنیم ؟
* 1 - مصرف کربوهیدراتهای مرکب در سحر که مدت طولانی تری هضم می شوند و باعث می شوند که شما کمتر گرسنه شوید .
* 2- حلیم یک منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهائی است که دیر هضم می شود .
* 3- خرما یک منبع عالی قند ،‌فیبر ، کربوهیدرات ، پتاسیم و منیزیوم می باشد .
* 4- مغز بادام غنی از پروتئین و فیبر بوده و حداقل چربی را دارا می باشد .
* 5- موز یک منبع خوب پتاسیم ، منیزیوم و کربو هیدرات می باشد .
* 6-مصرف زیاد آب یا آب میوه در صورت امکان در فاصله بین افطار و زمان خواب باعث تأمین آب مورد نیاز بدن می شود .

یبوست
* یبوست می تواند باعث ایجاد بواسیر و شقاق های دردناک مقعد شود و باعث سوء هاضمه به همراه نفخ می شود .
* علل یبوست : مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده ، مصرف کم آب و میزان ناکافی فیبر در غذا از علل عمده یبوست می باشند .

* درمان : اجتناب از مصرف زیاد کربوهیدراتهای تصفیه شده ، افزایش مصرف آب ، استفاده از سبوس در نانها ، استفاده از آردهای قهوه ای .

سوء هاضمه و نفخ
* علل : پرخوری ، مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده ، غذاهای تند و غذاهایی که ایجاد نفخ می کنند مثل تخم مرغ ،‌ کلم ، عدس ،‌ نوشابه های گازدار

* درمان : از پرخوری اجتناب کنید ، آب میوه یا آب بنوشید . از غذاهای سرخ کردنی اجتناب کنید .


ضعف ( افت فشار خون )
* علائم :افزایش تعریق ، ضعف ، خستگی ، کم شدن انرژی ، سرگیجه بخصوص هنگام برخاستن ، ظاهر رنگ پریده و احساس افتادن علائم افت فشار خون می باشند که بیشتر هنگام بعد از ظهر اتفاق می افتد .
* علل : مصرف کمتر مایعات و کاهش مصرف نمک

* درمان : به مکانهای گرم نروید و مصرف نمک و مایعات را افزایش دهید .
* توجه : افت فشار خون باید با گرفتن فشار خون در هنگام بروز علائم تأیید شود . افراد دارای فشار خون بالا ممکن است در طول ماه رمضان نیاز به تنظیم مجدد داروهای خود توسط پزشک داشته باشند .

سردرد
* علل : عدم مصرف کافئین و تنباکو ،‌انجام کار زیاد در طول روز ، کم خوابی و گرسنگی که معمولاً در طول روز بیشتر شده و در انتهای روز بدتر می شود . سردرد وقتی با افت فشار خون همراه شود می تواند منجر به سردرد شدید و حالت تهوع قبل از افطار شود .

* درمان : در طول یکی دو هفته قبل از ماه رمضان بصورت تدریجی کافئین و تنباکو را قطع کنید . چای سبز و بدون کافئین ممکن است جایگزین خوبی باشد . همچنین برنامه خود را در طول ماه رمضان طوری ترتیب دهید تا خواب کافی داشته باشید .


کاهش قند خون
* ضعف ، سرگیجه ، خستگی ،‌کاهش تمرکز ،‌ تعریق زیاد ، احساس لرز ، عدم توانائی برای فعالیت های فیزیکی ، سردرد ، طپش قلب از علائم کاهش قند خون می باشند .
* علل در افراد غیر دیابتی :خوردن مقدار زیاد قند مثل کربوهیدراتهای تصفیه شده مخصوصاً در هنگام سحر باعث می شود که بدن مقدار زیادی انسولین تولید کرده و باعث افت قند خون بشود .

* درمان :خوردن غذا هنگام سحر و محدود کردن نوشیدنی ها و غذاهای حاوی قند .
* توجه : افراد دیابتی ممکن است به تنظیم مجدد داروهای خود در ماه رمضان احتیاج داشته باشند و باید با پزشک خود مشورت کنند .

انقباضات عضلانی
* علل:مصرف ناکافی غذاهای حاوی کلسیم ، پتاسیم و منیزیوم

* درمان :خوردن غذاهای غنی از مواد معدنی فوق برای مثال : سبزیجات ، میوه جات ، محصولات لبنی ، گوشت ، خرما
* توجه : افراد تحت درمان فشار خون بالا و افراد دچار سنگ کلیه باید با پزشک خود مشورت کنند .

زخم معده ،‌ سوزش سردل ، التهاب معده
* افزایش سطح اسید در معده خالی در ماه رمضان باعث تشدید مسائل فوق می شود . این شکل بصورت احساس سوزش در ناحیه معده و زیر دنده ها ظاهر شده و می تواند بطرف حلق گسترش یابد . غذاهای تند ، قهوه و کوکاکولا این حالت را بدتر می کنند .
* درمانهای طبی برای کنترل سطح اسید در معده وجود دارند وافراد مبتلا قبل از روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت کنند .

سنگ کلیه
* سنگ کلیه ممکن است در افرادی که آب کم می نوشند ایجاد شود . بنابراین مصرف زیاد مایعات برای جلوگیری از تشکیل سنگ ضروری می باشد .

درد مفاصل
* علل : در طول ماه رمضان که نمازهای بیشتری خوانده می شود فشار روی مفاصل زانو افزایش می یابد . در افراد مسن و یا افراد دچار التهاب مفاصل این مسئله باعث درد ، سفتی ، تورم و احساس ناراحتی می شود .

* درمان : وزن را کم کنید تا زانوها مجبور نباشند وزن بیشتری را تحمل کنند . قبل از ماه رمضان اندام تحتانی را ورزش دهید تا برای فشار اضافی وارده آماده باشند . آمادگی بدنی باعث می شود تا نماز راحت تر خوانده شود .

mehraboOon
07-31-2011, 02:09 PM
http://salijoon.info/mail/900509/ramazan.jpg


تغذیه صحیح در روزه داری
گرفتن روزه چه فوایدى براى بدن و سلامتى دارد؟
- روزه دارى مى تواند به تغذیه مناسب کمک شایانى نماید، بدن انسان براى حفظ سلامتى خود همواره مقدارى از چربى موادغذایى را در نقاط مختلف ذخیره مى کند به مرور زمان چربى هاى ذخیره شده تغییر رنگ داده و فشرده مى شوند و احتمال اینکه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار کمتر مى شود. روزه دارى حتى در افراد لاغر و یا با وزن طبیعى به بدن فرصتى مى دهد تا این چربى ها را از ذخایر آن آزاد کرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه دارى به جاى آن چربى هاى تازه و مناسب ترى را جایگزین نماید. غذا خوردن سبب مى شود خون فراوانى به دستگاه گوارش سرازیر شود که به دنبال آن بى حالى و کاهش توان فعالیتهاى دقیق فکرى اتفاق مى افتد. روزه با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون کافى به سراسر بدن بالاخص به سیستم اعصاب مى تواند به سلامتى بدن کمک شایانى بنماید. از نظر روانى هم روزه دارى بسیار مفید است چرا که مبارزه با خود در زمینه جلوگیرى از خوردن سبب افزایش اعتماد به نفس مى شود که عامل اساسى در پیشگیرى از مشکلات روانى است.
چه غذاهایى براى سحرى و چه غذاهایى براى افطارى مناسب است و اساساً آیا بدن میان این دو وعده تفاوتى از لحاظ موادغذایى که مورد استفاده قرار مى گیرد قائل شد یا خیر؟
- بسیارى از افراد معتقدند هنگام سحرى بایستى از موادغذایى که انرژى بالایى دارند استفاده کنند تا در طول روز احساس گرسنگى نکنند به خاطر همین مسأله خوردن غذاهاى چرب را ترجیح مى دهند ولى بایستى توجه داشت که به دنبال مصرف موادغذایى پرچرب، تشنگى شدیدى عارض شده که باعث ایجاد مشکلات عدیده اى در این افراد مى گردد. از طرف دیگر عده اى موادقندى را ترجیح مى دهند که ذکر این نکته ضرورى است که مصرف مواد قندى و شیرینى به مقدار زیاد و در یک وعده باعث افزایش ناگهانى هورمون انسولین در خون شده و با توجه به اینکه این هورمون باعث کاهش قند خون مى گردد ممکن است عوارضى چون سرگیجه، بى حالى، پرخاشگرى، عصبانیت و ضعف ناگهانى به وجود آید. پس بهتر است در وعده غذایى سحرى از موادغذایى استفاده شود که بتواند هم انرژى روزانه را تأمین کند و هم از افت ناگهانى قند خون جلوگیرى کند و مهمتر از همه اینکه باعث ایجاد تشنگى شدید نشود.
آیا مى شود سحرى را به طور کلى حذف کرد؟
بسیارى از افراد هستند که وعده سحرى را به دلیل مختلف از جمله عدم توانایى در بیدار شدن صبحگاهى حذف مى کنند. بایستى توجه داشت که در روزهاى عادى فاصله زمانى بین دو وعده غذایى شام و صبحانه روز بعد حدود ??ساعت است که تقریباً هفت ساعت از آن در حالت خواب مى گذرد. در ماه مبارک رمضان هم بایستى سعى شود همین حداکثر فاصله زمانى بین وعده هاى غذایى رعایت شود. در صورت عدم مصرف موادغذایى در سحرى و حذف آن فاصله بین وعده افطار و شام تا وعده افطار بعدى حدود ??-??ساعت مى شود که خالى ماندن دستگاه گوارش و نداشتن منبع انرژى براى این مدت زمان طولانى بسیار مضر است چرا که کلیه فعل و انفعالات بدنى از جمله روند ترشح اسید و آنزیمهاى گوارشى، عدم در دسترس بودن آب براى فعل و انفعالات حیاتى و اتمام انرژى به علت مصرف یک وعده غذا دچار اختلال شده وعوارض مختلفى چون سوزش سردل، زخم معده، عدم تمرکز فکرى، بیخوابى و عصبانیت دیده مى شود. چرا که در این حالت در کمترین زمان فعالیت (شب) بیشترین غذا خورده مى شود و در بیشترین زمان فعالیت (طول روز) که بدن ما نیازمند به سوخت و ساز فعال براى انجام فعالیتهاى روزمره هست هیچ گونه منبع انرژى در دسترس نیست و این مسأله سبب افت در میزان و کیفیت فعالیتهاى مورد نیاز مى گردد.
تفاوت بین وعده سحرى و افطارى را لطفاً بفرمایید.
- بدن ما در زمان افطار در حالت استراحت کامل است بنابراین هنگام افطار بایستى از موادغذایى استفاده شود که به طور ناگهانى به دستگاه گوارش فشار وارد نشود بنابراین توصیه مى کنیم در زمان افطار روزه خود را با چند عدد خرما همراه با یک استکان چاى یا شیر ولرم باز کنید و بین افطارى و شام خود فاصله اى را در نظر بگیرید مثلاً در این فاصله مى توانید وضو گرفته و نمازتان را بخوانید که هم ثواب نماز اول وقت را برده و هم حرکات نماز باعث شود بدنتان کمى از حالت استراحت درآید. توصیه مى شود که شام را با غذاهاى سبک، کم قند و فیبردار مثل سوپ و سبزیجات یا سالاد که فشار چندانى به معده وارد نمى کنند شروع کرده و سپس به سراغ شام اصلى بروید. چرا که مصرف بیش از حد موادغذایى شیرین و پرچرب هنگام افطار منجر به تشنگى مى شود و مصرف نوشیدنیهاى زیاد بالاخص مایعات خنک با رقیق کردن اسید و آنزیمهاى دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب موادغذایى مى گردد، این مسأله پیامدهاى مهمى چون درد شکم و نفخ پیش مى آورد.
براى از بین بردن یا کمتر کردن عطش شدید در این ماه چه باید کرد؟
- براى فهم این سؤال به این مثال توجه کنید. مزرعه اى را در نظر بگیرید که در کنار یک رودخانه پرآب است براى اینکه بتوانیم این مزرعه به صورت دائم آبیارى شده و از حملات احتمالى آب در فصول گوناگون در امان باشد، سدى مقابل آب مى زنیم تا بتوانیم آب را مهار کرده و با ایجاد روزنه هایى در سد به صورت دائم و کنترل شده مزرعه مان را آبیارى کنیم. در ماه مبارک رمضان نیز بایستى سدى در بدنمان بسازیم که بتوانیم آب و موادغذایى را که در سحرى مصرف کرده ایم به صورت یکنواخت ودائم در طول روز به قسمتهاى مختلف بدنمان برساند. این کار را مى توانیم با مصرف مواد غذایى پرفیبر (سبزیجات و میوه ها) انجام دهیم. این دسته از موادغذایى با احاطه سایر گروههاى غذایى خورده شده اولاً باعث مى شود آنزیمهاى گوارشى به صورت آرام آرام روى موادغذایى اثر کند و ثانیاً با کم کردن سرعت جذب مواد غذایى باعث مى شود که بدن به آهستگى و در فراخى وقت اقدام به جذب مواد غذایى بکند که هم دچار خستگى کمترى مى شود وهم از آن توفان قندى و انسولین بالاى بعد از آن جلوگیرى مى کند بنابراین توصیه مى شود در سحرى از مواد غذایى پرفیبر مثل سبزیجات و بالاخص میوه ها استفاده کنید چرا که میوه ها اولاً منبع سرشارى از فیبر هستند و ثانیاً قند موجود در میوه ها در حالت خالص و بدون فیبر هم دیرتر از قندهاى ساده جذب مى گردد که این امر سبب مى گردد فرد دیرتر احساس گرسنگى نماید. مواد غذایى پرفیبر آب زیادى را در خود جذب کرده و بدن مى تواند آن را به آهستگى جذب کند و احساس تشنگى دیرتر عارض مى گردد. یکى از مکانیسم هاى احساس گرسنگى، خالى بودن معده است فیبرها سرعت حرکت مواد غذایى را نیز کاهش مى دهند و این مسأله باعث مى شود که مکانیسم مذکور دیرتر شروع شود. مصرف آب به مقدار فراوان در وعده سحرى و بالاخص ما بین غذا توصیه نمى شود چرا که طى اشاره اى که قبلاً شد باعث رقت اسید و آنزیمهاى گوارشى شده و اختلال در روند هضم را باعث مى شود.
خانمهاى شیرده با رعایت چه تغذیه اى در هنگام روزه دارى سلامت شان تضمین مى شود؟
درکتب تخصصى تغذیه آمده است که حدود یک سوم نیاز براى ترشح شیر از ذخایر چربى بدن که در سه ماهه سوم حاملگى تشکیل شده است تأمین مى گردد و دو سوم دیگر از طریق تغذیه بایستى مهیا گردد رژیم غذایى مادر شیرده بایستى غنى از پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین ها باشد و در صورت لحاظ نکردن این مواد در رژیم غذایى وى دچار کمبودهاى شدید و نهایتاً عوارض خطرناکى چون پوکى استخوان، خرابى دندانها، کم خونى و ریزش مو مى شود. طبق فتاوى مراجع عظام مادران شیرده مى توانند روزه بگیرند ولى اگر بعد از چند روز احساس کردند که روزه سبب کاهش در مقدار شیر آنها شده است روزه گرفتن جایز نیست. به مادران در دوران شیردهى توصیه مى شود در وعده هاى غذایى سحرى، افطار و شام از مواد سرشار از آهن (مثل گوشت و حبوبات) و کلسیم (مثل شیر و لبنیات) بیشتر استفاده کنند و از خوردن ادویه جات، فلفل، سیر، پیاز و زیره که سبب بد بو شدن شیر مى شود پرهیز کنند چرا که مکیدن فرزند یکى از عوامل مؤثر در ترشح شیر است و بد بو شدن شیر سبب عدم مکش نوزاد شده ومنجر به کاهش یا قطع شیر مى گردد.
آیا در سنین مختلف هنگام روزه دارى باید تغذیه متفاوت باشد؟
نیازهاى تغذیه اى در سنین مختلف متفاوت است نیاز به انرژى با افزایش سن کاهش مى یابد که در ارتباط با کاهش اندازه بدن، کاهش توده چربى و کاهش فعالیت فیزیکى است. نیازهاى پروتئینى در سالمندان کمى بیشتر از افراد جوانتر مى باشد چرا که براى حفظ تعادل نیتروژنى و پیشگیرى از تعادل منفى نیتروژنى وجلوگیرى از تحلیل عضلات لازم است. با توجه به اینکه افراد سالمند به علت کم تحرکى اکثراً دچار یبوست هستند مصرف کربوهیدراتهاى پیچیده مثل سبزیجات، غلات کامل و میوه ها در وعده هاى سحرى و افطارى نسبت به سنین جوان بیشتر توصیه مى شود چرا که این گروه از مواد غذایى ذکر شده باعث جلوگیرى از یبوست مى شوند.
در افرادى که از رژیم هاى غذایى استفاده مى کنند، باید به چه صورت در مدت این ماه عمل کنند؟
افرادى که به جهت کاهش یا افزایش وزن از رژیم هاى غذایى استفاده مى کنند بایستى ناهار رژیم را در سحرى میل کنند و وعده غذایى مربوط به صبحانه رژیم را براى افطار در نظر گرفته و شام رژیم را هم در جاى خود و به جاى شام ماه مبارک رمضان استفاده کنند.

زولبیا وبامیه به صورت سنتى از قدیم سر سفره هاى افطار است، ضرورتى در مصرف آن وجود دارد؟
همانگونه که قبلاً نیز عرض کردم هنگام افطار ذخیره قندى بدن بسیار کم است و به همین دلیل بهتر است در زمان افطار با خوردن مواد قندى این کمبود جبران شود هنگام افطار توصیه مى شود زولبیا یا بامیه البته به مقدار کم مصرف شود چرا که مصرف بیش از حد آن به خاطر استفاده از روغن، کره و ماست و ادویه جات مختلف درترکیبات این نوع شیرینى جات و عدم اطمینان کافى به منابع مذکور ممکن است سبب مسمومیت هاى غذایى شود. علاوه بر آن مصرف بیش از حد زولبیا و بامیه با توجه به اینکه اشتها را کاهش مى دهد باعث عدم مصرف مواد مورد نیاز دیگر مى شود.
احتیاجات کالرى در زنان و مردان به چه میزانى است؟
لازم به توضیح است که در ماه مبارک رمضان میزان نیاز به کالرى تفاوت چندانى باحالات غیر روزه نداشته و فقط نحوه زمان بندى مصرف مواد غذایى در جهت آزاد شدن ذخایر چربى فشرده و قدیمى و جایگزین شدن آنها با بافت جدید و قابل دسترسى متفاوت است که در جدول زیر براساس وزن و میزان فعالیت نشان داده شده است.

میزان کاهش وزن در ماه مبارک رمضان تا چه حدى باید باشد؟
با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان در بیشترین زمان فعالیت (طول روز) کمترین مصرف مواد غذایى را داریم به همین خاطر با توجه به اینکه فعالیتهاى روزمره سبب از دست رفتن کالرى مى شود و وزن کم خواهد شد این مسأله در مورد افراد مختلف با توجه به جنس (مرد یا زن) ، وزن و سن متفاوت است ولى در حالت معمول بین ? الى ?کیلوگرم کاهش وزن وجود دارد که این کاهش قسمتى به از دست دادن کالرى و قسمتى هم به عدم دریافت مواد غذایى و آب مربوط است.
چه مواد غذایى را در این ماه بهتر است در رژیم غذایى و تغذیه خانواده قرار داد؟
به طور خلاصه توصیه مى شود از مواد غذایى زیر در ماه مبارک رمضان بیشتر استفاده شود:
در وعده سحرى:
از غذاهایى که داراى قندهاى مرکب هستند مثل میوه جات بیشتر استفاده شود.
- ازغذاهاى حاوى فیبر مثل سبزیجات ومیوه جات بایستى بیشتر استفاده شود.
- از موادغذایى سرخ کرده، پرچرب و شیرینى پرهیز گردد.
- از غلات و حبوبات به میزان دلخواه در ترکیبات غذاى سحرى لحاظ گردد.
- مصرف بیش از حدگوشت در سحرى توصیه نمى گردد.
- مصرف آب قبل از شروع سحرى و در مابین وعده هاى غذایى توصیه نمى شود.
- مصرف ادویه جات وغذاهایى مثل کله پاچه، سیرابى و… در سحرى توصیه نمى شود.
در وعده افطارى وشام :
- شروع افطارى بایستى با چند عدد خرما همراه کمى آب ولرم یا شیر ولرم باشد
- سعى شود بین افطارى و شام فاصله وجود داشته باشد.
- شروع افطارى با نوشیدنى هاى خنک نباشد بلکه حتماً بایست ولرم یا سوپ باشد.
- مصرف بیش از حد مواد غذایى پرچرب و شیرین در افطار سبب تشنگى شده و به دنبال آن آب زیادمصرف مى شود و در نتیجه با کاهش غلظت اسید و آنزیمهاى گوارشى موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذایى مى شود.
در پسران ودخترانى که مى خواهند براى نخستین بار روزه بگیرند آیا تفاوتى در نوع مواد غذایى مصرفى شان وجود دارد؟
نیاز به انرژى در خانمها و آقایان متفاوت است که مربوط به میزان فعالیتهاى آنها و اثرات هورمونهاى مختلف مى باشد. در خانمها با توجه به اینکه در دوره عادات ماهیانه کمبودهایى از قبیل آهن ممکن است دیده شود میزان نیاز به برخى از مواد غذایى بیشتر است بنابراین توصیه مى شود خانمها بالاخص افرادى که تازه به سن بلوغ رسیده وتوفیق روزه دارى در ماه رمضان را کسب کرده اند نسبت به تغذیه خود دقت بیشترى نموده و با مصرف بیشتر مواد سرشار از آهن مثل پروتئینها (نسبت به آقایان) باعث جلوگیرى از عوارضى مثل کم خونى، ریزش مو و… شوند.

mehraboOon
08-01-2011, 11:39 AM
تغذیه




روزه‌داری با چاشنی سلامت


http://www.marshal-modern.ir/Archive/22704.aspx (http://shervin8060.persiangig.com/darham.htm)




با شروع ماه مبارک رمضان تغییراتی در شیوه‌ی تغذیه و زمان‌بندی غذایی افراد روزه‌دار ایجاد می‌شود. نباید فراموش کرد که غذای مناسب از اولین و مهم‌ترین نیازهای هر موجود زنده و از جمله تمام انسان‌ها است.



گرچه با توجه به موقعیت محیطی و فرهنگ هر جامعه، نوع و مقدار غذای دریافتی تفاوت‌هایی دارد، ولی عموماً همه‌ی انسان‌ها چندین بار طی شبانه‌روز غذا مصرف می‌کنند تا بتوانند سالم و قوی بوده و فعالیت‌های روزمره را به خوبی انجام دهند.

نامناسب بودن غذای مصرفی و کاهش دفعات غذا خوردن (اگر همراه با کاهش کلی دریافت غذایی همراه شود)، می‌تواند عوارض نامناسبی را به بدن تحمیل کند، بنابراین ممکن است برخی به اشتباه فکر کنند که روزه‌داری می‌تواند تأثیرات منفی بر سلامت فرد باقی بگذارد.

در حقیقت باید گفت اگرچه به هنگام تغذیه، خون فراوانی به دستگاه گوارش سرازیر می‌شود که به همین دلیل بی‌حالی و کاهش توان فعالیت فکری به محض غذا خوردن از بین می‌رود، اما روزه‌داری با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون کافی به سراسر بدن به ویژه به دستگاه مغزی ـ عصبی و ایجاد فرصت کافی برای فعالیت مناسب و کافی فکری و همچنین عبادات سازنده به سلامت بدن کمک بسیار می‌کند.

در عین حال این تصور کاملاً اشتباه است که روزه نباید منجر به اندکی بی‌حالی و احساس گرسنگی شود، بلکه این حالات به طور طبیعی در روزه‌داری در افراد سالم نیز اتفاق می‌افتد که باید آن‌ها را تحمل نمود. البته در حالات غیرعادی یا فشارهای غیرطبیعی ایجادشده بر بدن، مشاوره با متخصصان کاملاً ضروری است. بد نیست شما هم بدانید، علاوه بر اثرات مفید جسمانی که روزه برای فرد روزه‌دار به ارمغان می‌آورد، امساک و خودداری از خوردن و نوشیدن بر نفس و روح افراد نیز تأثیر فوق‌العاده‌ای برجای می‌گذارد.





نوع و روش مصرف مواد غذایی در وعده‌های افطار و سحری



رعایت نکات تغذیه‌ای می‌تواند به سلامت شما در طول ایام روزه‌داری کمک زیادی کند. به عنوان مثال بهتر است غذا آبکی و به صورت ترید مصرف نشود و همچنین خوردن مایعات فراوان در طول غذا موجب کاهش دسترسی آنزیم‌های گوارشی به مواد غذایی شده، برخی بیماری‌ها و نارسایی‌های گوارشی را منجر می‌شوند.



همچنین مصرف ادویه‌ی فراوان علاوه بر ناراحتی‌های دستگاه گوارش، به تشنگی در طول روز هم دامن می‌زند.
و در این میان مصرف غذاهایی از قبیل کله‌پاچه و سیراب و شیردان هم با واردکردن مقدار زیادی چربی و اسیدهای نوکلئیک به بدن، منجر به مشکلات گوارشی و افت سلامتی و همچنین تشنگی شدید در طول روز می‌شوند.
به طور کلی خوردن غذاهای سرخ‌کرده نظیر کوکو سبزی، کوکو سیب‌زمینی، کتلت و گوشت‌های سرخ شده مثل کباب، جوجه‌کباب و ماهی نیز می‌توانند عوارض مشابهی را ایجاد کنند.

مصرف سُس مایونز، خامه، سوسیس و کالباس نیز در سحری مناسب نیست، زیرا موجب بروز ناراحتی‌های گوارشی از قبیل ترش کردن می‌شوند.
نوشیدن نوشابه‌های گازدار در سحر نیز به سوءتغذیه، اضافه وزن و افزایش بیماری‌های گوارشی منجر می‌شود.

کم خوری زیاد (که می‌تواند به سوءتغذیه، سرگیجه، سردرد، اختلالات عصبی، لاغری مفرط، افت قند خون و... می‌شود) و پرخوری و همچنین ریزه‌خواری‌ها همگی به سلامت فرد لطمه می‌زنند.

در ضمن مصرف بسیار کم و همچنین مصرف زیاده از حد سبزی‌ها و به ویژه بادمجان تشنگی در طول روز را افزایش می‌دهند.
عدم نوشیدن مایعات کافی، نوشیدن چای، قهوه، کاکائوی فراوان و غلیظ، عدم مصرف یا مصرف ناکافی میوه‌ها و سبزیجات همگی ممکن است منجر به یبوست شوند که با مصرف میوه و سبزی در حد مناسب، این مشکل از بین خواهد رفت. مصرف روغن زیتون به همراه سالاد نیز در پیشگیری از یبوست مؤثر است.



مصرف زیاد انواع گوشت در سحر توصیه نمی‌شود. در ضمن علاوه بر گوشت، مصرف مقدار فراوان دیگر مواد پروتئینی (از قبیل حبوبات) نیز احتمال تشنگی در طول روز را افزایش می‌دهد.

برخی معتقدند که اگر سحری نخورند مشکلی نداشته و به راحتی روزهای ماه مبارک را سپری می‌نمایند. لازم به یادآوری است که حتی اگر از نظر گوارشی نخوردن سحری برای برخی افراد مشکل ظاهری ایجاد نکند، ولی از نظر علم تغذیه تنها سیری شکمی مهم نبوده، بلکه سیری سلولی بسیار اهمیت دارد. فردی که سحری نمی‌خورد به بدن خود فشار بسیاری وارد می‌سازد که در نهایت علاوه بر سوء تغذیه، احتمال واکنش بدن برای مقابله با گرسنگی بسیار طولانی را به همراه دارد که این خود منجر به کاهش انرژی مورد نیاز گردیده و این‌گونه افراد ممکن است دچار حالت چاقی ظاهری (که گاه در اثر تورم بدن اتفاق می‌افتد) نیز بشوند.

ضمناً با نخوردن سحری، مواد زائد حاصل از سوختن چربی در بدن جمع شده و باعث بروز حالت خستگی زیاد در انتهای روز می‌شود.
حذف وعده سحری در عین حال سبب پایین افتادن قند خون (هیپوگلیسمی) درطول روز نیز شده که خود منجر به کاهش یادگیری، بی‌حوصلگی و خستگی می‌شود. بنابراین صرف سحری مناسب و متعادل برای همه روزه‌داران به خصوص نوجوانان در حال رشد ضروری بوده و سحری باید شامل یک وعده غذای کامل باشد، زیرا در طول روز بدن علاوه بر انرژی، به پروتئین و مواد معدنی و ویتامین‌ها نیازمند است.

اگر قرار است که در وعده سحر از غذای پختنی استفاده شود باید به مقدار کم از آن غذا مصرف شود و بهتر است از نان، پنیر، سبزیجات و میوه‌جات هم استفاده کرد.



بهتر است سحری متشکل از غذاهای حاوی قندهای پیچیده (مثل نان، سیب زمینی آب پز، ماکارونی یا مقداری برنج کم روغن) و سرخ نشده بوده و ضمناً علاوه بر قندهای پیچیده باید حاوی لبنیات کافی، مقداری سبزیجات (تازه و پخته) و میوه‌جات و همچنین مقدار کمی گوشت و حبوبات باشد.



به عنوان نمونه یک وعده سحری مناسب می‌تواند 8 تا 10 قاشق برنج دم پخت کم روغن و یک پیاله خورش قورمه سبزی که گوشت آن چربی زیادی نداشته باشد و ضمناً گوشت و سبزی آن سرخ نشده باشد (تفت اندک اشکال ندارد) و همچنین بسیار ترش هم نباشد، مصرف کرد.

بسیار مناسب است که همراه این غذا مقدار کمی سبزی خوردن و در پایان غذا نیز یک پیاله کوچک ماست مصرف شود. در انتهای غذا یک تا 2 خرما و پس از مدتی، صرف یک برش خربزه، یک عدد میوه و نوشیدن آب کافی نیز مناسب خواهد بود.

mehraboOon
08-01-2011, 02:07 PM
مدير روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي شيراز گفت: مصرف مواد قندي موجب افزايش ترشح انسولين در بدن و ايجاد احساس گرسنگي بيشتر نزد فرد روزه‌دار مي‌شود.


دكتر اكبر اجرايي افزود: با مصرف مواد قندي و به‌دليل افزايش ترشح انسولين و بالا رفتن سوخت و ساز بدن، فرد نيازمند مصرف بيشتر مواد قندي شده و افت فشارخون، ضعف عمومي و اضافه‌وزن و چاقي را در پي دارد.

اين پزشك عمومي با بيان اينكه افراد مصرف چاي و مواد دخاني را قبل و در طول ماه مبارك رمضان كاهش دهند، اين امر را موجب افزايش توان تحمل روزه‌داران دانست.

دكتر اجرايي افزود: خانم‌هاي باردار و افراد مستعد ابتلا به بيماري‌هاي مزمن مانند بيماران كليوي، قلبي، روحي و رواني و ... به منظور حفظ سلامت ، لازم است كه پيش از گرفتن روزه به پزشك مراجعه و توصيه‌هاي لازم را دريافت كنند.

وي گفت: يك روزه‌داري مناسب بايد علاوه بر ايجاد نشاط و شادابي روحي و جسمي موجب جلوگيري از چاقي، كاهش چربي خون، كاهش اضطراب و فشارهاي روحي شود.

دكتر اجرايي ادامه داد: با توجه به اينكه در آموزه‌هاي ديني و مذهبي، ايجاد آمادگي روحي و جسمي براي ورود به مهماني خدا و انجام روزه‌داري مورد تاكيد و توجه شرع مقدس و امامان بزرگوار بوده است، مومنان كه قصد حضور بر سر سفره پربركت ميهماني خدا در ماه رمضان را دارند، به اين نكات مهم در زمينه سلامتي توجه كنند تا با آمادگي كامل روزه‌داري را آغاز كنند.

mehraboOon
08-04-2011, 04:15 PM
(http://konjkav.com/health/11906-%D9%81%D9%88%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%DB%8C%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%B9%D9%84%D9%85.html)

تائید علمی فریضه دینی روزه



(http://konjkav.com/health/11906-%D9%81%D9%88%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%DB%8C%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%B9%D9%84%D9%85.html?tmpl=component&print=1&layout=default&page=)
(http://konjkav.com/component/mailto/?tmpl=component&link=aHR0cDovL3d3dy5rb25qa2F2LmNvbS9oZWFsdGgvMTE5M DYt2YHZiNin24zYry3YsdmI2LLZhy3Yr9in2LHbjC3Yp9iyLdi v24zYr9qv2KfZhy3YudmE2YUuaHRtbA%3D%3D) سالها است دانشمندان به دنبال ریشه های علمی روزه می گردند و تاکنون موفق شده اند به نتایج حائز اهمیتی دست یابند که به فواید روزه تاکید می کند.


بسیاری از ادیان به فریضه روزه تاکید کرده اند. از این رو، بسیاری از دانشمندان سالها است به دنبال ریشه های علمی این باور دینی می گردند و تاکنون به نتایج قابل توجهی دست یافته اند که همگی مهر تائیدی بر فواید روزه داری است.

کاهش خطر بیماریهای قلبی

اوایل آوریل سال جاری گروهی از پژوهشگران موسسه قلب مرکز پزشکی "اینترمانتین" آمریکا با تحقیق بر روی 230 نفر نشان دادند که روزه برای سلامت بدن مفید است و به خصوص روزه های دوره ای منظم خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی را کاهش می دهند.

این محققان به منظور دستیابی به این نتایج برای داوطلبان 24 ساعت روزه تجویز کردند که در این مدت تنها می توانستند آب بنوشند.

پس از این 24 ساعت، داوطلبان می توانستند به مدت 24 ساعت رژیم غذایی عادی داشته باشند. نتایج این تحقیقات نشان داد که در دوره روزه هم سطوح کلسترول بد (LDL) و هم سطوح کلسترول خوب (HDL) بالا رفت.

این محققان در این خصوص توضیح دادند: "روزه موجب استرس و گرسنگی می شود. به همین دلیل ارگانیسم کلسترول بیشتری آزاد می کند و به جای گلوکز، اجازه استفاده از چربی بدن را به عنوان یک منبع انرژی می دهد. به این ترتیب تعداد سلولهای چربی کاهش می یابد. این جنبه مهم است چراکه منجر به کاهش چربی و کاهش احتمال توسعه مقاومت انسولینی یا دیابت می شود."

نتایج این تحقیقات تائید کرد که همچنین روزه اثراتی بر روی تولید بیشتر هورمون رشد (HGH) می گذارد و یک اثر حفاظتی در مورد ساختمان عضلانی و تعادل متابولیکی دارد.

به طوریکه در مدت 24 ساعت روزه، سطوح هورمون رشد به طور متوسط هزار و 300 درصد در زنان و دو هزار درصد در مردان افزایش داشت.

به گفته این محققان، روزه های دوره ای منظم می توانند سطوح پارامترهایی که منجر به افزایش خطر توسعه بیماریهای مزمن می شوند را کاهش دهد.

این بررسیها نشان داد افرادی که به طور مرتب روزه می گیرند نسبت به کسانی که روزه نمی گیرند 58 درصد با خطر کمتری در بروز بیماریهای شریانی و قلبی مواجهند.

روزه حس بویایی را قوی می‌کند

همزمان گروهی از دانشمندان آمریکایی دانشگاه کالیفرنیا در ساندیگو در بررسیهای خود نشان دادند که حس بویایی در زمان گرسنگی و روزه تقویت می شود.

در این مکانیزم، یکسری از پالسهایی که سیستم عصبی را در پاسخ به رایحه ها تحریک می کنند به حس بویایی اجازه می دهند که برای کسب غذا تواناتر شوند.

از سویی دیگر این سیستم می تواند در تحریک اشتها در سالمندان و افراد بی اشتها مورد استفاده قرار گیرد. "وانگ جینگ"، استاد زیست شناسی دانشگاه کالیفرنیا و سرپرست این تیم تحقیقاتی در این خصوص اظهار داشت: "بویایی کمک مهمی به درک کیفیت غذا می کند و عمیقاً بر روی غذاهایی که انتخاب می کنیم اثر می گذارد."
راهکار جدید استاد ایرانی دانشگاه مونستر برای درمان آلزایمر با روزه داری

در سال 2009، علی گرجی استاد ایرانی دانشگاه مونستر آلمان با استفاده از روزه داری تحقیقاتی را برای درمان بیماریهایی چون آلزایمر، پارکینسون و سردردهای میگرنی انجام داد.

بررسیهای این محقق ایرانی نشان داد که پس از 12 تا 14 ساعت روزه داری، آشامیدن باعث ایجاد امواج قوی در مغز می شود.

این امواج 10 تا 20 برابر امواج معمولی مغز است. تحقیقات اولیه این دانشمند نشان داد که گرسنگی و تشنگی طولانی باعث افزایش حساسیت پذیری قشر مغز می شود.

گرجی با تاکید بر اینکه می توان با استفاده از این خاصیت در درمان مبتلایان به بیماریهای آلزایمر و پارکینسون اقدام کرد، اظهار داشت: "تحقیقات ما نشان داد که روزه داری در درمان و پیشگیری این بیماریها موثر است ضمن آنکه این موجها می تواند در مقاوم سازی سلولهای عصبی مغز در برابر سکته های مغزی موثر باشد."

استاد دانشگاه مونستر همچنین بر اثرات مثبت روزه داری در درمان سردردهای مزمن میگرنی تاکید کرد و ادامه داد: "نتایج این پژوهش نشان می دهد که روزه داری می تواند به عنوان یکی از روشهای موثر در درمان سردردهای میگرنی استفاده شود."

روزه سلولهای سالم را در مقابل شیمی درمانی حفظ می کند

در سال 2008 دانشمندان آمریکایی و ایتالیایی در تیم تحقیقاتی والتر لونگو از دانشگاه کالیفرنیا و بیمارستان "گاسلینی" در جنوا نشان دادند که گرفتن روزه می تواند به عنوان یک اسلحه موثر در مبارزه با کاهش وزن ناشی از شیمی درمانی در بیماران سرطانی به کار رود.

این دانشمندان نوعی الگوی جادویی را کشف کردند که سلولهای سالم در پی محدودیت کالری از خود نشان می دهند و به این ترتیب سلولهای سالم می توانند در مقابل صدماتی که در اثر شیمی درمانی به آنها وارد می کنند از خود دفاع کنند.

این پژوهشگران در بررسیهای مشاهده کردند که سلولهای سالم در زمان روزه، تمام انرژیهای در دسترس را برای ادامه حیات خود مورد استفاده قرار می دهند و بنابراین در مقابل شیمی درمانی نسبت به سلولهای سرطانی از خود مقاومت بیشتری نشان می دهند.

به اعتقاد این دانشمندان، روزه می تواند سلولهای سالم را در حالت سکوت نگه دارد و به این ترتیب در دوره ای که سلولها در انتظار پایان یافتن روزه هستند، می توانند مقاومت خود را برای ادامه حیات افزایش دهند.

این درحالی است که سلولهای سرطانی که طبیعت آنها به گونه ای است که نمی توانند انرژی ذخیره کنند در دوره روزه فعالیت و رشد آنها بسیار ضعیف می شود و چون تحت شیمی درمانی قرار دارند می توانند سریعتر نابود شوند، درحالی که سلامت سلولهای سالم همچنان حفظ می شود.

mehraboOon
08-08-2011, 01:32 PM
بلافاصله بعد از سحری نخوابید


http://upload.iranvij.ir/images_mordad/3mqug33vysly2crnw2dn.jpg




خوابیدن بلافاصله پس از خوردن سحری موجب تشدید علائم رفلاکس معده و ترش کردن می‌شود





خوابیدن، بلافاصله پس از صرف غذا، گوارش غذا را مختل کرده و موجب ترش کردن معده می‌شود. بنابراین به روزه داران توصیه می‌شود حداقل تا یک ساعت پس از خوردن سحری از خوابیدن خودداری کرده و اجازه دهند غذای‌شان هضم شود.





رفلاکس معده و ترش کردن

خوابیدن بلافاصله پس از خوردن سحری موجب تشدید علائم رفلاکس معده (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/digestive/2006/6/28/18313.html)و ترش کردن می‌شود.



دکتر شهرام آگاه، فوق تخصص گوارش اظهار کرد: خوردن و دراز کشیدن پس از مصرف افطاری و سحری به ویژه در افرادی که علائم رفلاکس معده دارند موجب تشدید علائم رفلاکس می‌شود.

وی ادامه داد: اگر غذا در ساعت‌های نا معمول مثلاً نیمه شب هم خورده شود و بلافاصله بعد از آن فرد بخوابد باز هم علائم رفلاکس و ترش کردن تشدید می‌شود.

این استاد دانشگاه افزود: علائم رفلاکس معده که ترش کردن از مهم‌ترین آن‌ها است بیشتر در سحری خوردن اتفاق می‌افتد چرا که فرد پس از خوردن سحری فرصت دارد و می‌تواند مدت زمانی را بخوابد.

در مورد این افراد توصیه می‌شود این کار را انجام ندهند. البته فرد اگر به پهلوی چپ دراز بکشد امکان رفلاکس کمتر است.

این فوق تخصص گوارش خاطرنشان کرد: به دنبال افطار با توجه به این که معده ساعت‌ها خالی بوده است و آمادگی خوردن حجم زیاد غذا را ندارد نباید حجم بالای غذا وارد معده شود چرا که می‌تواند به دستگاه گوارش فشار بیاورد.

بنابراین توصیه می‌شود برای افطار، فرد با مایعات گرم شروع کند و سپس غذای اصلی را حدود یک ساعت پس از افطار مصرف کند تا معده برای دریافت حجم غذای بیشتر عادت کند.



خوردن برنج و نان در وعده سحری از ترش کردن معده جلوگیری می‌کند
دکتر مهران بهبهانیان، متخصص گوارش به روزه داران توصیه کرد: برای پیش‌گیری از ترش کردن معده در طول روز، در وعده سحری از غذاهای دارای کربوهیدرات مانند نان و برنج استفاده کنید و از مصرف چربی‌ها خودداری شود.
همچنین از پرخوری در وعده افطار پرهیز شده و از مصرف غذاهای چرب، چای و قهوه، نوشیدن مایعات همراه با غذا و کشیدن سیگار پرهیز کنند.

mehraboOon
08-08-2011, 01:34 PM
روزه داران قبل از خواب میوه بخورند



آخرین غذای مناسب قبل از خواب برای روزه داران خوردن میوه است که ضمن کمک به هضم غذا، ترکیبات غذایی را که در طی روز از دست رفته به بدن برمی‌گرداند.

دکتر حسن مکرمی مدیر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان این مطلب افزود: روزه آثار تعادلی بر جسم و جان برای روزه داران دارد.

وی ادامه داد: برای استفاده‌ی مناسب از این ماه باید شرایطی ایجاد کنیم که ضمن استراحت به سیستم گوارش، نیازهای غذایی بدن در حین روزه داری، تأمین شود.



ایشان با بیان این که مواد غذایی باعث حفظ نظم و تأمین انرژی در بدن می‌شود، بیان داشت: استفاده از ترکیبات غذایی مناسب در افطار و سحر تأثیر مناسبی در تأمین انرژی بدن و استراحت به دستگاه گوارش را در بر دارد.

وی تاکید کرد: استفاده از مایعات ولرم مثل شیر ، چای کم رنگ و خرما مهم‌ترین نکته است که به روزه داران در سلامت دستگاه گوارش در ابتدای وعده افطار کمک می‌کند.
مکرمی ادامه داد: روزه دران باید سعی کنند که در زمان افطار از خوردن غذای حجیم اجتناب کنند و استفاده از مواد قندی مثل شیرینی زولبیا و قندهای مصنوعی پرهیز شود.

وی یادآور شد: برای تأمین انرژی مناسب در ماه رمضان، وعده شام و سحر نیز باید مد نظر باشد و در وعده شام نیز تنوع غذایی باید رعایت شود.

مکرمی تاکید کرد: استفاده از نان، غلات، شیر، لبنیات، میوه و سبزی و گوشت نیز جزء برنامه غذایی خانوارها قرار گیرد.
وی ادامه داد: میزان مصرف مواد غذایی باید به گونه‌ای باشد که قبل از خواب تخلیه از معده صورت گیرد و احساس سبکی به فرد روی دهد.
مکرمی ضمن توصیه به کاهش مصرف نوشیدنی‌های خیلی سرد به روزه داران یادآور شد: کسانی که مجبور هستند در ماه رمضان در آفتاب کار کنند و نمک بدن آن‌ها در اثر تعریق از بین می‌رود مابین افطار و سحر باید طوری برنامه ریزی کنند تا آب مورد نیاز بدن خود را از طریق نوشیدن آب به مقدار کافی تأمین کنند.

همچنین استفاده از مواد قندی در سحر توصیه نمی‌شود زیرا که مواد قندی به علت جذب سریع سبب احساس گرسنگی در فرد می‌شود.

وی ادامه داد: بهترین غذایی که برای مقاومت بالای بدن در طی روزهای ماه رمضان در سحر توصیه می‌شود استفاده از مواد غذایی با فیبر (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/fibers/2006/10/23/27967.html)بالا مثل نان است.

مکرمی با اشاره به اشتباه عامه مردم در مورد استفاده از غذای چرب در سحر اظهار داشت: در وعده سحر نباید
غذای چربو سنگین مورد استفاده قرار گیرد.
وی یکی از دلایل بوی بد دهان در ماه رمضان را سوختن چربی در بدن عنوان کرد و بیان داشت: به علت سوختن چربی در بدن، بوی بد دهان نباید در فرد نگرانی ایجاد کند.
مدیر مواد غذایی آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در ادامه خاطر نشان کرد: زمانی آثار روزه گرفتن در فرد مثبت است که اضافه وزن در فرد روزه گیر ایجاد نشود.
وی با تاکید بر عدم مصرف ادویه‌جات و نوشابه‌ها بیان داشت: مصرف میوه و سبزی‌ها جزء تأکیدات بهداشتی است و برای جلوگیری از یبوست نیز مصرف آب و آلو توصیه می‌شود.

mehraboOon
08-08-2011, 01:37 PM
شروع افطار با شیر و خرما


http://upload.iranvij.ir/images_mordad/fucgqclsghnvuv8r3ot.jpg




یک متخصص تغذیه با بیان این که نوشیدنی‌های بسیار خنک و یا چای داغ در هنگام افطار، تشنگی و عطش را بیشتر می‌کند، توصیه کرد: شروع افطار با یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش و عسل مناسب‌تر است.







دکتر ضیاءالدین مظهری،متخصص تغذیه با اشاره به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و تاکید بر استفاده از تمام گروه‌های غذایی در این ایام اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان لازم است از تمام گروه‌های غذایی استفاده شود.

با روزه داری و حذف یک وعده غذایی که در حدود 600 کالری است، انرژی‌های ذخیره شده مازاد بر نیاز بدن که به صورت چربی انباشته شده است، کاهش یافته و باعث می‌شود نوعی جرم گیری در تمام ارگان‌های حساس اتفاق بیفتد و برخی سموم نیز از بدن خارج شوند.

چه میزان مورد توصیه علم تغذیه نیز هست، گفت: از زمان سحر تا افطار در یک فاصله طولانی، فعالیت سیستم گوارشی کم می‌شود و با فرا رسیدن زمان افطار، تغییراتی در بدن به وجود می‌آید که باید با کمک تغذیه آن را به درستی تنظیم کرد. شروع افطار با نمک و آب جوش، بدن را آماده دریافت مواد غذایی دیگر می‌کند. پس از آن استفاده از یک لیوان شیر همراه با خرما،
وی با اشاره به این‌که در کنار ایجاد تعادل در هیچ ماهی از سال به اندازه‌ی ماه مبارک رمضان، اسراف در مصرف مواد قندی و چربی مشاهده نمی‌شود، گفت: مواد قندیکه در این ایام از طریق مصرف مواد غذایی چون زولبیا و بامیه، حلوا و شله‌زرد به بدن می‌رسد، بسیار فراتر از نیاز آن بوده و این مسئله باعث می‌شود افراد از این موهبت الهی که یک درمان اجباری است محروم شده و در پایان ماه مبارک رمضان به جای این‌که شاداب و سرحال باشند و بدن‌شان با تجربه تحمل گرسنگی و تشنگی توان خودش را افزون‌تر کرده و به بازسازی و تقویت سیستم دفاعی‌اش بپردازد، اثر عکس داشته باشد، ضعیف‌تر شده و با افزایش قند خون،
اوره و نظیر آن روبرو شود.
استفاده‌ی مخلوطی از آب و آب میوه‌ی تازه و یا سوپ رقیق جو با ترکیب سبزیجات مختلف و غلات که با آب مرغ یا آب گوشت بدون چربی تهیه شده‌اند برای شروع افطار در این افراد مناسب هستند.
رییس انجمن غذا و تغذیه حامی سلامت ایران در پاسخ به این پرسش که برخی توصیه‌های اسلامی چون آغاز افطار با نمک یا خرما تا
کشمش و عسل بسیار مناسب است و می‌تواند قندی را که بدن لازم دارد از منابع طبیعی دریافت و جبران کند.

وی اضافه کرد: از این میان خرما، علاوه بر قند طبیعی، سرشار از حیات است و حاوی مواد مغذی و با ارزشی چون آهن ومنیزیم است.
دکتر مظهری با بیان این مطلب که ممکن است مصرف شیر برای برخی افراد مضر باشد، گفت:



وی ادامه داد: استفادهاز شیربرنج و فرنی که با قطعات میوه‌های خشک و خلال بادام غنی شده است و یا نان سنگک به همراه پنیر و گردو هم مطلوب هستند. لازم به ذکر است آرام خوردن غذا و افراط نکردن در مصرف آن نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. نوشیدنی‌های بسیار خنک به ویژه نوشیدنی‌های گازدار و چای داغ و پی در پی نه تنها کمکی به فرد نمی‌کند بلکه عطش وی را نیز بیشتر می‌کند.

این متخصص تغذیه، در ادامه با مورد توجه قرار دادن این مطلب که برخی افراد در ماه مبارک رمضان مبادرت به اهدای خون می‌نمایند، گفت: اهدای خون نه تنها ضرری ندارد بلکه باعث نو شدن سلول‌های خون می‌شود. تنها باید دقت کرد که این میزان خون کم شده از حجم مایعات بدن، جبران شود. اگر افراد پس از افطار، خون دهند می‌توانند با استفاده از آب، آب میوه، میوه و سبزیجات فراوان این کمبود را جبران کنند.

وی ادامه داد: سبزیجات علاوه بر این که از خشکی مزاج جلوگیری می‌کنند، از این حیث که آب فراوان دارند و این آب به صورت ژلی در دستگاه گوارش باقی می‌ماند، به تدریج آب مورد نیاز بدن را در طول روز تأمین می‌کند.منابع حاوی فیبر چونغلات و حبوبات و انواع سالادها و سبزیجات تازه که با روغن زیتون و آب لیموی تازه تهیه شده‌اند برای تأمین ریزمغذی‌ها و حفظ طراوت و شادابی در هنگام روزه‌داری مفید هستند.

mehraboOon
08-08-2011, 01:39 PM
فواید روزه برای سلامت بدن






http://upload.iranvij.ir/images_mordad/blsw1633uhhq8wcwil8y.jpg

روزه فواید جسمی و روحی فراوانی برای انسان در بردارد و روزه داری، شفا بخش جسم و همچنین توان بخش، جان انسان است. تحقیقات ثابت می‌کند روزه داری درست که با کاهش 20 تا 30 درصد مصرف غذا همراه است، نتایجی چون کم شدن چربی‌های ذخیره، کم شدن میزان چربی خون و کلسترول و نیز فعال شدن سیستم ایمنی بدن را به دنبال دارد.







به گفته پزشکان، در مدت روزه داری، دستگاه گوارش برای چندین ساعت خالی می‌ماند و در واقع این دستگاه و سایر دستگاه‌هایی که به گونه‌ای در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند، استراحت کرده و پس از روزه داری به شیوه بهتری اعمال خود را انجام خواهند داد.



روزه در حقیقت باعث استراحت معده می‌شود. در حالت روزه، اسید معده به جای غذا به وسیله صفرا، خنثی می‌شود و زخم معده ایجاد نمی‌شود. به همین دلیل افراد روزه دار باید بدانند که پرخوری، خود موجب زیان‌های چشم گیری برای دستگاه هاضمه می‌شود.

پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد.



روزه داری و چربی خون بالا



بابایی کارشناس تغذیه می گوید:

«طی مطالعات صورت گرفته روزه گرفتن برای افراد مبتلا به چربی خون بالا مفید است و میزان چربی‌های نامطلوب موجود در خون را تنظیم کرده و موجب افزایش میزان چربی مفید خون در بدن می‌شود.
برخی از بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم تحت نظر پزشک معالج و یک متخصص تغدیه می‌توانند روزه بگیرند و از اثرات مفید روزه بهره‌مند شوند.
روزه داری در اغلب بیماری‌هایی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آن‌ها دخالت دارد نقش موثری در بهبودی این نوع بیماری‌ها دارد.
سالمندان هنگام روزه گرفتن باید مراقب کاهش میزان آب بدن و کاهش قند خون باشند چرا که این عوامل منجر به ایجادسرگیجه در این افراد می‌شوند.
زنان باردار که در ماه‌های اول بارداری هستند نیز باید مراقب مشکل کمبود غذایی در ماه مبارک رمضان باشند.
افراد دارای مشکل زخم معده و بیماری‌های گوارشی حتما باید با نظر پزشک معالج خود روزه بگیرند.
بیماران دیابتی نوع یک (وابسته به انسولین) قادر به روزه داری نیستند. دیابتی‌های نوع یک به دلیل داشتن برنامه و وعده‌های غذایی با فاصله معین و منظم قادر به گرفتن روزه نیستند. برخی افراد میانسال که دیابت نوع دو خفیف و کنترل شده دارند، می‌توانند زیر نظر پزشک در روزهای کوتاه سال روزه بگیرند.»

دکتر شهریار اقتصادی متخصص تغذیه معتقد است که:

«مصرف نشاسته و پروتئین در ماه مبارک رمضان، انرژی بدن را تامین می‌کند. غذاهای گوشتی می‌تواند پروتئین مورد نیاز بدن را در ماه رمضان تامین کند. روزه داران از خوردن غذاهای شور در این ماه پرهیز کنند و حتی الامکان در این ماه، نمک را با احتیاط مصرف کنند. مصرف نمک و غذاهای شور فقط عطش روزه دار را بیشتر خواهد کرد. هموطنان روزه دار باید بدانند که استفاده از انواع میوه و سبزیجات، می‌تواند جایگزین مناسبی برای مواد غذایی پرنمک باشد. همچنین مصرف شیر فراوان نیز سبب رفع تشنگی می‌شود. استفاده از غذاهایی که آسان هضم می‌شود و باعث جذب انرژی لازم در بدن می‌شود، به روزه داران توصیه می‌گردد. روزه داران در این ماه از افراط در مصرف مواد غذایی پرهیز کنند. »



دکتر مهدی باریک بین متخصص پوست و مو گفت:

«استفاده از آب کافی در ماه رمضان برای سلامت پوست و بدن ضرورت غیر قابل انکاری دارد. استفاده از کرم‌های مرطوب کننده همزمان با نوشیدن آب کافی در فواصل افطار و سحر، روش مکملی برای حفط سلامت پوست است. در صورت عدم رعایت این موضوع، کم آبی در پوست و بدن تنها با جذب آب فراوان رفع می‌شود.

استفاده از کرم‌های مرطوب کننده استاندارد، باعث ایجاد طراوت و نشاط در پوست‌های خشک می‌شود.

روزه داران مصرف میوه و سبزیجات تازه را در برنامه غذایی خود قرار دهند تا بتوانند شادابی و تازگی پوست خود را حف0کنند.»



روزه داری اسلامی وکاهش استرس



دکتر سید محمود نجفی، روانپزشک گفت:

«براساس آخرین یافته‌ها و تحقیقات علمی، روزه داری اسلامی موجب کاهش استرس و اظطراب در بین افراد می‌شود.

روزه داری اسلامی همان روزه داری صحیح و اصولی است و با روزه داری برای ترس از عسر و حرج و روزه داری برای رژیم لاغری متفاوت است.

روزه داری نباید موجب پرخوری به هنگام سحر و تغییرات بی نظمی در خواب شود و در صورت رعایت این مسایل، روزه داری صحیح به کاهش استرس‌ها منجر می‌شود.

پژوهش‌های علمی نشان می‌دهد در طول ماه مبارک رمضان کاهش کامل و صد درصدی خودکشی‌ها و کاهش نسبی جرایم عمومی مانند جرایم راهنمایی و رانندگی و جرایم خاص می‌شود.

غذاهای سحر روزه داران باید کم حجم و خواب آن‌ها نیز متناسب باشد و روزه داران از خوابیدن پس از خوردن سحری اجتناب کنند.

روزه داری موجب امتناع افراد حتی از خوردن مواد حلال مانند آب می‌شود و این امتناع از حلال‌ها نیز اراده انسان را قوی می‌کند.

عصبانیت‌های برخی از افراد به هنگام روزه داری به علت پرخوری آن‌ها به هنگام سحر است که بدن را در طول روز برای جذب آب فعال می‌کند.»

mehraboOon
08-08-2011, 01:42 PM
6 مشکل سلامتی در روزه‌داران






http://upload.iranvij.ir/images_mordad/l1iizc8io2xblzygfzj.jpg

فرا رسیدن ماه میهمانی خدا را به شما تبریک می‌گوییم. در ایام ماه مبارک رمضان، افراد به دلیل روزه داری دچار مشکلاتی در سلامتی خود می‌شوند. البته این مشکلات را می‌توان با رعایت برخی نکات پزشکی تغذیه‌ای به راحتی برطرف کرد و یا از بروز آن‌ها پیشگیری نمود.







1- سلامتی پوست



برای شاداب ماندن و جلوگیری از خشکی پوست در وعده‌های سحری و افطاری به اندازه کافی مایعات، مخصوصا آب بنوشید و از نوشیدن مایعات مدر (مانند چای غلیظ) که باعث از دست رفتن آب بدنتان می‌شود، به شدت پرهیز کنید.
با پرهیز از مصرف زیاد زولبیا و بامیه و آش و حلیم و شیرینی‌های متداول ماه رمضان، از بروز آکنه‌هایمقاوم به درمان در پوست خودتان پیشگیری کنید و با مصرف کافی آب و سایر مایعات در حدفاصل افطار تا سحر، جلوی خشکی پوستتان را بگیرید. از مصرف سبزی‌ها و میوه‌های تازه که می‌توانند به شادابی پوست منجر شوند نیز غفلت نکنید.



2- سلامتی مو و ناخن



به علت محدودیت غذایی و این که نظم و حجم غذای دریافتی‌تان در ماه رمضان تغییر می‌کند، برای جلوگیری از کم شدن آهن، روی و سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی بدن کهسبب رشد مناسب مو و ناخن‌هایش می‌شوند، در وعده‌های غذایی سحر و افطار، غذایی کامل که همه گروه‌های غذایی را در خود بگنجاند، مصرف کنید.





3- سلامتی دهان


دو مشکلی که ممکن است در برخی روزه‌داران دیده شود، خشکی دهان و بوی بد دهان است. در فاصله افطار تا سحر، تا می‌توانید آب و مایعات بنوشید و هنگامی که مسواک می‌زنید، مسواک را خیلی آرام روی زبانتان هم بکشید.


4- سلامتی گوش و گلو و بینی



برخی روزه‌دارانی که در محیط‌های پر گرد و غبار و آلوده کار می‌کنند، اگر آب و مایعات کافی دریافت نکنند، ممکن است جرم گوششان بیشتر و سفت‌تر شود و به درجات خفیفی از کاهش شنوایی مبتلا گردند.

مصرف کافی آب و سایر مایعات در فاصله افطار تا سحر (حداقل 8 لیوان) را از یاد نبرید و ضمنا می‌توانید با چرب کردن مخاط بینی‌تان (با کرم ویتامین D+A) از خشکی مخاط بینی نیز جلوگیری نمایید.





5- سلامتی قلب و عروق



روزه برای بیشتر فشارخونی‌ها و بسیاری از بیماران قلبی می‌تواند مفید باشد؛ البته به شرطی که مراقب رژیم غذایی خود (از افطار تا سحر) باشند و داروهایشان را درست مصرف کنند.

برای روزه‌گرفتن حتما اجازه و توصیه‌های لازم را از پزشکتان دریافت کنید و اگر اجازه روزه گرفتن داشتید، طرز مصرف داروهایتان را با مشورت پزشکتان تنظیم و توصیه‌های تغذیه‌ای لازم را از او دریافت نمایید. اگر داروهای مدر مصرف می‌کنید، مراقب میزان مصرف مایعات (از افطار تا سحر) باشید.



6- سلامتی چشم



روزه گرفتن‌ موجب کاهش بینایی نمی‌شود، اما در برخی بیماران چشمی (مثلا مبتلایان به گلوکوم) روزه‌داری منوط به مجوز طبی است و در برخی دیگر نیز کم‌آبی ممکن است مشکل‌آفرین شود. پیش از روزه گرفتن،‌ با پزشکتان مشورت کنید. برای پیشگیری از مشکل خشکی چشم نیز مصرف مایعات را در فاصله افطار تا سحر بیشتر کنید.

mehraboOon
08-08-2011, 01:44 PM
روزه در ناراحتی‌های گوارشی






http://upload.iranvij.ir/images_mordad/d2oms3fpuw1k0axkcrcd.jpg

بسیاری از افراد به دلیل اندکی ناراحتی گوارشی، از روزه‌گرفتن اجتناب می‌کنند، در حالی که با رعایت چند نکته تغذیه‌ای می‌توان در کنار روزه‌داری، این عوارض را به حداقل رساند. بر این اساس توصیه اصلی و عمومی پزشکان متخصص گوارش به این دسته افراد آن است که از مصرف مواد غذایی سرخ‌کرده، پر از ادویه، روغن و شکر بالا در همه زمان‌ها اجتناب کنند. در کل هر بیماری باید تحت نظر پزشک خود و با اجازه ایشان روزه بگیرد.







دکتر ستار جعفری، فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد می‌گوید:

به طور کلی در بیمارانی که با مشکلات گوارشی روبه‌رو هستند، برای روزه‌داری باید بر اساس نوع بیماری زمینه‌ای فرد، تصمیم‌گیری و توصیه لازم را کرد، ولی به‌طور کلی روزه‌گرفتن برای دستگاه گوارش عوارض مهمی ندارد. به بیان دیگر برای دستگاه گوارش و کبد، پرخوری و چاقی بیشتر آسیب‌رسان است تا روزه‌داری. بنابراین در برخی از موارد ممکن است حتی برای کسانی که دچار بیماری گوارش و کبد هستند روزه مناسب باشد. ناگفته نماند تا به حال ثابت نشده است که گرسنگی موجب ایجاد زخم معده یا اثنی‌عشر شود، اما در برخی بیماران نظیر کسانی که کبدشان دچار نارسایی مزمن شده است، روزه‌داری به صلاح بیمار نخواهد بود.



با زخم معده یا اثنی عشرچگونه روزه بگیریم؟



کسانی که در حال حاضر بنا به تشخیص پزشک متخصص خود، دچار زخم معده یا اثنی‌عشر فعال هستند، بهتر است روزه نگیرند، اما اگر کسی سابقه زخم را داشته و بهبودی در وی حاصل شده و در حال حاضر علامتی مبنی برعود یا فعال بودن بیماری ندارد، منعی برای روزه گرفتن ندارد.



با روده‌های بیمار چه کنیم؟



کولیت‌های عصبی(سندرم روده تحریک‌پذیر) و التهابی از شایع‌ترین بیماری‌های گوارشی هستند. در کولیت‌های عصبی، مشکل اصلی در سیستم عصبی روده‌هاست و حرکات روده دچار مشکل است که این بیماران عمدتا با روزه‌داری مشکل اساسی نخواهند داشت و حتی بهبودی نسبی نیز در بیماری تجربه می‌کنند، اما در مورد کولیت التهابی که مخاط روده دچار التهاب و ورم است و اگر بیماری در فاز حاد و هنوز کنترل نشده قرار دارد، روزه‌داری ممنوع است و در صورتی که التهاب در روده فروکش کرده و بیمار تقریبا بدون علایم (اسهال، دل‌درد، دفع خون و تب) است می‌توان با نظر پزشک معالج روزه گرفت.



جنگ با سوءهاضمه همراه با روزه‌داری



اگر مبتلا به سوء هاضمه هستید، با رعایت یک سری نکات در ماه رمضان، مشکلی با روزه‌داری نخواهید داشت، از جمله آن‌ها می‌توان به عدم پرخوری هنگام سحر و افطار، پرهیز از درازکشیدن تا حداقل یک ‌ساعت پس از خوردن غذا، عدم مصرف مایعات زیاد وسط غذا، پرهیز از مصرف غذای خیلی چرب، سس، پیاز، نوشابه گازدار، چای پررنگ و قهوه و سیگار اشاره کرد.

دردهایی که در ناحیه سر دل احساس می‌شود و طبق بررسی‌های انجام شده توسط پزشک، بدون ارتباط با زخم یا دردهای صفراوی هستند، منعی برای روزه‌گرفتن ایجاد نمی‌کنند.



تغذیه نادرست روزه‌داران، عوارض گوارشی دارد



تغذیه نادرست روزه‌داران و پرخوری هنگام افطار، کاهش تعداد وعده‌های غذا و سوخت و ساز بدن از علل اصلی و شایع ناراحتی‌های گوارشی در ماه مبارک رمضان است.

با استفاده از سه وعده غذایی سحر، افطار و شام، تحرک بدنی کافی، مصرف سبزیجات و میوه تازه می‌توان از عوارض گوارشی نظیر یبوست و ریفلاکس (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=150462) (ترش کردن غذا) و اضافه وزن در پایان ماه مبارک رمضان جلوگیری کرد.

همچنین حذف وعده‌های غذایی اصلی که منجر به پرخوری در وعده بعد می‌شود و استفاده از شیرینی و تنقلات زیاد و نوشیدن آب و مایعات مکرر در برخی از افراد باعث بروز سوزش سردل یا ریفلاکس (بازگشت اسید معده به مری و دهان) می‌شود.

با استفاده مناسب از سبزیجات خام و پخته، میوه‌های تازه و میوه‌های خشک خیسانده در آب مانند انجیر و آلو خشک، می‌توان از بروز عوارضی مانند یبوست جلوگیری کرد.

مصرف روغن زیتون در سالاد، آب کافی، چای کمرنگ و نان‌های سبوس‌دار نقش بسزایی در تغذیه مناسب روزه‌داران دارد.

mehraboOon
08-08-2011, 01:46 PM
روزه و مشکلات کبدی و صفراوی






http://upload.iranvij.ir/images_mordad/o5xb8vn1s2a4ub6agkaw.jpg

تحقیقات نشان می‌دهد در صورت داشتن تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان، نه تنها مقاومت فرد روزه‌دار در برابر بیماری‌ها کم نمی‌شود، بلکه قدرت ایمنی بدن او نیز افزایش می‌یابد.







فرد روزه‌دار چندین ساعت از خوردن و آشامیدن امتناع می‌کند. حذف وعده غذایی ناهار به بدن این اجازه را می‌دهد که ذخایر نهفته انرژی در سلول‌های چربی و سلول‌های کبد را آزاد کند و علاوه بر تأمین انرژی مورد نیاز سلول‌های بدن، به کاهش چربی‌های اضافه بدن و دفع سموم و مواد زاید در چرخه متابولیسم بدن کمک نماید.



روزه داری و کبد چرب



کبدچرب (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/gland/2009/7/21/97329.html)، بیماری شایعی است و معمولا 70 درصد از افراد چاق به آن مبتلا هستند.

گرفتن روزه برای مبتلایان به کبد چرب نه تنها ضرری ندارد بلکه مفید هم است، چون مهم‌ترین عامل بهبود کبد چرب، کاهش وزن است.

برخی از مبتلایان به کبد چرب دچار تجمع چربی در ناحیه شکم هستند. این افراد نسبت به کسانی که چاقی عمومی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون، دیابت و سکته‌های قبلی و مغزی هستند. بنابراین روزه داری برای این گونه افراد مفید است.

ولی بعد از افطار در خوردن شیرنی جات و تنقلات نباید افراط نکنند.



روزه داری و هپاتیت



افراد مبتلا به انواع هپاتیت‌ها که بیماری آن‌ها فعال است، قادر به روزه گرفتن نیستند. اما آن‌هایی که بیماری آن‌ها زیاد شدید نیست، در صورت مشاوه با پزشک معالج خود می‌توانند روزه بگیرند.
کسانی که هپاتیت مزمن دارند و به سیروز کبدی منجر شده است، نباید روزه بگیرند، زیرا کبد قادر به ساخت گلوکز از گلیکوژن نیست و پاهایشان ورم می‌کند و مایع در شکمشان جمع می‌شود.
گرسنگی در این افراد باعث می‌شود قند خونشان به شدت پایین بیاید که افت قند خون نیز عوارض متعددی را به همراه دارد.



روزه داری و زخم‌های پپتیک



به هیچ عنوان ثابت نشده است که گرسنگی باعثایجاد زخم پپتیک (زخم معده و زخم اثنی عشر) می‌شود؛ گرچه برای بیمارانی که زخم فعال دارند یا پیش از این دچار عوارض این زخم‌ها،‌ مانند تنگی و خونریزی از معده و دستگاه گوارش شده‌اند، روزه گرفتن مخاطره‌آمیز خواهد بود و نباید روزه بگیرند.
افرادی که دچار بیماری‌های دستگاه گوارش از جمله بیماری‌هایی مثل ریفلاکس معده (ترش کردن غذا) و زخم معده هستند می‌توانند با مشورت پزشک معالج خود و با مصرف داروهایشان در وعده‌های سحر و افطار روزه بگیرند. اما، بیمارانی که زخم معده آن‌ها فعال است و یا این‌که زخم آن‌ها دچار خونریزی شده است، نبایستی روزه بگیرند.



روزه داری و سنگ کیسه صفرا



بیماران مبتلا به سنگ کیسه صفرا، اگر بیماری آنان بدون علامت باشد یعنی درد نداشته باشند، این افراد می‌توانند روزه بگیرند. روزه داری حرکات کیسه صفرا را کاهش می‌دهد و باعث تغلیظ زیاده از حد صفرا و کلسترول می‌شود که می‌تواند منجر به تشکیل سنگ صفراوی گردد. پس، بهتر است با پزشک خود درباره روزه گرفتن مشورت کنید.



نکات کلیدی برای بیماری‌های گوارشی در ماه رمضان



* پرهیز از پرخوری و عدم مصرف چند نوع غذای مختلف در یک وعده غذایی، در کاهش ناراحتی‌های گوارشی موثر است.

* باز کردن روزه با مایعات گرم (مثل آب یا شیر گرم) و خرما برای دستگاه گوارش مفید است و در کاهش ناراحتی‌های گوارشی موثر می‌باشد.

mehraboOon
08-08-2011, 01:50 PM
روزه در بیماری‌های مغز و اعصاب




http://upload.iranvij.ir/images_mordad/ic3pb6jvku12af0rglwf.jpg



مبتلایان به بیماری‌های مغز و اعصاب قبل از روزه داری باید با مشورت پزشک متخصص خود مواد غذایی افطار و سحر و دوزهای دارویی‌شان را تعیین کنند تا با مشکلات کمتری روبرو شوند. مبتلایان به صرع و سردردهای میگرنی به دلیل اینکه باید در فواصل مرتبی دارو مصرف کنند، بهتر است روزه نگیرند.هر چند که مطالب زیر از دیدگاه علم پزشکی مطرح شده اند، ولی در کل باید بگوییم که هر بیماری باید تحت نظر پزشک متخصص خود و با اجازه ایشان روزه بگیرد.







بیماران مصروع می‌توانند روزه بگیرند؟



برای این بیماران فرقی نمی‌کند که این اواخر، دوره‌های تشنج داشته‌اند یا نه. به این معنا که اگر حتی بیمار، سال‌ها هم از آخرین بار تشنجش گذشته باشد، می‌بایست قبل از روزه‌داری حتما با پزشک متخصصش مشورت کند و زیر نظر وی روزه بگیرد.

اما به هر حال بیشتر متخصصان مغز و اعصاب به این دلیل که تشنج معمولا قانون خاصی را تبعیت نمی‌کند، روزه‌داری را توصیه نمی‌کنند. بر این اساس 99 درصد بیماران مبتلا به صرع قادر به روزه‌داری نیستند.

یکی از مهم‌ترین توجیهات در این زمینه، گرسنگی در این بیماران است که خود سبب کاهش دوز داروهای ضدتشنجی در این افراد می‌شود و از همین رو باعث شعله‌ور شدن روند صرع در این بیماران می‌شود. در افراد مبتلا به صرع، مصرف سر وقت و به موقع داروهای ضدتشنج در طول شبانه روز الزامی است و مصرف داروهای آهسته‌رهش پاسخگو نیست، به خصوص اینکه تغییرات قند خون،‌ املاح و الکترولیت‌ها در بدن بر آستانه تشنج بیمار تاثیرگذار است.



بیماران دارای اختلالات سایکوتیک روانپزشکی، می‌توانند روزه بگیرند؟



در این بیماران، موضوع کمی حادتر است. در مدت کوتاهی اگر تعادل دارویی در این افراد به هم بخورد، به سرعت علائم سایکوتیک شامل پرخاشگری‌ها، توهمات، خیال پردازی‌ها و... عود می‌کنند و وضعیت بیمار را وخیم می‌کند. از این‌رو این افراد به سختی می‌توانند روزه‌داری را تجربه کنند، مگر این‌که چندین سال متمادی علائمشان فروکش کند و در آزمایش‌ها نیز دوز داروها در خونشان در حد طبیعی باشند.



بیماران مبتلا به سردردهای میگرنی می‌توانند روزه بگیرند؟



اغلب سردردهایی که معمولا خانم‌ها دارند،ارتباطی جدی با استرس‌ها و اضطراب‌هایشان دارد و آن‌ها میگرن نیستند؛ اما به هر حال سردردهای میگرنی با روزه‌داری می‌توانند تشدید شوند. ازاین‌رو به این عزیزان توصیه می‌شود که برنامه درمانی خود را تغییر ندهند.

گرسنگی طولانی مدت، ممکن است در برخی بیماران مبتلا به سردردهای میگرنی، سبب عود حملات آن‌ها شود. بنابراین بیماران میگرنی با علایم شدید و یا میگرن‌های پیچیده با علایم مغز و اعصاب نمی‌توانند روزه بگیرند.



بیماران مبتلا به MS می‌توانند روزه بگیرند؟



در تحقیقی که توسط پژوهشگران ایتالیایی انجام پذیرفت، مشخص شد که روزه‌داری عوارض بیماری MS (ام اس) را کاهش می‌دهد. البته این تحقیق هنوز در مراحل اولیه خود است و تا زمان اثبات آن در نمونه‌های بشری، بیماران مبتلا به MS باید داروهای خود را کاملا زیر نظر پزشک خود مصرف کنند.

در بیماران مبتلا به ام اس که مشکل خاصی ندارند، هیچ منعی برای روزه‌داری وجود ندارد. با این حال، بهتر است قبل از روزه‌داری با پزشک معالج خود در این باره مشورت کنند.



بیماران مبتلا به اختلالات روانی خفیف، می‌توانند روزه بگیرند؟



روزه‌داری در بیماران مبتلا به اختلالات روانی خفیف علاوه بر جنبه‌های مذهبی، به عنوان یک شیوه روان درمانی و تغییر رفتار محسوب شده و سلامت روانی آن‌ها را تقویت می‌کند.

این بیماران باید علاوه بر تغذیه مناسب، برنامه‌ریزی خاصی برای مصرف داروهای خود در افطار و سحر داشته باشند،‌ چرا که اگر در مرحله بهبود باشند، اما تغذیه مناسب نداشته باشند، از نظر مکانیسم‌های تطابق روانی ضعیف‌تر عمل کرده و به خوبی نمی‌توانند با شرایط خاص این ماه و تغییرات به وجود آمده در برنامه روزانه‌شان، کنار بیایند. در نتیجه ممکن است با عود یا تشدید علائم بیماری مواجه شوند. به همین دلیل توصیه می‌شود این قبیل بیماران از روزه‌داری مستمر یک ماهه خودداری کنند.



بیماران مبتلا به اختلالات روانی شدید، می‌توانند روزه بگیرند؟



روزه‌داری برای بیماران مبتلا به اختلالات روانی شدید و حاد، مضر است، بنابراین از لحاظ شرعی نیز منع دارد.


بیماران مبتلا به آلزایمر، می‌توانند روزه بگیرند؟

آلزایمر مهم‌ترین و معمولی‌ترین بیماری مخرب اعصاب است که افراد مسن، بسیار بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری مغزی-عصبی هستند.
روزه گرفتن در افراد مبتلا به آلزایمر نه تنها از پیشرفت بیماری پیشگیری می‌کند، بلکه امکان بروز این بیماری عصبی را نیز تا حد بسیار زیادی کاهش می‌دهد.
هنگامی که روزه‌دار در طول روز بیش از 14 ساعت از خوردن و آشامیدن پرهیز می‌کند، بلافاصله پس از خوردن و آشامیدن در هنگام افطار، تحریکات مغزی در آن‌ها به حداکثر می‌رسد که این امر باعث فعال شدن مغز شده و احتمال ایجاد اختلال در سلول‌های مغزی و عصبی را کاهش می‌دهد.
اما افرادی که آلزایمر در آن‌ها تا حد زیادی پیشرفت کرده است، به علت اینکه گرسنگی و تشنگی طولانی مدت در آن‌ها باعث تشدید بیماری می‌شود و همچنین به خاطر ضرورت مصرف منظم دارو، نباید روزه بگیرند.

مبتلایان به پارکینسون، می‌توانند روزه بگیرند؟



پارکینسون (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/nerves/2010/4/3/119517.html)یک بیماری مزمن و همیشه در حال پیشرفت است و بعد از آلزایمر، شایع‌ترین بیماری مخرب سیستم عصبی بدن به شمار می‌آید.

علایم اولیه پارکینسون به مرور زمان بدتر و وخیم‌تر می‌شوند که در عین حال با رعایت اصول درمانی و نیز تغذیه مناسب، می‌توان جلوی پیشرفت بیماری را گرفت و آن را تحت کنترل درآورد.

مبتلایان به پارکینسون، منعی برای روزه داری ندارند. اما در برخی افراد روزه‌دار باعث بروز علایم مغزی و عصبی ناگهانی می‌شود که در این حالت نباید اصراری بر ادامه روزه داری داشت و بلافاصله باید درمان دارویی را آغاز کرد.

مصرف انواع ویتامین‌های C، E و B، در هنگام سحر و افطار برای مبتلایان به پارکینسون بسیار مفید است، مواد غذایی حاوی کلسیم و نیز مصرف متعادل کربوهیدرات‌ها و کاهش مصرف پروتئین‌ها و همچنین انجام فعالیت‌های بدنی و ورزش نیز در افراد مبتلا به پارکینسون مناسب بوده و تحمل روزه‌داری را در آن‌ها آسان‌تر می‌کند.

mehraboOon
08-08-2011, 01:53 PM
تاثیر روزه بر مشکلات چشمی






http://upload.iranvij.ir/images_mordad/6gblrjawjqk4v6yugxm.jpg



روزه‌داری در بیماران چشمی که دچار بیماری‌های سیستمیک همچون دیابت و فشار خون بالا هستند، مشکل‌ساز است، زیرا این بیماران باید مدام با مصرف دارو و رعایت رژیم غذایی خاص بیماری خود را کنترل کنند. در هر صورت باید تحت نظر پزشک معالج خود روزه بگیرید.







روزه داری و ضعیف شدن چشم



ضعیف شدن چشم وراثتی استو عیوب انکساری چشم (دوربینی، نزدیک‌بینی، آستیگاماتیسم) به صورت ارثی و ژنتیکی به نسل بعدی منتقل می‌شود و تغییرات آن هم متاثر از خواص ارثی است.
با روزه گرفتن بافت‌های بدن چند ساعت در طول روز از مواد غذایی محروم می‌شوند که این محرومیت شامل بافت چشم هم می‌شود، ولی این مساله به هیچ عنوان موجب ضعیف شدن چشم یا افزایش نمره عینک نمی‌شود.
در حین روزه‌داری، گلوکز (قند خون) سریع‌تر در بدن مصرف می‌شود که کاهش عمومی قند خون را درپی دارد و این مساله ممکن است موجب سیاهی رفتن چشم و یا ایجاد سرگیجه شودکه هیچکدام دلیل بر افزایش نمره چشم نیست.



روزه داری و آب سیاه چشم

بیمارانی که در حال درمان بیماری چشمی سیاه (گلوکوم) هستند، باید در خصوص روزه‌داری با پزشک خود مشورت کنند، چرا که روزه‌داری در دوره درمان این بیماری به بروز مشکلاتی همچون آسیب عصب بینایی منجر خواهد شد.
این بیماران فشار داخل چشمشان بالاست و اگر روزه بگیرند، در هنگام افطار که مایعات می‌نوشند و به اصطلاح روزه را افطار می‌کنند، ناگهان فشار مضاعفی وارد چشم می‌شود که خطرناک است. اگر سن این افراد بالا باشد و مشکلاتی چونبیماری‌های عروقی و اختلال در انعقاد خون داشته باشند، امکان دارد این مشکل جدی‌تر و مساله‌ساز شود.
عصب بینایی که در ته کره‌چشم ما قرار دارد، خیلی به بالا رفتن فشار چشم حساس است و هر گونه تغییر در غلظت خون وآب مایعات بدن، تغذیه یک میلیون رشته عصبی را که در فضای کوچک ته چشم قرار دارند مختل می‌کند و آن‌ها را از بین می‌برد.



روزه داری و شماره عینک بالا

در اغلب افراد نزدیک‌بین با شماره عینک 6 به بالا، پرده چشم نازک است، بنابراین روزه‌داری باعث ایجاد خطراتی همچون کاهش حجم زجاجیه، جمع‌شدگی و کشش پرده چشم در آن‌ها می‌شود.

تغذیه عصب بینایی در افراد مبتلا به نزدیک بینی شدید،‌ در اثر روزه‌داری مختل می‌شود. به همین دلیل، متخصصان چشم به این افراد توصیه می‌کنند روزه نگیرند.



روزه داری و دیگر مشکلات چشمی



روزه گرفتن در بیماران مبتلا به مشکلات چشمی مانند تنبلی چشم، آب مروارید، عیوب انکساری و پیر چشمی، مشکلی برای آنان ایجاد نخواهد کرد.
اما، در بیماران مبتلا به آب سیاه چشم، دیابت وافرادی که اعمال جراحی چشمی خاص انجام داده‌اند حتما باید برای گرفتن روزه با پزشک متخصص خود مشورت کنند.

korosh-8020
08-10-2011, 06:10 PM
چه غذاهایی برای وعده‌های افطاری و سحری مناسب‌ترند؟ برای رفع یبوست ناشی از كمبود مصرف مایعات در طول روزهای این ماه، باید چه كار كرد؟ آیا فعالیت‌های بدنی هم در طول ایام این ماه مبارك، توصیه می‌شود؟ كدام دسته از بیماران باید از روزه‌ گرفتن پرهیز كنند؟ و... پاسخ به این سوال‌ها را از زبان كارشناسان بخوانید.

دكتر عباس شجاعی، متخصص علوم تغذیه دانشگاه اصفهان:
هنگام‌ ‌سحر از خوردن غذاهای خشك نظیر كوكوسبزی، كوكو سیب‌زمینی، كتلت و‌ ‌گوشت‌های سرخ شده مثل كباب، جوجه كباب و ماهی خودداری كنید. این غذاها به همراه غذاهایی كه ادویه زیادی می‌طلبد، باعث عطش زیاد و‌ ‌ترشیدگی معده می‌شوند. تمام روزه‌داران و خصوصا آنها كه دچار بیماری‌های گوارشی و معده‌ ‌هستند، سعی كنند از خوردن این غذاها بپرهیزند و یا از لیمو‌ ‌ترش، ماست و سبزی خوردن در كنار این غذاها استفاده كنند. روزه‌داران در سحر یا افطار هم باید از مصرف زیاد غذاهای‌ ‌شیرین و چرب مانند زولبیا و بامیا برای‌ ‌پیشگیری از بروز ناراحتی‌های گوارشی و ترش كردن و سوزش سر معده، پرهیز‌ ‌كنند. مصرف سس مایونز، خامه، سوسیس و‌ ‌كالباس نیز در سحری یا افطاری مناسب نیست زیرا این غذاها زمینه بروز‌ ‌ناراحتی‌های گوارشی نظیر ترش كردن را فراهم‌ ‌می‌كنند.

دكتر ربابه شیخ‌الااسلام، مدیر كل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت:
افراد روزه دار همانند زمانی كه روزه‌دار نیستند باید ۳ وعده غذا بخورند كه این وعده ها شامل سحر، افطار و شام است. در ماه مبارك رمضان استفاده از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل ۴ گروه اصلی غذایی یعنی نان و غلات، میوه ها و سبزیجات، گوشت و حبوبات، و تخم مرغ و لبنیات، برای حفظ سلامت بدن و تامین انرژی و نیازهای تغذیه‌ای بدن توصیه می شود. استفاده از خرما در ماه رمضان به‌خصوص در هنگام افطار برای تامین قند خون فرد روزه دار بسیار موثر است. روزه‌داران سعی كنند به جای غذاهای چرب و سرخ شده، از غذاهای آب پز و بخارپز شده استفاده كنند.

دكتر مسعود كیمیاگر، متخصص تغذیه:
نیازی به حذف‌ ‌هیچ یك از وعده‌های غذایی نیست. در ماه رمضان انسان دچار محدودیت یا محرومیت مواد غذایی‌ ‌نمی‌شود و احتیاج به ذخیره‌سازی مواد غذایی پیش از ماه رمضان وجود‌ ‌ندارد. با توجه به این كه در ماه‌ ‌رمضان یك وعده غذایی حذف می‌شود، همه افراد باید حداقل ۲۰ درصد كمتر از‌ ‌ماه‌های عادی غذا بخورند. با مصرف‌ ‌متعادل مواد غذایی در ماه رمضان، بدن فرصت سوزاندن چربی‌های اضافه را پیدا‌ ‌می‌كند. تمامی روزه‌داران باید وعده سحری را در برنامه غذایی خود داشته باشند‌ ‌زیرا حذف این وعده سلامتشان را به خطر می‌اندازد.

دكتر بزرگمهر،‌ دبیر انجمن تغذیه ایران:
در ماه مبارك رمضان از مصرف بیش از حد غذاهای چرب و شیرین خودداری كنید. روزه داران هنگام افطار از مواد غذایی شیرین مانند زولبیا، بامیه و حلوا به مقدار زیاد مصرف نكنند زیرا باعث افزایش وزن می‌شود. انجام پیاده‌روی و ورزش در این ماه، توصیه می شود. همه افراد باید افطار خود را با آب ولرم باز كرده و پس از آن از نان، پنیر، گردو و غذاهای گرمی مانند آش استفاده كنند و حتما بین افطار تا شام یك تا ۲ ساعت فاصله بگذارند و حتما در این زمان آب فراوان بنوشند.
میترا زراتی، كارشناس ارشد تغذیه و استاد دانشگاه:
فعالیت زیاد نوجوانان روزه‌دار در ماه رمضان منجر به صرف‌ ‌انرژی بیشتر و افزایش تعریق در طی ساعات روز می‌شود و این می‌تواند زمینه‌ساز‌ ‌سوء تغذیه خفیف یا شدید باشد. بهترین ورزش‌ها در طول این ماه، شنا و پیاده‌روی پس از صرف افطار است چرا كه این ورزش‌ها از گرفتگی عضلات‌ ‌و بروز یبوست پیشگیری می‌كنند.

شیده فتاحی، واحد‌‌ ‌آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ و صنایع غذایی كشور :
اگر در ماه مبارك رمضان دچار یبوست هستید‌ ‌می‌توانید از خورشت‌های ملین مثل خورشت آلو و دیگر خورشت‌های سبزی‌دار‌ ‌استفاده كنید. خوردن انواع سبزی‌های خام و پخته و میوه‌های خیسانده‌ ‌مانند آلو و انجیر به بهبود این وضعیت كمك می‌كند. مصرف روغن زیتون به‌ ‌همراه سالاد نیز در پیشگیری از یبوست موِثر است. خوردن چای پررنگ ، قهوه و‌كاكائو موجب پیدایش حالت یبوست می‌شود. مصرف آب كافی برای رفع یبوست و دفع‌ ‌سموم و مواد زائد بدن و انجام واكنش‌های بیولوژیكی داخل بدن مفید است. بعضی از روزه‌داران بدون سحری روزه می‌گیرند كه این‌ ‌امر موجب می‌شود نیازهای تغذیه‌ای تامین نشده و در نتیجه كمبود بیش‌ ‌از حد انرژی و سوخت ناقص چربی‌ها، تركیبات كتونی در بدن ایجاد كند‌ ‌كه منجر به ایجاد بوی بد دهان و سر درد و دردهای عضلانی می‌شود.
دكتر افرا‌ ‌درخشی، متخصص تغذیه:
مصرف نان، پنیر، سبزی‌ ‌و مایعات همراه خرما بهترین افطار به شمار می‌رود و صرف شام برای‌ ‌جلوگیری از ولع پس از افطار ۲ساعت بعد توصیه می‌شود‌.‌‌ علاوه بر‌ ‌افطار، در خصوص سحر نیز خوردن غذای كامل توصیه می‌شود. خوردن غذای سحر‌ ‌ضمن افزایش كارایی روزانه، از بروز صدمات سیستم‌ ‌عصبی، چشم و قلب جلوگیری می‌كند. سحری باید شامل یك وعده غذای كامل‌ ‌سبك و سرخ نشده باشد.
دكتر‌ ‌برومند، فوق تخصص كلیه:
بیماران كلیوی كه تحت درمان دیالیز‌ ‌قرار گرفته‌اند، باید از روزه گرفتن خودداری كنند‌.‌‌ با توجه‌ ‌به اینكه بیماران دیالیزی قدرت تطابق پرخوری و كم خوری را ندارند و‌‌ ‌بیشتر اوقات هم كم اشتها هستند، از نظر پزشكی، قادر به روزه گرفتن نیستند.
دكتر كیوان دادخواه، متخصص‌‌ ‌جراحی كلیه و مجاری ادراری :
با توجه به اینكه در‌ ‌ماه مبارك رمضان، افراد در معرض كم آبی شدید قرار گرفته و مواد زائد با غلظت‌ ‌بالا در ادرارشان دفع می‌شود، بنابراین در این ماه برای پیشگیری از تشكیل سنگ‌های كلیه و سیستم ادراری، باید مبادرت به مصرف مایعات بیشتری در سحر و‌‌ ‌افطار نمایند‌.‌‌ همچنین، افرادی كه تشكیل سنگ‌های ادراری در آنها‌ ‌فعال بوده و بیش از دو سنگ ادراری ظرف مدت ۶ ماه داشته‌اند و یا هم اكنون‌ ‌دارای سنگ ادراری هستند، بهتر است موارد احتیاط را در زمینه مصرف مایعات‌ ‌رعایت نمایند‌.‌‌ اما روزه‌دارانی كه فقط یك‌ ‌نوبت سنگ ادراری درمان شده داشته‌اند، به شرط مصرف‌‌ ‌آب فراوان بین افطار تا سحر می توانند روزه بگیرند.

دكتر مصطفی نجفی، فوق تخصص روان پزشكی كودك و‌ ‌نوجوان:
روزه‌داری در بیماران مبتلا به اختلالات روانی خفیف علاوه بر جنبه های‌ ‌مذهبی، به عنوان یك شیوه روان درمانی و تغییر رفتار‌ ‌محسوب شده و سلامت روانی آنها را تقویت می‌كند. البته بیماران مبتلا به‌ ‌اختلالات روانی در صورت روزه‌داری، باید علاوه بر تغذیه مناسب، برنامه‌‌ریزی خاصی برای مصرف داروهای خود در افطار و سحر نیز داشته‌ ‌باشند‌.‌‌ درصورتی كه این بیماران در مرحله بهبود، از تغذیه‌ ‌مناسب برخوردار نباشند از نظر مكانیسم‌های تطابق روانی ضعیف‌تر ‌عمل كرده و به خوبی نمی‌توانند با تغییرات حاصله از نظر سبك‌ ‌زندگی روزانه در این ماه كنار بیایند. در نتیجه با عود و یا‌ ‌تشدید علائم بیماری مواجه می‌شوند كه به همین دلیل توصیه می‌‌‌شود این قبیل بیماران از روزه‌داری مستمر یك ماهه خودداری‌ ‌كنند‌.‌‌ اما روزه‌داری برای بیماران‌ ‌مبتلا به اختلالات روانی حاد، نه تنها مضر است بلكه از لحاظ شرعی نیز‌ ‌منع دارد.
برگرفته از : www.aftab.ir (http://www.aftab.ir/)

korosh-8020
08-10-2011, 06:11 PM
در وعده‌های سحری و افطاری از پرخوری، مصرف غذاهای چرب و سرخ كردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده مثل قند و شكر خودداری شود.

روزه باید با چای، آب جوش یا شیرگرم و خرما یا كشمش باز شود و سپس یكی از غذاهای نان، پنیر و سبزی، شامی، انواع كوكو، فرنی یا شیر برنج میل شود.
با فاصله دو ساعت بعد از افطار باید یكی از غذاهای سوپ، آش، حلیم، خوراك لوبیا، عدسی، خوراك سبزیجات با كمی نان به همراه ماست و خیار و یا دوغ و سبزی خوردن یا سالاد به مصرف برسد.
بلافاصله بعد از شام از مصرف چای خودداری شود چون جذب آهن را كاهش می‌دهد و بهترست به عنوان دسر بعد از شام از میوه‌ها مخصوصا مركبات حاوی مقادیر بالایی ویتامین ث هستند استفاده كنند زیرا جذب آهن در بدن را افزایش می‌دهد و در متابولیسم طبیعی بدن و تولید برخی از هورمونها نقش ویژه‌ای دارد، تا پایان شب و هنگام خواب از میوه‌ها، چای كم رنگ، و سایر مایعات به ویژه آب استفاده شود.
وعده سحری بهتر است مثل وعده‌ ناهار باشد و غذای اصلی در این وعده صرف شود انواع چلوخورشت‌ها و پلوهای مخلوط با حبوبات و سبزیجات به همراه مرغ، ماهی یا گوشت و سبزی‌های تازه مثل سبزی خوردن یا سالاد و ماست برای این وعده مناسب است، بلافاصله بعد از اتمام سحری از نوشیدن چای اجتناب شود زیرا باعث كاهش جذب آنها می‌شود .
همچنین چای باعث افزایش ادرار و دفع مواد معدنی مورد نیاز بدن و بروز تشنگی در طول روز می‌شود.

korosh-8020
08-10-2011, 06:12 PM
1 ـ هنگام افطار از آغاز کردن تغذیه با آب سرد نوشابه و مانند این ها جداً خودداری کنید. به جای آب سرد کمی آب گرم یا چای میل کنید.
2 ـ افطار را با خوردن خرما ، کشمش، عسل و به طور کلی با یک قند طبیعی آغاز کنید. به این ترتیب اشتها کنترل می شود و زیاده خوری کم‌تر پیش می‌آید.


3 ـ خوردن چای شیرین کم رنگ، شیر گرم، فرنی و حلیم کم‌روغن در آغاز افطار مناسب است.
4 ـ نان و پنیر و سبزی (ضد عفونی شده) و یا نان و پنیر و مغز گردو نیز خوب است.
5 ـ سبزی را در افطار میل کنید. سبزی در سحری گاهی منجر به تشنگی در طول روز می‌شود.
6 ـ از آشامیدن آب فراوان در وسط غذا خودداری کنید. آب در وسط غذا سبب رقیق شدن شیره گوارشی و اختلال در هضم می‌شود.
7 ـ در زمان بین افطار تا سحر، البته با رعایت فاصله با غذا، آب کافی بیاشامید.
8 ـ حتماً برای صرف سحری، کمی زودتر از خواب برخیزید تا هم ضمن استفاده از برکات معنوی ساعات سحر و مناجات با خدا، بدون عجله و با آرامش خاطر سحری بخورید. حتی اگر میل به خوردن غذا در سحر ندارید، آب، چای، شیر و مانند این‌ها را فراموش نکنید.
9 ـ از خوردن تنقلات فراوان خودداری کنید.
10 ـ حتماً در غذای افطار و به خصوص سحر میوه میل کنید. علاوه بر میوه‌جات فصل، از خیسانده برگة آلو، زردآلو، انجیر و مانند این ها هم می توان به عنوان میوه استفاده کرد. گوجه فرنگی هم می تواند نقش میوه را داشته باشد.
11 ـ اگر در ماه رمضان دچار یبوست می‌شوید. علاوه بر میوه از خورش‌های ملین مثل خورش آلو و خورش‌های سبزی‌دار بیشتر استفاده کنید.
12 ـ در طول زمان امساک (روزه) از رفتن به حمام داغ، خون دادن و کارهایی که موجب ضعف و بی‌حالی می‌شود خودداری کنید.
13 ـ معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای خشن را ندارد، لذا خوردن غذاهای سهل الهضم و تقریباً نرم برای افطار مناسب‌تر است.
14 ـ اگر تخم مرغ میل می کنید در درجه اول به صورت آب‌پز سفت و در درجه دوم به صورت نیم‌بند (به شرط آن که سفیده آن منعقد شده باشد و زرده کمی حالت سفتی به خود گرفته باشد) میل کنید. تخم مرغ نیمرو زیان بخش بوده و همچنین دیر هضم‌تر از تخم مرغ آب‌پز است.
15 ـ سالاد (بدون پیاز) مکمل خوبی برای غذاها در ماه مبارک رمضان است.
16 ـ بادنجان، فلفل و سایر ادویه‌ها گاهی موجب احساس تشنگی در طول روز می‌شود.
17 ـ آشامیدن آب یخ یا نوشابه خیلی سرد برای معده خالی زیان بخش است.
18 ـ اگر به اقتضای فصل گرما یا فعالیت‌های بدنی، در طول روزه‌داری زیاد عرق کردید، نمک از دست رفته توسط عرق را، به صورت‌های مختلف در افطار و سحر جبران کنید.
19 ـ از تغییرات شدید در عادات غذایی و خوردن غذاهای نامانوس یا غذاهایی که برای شما ناراحتی به وجود می‌آورد لااقل در ماه رمضان خودداری کنید.
20 ـ کله‌پاچه، سیرابی و شیردان موجب تشنگی زیاد می‌شود. لذا بهتر است میل نکنید ولی اگر مایلید میل کنید به صورت کم آب، کم نمک و آن هم در افطار میل کنید.
21 ـ مصرف نوشابه‌های گازدار به طور کلی و در ماه مبارک رمضان به طور خاص ممکن است موجب تحریک در معده به خصوص معده افراد مبتلا به التهاب معده (گاستریت) شود.
22 ـ در ماه مبارک بیش از سایر اوقات به بهداشت دهان و دندان توجه کنید. حتماً بعد از صرف افطاری و سحری دندان‌های خود را به دقت مسواک کنید. مسواک را طوری در لیوان قرار دهید که قسمت موئین آن بیرون بماند و زود خشک شود.
23 ـ سیگار، دشمن سلامت شما و هم‌نشینان شما و باعث آزار مردم و انجام چند گناه آشکار است. به برکت معنویت ماه رمضان برای ترک دائمی این عادت زیان‌بخش و مایة اذیت انسان‌ها تصمیم بگیرید و از خدا کمک بخواهید. هم‌چنین شیطان را از روشن کردن مجدد سیگار مایوس کنید.

korosh-8020
08-10-2011, 06:12 PM
در ماه مبارک رمضان ، رژيم غذايي ما نبايد به نسبت قبل خيلي تغيير کند و در صورت امکان بايد ساده باشد . رژيم غذايي همچنين بايد طوري تنظيم شود که بر روي وزن تأثير زيادي نداشته باشد . البته اگر فرد دچار اضافه وزن مي باشد ، ماه رمضان فرصت مناسبي است تا وزن به حالت طبيعي برگردد .

با توجه به ساعات طولاني ناشتا بودن ، بايد غذاهايي را مصرف کنيم که به کندي هضم مي شوند مثل غذاهاي حاوي فيبر زياد . غذاهاي ديرهضم معمولاً چند ساعت در دستگاه گوارش مي مانند در حاليکه غذاهاي سريع الهضم فقط 1 تا 2ساعت در معده باقي مي مانند .



غذاهاي دير هضم


غذاهاي دير هضم عبارتند از : حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جو دوسر ، لوبيا ، عدس ، آرد،‌ غلات برنج با پوست و غيره ( که کربوهيدراتها ناميده مي شوند ) .
غذاهاي سريع الهضم


غذاهاي سريع الهضم عبارتند از : غذاهايي که حاوي قند ، آرد سفيد و غيره هستند ( که به اين گروه کربوهيدراتهاي تصفيه شده گفته مي شود ).
غذاهاي فيبردار


غذاهاي حاوي فيبر عبارتند از : غذاهاي حاوي سبوس ، گندم سبوس دار ، غلات و حبوبات ، سبزيها مانند لوبياي سبز ، نخود ،‌ذرت ،‌ اسفناج ، برگ چغندر ، ميوه هاي با پوست ، ميوه خشک شده مثل برگه زردآلو ، انجير ،‌ آلو خشک ، بادام و غيره .
غذاهاي مصرفي بايد در حالت تعادل با يکديگر باشند . و از همه گروههاي غذايي مثل ميوه ، سبزيجات ،‌گوشت ، مرغ ، ماهي ، نان ، حبوبات و محصولات لبني در رژيم غذايي بايد وجود داشته باشد . غذاهاي سرخ شده بايد محدود شوند زيرا باعث عدم هضم ، سوزش سردل و اختلال در وزن مي شوند .
از چه چيزهايي پرهيز کنيم ؟


1 - غذاهاي سرخ کردني و چرب
2- غذاهاي حاوي قند زياد
3 - خوردن غذاي زياد بخصوص هنگام سحر
4 - خوردن چاي زياد هنگام سحر ، چاي باعث افزايش ادرار شده و از اين طريق نمک هاي معدني که در طول روز بدن به آنها نياز دارد دفع مي شوند .
5 - سيگار : اگر شما نمي توانيد سيگار را به يکباره قطع کنيد از هفته هاي قبل از ماه رمضان شروع به مصرف کم آن کنيد .
چه غذاهايي را مصرف کنيم ؟


1 - مصرف کربوهيدراتهاي مرکب در سحر که مدت طولاني تري هضم مي شوند و باعث مي شوند که شما کمتر گرسنه شويد .
2- حليم يک منبع عالي پروتئين بوده و از غذاهائي است که دير هضم مي شود .
3- خرما يک منبع عالي قند ،‌فيبر ، کربوهيدرات ، پتاسيم و منيزيوم مي باشد .
4- مغز بادام غني از پروتئين و فيبر بوده و حداقل چربي را دارا مي باشد .
5- موز يک منبع خوب پتاسيم ، منيزيوم و کربو هيدرات مي باشد .
6-مصرف زياد آب يا آب ميوه در صورت امکان در فاصله بين افطار و زمان خواب باعث تأمين آب مورد نياز بدن مي شود .
يبوست


يبوست مي تواند باعث ايجاد بواسير و شقاق هاي دردناک مقعد شود و باعث سوء هاضمه به همراه نفخ مي شود .
علل يبوست : مصرف کربوهيدراتهاي تصفيه شده ، مصرف کم آب و ميزان ناکافي فيبر در غذا از علل عمده يبوست مي باشند .
درمان : اجتناب از مصرف زياد کربوهيدراتهاي تصفيه شده ، افزايش مصرف آب ، استفاده از سبوس در نانها ، استفاده از آردهاي قهوه اي .
سوء هاضمه و نفخ


علل : پرخوري ، مصرف زياد غذاهاي چرب و سرخ شده ، غذاهاي تند و غذاهايي که ايجاد نفخ مي کنند مثل تخم مرغ ،‌ کلم ، عدس ،‌ نوشابه هاي گازدار
درمان : از پرخوري اجتناب کنيد ، آب ميوه يا آب بنوشيد . از غذاهاي سرخ کردني اجتناب کنيد .
ضعف ( افت فشار خون )


علائم :افزايش تعريق ، ضعف ، خستگي ، کم شدن انرژي ، سرگيجه بخصوص هنگام برخاستن ، ظاهر رنگ پريده و احساس افتادن علائم افت فشار خون مي باشند که بيشتر هنگام بعد از ظهر اتفاق مي افتد .
علل : مصرف کمتر مايعات و کاهش مصرف نمک
درمان : به مکانهاي گرم نرويد و مصرف نمک و مايعات را افزايش دهيد .
توجه : افت فشار خون بايد با گرفتن فشار خون در هنگام بروز علائم تأييد شود . افراد داراي فشار خون بالا ممکن است در طول ماه رمضان نياز به تنظيم مجدد داروهاي خود توسط پزشک داشته باشند .
سردرد


علل : عدم مصرف کافئين و تنباکو ،‌انجام کار زياد در طول روز ، کم خوابي و گرسنگي که معمولاً در طول روز بيشتر شده و در انتهاي روز بدتر مي شود . سردرد وقتي با افت فشار خون همراه شود مي تواند منجر به سردرد شديد و حالت تهوع قبل از افطار شود .
درمان : در طول يکي دو هفته قبل از ماه رمضان بصورت تدريجي کافئين و تنباکو را قطع کنيد . چاي سبز و بدون کافئين ممکن است جايگزين خوبي باشد . همچنين برنامه خود را در طول ماه رمضان طوري ترتيب دهيد تا خواب کافي داشته باشيد .
کاهش قند خون


ضعف ، سرگيجه ، خستگي ،‌کاهش تمرکز ،‌ تعريق زياد ، احساس لرز ، عدم توانائي براي فعاليت هاي فيزيکي ، سردرد ، طپش قلب از علائم کاهش قند خون مي باشند .
علل در افراد غير ديابتي :خوردن مقدار زياد قند مثل کربوهيدراتهاي تصفيه شده مخصوصاً در هنگام سحر باعث مي شود که بدن مقدار زيادي انسولين توليد کرده و باعث افت قند خون بشود .
درمان :خوردن غذا هنگام سحر و محدود کردن نوشيدني ها و غذاهاي حاوي قند .
توجه : افراد ديابتي ممکن است به تنظيم مجدد داروهاي خود در ماه رمضان احتياج داشته باشند و بايد با پزشک خود مشورت کنند .
انقباضات عضلاني


علل:مصرف ناکافي غذاهاي حاوي کلسيم ، پتاسيم و منيزيوم
درمان :خوردن غذاهاي غني از مواد معدني فوق براي مثال : سبزيجات ، ميوه جات ، محصولات لبني ، گوشت ، خرما
توجه : افراد تحت درمان فشار خون بالا و افراد دچار سنگ کليه بايد با پزشک خود مشورت کنند .
زخم معده ،‌ سوزش سردل ، التهاب معده


افزايش سطح اسيد در معده خالي در ماه رمضان باعث تشديد مسائل فوق مي شود . اين شکل بصورت احساس سوزش در ناحيه معده و زير دنده ها ظاهر شده و مي تواند بطرف حلق گسترش يابد . غذاهاي تند ، قهوه و کوکاکولا اين حالت را بدتر مي کنند .
درمانهاي طبي براي کنترل سطح اسيد در معده وجود دارند وافراد مبتلا قبل از روزه گرفتن بايد با پزشک خود مشورت کنند .
سنگ کليه


سنگ کليه ممکن است در افرادي که آب کم مي نوشند ايجاد شود . بنابراين مصرف زياد مايعات براي جلوگيري از تشکيل سنگ ضروري مي باشد .
درد مفاصل


علل : در طول ماه رمضان که نمازهاي بيشتري خوانده مي شود فشار روي مفاصل زانو افزايش مي يابد . در افراد مسن و يا افراد دچار التهاب مفاصل اين مسئله باعث درد ، سفتي ، تورم و احساس ناراحتي مي شود . درمان : وزن را کم کنيد تا زانوها مجبور نباشند وزن بيشتري را تحمل کنند . قبل از ماه رمضان اندام تحتاني را ورزش دهيد تا براي فشار اضافي وارده آماده باشند . آمادگي بدني باعث مي شود تا نماز راحت تر خوانده شود

korosh-8020
08-10-2011, 06:13 PM
اهمیت تغذیه در ماه رمضان


همزمان با حلول ماه مبارک رمضان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اطلاعیه نکات تغذیه‌ای را در این ماه اعلام و هموطنان را به رعایت این نکات دعوت کرد.

http://www.tebyan.net/Image/big/1386/06/74220170316225150101242091982051260227162.jpg
در این اطلاعیه آمده است: در ماه رمضان به جای غذاهای چرب و سرخ شده از غذاهای آب‌پز، بخارپز و کبابی استفاده کنید.
همچنین بر ضرورت استفاده از پنج گروه اصلي غذايي(نان و غلات+ میوه‌ها+ سبزی‌ها+ گوشت و حبوبات و تخم‌مرغ+ شیر و لبنیات) تأکید فراوان شده است.
افراد روزه‌دار همانند زمانی که روزه نیستند، ملزم به استفاده از سه وعده غذایی هستند که این وعده‌ها شامل افطار، شام و سحر است، البته مصرف غذا در دو وعده(سحری و افطار) نیز اشکالی ندارد. بهتر است غذای مصرفی در سحر، ویژگی وعده ناهار در سایر ایام سال را داشته باشد.

مصرف شير گرم و فرني يا شير برنج در هنگام افطار مناسب است.
همچنين استفاده از مواد غذايي آبكي مثل سوپ، آش، حليم بدون روغن و مايعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املا‌ح فرد روزه دار مي شود .
استفاده از سبزي ها و ميوه ها در هنگام افطار و در فاصله زماني بين افطار تا سحر به دليل اينكه منبع خوبي از فيبر هستند، براي دستگاه گوارش‌ بسيار مفيد است و مانع بروزيبوست مي شود.
مصرف مواد غذايي شيرين در وعده سحري توصيه نمي شود، زیرا با تحريك ترشح انسولين موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتيجه كاهش قند خون مي شود .
همچنين مصرف مواد غذايي حاوي قندهاي ساده مثل شيريني و شكلا‌ت در وعده سحري موجب مي شود شخص زودتر گرسنه شود .
براي تامين آب مورد نياز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدريج انواع ميوه، چاي كمرنگ و ساير مايعات به ويژه آب نوشيده شود.
افطار خود را با كمي آب گرم و يا چاي آغاز کرده و پس از آن مي توان از خرما يا كشمش استفاده كنند، زيرا اين دو سبب كنترل اشتها مي شود.
مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد است.
به جاي مصرف انواع شيريني ها مانند زولبيا و باميه كه فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي ويتامين ها و املا‌ح هستند، از مواد غذايي طبيعي‌شيرين مثل خرما، كشمش و انواع ميوه استفاده شود.
مصرف آب زياد به هنگام صرف افطار سبب اختلا‌ل در هضم مواد غذايي مي‌شود. همچنين مصرف مقدار زياد آب پس از صرف سحري نيز توصيه نمي شود.
از مصرف غذاهاي چرب و سرخ كردني و غذاهاي حاوي مقادير زياد قندهاي‌ساده مانند قند و شكر پرهيز شود.
از نوشيدن بيش از حد چاي در وعده سحري اجتناب شود، زيرا چاي باعث افزايش ادرار و از دست رفتن نمك هاي معدني بدن مي شود.
از مصرف تنقلا‌ت زياد در فاصله افطار تا سحر پرهيز شود.اين مواد موجب مي شود به هنگام سحر به دليل پر بودن معده ميل به غذا كاهش پيدا كند.

korosh-8020
08-10-2011, 06:13 PM
http://www.tebyan.net/Image/Big/1384/07/1662182114424451972151946718847202245239205.jpg

اگرچه براي روزه داران واقعي فوايد روزه و آثاري كه بر جسم آنها دارد هدف اصلي نيست ، اما به هرحال در روايات بر اين نكته تاکيد شده است كه گذشته از آثار معنوي، روزه ماه رمضان در سلامت جسمي روزه داران هم مؤثر است. اما نبايد فراموش كرد كه تنها در شرايطي مي توان انتظار داشت كه روزه دار سلامت جسم و روح را به دست آورد كه مطابق اصول صحيحي باشد. مثلاً روزه مي تواند با كاهش وزن بدن، سبب كاهش فشار بر مفاصل استخواني پا، كمر و ساير اندام شود؛ البته در صورتي كه شخص روزه دار در خوردن افطاري و سحري طوري زياده روي نكند كه بعد از پايان ماه رمضان اضافه وزن پيدا كند. رعايت توصيه هاي زير مي تواند به يك روزه داري سالم كمك كند.
توصيه هايي براي افطار


1 – بيشتر انرژي بدن بايد با خوردن سحري تامين شود. پس افطار را سبك بخوريد تا شكم سنگين نشود.
2 – غذاي افطار بايد سبك و پركالري بوده و سريع هضم شود. مثل: خرما ، شله زرد، مقداري كمي شير و چاي كمرنگ. شما هم حتماً از غذاهاي كم حجم استفاده كنيد تا به معده فشاري وارد نشود.
3 – بهتر است با چاي شيرين و خرما روزه خود را باز كنيد و حتي المقدور از نوشيدن آب زياد بپرهيزيد؛ چون اين كار باعث بي حالي، ضعف و درد معده خواهد شد.
غذاي افطار بايد سبك و پركالري بوده و سريع هضم شود. مثل: خرما ، شله زرد ، مقداري كمي شير و چاي كمرنگ.


4 – موقع افطار مايعات زيادي مصرف نكنيد؛ چرا كه مصرف مايعات در اين زمان، سبب سوء هاضمه مي شود، اگرچه در ساعات بعد از افطار نوشيدن آب زياد مفيد است.
5 – در زمان افطار و سحر از خوردن غذاهاي پرچرب خودداري كنيد.
توصيه هايي براي سحري


1 – فراموش نكنيد كه پرخوري در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگي در ساعات انتهايي روز جلوگيري نمي كند، بلكه در ساعات ابتدايي بعد از سحر، فشار زيادي را به معده و دستگاه گوارشي فرد وارد مي كند كه سبب بروز علائمي نظير سوء هاضمه، درد و نفخ معده مي شود.
2 – در ماه رمضان سعي كنيد شب ها زود بخوابيد تا بتوانيد سحر به موقع ( تقريباً 5/1 ساعت قبل از اذان صبح ) بيدار شويد. با اين روش از ورود مقدار زيادي غذا و مايعات به معده و تجمع آنها جلوگيري مي كنيد و هضم غذا نيز راحت تر خواهد بود.
3 – بيدار نشدن براي سحري كاملاً اشتباه است و در طولاني مدت سبب ضعف و بي حالي روزه داران خواهد شد.
4 – در سحر از مواد غذايي پروتئين دار ( تخم مرغ، حبوبات ، لبنيات و گوشت ) استفاده كنيد و به جاي نوشيدن آب زياد، ميوه هاي آب دار بخوريد.
5 – مايعات توصيه شده براي سحري بايد به تدريج نوشيده شوند. يك ليوان آب ميوه و يك ليوان شربت عسل يا قند اثر مفيدي خواهد داشت.
در سحر از مواد غذايي پروتئين دار ( تخم مرغ ،حبوبات ، لبنيات و گوشت ) استفاده كنيد و به جاي نوشيدن آب زياد، ميوه هاي آب دار بخوريد.


6 – رژيم غذايي سحر بهتراست شامل مواد غذايي متنوع باشد. اين نكته براي نوجوانان اهميت بيشتري دارد و بايد از مواد غذايي قندي، پروتئين دار و پر انرژي استفاده كنند.
7 – از مصرف نمك زياد خودداري كنيد، چون نمك زياد سبب دفع مايعات از بدن و احساس تشنگي در ساعات روز خواهد شد. با يك رژيم غذايي معمولي، نمك كافي به بدنتان خواهد رسيد و نيازي به مصرف نمك اضافي نيست.
8 – بعد از خوردن سحري حتي الامكان نخوابيد، چون وضعيت درازكش، سبب برگشت مواد به مري و ترش كردن مي شود و گذشته از آن فرداي آن روز احساس خوبي نخواهيد داشت. اين كار در دراز مدت باعث سوزش سردل و بيماري " رفلكس معده و مري " مي شود. در اين بيماري غذا از معده و مري بر مي گردد و به اصطلاح احساس " ترش کردن" را گويند.
توصيه هايي ديگر براي روزه داران


1 –اول ساعات بعد از سحري و سپس ساعات بعد از افطار به ترتيب براي مطالعه دانش آموزان و دانشجويان وقت مناسبي است.
2 – ورزشكاران در ماه رمضان نسبت به افراد عادي نياز بيشتري به پروتئين ، قند و ويتامين ها دارند. بايد حدود 3 ساعت بعد از افطار ورزش را شروع کرد تا غذاي مصرف شده فرصت هضم پيدا كند. بين خوردن غذا و شروع ورزش بايد فاصله اي باشد كه جريان خون بتواند به راحتي به عضلات بدن برسد.
3 – درماه رمضان تمرينات ورزشي سبك تر باشد، زيرا بدن نمك و آب زيادي در جريان ورزش از دست مي دهد و در ورزش هاي شديد منجر به ضعف شديد بدن مي شود. ورزشكار بايد تا سحر به تدريج مايعات زيادي مصرف كند كه نيازهاي بدنش تامين شود.
4 – خرما ، سوپ، سبزيجات و شير براي افطار ورزشكاران توصيه مي شود.
5 – در صورتي كه فردي بعد از افطار قصد تمرين ورزش سنگين يا مسابقه ورزشي را دارد بهتر است قبل از شروع مسابقه، هنگام افطار از گوشت، زرده تخم مرغ و ماهي استفاده كند. مصرف مايعات فراوان از جمله آب ميوه ها قبل از ورزش هم مناسب است.
6 – ميزان انرژي تامين شده از پروتئين در ورزشكاران بايد حدود 15 درصد و حداكثر 20 درصد باشد؛ چون پروتئين زياد، مناسب نيست و سبب توليد مواد زايد در خون و احساس خستگي در حين ورزش مي شود.

منبع : ماهنامه دنياي تغذيه

korosh-8020
08-10-2011, 06:14 PM
سحری را حذف نکنید

روزه یکی از عبادات بسیار خوب اسلام است که علاوه بر فواید فراوان روحی، در صورتی که درست اجرا شود، می‌تواند سلامت جسمی فرد را نیز تضمین کند. ولی متاسفانه در برخی موارد به دلیل عدم رعایت نکات کلیدی در روزه‌داری، نه تنها افراد نمی‌توانند از مزایای آن بهره‌مند شوند، بلکه دچار مشکلات جانبی خواهند شد که چندان سودمند نیست.


http://www.tebyan.net/Image/Big/1386/06/342123838523413372266824845851747119.jpg
یکی از نکاتی که روزه‌داران باید به آن دقت کنند این است که هرگز وعده سحری را حذف نکنند، زیرا این مساله به خصوص برای افرادی که فعالیت ذهنی دارند (دانش‌آموزان) و یا کارگرانی که فعالیت بدنی زیادی دارند بسیار حائز اهمیت است.
علاوه بر آن به دلیل فاصله زمانی بین وعده سحری و افطار و برای جلوگیری از گرسنگی و تشنگی در طول روز بهتر است از تمام گروههاي غذايي در وعده سحری استفاده شود:
مصرف میوه و سبزی تازه، علاوه بر تامین ویتامین‌ها و مواد مغذی، مقدار فيبر بالایی را نیز به بدن می‌رساند که هم از يبوست جلوگیری می‌کند و هم قسمتی از آب مورد نیاز بدن را نیز تامین می‌کنند.
بهتر است در وعده سحر از مواد حاوی كلسيم مثل پنیر و شير استفاده شود. نان‌های سبوس دار نیز گزینه بسیار مناسبی برای وعده سحری هستند.
در وعده سحر می‌توان سالادی متشکل از سبزی‌های برگ سبز (كاهو ، خيار و سبزی‌های معطر) به همراه مواد غذایی حاوی ويتامين C نظیر گوجه فرنگی، فلفل دلمه، ليمو ترش و همچنین هویج رنده شده یا جوانه گندم به همراه 1 یا 2 عدد گردو یا اندکی روغن زیتون استفاده کرد.
مصرف بیش از حد زولبیا و بامیه و مواد غذایی شیرین در فاصله کمی، روزه‌دار را گرسنه می‌کنند، زیرا قندهای ساده ای که دراین مواد وجود دارند، سریع‌تر وارد جریان خون می شوند و با تحریک ترشح انسولین(هورمون کاهش دهنده ی قند خون که از لوزالمعده ترشح می شود)، قند خون را پس از مدتی کاهش می‌دهند.

در وعده سحر استفاده از غلات و حبوبات نیز سودمند است؛ مثلاً مصرف عدسی به همراه روغن زیتون، گلپر و لیمو ترش گزینه بسیار مناسبی است، البته به شرطی که از مشکلات گوارشی رنج نبرید و اکیداً توصیه می شود که حتماً حبوبات را قبل از مصرف دو بار خیس کرده و آب آن را عوض کنید و پس از صرف چنین غذا‌هایی بهتر است یک استکان کوچک عرق نعناع یا عرق رازیانه مصرف کنید.
همچنین نوشیدن مقدار زیاد چای در وعده سحری از ترس تشنگی به هیچ وجه توصیه نمی‌شود، زیرا زیاد نوشیدن چاي موجب افزایش دفع ادرار و از دست رفتن املاح معدنی بدن می‌شود. برای جلوگیری از بروز تشنگی، مصرف آب، چای کمرنگ، آب میوه، میوه‌ها و سبزی‌های آب دار، شیرکم‌چرب و ... به خصوص در افراد مسنی که روزه می‌گیرند بسیار اهمیت دارد.
در خاتمه بهتر است ذکر کنیم که چنانچه روزه‌داری بر اساس اصول کلی بهداشتی انجام شود، باعث ایجاد تعادل در چربي هاي خون و کاهش كاهش وزن اضافي و دفع سموم بدن و تعدیل فشار خون می‌گردد و در کل وضعیت سلامت افراد بهبود چشم‌گیری خواهد یافت.

korosh-8020
08-10-2011, 06:15 PM
چرا نبايد با قند مصنوعي افطار كرد ؟





http://www.tebyan.net/Image/Big/1382/08/688472207184154253142146771742001656122122.jpg


با قند مصنوعي نبايد افطار كرد،به دليل آنكه اين گونه شيريني هابا داروهاي شيميايي سفيد مي شوند و زيان آنها بسيار واضح است .
قند وشكر در همه خانه ها ي جهان مصرف مي شود – هيچ طبيبي بيمار خودرا از خوردن شكر و قند منع نمي كند .
نشاسته كه در نان و سيب زميني و سبزيجات وجود دارد جزو گلوسيدها بوده و سپس از خوردن ابتدا به دكسترين Dexterrineو سپس به گلوكز تبديل شده بمصرف بدن مي رسد .
قند و شكري كه از شيره چغندر درست مي شود مانند قند طبيعي كه در ميوه جات بافت مي شود نيست زيرا مواد معدني مفيد آن در قسمت كارخانه از بين مي رود ( تركيب با مواد ديگر و حرارتهاي شديد و ...)
قند واقعي در ميوه جات مي باشد زيرا بهمراه آنها مواد ديگري كه جذب قند ميوه لازم است موجوديت دارد .
قند و شكر معمولي مواد لازم را بهمراه ندارد و چون به كودك داده شود از مواد معدني ذخيره شده بدن كودك بر ميدارد مثلا از كلسيم بدنش استفاده مي نمايد و بهمين جهت است كه دندان كودكاني كه زياد شيريني ميخورند زود خراب مي شود .
دكتر كارتن مي گويد طبيعت قند و شكر را در ميوه جات در اختيار بشر گذاشت زيرا بشر به آن احتياج داشت و تهيه قند و شكر معمولي كاري است بر خلاف طبيعت .
جمعي از دانشمندان يك عده را كه نسبت به قند صنعتي حساسيت داشتند و با خوردن 150 گرم قند در ادرا شان قند پيدا ميشد روزي 150 گرم قند طبيعي بصورت ميوه و عسل دادند و مشاهده كردند كه پس از چندي قند ادارشان بكلي برطرف شده است .
در يك تحقيق معلوم گرديدكبد انسان از اسيد استيك كلسترول مي سازد و مستقيماً آنرا تحويل خون مي دهد.
اسيد استيك تقريبا ً در همه خوراكهاي بشري كم و بيش وجود دارد و انسان هرچه كمتر غذا بخورد طبعاً ميزان كلسترول خونش كم تر است و اين قند و شكر تصفيه شده است كه از هم اسيد استيك ايجاد مي كند و بطور غير مستقيم كلسترول در جدار رگها رسوب مي نمايند . پس اگر به عنوان ثواب و افطاري ، قند و شكر به معده خالي مسلمانان رسانيده شود ، گام موثري در راه پيشرفت آنها بسوي بيماريهاي عروق و قلب برداشته شده است. !! افطاربا شيريني طبيعي

پس براي افطاري چه خوراكي انتخاب كنيم كه مورد تائيد دين و دانش باشد ؟

چرا حضرت صادق (ع ) فرمود : المومنون حلويون ، مومن شيرين پسند است؟
با توجه به اينكه در آن زمان قند و شكر مصنوعي وجود داشته و از قند ميوه جات به ويژه خرما و كشمش استفاده مي شد و چنانچه بزودي خواهيد ديد اسلام با پر خوري سخت مخالف است ديگر جاي هيچ ايراد و اشكالي باقي نمي ماند حتي گفته نخواهد شد ازقند ميوه جات كلسترول به قدر كافي ساخته مي شود زيرا كم خوري و با اعتدال خوري اسلامي اجازه رسوب كلسترول را نخواهد داد .
در اينجا با ذكر فقط دو سه روايت نشان خواهيم داد :
در اسلام فرمول كلي اين است كه افطار با شيريني به عمل آيد و نبي گرامي به ترتيب خرما – كشمش-و... را انتخاب مي فرمودند و تقريبا ًاصرار در خرما بعنوان افطار در اخبار مشاهده مي گردد.
"عن رسول الله (ص) انه كان اذا قدم اليه الطعام و فيه التمر بدء بالتمرو و كان يفطر علي التمر زمن التمر و علي الرطب في زمن الرطب"
"و قال صلي الله عليه وآله و سلم افضل ما يبد الصائم به الزبيب اوالتمرا وشي حلو"
قال (ص) من وجد التمر فليفطر و من لم يجد فليفطر علي المائده .
مطالب زير از سه قسمت فوق نتيجه و معلوم مي گردد:
1- در هر صورت افطار به شيريني توصيه شده است .
2- نبي گرامي علاوه بر اينكه خرما را در ابتداي افطار انتخاب مي فرمودند هر وقت بطعام ديگري مي نشستند ابتدا بخوردن خرما مينمودند .
3- اگر شيريني وجود نداشت افطار بمائده جايز است .
4- نامبردن از دو ميوه ( خرما- كشمش ) و اثر تقريباً يكنواخت هر دو بر بدن بما اجازه مي دهد نسبت به هريك آز آنها بچشم تساوي بنگريم ولي به هر صورت خرما را ترجيح دهيم زيرا در قرآن مجيد به كرات از او ياد شده و چنانچه ملاحظه فرموديد نبي گرامي آنرا براي افطار بر بقيه ترجيح مي دادند.
با آنكه انتخاب شيريني براي افطار قصد و مقصود اوليه اسلامي تصور مي شود ولي مزايا و
خصو صيات خرما براي افطار در رديف نخست قرار دارد ( آزمايشهاي مختلفي درباره تاثير قند خرما نموده اند يكي از آنهاست موشهائي را كه فقط با قند تغذيه نموده و در نتيجه به بيماريهاي فقدان ويتامين ( آويتامينوز) و عوارض آن مبتلا شده بودند به آنها خرما دادند و عوارض بكلي رفع شد ).
در قرآن قند خرما و كشمش ، رزق حسن و سكر ناميده شده و از اين لحاظ كه علاوه بر رزق حلال و طيب ، رزق حسني هم بطور خصوصي در قرآن هست آز آنها تعريف گرديده است " و من ثمرات النخيل و الاعناب تتخذون منه سكرا و رزقا حسنا "( سوره النحل) همچنين در تعريف آنها از پيشوايان دين مطالب ديگري نيز در كتابها ديده مي شود كه در جاي خود گفته خواهد شد و مهمتر از همه ذكر اين مطلب است : شايد موجب تعجب باشد با آنكه همه جا انتخاب ميوه تازه سفارش شده است براي افطار و حتي در مواردي صبحانه با مويز توصيه شده است ولي بايد متوجه بود همانطور كه گفتيم چون نظر اصلي به قند و شيريني موجود در خرما و انگور مي باشد و خرما هميشه تازه است و مواد معدني و مغذي براي جذب بهتر بهمراه دارد و انگور برعكس ساير ميوه جات هرچه بماند و اسيد الكل هاي موجود در آن به قند مبدل گرديده شيرين تر مي شود لذا توصيه در باره خوردن ايندو ( خرما و انگور ) مشحون از اعجاز است .
با چنين توصيه از قند كشمش و خرما كه مزيت قندي آنها را بر قند موجود در ديگر ميوه جات مسلم است ، ما را با ين نكته متوجه مي سازد كه براي خرما و انگور مزاياي ديگري است كه انتخابش براي افطار ارجح و يكي از مزيت هاي آن سر شار از قند از همان روزهاي اول تا زمانهاي متمادي بعد مي باشد كه تقريباً هميشه پرو يكسان است . چنانچه ميدانيم مايعات بدن ما قليايي است ( نسبت قليائيت بدن به اسيد 80به 20 مي باشد )و اگراسيدي هم وارد بدن شود مازاد آن بوسيله املاح قليائي كه در بعضي غذاها ست خنثي مي گردد ( اين املاح قليائي پتاسيم است و سديم و كلسيم و منيزيم )تنها عضوي كه مي تواند اسيد را تحمل كند معده است و ساير اعضاء طاقت تحمل اسيدها را ندارند و لذا براي خنثي كردن آن فعاليت بدن آغاز مي شود بدين ترتيب بايد كوشيد در انتخاب غذا دقت نمود و غذاهايي كه ايجاد اسيد مي كنند متعادل مصرف شود تا ذخيره قليائي بدن هم متناسب مصرف گردد و اينك خرما يا كشمش يا ...خام خوري قبل از غذا بوده و تا حدي اين قسمت را جبران مي نمايد .

korosh-8020
08-10-2011, 06:16 PM
در ایام شعبان المعظم قرار داریم؛ یعنی ایام آماده سازی برای ماه مبارك رمضان، ایام برقراری تعادل جسم و روحمان؛ ایامی كه طی آن، تلاش می‌كنیم تا ”زیاده‌روی‌ها و سهل‌انگاری‌های“ طول سال را، به ”توجه و تمركز بر جسم و روح“ تبدیل نماییم كه خود، از اهداف مهم روزه‌داری است.
بدون شك، اگر آماده سازی برای روزه‌داری ماه مبارك رمضان، قبل از شروع این ماه آغاز گردد، نتایج پایدارتری به دنبال خواهد داشت و از همین روست كه در كتب ادعیه، به تناوب و در برخی روزها، روزه‌داری در ماه‌های رجب و شعبان توصیه گردیده است. دیابتی‌های عزیز نیز از این قاعده می‌توانند پیروی نمایند.
بیش از 4 میلیون نفر از جمعیت كشور به دیابت مبتلا هستند. حفظ مقدار قند خون در حد طبیعی (140- 60 میلی‌گرم درصد)، هدف درمان دیابت است زیرا افزایش دراز مدت قند خون، سبب بروز عوارض دیابت می‌شود كه در آن صورت، درمان دیابت بسیار پرهزینه و گاه غیرممكن خواهد شد. افراد دیابتی كه از آموزش‌های لازم برخوردار شده‌اند به خوبی قادرند تشخیص دهند كه آیا می‌توانند روزه بگیرند یا خیر. زیرا این افراد طی آموزش‌های خود دریافته‌اند كه به كدام گروه از دیابتی‌ها تعلق دارند و در مورد شرایط روزه‌داری در هر گروه حتماً با پزشك خود مشورت می‌نمایند.
به عبارت بهتر، دیابتی كه روزانه قند خون و یا قند ادرار خود را در منزل مورد آزمایش قرار نمی‌دهد، احتمالاً قادر به روزه‌داری نخواهد بود!

افراد تحت درمان با انسولین:
از آنجا كه این افراد به دنبال تزریق انسولین، به دفعات نیز باید غذا میل نمایند، لذا توصیه نمی‌شود روزه بگیرند. در صورت تمایل شدید به روزه‌داری، با توجه به شرایط زیر، این افراد در موارد خاص و آن هم زیر نظر پزشك معالج خود می‌توانند روزه بگیرند: نداشتن نوسانات شدید قند خون و نیز عوارض پیشرفته دیابت (عوارض چشمی، كلیوی، عصبی و قلبی- عروقی)

افراد تحت درمان با داروهای خوراكی (قرص):
لازم است این افراد با پزشك معالج خود مشورت نمایند. به طور كلی برای افرادی كه توانسته‌اند قند خون خود را به طور دائمی در حد طبیعی حفظ و كنترل نمایند با حفظ شرایط زیر، از نظر پزشكی روزه‌داری بلامانع است:

لازم است مدتی قبل از شروع ایام ماه مبارك رمضان، به طور آزمایشی، روزه‌داری را آغاز كرده و طی روز، به ترتیب زیر، قند خون خود را آزمایش كنند:
قبل از سحر (حداكثر 120 میلی‌گرم درصد)
2 ساعت بعد از سحر (حداكثر 160 میلی‌گرم درصد)
بین ساعت 1 تا 3 بعدازظهر (كمتر از 70 میلی‌گرم درصد نباشد)
قبل از افطار (حداكثر 120 میلی‌گرم درصد)
در صورتی كه مقدار قند خون این افراد در محدوده مقادیر ذكر شده در بالا قرار داشته باشد و نیز دچار عوارض پیشرفته دیابت هم نباشند قادر خواهند بود روزه بگیرند كه در آن صورت باید هنگام افطار، قبل از خوردن هر غذایی، قرص خود را میل كرده و پس از مدتی، شروع به خوردن غذا كنند. هنگام سحر نیز باید مقدار دارو را تقریباً به نصف كاهش دهند و حتماً فراموش نشود 2 ساعت بعد از افطار و 2 ساعت بعد از خوردن سحری، قند خون یا قند ادرار خود را آزمایش كنند.

افرادی كه بدون دارو قند خون خود را كنترل می‌نمایند:
ایشان با مشورت پزشك معالج خود می‌توانند روزه بگیرند. علاوه بر این، باید مقدار غذای افطار خود را نیز به 2 تا 3 وعده تقسیم و هنگام افطار، از خوردن همه مواد غذایی در یك زمان، جداً خودداری كنند. در هر حال، نباید فراموش كنید كه طی روزه‌داری مقدار كالری دریافتی روزانه باید به دو سوم مقدار معمول كاهش یابد یعنی: ”یك سوم كمتر از حد معمول، غذا میل شود.“

شایان ذكر است كه متأسفانه در ایام روزه‌داری، افراد به علت كاهش تحرك جسمی و پرخوری، دچار افزایش وزن می‌شوند به همین دلیل توصیه می‌كنیم هر 2 تا 3 روز یك بار وزن خود را اندازه‌گیری نمایند.

منبع: .ir-diabetes-society.com

korosh-8020
08-10-2011, 06:16 PM
مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: زوليبا و باميه بدترين نوع شيريني است كه در ماه رمضان استفاده مي‌شود زيرا به دليل نوع پخت و ترکيبات آن مانند شکر و روغن فراوان، حاوي مقادير زيادي از کالري است.

سيدعلي کشاورز متخصص تغذيه در گفت وگو با ايسنا، اظهار داشت: شيريني که براي ماه رمضان توصيه مي شود، خرما است که هم قند مورد نياز بدن را تأمين مي‌کند و همچنين اين نوع قند مضرات قند معمولي را ندارد و داراي نمک‌هايي است که بدن از دست مي‌دهد.

وي در خصوص رژيم غذايي مردم در ماه رمضان گفت: بررسي‌ها نشان داده است در ماه رمضان چربي و قند خون بعضي از روزه داران افزايش مي‌يابد و افراد دچار اضافه مي‌شوند که اين به دليل رفتارهاي غلط تغذيه‌اي، پرخوري و افراط در برنامه غذايي است.

دکتر کشاورز ادامه داد: با وجود اين نوع از رفتارهاي تغذيه‌اي نه تنها انرژي دريافتي کم نمي‌شود بلکه بعضاً انرژي دريافتي افراد روزه دار به علت افراط و پرخوري بيشتر هم مي‌شود.

مديرگروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشکي تهران با تاكيد بر خوردن سحري به منظور سلامتي بدن، مصرف مايعات را نيز در هنگام سحر ضروري دانست و در ادامه افزود: به عنوان منبع پروتئين، افراد روزه دار مي توانند گوشت، مرغ، ماهي و يک يا دو عدد تخم مرغ و يا حبوبات را در هنگام سحر ميل کنند، همچنين استفاده از نان، برنج، ماکاروني و يا يک پياله ماست و نيز سبزي خوردن در هنگام سحر مي‌تواند ميزان بروز تشنگي و گرسنگي را در طي روز کاهش دهد.

دکتر کشاورز با اشاره به افراد روزه داري که در طول روز ضعف زيادي دارند، گفت: هر چه ميزان مواد غذايي حاوي پروتئين در زمان سحر افزايش يابد، ضعف و گرسنگي در طول روز کمتر مي‌شود؛ بنابراين فرد روزه دار بايد مقدار پروتئين بيشتري را در هنگام سحر مصرف كند.

وي در خصوص افرادي که احساس تشنگي شديدي دارند، گفت: اين افراد بايد در هنگام سحر مواد پروتئيني کمتري مصرف کنند و در طول مدت سحر مايعات فراوان را با فاصله بنوشند؛ همچنين مدت زمان سحر را با آرامش و بدون استرس سپري کنند.

اين متخصص تغذيه در خصوص زمان افطار اظهار داشت: مهمترين کمبودي که بدن انسان با آن مواجه مي‌شود، آب، نمک و مواد قندي است؛ بنابراين فرد روزه دار بايد روزه خود را با مايعات گرم مثل شير، چاي، آش و سوپ باز کند. ضمن اين که در طبخ سوپ و آش اگر از سبزي استفاده شود نمک‌هاي مورد نياز بدن مانند سديم، پتاسيم و منيزيم که در طول روز از دست رفته است، جبران خواهد شد.

وي در پايان افزود: بهتر است افراد بالغ شام را حداقل دو ساعت پس از افطار صرف کنند، اما نوجوانان و افراد تازه بالغ به دليل آن که در سن رشد هستند مي‌توانند پس از افطار شام را ميل کنند.


منبع: سلامت نیوز

korosh-8020
08-10-2011, 06:16 PM
رييس مركز تحقيقات بيماريهاي كبد و گوارش و استاد دانشگاه تهران گفت:‌ افرادي كه سنگ كيسه صفرا، بيماريهاي مزمن كبدي نظير هپاتيت پيشرفته‌ و يا زخم معده و اثني عشر دارند كه هنوز التيام پيدا نكرده است نبايد روزه بگيرند.

با اشاره به بيماي رفلاكس معده به عنوان شايع‌ترين بيماري گوارشي افزود: اين بيماران مي‌توانند روزه بگيرند ولي بايد هنگام سحر داروي خود را مصرف كنند.
اين فوق تخصص گوارش و كبد، روزه گرفتن را براي افرادي كه دچار زخم معده هستند، بدون عوارض خواند ولي بروز عوارض را در بيماري‌هاي كبدي و سنگ كليه محتمل دانست.
وي در ادامه اظهار كرد: اكنون مهم ترين مشكل سلامتي در كشور چاقي است كه 60 درصد افراد به آن مبتلا هستند و ماه مبارك رمضان مي‌تواند فرصتي براي كاهش وزن باشد به شرطي كه رعايت رژيم غذايي بعد از ماه رمضان نيز ادامه يابد ولي متاسفانه بيشتر افراد در ماه رمضان دچار اضافه وزن مي‌شوند.
دكتر ملك زاده خوردن سبزيجات و ميوه جات را در ماه مبارك رمضان توصيه كرد و گفت: هنگام سحر و افطار غذاهاي سبك خورده شود و شيريني جات و اغذيه پر چرب نيز توصيه نمي‌شود و اگر غذا به طور متعادل مصرف شود، ويتامين‌هاي مورد نياز بدن تامين مي‌شود.
رييس مركز تحقيقات بيماريهاي كبد و گوارش در پايان به ايسنا گفت: بعد از خوردن سحري بلافاصله نبايد خوابيد به خصوص كساني كه بيماري گوارشي دارند در غير اين صورت بهتر است شام را دير بخورند ولي سحري نخورند.

korosh-8020
08-10-2011, 06:16 PM
تحقیقات یک گروه از پژوهشگران ایتالیایی نشان داده است که روزه گرفتن عوارض بیماری ام. اس را کاهش می دهد.
بررسی موش های مبتلا به نوعی بیماری نظیر بیماری MS نشان داد که گرسنه نگه داشتن آنها برای مدت 48 ساعت، مقدار آسیب های مغزی را کاهش می دهد و این حیوانات می توانند به نحو بهتری تعادل خود را هنگام راه رفتن حفظ کنند. همچنین از شدت عوارضی نظیر فلج شدن یا ضعف عمومی در آنها کاسته می شود.
به گفته رئیس گروه پژوهش ، هر چند روزه گرفتن بیماری MS را درمان نمی کند، اما استفاده از این روش به همراه دارو می تواند عوارض بیماری را کاهش دهد. البته بیمارانی که قصد روزه گرفتن دارند، باید از رژیم غذایی مناسب تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه استفاده کنند تا همه مواد لازم به بدن آنها برسد.بر اساس نظریه های موجود، بیماری MS زمانی بروز می کند که عوامل دفاعی سیستم ایمنی بدن به بافت های مغز و نخاع شخص حمله ور می شوند و باعث از بین رفتن آنها شوند. این بیماری به طور معمول در سنین 20 تا 40 سالگی دیده می شود.
سلول های سیستم ایمنی با حمله به سلول های عصبی و نابود کردن سد دفاعی آنها، انجام فعالیت هایی مثل راه رفتن را برای شخص دشوار می سازند. همچنین عوارضی نظیر خستگی، لرزش و فلج را باعث می شوند.
تحقیقات جدید، توجه دانشمندان را به هورمون لپتین که در کاهش اشتها نقش دارد، جلب کرده است. این هورمون می تواند نحوه فعالیت سیستم ایمنی را تغییر دهد.
محققان ایتالیایی در بررسی خود مشاهده کردند که قبل از بروز بیماری در موش ها، میزان هورمون لپتین در بدن آنها به دو برابر افزایش یافت، اما در موش هایی که 48 ساعت گرسنگی کشیده بودند ( که معادل 7 تا 10 روز روزه گرفتن در انسان است ) مقدار هورمون لپتین کاهش یافت.


منبع: ms-links.org

korosh-8020
08-10-2011, 06:16 PM
جام جم آنلاين: اگر فكر مي‌كنيد چون چاق هستيد و اضافه وزن داريد، با نخوردن سحري مي‌توانيد وزن خود را در ماه رمضان كاهش دهيد، سخت در اشتباه هستيد. پزشكان متخصص تغذيه معتقدند، حذف وعده سحري در ماه رمضان سلامت روزه‌داران را به خطر مي‌اندازد، اما اگر تعادل مصرف مواد غذايي رعايت شود، معمولا افراد چاق در اين ماه لاغر مي‌شوند.

دكتر مرضيه صولت‌منش، متخصص تغذيه در گفتگو با جام‌جم مي‌گويد: فرد روزه‌دار وقتي سحري نخورد، انرژي خود را بيش از اندازه از دست مي‌دهد و ناچار بدن از چربي‌هاي اضافه استفاده مي‌كند و در اثر سوختن چربي‌ها، تركيبات كتوني در بدن موجب سردرد، بي‌حوصلگي و خستگي مي‌شود و از آنجا كه افراد چاق هنگام افطار در خوردن انواع خوراكي‌ها افراط مي‌كنند، چاق‌تر مي‌شوند.

وي تاكيد مي‌كند: كساني كه هنگام سحر اشتها به خوردن ندارند مي‌توانند آب، شير، خرما و حتي چند عدد ليموترش تازه ميل كنند كه در طول روز دچار تشنگي نشوند.

به گفته دكتر صولت‌منش، خوردن غذاهاي خشك مثل انواع كوكوها، كتلت، كباب، ماهي و جوجه‌كباب موجب عطش زياد مي‌شود و براي سحر مناسب نيست.

korosh-8020
08-10-2011, 06:17 PM
جام جم آنلاين: يك فوق تخصص بيماري‌هاي غدد و گوارش با تاكيد بر ضرورت توجه بيماران ديابتي به توصيه‌هاي پزشكي روزه‌داري گفت: روزه را نمي‌توان رژيمي براي كاهش قند ديابتي‌ها دانست بلكه تنها در افراد ديابتي كه چاق هستند سبب كاهش وزن آنان مي‌شود و هنوز اثبات نشده است كه قند خون را نيز كاهش مي‌دهد.

دكتر فريبا محسني در همايش ديابت و روزه‌داري، افت يا افزايش قند خون، ‌از دست دادن آب بدن و در نهايت انسداد عروقي را از مهم‌ترين مسائلي دانست كه بيماران ديابتي‌ در صورت عدم توجه به توصيه‌هاي پزشكي حين روزه‌داري با آن مواجه مي‌شوند.
وي در رابطه با بيماران ديابتي كه مجاز به روزه گرفتن هستند، گفت: مردان بالاي 20 سال و زنان غيرباردار بالاي 20 سال، افرادي كه وزن عادي يا افزايش يافته دارند، افرادي كه بيماري‌هاي عفوني، قلبي، فشار خون، سنگ كليه، بيماري‌هاي ريوي ندارند و بيماران ديابتي كنترل شده مجاز به روزه گرفتن هستند.

اين فوق تخصص بيماري‌هاي غدد و گوارش توصيه كرد: بيماران ديابتي 3 ماه قبل از ماه رمضان و در ماه رمضان نيز هر هفته يك بار به پزشك معالج خود مراجعه كنند و ميزان داروي مصرفي خود را تنظيم كنند.دكتر محسني، رعايت نكاتي را براي كساني كه واجد شرايط روزه گرفتن هستند لازم دانست و افزود: كساني كه ديابت كنترل شده دارند و واجد شرايط هستند نبايد در رژيم غذايي خود در ماه رمضان تغيير بدهند و مايعات كافي بنوشند و زمان ورزش خود را تنظيم كنند.وي تاكيد كرد اين قبيل بيماران نبايد بدون سحري و خوردن قرص‌هاي تجويز شده روزه بگيرند.اين فوق تخصص بيماري‌هاي غدد و گوارش در رابطه با بيماراني كه انسولين تزريق مي‌كنند، گفت: اين بيماران به شرطي مجاز به روزه گرفتن هستند كه مصرف انسولين آنان كم باشد، طي روز دچار افت قند خون نشوند و نيز دچار عوارض ديابت نباشند.دكتر محسني از ضعف و بي حالي شديد، عرق سرد فراوان، تپش قلب، سرگيجه، لرزش بدن، تاري ديد و در نهايت بيهوشي و كما به عنوان علائم افت قند خون نام برد.

وي افزايش بيش حد معمول مصرف دارو، افزايش فعاليت و كاهش و حذف يك وعده غذايي را از علل افت قند خون و درمان آن را مصرف به اندازه نمك و مايعات و نرفتن به مكان‌هاي گرم دانست.

وي از عارضه يبوست، سردرد، انقباضات عضلاني، زخم و التهاب معده، سنگ كليه و سوزش سردل را به عنوان عوارض احتمالي روزه گرفتن بيماري‌هاي ديابتي در صورت عدم توجه به توصيه‌ها عنوان كرد.

korosh-8020
08-10-2011, 06:17 PM
در آستانه حلول ماه مبارك رمضان و تغییر در عادات غذایی روزه‌داران، پیروی از یك برنامه غذایی صحیح از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح كرد و هم از بركات معنوی این ماه بهره برد. روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی طی اطلاعیه‌ای رعایت نكاتی را به روزه‌داران توصیه كرد.

بنا به این اطلاعیه روزه‌داران از ۳ وعده غذایی افطار، شام و سحری استفاده كنند. ابتدا با چای، آب جوش یا شیرگرم و خرما یا كشمش روزه خود را باز كرده و سپس از غذاهایی مانند نان و پنیر و گردو، فرنی، شیربرنج، شامی و انواع كوكو استفاده كنند. در وعده شام از مصرف غذاهای سنگین خودداری كرده و با فاصله ۲ ساعت بعد از افطار غذاهایی مانند سوپ، آش سبك، خوراك سبزیجات یا كمی نان سبوس‌دار همراه لبنیات یا سالاد مصرف كنند.وعده سحری بهتر است حاوی پروتئین مانند گوشت، مرغ، ماهی، شیر و حبوبات با حداقل مقدار روغن و چربی باشد.

به روزه‌داران عزیز توصیه می‌شود بلافاصله بعد از اتمام سحری از نوشیدن چای اجتناب كنند. توصیه می‌شود در وعده‌های سحری و افطار از پرخوری، مصرف غذاهای چرب و سرخ‌كردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده مثل قند، شكر، زولبیا و بامیه پرهیز شود. بنا بر توصیه‌های این وزارتخانه ضروری است در صورت استفاده از سبزی به صورت خام و میوه حتما مراحل سالم‌سازی شامل شستشوی اولیه، انگل‌زدایی با مایع دستشویی یا ظرفشویی، میكروب‌زدایی با مواد ضدعفونی كننده مجاز و شستشوی نهایی رعایت شود. هرگز مواد غذایی طبخ و آماده شده را در دمای محیط، بیش از ۲ ساعت نگهداری نكنید و تهیه مواد غذایی برای سحر در منزل و یا مساجد ترجیحا در هنگام سحری تهیه و به صورت گرم مصرف شود، در غیر این صورت مواد غذایی پخته شده روی شمعك اجاق نگهداری تا حرارت آن حفظ شود و یا در دمای كمتر از ۴ درجه سانتی‌گراد یعنی طبقه زیرین جایخی یخچال‌های معمولی نگهداری و قبل از مصرف كاملا داغ شود.

در این اطلاعیه به سالمندان توصیه شده است؛ در صورتی كه روزه می‌گیرند در ۳ وعده سحری، افطار و شام از مایعات مختلف به میزان حداقل ۱۰ لیوان استفاده كنند. مصرف میوه رنده شده، لبنیات خصوصا شیر كم‌چرب، استفاده از انواع سوپ‌ها و آش‌ها در افطار و سحر و نوشیدن چای كمرنگ برای آنها مفید است و می‌تواند تعادل آب و املاح را برقرار كند. وزارت بهداشت همچنین به روزه‌داران توصیه كرد؛ از خرید مواد غذایی آماده مصرف از قبیل زولبیا و بامیه، حلیم، نان و شیرینی سنتی، كله پاچه، دل و جگر، بستنی، شربت آلبالو و زرشك از دستفروشان و دوره‌گردان خودداری كنند و هنگام خرید مواد غذایی بسته‌بندی شده به مجوز وزارت بهداشت، تاریخ تولید، انقضاء و نشانی دقیق كارخانه تولیدكننده و سالم بودن بسته توجه كنند.

● روزه دیابتی‌ها مشاور تغذیه مركز پزشكی بیماری‌های خاص بر لزوم رژیم غذایی متعادل، متناسب و متنوع و تحت نظر بودن بیماران دیابتی در ماه رمضان تاكید كرد. به گزارش ایسنا، دكتر معدنچی با اشاره به لزوم وجود تنوع گروه‌های غذایی افزود: بیماران دیابتی باید از نان، سبزیجات و لبنیات و غیره در رژیم غذایی خود استفاده كنند و با كاهش حجم غذا در هر وعده و افزایش تعداد وعده‌های غذایی از بروز اختلالات گوارشی و بالا رفتن قند خون جلوگیری كنند. وی درباره خوردن سحری توصیه كرد: بهتر است از قندهای پیچیده و غلات سبوس‌دار و برنج پخته شده همراه با حبوبات كه سرعت هضم كمتر و خاصیت سیركنندگی بیشتری دارند در سحری استفاده شود و از خوردن گوشت و غذاهای سرخ شده و نوشیدنی‌های كافئین‌دار مانند چای،‌ قهوه و نوشابه پرهیز شود.

مشاور تغذیه مركز پزشكی بیماری‌های خاص در ادامه اظهار كرد: بیماران دیابتی هنگام سحر باید غذای سبك مصرف كنند تا بعد از غذا و در طول روز احساس رخوت و سستی نداشته باشند. همچنین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل از سحری مایعات بنوشند و زمان زیادی را برای جویدن غذا صرف كنند، همچنین بعد از غذا نیز بلافاصله به خواب نروند تا دچار سوء‌هاضمه نشوند. دكتر معدنچی در ادامه درخصوص افطار نیز توصیه كرد: روزه‌داران سعی كنند افطار را با نوشیدنی گرم آغاز كرده و از مواد غذایی سبك استفاده كنند. از سوی دیگر، فاصله زمانی حداقل یك ساعت میان افطار و شام رعایت شود. مشاور تغذیه مركز پزشكی بیماری‌های خاص اظهار كرد: این بیماران حتی‌الامكان از غذاهای حاوی قندهای ساده و طبیعی مانند توت و خرما استفاده كنند و از خوردن شیرینی‌جاتی نظیر شله زرد و حلوا و غذاهای پرچربی كه سبب تشنگی می‌شود در افطار پرهیز كنند. وی بهترین زمان تامین آب مورد نیاز بدن در ماه رمضان را فاصله زمانی میان افطار و شام دانست و توصیه كرد: در هنگام افطار مایعات ننوشید زیرا سبب بروز سوء‌هاضمه می‌شود.

● اهدای خون، قبل از ظهر همچنین معاون فنی پایگاه انتقال خون استان تهران از فعالیت این پایگاه‌ها در ماه رمضان در ۲ شیفت صبح و عصر خبر داد و گفت: واحدهای شیفت عصر از ساعت ۲۰ به بعد و شیفت صبح از ساعت ۹ صبح تا ۳۰/۱۷ بعدازظهر فعال هستند. دكتر زیدی با اعلام این مطلب افزود: در صورتی كه هنگام سحر از غذا و مایعات به اندازه كافی استفاده شود، روزه‌‌داران می‌توانند تا ساعت ۱۱ تا ۱۲ ظهر برای اهدای خون مراجعه كنند؛ این در حالی است كه بعد از این ساعات، اهدای خون توسط این افراد توصیه نمی‌شود. وی با بیان این كه پایگاه‌های انتقال خون در ماه رمضان تقریبا در تمام سطح شهر مستقر هستند، افزود: پایگاه‌های مستقر در مراكز مذهبی از ساعت ۲۰ فعالیت خود را آغاز می‌كنند. همچنین پایگاه مركزی انتقال خون در خیابان وصال شیرازی از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب فعال است.


منبع: جام‌جم

mehraboOon
08-14-2011, 02:14 PM
همه چيز درباره روزه گرفتن ديابتي ها (http://www.akharinnews.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=33312) (http://www.akharinnews.com/index2.php?option=com_content&task=view&id=33312&pop=1&page=0&Itemid=36) (http://www.akharinnews.com/index2.php?option=com_content&task=emailform&id=33312&itemid=36)
آخرین نیوز: دکتر رويا حسيني فوق تخصص غدد با ارسال يادداشتي به خبرگزاري آريا در خصوص روزه داري افراد ديابتي مطالبي را بيان کرده است.
ديابت و روزه داري:
روزه داري ماه رمضان يك فريضه واجب براي تمام مسلمانان است. اگر چه در احکام اسلامي افراد بيمار از روزه گرفتن مستثني شده اند و اگر شدت بيماري در حدي باشد كه ، روزه داري منجر به ضرر جسمي براي بيمار شود، روزه گرفتن مجاز نخواهد بود، ولي بسياري از مسلماناني که ديابت دارند خود را بيمار محسوب نمي کنند و مصمم هستند تا در طول اين ماه روزه بگيرند. اگر بيمار ديابتي نظر صريح خود را مبني بر روزه گرفتن ابراز نمايد، پزشک او بايد بررسي کند که آيا اين تصميم بيمار خطر بيشتري براي او به همراه خواهد داشت.
چهارخطر عمده که بيماران ديابتي را در روزه داري تهديد مي کند شامل: حملات افت قند خون،افزايش قند خون،کماي ديابتي و بي آبي و افزايش استعداد به تشکيل لخته مي باشد. بيماران ديابتي از نظر خطر روزه داري به 4 گروه با ريسک خيلي بالا، ريسک بالا،متوسط و پايين تقسيم شده اند:
الف - بيماران با ريسک خيلي بالا:
•بيماراني که 3 ماه قبل از ماه رمضان دچار افت قند خون شديد شده اند.
•بيماراني که حملات راجعه افت قند خون دارند.
•بيماراني که دچار افت قند خون بدون علامت مي شوند .
•بيماراني که به طور مداوم قندهاي کنترل نشده دارند.
•بيماراني که 3 ماه قبل از رمضان دچار کتواسيدوز ديابتي و کماي هايپراسمولار (کماي ديابتي) شده اند.
•بيماران ديابتي نوع 1
•کساني که دچار بيماري حاد هستند.
•بيماراني که کارهاي بدني سخت انجام مي دهند.
•کساني که دياليز مي شوند
•خانم هاي حامله مبتلا به ديابت نوع 1 و 2 و ديابت حاملگي
ب- بيماران با ريسک بالا:
•بيماران دچار نارسايي کليوي وساير عوارض پيشرفته ومزمن ديابت
•بيماراني که سن بالا دارند وسلامت جسماني مناسبي ندارند
•بيماراني که تنها زندگي مي کنند
•بيماراني که داروهاي مربوط به بيماريهاي اعصاب و روان وصرع مصرف مي کنند
ج- بيماران با ريسک متوسط:
•بيماران ديابتي که قند خون آنها به خوبي بوسيله داروهاي کوتاه اثرمحرک ترشح انسولين مثل ريپاگلينيد کنترل است.
د- بيماران با خطر کم:
•بيماران ديابتي که قند خون آنها به خوبي با رژيم غذايي به تنهايي يا مصرف متفورمين به تنهايي يا تيازوليدنيديونها به تنهايي تحت کنترل است و همچنين از جهات ديگر سالم هستند.
روزه داري براي بيماران با ريسک خيلي بالا و بالا خطرناک است، چون ممکن است روزه گرفتن باعث از کنترل خارج شدن ديابت آنها شود و منجر به عوارض خطرناکي همچون افت شديد قند خون ويا کماي ديابتي شود.
بيماران با ريسک متوسط و کم ، مي توانند با مراجعه به پزشک مربوطه،و انجام تغييرات لازم بر روي رژيم درماني ديابتشان ، خطرات روزه گرفتن را کاهش دهند.
توصيه هاي لازم به بيماران ديابتي که مجاز به روزه گرفتن مي باشند:
تغذيه- اغلب تعداد وعده هاي غذايي در هنگام روزه داري از 3 وعده اصلي و 2 تا 3 ميان وعده به 2 وعده غذايي و يك ميان وعده كاهش مي يابد. بنابراين، مواد مورد نياز بدن بايد از طريق تعداد كم وعده غذايي دريافت شود. رژيم غذايي در طول ماه رمضان بايد سالم و متعادل باشد وبراي بيماران ديابتي با زمان غير روزه داري تفاوتي نکند.
براي سحري بايد غذاهايي انتخاب شوند كه قند خون را به آهستگي افزايش مي دهند، مثل مواد غذايي حاوي كربوهيدرات هاي پيچيده و داراي فيبر، كربوهيدرات هاي پيچيده سرعت هضم كمتر و خاصيت سيركنندگي بيشتري دارند و به حفظ قند خون در محدوده طبيعي و تأخير در ايجاد حس گرسنگي كمك مي كنند.لذا بهترين مواد غذايي براي سحري غلات كامل وحبوبات (عدس پلو، لوبيا پلو و ...)، نان سبوس دار، سبزيجات ، ميوه ها و مواد غذايي داراي پروتئين مي باشند. سبزيجات نه تنها حاوي ويتامين ها و مواد معدني گوناگون هستند بلكه چون داراي الياف فراوان هستند و اين الياف خاصيت اسفنجي دارند، ميزان قابل توجهي آب را در خود ذخيره مي كنند كه منجر به كاهش تشنگي در فرد مي گردد.بيماران مي بايست از مصرف نمك زياد خودداري نمايند، چون نمك زياد سبب احساس تشنگي در ساعات روز خواهد شد. در سحري بهتر است2-1 ليوان آب نوشيده شود .اجتناب از مصرف مقادير زياد نوشيدني هاي كافئين دار مانند قهوه، چاي بخصوص در هنگام سحر توصيه مي شود.بهتر است مواد غذايي مصرفي فاقد ادويه، ترشي ها، نمك و چربي فراوان باشد. مصرف بيش از حد گوشت نيز در سحري منجر به تشنگي مي شود. به بيماران توصيه مي شود تا فقط از مقدار کمي روغن غير اشباع مثل روغن زيتون استفاده کنند.
افطار كردن بايد با مواد غذايي سبك و ملايم صورت گيرد تا معده را براي دريافت غذاي اصلي آماده سازد. افطار را بايد با يك وعده غذايي ساده مانند صبحانه معمولي آغاز كرد. بهتر است روزه با شير و يا آب ولرم، چاي كم رنگ باز شود و به تدريج مواد غذايي سبك مانند نان و پنير، گردو و سوپ مصرف شود.
هر روز بعد از افطار (يک تا چند ساعت بعد) بايد دو يا سه عدد ميوه متوسط مصرف شود.
ورزش و فعاليت- فعاليت بدني معمول و سبک در بيماران مبتلا به ديابت نوع 2 خطري ندارد.- فعاليت بدني شديد به علت افزايش خطر افت قند خون توصيه نمي گردد. بيماران مي بايست فعاليت معمول بدني خود را به خصوص در ساعاتي که روزه نيستند ادامه دهند.
پايش قند خون- اندازه گيري قند خون باعث باطل شدن روزه نمي شود. تمام بيماران ديابتي که روزه مي گيرند بايد ابزار سنجش قند خون داشته باشند. زمانهاييکه بيماران مي بايست قند خون خود را اندازه گيري نمايند :قبل از سحر ،2 ساعت بعد از سحر ،بين ساعت 1 تا 3 بعدازظهر، قبل از افطار ،2 ساعت بعد از افطار .زمانيکه بيماران به افت قند خون يا افزايش قند خون خود شک کرده اند ،بايد قند خون خود را اندازه گيري نمايند در هر زمان که قند خون کمتر از 70-60 ميليگرم در دسي ليتر يا بالاتر 300 ميليگرم در دسي ليترداشتند،روزه خود را بشکنند.

mehraboOon
08-16-2011, 11:02 PM
هنگام افطار آب يخ ننوشيد

(http://konjkav.com/health/12154-%D9%87%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D9%81%D8%B7%D8%A7%D8%B1-%D8%A2%D8%A8-%D9%8A%D8%AE-%D9%86%D9%86%D9%88%D8%B4%D9%8A%D8%AF.html)
(http://konjkav.com/health/12154-%D9%87%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D9%81%D8%B7%D8%A7%D8%B1-%D8%A2%D8%A8-%D9%8A%D8%AE-%D9%86%D9%86%D9%88%D8%B4%D9%8A%D8%AF.html?tmpl=com ponent&print=1&layout=default&page=)
(http://konjkav.com/component/mailto/?tmpl=component&link=aHR0cDovL2tvbmprYXYuY29tL2hlYWx0aC8xMjE1NC3Zh 9mG2q%2FYp9mFLdin2YHYt9in2LEt2KLYqC3ZitiuLdmG2YbZi Ni02YrYry5odG1s) بيشتر مشكلات و بيماري‌هايي كه در ماه رمضان گريبان روزه‌داران را مي‌گيرد، ناشي از تغذيه ناصحيح هنگام افطار و سحر است. پزشكان توصيه مي‌كنند انتخاب نوع مايعات هنگام افطار مي‌تواند ما را براي يك روزه‌داري نشاط‌انگيز و سالم كمك كند.


در ساعات افطار آب مورد نياز بدن را از 3 طريق تامين كنيد. مصرف آب و مايعاتي چون شير، دوغ كم‌چرب، آبميوه تازه، شربت كم‌شيرين آبليمو يا خاكشير و چاي كمرنگ را در اولويت قرار دهيد.

مصرف غذاهاي آبدار مانند انواع سوپ جو، آش دوغ، آش ماست، انواع خورش سبزي و خوراك‌هاي آبدار كم‌نمك را در ساعات ميان افطار تا سحر بگنجانيد و از مصرف ميوه و سبزيجات غافل نشويد.

بهترين دما براي آب و نوشيدني‌ها بين 5 تا 6 درجه سانتي‌گراد است. گرچه با نوشيدن آب يخ خصوصا در شروع افطار لحظه‌اي احساس فوق‌العاده پيدا خواهيد كرد، ولي عطش شما برطرف نخواهد شد و حتي تشنگي شما بيشتر هم مي‌شود، اما علت چيست؟

دماي بدن با نوشيدن آب يخ به كمتر از دماي طبيعي يعني كمتر از 37 درجه سانتي‌گراد مي‌رسد بنابراين براي آن كه بدن به دماي طبيعي بازگردد مجدد خود را گرم كرده و شما دچار آشفتگي، عطش و مصرف دوباره آب خواهيد شد. حال اگر شما به نوشيدن پياپي آب ادامه دهيد معده شما بيش از اندازه حجيم و همين عامل مي‌تواند سبب سنگيني معده و مشكلات گوارشي شود. از طرف ديگر كليه‌ها نيز تحت فشار مضاعفي قرار گرفته و ممكن است مسموميت ناشي از مصرف آب زياد عارض شود.

وسط غذا آب نخوريد

مصرف آب يا مايعاتي چون دوغ يا نوشابه در وسط غذا مي‌تواند با رقيق كردن اسيد معده كارايي اين عضو را دچار اختلال كرده و غذا هضم نشده از معده تخليه شود. اين غذا به دليل آبكي بودن توقف كوتاهي در روده‌ها داشته و جذب مواد مغذي به خوبي انجام نخواهد گرفت.

از سوي ديگر مصرف آب در ميان غذا مي‌تواند معده را حجيم و تمايل فرد را به مصرف غذا كاهش داده و فرد را در ساعات روزه‌داري دچار گرسنگي شديد سازد. نكته ديگر آن كه اگر معده از غذاي آبكي پر شود احتمال برگشت غذا از معده به مري زياد شده و فرد دچار سوزش سر دل يا همان ريفلاكس معده مي‌شود. بنابراين بهتر است آب را قبل از غذا يا مدتي بعد از غذا بنوشيد.

از مصرف غذاهاي تند و محرك بپرهيزيد

غذاهاي تندي كه حاوي فلفل و ديگر ادويه‌جات هستند به دليل طبع گرم و عرق‌زا بودن مي‌توانند خون را به سطح بدن هدايت كرده و باعث تعريق و دفع بيشتر آب خصوصا در ساعات روزه‌داري شوند. از طرفي به دليل آن كه همراه با عرق، عناصري چون سديم و برخي مواد ضروري بدن دفع مي‌شود، اختلال قابل توجهي در تعادل آب و املاح بدن ايجاد خواهد شد.

بنابراين از مصرف غذاهاي حاوي ادويه‌جات تند و همچنين نوشيدني‌هاي محرك مانند چاي دارچين، چاي هل و نوشابه‌هاي كولا‌دار و برخي جوشانده‌هاي گياهي خصوصا در زمان سحر خودداري كنيد.

در ضمن اگر دريافت آب بيش از نياز بدن باشد بر مقدار آب ميان‌بافتي افزوده شده و اندام‌ها دچار تورم مي‌شوند. اين حالت معمولا در مصرف‌كنندگان داروهاي كورتوني، خانم‌هاي باردار، بيماران كليوي يا كساني كه غذاهاي شور مي‌خورند بيشتر ديده مي‌شود، بنابراين بهتر است براي خوردن سحري كمي زودتر از خواب بيدار شده و در فواصل معيني از مايعات، ميوه و سبزيجات فيبري آبدار يا غذاهاي نشاسته‌اي چون برنج، نان و ماكاروني استفاده كنيد. اين تركيبات مي‌توانند مانند يك اسفنج تا حدودي آب را در خود ذخيره و بتدريج به بدن برسانند.

نوشيدني‌هاي مفيد را انتخاب كنيد

شير و عسل: مصرف اين نوشيدني در زمان افطار مي‌تواند ضعف، خستگي و بي‌حالي شما را به سرعت رفع و مواد مغذي زيادي را به بدنتان برساند. بهتر است اين نوشيدني را به صورت خانگي تهيه و از افزودن موم عسل به آن خودداري كنيد. زيرا موم جذب ريزمغذي‌هايي چون كلسيم شير را كاهش مي‌دهد. عسل با قند و شكر كالري يكساني دارد، پس در مصرف آن محتاط باشيد.

شير و آبميوه: اين نوشيدني تركيبي مي‌تواند تا حدودي آهن و كلسيم بدن را تامين كند. از همه مهم‌تر به دليل آن كه ميوه‌ها سرشار از ويتامين C هستند مي‌توانند قدرت جذب اين دو عنصر را در بدن افزايش دهند. اين نوشيدني را در خانه تهيه و مصرف آبميوه‌هاي صنعتي را به حداقل برسانيد.

شير و قهوه: برخي افراد به دليل طعم ناخوشايند شير آن را با چاي، قهوه، كاكائو و... مخلوط مي‌كنند، اما بايد بدانيد كه اين مواد به دليل اگزالات بالايي كه دارند بر اثر تركيب با شير مانع جذب كلسيم شيرشده و احتمال دارد كار كليه را مضاعف كند. بنابراين نوشيدن شير ساده را خصوصا در اين ماه كه فاصله ميان افطار تا سحر كوتاه و مصرف لبنيات به حداقل مي‌رسد در اولويت قرار دهيد.
شكلات داغ (هات‌چاكلت): اين روزها شاهد نسل جديد يك نوشيدني صنعتي به نام شكلات داغ در سفره افطار هستيم. اين نوشيدني بسيار شيرين و يبوست‌آور بوده و براي افرادي كه مشكل معده دارند و مدام ترش مي‌كنند مناسب نيست. اين نوشيدني قدري اعتيادآور بوده و اگر به طور مداوم مصرف نشود فرد را دچار خستگي و بي‌حالي مي‌كند.

چاي و آبليمو: مقدار كم آبليمو مي‌تواند ميزان مواد آنتي اكسيدان چاي را افزايش داده و براي تخريب راديكال‌هاي مضر بدن مناسب باشد، اما مصرف بيش از حد آبليمو طعم چاي را عوض كرده و در جذب آنتي‌اكسيدان‌هاي چاي اختلال ايجاد خواهد كرد و با افزايش ميزان ادرار، كم‌آبي بدن را در ساعات روزه‌داري تشديد مي‌كند.

شربت سكنجبين: اين شربت را در زمان افطار بنوشيد. شربت سكنجبين اگر با يخ و خيار رنده شده مخلوط شود بلافاصله تشنگي را رفع و التهاب ناشي از گرما را كاهش مي‌دهد. اين شربت در بريدن صفرا شهرت فراواني داشته و بايد كم شكر تهيه شود.

شربت خاكشير و تخم شربتي: اين شربت را در زمان سحر بنوشيد. دانه‌هاي خاكشير و تخم شربتي وقتي در مجاورت آب قرار گيرند مي‌توانند چندين برابر وزن خود آب جذب كرده و متورم شوند.

در نتيجه وقتي بدن در ساعات روزه‌داري به تعريق افتد بدن از ذخيره آب آنها استفاده مي‌كند. اين شربت‌ها طبع خنكي داشته و از سرگيجه، سردرد، بي‌حالي و تهوع ناشي از روزه مي‌كاهد. بهترين نوشيدني براي شروع افطار يك ليوان آب ولرم با 2 تا 3 عدد خرماست.

mehraboOon
08-17-2011, 02:30 PM
روزه‌داری در سالمندان






http://upload.iranvij.ir/images_mordad/jm9d09e8laye4kpomzp7.jpg





وقتی پیر می‌شویم بدنمان تغییرات زیادی پیدا می‌كند. دستگاه‌های مختلف در بدن كم ‌كم فرسوده می‌شوند و این فرسودگی از كارایی آن‌ها می‌كاهد. در حالت كلی، ماهیچه‌ها، رگ‌های خونی، چشم‌ها، گوش‌ها و دیگر ارگان‌های بدن قابلیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهند. قلب به خوبی كار نمی‌كند، استخوان‌ها ضعیف می‌شوند و متابولیسم بدن به شكل چشمگیری كاهش می‌یابد.







نکات زیادی وجود دارد که یک سالمند قبل، بعد و هنگام روزه‌داری باید به آن توجه کند. به برخی از این نکات که دکتر حامد پور آرام توصیه کرده است، توجه کنید:‌



* بسیاری از سالمندان از کندی حرکات روده و یبوست ناشی از آن رنج می‌برند. یکی از آثاری که روزه‌داری برای سالمندان دارد، تشدید حالت یبوست است.



* یبوست می‌تواند باعث هموروئید (بواسیر) و سوءهاضمه همراه با احساس پری معده شود.



* استفاده از نان‌های بدون سبوس و کاهش مصرف آب و نخوردن غذاهای حاوی فیبر مثل میوه و سبزی این وضعیت را تشدید می‌کند.



* پس اگر روزه‌دار هستید و این مشکل را دارید، در سحر و افطار از نان‌های سبوس‌دار، غلات و سبزیجات بیشتر استفاده کنید.



* توصیه دیگر حذف غذاهای سرخ کردنی و چرب است.



* افت فشار خون مشکل دیگری است که ممکن است در طی ماه رمضان با آن مواجه شوید و علائم آن عبارت است از:‌تعریق زیاد، ضعف، کاهش انرژی، سرگیجه، رنگ پریدگی و حالت غش که ممکن است هنگام بعدازظهر در ماه مبارک رمضان اتفاق بیفتد.



* خنک نگه داشتن فرد و افزایش مصرف مایعات و نمک می‌تواند به بهبود حال شما کمک کند.



* اگر عادت به سیگار کشیدن و چای خوردن دارید، باید قبل از رسیدن به ماه مبارک دفعات این عادت را کاهش دهید، وگرنه ممکن است سردرد به سراغتان بیاید.



* در طول ماه مبارک رمضان برنامه خود را طوری تنظیم کنید که خواب و استراحت کافی داشته باشید.



* اگر سردرد به علت افت فشارخون بسیار جدی باشد، باید روزه را شکست.



* ضعف، سرگیجه، خستگی، عدم تمرکز، تعریق، لرزش، کاهش فعالیت و قدرت جسمانی، سردرد و تپش قلب از علائم افت قند خون است.



* خرما و میوه‌های شیرین را جایگزین قندهای ساده کنید.



* در مورد دیابت، فشار خون و مشکلات گوارشی حتما قبل از روزه‌داری با پزشک خود مشورت کنید و اگر طی دوران روزه‌داری با مشکلی برخوردید، آن را نیز به پزشک خود اطلاع دهید.



* برای پیشگیری از مشکلات کلیه حتما از نوشیدن آب کافی بین افطار و سحر غافل نشوید.



* سالمندان اگر هنگام روزه‌داری با سرگیجه و سردرد مواجه می‌شوند، باید مراقب باشند، زیرا با خطر افتادن و شکسته شدن استخوان مواجه می‌شوند.



* مصرف میوه، لبنیات کم چرب و مصرف انواع سوپ و آش در افطار و سحر و نوشیدن چای کمرنگ می‌تواند تعادل آب و املاح را در بدن سالمند روزه‌دار حفظ کند.

mehraboOon
08-17-2011, 02:32 PM
روزه‌داران دیابتی




http://upload.iranvij.ir/images_mordad/p74b6gd9hzirdar9cic.jpg



روزه‌داری با همه خوبی‌هایی که دارد، در برخی موارد می‌تواند به افراد بیمار صدمه بزند. به همین دلیل لازم است افرادی که از بیماری یا مشکل خاصی رنج می‌برند، برای اطمینان از بی‌خطر بودن روزه‌داری با پزشک خود مشورت کنند.







در حال حاضر بیش از 5/1 میلیارد مسلمان در جهان زندگی می‌کنند و روزه‌داری در طول ماه رمضان وظیفه دینی برای افراد سالم است. یکی از سوالات رایج بسیاری از بیماران، توانایی آنان برای روزه‌داری و خطرات احتمالی روزه‌داری برای بیماری آنان است.

از طرف دیگر مصادف شدن رمضان با فصل تابستان، موجب طولانی‌شدن زمان روزه‌داری در نیمه شمالی جهان شده و از آنجا که تا سال‌های آینده این وضعیت ادامه دارد، پزشکان دیابت‌شناس مسلمان را بر آن داشته است که با بررسی اثرات روزه‌داری طولانی روی روند بیماری دیابت توصیه‌هایی را در این زمینه به دیابتی‌ها داشته باشند.



در افراد غیر دیابتی بعد از خوردن غذا، انسولین ترشح و باعث ذخیره‌شدن گلیکوژن در کبد و عضلات می‌شود. در حین گرسنگی سطح انسولین خون پایین می‌آید و سطح هورمون‌های گلوکاگون، اپی‌نفرین و کورتیزول بالا می‌رود و این موجب می‌شود گلیکوژن ذخیره‌ای آزاد شده و به صورت گلوکز در خون ظاهر شود.

اگر گرسنگی طولانی‌تر شود، این تغییر هورمونی یک اثر دیگر هم دارد و آن این است که باعث آزاد شدن چربی‌ها شده و آن‌ها را به موادی به نام کتون تبدیل می‌کند که در زمان افت قند به عنوان غذای سلول‌های عمومی مورد استفاده آن‌ها قرار می‌گیرد. این تغییرات موجب می‌شود تا حین گرسنگی، قندخون بیش از حد افت نکند و سلول‌های مغزی که منحصرا از قند استفاده می‌کنند، دچار مشکل نشوند و هوشیاری کم نشود.

در افراد دیابتی به دلیل کمبود انسولین، روند ذخیره‌سازی گلیکوژن دچار اشکال است. این نقص به خصوص در دیابتی‌های نوع 1 و دیابتی‌های نوع 2 که بیماری‌شان مدت‌ها طول کشیده باشد، بارزتر است و می‌تواند در زمان گرسنگی به سرعت باعث افت قند خون و اختلال سلول‌های مغزی شود.



کمبود انسولین همچنین روند تولید کتون‌ها را تسریع می‌کند و در افراد دیابتی خیلی زودتر از افراد سالم کتون تولید می‌شود و همین موضوع می‌تواند باعث بدحالی بیماران شود.

در بسیاری از دیابتی‌های نوع یک و دیابتی‌هایی نوع دو که مدت طولانی از بیماری‌شان می‌گذرد، روند ترشح گلوکاگون و اپی‌نفرین نیز اختلال دارد.

همان‌گونه که گفته شد این هورمون‌ها عامل اصلی تولید گلوکز یا همان قندخون در حین گرسنگی هستند و به این ترتیب احتمال افت قندخون در حین روزه‌داری در بیماران دیابتی بیشتر از افراد سالم است و بیمار بعد از چند ساعت گرسنگی ممکن است دچار کما شود. مصرف داروهای کاهنده قندخون که در درمان دیابت استفاده می‌شود نیز می‌تواند در حین گرسنگی طولانی مدت، بیمار را دچار مشکل کند.

مصرف داروهای گلی‌بنکلامید و انسولین که در بسیاری از بیماران دیابتی اجتناب‌ناپذیر است نیز می‌تواند احتمال ایجاد افت قندخون در طول روز به خصوص اواخر روز را زیاد کند و این بیماران نیازمند توجه خاص هستند.



دیابت و روزه‌داری



افراد مبتلا به دیابت که دارو دریافت می‌کنند، با توجه به شدت بیماری و با مشورت پزشک ممکن است مجاز به روزه‌داری باشند. در مبتلایان به دیابت غیروابسته به انسولین (دیابت نوع 2) که دارای اضافه وزن بالا باشند و با دریافت منظم دارو (به صورت 2 بار در شبانه‌روز) قندخون خود را کنترل می‌کنند، روزه‌داری نه تنها مضر نیست بلکه می‌تواند مفید نیز باشد.

اما افراد دیابتی که دارای شرایط خاصی هستند (با تشخیص پزشک) لازم است از روزه‌داری خودداری نمایند. از جمله این افراد، مبتلایان به دیابت (چه از نوع وابسته به انسولین و چه غیر وابسته به انسولین) هستند که هنوز بیماری خود را کنترل نکرده‌اند و قند خون آن‌ها هنوز به حد قابل قبولی نرسیده است.

همچنین مبتلایانی که قندخون بالا دارند، ولی هنوز از داروی خاص و هم چنین فعالیت بدنی مناسب جهت درمان دیابت پیروی نمی‌کنند، مبتلایان به دیابت نوع 1 (وابسته به انسولین) که در روز لازم است چند نوبت انسولین تزریق کنند و دیابتی‌های مبتلا به عفونت هم می‌بایست برای اطمینان از توانایی روزه‌داری با پزشک مشورت کنند.

افراد مبتلا به پرفشاری خون کنترل نشده و هم چنین آنژین صدری (نوعی بیماری قلبی) درمان نشده، کسانی که سابقه کتواسیدوز (افزایش اجسام کتونی در خون و ادرار) دارند و در ضمن افرادی که در طول روز دو بار یا بیشتر به افزایش قندخون (هیپرگلیسمی) یا کاهش آن (هیپوگلیسمی) دچار می‌شوند هم باید تحت نظر پزشک روزه بگیرند.



به طور معمول به خانم‌های باردار و یا شیرده مبتلا به دیابت و افراد سالخورده مبتلا به دیابت هم توصیه می‌شود که حتما با پزشک مشورت کنند.





توصیه‌هایی برای روزه‌داران دیابتی



به طور کلی افزایش دریافت مواد غذایی پرچرب و پرکربوهیدرات و پرخوری در طول این ماه در افراد دیابتی، منجر به افزایش قند خون و بالا رفتن وزن خواهد شد. بنابراین بیماران دیابتی در طول روزهای ماه رمضان مانند روزهای معمولی باید از دریافت کالری بیش از حد و هم چنین مواد غذایی حاوی کربوهیدرات ساده مانند قند و شکر بپرهیزند.

خوشبختانه انجام فعالیت بدنی سبک یا متوسط در افراد مبتلا به دیابت غیروابسته به انسولین، عارضه‌ای نخواهد داشت. اما بهتر است در طول ساعات روزه‌داری حتما قندخون در این افراد چندین نوبت بررسی شود.

همچنین وزن فرد باید در طول ماه رمضان روزانه کنترل شده و در صورت هر گونه کاهش وزن شدید یا افزایش وزن بیش‌تر از 2 کیلوگرم، حتما با پزشک مشورت شود.

افراد دیابتی باید در صورت احساس هر گونه علایم ناشی از کاهش یا افزایش شدید قندخون، روزه را باز کنند.

فراموش نکنید بعد از پایان ماه مبارک رمضان، میزان و نوع داروی مصرفی و هم چنین رژیم غذایی به حالت قبل از ماه رمضان برمی‌گردد.

برای دیابتی‌ها خوردن سحری یک اصل است، بنابراین اگر برای خوردن سحری بیدار نشدند، بهتر است از روزه گرفتن در آن روز منصرف شوند؛ زیرا در چنین حالتی احتمال پایین افتادن قند خون وعوارض دیگر افزایش می‌یابد. از طرفی دیگر، اگر بعد از افطار، قند خون بالای 250 باشد، لازم است شب بعد 20 درصد از کالری دریافتی کم شود. اگر هنگام سحر نیز قند خون بالای 200 باشد، باید از غذای سحری در دفعات بعدی 20 درصد کم شود. چنانچه قند خون بالای 350 باشد، توصیه می‌شود روزه نگیرند.

همچنین اگر مصرف قرص فراموش شود (خصوصاً در صورتی که قند خون بالاست)، بهتر است آن روز را روزه نگیرند.

در نهایت باید گفت بیماران دیابتی که به نحوی دچار عوارض مزمن دیابت بر کلیه‌ها، چشم، قلب و... شده‌اند، هر چند ممکن است با روزه گرفتن دچار مشکل حادی نشوند، ولی برای پیشگیری از پیشرفت عوارض مزمن بهتر است روزه نگیرند و یا با متخصص مربوطه مشورت کنند.

mehraboOon
08-17-2011, 02:34 PM
روزه و بیماران قلبی






http://upload.iranvij.ir/images_mordad/vrv0nqzecx8k8u8b8ibg.jpg





مطالعات نشان داده‌اند روزه‌داری می‌تواند با کم‌کردن عوامل خطر، به پیشگیری از بیماری‌های قلبی کمک کند. در واقع روزه‌داری صحیح، همراه با یک رژیم غذایی سالم می‌تواند به کاهش چربی و قند خون کمک کند که طبیعتا کنترل این عوامل، به کنترل بیماری‌های قلبی عروقی منتهی خواهد شد.









محققان موسسه قلب مرکز پزشکی اینترمانتین با تحقیق بر روی 230 نفر نشان دادند که روزه برای سلامت بدن مفید است، به خصوص روزه‌های دوره‌ای منظم خطر بروز بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهند.

محققان در این خصوص توضیح دادند: "روزه موجب استرس و گرسنگی می‌شود. به همین دلیل بدن کلسترول بیشتری آزاد می‌کند و به جای گلوکز، اجازه استفاده از چربی بدن را به عنوان یک منبع انرژی می‌دهد. به این ترتیب تعداد سلول‌های چربی کاهش می‌یابد. این جنبه مهم است چرا که منجر به کاهش چربی و کاهش احتمال پیشرفت مقاومت انسولینی یا دیابتمی‌شود."

نتایج این تحقیقات همچنین نشان داد که روزه اثراتی بر روی تولید بیشتر هورمون رشد (HGH) می‌گذارد و یک اثر حفاظتی در مورد ساختمان عضلانی و تعادل متابولیکی دارد.





صدای قلبتان را بشنوید



دکتر محمدرضا محمدحسنی، متخصص بیماری‌های قلب و عروق می‌گوید:

«به طور کلی بیماران قلبی ـ عروقی برای روزه‌داری باید نظر پزشک خود را جویا شوند و به طور جدی توصیه‌های او را رعایت کنند. بر این اساس، این دسته از بیماران باید داروهایشان را طبق نظر پزشک به موقع مصرف نمایند و از تصمیم خودسرانه برای مصرف دارو در سحر و افطار پرهیز کنند.

البته بیماری‌های قلبی طیف وسیعی دارند و نمی‌توان برای همگی توصیه واحدی کرد، چرا که سن فرد، شدت بیماری، نوع داروها و بیماری‌های دیگر در این تصمیم‌گیری دخالت دارند.

به طور کلی بیمارانی که بیماری آنان موجب بروز لخته خون در رگ‌ها می‌شود یا بایستی داروی خود را در فواصل کوتاه مصرف کنند، کمتر می‌توانند روزه بگیرند. به بیان دیگر، مشکل بیشتر این بیماران، مصرف مایعات و داروهاست.

آنچه نباید از خاطر ببریم این است که کسانی که در کنار عارضه قلبی، چربی یا فشار خون بالا دارند، در صورت داشتن مجوز روزه‌داری باید کالری مصرفی خود را کاهش دهند و از مصرف غذاهای چرب و شیرین پرهیز کنند. به علاوه بیمارانی که که اوره بالا دارند هم باید تحت نظر پزشک متخصص کلیه روزه بگیرند.

بی شک شناخت نشانه‌های خطر هنگام روزه‌داری برای بیماران قلبی ـ عروقی ضروری است. بروز بی‌نظمی در ضربان قلب و احساس تپش غیرعادی قلب، بروز یا تشدید درد سینه یا نفس‌تنگی، سرگیجه یا سردرد، ضعف و بی‌حالی غیرعادی و افتیا بالارفتن غیرمعمول فشار خون از عمده‌ترین این نشانه‌هاست که بیماران قلبی هنگام روزه‌داری نباید از آن غافل بمانند.»





بیماران قلبی تحت نظر پزشک روزه بگیرند



محراب مرزبان، رییس انجمن جراحان قلب می‌گوید:



«بیماران قلبی در صورت تشخیص پزشک می‌توانند بدون آسیب رساندن به قلب روزه بگیرند.

عوامل خطر برای بیماران قلبی متفاوت است، در همین راستا این افراد می‌توانند در صورت تشخیص پزشک خود، بدون آسیب رساندن به قلب روزه بگیرند.

روزه گرفتن برای بیماران قلبی عروقی تحت نظارت، فشار خونی های تحت کنترل و بیماران دریچه قلبی با شدت متوسط بلامانع است، این در حالی است که این افراد باید ساعت مصرف داروها را با پزشک متخصص خود تنظیم کنند تا در صورت امکان دارو را در وعده سحر و افطار مصرف کنند.

همچنین به افرادی که بیماری دیابت و فشار خون پیشرفته دارند توصیه می‌شود روزه نگیرند، چرا که روزه گرفتن سبب اختلال در فشار خون این افراد می‌شود. همچنین بیماران قلبی و عروقی دارای مشکل حاد کنترل نشده و بیمارانی که با مشکلات شدید قلبی عروقی مواجه هستند، از روزه گرفتن پرهیز کنند.

بیماران قلبی که داروهای ادرارآور مصرف می‌کنند، توصیه می‌شود تا در این ایام روزه نگیرند، چرا که دچار کم‌آبی بدن و عوارض ناشی از آن خواهند شد.»