توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : درخواست مقاله!
afsanah82
05-13-2012, 08:54 PM
سلام دوستان
از اون جایی که استاد ها هی گیر میدن و میخوان دانشجو ها رو مشروط کنن:d:یکی از این استاد های محترم یک پروژه داده به من گفته دو هفته وقت داری تحویل بدی!
از دوستان عزیز خواهشمندم هرکی اطلاعاتی یا مقاله ای چه فارسی چه انگلیسی(چه بهتر که با ترجمش باشه )از این موضوع داشته باشه به بنده کمکی کنه تا تو این اوضاع شلوغ پلوغ این پروژه رو تحویل بدم خلاص بشم!!!!_وگرنه ....:afd::ashk:)
عناون بصطلاح پروژه:چدن هایی با قابلیت جوش بالا!!!
borhan_3010
05-13-2012, 08:58 PM
درود رضا جان
وبلاگ زیر رو ببین:
بانک مقالات جوشکاری ,متالورژی, بازرسی - انواع چدن (http://iranwelding.blogfa.com/page/15.aspx)
خودتم اگه از دانشگاه میتونی بری تو الزیویر می تونی مقالات انگلیسی خیلی خوبی پیدا کنی!
Mohamad
05-15-2012, 10:48 AM
جوشکاری چدن
چدن يکی از اقسام فلزی است که در صنعت کاربرد دارد و هميشه به شکل ريخته گری شده مورد استفاده قرار ميگيرد. از آنجايی که چدن شکننده است نمی توان آنرا نورد کرد يا کشيد و يا آهنگری نمود. در واقع چدن آهن آلياژ داده شده با کربن است.وجود ۵/۲ درصد کربن،۱ تا ۳ درصد سيليسيوم و مقادير قابل توجهی گوگرد و فسفر از مشخصه های کلی چدن است.برای بهبود خواص مکانيکی و مقاومت به خوردگی چدن را با عناصری نظير کرم و مس و موليبدن و نيکل آلياژ دار ميکنند.اين گونه چدن ها را چدن آلياژی می نامند.
بطور کلی چهار نوع چدن وجود دارد: خاکستری،سفید، چکش خوار (Malleable) و با گرافیت کروی (Nodullar).
جوش پذیری چدن ها :
در مقایسه با فولاد کربنی،چدنها دارای قابلیت کم و محدود جوش پذیری هستند. در میان چهار نوع چدن فوق الذکر، چدن با گرافیت کروی بهترین جوش پذیری را داراست و بعد از آن چدن چکش خوار قرار دارد. جوشکاری چدن خاکستری به مهارت و توجه ویژه نیاز دارد و چدن سفید را به دشواری بسیار زیاد میتوان جوشکاری نمود.
با این ملاحظات دامنه جوشکاری چدنها بسیار محدود میشود و صرفا به تعمیر و اصلاح قطعات ریخته شده و بازسازی قطعات فرسوده و شکسته شده در کار منحصر میگردد.
دلایل جوش پذیری محدود چدنها:
بعلت زیادی کربن در فلز مبنا، سیکل جوشکاری باعث ایجاد کاربیدهایی در منطقه بلافصل فلز جوش و تشکیل فاز مارتنزیت پر کربن در بقیه منطقه حرارت پذیرفته فلز مبنا میگردد. هر دوی این ریز ساختارها شکننده بوده و باعث ایجاد ترک در حین جوشکاری و یا بعد از آن میشود.این مطلب در مورد تمامی انواع چدنها مصداق دارد.
- بعلت ضعف نرمی (Ductility) چدن قابلیت تغییر شکل پلاستیکی را ندارد و از این رو نمی تواند تنش های حرارتی ایجاد شده جوشکاری را تحمل نماید. هر چه نرمی (Ductility) چدن بهبود یافته باشد احتمال ترک خوردن آن کاهش می یابد. لذا چدن چکش خوار و چدن با گرافیت کروی کمتر از چدن خاکستری ترک خواهند خورد.
الکترودهای جوشکاری چدن ها
در روش جوشکاری با قوس الکتریکی دستی چندین نوع الکترود برای این منظور وجود دارد.این الکترودها دارای مفتولهایی از جنس فولاد نرم یا نیکل خالص یا مونل یا فرو نیکل،یا قلع برنز و یا آلومینیوم برنز با روکشهای خاص خود میباشد.
الکترود با مفتول فولاد نرم دارای روکش از نوع قلیائی کم هیدروژن است.در موقع جوشکاری چدن با این نوع الکترود فلز جوش بعلت جذب کربن از فلز مبنای چدنی سخت میشود و قابلیت ماشین کاری خود را از دست می دهد و ممکن است تحت تنش تمایل به ترکیدن داشته باشد. بمنظور اجتناب از ترک خوردن لازمست که جوشکاری با انرژی حرارتی کمی صورت گیرد تا از رقیق شدن فلز جوش با فلز مبنا کاسته شود.علاوه بر این پیش گرمایش مناسب و سرد کردن بطئی و تدریجی قطعه کار باعث کاهش سختی و تردی فلز جوش میگردد.
در مورد الکترودهای ویژه جوشکاری چدن که با مفتول نیکلی و یا آلیاژهای نیکلی ساخته میشود،فلز جوش حاصل از این نوع از الکترودها قابلیت جذب کربن را تا ورای حد حلالیت دارا میباشند.در حین انجماد ،فلز جوش کربن اضافی را بصورت گرافیت پس می زند و بدین طریق افزایش حجمی ایجاد شده باعث کاهش تنش های باقیمانده در فلز جوش و منطقه حرارت پذیرفته HAZ میگردد.با این مکانیزم علت مزیت جوشکاری چدن با الکترودهایی با مفتول نیکلی بوضوح بیان میشود.
فلز جوش الکترود با مفتول نیکل نرمتر از فلز جوش الکترود با مفتول فرو نیکل است ولی فلز جوش اخیر مستحکم تر است و خاصیت ازدیاد طول بیشتر و تحمل بیشتری نسبت به فسفر اضافی موجود در چدن را داراست و نسبت به گرم ترکیدن مقاوم تر است.
برای ایجاد جوش اتصالی مابین چدن با فولاد نرم یا با فولاد ضد زنگ یا با آلیاژهای نیکلی،الکترود با مفتول فرونیکل را باید توصیه کرد.
aidinfarar
06-15-2013, 02:13 AM
در مورد مموری رزیستور- ممریستور (مقاومت حافظه دار) عنصر چهارم در مدارات توسط شرکت Hp تولید و اختراع شده که قراره در سال 2013 به تولید انبوه برسه ! ممنون میشم
3adegh
06-16-2013, 10:42 PM
در مورد مموری رزیستور- ممریستور (مقاومت حافظه دار) عنصر چهارم در مدارات توسط شرکت Hp تولید و اختراع شده که قراره در سال 2013 به تولید انبوه برسه ! ممنون میشم
سلام
اینو پیدا کردم.نمیدونم بدردتون میخوره یا نه؟؟
http://msr13.blogfa.com/post/2
aidinfarar
06-17-2013, 12:50 AM
سلام
اینو پیدا کردم.نمیدونم بدردتون میخوره یا نه؟؟
http://msr13.blogfa.com/post/2
ممنون از لطفی که کردین خودم یه مطالبی دارم در موردش اطلاعات جامع تری نیازه که کارم راه بیفته !
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.