PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : كودكان بیش فعال



mehraboOon
05-20-2011, 04:45 PM
كودكان بیش فعال



http://img.tebyan.net/big/1384/10/341852461184447751772411493513695161238147.jpg
امروزه‌ بسیاری‌ از مادران‌ و پدران‌ از شیطنت‌ بسیار زیاد كودكانشان‌ شكایت‌ دارند. آنها اظهار می ‌دارند كه‌ فرزندشان‌ مرتب‌ در حال‌ حركت‌ و فعالیت‌ است‌ و نوعی‌ حالت‌ بی‌ قراری‌ و ناآرامی‌ در او مشاهده‌ می ‌كنند. برخی‌ از این‌ والدین‌ از فقدان‌ تمركز حواس‌ و ضعف‌ درسی‌ كودك‌ نیز صحبت‌ می‌ كنند. آنها علت‌ این‌ فعالیت‌ بیش‌ از اندازه‌ را نمی ‌دانند و مرتب‌ فرزندشان‌ را مورد سرزنش‌ قرار می‌ دهند. این‌ كودكان‌ بعضاً مورد انتقاد و تنبیه بسیار زیاد قرار می ‌گیرند. عده‌ای‌ از پدر و مادرها كنترل‌ خود را از دست‌ می ‌دهند و این‌ كودكان‌ را به‌ شدت‌ كتك‌ می‌ زنند یا آنها را تهدید می ‌كنند. در این‌ نوشتار سعی‌ شده‌ است‌ پدیده‌ بیش ‌فعالی‌ در كودكان‌ توضیح‌ داده‌ و راه‌های‌ برخورد مناسب‌ با این‌ حالت‌ ارائه‌ شود.
اختلال‌ بیش‌ فعالی‌ كه‌ در اغلب‌ موارد با نقص‌ توجه‌ همراه‌ است، معمولاً در دوران‌ كودكی‌ بروز می‌ كند. تشخیص‌ این‌ اختلال‌ در سنین‌ زیر پنج‌ سال‌ قدری‌ مشكل‌ است زیرا امكان‌ دارد با رفتارهای‌ طبیعی‌ و شیطنت ‌آمیز كودكان‌ اشتباه‌ گرفته‌ شود. با این ‌حال، متخصصان‌ می‌ توانند این‌ اختلال‌ را تشخیص‌ دهند و پیش‌ بینی‌های‌ لازم‌ را به‌ عمل‌ آورند. این‌ اختلال‌ با فعالیت‌ بیش‌ از اندازه، خرابكاری‌ و آزار رساندن‌ همراه‌ است.



بیش ‌فعالی‌ كودكان‌

كودكان‌ بیش ‌فعال‌ - همانگونه‌ كه‌ از این‌ عنوان‌ برمی ‌آید- بسیار پرتحرك اند و نمی ‌توانند یک جا آرام‌ بنشینند. آنها اضافه‌ بر ناآرامی‌ بسیار زیاد، نوعی‌ اضطرار و اجبار برای‌ خرابكاری‌ نیز دارند. آنان‌ اشیا را می‌ شكنند یا پرتاب‌ می‌ كنند. همچنین‌ كنجكاوی‌ بسیار از خود نشان‌ می‌ دهند و نه‌ تنها اسباب‌ بازی‌هایشان‌ را خراب‌ می‌ كنند، بلكه‌ اشیاء و وسایل‌ منزل‌ را نیز دستكاری‌ و خراب‌ می‌ كنند. كارهای‌ خطرناك‌ را دوست‌ دارند و ابداً احساس‌ خطر نمی ‌كنند. بنابراین‌ رفتارهایی‌ بی ‌مهابا از آنها سرمی ‌زند. برخی‌ از بزرگسالان‌ آنها را افرادی‌ بی ‌باك‌ و شجاع‌ تصور می ‌كنند؛ در حالی‌ كه‌ این‌ رفتارهای‌ بی‌ مهابا نشانگر این‌ واقعیت‌ است‌ كه‌ احساس‌ خطر واقعی - كه‌ یك‌ احساس‌ طبیعی‌ است‌ و بایستی‌ در كودكان‌ وجود داشته‌ باشد - در این‌ بچه‌ ها وجود ندارد. بازی‌ های‌ خطرناك‌ - از جمله‌ بازی‌ با كبریت‌ - و علاقه‌ به‌ وسایلی‌ چون‌ كارد و چاقو نشانه‌ های‌ دیگری‌ از گرایش‌ها و رفتارهای‌ غیرطبیعی‌ این‌ بچه‌ هاست.
http://img.tebyan.net/big/1384/10/253212174232147563113914514656232213237156188.jpg


كودك‌ بیش ‌فعال‌ احساس‌ خطر نمی‌ كند

كودكان‌ بیش ‌فعال‌ در مورد كارها و اشیایی‌ كه‌ به‌ طور طبیعی‌ باید در برابر آنها احساس‌ خطر كنند، خطری‌ احساس‌ نمی‌كنند؛ و اختلالات‌ سلوك‌ در این‌ كودكان‌ بعضاً دیده‌ می‌ شود؛ مثلاً بعضی‌ از آنها رفتارهای‌ پرخاشگرانه‌ دارند یا برای‌ آسیب‌ رساندن‌ به‌ دیگران‌ آنان‌ را تهدید می‌ كنند. ممكن‌ است‌ به‌ حیوانات‌ نیز صدمه‌ بزنند. بعضی‌ دیگر در اعمالی‌ چون‌ سرقت‌ و تقلب‌ و به‌ طور كلی‌ كارهایی‌ كه‌ تخلف‌ از قوانین‌ و مقررات‌ محسوب‌ می‌ شود شركت‌ می‌ كنند.


تمایل‌ به‌ كارهای‌ خلاف‌ و خطرناك‌

این‌ كودكان‌ آچار پیچ‌ گوشتی‌ را داخل‌ پریز برق‌ می‌ كنند؛ اشیاء و وسایلی‌ را كه‌ متعلق‌ به‌ خودشان‌ نیست‌ برمی‌دارند؛ تمایل‌ بسیاری‌ به‌ كشیدن‌ سیگار دارند (ته ‌سیگارها را برمی ‌دارند و علاقه‌ به‌ كشیدن‌ آنها دارند) و همچنین‌ گرایش‌ به‌ دروغگویی‌ در آنها بسیار بالاست‌ و اغلب‌ دروغ‌ می ‌گویند. به‌علاوه آنان‌ تمایل‌ به‌ ارتباط‌ با كودكان‌ و نوجوانان‌ بزرگتر از خود دارند. اغلب‌ دوستانی‌ بزرگتر از خود انتخاب‌ می ‌كنند و از مصاحبت‌ با نوجوانان‌ لذت‌ می ‌برند. بسیار مایلند در صحبت‌ها و فعالیت‌های‌ آنان‌ شركت‌ كنند. همچنین‌ گرایش‌ به‌ كارهای‌ خلاف‌ از جمله‌ دزدی‌ در آنها بسیار زیاد است. به ‌نظر می‌ رسد این‌ كودكان‌ زودتر از حد معمول‌ چشم‌ و گوششان‌ باز می ‌شود و به‌ كنجكاوی‌های‌ بسیار زیاد دچار می‌ شوند.
از لحاظ‌ اجتماعی، كودكان‌ بیش ‌فعال‌ تأثیر مثبتی‌ بر دیگران‌ نمی ‌گذارند و مرتب‌ مورد انتقاد قرار می ‌گیرند. آنها به ‌دلیل‌ دقت‌ پایین، اغلب‌ دچار اشتباه‌ می ‌شوند و انتقاد دیگران‌ را نسبت‌ به‌ خود برمی‌انگیزانند. این‌ بچه‌ها به‌ جزئیات‌ مسائل‌ توجهی‌ ندارند. حتی‌ در بازی‌ها نیز با دشواری‌ رو به ‌رو می ‌شوند و در ارتباط‌ خود با بچه ‌های‌ دیگر مشكل‌ پیدا می ‌كنند. اغلب‌ از دستورالعمل‌ها پیروی‌ نمی‌ كنند و از عهده‌ تكالیف‌ مدرسه‌ و سایر كارها و وظایف‌ برنمی‌آیند.



عملكرد اجتماعی‌ و تحصیلی‌ كودك‌ كاهش‌ می ‌یابد

كودكان‌ بیش ‌فعالی‌ كه‌ دچار نقص‌ توجه‌ هستند، در تحصیل‌ با مشكل‌ مواجهند. دامنهِ توجه‌ در آنها بسیار محدود است‌ و به‌ همین‌ علت‌ نمی‌ توانند تمركز لازم‌ را حین‌ درس ‌خواندن‌ داشته‌ باشند. این‌ كودكان‌ به ‌سرعت‌ حواسشان‌ پرت‌ می ‌شود و به‌ كوچكترین‌ محرك‌ بیرونی‌ واكنش‌ نشان‌ می ‌دهند. در نتیجه‌ عملكرد تحصیلی‌ آنان‌ پایین‌ می‌ آید و در یادگیری‌ دچار مشكل‌ می ‌شوند.
از لحاظ‌ اجتماعی، كودكان‌ بیش ‌فعال‌ تأثیر مثبتی‌ بر دیگران‌ نمی ‌گذارند و مرتب‌ مورد انتقاد قرار می ‌گیرند. آنها به ‌دلیل‌ دقت‌ پایین، اغلب‌ دچار اشتباه‌ می ‌شوند و انتقاد دیگران‌ را نسبت‌ به‌ خود برمی‌انگیزانند. این‌ بچه‌ها به‌ جزئیات‌ مسائل‌ توجهی‌ ندارند. حتی‌ در بازی‌ها نیز با دشواری‌ رو به ‌رو می ‌شوند و در ارتباط‌ خود با بچه ‌های‌ دیگر مشكل‌ پیدا می ‌كنند. اغلب‌ از دستورالعمل‌ها پیروی‌ نمی‌ كنند و از عهده‌ تكالیف‌ مدرسه‌ و سایر كارها و وظایف‌ برنمی‌آیند.
آنان‌ از درگیر شدن‌ با تكالیفی‌ كه‌ مستلزم‌ تلاش‌ ذهنی‌ مداوم‌ است، می‌ پرهیزند. اغلب، وسایل‌ خود را گم‌ می‌ كنند و دچار فراموشكاری‌اند. به ‌طور افراطی‌ حرف‌ می ‌زنند و پیش‌ از تمام‌ شدن‌ پرسش‌ها، پاسخ‌ می‌ دهند. منتظر نوبت‌ ماندن‌ برایشان‌ دشوار است‌ و بسیاری‌ اوقات‌ مزاحم‌ كار دیگران‌ می ‌شوند.


والدین‌ چه‌ نقشی‌ در درمان‌ دارند

1. ابتدا باید مطمئن‌ باشیم‌ كه‌ فرزندمان‌ واقعاً نشانه ‌های‌ این‌ اختلال‌ را دارد؛ به‌ علاوه‌ تشخیص‌ نهایی‌ توسط‌ متخصص‌ انجام‌ می‌ پذیرد. گاهی‌ والدینی‌ كه‌ افرادی‌ بسیار مضطرب‌ و نگران‌ هستند، ممكن‌ است‌ جنب و جوش‌های‌ طبیعی‌ فرزند را دلیلی‌ بر بیش ‌فعالی‌ بدانند. بنابراین‌ در قدم‌ اول‌ بایستی‌ راجع‌ به‌ تشخیص‌ مطمئن‌ باشیم‌ و به فرزندمان برچسب‌های‌ نادرست‌ نزنیم.
2. انرژی‌ اضافه‌ این‌ كودكان‌ باید از طریق‌ فعالیت‌های‌ مثبت، از جمله‌ ورزش‌ كردن، مصرف‌ شود. بهتر است‌ آنها را برای‌ بازی‌ به‌ زمین‌های‌ بزرگ‌ برد و اجازه‌ داد كه‌ به‌ فعالیت‌های‌ لذتبخش‌ بپردازند. یا این‌ كه‌ روزانه‌ برای‌ پیاده‌ روی‌ آنها را از خانه‌ خارج‌ كرد. در منزل‌ نیز بایستی‌ مسئولیت‌هایی‌ كه‌ از لحاظ‌ جسمی‌ قدری‌ بچه‌ها را خسته‌ می‌ كند به‌ آنها بسپاریم‌ تا به‌ این‌ وسیله‌ انرژی‌ بیش‌ از حد آنان‌ گرفته‌ شود. البته‌ خوب‌ است‌ گاهی‌ برای‌ انجام‌ این‌ مسئولیت‌ها جوایزی‌ هم‌ در نظر بگیریم.
3. به‌ خاطر داشته‌ باشیم‌ این‌ كودكان‌ را به‌ هیچ‌ وجه‌ كتك‌ نزنیم؛ زیرا رفتارهای‌ انتقام ‌جویانه‌ از آنها سر خواهد زد. بهتر است‌ با آنان مؤدبانه‌ و با محبت‌ صحبت‌ كنیم. البته‌ در برخورد با سایر كودكان‌ نیز داشتن‌ رفتاری‌ مهرآمیز و عاری‌ از خشونت‌ لازم‌ است.
4. گروهی‌ از موادغذایی‌ - از جمله‌ كاكائو، شكلات، قهوه، نسكافه، نوشابه‌های‌ رنگی‌ و تنقلات - باعث‌ تحریك ‌پذیری‌ می‌شوند و لازم‌ است‌ تا حد امكان‌ از دادن‌ آنها به‌ بچه‌ ها خودداری‌ شود.
5. خواب‌ شبانگاهی‌ این‌ كودكان‌ موضوع‌ مهمی‌ است؛ آنها باید شب‌ها زودتر به‌ رختخواب‌ بروند. بهتر است‌ والدین‌ برنامه‌ خانواده‌ را به‌ گونه‌ ای‌ مناسب‌ تنظیم‌ كنند و به‌ هر طریق‌ ممكن‌ به‌ كودك‌ بفهمانند این‌ یكی‌ از قوانین‌ خانواده‌ اوست‌ كه‌ شب‌ها تا دیروقت‌ بیدار نماند. در همین‌ زمینه‌ توصیه‌ می‌ شود كودك‌ از وسایلی‌ چون‌ كامپیوتر و تلویزیون‌ به‌ صورت‌ افراطی‌ استفاده‌ نكند .

6. چنانچه‌ كودك‌ بیش ‌فعال‌ از لحاظ‌ توجه‌ و تمركز بسیار مشكل‌ داشته‌ باشد و رفتارهای‌ او موجب‌ اذیت‌ و آزار فراوان‌ شود، بهتر است‌ با روان پزشك‌ كودك‌ و نوجوان‌ مشورت‌ شود تا به‌ صلاحدید او كودك‌ مقداری‌ داروی‌ اختصاصی‌ این‌ اختلال‌ را مصرف‌ كند.


نتیجه ‌گیری‌

اختلال‌ بیش‌ فعالی‌ كه‌ در اغلب‌ موارد با نقص‌ توجه‌ همراه‌ است، معمولاً در دوران‌ كودكی‌ بروز می‌ كند. تشخیص‌ این‌ اختلال‌ در سنین‌ زیر پنج‌ سال‌ قدری‌ مشكل‌ است زیرا امكان‌ دارد با رفتارهای‌ طبیعی‌ و شیطنت ‌آمیز كودكان‌ اشتباه‌ گرفته‌ شود. با این ‌حال، متخصصان‌ می‌ توانند این‌ اختلال‌ را تشخیص‌ دهند و پیش‌ بینی‌های‌ لازم‌ را به‌ عمل‌ آورند. این‌ اختلال‌ با فعالیت‌ بیش‌ از اندازه، خرابكاری‌ و آزار رساندن‌ همراه‌ است.
چنانچه‌ این‌ بچه‌ها در سنین‌ كودكی‌ معالجه‌ نشوند، در دوره‌ نوجوانی‌ احتمال‌ این ‌كه‌ رفتارهای‌ ضداجتماعی‌ داشته‌ باشند و نیز حالات‌ افسردگی در آنها به‌ وجود آید، بسیار است. بنابراین‌ به‌ والدین‌ توصیه‌ می ‌شود كه‌ حتماً در دوران‌ كودكی‌ برای‌ معالجه‌ این‌ كودكان‌ اقدام‌ كنند.
منبع : اینترنت

mehraboOon
05-20-2011, 04:47 PM
درمان متفاوت برای بیش فعال ها

هر کس تاکنون یک تجربه ماساژ داشته باشد از فواید و مزیت‏های آن آگاه است. تصور کنید روی تخت ماساژ دراز کشیده‏اید، در حین ماساژ شما احساس می‏کنید بدنتان آرام، ماهیچه‏هایتان نرم و سیستم عصبی شما آرامش می‏یابد. اگر ماساژ به آرامش بدن کمک می‏کند و هوشیاری را افزایش می‏دهد، ممکن است به کودکان دچار اختلال نقص توجه (پیش‏ فعالی) کمک کند؟ آیا کودکان و نوجوانانی که نمی‏توانند بنشینند می‏توانند از ماساژ بهره‏مند شوند؟
http://img.tebyan.net/big/1384/10/341852461184447751772411493513695161238147.jpg
مفهوم اختلال نقص بیش‏ فعال
اختلال نقص توجه (بیش فعالی) به سرعت در حال افزایش است7-3 درصد همه کودکان سنین مدرسه و نوجوانان ممکن است دچار آن باشند. یکی از علل اولیه مشکلات رفتاری کودکان ابتلا به این اختلال است. 9 پسر در برابر یک دختر به این اختلال مبتلا هستند. این کودکان در حفظ توجه مشکل دارند؛ دارای رفتار تکانشی هستند و فعالیت بیش از حد از خود نشان می‏دهند که در گروه همسالان رایج نیست. آنها خصوصا دارای عملکرد ضعیف تحصیلی بوده، در موقعیت‏های اجتماعی مشکل دارند و مانند دیگر کودکان نمی‏توانند هیجانات خود را کنترل کنند. مطالعات نشان می‏دهد که تشخیص این اختلال کودک را بیشتر در معرض رفتارهای بزهکارانه و پرخطر قرار می‏دهد. مواردی همچون ناتوانی یادگیری، اختلالات خلقی و اختلالات اضطرابی اغلب در این کودکان دیده می‏شود.
درمان‏های پزشکی
یک نام شناخته شده در درمان این کودکان داروی ریتالین است که در حقیقت رایج‏ترین داروی توصیه شده توسط روانپزشکان برای درمان است.تخمین زده شده که بیشتر از 5 میلیون از کودکان سنین مدرسه ریتالین مصرف می‏کنند روشن است که ریتالین مغز را در ارتباط با توجه، برانگیختگی و بازداری تحریک می‏کند. ریتالین در حدود 75 درصد از موارد به کاهش نشانه‏ها کمک می‏کند. اما ریتالین همچون دیگر داروها دارای اثرهای جانبی است. اثراتی همچون عصبی بودن، سردرد، بی‏خوابی و تپش قلب گاه در هنگام مصرف مشاهده می‏شود و مقدار مصرف بالا اثرات شدیدی چون آشفتگی، توهم، فشار خون بالا، تشنج، نامنظمی ضربان قلب و روان پریشی دارد.
ماساژ کودک
مطالعات دو دهه اخیر توسط موسسه تحقیقاتی تاچ در دانشگاه میامی نشان داده است ماساژ منظم می‏تواند در درمان این کودکان موثر باشد یک مطالعه مطرح می‏کند که نوجوانان پسری که در هر 15 دقیقه تحت ماساژ بودند توسط معلمان خود مورد مشاهده قرار گرفتند و در آنها بی‏قراری کمتری گزارش شد به علاوه کودکان خود را شادتر از زمانی دانستند که در برنامه تن آرامی شرکت داشتند. ماساژ درمانی می تواند قدرت ایمنی بدن را در شخص افزایش دهد ، توان رویارویی با تنش ها و استرس را زیاد کند، آرامش عمقی به فرد بدهد و شفافیت ذهنی برای او ایجاد کند. همچنین مشاهدات نشان داده که ماساژ در نوزادان به وزن گیری آنها کمک کرده و گریه ها و بی تابی آنها را کاهش می دهد.
ماساژ درمانی می تواند قدرت ایمنی بدن را در شخص افزایش دهد ، توان رویارویی با تنش ها و استرس را زیاد کند، آرامش عمقی به فرد بدهد و شفافیت ذهنی برای او ایجاد کند.


چگونگی ماساژ
اجرای برنامه ماساژ حرفه‏ای به کودک شما کمک می‏کند تا توانایی‏های مناسب سن خود را گسترش دهد. آرامش باید و حتی اعتماد به نفس کودک را افزایش دهد. مطالعات مطرح می‏کند که دو ماساژ 20 دقیقه‏ای در یک هفته برای نشان دادن پیشرفت در این کودکان کافی است. چون این کودکان نمی‏توانند مدت طولانی در یک حالت قرار گیرند و تحمل کمتری دارند. برای ماساژ کودک، یک تمرین دهنده معمولا ضرباتی به حالت مالش یا فشار متوسط روی سر، گردن، بازوها، پاها و پشت کودک وارد می‏کند زمان را بین هر یک از قسمت‏ها تقسیم می‏کند. 4 دقیقه برای هر قسمت کافی است. و در نهایت کل بدن ماساژ داده می‏شود. یک تخت راحت، صندلی یا میزی در اتاقی آرام شرایط خوبی است. از آن جایی که ملاقات فراوان با فرد تمرین دهنده عملی نیست، ایشان می‏توانند به صورت ساده به شما به عنوان والدین آموزش دهند و تکنیک‏های موثر را برای شما بیان کند تا بدین صورت ماساژ را در منزل ادامه دهید به علاوه وقتی خودتان کودک را ماساژ می‏دهید با او تماس فیزیکی برقرار می‏کنید و این مساله فرصت مناسبی برای ارتباط عاطفی و هیجانی قوی بین شما و فرزندتان ایجاد می‏کند سیستم اعصاب او آرام می‏شود و به او توانایی انجام تکالیف مدرسه را به بهترین نحو می‏دهد. از طرفی در تعامل با همسالان و معلمان شادتر به نظر می‏رسد.
در صورتیكه مبتلا به تب بالا، التهاب، عفونت، فلبیت، ترومبوز، یرقان یا بیماری عفونی پوستی هستید از ماساژ اجتناب كنید. در كوفتگی یا رگ به رگ شدن، ماساژ را بمدت ۲۴ ساعت به تأخیر بیاندازید. و در صورت ابتلا به یك بیماری مزمن، مانند آرتریت، سرطان یا بیماری قلبی ، قبل از انجام ماساژ با پزشك خود مشورت نمایید.

محمودی کارشناس ارشد روانشناسی / ماهنامه کودک همراه با اضافات
تنظیم برای تبیان:کهتری

mehraboOon
05-20-2011, 04:52 PM
کودک، شیطنت و شکلات

http://img.tebyan.net/big/1386/02/1986918812016522100642021749023436615661.jpg
بیش فعالی یا(ADHD) Attention Deficit Hyperactivity Disorder که به طور عمده در کودکان دیده می شود،به عنوان اختلال در توجه و یادگیری نیز شناخته شده است.علل اصلی و دقیق آن هنوز ناشناخته است،اما چند عامل موثر در آن عبارتند از: حساسیت های غذایی، پاسخ نامطلوب به افزودنی های غذایی، فلزات سنگین، سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری و وراثت.
درمان کودک بیش فعال با تغییر رژیم غذایی او:

تحقیقات نشان داده اند که وقتی کودک از غذاهای خاصی پرهیز می کند، رفتار او بهبود می یابد. یافتن رژیمی که بتواند به کودک کمک نماید، به زمان، حوصله و تجربه نیازمند است. در اینجا، درجات مختلف تغییر رژیمی که فقط با حذف رنگ های مصنوعی خوراکی آغاز می شود را بررسی می کنیم.
http://img.tebyan.net/big/1386/02/2917615399152255236977719315547169180222165.jpg
برخی از کودکان نسبت به رنگ ها حساس می باشند. برای چندین هفته غذاهای حاوی رنگ های شیمیایی را حذف کرده و ببینید آیا پیشرفتی در رفتار کودک ایجاد شده است؟ شما می توانید برای کودک خود رژیم "فینگلد" را در نظر بگیرید که در آن، مواد زیر حذف شده است:
- رنگ های مصنوعی
- طعم دهنده های مصنوعی
- شیرین کننده های مصنوعی مثل"آسپارتام"
- نگهدارنده های مصنوعی BHA (butylated hydroxyanisole) و BHT (butylated hydroxytoluene) که عموماً در مکمل های ویتامینی، خمیر دندان ها و داروها استفاده می شوند.
در رژیم فوق غذاهای حاوی سالیسیلات نیز حذف شده اند، از قبیل: بادام، سیب، زردآلو، انواع توت، گیلاس، قهوه، خیار، انگور، کشمش، شلیل، پرتقال، هلو، فلفل تند، آلو، نارنگی، گوجه فرنگی و نیز آسپرین(استیل سالیسیلات).
رفتار کودک را قبل و بعد از تغییر رژیم بررسی کنید و به او از درجه ی صفر (بدون مشکل) تا درجه ی سه (مشکلات جدی) امتیاز دهید. توجه داشته باشید که بعد از خوردن چه غذاهایی، مشکلات رفتاری کودک شما افزایش می یابد؟
غذاهایی که باید از رژیم غذایی کودک حذف شوند، تعیین و سپس آنها را از یخچال و قفسه ها بردارید. همچنین سعی کنید همیشه با خواندن برچسب های غذایی، از مواد تشکیل دهنده ی غذاهای دلخواه کودک آگاه شوید.
رژیم تغییر یافته را به مدت دو تا سه هفته برای کودک اجرا کنید. در صورت بهبود رفتار، هر چند روز یک بار، یکی از غذاهای حذف شده را به رژیم او اضافه کنید، این عمل را دو یا سه بار انجام دهید تا مطمئن شوید که کدام غذا مشکل ساز است.
اگر تغییرات رژیمی فوق موجب بهبود رفتار کودک نشد، رژیم او را محدودتر نمایید.
برخی تحقیقات نشان می دهد که مواد غذایی نظیر: گندم، تخم مرغ، شیر، شکلات، ذرت و لوبیای سویا سبب ایجاد رفتار نامطلوب در برخی از کودکان می شود.

می توانید به صورت هم زمان یک یا چند ماده غذایی را به مدت 1 تا 2 در هفته از رژیم او حذف نمایید(در حالی که رنگ های مصنوعی و سایر افزودنی ها حذف شده اند). اگر کودک به غذایی حساسیت نشان داد، آن را دوباره به رژیم او وارد کنید. در صورت تکرار واکنش نامطلوب، احتمالاً به آن حساسیت دارد. بهتر است رژیم حذفی با کمک یک آلرژیست تعیین شود.
اگر کودک به شیر یا سایر مواد غذایی ضروری حساسیت دارد، باید با یک رژیم شناس مشورت نمایید تا مواد غذایی دیگری را برای تامین مواد مغذی ضروری پیشنهاد کند.
در این رژیم، کودکان می توانند گوشت تازه، ماکیان، و انواع سبزی ها (به جز ذرت و سویا)، میوه ها و آب میوه ها (شامل آناناس، گلابی و ...) به جز برخی مرکبات (مانند پرتقال و گریپ فروت)، برنج و جو دوسر را مصرف کنند.
در صورتی که 2-1 هفته پس از شروع رژیم، رفتار کودک بهبود یافت، چند روز یک بار، یکی از مواد غذایی را به رژیم او اضافه نمایید تا غذاهایی که کودک به آن ها حساسیت ندارد، مشخص شود.
اگر کودک برای مدت طولانی در رژیم با محدودیت شدید بماند، باید با یک متخصص تغذیه برای اطمینان از تامین تمام مواد مغذی ضروری مشاوره کنید. همچنین کودک باید روزانه مکمل ویتامین و مواد معدنی را دریافت کند.
در پایان، اگر این رژیم نیز بر روی کودک تاثیر مثبتی نداشته باشد، باید با پزشک متخصص اطفال در مورد سایر راه های درمان (مشاوره رفتاری و یا دارو درمانی) مشورت نمایید.
مهسا دادخواهی پور- کارشناس رژیم درمانی
*مطالب مرتبط: