توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : مکان های دیدنی استان چهارمحال و بختیاری
sorna
03-21-2011, 02:56 PM
موقعیت : بین ۳۱ درجه و ۹ دقیقه تا ۳۲ درجه و ۴۸ دقیقه عرض شمالی و نیز ۴۹ درجه و ۲۸ دقیقه تا ۵۱ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی
مجاورت : شمال: استان اصفهان شمال غرب: استان لرستان جنوب:استان کهکیلویه و بویراحمد شرق:استان اصفهان غرب:استان خوزستان
آب و هوا: به علت ماهیت کوهستانی مرتفع، که درمسیر بادهای مرطوب سیستم*های مدیترانه*ای قرار داشته و موجب صعود و تخلیه بار این سامانه*ها می*گردد، این استان دارای بارش نسبتاً مناسب است
وسعــــت: ۱۶۵۳۲ کیلومتر مربع
جمعـیــت:
تقسیمات: ۶ شهرستان ،۲۴ شهر، ۱۵ بخش و ۳۴ دهستان
شهرستانها: اردل، بروجن، شهرکرد، فارسان، کوهرنگ، لردگان
مرکـــــز : شهرکرد
sorna
03-21-2011, 02:57 PM
حمام درب امام زاده - شهر کرد حمام درب امام زاده یکی از بناهای باستانی استان است که رو به مسجد قدیمی اتابکان شهر کرد قرار دارد و شالوده اولیه آن در زمان اتابکان لرستان گذاشته شده و در دوره های صفویه، زندیه و قاجاریه مرمت و تعمیر شده است.
این حمام دارای یک فضای مسقف وسیع بیرونی به نام رختکن بوده و 70 سانتی متر از کف زمین بالاتر است و به وسیله یک دهلیز منحنی به تطهیرخانه و گرمخانه متصل می شود. صحن وسیع گرمخانه بر چهار ستون سنگی استوار است و زیر سقف سرتاسر ضربی قرار گرفته است. روشنایی این صحن که در طرفین شمال و جنوب آن دو حوض مستطیل شکل وجود دارد، به وسیله شیشه های کوچک محدب تامین می شود. در طرفین آن چهار پله سنگی وجود داشت که به خزینه بزرگی می رسید. این فضا که خلوتگاهی زیبا و مربع شکل است جایگاه اعیان و اشراف در فصل تابستان بوده است.
دشت لاله*های واژگون - کوهرنگ این دشت در 12 کیلومتری چلگرد و در نزدیکی روستای بنواستکی از توابع شهرستان کوهرنگ واقع شده است.
وسعت زیاد (3400 هکتار)، پوشش گیاهی بسیار زیبا و ارزشمند، لاله*های واژگون (اشک مریم) در دو نوع قرمز و زرد و نیز نزدیکی به دیگر جاذبه*های قطب سیاحتی کوهرنگ، از این منطقه، تفریحگاه بسیار مناسبی ساخته است. زمان رویش و شکفتن لاله*های واژگون در این دشت از اواسط فروردین ماه شروع و تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد
سنگ نوشته رخ - شهر کرد کتیبه رخ از آثار سنگی مهم استان چهار محال و بختیاری و مربوط به دوره اسلامی است.
این کتیبه که بر دامنه شمالی گردنه رخ و در کنار جاده باستانی اصفهان - خوزستان قرار دارد، مربوط به دوره شاه عباس دوم و سال 1062 هـ . ق است. در زمانی که شاه عباس جهت سرکشی به حفر ترعه ای که قرار بود آب کارون را به زاینده رود منتقل کند، از این مسیر عبور کرد، اشعار این کتیبه که در مدح او سروده شده بر سطح تخته سنگ حک شد. این کتیبه که در شهرکرد واقع شده، همواره توجه تمامی علاقه مندان به آثار تاریخی را به خود جلب کرده است.
شهر گندمان - بروجن شهر گندمان در فاصله 15 کیلومتری جنوب بروجن و 75 کیلومتری شهرکرد قرار گرفته و یکی از محال اربعه بوده است
این شهر در قرون اولیه اسلام شکوفایی فراوانی داشته تا جایی که در قرون 4 و 5 هجری یکی از مراکز ضرب سکه بوده است. تحقیقات انجام شده توسط باستان شناسان سازمان میراث فرهنگی کشور بر روی تپه بهرام گور این شهر، قدمت استقرار بشر را در این منطقه از هزاره هفتم پیش از میلاد مشخص کرده است
sorna
03-21-2011, 02:57 PM
غار یخی چما - کوهرنگ در فاصله 25 کیلومتری چلگرد در نزدیکی روستای شیخ علیخان یکی از نادرترین و اعجاب*انگیزترین غارهای منطقه به نام غار یخی چما با قندیل*های فراوان یخی واقع شده است.
از زیر یخ های این غار چشمه*ای یا آب سرد در جریان است که نهایتاً به سد کوهرنگ می*ریزد. قرار گرفتن در دره*های عمیق و انباشت حجم برف*های چندین ساله در این مکان سبب شده قندیل*های یخ و توده*های عظیم برف به صورت دایمی و در تمام فصول سال باقی بمانند.
غار آقا سید عیسی - فارسان این غار مهم ترین غار منطقه به حساب می آید که در بیدگل واقع است و از طریق فارسان قابل دسترسی می باشد
این غار مسیر باریک و درازی داشته و در میان آن دریاچه زیبایی وجود دارد. در نزدیکی این غار چشمه ای از داخل زمین می جوشد. غار آقا سید عیسی نیز مانند پیرغار دارای اهمیت مذهبی بوده و مورد احترام اهالی منطقه است.
آبشار تونل - کوهرنگ این آبشار از سرازیر شدن آب تونل اول کوهرنگ به وجود آمده است.
این تونل جهت انتقال آب چشمه کوهرنگ و دیگر چشمه*های اطراف به زاینده*رود در سال 1332 در منطقه کوهرنگ، جایی که اکنون شهر توریستی چلگرد ـ مرکز شهرستان کوهرنگ قرار دارد، ایجاد شد. تلاش برای انتقال این آب به ازمنه بسیار دور برمی*گردد. در زمان صفویان تلاش برای ایجاد شکاف در کوه کارکنان و انتقال آب، راه به جایی نبرد
sorna
03-21-2011, 02:58 PM
آبشار دره عشق - فارسان. این* آبشار که ارتفاع آن به حدود بیش از صد متر می رسد از دل کوه با سرعت زیادی بیرون می جهد و منظره بدیعی پدید می آورد.
از ویژگی های این آبشار یکی آن که نه از قله یا میان کوه، *بلکه از دل کوه چون چاهی بیرون می جهد، *دوم آن که ارتفاع بسیار بلندی دارد و در سرتاسر ایران کم نظیر و شاید بی نظیر است، سوم آن که در زیر آن فضای هموار نسبتا وسیعی وجود دارد که امکان ایجاد تاسیسات لازم را فراهم می آورد، چهارم آن که در جنب این فضا رودخانه کارون به آرامی جاری است و امکانات بهره برداری سیاحتی متعددی را فراهم می آورد، پنجم آن که در روبه روی آبشار و در این سوی کارون فضای وسیع و هموار دیگری وجود دارد که درختان بلوط آن را فرا گرفته اند، *ششم آن که در بین دو روستای دره عشق و دورک شاه پوری معروف به دورک اناری قرار دارد که هر دو دارای انارستان های بزرگ و مزارع شالیزاری جالب توجه است. مجموعه این عوامل پیوستگی فضای شگفت انگیزی را فراهم می آورند که می توانند مدت های درازی ناظر و بیننده را به خود مشغول دارند.
آبشار دره عشق - بروجن این* آبشار که ارتفاع آن به حدود بیش از صد متر می رسد از دل کوه با سرعت زیادی بیرون می جهد و منظره بدیعی پدید می آورد.
از ویژگی های این آبشار یکی آن که نه از قله یا میان کوه، *بلکه از دل کوه چون چاهی بیرون می جهد، *دوم آن که ارتفاع بسیار بلندی دارد و در سرتاسر ایران کم نظیر و شاید بی نظیر است، سوم آن که در زیر آن فضای هموار نسبتا وسیعی وجود دارد که امکان ایجاد تاسیسات لازم را فراهم می آورد، چهارم آن که در جنب این فضا رودخانه کارون به آرامی جاری است و امکانات بهره برداری سیاحتی متعددی را فراهم می آورد، پنجم آن که در روبه روی آبشار و در این سوی کارون فضای وسیع و هموار دیگری وجود دارد که درختان بلوط آن را فرا گرفته اند، *ششم آن که در بین دو روستای دره عشق و دورک شاه پوری معروف به دورک اناری قرار دارد که هر دو دارای انارستان های بزرگ و مزارع شالیزاری جالب توجه است. مجموعه این عوامل پیوستگی فضای شگفت انگیزی را فراهم می آورند که می توانند مدت های درازی ناظر و بیننده را به خود مشغول دارند.
آرامگاه دهقان سامانی - شهر کرد ابوالفتح دهقان سامانی (سیف الشعرا) مردی صوفی مسلک و عارف بود که در میان ایلات بختیاری می زیست و در سال 1326 هـ . ق درگذشت.
وی جهان را در منشور اشراق و عرفان می دید و زندگی پررمز و رازی داشت. مقبره این عارف ایلیاتی در حدود 28 کیلومتری شمال شهرکرد قرار دارد و مانند زندگی اش به شکل عجیب و پررمز و رازی بنا شده است. این آرامگاه نزدیک پل زمان خان که بر روی رودخانه سامان احداث شده قرار دارد. بنای آرامگاه دهقان سامانی از لحاظ شیوه ساخت و نوع معماری بسیار درخور توجه است.
امام زاده دستگرد - شهر کرد امام زاده دستگرد یکی از زیارتگاه های مهم منطقه است که بنای آن را می توان به دوران صفویه نسبت داد.
این بنا شامل سردری بلند، جلوخانی وسیع، دهلیزی با غرفه های متعدد، مسجدی با شبستان ستوندار از سنگ تراشیده شده و سقف آجری است. بقعه امام زاده با طرح هشت ضلعی و از آجر ساخته شده و دارای گنبدی بلند و دوپوش است. بر روی در ورودی ضریح اشعاری درباره شخصیت و اهمیت این امام زاده نوشته شده است. این بنا در دوران سلطنت مظفرالدین شاه، توسط شخصی به نام محمود خان ملقب به خان باباخان ریاحی تعمیرشده است. در این مجموعه چند آسیاب و یک عصاره خانه وجود داشته که از بین رفته اند، علاوه بر این وجود غرفه های ویران شده در صحن مجموعه نیز نشان دهنده اهمیت و موقعیت ممتاز این امام زاده در گذشته بوده است. از جمله آثار با ارزش این بقعه کتیبه ای به خط محمد صالح - خطاط مشهور و کتیبه نویس عهد صفوی - بر روی سنگ به تاریخ 1124 هـ . ق است.
تالاب چغاخور - اردل تالاب چغاخور با مساحتی حدود 2300 هکتار یکی از زیباترین و بزرگ ترین تالاب های استان است.
در حال حاضر عمق آب این تالاب در بهترین شرایط و موقعیت بارندگی به 5/1 متر می رسد. رشته کوه زیبای کلار که قله آن 3840 متر از سطح دریا ارتفاع دارد، از سمت جنوب باختری بر تالاب مشرف است. تالاب را مرغزاری وسیع دربرگرفته که مساحت آن حدود 700 هکتار برآورد شده که این وسعت در ماه های اردیبهشت تا مهر که سطح آب تالاب رو به کاهش می گذارد، افزایش می یابد. این ناحیه آب و هوایی مرطوب با تابستان های معتدل و زمستان های سرد دارد و از نقاط ییلاقی چهارمحال و بختیاری محسوب می شود. همه ساله هزاران نفر از اهالی داخل و خارج منطقه برای سیاحت و اقامت های کوتاه مدت به این ناحیه و مرکز سیاحتی - زیارتی امام زاده حمزه علی سفر کرده و از امکانات طبیعی آن برخوردار می شوند.از پاییز تا بهار هر سال هزاران پرنده بومی و مهاجر در این تالاب زندگی کرده و تخم گذاری می کنند، اما در سال های اخیر بروز برخی از موارد زندگی تالاب را تهدید می کند. یکی از مهم ترین این موارد تخلیه زودرس و بیش از حد آب تالاب برای مقاصد زراعی در اراضی پایین دست استکه این عمل نظام اکولوژیک تالاب را تا حدودی مختل کرده و موجب شده است که هر ساله بخشی از تخم و جوجه پرندگان مهاجر مجال رشد و تکامل پیدا نکنند. از انواع پرندگان دایمی یا مهاجری که در تالاب چغاخور شناسایی شده اند می توان به انواع مرغابی، غاز، اردک، آنقوت، چنگر، انواع حواصیل، لک لک سفید، خروس کولی و فلامینگو اشاره کرد. غیر از این پرندگان انواعی از آبزیان نیز در این تالاب زیست می کنند که ماهی کپور و کولی از مهم ترین آن ها محسوب می شوند.
sorna
03-21-2011, 02:59 PM
تالاب گندمان - اردل
تالاب گندمان یکی از آبگیرهای حوزه آبریز آق بلاغ است که با فاصله ای نه چندان دور از تالاب چغاخور قرار گرفته است و بخشی از آب خروجی تالاب چغاخور نیز به این تالاب سرازیر می شود.
پوشش دایمی آب این تالاب در حدود 700 هکتار است و اطراف آن نیز هم چون تالاب چغاخور پوشیده از مرغزاری زیبا است که معمولا به عنوان مرتع غنی برای چرای احشام استفاده می شود. رشته کوه چرو با ارتفاع 3500 متر از باختر تا جنوب این تالاب کشیده شده و حضور آن در کنار تالاب گندمان و انعکاس ارتفاعات آن در آب آرام تالاب جذابیت فوق العاده ای را به وجود آورده است. چشمه های اطراف تالاب علاوه بر آن که مکان مناسبی برای گذراندن اوقات فراغت به شمار می آیند، *آب تالاب را نیز تامین می کنند. از مهم ترین این چشمه ها می توان به چشمه نصیر آباد، گل گپ، چشمه بیدک و چشمه وستگان (در دامنه سبزکوه) اشاره کرد. قسمت پر آب و آبگیر محدوده تالاب گندمان مانند تالاب چغاخور پناهگاه و زیستگاه پرندگان مهاجر است و همه ساله اواخر فصل پاییز انواع مختلفی از پرندگان نواحی سردسیر شمالی جهت گذراندن دوره زمستان و تخم گذاری به این تالاب مهاجرت می کنند. از انواع پرندگان دایمی و مهاجری که در تالاب شناسایی شده اند می توان به انواع مرغابی ها، کرکو *و آنقوت اشاره کرد.این تالاب امکانات ویژه تفریحی و ورزشی نیز دارد. در اطراف آن پرورش و نگه داری اسب متداول بوده و هم چنین سوارکاری در مرغزار پیرامون تالاب از تفریحات خاص آن به حساب می آید. سنت پرورش اسب از زمان های بسیار دور در این منطقه، *به خصوص در بین قبایل بختیاری معمول بوده و این مساله نژاد ویژه ای را در منطقه به وجود آورده است که آمیزه ای از نژاد بومی و عربی است. اسبان بختیاری بسیار چابک و پرطاقت هستند و مسافت های زیادی را بدون خستگی طی می کنند. محل های مسطح و گسترده اطراف تالاب این امکان را فراهم می آورد که علاقمندان به سوارکاری بتوانند هم از ورزش و سیاحت در اطراف تالاب بهره مند شوند و هم به بازی دیرین و پرهیجان گذشته یعنی چوگان بپردازند. وضعیت آب و هوای این تالاب نیز مانند وضعیت تالاب چغاخور است و از نواحی ییلاقی چهار محال و بختیاری محسوب می شود.
تالاب دهنو - اردل در ناحیه بهشت آباد (صرف نظر از چند منطقه ماندآبی - فصلی) تنها یک تالاب عمده به نام تالاب دهنو وجود دارد. سطح جلویی این تالاب (مرغزار) تقریبا خشک شده است.
این تالاب (سرآب) به علت نزدیکی به شهرهای بروجن، گندمان، شهر کرد و بلداجی و امکانات دسترسی می تواند از اهمیت گردشگری بسیار زیادی برخوردار باشد. محل سراب به دلیل قرار گرفتن در زیر کوه موقعیت و چشم انداز بسیار زیبایی دارد. در سال های اخیر پوشش غیر طبیعی گیاهان ماکروفیت آبزی، درون تالاب را کاملا پوشانده و حتی حیات آبزیان درون آن را نیز دچار مخاطره نموده است. بهره برداری تفرجگاهی از این تالاب مستلزم حفاظت و مراقبت ویژه است.
sorna
03-21-2011, 03:00 PM
تالاب سولگان (سوله جان) - بروجن این تالاب که بیش از هشت کیلومتر مربع مساحت دارد، در گذشته عمق آبی م***** از یک متر داشته است
به همین دلیل محل مناسبی برای زندگی مرغان آبی بوده و انواع مختلف پرندگان مهاجر را به خود جلب می کرده است، اما به علت عدم توجه کافی و بهره برداری های غیر اصولی از آب و زمین های حاشیه این تالاب، تعداد پرندگان مهاجر آن رو به کاهش گذاشته و فضای زیبای آن تخریب شده است. از انواع پرندگانی که در این تالاب مورد شناسایی قرار گرفته اند می توان به جنگر، یوزگنبی، قورقور و قزل غار اشاره کرد.
حمام قدیمی دزک - شهر کرد حمام دزک که در اوایل دوره قاجاریه ساخته شده و سربینه آن درحدود 70 سال قبل توسط شخصی به نام محمد قاسم محتشمی فرزند آعلی بازسازی شده است، در نزدیکی قلعه دزک قرار دارد.
این حمام دارای چهار ستون سنگی، 24 طاق و گنبد می باشد که در یکی از آن ها خزینه آب گرم بنا شده است.
مسجد جامع - کیان شهر کرد بنای تاریخی مسجد جامع کیان در 5 کیلومتری شهرکرد واقع شده و به نام مسجد محب نیز معروف است.
این مسجد در دوران صفویه ساخته شده و در زمان افشاریه توسط یکی از سرداران نادرشاه افشار به نام محب علی بیک مرمت شده است. رواق خاوری شبستان های ستوندار سنگی، کاربندی های سقف و آجرکاری های آن از ویژگی های معماری مسجد محسوب می شوند. مسجد کیان که دارای دو شبستان بهاره و زمستانه می باشد در این اواخر جزو فهرست آثار ملی ثبت شده است.
مسجد جامع - سامان شهر کرد مسجد سامان در محله مسجد جامع یا میانه شهر سامان در 20 کیلومتری شمال شهرکرد قرار دارد.
این مسجد دارای یک شبستان و دو ورودی در شمال خاوری و جنوب باختری می باشد که ورودی شمال خاوری به شکل هشتی و با گنبدی عرقچین ساخته شده است. شبستان مسجد پلانی مستطیل شکل دارد و به شیوه طاق و چشمه بر روی هشت ستون سنگی مشعلی شکل استوار شده است. مسجد سامان فاقد تزیینات خاص است و رسمی بندی هایی که از آجر و در نمای ورودی شمال مسجد به کار رفته تنها تزیینات آن است. مصالح مورد استفاده در این مسجد که قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد، عبارتند از: آجر، گچ و ساروج
sorna
03-21-2011, 03:01 PM
مسجد جامع نقـنه - بروجن مسجد نقنه در 6 کیلومتری شهرستان بروجن قرار داشته و به صورت یک شبستان ستون دار با طاق های جناغی و گنبدهای کوچکی بر فراز آن، ساخته شده است.
گرچه هیچ گونه نوشته ای دال بر ارتباط این بنا به دوره صفویه در دست نیست، اما با توجه به سبک و پلان بنا می توان آن را به دوره صفویه نسبت داد یا حداقل نقشه آن را همانند مساجد دوره صفوی دانست. این مسجد دارای 9 ستون عظیم است و سقف مسجد به صورت هلالی است. مسجد دارای یک محراب است و کاشی*های زیبایی که بر روی آن ها، آیات قرآنی نوشته شده است. اهالی روستا معتقدند که از قدمت این مسجد 200ِ یا 300 سال گذشته است. از میان حیاط مسجد یک جوی آب می گذرد که از زیر دیوار مسجد به داخل روستا می*رود . میراث فرهنگی این مسجد را جزء آثار تاریخی و باستانی ثبت کرده است.
مسجد جامع شهرک - شهر کرد روستای شهرک در شش کیلومتری جنوب خاوری فرخشهر و خاور شهرکرد در نزدیکی خرابه های قدیمی شهر سرخ بارز واقع شده است.
تاریخ احداث این مسجد را به زمان دیالمه و خوارزمشاهیان نسبت می دهند. مسجد جامع شهرک نیز مانند سایر بناهای قدیمی از گزند روزگار محفوظ نمانده و در حمله مغول خراب شد، اما دوباره و به همت محب علی بیک، سردار نامی نادر شاه بازسازی شد. مسجد جامع شهرک دارای شبستان زمستانی جالبی است و تمام ساختمان آن با آجر مربع و قطور و با نهایت استحکام و استادی احداث شده است. تاریخ این بنای با ارزش که بر سنگ لوح بسیار ظریف و مستطیل شکلی نوشته شده، 27 محرم سال 1153 هـ . ق است.
چشمه*های مولا و سرداب - اردل این دو چشمه با فاصله نسبتاً نزدیک به هم به ترتیب در مجاورت روستای آلیکوه و رستم*آباد از توابع شهرستان اردل، از چشم*اندازها و مناظر بسیار زیبایی برخوردارند
هر روزه به ویژه روزهای تعطیل پذیرای صدها گردشگر و مسافر از نقاط مختلف هستند. برای رفاه مسافران اقدامات زیرساختی از قبیل جاده دسترسی، ساخت سکوی نشیمن و سرویس بهداشتی در این دو مکان صورت گرفته است. فاصله این نقاط تا شهرکرد 120 کیلومتر است
کوه سوخته - شهرکرد این قله حدود 4000 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و مسیر کوهنوردی آن از روستای دستنا آغاز می شود.
در این مسیر یک پناهگاه ابتدایی وجود دارد که به باغ های زیر صخره قله امتداد می یابد. در انتهای باغ های مذکور صخره هایی وجود دارد که کوهنوردان با استفاده از تجهیزات صخره نوردی از آن ها صعود کرده و به قله اصلی می رسند. از این قله نیز راهی به طرف تنگه درکش ورکش وجود دارد. چشم اندازهای این قله به طور حیرت انگیزی جالب توجه هستند و نگاه هر بیننده ای را به سوی خود می کشند.
sorna
03-21-2011, 03:01 PM
پل خراجی - شهرکرد پل خراجی که قدمت آن به دوره صفوی می رسد، در جنوب باختری روستای خراجی، به فاصله 30 کیلومتری شهرکرد و بر روی رودخانه کیار احداث شده است.
طول این پل 54 متر، بالاترین ارتفاع آن 5 متر و فاصله دهانه های آن متغیر و به طور متوسط 2/5 متر است. پل خراجی که مصالح آن از آجر، سنگ و ملاط بوده دارای ده دهانه است که بر روی پایه های سنگی ساخته شده اند. این پل به شکل مخروطی بوده و از طرفین شیبدار به نظر می رسد. قدمت این بنا از دوره صفویه به بعد است.
پل زمان خان - شهر کرد این پل یکی از بناهای با ارزش و قدیمی استان است که در 29 کیلومتری شمال شهرکرد قرار داشته و در ادوار گذشته ایلات و عشایر بختیاری از روی آن آمد و شد می کردند.
پل به دست یکی از روسای عشایر به نام زمان خان به صورت دو دهنه هشت متری احداث شد و دو بار یکی در سال 1202 توسط کارگزاران حکومت صفوی و بار دوم در سال 1321 شمسی به وسیله حاج عبدالحسین قزوینی مالک قریه جمعالی به طور کامل تعمیر و مرمت شد. استحکام این پل با احداث دیوار سنگی در طرفین آن، دو چندان شد
sorna
03-21-2011, 03:02 PM
پیرغار - فارسان پیرغار یکی از غارهای آهکی مهمی است که ده چشمه از آن سرازیر شده و به لحاظ مذهبی نیز از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
این غار هنوز مورد شناسایی کامل قرار نگرفته و از این نظر قابل توجه است. این غار یکی از مهم ترین تفرجگاه های منطقه چهارمحال و بختیاری است که در بخش میزدج قرار دارد. در این محل چشمه های آب از داخل سنگ جوشیده و در جریان است. بر روی قسمتی از تپه سنگی در این منطقه سه سنگ نوشته به زبان فارسی حک شده است که بر روی آن شرح لشکرکشی بختیاری ها به فرماندهی سردار اسعد به تهران و نقش آن ها در انقلاب مشروطیت ثبت شده است.
آبشار کردی سبزه کوه - بروجن این آبشار در مجموعه زیبای سبزه کوه قرار دارد و مسیر آن از طریق کره بست و پل خدا آفرین است.
ارتفاع آن بسیار بلند و منظره آن بسیار دیدنی و جالب است.در منطقه سبز کوه آبشارهای دیگری نیز وجود دارد که هم ارتفاع قابل توجهی دارند و هم آب قابل توجهی از آن ها سرازیر می شود.از جمله این آبشارها می توان به آبشار قزل اشاره کرد.
sorna
03-21-2011, 03:02 PM
قلعه امیر مفخم بختیاری - شهر کرد قلعه امیر مفخم بختیاری که در فاصله 35 کیلومتری جنوب خاوری شهرکرد و در روستای ذرک از توابع بخش کیار قرار دارد، در سال 1325 هـ . ق و به دستور لطفعلی خان امیر مفخم یکی از خوانین بزرگ بختیاری ساخته شده است.
قلعه مذکور از ساختمان اصلی در دو طبقه، برج نمادین، حوض بزرگ، تالار سفره خانه با گچبری های رنگ آمیزی شده با موضوعات شکار، شیرین و فرهاد، گل و بوته و... و اطاق آیینه با آیینه کاری های زیبا تشکیل شده است. نمای بیرونی قلعه با تلفیقی از آجر چینی و کاشی تزیین شده که در استان و در نوع خود بی نظیر می باشد.
قلعه دزک - شهر کرد این بنا که در جنوب خاوری روستای دزک قرار دارد، در دو طبقه و به صورت باشکوهی ساخته شده است.
طبقه اول در وسط دارای یک هشتی ورودی است که از طرفین به محوطه بزرگ قلعه منتهی می شود. در طرفین هشتی چهار ایوان قرار دارد که دو ایوان آن رو به شمال و دو ایوان دیگر رو به جنوب قرار گرفته و شامل چند اتاق و انبار هستند. از طریق ایوان های شمالی طرفین هشتی می توان به طبقه دوم راه پیدا کرد. بعد از مسیر راه پله ها محوطه ای بزرگ به نام حوضخانه قرار دارد که در وسط آن سالن بزرگی به نام سفره خانه با تزیینات گچبری و نقاشی های زیبا وجود دارد. اشکال مختلفی از قبیل ملایک به عنوان مظهر پاکی، کله شیر حاکی از قدرت و دلاوری و مناظر زیبا از شکار و گچبری های گل و بوته در حاشیه های بزرگ و کوچک این سالن ها دیده می شود. سقف سفره خانه چوبی، به شکل قاب بندی و دارای در و پنجره های سیم کوبی شده است. اتاق آینه نیز در جوار حوضخانه و سفره خانه قرار گرفته و به صورت باشکوهی تزیین شده است. این اتاق تقلیدی از سبک اروپایی است و شباهت زیادی به اتاق آینه قصرهای ایتالیا دارد. در حال حاضر قسمت هایی از آینه های این اتاق فرو ریخته است. در قسمت شمال این بنا ساختمان اندرونی وجود داشت که به طور کلی از بین رفته است. در کل می توان گفت که از مجموع چهار برج این بنا تنها دو برج باقی مانده است.
sorna
03-21-2011, 03:03 PM
قلعه زمان خان - لردگان قلعه لردگان که بیش از صد سال عمر دارد، در مرکز شهر کنونی و کنار چشمه و حوضچه آب مصفایی به نام برم قرار دارد.
این قلعه را زمانخان نامی که اکنون نسل چهارم و پنجم وی در قید حیات هستند، ساخته است. برم لردگان توسط خوانین زنگنه ساخته شده و از همان زمان قلعه نیز در کنار آن احداث شد. تمامی قلعه زمانخان لردگان به استثنای هشتی ورودی و چند متر حصار طرف باختر آن، تخریب و تسطیع شده، اما همین بقایای به جا مانده اطلاعاتی از وضعیت معماری و مصالح به کار رفته در بنا به دست می دهد. این قلعه در دو طبقه ساخته شده و شامل اندرونی، بیرونی، انبارهای آذوقه، سرطویله و اصطبل است. علاوه بر این در قسمت های مختلف زیرزمین هایی جهت ذخیره غلات، نگهداری اسلحه و مهمات و زندانی کردن افراد تعبیه شده است.
قلعه سردار جنگ - شهر کرد قلعه سردار جنگ 40 کیلومتری جنوب خاوری شهرکرد و در روستای سورک از توابع بخش کیار قرار دارد.
این قلعه متعلق به سردار جنگ - از خوانین متنفذ و مشهور بختیاری - می باشد که حدود 120 سال پیش ساخته شده است. بنای قلعه شامل ساختمان اصلی با دو طبقه زیرزمین و همکف، ابنیه جانبی شمال و جنوب آن، ورودی هشتی شکل و حمام کوچک است و مصالح آن از خشت و نمای آن از آجر می باشد. طبقه همکف بنا دارای ایوان عریض و طویلی است که 14 ستون دارد. قلعه در عین سادگی و بی پیرایگی ساخته شده و تنها تزیینات و گچ بری های ساده و فاقد رنگ آمیزی در ورودی اطاق های شمالی ایوان به کار رفته است.
sorna
03-21-2011, 03:04 PM
قلعه شلمزار قلعه شلمزار که در منطقه شلمزار واقع شده از آثار دوره قاجار است که توسط خوانین بختیاری ساخته شده و مورد استفاده قرار می گرفته است.
این قلعه که در مجموعه قلاع نجف قلی خان قرار دارد، عمارتی است به مساحت یک هزار متر مربع که در تاریخ 1307 هـ . ق به دستور مرتضی قلی خان صمصام ساخته شده است. قلعه دو طبقه و به شکل مربع مستطیل است. طبقه اول آن دارای چندین اتاق به صورت طاق و چشمه است که با خشت خام ساخته شده و بسیار محکم و سالم باقی مانده و جلوی آن ها را ایوانی با ستون های سنگی در برگرفته که به صورت زیبایی حجاری و تزیین شده اند. متاسفانه طبقه دوم این بنا خراب شده و آثاری از آن باقی نمانده است. در این قلعه اشیای تزیینی و منبت کاری شده و آینه های قدی بسیاری وجود داشته که متاسفانه به مرور زمان از قلعه خارج شده اند.
قلعه ضرغام السلطنه - بروجن قلعه ضرغام السلطنه که حدود 10000 متر مربع وسعت داشته و یکی از قلاع وسیع و پرحجم منطقه به شماره می آمده، دارای حصار، چهار برج مرتفع توسی، دروازه اصلی، اندرونی و بیرونی همراه با ملحقات و توابع کامل یک خانه اشرافی بوده است.
این بنا به علت تهاجم بافت مسکونی خسارات مهمی را متحمل شده و اعتبار و انسجام خود را از دست داده است. مصالح به کار رفته در تمامی این بنا مانند بیش تر قلاع استان خشتی بوده و نمای آجری دارد. این قلعه توسط حاج ابراهیم خان ملقب به ضرغام السلطنه پسر رضا قلی خان ایل بیگی ساخته شده است.ساختمان قلعه از دو قسمت اندرونی و بیرونی تشکیل شده که قسمت بیرونی شامل شاه نشین، اطاق آیینه، *پاگردهای منقوش پشت بام و حوض بزرگ سنگی حیاط است البته باید حمام قلعه را نیز که راه ورود به آن از این قسمت بنا است، به این لیست اضافه کرد. اندرونی که در اصلی ورود به *آن در ضلع جنوبی بنا واقع شده دارای اطاق های طبقه همکف، طبقه فوقانی، انبارها و اصطبل های گوسفندان و اسبان و سرطویله بوده است. قسمت اعظم بخش بیرونی قلعه مورد تخریب قرار گرفته و تبدیل به منازل مسکونی با سبک جدید معماری شده است. قسمت اندرونی نیز تا حدی مورد تهاجم بافت شهری قرار گرفته، اما اتاق آیینه، اتاق های ضلع باختری و حمام قلعه نسبتا سالم بر جای مانده اند.
sorna
03-21-2011, 03:04 PM
مسجد نو - شهر کرد مسجد نو که متعلق به اوایل دوره قاجار است، در محله آسیاب بالای کوهپان و خیابان مرکزی شهر قرار گرفته و شامل یک شبستان سرپوشیده است.
این شبستان نسبت به کف خیابان یک متر پایین تر و دارای دو ردیف ستون سنگی و سقف ضربی آجری است. روشنایی آن نیز به وسیله پنجره های مشبک خاوری و باختری تامین می شود.
مسجد اتابکان - شهر کرد مسجد اتابکان یکی از بناهای دوران اتابکان لرستان است که در سال 605 هجری ساخته شده است.
همان طوری که فرم و محدوده بنا نشان می دهد، وسعت مسجد بیش از این بوده اما در زمان های مختلف و با تغییراتی در آن صورت گرفته از مساحت آن کاسته شده است. جنس بنای این مسجد از خشت بوده و در سال 1351 با شماره 929 و جزو آثار ملی به ثبت رسیده و توسط سازمان میراث فرهنگی تعمیر و مرمت شده است.
sorna
03-21-2011, 03:05 PM
مسجد جامع - بروجن این مسجد در شهر بروجن، 60 کیلومتری مرکز استان و در زمین شهرهای قمشه و شهرکرد واقع شده است.
این بنا که به دوره قاجاریه تعلق داشته از نظر موقعیت مکانی حدود یک متر از سطح خیابان پایین تر است. بنای این مسجد به صورت یک شبستان است که در آن به جای استفاده از ستون های سنگی با جرزهای آجری باروکشی از سنگ نمای جدید ساخته شده و سقف آن با طاق های جناغی و گنبد پوشش داده شده است. محراب مسجد در سال های اخیر مورد ترمیم و مرمت قرار گرفته و با کاشی های هفت رنگ و لاجوردی مزین به نقوش اسلیمی و خطوط نستعلیق و نسخ که در بردارنده آیاتی از قرآن کریم هستند، تزیین شده است. صحن مسجد نیز به صورت یک چهار ضلعی نامنظم که ضلع بزرگ آن به درازای شبستان بوده و دیواری آن را محصور کرده، ایجاد شده است. در جلو این بنا یک رواق با چهار دهانه طاق جناغی احداث شده و تمام پیشانی بنا و نمای جرزها از حدود 50 سانتی متر بالاتر از کف حیاط با کاشی های هفت رنگ با زمینه لاجوردی و فیروزه ای و کتیبه هایی مشتمل بر قرآن مجید با خط سفید بر روی زمینه لاجوردی مزین شده است. این تزیین پیشانی بنا را تا لب پشت بام به صورت یک باند در بر گرفته و به مرور ایام تکه هایی از آن ها شکسته و فروریخته است.
مسجد جامع - هرچکان شهر کرد مسجد جامع هرچکان در روستای هرچکان و در 18 کیلومتری باختر شهرکرد واقع شده است. این مسجد که از آثار دوره قاجاریه است، دارای صحن، ایوان رواق و شبستان زمستانی است.
ورودی مسجد بازسازی شده و از طریق آن می توان وارد صحنی به ابعاد 22×13 متر شد. در جبهه شمال مسجد شبستان تابستانی و یک ایوان قرار دارد که پوشش آن توسط یک گنبد نسبتا بلند و دو گنبد کوچک تر در طرفین صورت گرفته است. این گنبد ها با آجر و به صورت ساده اجرا شده اند. در قسمت خاوری صحن، شبستان زمستانی ستون دار با طاق های جناغی و پوشش های گنبدی قرار دارد. ستون ها سنگی هستند و بر روی یکی از آن ها تاریخ 1226 هـ . ق نقر شده است. گنبدها دارای نقوش آجری برجسته با طرح های هندسی هستند. روشنایی شبستان های از طریق نورگیرهای راس گنبدها و پنجره های دیوار باختری تامین می شود. مقابل شبستان زمستانی و در طرف دیگر صحن، رواق هایی با طاق جناغی ساخته اند. به نظر می رسد بنای این مسجد در سال 1320 هـ . ق یک بار تعمیر و بازسازی شده است.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.