PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : اشناي با شهرستان هاي استان كرمانشاه



sorna
03-25-2011, 12:23 AM
شهرستان صحنه (نگین استان کرمانشاه)
شهرستان صحنه در قسمت شرق شهرستان كرمانشاه بر سر راه اصلي كرمانشاه –همدان قرار گرفته .
موقعيت جغرافيائي:اين شهرستان از شرق به شهرستان كنگاور و از غرب به بيستون و از شمال به منطقه خدابنده لو واز جنوب به رودخانه گاماسياب محدود است .اب و هواي اين شهرستان در تابستان گرم ودر زمستان سرد و خشك مي باشد ميزان بارندگي خصوصا در سالهاي اخير كم است به طور كلي تغييرات دما در چهار فصل محسوس ميباشد .
موقعيت زمين شناسي : اين شهرستان در رشته كوههاي زاگرس كه مربوط به چين خوردگيهاي دوران سوم زمين شناسي ﴿ پالئوزوئيك ) مي باشد كه رسوبات ان مربوط به دوره ترياس از دوران دوم زمين شناسي ﴿ مزوزوئيك ) است .
جنس اين رسوبات بيشتر اهكي ﴿ كربنات كلسيم ) و دولوميت ﴿كربنات مضاعف كلسيم و منيزيم) ميباشد كه در لابلاي اين طبقات توده هاي ماگمائي و سنگهاي اذرين مشاهده ميشود . بلند ترين قله كوه اين شهرستان قله كوه امروله ميباشد
كه از سطح دريا 3200 متر ارتفاع دارد .ارتفاع صحنه 1325 متر از سطح دريا ميباشد .
گياهان : گياهان اين منطقه را ميتوان به چهار دسته تقسيم كرد كه به علت بارندگي كم به صورت بوته و درختچه و در باغات بصورت درختان كهن ميباشد .
1- گياهان كشاورزي شامل : گندم ‚ جو‚ ذرت ‚ نخود‚ لوبيا‚ عدس و....
2- گياهان صنعتي شامل : چغندر‚ افتابگردان ‚ گشنيز‚ سويا
3- گياهان داروئي شامل : نعناع ‚ مرزه‚ اويشن‚ موسير‚ مفراح ‚ ختمي‚ پنيرك‚ بابونه
4- درختان ميوه اي شامل : گيلاس البالو زردالو سيب هلو انگور گردوو....
5- رودها: دو رود پر اب در شهرستان صحنه جاري است :
1- رودخانه دربند كه از چهار چشمه منشاگرفته و از وسط شهر مي گذرد و به رودخانه گاماسياب ميريزد . در روزگاران گذشته هشت اسياب در مسير ان وجود داشته و متاسفانه اثاري از ان به جا نمانده است .
2- رودخانه گاماسياب : در جنوب شهر صحنه از كوههاي نهاوند سرچشمه گرفته و به رود سيمره وصل ميشود .
اثار باستاني : در شهرستان صحنه اثار باستاني متعددي وجود دارد:
1- حمام دره صفويه : در مركز شهر قرار دارد در گذشته داراي خزينه بوده وبعدها به دوش تبديل شد . و فعلا از طرف اداره بهداشت تعطيل شده است .
2- كاروانسراي شاه عباسي در محل دبيرستان شهدا فعلي .
3- بازار شاه عباسي كه متاسفانه اخيرا در اثر ساخت و ساز بافت ان تغيير يافته
4- غار شيرين و فرهاد به تعداد دو دخمه در دربند صحنه واقع بر سينه كوه شوقلي كه دخمه بزرگتر راتوضيح ميدهيم .
5- ابشار در مسير رودخانه دربند به ارتفاع 12 متر كه در سمت چپ ان ابكندي بنام ناو دكان وجود دارد كه ارتفاع ان حدود بيست متر است .
6- چهار چشمه داراي چشمه سارهاي فراوان و درختان كهن .
7- دربند – منطقه اي خوش اب و هوا كه اگر بيشتر به در بند و چهارچشمه توجه شود به مناطق توريستي مبدل خواهد شد .
8- تپه هاي باستاني 1- قورباقه تپه و تپه كوچك در جنوب شرقي صحنه واقع در جلگه زلاب كه تپه كوچك در قسمت شرقي قورباقه تپه قراردارد
2- تپه سبزه چقا در قسمت جنوب غربي شهرستان صحنه . اين تپه ها ابتدا ابادي بوده و احتمالا در اثر زلزله ويران شده اند .
9- قبرستان گبري در دامنه كوه تق و توق واقع در جنوب شرقي شهرستان صحنه .

غار باستاني شيرين و فرهاد

-در شمال شهرستان صحنه در منطقه دربند بر سينه كوه غاري بنام غار شيرين و فرهادوجود دارد اين غار بدست انسان كنده شده وازدامنه تا لبه ايوان11مترارتفاع دارد .غارشامل يك ايوان با دو ستون است كه ستونهاي ان تخريبشده و اثارش باقيست.در سر درب ورودي علامت اهورامزداحكاكي گرديده اين غار از دو اتاق تشكيل يافته يك اطاق در بالاو يك اطاق در طبقه زيردر سمت راست و چپ اطاق فوقاني دو حوضچه و در وسط راهروي عمودي به اطاق زيرين وجود دارد .
در اطاق طبقه پايين كه بزرگتر از طبقه فوقاني است يك حوضچه بزرگ و يك طاقچه نزديك سقف مشاهده ميگردد.
انچه سينه به سينه در بين اهالي اين منطقه مشهور است اين غار را غار شيرين و فرهاد مينامند .
اما برخي از مورخين اين غاررا زمان ماد ميدانند و برخي ديگر انرا قبر كيكاووس در اطاق پايين و قبر دو شاهزاده در اطاق فوقاني ميپندارند.

شناسنامه امروله
نام :امروله از كلمه امرو و پسوند ((له)) تركيب يافته وامرو به گويش كردي همان امرود يا گلابي وحشي است و ﴿﴿له))علامت تصغير‚ بنابر اين امروله به معني امرود كوچك ميباشد واين اسم به خاطر وجود درختان امرود بوده كه كه بصورت جنگلهاي پراكنده در زمانهاي پيشين در نقاط مختلف ان ديده شده . امروزه هم اثاري از اين درختان در شمال روستاي گرگلان و شمال روستاي كل گدار بصورت درختچه مشاهده ميشود .
موقعيت : امروله در حدود 12 كيلومتري شمال صحنه قرار گرفته و از مشرق به كنگاور از مغرب به سنقر از شمال به زمينهاي اسداباد واز جنوب به صحنه محدود است .
پن : رسوبات امروله مربوط به درياي تتيس است كه از الپ غربي تا هيماليا گسترش داشته و در دوره ترياس از دوران دوم زمين شناسي ميباشد كه حدود 160ميليون سال پيش تشكيل يافته در اثر چين خوردگي الپ و فشارهاي تكنويكي از زير اب بيرون امده است .
جنس رسوبات :جنس رسوبات از كربنات كلسيم است و در بعضي نقاط همراه با كربنات منيزيم ميباشد كه به ان دولوميت گويند .سنگهاي اذرين به صورت قطعات ريزودرشت و پراكنده مشاهده شده كه از جنس سيليكاتها مانند ﴿﴿ابسيدين)) ميباشد ظمنا قطعاتي از شهاب سنگها در قسمتهاي مركزي ديده ميشود .
ارتفاع : بلندترين نقطه امروله قلعه نخود چال با ارتفاع 3200متر از سطح دريا ‚ قله نمازگاه3150متر
پناهگاه : در منطقه گاچال در ارتفاع 2850 متري در سال 1370 احداث گرديد
__________________

sorna
03-25-2011, 12:23 AM
شهرستان هرسين
شهرستان هرسين در فاصله 45 كيلومتري جنوب شرقي شهر كرمانشاه قرار دارد. اين شهر از شمال به صحنه از شرق به نهاوند از جنوب به استان لرستان و از غرب به كرمانشاه محدود شده است. ارتفاع متوسط اين شهرستان از سطح دريا 1582 متر است. بلندترين قله اين شهرستان با ارتفاع 2794 در بخش بيستون و عميق‌ترين غار خاورميانه به عمق 572 متر در اين شهرستان قرار دارد. در سال 1949 توسط پروفسور كارلئون باستان‌شناس آمريكايي غار معروف به شكارچيان مورد كاوش قرار گرفت كه در اين غار آثار دوره‌هاي تاريخي مختلف به دست آمد. از مهم‌ترين آثار باستاني پيش از تاريخ كه در اين شهرستان قرار دارد مي‌توان به تپه گنج‌دره يا (چيا خزينه) اشاره كرد. در كنار جاده اصلي هرسين به كرمانشاه و در فاصله 7 كيلومتري از شهر هرسين تپه گنج‌دره قرار گرفته است. ارتفاع گنج‌دره نسبت به سطح دريا بين 1300 تا 1400 متر است. ارتفاع تپه 5 متر و قطر آن 40 متر است و يك محدوده 1300 متر مربعي را شامل مي‌شود. كاوش‌هاي گنج‌دره در سال 1965 آغاز شد و تا سال 1969 ادامه داشت. اين كار تحت نظارت پروفسور اسميت باستان‌شناس كانادايي صورت گرفت. در گنج‌دره مرداني زندگي مي‌كردند كه يكجانشين و شهرنشين بوده‌اند و با اهلي كردن حيوانات، كاشتن غلات و جمع‌آوري آن زندگي‌شان مي‌گذشته است. در ضمن انجام كاوش‌ها و حفاري‌ها در بعضي از لايه‌ها آثار ساختماني و معماري تقريبا سالم كشف شد كه امتياز گنج‌دره را نسبت به مكان‌هاي تاريخي ديگر كه متعلق به مرحله پارينه سنگي بوده‌اند، مشخص مي‌كند. در گنج‌دره اشيايي به دست آمده و متعلق به زمان‌هايي است كه هنوز چرخ كوزه‌گري اختراع نشده بود. اهالي ساكن در گنج‌دره در هزاره نهم ق.م كشت غلات و برداشت آن را تجربه كرده بودند. آزمايش‌هاي صورت گرفته روي زغال‌هاي به دست آمده از اين محل نشان مي‌دهد نخستين انسان‌ها در 8500 ق.م در اين محل استقرار يافته‌اند. ظروف سفالين درشت با جداره ضخيم كه با آتش به صورت نامنظم پخته شده‌اند، پيدايش خشت‌هايي با فرورفتگي در قسمت مياني آن كه در ديگر نقاط نمونه آن ديده نشده است، پيكان‌هاي سنگي، اشياي استخواني، كوزه‌ها،‌ كاسه‌ها،‌ مهره‌ها و زينت‌آلات از جمله آثار و اشيا به دست آمده در تپه گنج‌دره هستند. از ديگر آثار بر جاي مانده در شهرستان هرسين مي‌توان به گور دخمه‌هاي اسحاق‌وند، دخمه شمس‌آباد، كتيبه بيستون، مجسمه هركول، قلعه هرسين، قلعه دزبر، قلعه سرماج، فراتاش بيستون،‌ فراتاش هرسين، حوض سنگي (حوض ساعت)، طاق سنگي، پلكان سنگي، تخت شيرين، ديوار ساساني، پل خسرو، بناي ساساني و سرستون‌هاي بيستون اشاره كرد.

sorna
03-25-2011, 12:24 AM
اسلام اباد غرب
اسلام‌آباد شهري است در جنوب غربي استان كرمانشاه كه آثار فراواني از تاريخ كهن سرزمين ايران را در پهنه دشتها و كوه‌هاي خود دارد آثاري كه حديث روزگار مجد و عظمت اين بر و بوم را از گذشته‌هاي دور تاكنون به گوياترين زبان روايت مي‌كند.
اسلام‌آباد به دليل كوهستاني بودن و ريزش بارانهاي فراوان سرچشمه رودهاي متعدد و پر آب است.
در اين ناحيه درختان تنومند و سر به فلك كشيده، جنگلهاي انبوهي را به وجود آورده‌اند كه منطقه بكر و شگفت‌انگيز ريجاب از آن جمله است.
رودخانه پرآبي كه از ميان درختان انبوه و تنومند اين منطقه مي‌گذرد و پستي و بلندي مسير، طبيعتي آنچنان شگفت و با صفا را به وجود مي‌آورد كه هر بييننده را متحير مي‌سازد.
شهرستان اسلام‌آباد غرب دومين شهرستان استان كرمانشاه بعد از شهر كرمانشاه هم از نظر وسعت و هم جمعيت است و همواره بويژه در ايام نوروز ميزبان گردشگران بي‌شماري است.

* موقعيت جغرافيايي *
شهرستان اسلام‌آباد غرب با وسعتي حدود ‪ ۲۱۰۸‬كيلومتر مربع ، از شمال به شهرستان پاوه و جوانرود و از شرق به كرمانشاه از غرب به شهرستان سرپل- ذهاب و گيلانغرب و از جنوب به استان ايلام منتهي مي‌شود.
اين شهرستان متشكل از دو بخش به نامهاي مركزي و حميل و هفت دهستان مي باشد.
از جمله رودهاي پرآب اسلام‌آباد مي‌توان زيمكان ، شامار ، كرند و راوند را نام برد كه مسير اين رودها بسيار سرسبز ، زيبا و مطبوع است.
از ديگر مناطق طبيعي و زيباي اين شهرستان سراب هرسم، سراب شالان، دره اژدها و دره هونه را مي‌توان مثال زد.

* شرايط آب و هوايي *
شهرستان اسلام‌آباد در ناحيه‌اي كوهستاني واقع شده و داراي آب و هواي معتدل كوهستاني با زمستان‌هاي سرد و تابستانهاي معتدل است.
جلگه اسلام‌آباد غرب جزء اقليم غربي كشور بوده و اقليم آن همچون ساير نقاط كشور تحت تاثير عرض جغرافيايي و موقعيت كشور در رويت كره زمين است و هر گاه در كشور نفوذ بادهاي غربي از دامنه بيشتري برخوردار باشد سالي پر باران دارد.

* موقعيت استراتژيكي *
شهرستان اسلام‌آباد غرب بعد از شهرستان كرمانشاه هم از نظر جمعيت و هم از نظر وسعت دومين شهرستان بزرگ استان كرمانشاه است كه با توجه به موقعيت خاص جغرافيايي عامل اتصال استانهاي ايلام ، بخشي از استانهاي لرستان و خوزستان و همچنين شهرهاي غربي استان كرمانشاه به مركز كشور ميباشد.
علاوه بر اينها ضمن اينكه نقطه اتصال دوقطب مهم صنعتي شمال و جنوب يعني استان خوزستان و آذربايجان غربي است، اصلي‌ترين و نزديكترين شاهراه كشور و همچنين كشورهاي اسلامي ( همسايه شرقي ) به عتبات عاليات مي‌باشد.

* سابقه تاريخي *
نام ديگر شهر اسلام‌آباد زبيديه بوده است كه اين نام را ابن حوقل به كار برده است.
وجود تپه چغاگاوانه در مركز شهر اسلام‌آباد غرب و كاوشهاي علمي به عمل آمده برروي اين تپه كه خود يكي از مراكز مهم مسكوني قرن هشتم و نهم قبل از ميلاد بوده است، قدمت اين شهر را به سه هزار سال پيش از ميلاد مي‌برد.
با در نظر گرفتن آثاري كه از تپه چغاگاوانه بدست آمده است مي‌توان قدمت طبقات مكشوفه را بين قرن نهم تا اواسط قرن هفتم قبل از ميلاد تخمين زد.
همچنين وجود بيش از ‪ ۴۰۰‬آثار به ثبت رسيده از جمله كاخ فيروزآباد ( پيروز آباد) در غرب شهر اسلام‌آباد مربوط به زمان ساساني حكايت از قدمت تاريخي اين شهر دارد.

* سابقه فرهنگي *
اهالي منطقه اسلام‌آباد از اقوام كرد و طوايف مختلف ايل كلهر مي‌باشند كه به زبان كردي و گويش كلهري تكلم مي‌كنند.
اين شهرستان ديار آواهاي باستاني است، هوره قديمي‌ترين و باستاني‌ترين آواز ايراني در مناطق مختلف اسلام‌آباد مرسوم است و از غناي بالايي بر - خوردار است.
بعضي مقامهاي هوره دو دنگي ، هجراني ، مجنوني و بان بنه‌اي است كه از عمق جان هوره خوانان اين ديار بر مي‌خيزد.
از ديگر آواهاي كهن اين ديار مي‌توان مور را نام برد.
مور آوازي همراه با گريه و زاري كه در مراسم سوگواري در وصف خوبي ها، مردانگي ها، بخشش‌ها و جنگهاي ميت خوانده مي‌شود.
ترانه‌هاي مشك زني و كوچ كردن ايل هم از ترانه‌هاي قديمي اين ديار است.
از پوشاك سنتي مردان اين ديار مي‌توان به شه يو ، شلوار جافي ، پوزه وان ، كوله بال ، كلاو نمدي و كلاش اشاره كرد و شه يو ، پاپوش ، جليسقه ، كولنجه و سرون زينت بخش زنان اين ديار است.

* اهميت اقتصادي *
شهرستان اسلام‌آباد غرب به دليل اقليم متنوع ، خاك مناسب ، بارش كافي ، داشتن دشتهاي حاصلخيز و مراتع غني و پر پشت يكي از قطبهاي مهم كشاورزي و دامداري است و عمده فعاليتهاي مردم در بخشهاي ياد شده و صنايع جنبي آن است.

* جهانگردي *
توسعه صنعت تورسيم در استان كرمانشاه در چند ساله اخير رو به بهبود بوده است، از آنجا كه شهرستان اسلام‌آباد منطقه‌اي است با سابقه‌اي بسيار كهن و تنوع اقليم و وجود آثار باستاني متعدد از جمله مسجد عبداله‌بن عمر و آرامگاه ابودجانه از اصحاب پيامبر (ص) ،كاخ فيروز آباد و صدها آثار به ثبت رسيده ديگر در كنار مراكز تفريحگاهي از جمله منطقه كرند و ريجاب كه در نوع خود كم نظير مي‌باشند، همچنين داشتن مردماني خون گرم و مهمان نواز و داشتن امنيت كافي مي‌تواند يكي از قطبهاي مهم جاذب جمعيت توريسم باشد.

* جاذبه‌هاي تاريخي *
شهرستان اسلام‌آباد دياري كهن و تاريخي است و آثار و بقاياي بسياري از گذشته در اين منطقه يافت مي‌شود كه مي‌توان به طاق گرا، قلعه بان زرده ،قلعه يزدگرد، نقاره خانه، بان مزاران ، گنبد كلايي ، قبر سلطان ، قلعه و برج خاموشي ، زندان دوناب ، پل دروازه ، قلعه تلاش ، بهشت و دوزخ ، قلعه تامش خزي ، گور شيخ بايزي ، ساختمان باستاني گچ گمبد ، قلعه سراب كنار ، ديوار دفاعي ريجاب ، حجاريهاي دوره هونان ، نهر گبري ، بابا شيخ ، بابا يادگار ، مسجد ريجاب ، كاروان سراي شاه عباسي و مقبره ابودجانه اشاره كرد.
در ميان اين آثار برخي از اهميت بيشتري برخوردارند كه از اين جمله مقبره ابودجانه از ياران با وفاي پيامبر اسلام است كه در روستاي ريجاب قرار دارد.
مسجد ريجاب هم از آثار بسيار با اهميت است كه بنايي است كه از پيش از اسلام باقي مانده و در صدر اسلام تبديل به مسجد شده است.
قلعه يزدگردي از ديگر جاذبه‌هاي ديدني اسلام‌آباد است كه بقاياي قلعه‌اي عظيم و مستحكم بر فراز يكي از قلل دالاهو است.
طاق گرا در گردنه پاتاق هم از آثار تاريخي ارزشمند اين شهرستان است كه از بناهاي دوره اشكاني است و مورخان بر اين عقيده‌اند كه توقف گاه و مركب شاهي بوده است.
آثار تاريخي فراوان اين شهرستان همواره پذيراي گردشگران از سراسر جهان است

sorna
03-25-2011, 12:24 AM
اشناي با شهرستان هاي استان كرمانشاه
بيستون، نام امروزي يك صخره برافراشته در شمال يك راه باستاني پر رفت و آمد كه محل عبور كاروانها و نظاميان از بابل و بغداد به سوي كوه‌هاي زاگرس و همدان (اكباتان) بود، مي‌باشد.
بيستون در ‪ ۳۴‬درجه و ‪ ۳۵‬دقيقه شمال عرض جغرافيايي و ‪ ۴۵‬درجه و ‪ ۲۷‬دقيقه شرق طول جغرافيايي در فاصله حدودا ‪ ۳۲‬كيلومتري شرق شهر كرمانشاه قرار دارد.
نام پارسي باستان اين كوه بغستان و بگستان به معني جايگاه خدايان و در نوشته‌هاي يوناني بگيستانن (اروس ) مي‌باشد.
در آثار جغرافيدانان عرب سده‌هاي مياني مثل ابن حوقل، اصطخري و ياقوت هم اين كوه بهستون، بهستون ( ستونهاي خوب ) و بهيستان آمده است، در مجموع دگرگوني اين واژه بدين گونه است: بغستان و بگستان، بهستون، بهستان و بيستون.
كوه بيستون از زمانهاي دور نيز داراي اهميت و تقدس فراواني بوده و به علت شرايط جغرافيايي از آغاز زندگي بشر تا به امروز مورد توجه بوده و آثاري از هر دوره از تاريخ در پهنه آن ديده مي‌شود.
اين آثار از دوره جمع‌آوري غذا آغاز و به دوره صفويه ختم مي‌شود و بي شك بيستون را مي‌توان گنجينيه تاريخ بشري ناميد.
محوطه تاريخي بيستون بطول تقريبي پنج كيلومتر و عرض سه كيلومتر آثاري از دوران پيش از تاريخ تا به امروز در بردارد كه از آن جمله مي‌توان به غار شكارچيان، غار مرخرل ، غار مرتاريك ، غار مرآفتاب ، غار مر دودر ، تپه نادري، سراب بيستون، جاده تاريخي حاشيه سراب ، بقاياي گورستان قديمي، دژ تاريخي مدفون، نيايشگاه مادي، نقش برجسته و كتيبه داريوش ، مجسمه هركول، نقش برجسته متريدات دوم، نقش برجسته گودرز، سنگ بلاش ، پرستشگاه پارتي، بقاياي شهر پارتي ، بقاياي بناي ساساني، فرهاد تراش ، بقاياي پل ساساني، بقاياي سد ساساني، سنگهاي تراشخورده ساساني، كاروانسراي ايلخاني، بقاياي بناي ايلخاني ، كاروانسراي صفوي ، وقف نامه شيخ علي خان زنگنه و پل بيستون اشاره كرد.
مهمترين و مشهورترين اثر باستاني در اين محوطه نقش برجسته و كتيبه داريوش بزرگ مي‌باشد كه بزرگترين، پراهميت‌ترين و معتبرترين كتيببه‌اي است كه تاكنون در جهان شناسايي شده و به نخستين سال فرمانروايي داريوش بزرگ از زبان خود او مي‌پردازد.
با آشنا شدن با اين اثر باستاني مي‌توانيم خط ميخي پارسي باستان را بشناسيم و در مورد ريخت شناسي، پوشاك، طرز آرايش سر و صورت، اسلحه شناسي و اعتقادات مذهبي مردمان ‪ ۲۵۰۰‬سال پيش در امپراطوري هخامنشيان، اطلاعات ارزنده‌اي بدست آوريم.
نقش برجسته و كتيبه بيستون:
سنگ نبشته سه زبانه بيستون، به نخستين سال فرمانروايي داريوش بزرگ از زبان خود او مي‌پردازد، سالي كه داريوش، سراسر آن را در جنگ با شاهان دروغزن سپري كرد، پس از كشته شدن برديا و افتادن حكومت به دست داريوش، در سراسر امپراطوري هخامنشي ‪ ۱۹‬شورش بزرگ و كوچك اتفاق افتاد.
داريوش بزرگ پس از اينكه اين شورش‌ها را فرونشاند تصميم گرفت كه مردم امپراطوريش را(و جهان پس از خود را) در جريان چگونگي به دست گرفتن قدرت و نخستين سال فرمانروايش قرار دهد.
او اين بناي يادبود و بيانيه مهم را در بيستون بر سر يك راه كهن به ثبت رساند، راهي پر رفت و آمد كه محل عبور كاروانها و نظاميان از بابل و بغداد به سوي كوههاي زاگرس و همدان بود و بعلت جايگاه ويژه‌اش كه از دير باز سرزمين خدايان ( بغستان ) ناميده مي‌شد شهرت داشت.
اين نقش برجسته، نگاره داريوش و اسيران، در سطحي عمودي به بلندي سه متر و در پهناي ‪ ۵/۵‬متر قرار دارد، داريوش لباس پارسي بر تن كرده ريشي آشوري دارد و افسري كنگره‌دار بر سر گذاشته است و در سمت چپ مجلس بيستون قرار دارد.
اندازه داريوش در مقايسه با اسيران براي نشان دادن شكوه و عظمت اين مجلس، بزرگ تر مي‌باشد، بلندي قامت اسيران ‪ ۱/۱۷‬و بلندي قامت داريوش ‪۱/۷۲‬ متر مي‌باشد.
دو تن از ياران داريوش (هفت تنان)، ويندفرناه كمان دار و گئوبروه (گوبرياس) نيزه‌دار، پشت سر او ايستاده‌اند، داريوش كه در دست چپش كماني دارد پاي چپ خود را بر سينه نخستين دشمنش، گئومات مغ گذاشته است و گئومات دست هايش را به حالت التماس به بالا دراز كرده است.
پشت سر گئومات صف هشت تن اسير قرار دارد، كه به ترتيب نامهاي آنها آثرين، ندئيت ب ئير، فرورتيش ، مرتي ي ، چيسن تخمه، وه يزدات ، آرخ و فراد مي‌باشند و گردن‌هاي اين اسيران را با طناب به يكديگر و دست هايشان را از پشت سر بسته‌اند،بعدها اسير نهم يعني سكونخاي سكايي با خود تيز به جمع اسيران اضافه گرديد.
بر فراز سر اسيران، رو به روي داريوش، نگاره فروهرقرار دارد و داريوش دست راست خود را به نشانه نيايش اهورامزدا به بالا بلند كرده است،در فضاي بالاي سر داريوش نبشته‌اي كوتاه آمده است.
متن اين نبشته چنين است:
بند‪ -۱‬من داريوش، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه در پارس، شاه كشورها، پسر ويشتاسپ، نوه ارشام هخامنشي بند‪ -۲‬داريوش شاه گويد: پدر من ويشتاسپ، پدر ويشتاسپ ارشام،پدر ارشام آريامن، پدر آريامن چيش پيش،پدر چيش پيش هخامنش.
بند‪ -۳‬داريوش شاه گويد: بدين جهت ما هخامنشي خوانده مي‌شويم( كه) از ديرگاهان اصيل هستيم، از ديرگاهان تخمه ما شاهان بودند.
بند‪ -۴‬داريوش شاه گويد: هشت (تن) از تخمه من شاه بوده‌اند، من نهمين (هستم) ما ‪ ۹(‬تن) پشت اندر پشت ( در دو شاخه) شاه هستيم.
داريوش در چند مرحله بعدي بيانيه تاريخي خود را كه نخستين اثر تاريخي مكتوب ايرانيان است، تكميل كرد، امروزه از سنگ نبشته بيستون چهار متن در دست داريم: متن پارسي باستان، متن ايلامي، متن بابلي و متن ترجمه آرامي.
متن پارسي باستان كه ظاهرا به صورت بخشنامه براي آگاهي ساتراپي‌هاي گوناگون به جاهاي دور و نزديك فرستاده شده است و نسخه‌اي از آن از الفانتين مصر به دست باستان شناسان افتاده است و در بابل هم قطعه‌اي از نگاره بيستون به دست آمده است.
داريوش در بيستون ( ستون ‪ ۴‬بند ‪ ( ۱۵‬مي‌گويد: تو كه پس از اين، اين نبشته و نگاره را مي‌بيني، مبادا به آنها آسيب بزني. تا مي‌تواني آن ها را همان گونه كه مي‌بيني، نگهداري كن، ولي گذر زمان و فرسايشهاي ناشي از باران و باد تمام سنگ نبشته‌ها را و مخصوصا سنگ نبشته به زبان بابلي را دچار آسيبهاي فراواني كرده است.
ولي بيشترين خسارت در همين قرن اخير اتفاق افتاده است، زماني كه سربازاني كه در جنگ جهاني دوم در پايين جاده بيستون گشت زني مي‌كردند نگاره‌ها و كتيبه با ارزش بيستون را هدف گرفتند و آسيبهاي جبران ناپذيري را به اين اثر تاريخي وارد كردند.
داريوش بعد از اتمام كار بناي يادبود بيستون فرمان داد كه زير اين بناي يادبود را بتراشند و همين عمل باعث شد كه تا قرن‌ها دست بشر اين اثر باارزش تاريخي را لمس نكند و از آسيب دور نگهداشته شود.
مجموعه جهاني بيستون تير ماه سال ‪ ۸۵‬در نشست يونسكو در كشور ليتواني به عنوان هشتمين اثر جهاني كشور در فهرست آثار جهاني به ثبت رسيد
http://forum.patoghu.com/images/poti/2008/07/1711.jpg

sorna
03-25-2011, 12:25 AM
شهرستان دالاهو

شهرستان دالاهو با مساحت1970كيلومتر در غرب استان كرمانشاه واقع است.

اين شهرستان به مركزيت شهر كرند داراي دو بخش به نامهاي مركزي و گهواره است كه از پنج دهستان گوران ، قلخاني ، بان زرده ، ريجاب و بيوه‌نيج تشكيل شده و در مجموع داراي156روستاست.

مهمترين ارتفاعات منطقه كوهستاني دالاهو كوه نوا است كه آب و هواي معتدل و سرد كوهستاني را براي اين منطقه به ارمغان آورده است.

مهمترين رودخانه‌هاي شهرستان دالاهو رودخانه كرند است و از ديگر رودخانه- هاي آن مي‌توان به زمكان، هورو و بريشاه اشاره كرد.

به جرات مي‌توان گفت اين شهرستان ديدني بيشتر زيبايي توصيف ناپذيرش را مديون سرابها و رودخانه‌هاي خروشان است كه از مهمترين آنها مي‌توان سراب خروشان شالان يا همان ريجاب را نام برد.

سراب كرند غرب، رشمينه قورچي باشي ، سفرشاه ، قلعه زنجير و تختگاه جهانبخش هم از ديگر رودخانه‌هاي اين منطقه است.

وجود طبيعت بكر و جلوه‌هاي طبيعي منطقه ريجاب ازجمله جنگلها، كوهستانهاي مرتفع ، كوه دالاهو ، رودخانه‌ها ، دره‌ها و چشمه‌ها اين منطقه را از ساير مناطق استان متمايز كرده است.

مردمان ساكن دالاهو از اقوام كرد هستند كه به زبان كردي و گويشهاي جافي ، كلهري و قلخاني تكلم مي‌كنند.

مردم ساده و صميمي اين منطقه همچنان لباسهاي محلي خود را مي‌پوشند كه صفا و صميميت آنها را در چشم مسافران دو چندان مي‌كند.

از پوشاك مردان مي‌توان شيه و ، شلوار جافي ، كوله بال ، كلاو ، كلاش و از پوشاك زنان شيه و ، پاپوش ، جلسقه ، ماشته ، سرون ، سلته و زبون را نام برد.

تنبور مهمترين ساز منطقه دالاهو است كه قدمتي هزار ساله دارد.

اين شهرستان جاذبه‌هاي بي‌شماري دارد كه از آن ميان مي‌توان به روستاي ديدني شالان اشاره كرد كه همواره پذيراي گردشگران بسياري است.

اين روستا در23كيلومتري سرپل ذهاب و 140كيلومتري كرمانشاه واقع است.

آب و هواي آن در فصول بهار و تابستان خنك و در پاييز و زمستان سرد و برف گير است.

رودخانه پرآب الوند در جنوب روستا جريان دارد.

روستاي شالان به سبب درختان بسيار بلند و پوشش سبز ، چشمه‌ها ، سرچشمه رودهاي كوچك ، زيارتگاه عبدالله ابن عمر، جنگلهاي انبوه و گسترده، باغات گردو، انار و انجير كوهي از تفرجگاه‌هاي زيبا و كم نظير استان است كه مورد توجه گردشگران بسياري است.

از ديگر روستاهاي اين منطقه مي‌توان روستاي حرير را نام برد.

روستاي حرير به دليل برخورداري از موقعيت طبيعي و اقليمي مطلوب ، مناظر و جلوه‌هاي طبيعي منحصر به فردي دارد، مراتع سبز و حاصلخيز روستا بويژه در بهار و تابستان و پاييز زيباييهاي شگفت‌انگيز و جلوه‌هاي جذابي پديد مي- آورد.

يكي از چشم‌اندازهاي بسيار زيباي روستا، مناظر اطراف سراب حرير مي‌باشد كه از درختان بلند، گياهان و گلهاي وحشي پوشيده شده است.

روستاي سرخه ديزه، نيز از ديگر جاذبه‌هاي اين شهرستان است كه به سبب استقرار در كوهپايه و اقليم معتدل، طبيعت زيبا و استقرار عشاير و فصل كوچ داراي جذابيت بسيار است.

علاوه بر زيباييهاي بي‌شمار طبيعي در اين شهرستان جاذبه‌هاي تاريخي نيز وجود دارد كه همواره مورد توجه گردشگران است، از جمله مي‌توان به قلعه يزدگرد اشاره كرد.

مجموعه بناي يادماني قلعه يزدگرد در 18كيلومتري سه راهي ريجاب به سر پل ذهاب قرار دارد.

اين مجموعه با وسعت حدود40كيلومتر مربع از سمت شمال غرب با پرتگاه تندي به جلگه ذهاب و از طرف شمال و شرق به صخره‌هاي پلكاني دالاهو منتهي مي‌شود.

بر اساس كاوشهاي باستان شناسي زمان ساخت اين مجموعه به دوره ساساني و يا اواخر دوره اشكاني بر مي‌گردد.

اين مجموعه شامل چند محوطه از جمله ديوار گچ، آشپزخانه، دروازه، جاي دار، تپه رش ، قلعه يزدگرد ، گچ گمبد ، قلعه داور، نقاره خانه و آسياب است.

از ديگر جاذبه‌هاي اين شهرستان مي‌توان مسجد عبدالله ابن عمر را نام برد.

مسجد عبدالله ابن عمر يكي از مساجد صدر اسلام است كه در روستاي شالان قرار دارد، شالوده اين بنا بر روي بنايي كه به قبل از اسلام تعلق داشته ساخته شده است.

مسجد به شكل مستطيل و به ابعاد ? 7/10در 18متر است، شبستان مسجد داراي هشت ستون در دو رديف موازي است.

محراب مسجد بر خلاف ساير مساجد اسلامي از ديوار جنوبي بيرون نيامده بلكه به وسيله گچ بري به ديوار مسجد اضافه شده است.

منبر پنج پله‌اي مسجد پشت به محراب ساخته شده و مصالح آن سنگ و گچ است.

مناره مسجد در جنوب غربي پشت بام داراي 31پله مثلثي شكل است در بالاي آن نيز گنبدي مخروطي قرار دارد.

از ديگر آثار تاريخي اين شهرستان مقبره ابودجانه است.

در نزديكي ريجاب قبرستاني از صدر اسلام با تعدادي آرامگاه به سبك چهار طاقي‌هاي دوره ساساني است.

در ميان قبور بناي عظيمي ديده مي‌شود كه در ميان اهالي محل به مقبره ابودجانه معروف است، ابودجانه از ياران با وفاي پيامبر (ص) در جنگ احد بوده است.

يكي ديگر از جاذبه‌هاي اين شهرستان مقبره بابا يادگار در نزديكي قلعه يزدگرد است كه از زيارتگاه‌هاي پيروان اهل حق به شمار مي‌رود.

اين بنا از نظر معماري به صورت فضاي مربعي شكل است بر روي آن گنبد مخروطي شكلي قرار گرفته و سطوح داخلي و خارجي بنا به وسيله ملات گچ اندود شده است.

از مهمترين صنايع دستي شهرستان دالاهو مي‌توان به قالي بافي ، چاقوسازي ، فلز كاري ، ساخت ادوات موسيقي ، موج (چادر شب) گليم ، گيوه و سبد اشاره كرد كه در نهايت چيره‌دستي توسط هنرمندان اين ديار تهيه مي‌شود.

مهمترين سوغات اين شهرستان به دليل وجود باغهاي پر بار انگور ، گردو است.

همچنين گردشگران مي‌توانند از نخود و روغن حيواني مرغوب اين ديار تهيه و به عنوان سوغاتي با خود به همراه ببرند.

اكنون در آستانه بهار طبيعت و نوروز مسافران و گردشگران بسياري به سير و سياحت در منطقه دالاهو مشغولند تا دمي دور از هياهوي زندگي شهري، آرامش و آسايش را از لابه‌لاي زيباييهاي بي‌شمار و بكر اين بهشت زميني هديه بگيرند

sorna
03-25-2011, 12:25 AM
سنقر کلیایی

این شهرستان از شمال به شهرستان قروه، از جنوب به شهرستان صحنه، از شرق به شهرستان اسد آباد و از غرب به شهرستان کامیاران محدود می شود. بر اساس سرشماری سال 1375 ش، شهرستان سنقر بالغ بر 11214 نفر جمعیت دارد که 71164 نفر آن روستایی و 40848 نفر آن ساکن در نقاط شهری و بقیه غیر ساکن هستند.

چون دو قسمت سنقر و کلیایی این شهرستان را تشکیل دادند، بدین سبب آن را سنقر و کلیایی نامیده اند. این شهرستان دارای دو بخش به نام های مرکزی و کلیایی و نه دهستان است. شهر سنقر مرکز شهرستان سنقر کلیایی در هشتاد و پنج کیلومتری شمال شرقی شهر کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 1700 متر است.

مراکز دیدنی:بقعه مالک، امامزاده احمد، سراب گز نهله

پاوه

شهرستان پاوه از شمال به شهرستان مریوان، از شرق به شهرستان کامیاران، از جنوب به شهرستان های اسلام آباد و سرپل ذهاب و از غرب به کشور عراق محدود می شود. جمعیت این شهرستان بر اساس سرشماری سال 1375 ش بالغ بر 61918 نفر است. از این تعداد 25566 نفر ساکن در نقاط شهری و 36352 نفر آن ساکن در نقاط روستایی و بقیه غیر ساکن هستند. این شهرستان دارای سه بخش به نام های مرکزی، باینگان و نوسود و هفت دهستان است.

شهر پاوه مرکز شهرستان پاوه در یکصد و دوازده کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 1485متر است. پاوه به علت داشتن آب و هوای مناسب و موقعیت خاص جغرافیایی از شهرهای زیبا و مناطق ییلاقی استان کرمانشاه به شمار می رود.

مراکز دیدنی:روستای هجیج، روستای شمشیر، روستای هولی، غار قوری قلعه، مسجد حضرت عبدالله، امامزاده کوسه هجیج، چشمه آب معدنی روستای هجیج، رودخانه سیروان، مسجد جامعه پاوه، مسجد زمستان و ...

ثلاث باباجانی

این شهرستان از شمال به شهرستان پاوه، از جنوب به شهرستان های اسلام آباد غرب و سر پل ذهاب، از شرق به شهرستان جوانرود و از غرب به کشور عراق محدود می شود و هفتاد و پنج کیلومتر مرز مشترک با آن کشور دارد. این شهرستان دارای دو بخش به نام های مرکزی و از گله، شش دهستان و 252 روستا و مرکز آن شهر تازه آباد است.

از مجموع جمعیت آن 75% اهل سنت و 25% نیز اهل حق هستند.

مراکز دیدنی:قلعه سنگی میرآباد، قلعه سنگی ده شیخ، قبرستان تاریخی درنه، سراب مایشان، باغ صید خان از گله، زیارتگاه میر عبدالله

جوانرود

این شهرستان از شمال و غرب به شهرستان پاوه، از جنوب به شهرستان های اسلام آباد غرب و سر پل ذهاب و از شرق به شهرستان مریوان محدود می شود.

شهرستان جوانرود بر اساس سرشماری سال 1375 ش بالغ بر 73317 نفر جمعیت دارد. این شهرستان دارای دو بخش به نام های مرکزی و جوانرود و شش دهستان است.

شهر جوانرود مرکز شهرستان جوانرود در هفتاد و نه کیومتری شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 1300 متر است.

مراکز دیدنی: قلعه جوانرود، سراب روانسر، تپه های سه گانه موسی روانسر، گور دخمه روانسر

سرپل ذهاب

این شهرستان از شمال به شهرستان جوانرود، از جنوب شهرستان گیلان غرب، از شرق به شهرستان اسلام آباد و از غرب به شهرستان قصر شیرین و کشور عراق محدود می شود.

شهرستان سر پل ذهاب بر اساس سرشماری سال 1375 ش، بالغ بر 27417 نفر جمعیت دارد که 13950 نفر آن مرد و 13468 نفر آن زن هستند. این شهرستان دارای یک بخش مرکزی و پنج دهستان است.

شهر سرپل ذهاب مرکز شهرستان سرپل ذهاب در یکصد و چهل کیلومتری جنوب غربی کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 550 متر است.

مراکز دیدنی:نقش برجسته های لولوبی ها در کوه میان کل، گور دخمه دکان داود، زیچ منیژه پاطاق، زیچ منیژه قلعه شاهین، برد عاشقان، نقش برجسته اشکانی میان کل، قلعه شاهین، زیجگه سراب، برج هزار گریه، قلعه مریم، مقبره احمد بن اسحاق، مقبره حزه قاری، آتشکده کویک، برج کل گارا، قلعه منیژه

sorna
03-25-2011, 12:25 AM
استان كرمانشاه داراي 12 شهرستان ( كرمانشاه ، اسلام آباد غرب ، پاوه ، جوانرود ، سنقر، سرپل ذهاب ،
كنگاور ، گيلانغرب ، هرسين و روانسر ) 24 بخش ، 20 شهر و 83 دهستان مي باشد
شهر كرمانشاه داراي اقليم معتدل كوهستاني است ، اما استان كرمانشاه از ويژگيهاي اقليمي استثنايي
برخودار است ، زيرا آب و هواي گرمسيري تا معتدل و سردسير در اين استان وجود دارد . ارتفاع متوسط استان
1200 متر از سطح درياست و معدل ميزان بارندگي در استان را مي توان 500 - 400 ميليمتر در نظر گرفت
كاوش و كشفيات در مناطق و محوطه هاي باستاني استان از جمله تپه گنج دره ، تپه سراب وجود نخستين
پايگاه هاي استقرار و سكونت بشري را در اين منطقه ثابت كرده است و نشان داده كه شرايط اقليمي خاص و
خاك مساعد و آب بالنسبه فراوان اين منطقه از خاك ايران ، سبب جلب و جذب گروه هاي انساني به اين
منطقه شده است.
قدر مسلم كرمانشاه در دوران هخامنشي (330 تا 550 هـ.ق ) و سپس در ادوار بعد به ويژه در دوران ساساني
از مراكز مهم قدرت بوده كه سنگ نبشته و سنگ نگاره هاي بيستون و اثر ساساني طاق بستان در جوار شهر
كرمانشاه بهترين شاهد اين مدعاست بر اساس روايات دوران اسلامي بناي شهر كرمانشاه كنوني به دست
بهرام شاه ساساني انجام گرفت زبان محلي عمده ساكنان استان را كردي تشكيل ميدهد كه يكي از شاخه
ها و گويش هاي زبانهاي ايراني است
در استان كرمانشاه بيش از 180 اثر تاريخي وجود دارد كه برخي از مهم ترين آنها ذيلا اشاره مي شود:

نقش آنوباني در سرپل ذهاب
نقش برجسته اشكاني در سرپل ذهاب
دخمه اي از دوران مادها در سرپل ذهاب
تصويري از سنگ نبشته به خط ميخي بابلي در سرپل ذهاب
قلعه شيان - شاهين در سرپل ذهاب
تاق گرا ، پاتاق در سرپل ذهاب
چهار قاپو در قصر شيرين
كاخ ساساني در قصر شيرين
نقش دخمه اول و دوم و مرد مادي در حال نيايش در روستاي ده نو هرسين
نقش دخمه سوم در ده نو هرسين
تخت شيرين در هرسين
قلعه در هرسين
دخمه بزرگ در بند صحنه
كتيبه و نقش سوار نقره شده بر تخته سنگ بزرگ ، در بند صحنه
كوه بهستان ، بيستون
نقوش و كتيبه داريوش ، كتيبه بيستون
مجسمه هركول به همراه كتيبه‌اي به خط يونان قديم در دامنه كوه بيستون
نقش برجسته ميتريدات دوم اشكاني بر كوه بيستون
نقش برجسته و دلگش اشكاني بر كوه بيستون
فراتاش ، فرهاد تراش ، فرهاد تاش ، تخت فرهاد بر سينه كوه بيستون
كتيبه‌هاي اسلامي بيستون
نقش برجسته اردشير دوم ، اهورامزدا و مهر طاق‌بستان ، كرمانشاه
نقش برجسته شاپور دوم و سوم در طاق‌ كوچك بستان ، كرمانشاه
نقش برجسته خسرو دوم و اسب معروفش شبديز ، طاقبستان
نقش شكارگاه گراز بر بدنه سمت چپ و شكارگاه گوزن بر بدنه سمت راست طاقبستان
نقش محمدعلي ميرزاي دولتشاهي و فرزندانش به اتفاق آغا غني خرابكار در طاقبستان
پل كهنه دوره صفوي بر رودخانه قره‌سو در مدخل كرمانشاه
تكيه بيگربيگي در كرمانشاه
معبد آناهيتا در كنگاور
قبور صخره‌اي اشكاني در شرق بناي ناهيد كنگاور