توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : فهرست نقاط دیدنی مازندران
Sara12
06-21-2010, 09:57 PM
آب گرم لاریجان | آب معدنی قرمرض | آلاشت | امامزاده کتی | بابلسر | پارک جنگلی چالدره | پارک جنگلی سیسنگان | پارک ملی دشت ناز | پل راهآهن ورسک | پل محمدحسنخان | تلهکابین نمکآبرود | جواهرده | خانه نیما یوشیج | خشتپل | دریاچه ولشت | ساداتمحله | سد لار | علمکوه | غار کمربند | قلعه شاهاندشت | قلعه گردن | کاخ رامسر | مجموعه باغ صفوی | مسجد جامع آمل | موزه بابل | موزه تاریخ طبیعی خشکهداران | موزه کندلوس | میدان ساعت ساری | هتل قدیم رامسر/ عباس آباد بهشهر
Sara12
06-21-2010, 10:03 PM
نقاط دیدنی استان مازندران
آلاشت
آلاشت یکی از شهرهای شهرستان سوادکوه در استان مازندران و زادگاه رضاشاه پهلوی میباشد. نام آلاشت در زبان محلی به معنی آشیانه عقاب است. وجه تسمیه آن نیز احتمالاً وجود عقابهای فراوان در کوههای سربه فلک کشیده این منطقه است
مطابق با سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، آلاشت دارای ۲۸۷ خانوار و جمعیتی معادل ۹۷۶ نفر میباشد که ۴۷۸ نفر مرد و ۴۹۸ نفر زن میباشند. جمعیت باسواد شهر کلاً ۷۴۴ نفر میباشد که شامل ۳۹۰ نفر مرد و ۳۵۴ نفر زن میشود. در این شهر کلاً ۱۷۳ نفر بیسواد میباشند. آلاشت از چند محله تشکیل شده و نام خانوادگی بیشتر اهالی، پسوند همان محله را نیز دارد. یکی از سرگرمیهای سالخوردگان آلاشت، جمع آوری گیاهان دارویی در فصل بهار است
آلاشت در ارتفاع ۱۹۰۰ متری سطح دریا قرار گرفته است، دامنهٔ دمای این شهر بین ۷.۵ تا ۱۰ درجهٔ سانتیگراد میباشد و میانگین بارندگی سالانهٔ آن بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیلیتر میباشد. آلاشت دارای حیات وحش حفاظت شده است که میتواند درختان سیاه ریشه مانند گردو، فندوق و گیلاس را در خود پرورش دهد
کوچه های بسیار باریک که فقط دونفر می توانند از کنار هم عبور کنند از خصوصیات آلاشت است. خانه ها عموماً خشتی و سقف ها تخته پوشند. اغلب کوچه ها سنگفرش شده اند. آب آشامیدنی آلاشت از چشمه ای به نام «هرى خامه» تامین می شود که به اعتقاد اهالی خاصیت دارویی دارد
آلاشت به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، کمتر مورد توجه فاتحین ایران بوده است. این شهر کوچک، محل تولد رضاشاه است. خانه ای که رضاشاه در آن ولادت یاف، به کتابخانه مبدل شده است.وضعیت این خانه درحال حاضر چندان مطلوب نیست و بخشی از آن در حال تخریب است
Sara12
06-21-2010, 10:04 PM
پناه گاه حیات وحش دشت ناز - ساری
این پناه گاه که درحدود 55 هکتار وسعت دارد و در شمال خاوری ساری با فضایی از جنگل های جلگه ای قرار گرفته و از سال 1346 به صورت محل تکثیر گوزن زرد ایرانی درآمده است.
در این پناه گاه ضمن حفاظت و نگه داری گوزن زرد ایرانی که تعلیف آن ها دستی صورت می گیرد همه ساله تعدادی از گوزن های تولید شده را به زیست گاه های اصلی، یعنی اطراف رودخانه دز و کارون منتقل می کنند. تعدادی از گوزن های این پناه گاه به جزیره اشک در دریاچه ارومیه نیز انتقال داده شده اند. پیرامون این پناهگاه حصارکشی شده است و گوزن ها را از پشت دیوارهای سیمی می توان مشاهده کرد.
Sara12
06-21-2010, 10:05 PM
مرداب کندوچال - چالوس
این مرداب در میان جنگل انبوه ‹‹فی ین›› چالوس قرار گرفته است. این تالاب یک هکتار وسعت و حدود 4 تا 5 متر عمق دارد
آب آن از چشمه های اطراف تامین می شود و شیرین است. غیر از درختان جنگلی که دور تا دور آن را فرا گرفته اند، پیرامون و سطح مرداب نیز پر از نی و گیاهان مردابی است. این تالاب در ارتفاع 730 متری دریا قرار گرفته و مامن پرندگان و آبشخور وحوش می باشد. این منطقه محوطه ای برای اقامت و چادر زدن دارد و می تواند مورد استفاده گردشگری نیز قرار گیرد.
Sara12
06-21-2010, 10:06 PM
مجموعه تالابی سراندون و بالندون - ساری
این مجموعه تالابی در جوار روستای سید محله در 25 کیلومتری ساری به طرف بابلسر قرار گرفته و دارای دو بخش جنوبی (سراندون) و شمالی (بالندون) است.
آب این تالاب ها شیرین وسعت آن ها حدود 30 هکتار و عمق متوسط آن یک متر است که در زمستان و پاییز پر آب، در بهار و تابستان به علت استفاده های زراعی کم آب است. در اطراف آن ها نیزار و گیاهان مردابی است که با مرغزار و شالیزار احاطه شده است. این مجموعه از تالاب*ها نیز به دلیل اقلیم مناسب، آب شیرین، پوشش گیاهی و مواد غذایی، زیستگاه پرندگان و آبزیان است. پاییز و زمستان این تالاب ها نیز مامن و زیستگاه مرغان مهاجر از قبیل قو، مرغابی، قره غاز، پرلا و سایر پرندگان شده است. دسترسی مناسب، محوطه سرسبز و دلنشین، مناظر بکر و وحشی،فضاهای*گردشگاهی جالبی را پدید آورده که می*تواند مورد استفاده صنعت گردشگری قرار گیرد
Sara12
06-21-2010, 10:06 PM
ارك جنگلي نور: در شرق شهر نور قرار دارد که با مساحتی حدود 4000 هکتار بزرگترين پارک جنگلی خاورميانه است وجود سبزهزارهایی در زير درختان، رستوران زيبا در ميان انبوه درختان سر به فلک كشيده، آلاچيقهای متعدد چوبی، پارک کودک، مسجد، سرويسهای بهداشتی، زمينهای ورزشی فوتبال و واليبال و ... مسافران را مشتاق گذراندن اوقات فراغت در آن كرده است.
پارک جنگلی کشپل: اين پارك در غرب شهر چمستان در کنار رودخانه زيباي لاويج واقع است که به دليل وجود چشمهسارهای متعدد و سالمسازی آن درختان انبوه و تنومند پهن برگ ،پارک کودک و ... مکان مناسبی برای تفريح و استراحت مسافران به شمار ميآيد.
آب بندان نور: در جنوب غربی شهر و بخش شمال شرقی روستای عباسا واقع است اين آب بندان علاوه بر تامين نياز آبياری زمينهای کشاورزی هر ساله در فصول مختلف سال پذيراي تعداد زيادی از پرندگان مهاجر است که هر کدام جلوه خاصی به آن ميبخشند.
خشت پل: در روی رودخانه لاويج رود شهرستان نور در ضلع جنوبی مسجد جامع شهر واقع شده و از بناهای دوران ميرزا آقا خان نوری محسوب ميشود كه تنها طاق مرکزی آن باقی مانده است.
آبشار آبپری: آبشار طبيعي آبپری با نام محلی "پری او " در مسير جاده ييلاقی رويان به گلندرود جاده سياهسنگ قرار دارد که جريان آب بر روی دامنه سنگي و وجود درختان در حاشيه بر زيبايي چشمانداز آن افزوده است.
آبشار حرم آب: با نام محلی حرم او در بيشتر فصول سال دارای آب بوده و در مسير جاده رويان -کپ در نزديكي دوراهي دونکوه (مسير جاده سياه سنگ) قرار دارد و بسيار ديدني و دلانگیز است.
قله سوردار: اين قله در جنوب شهر نور با ارتفاعی حدود 2000 متر کاملا مسلط بر مناطق جلگهاي است که در روزهای آفتابی و صاف چشمانداز زيباتري را از مناطق روستايي و شهری پايين دست و سواحل نور ایجاد میکند.
اليمالات: در مسير جاده ارتباطی نور به چمستان در جنوب دو راهی روستای کارگر کلا در بين درختان انبوه و سر به فلک كشيده قرار دارد و چشمانداز بسيار زيبايي را ايجاد كرده است.
آبادي يوش: اين آبادی از توابع بخش بلده و در مسير جاده ارتباطی بلده به جاده کندوان واقع است. بافت معماری سنتی، اقليم خشک و کوهستانی و وجود آرامگاه نيما شاعر نوپرداز فارسی، در آن، بر جاذبههای ديدني اين روستا افزوده است.
بقعه سلطان احمد: اين بقعه در حاشيه شرقی شهر بلده قرار دارد و دومين بنای مرتفع شهرستان نور است. گنبد آن از داخل داراي نقش شيری است که ماری به دور آن حلقه زده است.
بقعه آقا شاه بالو زاهد: در مسير جاده چمستان به آمل در روستای آهودشت شهريار قرار دارد. شاه بالو عارف، استاد شيخ آملی است که وی مرشد شيخ حسن جوری از رهبران مذهبي سربداران به شمار ميآيد. آقا شاه بالو در اواخر قرم هفتم و اوايل قرن هشتم ميزيسته است.
پولاد: در شهر بلده واقع شده که نام ديگر آن قلعه نور است. پولاد از اقلاع مهم رويان و رستمدار قديم نور و کجور و پايگاه مهم پادوسبانان در سالهای 22 تا 1006 هجری بوده است.
Sara12
06-21-2010, 10:08 PM
میدان ساعت ساری
میدان ساعت یا پاساعت میدانی در شهر ساری است که دارای ساعت عقربهای بزرگ و مجهز به صدای زنگ ناقوس مانندی است که در هنگام تغییر ساعات به تعداد رقم ساعت آن لحظه به صدا در میآید و در سکوت شبهای ساری صدای ساعت 12 شب را بدلیل تعداد بالای دفعات آن و نیز سکوت شب تا دورترین خیابانهای ساری میتوان شنید.
Sara12
06-21-2010, 10:10 PM
پارک ملی خشکه داران - تنکابن
پارک ملی خشکه*داران در مسیر تنکابن به عباس آباد (نزدیک ساحل دریا) قرار گرفته و 20 هکتار وسعت دارد
این پارک به جهت زیبایی*های اکولوژیکی، حیات*وحش و وجود*درخت توسکای قشلاقی مورد حفاظت قرار گرفته است. وجود این جذابیت ها و محیط آرام آن انگیزه سفر و اقامت مسافران است.
sorna
06-24-2010, 09:11 AM
مجموعه تالابی سراندون و بالندون - ساری
این مجموعه تالابی در جوار روستای سید محله در 25 کیلومتری ساری به طرف بابلسر قرار گرفته و دارای دو بخش جنوبی (سراندون) و شمالی (بالندون) است.
آب این تالاب ها شیرین وسعت آن ها حدود 30 هکتار و عمق متوسط آن یک متر است که در زمستان و پاییز پر آب، در بهار و تابستان به علت استفاده های زراعی کم آب است. در اطراف آن ها نیزار و گیاهان مردابی است که با مرغزار و شالیزار احاطه شده است. این مجموعه از تالاب*ها نیز به دلیل اقلیم مناسب، آب شیرین، پوشش گیاهی و مواد غذایی، زیستگاه پرندگان و آبزیان است. پاییز و زمستان این تالاب ها نیز مامن و زیستگاه مرغان مهاجر از قبیل قو، مرغابی، قره غاز، پرلا و سایر پرندگان شده است. دسترسی مناسب، محوطه سرسبز و دلنشین، مناظر بکر و وحشی،فضاهای*گردشگاهی جالبی را پدید آورده که می*تواند مورد استفاده صنعت گردشگری قرار گیرد
قله دماوند - آمل قله 5671 متری دماوند به عنوان سمبل عظمت و استواری ایران، با دارا بودن اقلیم کوهستانی و ییلاقی و چشمه های آب گرم و مناظر و چشم اندازهای بدیع و زیبا همواره جاذب توریست بوده و جمعیت های ساکن زیادی را در دامنه های خود جای داده است.
مردم کرانه های دریای مازندران و شهرستان تهران همواره از دور نظاره*گر شکوه و عظمت این گنبد سپید بوده ومعمولا دامنه های این کوهستان زیبا را به عنوان محلی برای آرامش و تمدد اعصاب انتخاب می نمایند. قله دماوند نه تنها از نظر طبیعی و علمی دارای اهمیت است، بلکه در متون ادبی ایران نیز از جایگاه به سزا و قابل توجهی برخورداراست.قله مشهور دماوند بلند ترین قله رشته کوه های البرز است که در 35 کیلومتری شمال شهر دماوند در محدوده شهرستان لاریجان ودر75 کیلومتری شمال خاوری تهران بزرگ قرار گرفته است. ارتفاع دماوند از سطح دریای مازندران 5636 متر و از سطح دریا های آزاد 5671 متر است. جهت این کوه باختری - خاوری بوده و قله آن از نظر جغرافیایی در 52 درجه و 7 دقیقه درازای خاوری و 35 درجه و 57 دقیقه پهنای شمالی قرار دارد.دماوند یک قله آتشفشانی است که مخروط آن استراتوولکانویی است. مخروط این قله منظم و روی زمین های فرسایش یافته ای که حدود 4000 متر از سطح دریا ارتفاع دارد، واقع شده است. دامنه کوه با وسعتی حدود 400 کیلومتر مربع به وسیله جریان گدازه های خروجی ازمخروط پوشیده شده است. قله دماوند دارای 70 دهانه با قطر حدود 400 متر است که قسمت مرکزی آن دهانه به وسیله دریاچه ای از یخ پوشیده شده است. مواد آتشفشانی این قله بر روی رسوبات فرسایش یافته دوران دوم قرار می گیرد. فعالیت آتشفشانی دماوند از دوره پلیئوستوسن شروع شد ولی فعالیت عظیمی که این کوه را ساخته در هولوسن (کواترنر) عمل کرده است. دماوند یک آتشفشان نیمه فعال در حال خاموش شدن است و از چند دهانه آن بخارات گوگرد متصاعد می شود که نهشته های ضخیمی از آن ها در قسمت جنوبی دهانه به چشم می خورد.درجه برودت هوا در قله دماوند، در میانه تابستان، حدود چهار درجه زیر صفر است. قسمت شمالی قله همیشه از برف پوشیده شده و قسمت جنوبی، خاوری و باختری آن دارای زبانه های یخچالی است. در ارتفاع 4000 متری، در شمال و شمال خاوری کوه که در معرض تابش مستقیم آفتاب نیست، یخچال های پر شماری وجود دارد. کوه نوردی در نواحی یخچال های شمال خاوری دماوند مشهور به « بام برفی » کاری بسیار دشوار و تخصصی است.دامنه های دماوند درفصل بهار در ارتفاعات 2000 تا 3500 متری یکسره از گل های شقایق پوشیده می شود. و هر بیننده ای را به ذوق می آورد. هنرمندان زیادی در ایران از چشم اندازهای بی نظیر دماوند الهام می گیرند. غار اسک ( در سه کیلومتر پلور، خارج از جاده و در مسیر صعود به قله دماوند) و غار گل زرد ( یک کیلومتر مانده به پلور، در مسیر قله ) از دیگر گسترده های جذاب در محدوده دامنه و کوه پایه دماوند هستند.چشمه های آب گرم معدنی بیشتر در جنوب خاوری کوه قرار گرفته اند و درجه حرارت آب آن ها در حدود 70 تا 80 درجه سانتی گراد است. این چشمه ها سرشار از آهک و گوگرد بوده و برخی از این چشمه ها با طی مسیر به سمت شمال به دریای مازندران می ریزند. دماوند کانون آبگیر دایمی رود هراز است و شهر، روستا، آبادی های زیادی در دامنه این کوه واقع شده اند. چشم انداز قله برفگیر دماوند همراه با دریاچه های طبیعی، فصلی و دایمی، چشمه های معدنی، گیاهان معطر ، گل های وحشی و آرامش دلچسب فضای بهشت آسایی در این منطقه به وجود آورده و جلوه های زیبایی از شگفتی های طبیعت را به نمایش گذاشته است.
مرداب کندوچال - چالوس این مرداب در میان جنگل انبوه ‹‹فی ین›› چالوس قرار گرفته است. این تالاب یک هکتار وسعت و حدود 4 تا 5 متر عمق دارد
آب آن از چشمه های اطراف تامین می شود و شیرین است. غیر از درختان جنگلی که دور تا دور آن را فرا گرفته اند، پیرامون و سطح مرداب نیز پر از نی و گیاهان مردابی است. این تالاب در ارتفاع 730 متری دریا قرار گرفته و مامن پرندگان و آبشخور وحوش می باشد. این منطقه محوطه ای برای اقامت و چادر زدن دارد و می تواند مورد استفاده گردشگری نیز قرار گیرد.
چشمه آب گرم آب آهن یا آب فرنگی - آمل این چشمه بالای روستای آب اسک لاریجان، میان بیدستان ازارو قرار دارد.
آب این چشمه دارای ترکیبات سولفات دوفرو کربنات و دو فراسید کربنیک آزاد است. استحمام و نوشیدن آن برای افراد مبتلا به بیماری های کم خونی و جلدی توصیه شده است.
چشمه آب گرم آب اسک - آمل این آب گرم در روستایی به همین نام از بخش لاریجان قرار گرفته و دارای ترکیبات اسید کربنیک و بیکرنات دوسود است.
اطراف این چشمه قشرهای آهکی پدید آمده که به مرور زمان به سنگ های مرمر تبدیل شده اند. این آب گرم برای درمان امراض جلدی از قبیل اگزما و زخم های کهنه توصیه شده است. علاوه بر آب گرم فوق، آب معدنی های دیگری نیز در آب اسک وجود دارد که برای رفع امراض جلدی و گوارشی توصیه شده اند.
کوه های امیری - آمل این کوه ها میان دره هزار لاریجان و سواد کوه قرار گرفته و از کانون کوهستانی بسیار دیدنی و جالب منطقه است.
این کوه*ها دارای دو رشته شمالی و جنوبی است که کوه*های شمالی آن چون سلسله زنجیری در هم رفته و گره خورده اند و اغلب سخت گذر و غیر قابل نفوذ به نظر می رسند. قله امیری ارتفاعی حدود 39000 متر دارد و در بهار و تابستان ، اطراف آن را چمن زارهای زیبا فرا می گیرد. علاوه بر قله امیری که در محل نام های دیگری نیز دارد، قله های کهنو، هلیون، شروین، علم دار، قره داغ و عوض شاه پیرامون آن قرار گرفته اند.
sorna
06-24-2010, 09:16 AM
پناه گاه حیات وحش دشت ناز - ساری این پناه گاه که درحدود 55 هکتار وسعت دارد و در شمال خاوری ساری با فضایی از جنگل های جلگه ای قرار گرفته و از سال 1346 به صورت محل تکثیر گوزن زرد ایرانی درآمده است.
در این پناه گاه ضمن حفاظت و نگه داری گوزن زرد ایرانی که تعلیف آن ها دستی صورت می گیرد همه ساله تعدادی از گوزن های تولید شده را به زیست گاه های اصلی، یعنی اطراف رودخانه دز و کارون منتقل می کنند. تعدادی از گوزن های این پناه گاه به جزیره اشک در دریاچه ارومیه نیز انتقال داده شده اند. پیرامون این پناهگاه حصارکشی شده است و گوزن ها را از پشت دیوارهای سیمی می توان مشاهده کرد.
پارک جنگلی - چالوس
پارک جنگلی چالوس (فی ین) در کیلومتر هفت جاده چالوس ـ تهران واقع شده است.
رودخانه چالوس که از کنار آن می*گذرد؛ویژگی*خاص و جالبی به آن می*بخشد. دراین پارک،اردوگاهی احداث شده که کلبه و کومه هایی برای اقامت مسافران دارد. این پارک امکانات خاص رفاهی نظیر میز، نیمکت و جایگاه بازی بچه ها نیز دارد.
پارک ملی خشکه داران - تنکابن پارک ملی خشکه*داران در مسیر تنکابن به عباس آباد (نزدیک ساحل دریا) قرار گرفته و 20 هکتار وسعت دارد
این پارک به جهت زیباییهای اکولوژیکی، حیات وحش و وجوددرخت توسکای قشلاقی مورد حفاظت قرار گرفته است. وجود این جذابیت ها و محیط آرام آن انگیزه سفر و اقامت مسافران است.
پارک جنگلی - نور این پارک در دو کیلومتری شهر نور قرار گرفته و تجهیزات و امکانات اقامت روزانه دارد
به دلیل برخی ویژگی ها مانند دسترسی مناسب به جاده ساحلی نور، نزدیکی به شهرهای محمود آباد، نور، آمل و داشتن امکانات گردشگری از قبیل میز، نیمکت، آب لوله کشی و زمین بازی، مورد استفاده مردم شهرهای مجاور و مسافران قرار می گیرد. از خصوصیات بارز این پارک، نزدیکی آن به دریا و چشم اندازهای زیبای آن است. در بیشه های اطراف این پارک قرقاول ایرانی نیز وجود دارد که جاذبه خاصی به آن می بخشد.
sorna
06-24-2010, 09:21 AM
پارک جنگلی میرزا کوچک خان - آمل این پارک زیر نظر سر جنگل داری ساری اداره می شود و در کیلومتر 18 جاده آمل به تهران واقع شده است.
در حال حاضر پارک مزبور مورد استفاده مسافران بین راهی و شهروندان آملی قرار می گیرد و دارای امکانات گردشگری مانند: آلاچیق، آب آشامیدنی، سرویس دست*شویی، اجاق، میز و نیمکت است. این پارک در ایام تعطیل مورد استفاده اهالی شهرهای مانند آمل و بابل قرار می گیرد. رودخانه هراز که از ضلع خاوری این پارک می گذرد، جلوه خاصی به آن بخشیده است.
پارک جنگلی نمک آبرود - چالوس این پارک بیش از 200 هکتار مساحت دارد و مانند سایر پارک های جنگلی، درختان خودروی انبوهی را درخود جای داده است.
گونه های مختلف گیاهان شمشاد، توسکا، ملچ و افرا از جمله این درختان هستند که عمر درختان شمشاد آن بیش از 700 سال برآورد گردیده است. پارک نمک آبرود با طبیعت بکر و وحشی، ضمن حفظ سیستم های اکولوژیکی به عنوان یکی از پارک های جنگلی زیبای جهان محسوب می شود. در حال حاضر از این پارک مسافران و اهالی شهرهای مجاور بهره مند می شوند.
پارک جنگلی سی سنگان - نور این پارک نیز مانند پارک جنگلی نور به دلیل خصوصیات و جاذبه های طبیعی و زیبایی ها و امکانات ایجاد شده در آن، بسیار مورد توجه مسافران و اهالی بومی است.
وجود شمشادهای کمیاب و درحال انقراض و نزدیکی آن به دریا، قابلیت سیاحتی جالب توجهی به آن بخشیده است.
آب معدنی آمولو - آمل آب این چشمه به دلیل تاثیر در رفع بیماری های گوارشی، قابل شرب است و روی بیماری های پوستی نیز تاثیر دارد.
درحال حاضر مردم منطقه به صورت سنتی درآن شنا و استحمام می کنند. این آب گرم به خاطر مجاورت با رود هراز، چشم اندازهای زیبایی دارد.
آب معدنی استراباکو - آمل این آب گرم بین راه لاریجان به روستایی در نزدیکی بایجان در محلی به نام ‹‹قلابن›› قرار دارد که از کوهی سرچشمه گرفته و پس از چند متر به رودخانه هراز می ریزد.
آب این چشمه ماده ای به نام «زبیق» دارد که در درمان امراض جلدی، به ویژه بیماری های عفونی موثر و مفید می باشد.
آب گرم لاریجان - آمل آب و هوای معتدل و کوهستانی توام با زیبایی های طبیعی و چشم انداز قله دماوند از جاذبه های بسیار مهم ناحیه آب گرم خیز لاریجان است که علاقمندان بسیاری را به سوی خود جذب می کند.
چشمه آب گرم لاریجان به صورت طبیعی در دامنه کوه دماوند می جوشد. سالیان درازی است که عموم مردم از آن استفاده می کنند و مسافران زیادی نیز جهت معالجه بیماری های جلدی به این منطقه سفر می کنند. علاوه بر چشمه های آب گرم فوق، به چشمه های عمارت (آمولو)، محمد آباد، لاویج و تنکابن نیز باید اشاره کرد که مراجعین و بومیان از آن ها استفاده می کنند.
sorna
06-24-2010, 09:25 AM
آب گرم رینه - آمل این آب گرم در نزدیکی روستای رینه لاریجان قرار گرفته است و هر ثانیه هزار لیتر آب دهی دارد. این آب برای درمان بیماری های جلدی، مفصلی و عفونی موثر می باشد.
آبشار هریجان - چالوس این آبشار بالای روستایی به همین نام درنزدیکی گردنه هزار چم درجاده تهران ـ چالوس قرار گرفته، بیش از 9 متر ارتفاع دارد و یکی از زیباترین آبشارهای کوه های البرز است.
این آبشار با آب فراوان، فضای مرتفع و بیشه ای و چشم انداز کوهستانی، دره ای و جنگلی از فراز کوهی سنگی سرازیر و در قسمت پایین به آبشارهای متعددی تبدیل می شود. اطراف این آبشار قابل اتراق است و راه ماشین رو دارد
آبشار یخی - آمل این آبشار تمام یخ، در ارتفاع 5100 متری مسیر دود کوه، نزدیک قله دماوند قرار گرفته است. هفت متر ارتفاع و سه متر قطر دارد و مدام نیز به قطر آن افزوده می شود
علت تشکیل آن ناشی از ذوب برف های گودال بالای آن است که به هنگام گرمای ظهر تابستان، باریکه آبی را به وجود می آورد و از کنار آبشار یخی عبور می کند. این آب مدت کوتاهی دوام می آورد و بلافاصله منجمد می شود. این آبشار یکی از آبشارهای عجیب و منحصر به فرد جهان است. آبشارهای دیگر استان عبارتند از: آبشار ازارک در سنگ پشته رامسر، آبشار چاردر در جنت رودبار رامسر، آبشار تیمره در وانای آمل، ابشار پرومه درشمس آباد لاریجان، آبشار زنگت در زنگت ـ بهشهر، آبشار داراب کلا در ساری، آبشار ریش براز در جنت رودبار رامسر.
آبشار اکاپل - چالوس
این آبشار در جنگل کوهستانی سردی چال کلاردشت واقع شده و چشم انداز و مناظری بدیع دارد.
همجواری این آبشار با ییلاق های کلاردشت و زیبایی طبیعت آن که دریاچه ولشت را نیز در خود جای داده، قابلیت تفرجگاهی آن را به طور فوق العاده ای افزایش می دهد.همجواری این آبشار با ییلاق های کلاردشت و زیبایی طبیعت آن که دریاچه ولشت را نیز در خود جای داده، قابلیت تفرجگاهی آن را به طور فوق العاده ای افزایش می دهد.
sorna
06-24-2010, 09:28 AM
آبشار سواسره - چالوس این آبشار نزدیک به 100 متر ارتفاع دارد؛ در بالادست ناحیه از توابع بلده قرار گرفته، دارای آبی فراوان و پخشابی ویژه است
فضای آن کوهستانی ـ بیشه ای است و چشم اندازهایی بکر و شگفت دارد.
آبشار شاهاندشت لاریجان - آمل
این آبشار دربالای کوهی به همین نام در جوار قلعه ملک بهمن قرار گرفته است و بیش از 50 متر ارتفاع دارد.
قابل شرب بودن آب چشمه، نزدیکی آن به جاده هراز، راه ماشین رو، چشم اندازهای زیبا و سرسبز، قابلیت های جهانگردی آن را به طور چشمگیری افزایش داده است.
بقعه ملامجدالدین مکی - ساری بنای کنونی بقعه مختصری است که دارای ایوانی است، در این ایوان کتیبهای گچ بری شده، بنای قدیمی این بقعه در زمره بناهای اوایل اسلام به شمار می رود.
طبق کتیبه دیوار داخلی بقعه این مکان مقبره ملامجدالدین مکی است.
بقعه امام زاده ابراهیم - بابلسر بقعه امام*زاده ابراهیم(برادر حضرت امام رضا(ع)) از آثار تاریخی مهم شهرستان بابلسر است
به علت وجود همین آرامگاه در گذشته بابلسر به نام مشهدسر شهرت یافته بود. بناهای تاریخی اما*م*زاده ابراهیم در گورستان عمومی شهر واقع شده و از نظر دارا بودن درب های نفیس و صندوق چوبین و کتیبه*های متعدد شهرت دارد. در روی درب های این بنا سه تاریخ 857، 858 و 841 هجری قمری حک شده است. این بنا به سال 841 هجری قمری به فرمان سید بی*بی خاتون (همسر سلطان امیر شمس الدین از اوامر دوره تیموری) ساخته شده است.
برج رسکت - ساری برج رسکت که در دهستان فریم بخش دو دانگه قرار دارد از بناهای قرن پنجم هجری قمری است.
این برج علاوه بر آثار معماری آن که در نوع خود قابل توجه است دارای دو رشته کتیبه به خط کوفی گلزار و پهلوی ساسانی است که بر اهمیت آن افزوده است. بنای برج رسکت با نقشه مدور از آجر بنا شده و در بالای بدنه کتیبه*ای با خط کوفی گلزار به طرز زیبایی گچ بری شده و بعد از آن ردیف تزیینات گچی و آجری است و در نهایت گنبدی سلجمی شکل برفراز آن تعبیه شده است. ورودی این بنا در جهت خاوری و در بالای طاق*نمای ورودی دارای تزیینات گچی مقرنس کاری است و چهار سر کتیبه کوفی گلزار و خط پهلوی ساسانی به طرز زیبایی گچ*بری شده است که مشتمل بر آیات قرآنی و مطالب تاریخی است. عملیات مرمتی بر روی این برج از سال*های 1359 تا 1367 انجام شده است.
sorna
06-24-2010, 09:36 AM
تکیه پهنه کلا - ساری حسینیه روستای پهنه کلا واقع درحومه جنوبی شهرستان ساری(مرکز استان مازندران)است
در گذشته با آجر30×30 و بنا سنتی قدیمی، محل ابراز مخلصانه ترین عشق*ها ومحبت*ها به آستان مقدس حضرت ابی عبد الله الحسین (ع) بود که کرامت معجزات فراوانی در آن*جا نسبت به دوست*داران آن حضرت بروز و ظهور کرده است و همین مساله موجب استقبال شایان شیفتگان و دل*باختگان به آن مکان شده تا جایی که با وجود سیره محصول حسینیه ها که فقط در روزها وشبهای متبرک که جهت استفاده درشان باز است؛ این حسینیه به جهت استقبال فراوان شیعیان و محبان در تمامی طول سال به صورت شبانه روزی پذیرایی زایرین از سراسر کشور است
تالاب لپو و پلنگان - نکا مجموعه مرداب های لپو، شیرخان لپو و پلنگان به فاصله یک کیلومتری جنوب دریای خزر و در خاور نیروگاه نکا و شمال منطقه زاغ مرز قرار گرفته اند.
این مرداب ها ظاهرا زمانی جزو دریای خزر بوده اند که بعدها با عقب نشینی دریا به صورت آب باریکه ای جدا باقی مانده و با گذشت زمان با آب دریا و سیلاب پرشده اند. مجموعه تالابی فوق، هر فصل از سال جلوه خاصی دارد. در زمستان و پاییز مامن پرندگان مهاجری است که از هزاران کیلومتر فاصله به سوی آن پرواز می کنند و به تخم گذاری و تولید مثل می پردازند. معروف ترین این پرندگان قو، قره غاز و فلامینگوها هستند که به طور موقت در آن منطقه اسکان می یابند و جلوه های شگفتی را پدید می*آورند. در همین فصل، ماهی گیری و شکار مجاز نیز صورت می گیرد. در فصول تابستان و پاییز، می*توان با قایق*رانی و تماشای طبیعت مردابی و چشم اندازهای پیرامون آن لذت*فراوان برد.دسترسی مناسب،اقلیم مساعد، جلوه های متنوع فصلی طبیعت و … امکانات قابل توجهی را جهت بهره برداری توریستی از آن فراهم آورده است.
دریاچه استخر پشت - نکا این دریاچه در جوار روستای استخر پشت، میان دره رودخانه زارم، به صورت گودالی بزرگ و دایره ای شکل قرار گرفته که پیرامون آن پوشیده از مزارع برنج و نیزار است.
وسعت حوضچه مرکزی آن بیش از نیم هکتار و حواشی آن در حدود 6 هکتار است. اطراف این دریاچه محوطه ای برای اتراق و استقرار وجود دارد که فاقد امکانات خدماتی است.دسترسی به آن از مسیر یک جاده جنگلی بسیار زیبا از شهر نکا صورت می گیرد. این جاده در امتداد خود از روستاها و فضاهای جنگلی دیگر عبور می کند و به جاده کیاسر ـ ساری اتصال می یابد. دریاچه استخر پشت به علت هم جواری با زارم رود و دره زیبای آن، قابلیت توریستی قابل ملاحظه ای دارد.
sorna
06-24-2010, 09:52 AM
دریاچه خضر نبی - نوشهر این دریاچه در شمال شهرستان نوشهر و در میان جنگل قرار گرفته و بنا به اعتقاد بومیان دارای تقدس مذهبی است.
وسعت آن کم تر از نیم هکتار، عمق آن حدود 5 متر و آب آن شیرین است. از آن جایی که این دریاچه از عوامل تخریب انسانی دور مانده و در محدوده حفاظت شده البرز مرکزی قرار گرفته است، جایگاه انواع پرندگان و انواع جانوران وحشی این ناحیه شده است که معمولا برای یافتن غذا و خوردن آب به سوی این دریاچه می آیند. به لحاظ ویژگی های ذکر شده و فضای بسیار طبیعی، چشم اندازهای زیبا، دل نواز و فرح*بخشی دارد که هر بیننده*ای را به ویژه در ایام بهار و تابستان و پاییز شیفته خود می سازد.
دریاچه ساهون - آمل این دریاچه در دامنه های جنوب باختری قله دماوند، نزدیک روستای نوا قرار گرفته است.
ارتفاع آن از سطح دریا بیش از 3000 متر است. در گذشته بیش از 1000 هکتار وسعت داشته و تا نیم قرن پیش پر از آب بوده که به مرور زمان بر اثر دخالت های انسانی سطح و حجم آب آن کم شده است. در حال حاضر به صورت مردابی در آمده که حواشی آن را مرغزارهای بزرگ در بر گرفته و به چراگاه ییلاقی احشام، وحوش و پرندگان تبدیل شده است. این دریاچه قدیمی و مرداب کنونی، محوطه ای مخصوص اتراق و اقامت موقت دارد. مراتع وسیع، چشم اندازهای زیبای کوه ها و قله دماوند همراه با جریان چشمه سارهای کوچک و بزرگ، جاذبه های قابل توجهی را پدید آورده اند که می توانند در فصول تابستان مورد استفاده علاقه*مندان و گردشگران قرار گیرند.
sorna
06-24-2010, 03:30 PM
دریاچه سد دریوک - چالوس این دریاچه که در حدود یک هکتار وسعت دارد، روبه روی دره ولی آباد هزار چم و دردامنه کوه دال کمر قرار گرفته است.
عمق آن حدود 5 متر است و آبی شیرین دارد و اطراف آن را مراتع و مرغزار احاطه کرده است. به همین جهت این دریاچه مامن و زیست گاه پرندگان بومی و وحشی است. درماه های زمستان نیز پرندگان مهاجری مانند غاز و مرغابی در اطراف آن مشاهده می شود. اقلیم مناسب و فضای طبیعی و دلنشین آن با چشم اندازهای بدیع، جلوه تفرجگاهی جذابی را به این دریاچه بخشیده است. از آن جایی که این مجموعه دریاچه ها دارای راه های دسترسی، محوطه های اتراق، چشم اندازه های طبیعی، مرغزارهای وسیع، پرندگان گوناگون و همچنین استفاده های طبی می باشند، قابلیت های فوق العاده مناسبی برای ایجاد و احداث کانون های تفرجگاهی، زیستگاهی و پژوهشی دارند.
دریاچه شورمست - آمل این دریاچه در جنوب باختری پل سفید، به فاصله پنج کیلومتر از جاده فیروزکوه در ارتفاعات بیشه ای دامنه البرز مرکزی قرار گرفته است.
این دریاچه دارای پنج متر عمق و بیش از یک هکتار وسعت دارد و آب آن نیز مناسب می باشد. دسترسی نسبتا خوب، محوطه اتراق، مناظر زیبا، امکان صید ماهی و … جاذبه های قابل توجهی برای استفاده های توریستی این دریاچه محسوب می شوند.
رودخانه چالوس این رودخانه از دامنه های البرز در قسمت کوه های کندوان سرچشمه می گیرد
پس از پیمودن بیش از 85 کیلومتر و پیوستن آب رودخانه زانوسی و دونا وده ها چشمه و آبشار به آن، از میان شهر چالوس عبور می کند و در میان دو روستای فرج آباد و محمد آباد به دریای خزر می ریزد. مسیر این رودخانه، شعبات آن از سرچشمه تا مصب، دارای چشم اندازهای زیبا و شگفت انگیز است. ارتفاعات کندوان، قله های علم کوه، پیچ و خم دره هزار چم، چشمه سارها و آبشارهای هزار چم، دره های سیاه بیشه، پل زنگوله، هزار چم، چشم اندازهای جنگلی، سردرختی های بهاره، شالیزارهای سرسبز و مناظر و چشم اندازهای بدیع و شگفت انیگز از عناصر و جاذبه های طبیعی مسیر این رودخانه هستند. حواشی رودخانه تفرجگاه های مناسبی دارد که مورد استفاده مسافران قرار می گیرد. صید انواع ماهی از این رودخانه و شعبات آن یکی دیگر از عناصر جاذب آن محسوب می شود. وجود جاده تهران ـ* چالوس در امتداد مسیر این رودخانه، دسترسی به آن را آسان کرده است. این مسیر در ردیف یکی از زیباترین مسیرهای ایران و حتی جهان قرار دارد.
sorna
06-24-2010, 03:33 PM
رودخانه هراز - آمل رودخانه هراز از دامنه البرز واقع در لاریجان سرچشمه می گیرد، پس از طی کناره های جاده و دره هراز در مسیری به درازای تقریبی یک صد کیلومتر از وسط شهر آمل عبور می کند و به دریای خزر سرازیر می شود.
نوع مسیر و چشم اندازهای کوهستانی و جنگلی این رودخانه، باعث شده است که از زیباترین عناصر توریستی مازندران محسوب شود. این رودخانه دارای انواع ماهی بوده و یکی از مکان های تفریحی مردم است.
شبه جزیره میانکاله - بهشهر در سرتاسر ساحل جنوبی دریای خزر، تنها یک شبه جزیره به نام میانکاله وجود دارد که منتهی الیه جنوب خاوری دریای خزر واقع شده که نام خود را از دو کاله (شکستگی ساحلی یا رودخانه) واقع در طرفین شمالی و جنوبی گرفته است.
این شبه جزیره از شمال به دریای خزر، از جنوب به خلیج گرگان، از خاور به آشورا ده و از باختر به اراضی زاغ مرز، مرداب لپو و نیروگاه نکا محدود می شود. شبه جزیره میانکاله در حدود 70 هزار هکتار وسعت دارد که پهنای آن بین 5/2 تا 5/6 کیلومتر از دریا جدا می شود.وسعت دهانه آن به نسبت کاهش یا افزایش آب، کم و زیاد و یا کوتاه و بلند می شود. فضای شبه جزیره مرغزار نیمه شرجی است که عمده ترین درخچه های آن بوته های انار و تمشک وحشی هستند. همه ساله بیش از صدها هزار پرنده مهاجر، از انواع فلامینگو، قو، غاز خاکستری، پیشانی سفید، قره غار و انواع اردک در این شبه جزیره فرود می آیند و تولید مثل و زمستان گذرانی می کنند. علاوه بر پرندگان فوق، انواع پرندگان بومی نیز مانند قرقاول، سار، کبوتر و حیواناتی مانند خرس، خوک، شغال، جوجه تیغی و دله نیز درآن وجود دارند. شبه جزیره میانکاله به عنوان منطقه ای حفاظت شده به ثبت رسیده است و شکار هر نوع حیوان و پرنده در اطراف آن، بدون اجازه ممنوع است. در خاور شبه جزیره میانکاله، مجمع الجزایر آشوراده قرار گرفته که از سه جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده است و با پیش روی و عقب نشینی آب دریا، بزرگ و کوچک می شوند. علاوه بر جزایر فوق، به جزیره اسمال سای نیز باید اشاره کرد که در مرداب پلنگان قرار گرفته و یکی از بی نظیرترین اکو سیستم های جهانی را دارد.مجموعه شبه جزیره میانکاله و جزایر آشوراده و اسمال سای، دارای جاذبه های شگفت انگیز طبیعی و زیست محیطی کم نظیری هستند که عمده ترین آن ها پوشش گیاهی ویژه و حیات وحش منحصر به فرد آن است. چشم اندازهای ساحلی، بیشه ای و خلیج گرگان، این بخش از استان مازندران و سواحل خزر را به یکی از جالب ترین نقاط گردشگری تبدیل کرده است. در بخشی از سواحل آن می توان شنا و قایق*رانی کرد.
sorna
06-24-2010, 03:36 PM
عمارت منوچهر کلبادی - ساری عمارت منوچهرخان کلبادی واقع در محله آب انبار نوسازی طی مصوبه هیأت دولت در سال 1370 در اختیار سازمان میراث فرهنگی مازنداران قرار گرفت و از بهار سال 1375 تاکنون نیز محل اداری این سازمان است.
این بنا در حدود یک*صد و بیست و پنج سال پیش به دستور سردار جلیل از امرای ارتش وقت ساخته شد و به نام فرزند بزرگش امیر نصرت شکوه نظام به امیریه معروف شد. امیر نصرت در جوانی فوت نموده و سردار بنا را به فرزند وی منوچهرخان بخشید. عمارت کلبادی سبک معمری آن ملهم از تکایای دوره قاجاریه است و دارای دو بخش عمده اندرونی و بیرونی است. بنای اصلی آن به صورت شمالی، جنوبی در دو طبقه با نقشه مستطیل شکل ساخته شده است. مصالح اصلی عمارت کلبادی از آجر و چوب و سفال است و بام بنا تماماً سفال*پوش است.
غار پیرزن خانی - نور
این غار در نزدیکی روستای اوکلاو از منطقه نور و کجور واقع شده است و رودخانه ای از پایین آن عبور می کند.
ارتفاع غار از سطح رودخانه 10 متر است که صعود از آن به علت دیوارهای عمودی بسیار دشوار می باشد.
غار آب اسک - آمل
این غار در نزدیکی آب اسک، در دره هراز واقع شده است. حدود یک ساعت از روستای اسک پیاده روی دارد که از کنار ارتفاعات و حواشی رود هراز می گذرد
درازای غار در حدود 370 متر است و مسیرهای متعدد کوچکی نیز دارد. دهانه آن بسیار بزرگ و بلند است
sorna
06-24-2010, 03:39 PM
کاخ شاهپور در جنوب بارفروش*ده در عصر صفوي درياچه*اي وجود داشت كه در ميان آن جزيره*اي بسيار زيبا واقع بود كه آب آن از رودي به نام آقارود كه شعبه*اي از بابلرود بود تامين مي*شده است. شاه عباس اول كه به مازندران عشق مي*ورزيد در اين جزيره،*كه آن را باغ شاه*ناميد، عماراتي عاليه بنيان نهاد. تا از اين پس اين نقطه تفرجگاهي فرحبخش براي وي و دولتخانه*ي حاكم بارفروش*ده باشد. همه*ي سياحان و سفرنامه نويساني كه از بارفروش ديدن كرده*اند به وصف عمارات دلكش و باغات دلگشاي اين جزيره پرداخته*اند. جزيره، پر از درختان نارنج و مرغزاري باشكوه و نخجيرگاهي مورد آرزو بود و سطح درياچه پوشيده از گلهاي نيلوفر آبي و انواع و اقسام پرندگان،*به ويژه مرغابي بود. جزيره از عهد شاه عباس،*به وسيله*ي *يك پل به شهر وصل مي*شد.
از آن پس شاهان ديگري چون شاه عباس دوم، آقا محمدخان قاجار، فتحعليشاه و ناصرالدين شاه نيز به بارفروش آمدند تا در روياي بهشت عدن و باغ ارم ديگري چند روزي در جزيره و درياچه*ي گلهاي نيلوفر بحر ارم (نامي كه گويند از عهد فتحعليشاه رايج شد) به شكار و عيش و نوش بپردازند. از آن سو جزيره بحر ارم مي*توانست امن*ترين نقطه براي كاخ شاهي و مقر حكومتي بارفروش باشد. كاخ شاه عباس در اواخر دوره فرمانرواي خاندان زند مخروب و متروك شد. آقا محمدخان قاجار درجنوب جزيره كاخ ديگري بنا نهاد. چندي بعد فتحعليشاه قاجار آن عمارات رفيع و فضاهاي وسيع عهد شاه عباس را تعمير نمود، اما از قرار معلوم تاثير اين مرمت ديري نپاييد، چنانكه وقتي چارلز استوات سياح در 1735 ميلادي و مدتي بعد ملگنوف به بحر ارم پا مي*نهند آن را خرابه*اي بيش نمي*يابند. كاخ شاه آقامحمدخان قاجار به عهد سلطان صاحبقران ناصرالدين شاه تعمير شد، اما اواخر عهد قاجاريه آب درياچه رو به نقصان نهاد و به تدريج به صورت باتلاق درآمد بويژه ضلع شرقي آن با جزيره هم سطح و هموار شد. در سال 1310 به دستور دولت رضاخان بقيه*ي بخشهاي درياچه خشك و هموار شد تا پس از اين بخشي از شهر بابل را تشكيل دهد. امروزه ضلع شمالي درياچه را محله بحر ارم (يا دزدك چال،*چنانكه در برخي منابع نسبتا متاخر نيز آمده است) شرقي و غربي، ضلع غربي آن را پارك شهيد شكري، بازار روز و پايانه جنوب و ضلع جنوبي آن را روستاي ملاكلا تشكيل مي*دهد
رضاخان در وسط همين جزيره*اي كه از عهد شاه عباس اول صفوي به بعد محل تفرج و شكار شاهان و شاهزادگان و حكام اين شهر بوده، كاخي بسيار زيبا بنيان نهاد. كاخي دو طبقه با اتاقها و تالارهاي متعدد كه مزين به گچبريهاي بسيار زيبا هستند. اين كاخ در سال 1362 به دانشگاه علوم پزشكي بدل شد. زيبايي منحصر به فرد نماي خارجي كاخ و درختان بهم تنيده و چمنزارهاي باشكوه آن هنوز هم بازتاباننده*ي بخشي از شكوه بي*نظير آن درياچه و جزيره گلهاي نيلوفر آبي است كه چونان باغ ارم روياي آن هنوز هم در خيال پر است
sorna
06-24-2010, 03:41 PM
پُل محمد حسن خان * بيهقي از پلي چوبي بر روي بابلرود كه مسعود غزنوي در لشكركشي*اش به مازندران از آن به سختي گذشت ياد مي*كند. بعدها نصيرالدوله شاه غازي (558- 536) زربه بخروارها ريخته بود و پلي از خشت و آهك بنا كرد. كه تا عهد زنديه باقي بود و احتمالا همان پلي است كه ظهيرالدين*مرعشي از آن بعنوان گذرگاه زيار ياد مي*كند.
* در اوايل حكمراني كريم خان زند در سال 1146 به امر محمد حسن خان جد آقا محمدخان قاجار، كه در آشفته بازار سياسي آن عهد حكومت مستقلي براي خود در مازندران ساخته بود و بعدها به دست كريم خان زند كشته شد با صرف دوازده هزار تومان پل با شكوهي بر سر راه قديم بارفروش و آمل بنا شد كه 140 متر درازا و 5 تا 6 متر پهنا و 8 متر ارتفاع و 8 چشمه (طاق) دارد 6 چشمه اصلي آن بزرگتر و دهانه هر يك 755 سانتيمتر است و دو چشمه فرعي آن در طرف اين شش چشمه قرار دارد كه كوچكتر است و پهناي هر يك از آن دو 410 سانتيمتر است.
* پل محمدحسن خان در زمان رضاخان تعمير شد. تا سال 1343 ارتباط بابل و آمل از طريق همين پل ممكن بود تا اينكه در اين سال راه جديد كه از سوي غرب شهر آغاز مي*شد ساخته شد.
* پل محمدحسن خان از يادگارهاي مهم تاريخ عهد زنديه است و هنوز هم يكي از مهمترين پلهاي استان مازندران از نظر مسايل اقتصادي، اجتماعي و ارتباطي به شمار مي*رود
sorna
06-24-2010, 03:43 PM
http://i9.tinypic.com/681e96p.jpg
ساختمان گنجينه بابل در سال 1307 هجري شمسي به عنوان بلديه بنا شده است.
اين بنا كه به شماره 1526 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده، در اسفند ماه 1374 با كاربري فرهنگي در اختيار ميراث فرهنگي مازندران قرار گرفت.
ساختمان فوق پس از مرمت و احيا در بهمن ماه 1375 جهت بازديد و استفاده پژوهشگران شروع به فعاليت نموده است.
اين مجتمع فرهنگي داراي گنجينه آثار تاريخي و فرهنگي،*نمايشگاه آثار فرهنگي هنري،*كلاسهاي آموزش هنرهاي سنتي و كتابخانه تخصصي مي*باشد.
گنجينه بابل به معرفي آثاري ساخته شده از سفال ، فلز ، سنگ ، شيشه ، چوب بجا مانده از دوران پيش از تاريخ، تاريخي و اسلامي مي*پردازد.
دوره پيش از تاريخ در ايران با پيدايش بشر آغاز مي*شود و تا حدود هزاره سوم ق.م يعني هنگام ظهور نخستين نمادهاي نگارش در سيلك كاشان ادامه مي*يابد. با نگاهي به آثار سفالين موجود از نقاطي چون شوش در جنوب غربي ايران ـ تپه حصار دامغان ـ سيلك كاشان و نيز آثار كرانه درياي خزر منجمله مارليك مي*توان به شواهدي مكفي در اثبات فرهنگ و تاريخ كهن ايران دست يافت. بر مبناي آخرين كشفيات و تحقيقات باستان*شناسي در ايران كه در غار هوتو كمربند بهشهر انجام گرفت فن و هنر سفالگري ايران به حدود هزاره هشتم قبل از ميلاد ميرسد. گل رس كه ماده اوليه مورد نياز در هنر سفالگري است انسان را قادر مي*نمايد تا از آن، جهت ساخت ظروف مختلف سفالين استفاده كند.
اين ظروف كه در ابتداي امر ساده و دست سازند بيشتر جهت رفع نيازمنديهاي اوليه زندگي و تعدادي نيز بر اساس اعتقادات مذهبي در مراسم مختلف از جمله تدفين كاربرد داشته*اند. به تدريج با اختراع چرخ سفالگري در هزاره پنجم ق.م و بعد از آن رواج لعاب به عنوان پوشش و تزيين ظروف، در دوران تاريخي عمده*اي در توليد آثار سفالي ايجاد گرديد. نقوش حيواني- گياهي و انساني جايگزين نقوش ساده هندسي شدند.
ساخت ظروف به شكل پيكره*هاي حيوانات از قبيل بز ، كاو نر كوهاندار ، سگ و گوزن رواج يافت به اين گونه ظروف كه معمولا آبريزي در لبه آنها ديده مي*شود ريتوان مي*گويند. ريتون كه سير تكاملي آن تا دوره ساساني ادامه پيدا مي*كند به عنوان ساغر و ظرف نوشيدني پيشكشي مورد استفاده قرار مي*گرفته است.
در قرون اوليه اسلامي شيوه سفالگري كم و بيش همانند دوره قبل از اسلام (ساساني) ادامه پيدا كرد. از قرن سوم هجري در صنعت سفالگري دگرگوني و تحولي شگرف پديد آمد و هنر سفالگري از نظر فن لعاب*دهي و نقوش و نيز استفاده از كتيبه جهت تزيين ظروف و ظروف زرين*فام به مراحل پيشرفته*اي رسيد. به طوري كه اوج اين تحولات را از اواخر عصر سلجوقيان و خوارزمشاهيان مي*توان مشاهده نمود.
در كنار آثار سفالي، روند تكاملي و تحولات چشمگير صنعت زيباي آبگينه را نمي*تواند ناديده گرفت.
قدمت اين صنعت زيبا و ظريف به 2500 تا 3000 سال ق.م مي*رسد و احتمال مي*رود كه سازنده اولين اشيا شيشه*اي مصريان باشند. صنعت شيشه*گري در ايران با تحمل فراز و نشيبهاي فراوان همچنان حضور خود را در ميان ديگر صنايع دستي به عنوان يك صنعت ارزنده ايراني حفظ نموده است. در فاصله سالهاي 2500 و 600 ق.م اقوام مختلفي از جمله كاسيها و آشوريها از لرستان گذر كردند و اشيايي از خود بر جاي نهادند كه امروزه به نام مفرغهاي لرستان شهرت يافته*اند.
آثار مفرغي باقيمانده از دوران تاريخ در اين گنجينه كه شامل انواع ابزار جنگي و پيكره*هاي حيواني و زينت آلات زنان است خود در روشن*سازي گوشه ديگري از هنر و تمدن سرزمين ايران نقش آفريني مي*كند.
بخش مردم شناسي گنجينه شامل لباسهاي محلي استان مازندران و نيز ابزار آلات زندگي روزمره است.
آخرين بخش گنجينه شامل آثار چوبي استان مازندران از قبيل در، دريجه و صندوق مي*باشد. از آنجايي كه حاشيه در ياي خزر جنگلي است و انواع چوب در دسترس بوده، هنرمند مازندراني با استفاده از چوبهاي جنگلي و با اعتقاد و ايماني راسخ به خلق آثاري زيبا پرداخته،*كه در آنها انواع هنر از قبيل خطاطي، كنده*كاري، قابل و گره*سازي جلوه*اي خاص پيدا كرده است.
sorna
06-24-2010, 03:47 PM
http://www.bavand.ir/images/5.jpg
<< قلعه کنگلو >>
درکیلومتر 10 جاده دوآب - ورسکِ سوادکوه مازندران ودرسمت چپ ،جاده ای است فرعی به طول 14 کیلومتر که از روستای بالا دوآب و از پاي طاق عظيم اسپهبد خورشيد آخرین بازمانده شاهان ساسانی آغاز و درميانه مسير پس از گذشتن از كنار بقایای راهي باستانی درسينه كوه ، به دوراهی روستای چاشم - کنگلو منتهی می شود .
مسیری در محدوده کوهستانی سواد کوه ودر غرب جبال قارن که از آن در منابع با نام پادوسبان یا فادوسبان نام برده می شود. قسمتهای اولیه جاده آسفالته و باقی آن خاکی است . در ادامه راه ودرسمت چپ ،با عبورازپل سیمانی جدید الاحداث راه پرپیچ و خم وكوهستاني روستای کنگلو منشعب می شود که طول آن 16 کیلومتراست .درفاصله حدود هزارو پانصد متري جنوب غربي این روستاي مُحدَث كه بيش از 150 سال قدمت ندارد ودرارتفاعی پایین تر از آن، قلعه اي باصلابت از دوره ساساني در سه طبقه با پلاني بيضي شكل و دو ديوار منتهي به برج در جناحين آن ،برجاي مانده است که گويي همچون عقابی است سرخ گون با بالهای گسترده ،از آشیان خود محافظت می کند .
مسير يادشده يكي از محور هاي با ارزش باستاني است كه در برگيرنده آثار ي از دوران پيش از اسلام و اوائل دوره اسلامي مي باشد. دركنار دست جاده مطروحه در بالا و نيز در بستردره زيباي سرتنگه كه در مسير روستاهاي كنگلو وآريم قرار دارد، مي توان شواهدگورستانهايي از عصر آهن III و شواهدي از دوره ساساني را مشاهده كرد. روستای آریم آخرین روستا در مسیرکنگلواست كه راهی صعب العبور ومالرو به سمت چاشم، هیکو و دودانگه ساري دارد .
اگر چه از روستای جدید الاحداث کنگلو درمنابع ومتون تاریخی نامی به میان نیامده است،اما دانسته هاي ما درباب روستای آریم که به احتمال بسیار زياد همين موقعیت جغرافيايي حوزه مورد بحث ماست ،گویای توجه حاکمان دوره ساسانی به منطقه بوده است. قولی که از بِلاذُری مانده مبین این مطلب است که منطقه کوهستانی پادوسـپانان، در دوره ساسانی، پوشیده از روستا بوده و دهکده ارم مرکز ایالت و محل استقرار فرماندار ، در فاصله یک روزه از ساری قرار داشته است . لِستِرنج می نویسد، ارم خواست با محله های پایین وبالای آن که ابن فقیه و یاقوت از آن یاد کرده اند بایستی در این منطقه واقع شده باشد . (چگيني ، 1366 ص 28 )
در کتاب تاریخ طبرستان ابن اسفندیار موَلَف به سال 613 هـ.ق در باب سفرعائله اسپهبد خورشید به طاق يا محل اختفاي خانواده اسپهبد، از نام ‹‹ ارم ›› سخن به میان می آید او می نویسد‹‹ ... اصفهبد خورشید جمله اعزه واولاد وحرم را با دیگرمتعلقان که ازخواص وبطانه و معتمدان او بودندبا خزانه بالاي دربند كولا، براه آرم طاقي است كه اين ساعت آنراعايشه گرگيلي دز ميگويند ...›› ( ابن اسفندیار ، 1366ص 176)
ياقوت حَمَوي در معجم البلدان از****شهركي نام مي برد كه نزديك شهر ساري است او مي نويسد:‹‹ آروم بر وزن آفعُل شهركي نزديك ساريه مازندران است›› .هم او در ادامه آورده است:‹‹ اُرَم بر وزن جُرَد وبرخي حرف دوم را ساكن روايت كنند .نام شهري نزديك ساريه ***[= ساري] از بخشهاي طبرستان است... استخري گويد: كوهستان قاذوسيان از سرزمين ديلم است و رهبر ايشان در ديهي مي زيد كه **‹‹ اُرَم›› ناميده مي شود...از آنجا تا ساريه يك مرحله *[مسافتي كه مسافر در يك روز راه طي كند( فرهنگ معين، ذيل واژه ) ] راه است››.(چگيني ، 1366 ص 28 ) شايان ذكر است كه ستيغ كوه خِرو نِرو كه روستاي كنگلو و آريم در دامنه جنوبي آن بنا گرديده اند در روزهاي آفتابي در جنوب ساري به خوبي نمايان است.
نتايج عمليات گمانه زني مسير دست يابي به قلعه كنگلو كه به سر پرستي اينجانب در بهار سال جاري انجام پذيرفت اطلاعات ارزشمندي را در باب دوره ساسانی ارائه نمود ودانسته هاي ما را در ارتباط با سنت تدفين اين دوره كاملتر كرد.مي دانيم كه قبورساده متعلق به زمان ساسانيان به تعداد بسيار معدودي كشف شده است .
در‹‹ تل مليان›› گوري ساساني بدست آمدكه در گزارش مربوط به اهميت آن چنين اشاره شده است: ‹‹...كشف قبور ساساني اتفاقي مهم است. اينگونه قبور به دليل ممنوع بودن دفن اجساد در دين زردشتي بسيار نادرند...›› زيرا بنا برتعليمات اوســتا مردگان ناپاكنـد و به منظور نيالودن آب و خاك آنانرا بايد در قبور صخره اي ، حفره ها و طاقچه ها دفن نمود.بنابراين در زمان ساسانيان جسد مردگان را اكثراً براي تجزيه وتلاشي به حيوانات و پرندگان وحشي وا مي گذاشتند وسپس استخوانهاي باقي مانده را در طاقچه ها يافرورفتگي هايي به نام استودان دفن مي كردند.
به نظر نگارنده ،كشف تدفيني به شكل جنيني كه تداوم سنتي به شيوه قديمي تر را تداعي مي كند شايد مهر تأئيدي بر تاكيد شاهان مستقل خطه شمالي ايران بر سنت هاي پيشين باشد. دین زرتشتی كه مذهب رسمی در دوره ساسانی است هیچ گاه یک دست و یکپارچه نبوده و با تنوع مراسم مذهبی همراه مي شد و وضع هر ایالت با ایالت دیگر نيز متفاوت بوده است .
در كتاب " نامه تنسر" آمده است كه *شاه گيلان و مازندران كه نسبت به اردشير استقلال داشت، او را متهم به بدعت و ارتداد و نوآوري در سنت (راست كيشي زرتشتي) مي كند .به عبارت دیگر، ديني را كه اردشير براي ايجاد وحدت ملي و مذهبي به عنوان دين رسمي شاهنشاهي ايران اعلام كرده بود ، ظاهراً *از سوي همگان پذيرفته نشد و انحراف از سنت زرتشتي و نوعي بدعت تلقي مي شد.
روحانیت زرتشتی در دوره ساساني برخي رفتارها و عادات مانند از برکردن یشت ها و هاوخت ها و آبان يشت ها و وی دیوداد ها به مانند هیربدان ، اعتراف به گناهان وتوبه کردن در پیشگاه موبد ، قرار دادن اجساد مردگان در معرض سگان ولاشخوران و سپس قرار دادن آنها درون دخمه و غيره را بر مردم تحمیل مي كرد كه ظاهراً خوش آيند توده مردم نبوده است وآنان دركنار كيش اورمزد، نظر به اهميت ايزدان مورد پرستش خود با ساخت پرستشگاه يا انجام سنتهايي تاكيد مي ورزيده اند.
پرستش ايزداني چون ناهيد ، مهر (ميترا)* كه براي مردم هر منطقه نقش مهمي را ايفا مي كرد ند. حفر گمانه های سابق الذکر و بررسي دقيق سطحي ،همچنين به شناسایی بقایای استقراری متعلق به دوره ساساني در وسعتي حدود 12هزار متر مربع در حد فاصل جنوب غربي روستاي كنگلو و شمال قلعه انجامیدكه ضمن روشن نمودن سمت وسوي مطـالعات وپژوهش هاي آينده در منطقه ، منجر به ادامه فعاليت هاي باستان شناسي در قالب حفاري علمي در بناي قلعه نيز گرديده است .
بر اين اساس، طرح پيشنهاد كاوش قلعه ، منضم به شرح اهدافي كه در بر گيرنده موضوعات مختلف از قبيل معرفي سازه و معماري قلعه مورد نظر ، معرفي معماري دوره ساساني ، بيان کاربري بنا ازديدگاه نظامي يا مذهبي ، مقايسه و تعيين قدمت بنا ، دوره بندي ، كالبد شكافي سازه و مستند سازي عمليات كاوش بوده است ؛به پژوهشکده محترم باستان شناسي سازمان تقديم گرديد که در نهايت ، مجوز كاوش قلعه كنگلو با شماره 6407-251 درمورخ 19/7/85 از سوي ریاست محترم پژوهشکده باستان شناسی صادر و عمليات كاوش آن در هوايي بسيار سرد و برفي ، ازتاریخ 17/8/85 آغاز و تا تاریخ 16/10 /85 به مدت 60 شبانه روز بطول انجاميد.
چنانكه گفته شد، قلعه كنگلو در سه طبقه احداث شده بود اما با توجه به از بين رفتن بخش اعظمي از معماري طبقه سوم ،به ناچار،كاركاوش در فضاهاي طبقه دوم آن به روش ارگانيك آغاز شد. در اين طبقه سه فضا ،يكي در وسط به شكل مربع مستطيل و دو ديگر به شكل تقريباً نيمدايره در دو طرف آن وجود دارد . حفاري طبقه دوم تا روي كفي از جنس ملاط گچ كه در نتيجه پر شدن طبقه اول با لاشه سنگ وملاط گچ صورت پذيرفته است ، منحصر گرديد .
در ادامه كار ،در ضلع غربي حصار يا ديوار خارجي قلعه سه فضا ي ديگرکه به صورت پلكاني بنا شده اند كاوش و كشف گرديد. با كمي بررسي و دقت بیشتر، قرينه ساختار هاي اخير در ضلع شرقي قلعه نيز شناسايي شد كه البته كاوش آنها به فصل بعد موكول گرديد. هر چند به دليل تخريبات طبيعي در سطح اين فضاهاي مربع مستطيل شكل،نشانه اي از كف سازي مشاهده نگرديد اما احتمالاً از آنها، در نتيجه پرکردن با خاك درآخرین مرحله از ساخت وساز وگسترش قلعه، به عنوان تراسهايي پلكاني شكل استفاده شده است .
در ادامه كاوش سه فضاي ياد شده مشخص گرديد كه ديواره هاي محدود كننده آنها داراي ملات اندود گچ است و در بخشهايي ، اندود آنها بر روي كف و بستر طبيعي قلعه كه از جنس صخره مي باشد امتداد مي يابد.اين نوع معماري، با كمي احتياط ، ذهن را به سمت فضاهايي در ارتباط با نگهداري ، انتقال آب و احياناً پرستشگاه ايزد بانوي آب ،آناهيتا ، هدايت ميكندكه البته اثبات آن نياز به كاوش هاي بيشتر خصوصاً درطبقه اول قلعه و دست يابي به شواهد متقن در ارتباط با سيستم آبرساني دارد.
از اندود دیوارها و کف مجموعه سا ختارهای قلعه نمونه برداری گردید تا ضمن شناخت ترکیبات آن وساخت ملاتی مناسب جهت مرمت بنا،از نوع کاربرد خصوصاً فضاهای پلکانی شکل مطلع شد. این اندودها چنانكه در نتيجه مطالعات آزمايشگاهي و آناليز كمي كيفي مواد تشکیل دهنده، از نوع ضد آب باشند، امكان انتساب فضاهای مرتبط با آن به حوض و محل ذخیره آب فراهم می آید.
با کشف عناصر معماري ،شامل ديوارهاي جدا كننده ، طاق و قوس ، پنجره ، طاقچه ، وروديها، وفضاهای پلكاني، مستند سازی آنها در محل با الصاق شماره هاي لوكوس یا ساختار وشناسه هاي عمق و لايه انجام و سپس اطلاعات کامل و شناسنامه هر يك از عناصِر پس از برداشت هاي فني ، مرقوم شد و در اين گزارش منضم به معرفی منطقه مورد پژوهش شامل موقعیت جغرافیایی، تاریخچه مازندران و سوادکوه ، وجه تسمیه ،مجمل تاریخ ساسانی، مازندران در زمان ساسانیان ، دین در دوره ساسانی ، شیوه معماری ساسانی، مبحث مقایسه، معرفی و شرح سفال ، مبحث احتمال کاربری بنا از دیدگاه مذهبی، فرمهای مختلف مستند سازی عناصر معماری ، لایه نگاری، پلانها ،نما و برشهای مختلف،سه بعدی اثر،طرح های فنی وعکس از سفالینه ها و تصاویرمعماری ارائه گردید. با این اقدامات ، زمینه و مقدمات تهیه طرح مرمت بنا ، آنالیز کمی و کیفی مصالح شامل شناسایی ترکیبات اندود وملات و نیز آبرسانی جهت اقدامات مرمتی فراهم آمدکه بخشهایی از آن در حال انجام است.
Sara12
06-30-2010, 09:31 AM
•نام استان : مازندران http://dpp.irib.ir/images/stories/IRAN/talab%20behshahr%201.jpg •نام مکان : تالاب عباس آباد - بهشهر •نوع : تاريخي ، تفريحي •دوره تاريخی : دوره شاه عباس •معرفی : اين درياچه در ارتفاع 400 متري از سطح دريا در جنوب شرقي بهشهر ميان جنگل قرار گرفته است و به دليل ساخت و سازهايي كه شاه عباس در اطراف آن انجام داد، به نام عباس آباد معروف گشته است. وسعت آن حدود 10 هكتار و عمق آن نزديك به ده متر است.
امكانات و تسهيلات تفريحي ، گردشگري ، حمل و نقل ، اسكان و ... : اين درياچه به دليل دسترسي مناسب سواره، محوطه اتراق، آثار باستاني، شيريني، آب و هواي مناسب، قابليت هاي توريستي فراوان دارد. در فصلهاي سال تورهاي زيادي براي بازديد و استفاده از طبيعت زيباي اين منطقه ديدن ميكنند . و مكانهاي زيباي براي اسكان و پذيرائي مسافران بنا شده است .
بنای میان آب : این بنا که با مصالح آجر و ساروج در میانه آب واقع شده در اصل پایه ای برای کاخی* بوده که اکنون اثری از آن موجود نیست. شاه عباس دوم پس از گردش و شکار به اشرف رفت و در عباس آباد هم توقف کرد. گمشتگن در دور و اطراف دریاچه دایره وار با بهترین وجهی* چوب بندی و نرده کردند و آن حدود را نیز به بهترین وجهی* زینت دادند و بر کنار دریاچه ای که از آب زلال سرشار بود، چراغهایی* چیده و از فروغ و روشنایی* آن بر صفای آب افزودند. شاه به جزیره (ساختمان وسط استخر )* رفت و در تالار نیای خود به بزم و شادمانی* نشست این کاخ با پل چوبی* معلقی* به صفه سازی شمالی* متصل می شده است •امکانات و تسهيلات تفريحی، گردشگری، حمل و نقل، اسکان و ... : •آب و هوا : آب و هوايي معتدل و بسيار لطيف دارد •آدرس : مازندران – بهشهر – منطقه توريستي و ديدني عباس اياد •فاصله تا مرکز : 45 كيلومتر
•راه ارتباطی : جاه زيبا و مناظر ديدني پوشيده از درختان سرسبز كه مسافران را به اين مكان سوق ميدهد
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.