s.rozekabood
05-26-2012, 12:53 AM
موی با نشاط و درخشان نشان دهنده بدنی سالم است حتی در بسیاری از موارد پزشکان شرایط مو را به عنوان علایم وملاک برای شرایط دیگر تلقی میکنند. برای نمونه ریشه مو میتواند نشان از کم خونی بوده و موی نازک و کم پشت نشانه کمبود مواد معدنی و ویتامین میباشد. متاسفانه اغلب تصور میشود بهترین راه برای زیبا نگه داشتن مو استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی گران قیمت است ولی در واقع این مهم در گرو تغذیه مناسب و کافی میباشد در نتیجه اهمیت رژیم غذایی را درحفظ سلامتی بدن به خصوص مو را نمیتوان نا دیده گرفت. مو (http://www.beytoote.com/attire/hair-attire/short-hairdo.html)ترکیبی از کراتین سفت است که در آن یک پروتئین خاص برای برقراری طول الاستینی (کشسانی) ومقاومت نسبی مو در مقابل آسیب های شیمیائی وجود دارد. ساقه مو زنده ی دینامیک(حرکتی) بنام فولیکول اسمت . هنگامیکه تغذیه فولیکول مو بطورکامل باشد موی سالم ایجاد میگردد ولی هنگام تغذیه نا سالم این بخش از سلولهای این ناحیه دچار سوء تغذیه شده و به تدریج میمیرند یا وظیفه خود را به خوبی انجام نمیدهننندو در نتیجه ریزش مووطاسی آغاز میگردد.شایعترین دلیل ریزش مو در زنان کمبود مواد مغذی است زیرا معمولا برای کاهش وزن خود رژیم های غیر اصولی را بکار میبرند. علل ریزش مو در اثر تغذیه کمبود املاح معدنی مثل منیزیم، گوگرد، آهن و روی افزایش میزان فلزات سنگین مانند جیوه و سرب از دیگر علل ریزش مو موسوم بر گرسنگی است که در نتیجه آن چربی خون در اطراف پیاز مو جمع شده و مانع تنفس و تغذیه آن میشود، این مورد در افراد دارای کلسترول خون بالای خون نیز رخ میدهد. همچنین شایان ذکر است که کمبود پروتئین باعث تغییر در رنگ و بافت و خشکی مو میشود و در اثر کمبود ویتامین A نیز شفافیت خود را از دست داده و نهایتا موجب ریزش آن میگردد. علل سفیدی مو سلولهای رنگدانه ای مو برای ساخت ملانین به آنزیمهای خاصی نیاز دارند و بر اساس تفاوت آنزیمهای شرکت کننده نوع خاصی از ملانین را تولید میکنند و رنگهای متفاوت را بوجود می آورند. وقتی که ملانوسیت کاملا فاقد رنگدانه شود، مو سفید و اگر تعداد ملانین یک تار مو کمتر از حالت عادی شود به رنگ خاکستری یا نقره ای در می آید. طبق نظر متخصصان تغذیه افرادیکه دچار سفیدی مو هستند، باید مصرف با پوست میوه هایی همچون سیب، گلابی، هلو و همه میوه هایی که سرشار از فلزات گوناگون خصوصا منگنز و مس هستند را در برنامه غذایی خود قرار دهند. البته همیشه سفید شدن مو علت بالا رفتن روزهای زندگی نیست، عواملی همچون افزایش گلبولهای سفید- رژیم سخت و کم خونی و سیگار در سفیدی زودرس مو نقش دارند. توصیه های تغذیه ای پروتئین غنی از آهن بخورید زیرا پروتئین برای رشد تمامی سلولها از جمله سلولهای مو ضروری است. آهن موجود در پروتئین غذاها به گلبوبهای قرمز خون در حمل اکسیژن به همه نقاط بدن از جمله فولیکولهای مو کمک میکند. از جمله منابع این غذاها میتوان به گوشت گاو و گوساله، بره، مرغ، اردک، تخم مرغ و حبوبات اشاره کرد. ویتامین C و B در تولید سلولهای قرمز خون و رساندن اکسیژن ومواد مغذی به تمام سلولهای بدن از جمله پوست سر، فولیکولهای مو و جوانه موثرند. از جمله منابع این ویتامینها جوانه گندم، سبوس، جگر، موز و سبزیجات میباشند. روی را فراموش نکنید این ماده معدنی در رشد و ترمیم بافتها از قبیل رشد مو نقش دارند. از منابع مهم روی میتوان به غذاهای دریایی، ذرت و خامه اشاره نمود. استفاده از اسیدهای چرب امگا3 و امگا6، که این اسیدهای چرب ضروری در ارتفاء سطح کیفی مو، موثر بوده و بر پر پشتی آن می افزاید. منابع امگا 3 مثل ماهی های آب سرد از قبیل سالمون و ساردین و جوانه گندم، منابع امگا 6 مثل روغن آفتابگردان و روغن بادام زمینی. استفاده از ویتامین E که بعنوان آنتی اکسیدان عمل میکند. به طور کل رژیم غذایی نامناسب توام با کشیدن سیگار و آلودگی هوا باعث فعال شدن رادیکالهای آزاد و به خطر افتادن سلامت فرد میگردد. آنتی اکسیدانها مولکولهایی هستند که میتوانند اثر رادیکالهای آزاد را خنثی کنند و همچنین باعث ساخته شدن موی جدید و استحکام آن میشود. از منابع این ویتامین میتوان به کدو حلوایی، روغن خردل و بادام و اسفناج و طالبی اشاره نمود.